Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    8. வருணவக்³கோ³

    8. Varuṇavaggo

    [71] 1. வருணஜாதகவண்ணனா

    [71] 1. Varuṇajātakavaṇṇanā

    யோ புப்³பே³ கரணீயானீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ குடும்பி³கபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிங் கிர தி³வஸே ஸாவத்தி²வாஸினோ அஞ்ஞமஞ்ஞஸஹாயகா திங்ஸமத்தா குலபுத்தா க³ந்த⁴புப்ப²வத்தா²தீ³னி க³ஹெத்வா ‘‘ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணிஸ்ஸாமா’’தி மஹாஜனபரிவுதா ஜேதவனங் க³ந்த்வா நாக³மாளகஸாலமாளகாதீ³ஸு தோ²கங் நிஸீதி³த்வா ஸாயன்ஹஸமயே ஸத்த²ரி ஸுரபி⁴க³ந்த⁴வாஸிதாய க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா த⁴ம்மஸப⁴ங் க³ந்த்வா அலங்கதபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸின்னே ஸபரிவாரா த⁴ம்மஸப⁴ங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் க³ந்த⁴புப்பே²ஹி பூஜெத்வா சக்கங்கிததலேஸு பு²ல்லபது³மஸஸ்ஸிரிகேஸு பாதே³ஸு வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னா த⁴ம்மங் ஸுணிங்ஸு.

    Yopubbe karaṇīyānīti idaṃ satthā jetavane viharanto kuṭumbikaputtatissattheraṃ ārabbha kathesi. Ekasmiṃ kira divase sāvatthivāsino aññamaññasahāyakā tiṃsamattā kulaputtā gandhapupphavatthādīni gahetvā ‘‘satthu dhammadesanaṃ suṇissāmā’’ti mahājanaparivutā jetavanaṃ gantvā nāgamāḷakasālamāḷakādīsu thokaṃ nisīditvā sāyanhasamaye satthari surabhigandhavāsitāya gandhakuṭito nikkhamitvā dhammasabhaṃ gantvā alaṅkatabuddhāsane nisinne saparivārā dhammasabhaṃ gantvā satthāraṃ gandhapupphehi pūjetvā cakkaṅkitatalesu phullapadumasassirikesu pādesu vanditvā ekamantaṃ nisinnā dhammaṃ suṇiṃsu.

    அத² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி ‘‘யதா² யதா² கோ² மயங் ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாம, பப்³ப³ஜெய்யாமா’’தி. தே ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மஸபா⁴தோ நிக்க²ந்தகாலே ததா²க³தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசிங்ஸு, ஸத்தா² தேஸங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அதா³ஸி. தே ஆசரியுபஜ்ஜா²யே ஆராதெ⁴த்வா உபஸம்பத³ங் லபி⁴த்வா பஞ்ச வஸ்ஸானி ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகே வஸித்வா த்³வே மாதிகா பகு³ணங் கத்வா கப்பியாகப்பியங் ஞத்வா திஸ்ஸோ அனுமோத³னா உக்³க³ண்ஹித்வா சீவரானி ஸிப்³பெ³த்வா ரஜித்வா ‘‘ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஆசரியுபஜ்ஜா²யே ஆபுச்சி²த்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா ‘‘மயங், ப⁴ந்தே, ப⁴வேஸு உக்கண்டி²தா ஜாதிஜராப்³யாதி⁴மரணப⁴யபீ⁴தா, தேஸங் நோ ஸங்ஸாரபரிமோசனத்தா²ய கம்மட்டா²னங் கதே²தா²’’தி யாசிங்ஸு. ஸத்தா² தேஸங் அட்ட²திங்ஸாய கம்மட்டா²னேஸு ஸப்பாயங் விசினித்வா கம்மட்டா²னங் கதே²ஸி. தே ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பரிவேணங் க³ந்த்வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யே ஓலோகெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ‘‘ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸாமா’’தி நிக்க²மிங்ஸு.

    Atha nesaṃ etadahosi ‘‘yathā yathā kho mayaṃ bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāma, pabbajeyyāmā’’ti. Te tathāgatassa dhammasabhāto nikkhantakāle tathāgataṃ upasaṅkamitvā vanditvā pabbajjaṃ yāciṃsu, satthā tesaṃ pabbajjaṃ adāsi. Te ācariyupajjhāye ārādhetvā upasampadaṃ labhitvā pañca vassāni ācariyupajjhāyānaṃ santike vasitvā dve mātikā paguṇaṃ katvā kappiyākappiyaṃ ñatvā tisso anumodanā uggaṇhitvā cīvarāni sibbetvā rajitvā ‘‘samaṇadhammaṃ karissāmā’’ti ācariyupajjhāye āpucchitvā satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā ‘‘mayaṃ, bhante, bhavesu ukkaṇṭhitā jātijarābyādhimaraṇabhayabhītā, tesaṃ no saṃsāraparimocanatthāya kammaṭṭhānaṃ kathethā’’ti yāciṃsu. Satthā tesaṃ aṭṭhatiṃsāya kammaṭṭhānesu sappāyaṃ vicinitvā kammaṭṭhānaṃ kathesi. Te satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā satthāraṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pariveṇaṃ gantvā ācariyupajjhāye oloketvā pattacīvaramādāya ‘‘samaṇadhammaṃ karissāmā’’ti nikkhamiṃsu.

    அத² நேஸங் அப்³ப⁴ந்தரே ஏகோ பி⁴க்கு² நாமேன குடும்பி³கபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ நாம குஸீதோ ஹீனவீரியோ ரஸகி³த்³தோ⁴. ஸோ ஏவங் சிந்தேஸி ‘‘அஹங் நேவ அரஞ்ஞே வஸிதுங், ந பதா⁴னங் பத³ஹிதுங், ந பி⁴க்கா²சரியாய யாபேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, கோ மே க³மனேன அத்தோ², நிவத்திஸ்ஸாமீ’’தி ஸோ வீரியங் ஒஸ்ஸஜித்வா தே பி⁴க்கூ² அனுக³ந்த்வா நிவத்தி. தேபி கோ² பி⁴க்கூ² கோஸலேஸு சாரிகங் சரமானா அஞ்ஞதரங் பச்சந்தகா³மங் க³ந்த்வா தங் உபனிஸ்ஸாய ஏகஸ்மிங் அரஞ்ஞாயதனே வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா அந்தோதேமாஸங் அப்பமத்தா க⁴டெந்தா வாயமந்தா விபஸ்ஸனாக³ப்³ப⁴ங் கா³ஹாபெத்வா பத²விங் உன்னாத³யமானா அரஹத்தங் பத்வா வுத்த²வஸ்ஸா பவாரெத்வா ‘‘படிலத்³த⁴கு³ணங் ஸத்து² ஆரோசெஸ்ஸாமா’’தி ததோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன ஜேதவனங் பத்வா பத்தசீவரங் படிஸாமெத்வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யே தி³ஸ்வா ததா²க³தங் த³ட்டு²காமா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² தேஹி ஸத்³தி⁴ங் மது⁴ரபடிஸந்தா²ரங் அகாஸி. தே கதபடிஸந்தா²ரா அத்தனா படிலத்³த⁴கு³ணங் ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங், ஸத்தா² தே பி⁴க்கூ² பஸங்ஸி. குடும்பி³கபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ ஸத்தா²ரங் தேஸங் கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தங் தி³ஸ்வா ஸயம்பி ஸமணத⁴ம்மங் காதுகாமோ ஜாதோ. தேபி கோ² பி⁴க்கூ² ‘‘மயங், ப⁴ந்தே, தமேவ அரஞ்ஞவாஸங் க³ந்த்வா வஸிஸ்ஸாமா’’தி ஸத்தா²ரங் ஆபுச்சி²ங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ஸாதூ⁴’’தி அனுஜானி. தே ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா பரிவேணங் அக³மங்ஸு.

    Atha nesaṃ abbhantare eko bhikkhu nāmena kuṭumbikaputtatissatthero nāma kusīto hīnavīriyo rasagiddho. So evaṃ cintesi ‘‘ahaṃ neva araññe vasituṃ, na padhānaṃ padahituṃ, na bhikkhācariyāya yāpetuṃ sakkhissāmi, ko me gamanena attho, nivattissāmī’’ti so vīriyaṃ ossajitvā te bhikkhū anugantvā nivatti. Tepi kho bhikkhū kosalesu cārikaṃ caramānā aññataraṃ paccantagāmaṃ gantvā taṃ upanissāya ekasmiṃ araññāyatane vassaṃ upagantvā antotemāsaṃ appamattā ghaṭentā vāyamantā vipassanāgabbhaṃ gāhāpetvā pathaviṃ unnādayamānā arahattaṃ patvā vutthavassā pavāretvā ‘‘paṭiladdhaguṇaṃ satthu ārocessāmā’’ti tato nikkhamitvā anupubbena jetavanaṃ patvā pattacīvaraṃ paṭisāmetvā ācariyupajjhāye disvā tathāgataṃ daṭṭhukāmā satthu santikaṃ gantvā vanditvā nisīdiṃsu. Satthā tehi saddhiṃ madhurapaṭisanthāraṃ akāsi. Te katapaṭisanthārā attanā paṭiladdhaguṇaṃ tathāgatassa ārocesuṃ, satthā te bhikkhū pasaṃsi. Kuṭumbikaputtatissatthero satthāraṃ tesaṃ guṇakathaṃ kathentaṃ disvā sayampi samaṇadhammaṃ kātukāmo jāto. Tepi kho bhikkhū ‘‘mayaṃ, bhante, tameva araññavāsaṃ gantvā vasissāmā’’ti satthāraṃ āpucchiṃsu. Satthā ‘‘sādhū’’ti anujāni. Te satthāraṃ vanditvā pariveṇaṃ agamaṃsu.

    அத² ஸோ குடும்பி³கபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ ரத்திபா⁴க³ஸமனந்தரே அச்சாரத்³த⁴வீரியோ ஹுத்வா அதிவேகே³ன ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ மஜ்ஜி²மயாமஸமனந்தரே ஆலம்ப³னப²லகங் நிஸ்ஸாய டி²தகோவ நித்³தா³யந்தோ பரிவத்தித்வா பதி, ஊருட்டி²கங் பி⁴ஜ்ஜி, வேத³னா மஹந்தா ஜாதா. தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் தங் படிஜக்³க³ந்தானங் க³மனங் ந ஸம்பஜ்ஜி. அத² நே உபட்டா²னவேலாயங் ஆக³தே ஸத்தா² புச்சி² ‘‘நனு தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ‘ஸ்வே க³மிஸ்ஸாமா’தி ஹிய்யோ ஆபுச்சி²த்தா²’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, அபிச கோ² பன அம்ஹாகங் ஸஹாயகோ குடும்பி³கபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ அகாலே அதிவேகே³ன ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ நித்³தா³பி⁴பூ⁴தோ பரிவத்தித்வா பதிதோ, ஊருட்டி²ஸ்ஸ பி⁴ன்னங், தங் நிஸ்ஸாய அம்ஹாகங் க³மனங் ந ஸம்பஜ்ஜீ’’தி. ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸ அத்தனோ ஹீனவீரியபா⁴வேன அகாலே அதிவேகே³ன வீரியங் கரொந்தோ தும்ஹாகங் க³மனந்தராயங் கரோதி, புப்³பே³பேஸ தும்ஹாகங் க³மனந்தராயங் அகாஸியேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Atha so kuṭumbikaputtatissatthero rattibhāgasamanantare accāraddhavīriyo hutvā ativegena samaṇadhammaṃ karonto majjhimayāmasamanantare ālambanaphalakaṃ nissāya ṭhitakova niddāyanto parivattitvā pati, ūruṭṭhikaṃ bhijji, vedanā mahantā jātā. Tesaṃ bhikkhūnaṃ taṃ paṭijaggantānaṃ gamanaṃ na sampajji. Atha ne upaṭṭhānavelāyaṃ āgate satthā pucchi ‘‘nanu tumhe, bhikkhave, ‘sve gamissāmā’ti hiyyo āpucchitthā’’ti? ‘‘Āma, bhante, apica kho pana amhākaṃ sahāyako kuṭumbikaputtatissatthero akāle ativegena samaṇadhammaṃ karonto niddābhibhūto parivattitvā patito, ūruṭṭhissa bhinnaṃ, taṃ nissāya amhākaṃ gamanaṃ na sampajjī’’ti. Satthā ‘‘na, bhikkhave, idānevesa attano hīnavīriyabhāvena akāle ativegena vīriyaṃ karonto tumhākaṃ gamanantarāyaṃ karoti, pubbepesa tumhākaṃ gamanantarāyaṃ akāsiyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே க³ந்தா⁴ரரட்டே² தக்கஸிலாயங் போ³தி⁴ஸத்தோ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்ச மாணவகஸதானி ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. அத²ஸ்ஸ தே மாணவா ஏகதி³வஸங் தா³ருங் ஆஹரணத்தா²ய அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா தா³ரூனி உத்³த⁴ரிங்ஸு. தேஸங் அந்தரே ஏகோ குஸீதமாணவோ மஹந்தங் வருணருக்க²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸுக்க²ருக்கோ² ஏஸோ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘முஹுத்தங் தாவ நிபஜ்ஜித்வா பச்சா² ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா தா³ரூனி பாதெத்வா ஆதா³ய க³மிஸ்ஸாமீ’’தி உத்தரிஸாடகங் பத்த²ரித்வா நிபஜ்ஜித்வா காகச்ச²மானோ நித்³த³ங் ஓக்கமி. இதரே மாணவகா தா³ருகலாபே ப³ந்தி⁴த்வா ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தா தங் பாதே³ன பிட்டி²யங் பஹரித்வா பபோ³தெ⁴த்வா அக³மங்ஸு. குஸீதமாணவோ உட்டா²ய அக்கீ²னி புஞ்சி²த்வா புஞ்சி²த்வா அவிக³தனித்³தோ³வ வருணருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா ஸாக²ங் க³ஹெத்வா அத்தனோ அபி⁴முக²ங் ஆகட்³டி⁴த்வா ப⁴ஞ்ஜந்தோ பி⁴ஜ்ஜித்வா உட்டி²தகோடியா அத்தனோ அக்கி²ங் பி⁴ந்தா³பெத்வா ஏகேன ஹத்தே²ன தங் பிதா⁴ய ஏகேன ஹத்தே²ன அல்லதா³ரூனி ப⁴ஞ்ஜித்வா ருக்க²தோ ஓருய்ஹ தா³ருகலாபங் ப³ந்தி⁴த்வா உக்கி²பித்வா வேகே³ன க³ந்த்வா தேஹி பாதிதானங் தா³ரூனங் உபரி பாதேஸி.

    Atīte gandhāraraṭṭhe takkasilāyaṃ bodhisatto disāpāmokkho ācariyo hutvā pañca māṇavakasatāni sippaṃ uggaṇhāpesi. Athassa te māṇavā ekadivasaṃ dāruṃ āharaṇatthāya araññaṃ gantvā dārūni uddhariṃsu. Tesaṃ antare eko kusītamāṇavo mahantaṃ varuṇarukkhaṃ disvā ‘‘sukkharukkho eso’’ti saññāya ‘‘muhuttaṃ tāva nipajjitvā pacchā rukkhaṃ abhiruhitvā dārūni pātetvā ādāya gamissāmī’’ti uttarisāṭakaṃ pattharitvā nipajjitvā kākacchamāno niddaṃ okkami. Itare māṇavakā dārukalāpe bandhitvā ādāya gacchantā taṃ pādena piṭṭhiyaṃ paharitvā pabodhetvā agamaṃsu. Kusītamāṇavo uṭṭhāya akkhīni puñchitvā puñchitvā avigataniddova varuṇarukkhaṃ abhiruhitvā sākhaṃ gahetvā attano abhimukhaṃ ākaḍḍhitvā bhañjanto bhijjitvā uṭṭhitakoṭiyā attano akkhiṃ bhindāpetvā ekena hatthena taṃ pidhāya ekena hatthena alladārūni bhañjitvā rukkhato oruyha dārukalāpaṃ bandhitvā ukkhipitvā vegena gantvā tehi pātitānaṃ dārūnaṃ upari pātesi.

    தங் தி³வஸஞ்ச ஜனபத³கா³மகே ஏகங் குலங் ‘‘ஸ்வே ப்³ராஹ்மணவாசனகங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஆசரியங் நிமந்தேஸி. ஆசரியோ மாணவகே ஆஹ ‘‘தாதா, ஸ்வே ஏகங் கா³மகங் க³ந்தப்³ப³ங், தும்ஹே பன நிராஹாரா ந ஸக்கி²ஸ்ஸத² க³ந்துங், பாதோவ யாகு³ங் பசாபெத்வா தத்த² க³ந்த்வா அத்தனா லத்³த⁴கொட்டா²ஸஞ்ச அம்ஹாகங் பத்தகொட்டா²ஸஞ்ச ஸப்³ப³மாதா³ய ஆக³ச்ச²தா²’’தி. தே பாதோவ யாகு³பசனத்தா²ய தா³ஸிங் உட்டா²பெத்வா ‘‘கி²ப்பங் நோ யாகு³ங் பசாஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸா தா³ரூனி க³ண்ஹந்தீ உபரி டி²தானி அல்லவருணதா³ரூனி க³ஹெத்வா புனப்புனங் முக²வாதங் த³த³மானாபி அக்³கி³ங் உஜ்ஜாலேதுங் அஸக்கொந்தீ ஸூரியங் உட்டா²பேஸி. மாணவகா ‘‘அதிதி³வா ஜாதோ, இதா³னி ந ஸக்கா க³ந்து’’ந்தி ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மிங்ஸு. ஆசரியோ ‘‘கிங், தாதா, ந க³தத்தா²’’தி? ‘‘ஆம, ஆசரிய ந க³தம்ஹா’’தி. ‘‘கிங்காரணா’’தி? ‘‘அஸுகோ நாம குஸீதமாணவோ அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் தா³ரூனமத்தா²ய அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா வருணருக்க²மூலே நித்³தா³யித்வா பச்சா² வேகே³ன ருக்க²ங் ஆருய்ஹ அக்கி²ங் பி⁴ந்தா³பெத்வா அல்லவருணதா³ரூனி ஆஹரித்வா அம்ஹேஹி ஆனீததா³ரூனங் உபரி பக்கி²பி. யாகு³பாசிகா தானி ஸுக்க²தா³ருஸஞ்ஞாய க³ஹெத்வா யாவ ஸூரியுக்³க³மனா உஜ்ஜாலேதுங் நாஸக்கி². இமினா நோ காரணேன க³மனந்தராயோ ஜாதோ’’தி. ஆசரியோ மாணவேன கதகம்மங் ஸுத்வா ‘‘அந்த⁴பா³லானங் கம்மங் நிஸ்ஸாய ஏவரூபா பரிஹானி ஹோதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²ங் ஸமுட்டா²பேஸி –

    Taṃ divasañca janapadagāmake ekaṃ kulaṃ ‘‘sve brāhmaṇavācanakaṃ karissāmā’’ti ācariyaṃ nimantesi. Ācariyo māṇavake āha ‘‘tātā, sve ekaṃ gāmakaṃ gantabbaṃ, tumhe pana nirāhārā na sakkhissatha gantuṃ, pātova yāguṃ pacāpetvā tattha gantvā attanā laddhakoṭṭhāsañca amhākaṃ pattakoṭṭhāsañca sabbamādāya āgacchathā’’ti. Te pātova yāgupacanatthāya dāsiṃ uṭṭhāpetvā ‘‘khippaṃ no yāguṃ pacāhī’’ti āhaṃsu. Sā dārūni gaṇhantī upari ṭhitāni allavaruṇadārūni gahetvā punappunaṃ mukhavātaṃ dadamānāpi aggiṃ ujjāletuṃ asakkontī sūriyaṃ uṭṭhāpesi. Māṇavakā ‘‘atidivā jāto, idāni na sakkā gantu’’nti ācariyassa santikaṃ agamiṃsu. Ācariyo ‘‘kiṃ, tātā, na gatatthā’’ti? ‘‘Āma, ācariya na gatamhā’’ti. ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti? ‘‘Asuko nāma kusītamāṇavo amhehi saddhiṃ dārūnamatthāya araññaṃ gantvā varuṇarukkhamūle niddāyitvā pacchā vegena rukkhaṃ āruyha akkhiṃ bhindāpetvā allavaruṇadārūni āharitvā amhehi ānītadārūnaṃ upari pakkhipi. Yāgupācikā tāni sukkhadārusaññāya gahetvā yāva sūriyuggamanā ujjāletuṃ nāsakkhi. Iminā no kāraṇena gamanantarāyo jāto’’ti. Ācariyo māṇavena katakammaṃ sutvā ‘‘andhabālānaṃ kammaṃ nissāya evarūpā parihāni hotī’’ti vatvā imaṃ gāthaṃ samuṭṭhāpesi –

    71.

    71.

    ‘‘யோ புப்³பே³ கரணீயானி, பச்சா² ஸோ காதுமிச்ச²தி;

    ‘‘Yo pubbe karaṇīyāni, pacchā so kātumicchati;

    வருணகட்ட²ப⁴ஞ்ஜோவ, ஸ பச்சா² மனுதப்பதீ’’தி.

    Varuṇakaṭṭhabhañjova, sa pacchā manutappatī’’ti.

    தத்த² ஸ பச்சா² மனுதப்பதீதி யோ கோசி புக்³க³லோ ‘‘இத³ங் புப்³பே³ கத்தப்³ப³ங், இத³ங் பச்சா²’’தி அவீமங்ஸித்வா புப்³பே³ கரணீயானி பட²மமேவ கத்தப்³ப³கம்மானி பச்சா² கரோதி, அயங் வருணகட்ட²ப⁴ஞ்ஜோ அம்ஹாகங் மாணவகோ விய ஸோ பா³லபுக்³க³லோ பச்சா² அனுதப்பதி ஸோசதி பரிதே³வதீதி அத்தோ².

    Tattha sa pacchā manutappatīti yo koci puggalo ‘‘idaṃ pubbe kattabbaṃ, idaṃ pacchā’’ti avīmaṃsitvā pubbe karaṇīyāni paṭhamameva kattabbakammāni pacchā karoti, ayaṃ varuṇakaṭṭhabhañjo amhākaṃ māṇavako viya so bālapuggalo pacchā anutappati socati paridevatīti attho.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ அந்தேவாஸிகானங் இமங் காரணங் கதெ²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரித்வா ஜீவிதபரியோஸானே யதா²கம்மங் க³தோ.

    Evaṃ bodhisatto antevāsikānaṃ imaṃ kāraṇaṃ kathetvā dānādīni puññāni karitvā jīvitapariyosāne yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸ தும்ஹாகங் அந்தராயங் கரோதி, புப்³பே³பி அகாஸியேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ அக்கி²பே⁴த³ங் பத்தோ மாணவோ ஊருபே⁴த³ங் பத்தபி⁴க்கு² அஹோஸி, ஸேஸமாணவா பு³த்³த⁴பரிஸா, ஆசரியப்³ராஹ்மணோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, idānevesa tumhākaṃ antarāyaṃ karoti, pubbepi akāsiyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā akkhibhedaṃ patto māṇavo ūrubhedaṃ pattabhikkhu ahosi, sesamāṇavā buddhaparisā, ācariyabrāhmaṇo pana ahameva ahosi’’nti.

    வருணஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Varuṇajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 71. வருணஜாதகங் • 71. Varuṇajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact