Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    210. வரயாசனாகதா²

    210. Varayācanākathā

    337. அத² கோ² ப⁴க³வதோ காயோ நசிரஸ்ஸேவ பகதத்தோ அஹோஸி. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ தங் ஸிவெய்யகங் து³ஸ்ஸயுக³ங் ஆதா³ய யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி , உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏகாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் வரங் யாசாமீ’’தி. ‘‘அதிக்கந்தவரா கோ², ஜீவக, ததா²க³தா’’தி. ‘‘யஞ்ச, ப⁴ந்தே, கப்பதி யஞ்ச அனவஜ்ஜ’’ந்தி. ‘‘வதே³ஹி, ஜீவகா’’தி. ‘‘ப⁴க³வா, ப⁴ந்தே, பங்ஸுகூலிகோ, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ச. இத³ங் மே, ப⁴ந்தே, ஸிவெய்யகங் து³ஸ்ஸயுக³ங் ரஞ்ஞா பஜ்ஜோதேன பஹிதங் – ப³ஹூனங் து³ஸ்ஸானங் ப³ஹூனங் து³ஸ்ஸயுகா³னங் ப³ஹூனங் து³ஸ்ஸயுக³ஸதானங் ப³ஹூனங் து³ஸ்ஸயுக³ஸஹஸ்ஸானங் ப³ஹூனங் து³ஸ்ஸயுக³ஸதஸஹஸ்ஸானங் அக்³க³ஞ்ச ஸெட்ட²ஞ்ச மொக்க²ஞ்ச உத்தமஞ்ச பவரஞ்ச. படிக்³க³ண்ஹாது மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஸிவெய்யகங் து³ஸ்ஸயுக³ங்; பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச க³ஹபதிசீவரங் அனுஜானாதூ’’தி. படிக்³க³ஹேஸி ப⁴க³வா ஸிவெய்யகங் து³ஸ்ஸயுக³ங். அத² கோ² ப⁴க³வா ஜீவகங் கோமாரப⁴ச்சங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேஸி ஸமாத³பேஸி ஸமுத்தேஜேஸி ஸம்பஹங்ஸேஸி. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸிதோ ஸமாத³பிதோ ஸமுத்தேஜிதோ ஸம்பஹங்ஸிதோ உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, க³ஹபதிசீவரங். யோ இச்ச²தி, பங்ஸுகூலிகோ ஹோது. யோ இச்ச²தி, க³ஹபதிசீவரங் ஸாதி³யது. இதரீதரேனபாஹங் 1, பி⁴க்க²வே, ஸந்துட்டி²ங் வண்ணேமீ’’தி.

    337. Atha kho bhagavato kāyo nacirasseva pakatatto ahosi. Atha kho jīvako komārabhacco taṃ siveyyakaṃ dussayugaṃ ādāya yena bhagavā tenupasaṅkami , upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho jīvako komārabhacco bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ekāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ varaṃ yācāmī’’ti. ‘‘Atikkantavarā kho, jīvaka, tathāgatā’’ti. ‘‘Yañca, bhante, kappati yañca anavajja’’nti. ‘‘Vadehi, jīvakā’’ti. ‘‘Bhagavā, bhante, paṃsukūliko, bhikkhusaṅgho ca. Idaṃ me, bhante, siveyyakaṃ dussayugaṃ raññā pajjotena pahitaṃ – bahūnaṃ dussānaṃ bahūnaṃ dussayugānaṃ bahūnaṃ dussayugasatānaṃ bahūnaṃ dussayugasahassānaṃ bahūnaṃ dussayugasatasahassānaṃ aggañca seṭṭhañca mokkhañca uttamañca pavarañca. Paṭiggaṇhātu me, bhante, bhagavā siveyyakaṃ dussayugaṃ; bhikkhusaṅghassa ca gahapaticīvaraṃ anujānātū’’ti. Paṭiggahesi bhagavā siveyyakaṃ dussayugaṃ. Atha kho bhagavā jīvakaṃ komārabhaccaṃ dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi. Atha kho jīvako komārabhacco bhagavatā dhammiyā kathāya sandassito samādapito samuttejito sampahaṃsito uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, gahapaticīvaraṃ. Yo icchati, paṃsukūliko hotu. Yo icchati, gahapaticīvaraṃ sādiyatu. Itarītarenapāhaṃ 2, bhikkhave, santuṭṭhiṃ vaṇṇemī’’ti.

    அஸ்ஸோஸுங் கோ² ராஜக³ஹே மனுஸ்ஸா – ‘‘ப⁴க³வதா கிர பி⁴க்கூ²னங் க³ஹபதிசீவரங் அனுஞ்ஞாத’’ந்தி. தே ச மனுஸ்ஸா ஹட்டா² அஹேஸுங் உத³க்³கா³ ‘‘இதா³னி கோ² மயங் தா³னானி த³ஸ்ஸாம புஞ்ஞானி கரிஸ்ஸாம, யதோ ப⁴க³வதா பி⁴க்கூ²னங் க³ஹபதிசீவரங் அனுஞ்ஞாத’’ந்தி. ஏகாஹேனேவ ராஜக³ஹே ப³ஹூனி சீவரஸஹஸ்ஸானி உப்பஜ்ஜிங்ஸு.

    Assosuṃ kho rājagahe manussā – ‘‘bhagavatā kira bhikkhūnaṃ gahapaticīvaraṃ anuññāta’’nti. Te ca manussā haṭṭhā ahesuṃ udaggā ‘‘idāni kho mayaṃ dānāni dassāma puññāni karissāma, yato bhagavatā bhikkhūnaṃ gahapaticīvaraṃ anuññāta’’nti. Ekāheneva rājagahe bahūni cīvarasahassāni uppajjiṃsu.

    அஸ்ஸோஸுங் கோ² ஜானபதா³ மனுஸ்ஸா – ‘‘ப⁴க³வதா கிர பி⁴க்கூ²னங் க³ஹபதிசீவரங் அனுஞ்ஞாத’’ந்தி. தே ச மனுஸ்ஸா ஹட்டா² அஹேஸுங் உத³க்³கா³ – ‘‘இதா³னி கோ² மயங் தா³னானி த³ஸ்ஸாம புஞ்ஞானி கரிஸ்ஸாம, யதோ ப⁴க³வதா பி⁴க்கூ²னங் க³ஹபதிசீவரங் அனுஞ்ஞாத’’ந்தி. ஜனபதே³பி ஏகாஹேனேவ ப³ஹூனி சீவரஸஹஸ்ஸானி உப்பஜ்ஜிங்ஸு.

    Assosuṃ kho jānapadā manussā – ‘‘bhagavatā kira bhikkhūnaṃ gahapaticīvaraṃ anuññāta’’nti. Te ca manussā haṭṭhā ahesuṃ udaggā – ‘‘idāni kho mayaṃ dānāni dassāma puññāni karissāma, yato bhagavatā bhikkhūnaṃ gahapaticīvaraṃ anuññāta’’nti. Janapadepi ekāheneva bahūni cīvarasahassāni uppajjiṃsu.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ பாவாரோ உப்பன்னோ ஹோதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பாவாரந்தி.

    Tena kho pana samayena saṅghassa pāvāro uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, pāvāranti.

    கோஸெய்யபாவாரோ உப்பன்னோ ஹோதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கோஸெய்யபாவாரந்தி.

    Koseyyapāvāro uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, koseyyapāvāranti.

    கோஜவங் உப்பன்னங் ஹோதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கோஜவந்தி.

    Kojavaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, kojavanti.

    வரயாசனாகதா² நிட்டி²தா.

    Varayācanākathā niṭṭhitā.

    பட²மபா⁴ணவாரோ நிட்டி²தோ.

    Paṭhamabhāṇavāro niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. பஹங் (ஸீ॰), சாஹங் (ஸ்யா॰)
    2. pahaṃ (sī.), cāhaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / வரயாசனகதா² • Varayācanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / வரயாசனகதா²வண்ணனா • Varayācanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / வரயாசனகதா²வண்ணனா • Varayācanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஜீவகவத்து²கதா²தி³வண்ணனா • Jīvakavatthukathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 210. வரயாசனகதா² • 210. Varayācanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact