Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
10. வஸப⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
10. Vasabhattheragāthāvaṇṇanā
புப்³பே³ ஹனதி அத்தானந்தி ஆயஸ்மதோ வஸப⁴த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ப்³ராஹ்மணானங் விஜ்ஜாஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் க³ந்த்வா நெக்க²ம்மஜ்ஜா²ஸயதாய க⁴ராவாஸங் பஹாய தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா சுத்³த³ஸஸஹஸ்ஸதாபஸபரிவாரோ ஹிமவந்தஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஸமக்³கே³ நாம பப்³ப³தே அஸ்ஸமங் காரெத்வா வஸந்தோ ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா தாபஸானங் ஓவாதா³னுஸாஸனியோ தெ³ந்தோ ஏகதி³வஸங் ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் கோ² தா³னி இமேஹி தாபஸேஹி ஸக்கதோ க³ருகதோ பூஜிதோ விஹராமி, மயா பன பூஜேதப்³போ³ ந உபலப்³ப⁴தி, து³க்கோ² கோ² பனாயங் லோகே யதி³த³ங் அக³ருவாஸோ’’தி. ஏவங் பன சிந்தெத்வா புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரதாய புரிமபு³த்³தா⁴னங் சேதியே அத்தனா கதங் பூஜாஸக்காரங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘யங்னூனாஹங் புரிமபு³த்³தே⁴ உத்³தி³ஸ்ஸ புலினசேதியங் கத்வா பூஜங் கரெய்ய’’ந்தி ஹட்ட²துட்டோ² இத்³தி⁴யா புலினதூ²பங் ஸுவண்ணமயங் மாபெத்வா ஸுவண்ணமயாதீ³ஹி திஸஹஸ்ஸமத்தேஹி புப்பே²ஹி தே³வஸிகங் பூஜங் கரொந்தோ யாவதாயுகங் புஞ்ஞானி கத்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ காலங் கத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தோ. தத்த²பி யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சுதோ தாவதிங்ஸே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேஸாலியங் லிச்ச²விராஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வஸபோ⁴தி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ ப⁴க³வதோ வேஸாலிக³மனே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.50.57-92) –
Pubbe hanati attānanti āyasmato vasabhattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto buddhasuññe loke brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto brāhmaṇānaṃ vijjāsippesu nipphattiṃ gantvā nekkhammajjhāsayatāya gharāvāsaṃ pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā cuddasasahassatāpasaparivāro himavantassa avidūre samagge nāma pabbate assamaṃ kāretvā vasanto jhānābhiññāyo nibbattetvā tāpasānaṃ ovādānusāsaniyo dento ekadivasaṃ evaṃ cintesi – ‘‘ahaṃ kho dāni imehi tāpasehi sakkato garukato pūjito viharāmi, mayā pana pūjetabbo na upalabbhati, dukkho kho panāyaṃ loke yadidaṃ agaruvāso’’ti. Evaṃ pana cintetvā purimabuddhesu katādhikāratāya purimabuddhānaṃ cetiye attanā kataṃ pūjāsakkāraṃ anussaritvā ‘‘yaṃnūnāhaṃ purimabuddhe uddissa pulinacetiyaṃ katvā pūjaṃ kareyya’’nti haṭṭhatuṭṭho iddhiyā pulinathūpaṃ suvaṇṇamayaṃ māpetvā suvaṇṇamayādīhi tisahassamattehi pupphehi devasikaṃ pūjaṃ karonto yāvatāyukaṃ puññāni katvā aparihīnajjhāno kālaṃ katvā brahmaloke nibbatto. Tatthapi yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto tāvatiṃse nibbattitvā aparāparaṃ devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ licchavirājakule nibbattitvā vasabhoti laddhanāmo vayappatto bhagavato vesāligamane buddhānubhāvaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.50.57-92) –
‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே, ஸமக்³கோ³ நாம பப்³ப³தோ;
‘‘Himavantassāvidūre, samaggo nāma pabbato;
அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.
Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.
‘‘நாரதோ³ நாம நாமேன, ஜடிலோ உக்³க³தாபனோ;
‘‘Nārado nāma nāmena, jaṭilo uggatāpano;
சதுத்³த³ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸிஸ்ஸா பரிசரந்தி மங்.
Catuddasasahassāni, sissā paricaranti maṃ.
‘‘படிஸல்லீனகோ ஸந்தோ, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;
‘‘Paṭisallīnako santo, evaṃ cintesahaṃ tadā;
ஸப்³போ³ ஜனோ மங் பூஜேதி, நாஹங் பூஜேமி கிஞ்சனங்.
Sabbo jano maṃ pūjeti, nāhaṃ pūjemi kiñcanaṃ.
‘‘ந மே ஓவாத³கோ அத்தி², வத்தா கோசி ந விஜ்ஜதி;
‘‘Na me ovādako atthi, vattā koci na vijjati;
அனாசரியுபஜ்ஜா²யோ, வனே வாஸங் உபேமஹங்.
Anācariyupajjhāyo, vane vāsaṃ upemahaṃ.
‘‘உபாஸமானோ யமஹங், க³ருசித்தங் உபட்ட²ஹே;
‘‘Upāsamāno yamahaṃ, garucittaṃ upaṭṭhahe;
ஸோ மே ஆசரியோ நத்தி², வனவாஸோ நிரத்த²கோ.
So me ācariyo natthi, vanavāso niratthako.
‘‘ஆயாக³ங் மே க³வேஸிஸ்ஸங், க³ருங் பா⁴வனியங் ததா²;
‘‘Āyāgaṃ me gavesissaṃ, garuṃ bhāvaniyaṃ tathā;
ஸாவஸ்ஸயோ வஸிஸ்ஸாமி, ந கோசி க³ரஹிஸ்ஸதி.
Sāvassayo vasissāmi, na koci garahissati.
‘‘உத்தானகூலா நதி³கா, ஸுபதித்தா² மனோரமா;
‘‘Uttānakūlā nadikā, supatitthā manoramā;
ஸங்ஸுத்³த⁴புலினாகிண்ணா, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.
Saṃsuddhapulinākiṇṇā, avidūre mamassamaṃ.
‘‘நதி³ங் அமரிகங் நாம, உபக³ந்த்வானஹங் ததா³;
‘‘Nadiṃ amarikaṃ nāma, upagantvānahaṃ tadā;
ஸங்வட்³ட⁴யித்வா புலினங், அகங் புலினசேதியங்.
Saṃvaḍḍhayitvā pulinaṃ, akaṃ pulinacetiyaṃ.
‘‘யே தே அஹேஸுங் ஸம்பு³த்³தா⁴, ப⁴வந்தகரணா முனீ;
‘‘Ye te ahesuṃ sambuddhā, bhavantakaraṇā munī;
தேஸங் ஏதாதி³ஸோ தூ²போ, தங் நிமித்தங் கரோமஹங்.
Tesaṃ etādiso thūpo, taṃ nimittaṃ karomahaṃ.
‘‘கரித்வா புலினங் தூ²பங், ஸோவண்ணங் மாபயிங் அஹங்;
‘‘Karitvā pulinaṃ thūpaṃ, sovaṇṇaṃ māpayiṃ ahaṃ;
ஸொண்ணகிங்கணிபுப்பா²னி, ஸஹஸ்ஸே தீணி பூஜயிங்.
Soṇṇakiṅkaṇipupphāni, sahasse tīṇi pūjayiṃ.
‘‘ஸாயபாதங் நமஸ்ஸாமி, வேத³ஜாதோ கதஞ்ஜலீ;
‘‘Sāyapātaṃ namassāmi, vedajāto katañjalī;
ஸம்முகா² விய ஸம்பு³த்³த⁴ங், வந்தி³ங் புலினசேதியங்.
Sammukhā viya sambuddhaṃ, vandiṃ pulinacetiyaṃ.
‘‘யதா³ கிலேஸா ஜாயந்தி, விதக்கா கே³ஹனிஸ்ஸிதா;
‘‘Yadā kilesā jāyanti, vitakkā gehanissitā;
ஸராமி ஸுகதங் தூ²பங், பச்சவெக்கா²மி தாவதே³.
Sarāmi sukataṃ thūpaṃ, paccavekkhāmi tāvade.
‘‘உபனிஸ்ஸாய விஹரங், ஸத்த²வாஹங் வினாயகங்;
‘‘Upanissāya viharaṃ, satthavāhaṃ vināyakaṃ;
கிலேஸே ஸங்வஸெய்யாஸி, ந யுத்தங் தவ மாரிஸ.
Kilese saṃvaseyyāsi, na yuttaṃ tava mārisa.
‘‘ஸஹ ஆவஜ்ஜிதே தூ²பே, கா³ரவங் ஹோதி மே ததா³;
‘‘Saha āvajjite thūpe, gāravaṃ hoti me tadā;
குவிதக்கே வினோதே³ஸிங், நாகோ³ துத்தட்டிதோ யதா².
Kuvitakke vinodesiṃ, nāgo tuttaṭṭito yathā.
‘‘ஏவங் விஹரமானங் மங், மச்சுராஜாபி⁴மத்³த³த²;
‘‘Evaṃ viharamānaṃ maṃ, maccurājābhimaddatha;
தத்த² காலங்கதோ ஸந்தோ, ப்³ரஹ்மலோகமக³ச்ச²ஹங்.
Tattha kālaṅkato santo, brahmalokamagacchahaṃ.
‘‘யாவதாயுங் வஸித்வான, திதி³வே உபபஜ்ஜஹங்;
‘‘Yāvatāyuṃ vasitvāna, tidive upapajjahaṃ;
அஸீதிக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.
Asītikkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ.
‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;
‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;
பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.
Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.
‘‘ஸொண்ணகிங்கணிபுப்பா²னங், விபாகங் அனுபோ⁴மஹங்;
‘‘Soṇṇakiṅkaṇipupphānaṃ, vipākaṃ anubhomahaṃ;
தா⁴தீஸதஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரெந்தி மங் ப⁴வே.
Dhātīsatasahassāni, parivārenti maṃ bhave.
‘‘தூ²பஸ்ஸ பரிசிண்ணத்தா, ரஜோஜல்லங் ந லிம்பதி;
‘‘Thūpassa pariciṇṇattā, rajojallaṃ na limpati;
க³த்தே ஸேதா³ ந முச்சந்தி, ஸுப்பபா⁴ஸோ ப⁴வாமஹங்.
Gatte sedā na muccanti, suppabhāso bhavāmahaṃ.
‘‘அஹோ மே ஸுகதோ தூ²போ, ஸுதி³ட்டா²மரிகா நதீ³;
‘‘Aho me sukato thūpo, sudiṭṭhāmarikā nadī;
தூ²பங் கத்வான புலினங், பத்தொம்ஹி அசலங் பத³ங்.
Thūpaṃ katvāna pulinaṃ, pattomhi acalaṃ padaṃ.
‘‘குஸலங் கத்துகாமேன, ஜந்துனா ஸாரகா³ஹினா;
‘‘Kusalaṃ kattukāmena, jantunā sāragāhinā;
நத்தி² கெ²த்தங் அகெ²த்தங் வா, படிபத்தீவ ஸாத⁴கா.
Natthi khettaṃ akhettaṃ vā, paṭipattīva sādhakā.
‘‘யதா²பி ப³லவா போஸோ, அண்ணவங்தரிதுஸ்ஸஹே;
‘‘Yathāpi balavā poso, aṇṇavaṃtaritussahe;
பரித்தங் கட்ட²மாதா³ய, பக்க²ந்தெ³ய்ய மஹாஸரங்.
Parittaṃ kaṭṭhamādāya, pakkhandeyya mahāsaraṃ.
‘‘இமாஹங் கட்ட²ங் நிஸ்ஸாய, தரிஸ்ஸாமி மஹோத³தி⁴ங்;
‘‘Imāhaṃ kaṭṭhaṃ nissāya, tarissāmi mahodadhiṃ;
உஸ்ஸாஹேன வீரியேன, தரெய்ய உத³தி⁴ங் நரோ.
Ussāhena vīriyena, tareyya udadhiṃ naro.
‘‘ததே²வ மே கதங் கம்மங், பரித்தங் தோ²ககஞ்ச யங்;
‘‘Tatheva me kataṃ kammaṃ, parittaṃ thokakañca yaṃ;
தங் கம்மங் உபனிஸ்ஸாய, ஸங்ஸாரங் ஸமதிக்கமிங்.
Taṃ kammaṃ upanissāya, saṃsāraṃ samatikkamiṃ.
‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;
‘‘Pacchime bhave sampatte, sukkamūlena codito;
ஸாவத்தி²யங் புரே ஜாதோ, மஹாஸாலே ஸுஅட்³ட⁴கே.
Sāvatthiyaṃ pure jāto, mahāsāle suaḍḍhake.
‘‘ஸத்³தா⁴ மாதா பிதா மய்ஹங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸரணங் க³தா;
‘‘Saddhā mātā pitā mayhaṃ, buddhassa saraṇaṃ gatā;
உபோ⁴ தி³ட்ட²பதா³ ஏதே, அனுவத்தந்தி ஸாஸனங்.
Ubho diṭṭhapadā ete, anuvattanti sāsanaṃ.
‘‘போ³தி⁴பபடிகங் க³ய்ஹ, ஸொண்ணதூ²பமகாரயுங்;
‘‘Bodhipapaṭikaṃ gayha, soṇṇathūpamakārayuṃ;
ஸாயபாதங் நமஸ்ஸந்தி, ஸக்யபுத்தஸ்ஸ ஸம்முகா².
Sāyapātaṃ namassanti, sakyaputtassa sammukhā.
‘‘உபோஸத²ம்ஹி தி³வஸே, ஸொண்ணதூ²பங் வினீஹருங்;
‘‘Uposathamhi divase, soṇṇathūpaṃ vinīharuṃ;
பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வண்ணங் கித்தெந்தா, தியாமங் வீதினாமயுங்.
Buddhassa vaṇṇaṃ kittentā, tiyāmaṃ vītināmayuṃ.
‘‘ஸஹ தி³ஸ்வானஹங் தூ²பங், ஸரிங் புலினசேதியங்;
‘‘Saha disvānahaṃ thūpaṃ, sariṃ pulinacetiyaṃ;
ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா, அரஹத்தமபாபுணிங்.
Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.
‘‘க³வேஸமானோ தங் வீரங், த⁴ம்மஸேனாபதித்³த³ஸங்;
‘‘Gavesamāno taṃ vīraṃ, dhammasenāpatiddasaṃ;
அகா³ரா நிக்க²மித்வான, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.
Agārā nikkhamitvāna, pabbajiṃ tassa santike.
‘‘ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸேன, அரஹத்தமபாபுணிங்;
‘‘Jātiyā sattavassena, arahattamapāpuṇiṃ;
உபஸம்பாத³யீ பு³த்³தோ⁴, கு³ணமஞ்ஞாய சக்கு²மா.
Upasampādayī buddho, guṇamaññāya cakkhumā.
‘‘தா³ரகேனேவ ஸந்தேன, கிரியங் நிட்டி²தங் மயா;
‘‘Dārakeneva santena, kiriyaṃ niṭṭhitaṃ mayā;
கதங் மே கரணீயஜ்ஜ, ஸக்யபுத்தஸ்ஸ ஸாஸனே.
Kataṃ me karaṇīyajja, sakyaputtassa sāsane.
‘‘ஸப்³ப³வேரப⁴யாதீதோ, ஸப்³ப³ஸங்கா³திகோ³ இஸி;
‘‘Sabbaverabhayātīto, sabbasaṅgātigo isi;
ஸாவகோ தே மஹாவீர, ஸொண்ணதூ²பஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Sāvako te mahāvīra, soṇṇathūpassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா தா³யகானுக்³க³ஹங் கரொந்தோ தேஹி உபனீதே பச்சயே ந படிக்கி²பதி, யதா²லத்³தே⁴யேவ பரிபு⁴ஞ்ஜதி. தங் புது²ஜ்ஜனா ‘‘அயங் காயத³ள்ஹிப³ஹுலோ அரக்கி²தசித்தோ’’தி மஞ்ஞமானா அவமஞ்ஞந்தி. தே²ரோ தங் அக³ணெந்தோவ விஹரதி. தஸ்ஸ பன அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரோ குஹகபி⁴க்கு² பாபிச்சோ² ஸமானோ அப்பிச்சோ² விய ஸந்துட்டோ² விய அத்தானங் த³ஸ்ஸெந்தோ லோகங் வஞ்செந்தோ விஹரதி. மஹாஜனோ தங் அரஹந்தங் விய ஸம்பா⁴வேதி. அத²ஸ்ஸ ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ தங் பவத்திங் ஞத்வா தே²ரங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, கிங் நாம குஹகோ கரோதீ’’தி புச்சி². தே²ரோ பாபிச்ச²ங் க³ரஹந்தோ –
Arahattaṃ pana patvā dāyakānuggahaṃ karonto tehi upanīte paccaye na paṭikkhipati, yathāladdheyeva paribhuñjati. Taṃ puthujjanā ‘‘ayaṃ kāyadaḷhibahulo arakkhitacitto’’ti maññamānā avamaññanti. Thero taṃ agaṇentova viharati. Tassa pana avidūre aññataro kuhakabhikkhu pāpiccho samāno appiccho viya santuṭṭho viya attānaṃ dassento lokaṃ vañcento viharati. Mahājano taṃ arahantaṃ viya sambhāveti. Athassa sakko devānamindo taṃ pavattiṃ ñatvā theraṃ upasaṅkamitvā, ‘‘bhante, kiṃ nāma kuhako karotī’’ti pucchi. Thero pāpicchaṃ garahanto –
139.
139.
‘‘புப்³பே³ ஹனதி அத்தானங், பச்சா² ஹனதி ஸோ பரே;
‘‘Pubbe hanati attānaṃ, pacchā hanati so pare;
ஸுஹதங் ஹந்தி அத்தானங், வீதங்ஸேனேவ பக்கி²மா.
Suhataṃ hanti attānaṃ, vītaṃseneva pakkhimā.
140.
140.
‘‘ந ப்³ராஹ்மணோ ப³ஹிவண்ணோ, அந்தோவண்ணோ ஹி ப்³ராஹ்மணோ;
‘‘Na brāhmaṇo bahivaṇṇo, antovaṇṇo hi brāhmaṇo;
யஸ்மிங் பாபானி கம்மானி, ஸ வே கண்ஹோ ஸுஜம்பதீ’’தி. – கா³தா²த்³வயமாஹ;
Yasmiṃ pāpāni kammāni, sa ve kaṇho sujampatī’’ti. – gāthādvayamāha;
தத்த² புப்³பே³ ஹனதி அத்தானந்தி குஹகபுக்³க³லோ அத்தனோ குஹகவுத்தியா லோகங் வஞ்செந்தோ பாபிச்ச²தாதீ³ஹி பாபத⁴ம்மேஹி பட²மமேவ அத்தானங் ஹனதி, அத்தனோ குஸலகொட்டா²ஸங் வினாஸேதி. பச்சா² ஹனதி ஸோ பரேதி ஸோ குஹகோ பட²மங் தாவ வுத்தனயேன அத்தானங் ஹந்த்வா பச்சா² பரே யேஹி ‘‘அயங் பி⁴க்கு² பேஸலோ அரியோ’’தி வா ஸம்பா⁴வெந்தேஹி காரா கதா, தே ஹனதி தேஸங் காரானி அத்தனி கதானி அமஹப்ப²லானி கத்வா பச்சயவினாஸனேன வினாஸேதி. ஸதிபி குஹகஸ்ஸ உப⁴யஹனநே அத்தஹனநே பன அயங் விஸேஸோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ஸுஹதங் ஹந்தி அத்தானந்தி. ஸோ குஹகோ அத்தானங் ஹனந்தோ ஸுஹதங் கத்வா ஹந்தி வினாஸேதி, யதா² கிங்? வீதங்ஸேனேவ பக்கி²மாதி, வீதங்ஸோதி தீ³பகஸகுணோ, தேன. பக்கி²மாதி ஸாகுணிகோ. யதா² தேன வீதங்ஸஸகுணேன அஞ்ஞே ஸகுணே வஞ்செத்வா ஹனந்தோ அத்தானங் இத⁴ லோகேபி ஹனதி விஞ்ஞுக³ரஹஸாவஜ்ஜஸபா⁴வாதி³னா, ஸம்பராயங் பன து³க்³க³திபரிக்கிலேஸேன ஹனதியேவ, ந பன தே ஸகுணே பச்சா² ஹந்துங் ஸக்கோதி, ஏவங் குஹகோபி கோஹஞ்ஞேன லோகங் வஞ்செத்வா இத⁴ லோகேபி அத்தானங் ஹனதி விப்படிஸாரவிஞ்ஞுக³ரஹாதீ³ஹி, பரலோகேபி து³க்³க³திபரிக்கிலேஸேஹி, ந பன தே பச்சயதா³யகே அபாயது³க்க²ங் பாபேதி. அபிச குஹகோ த³க்கி²ணாய அமஹப்ப²லபா⁴வகரணேனேவ தா³யகங் ஹனதீதி வுத்தோ, ந நிப்ப²லபா⁴வகரணேன. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ மனுஸ்ஸபூ⁴தஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா ஸஹஸ்ஸகு³ணா த³க்கி²ணா பாடிகங்கி²தப்³பா³’’தி (ம॰ நி॰ 3.379). தேனாஹ ‘‘ஸுஹதங் ஹந்தி அத்தான’’ந்தி.
Tattha pubbe hanati attānanti kuhakapuggalo attano kuhakavuttiyā lokaṃ vañcento pāpicchatādīhi pāpadhammehi paṭhamameva attānaṃ hanati, attano kusalakoṭṭhāsaṃ vināseti. Pacchā hanati so pareti so kuhako paṭhamaṃ tāva vuttanayena attānaṃ hantvā pacchā pare yehi ‘‘ayaṃ bhikkhu pesalo ariyo’’ti vā sambhāventehi kārā katā, te hanati tesaṃ kārāni attani katāni amahapphalāni katvā paccayavināsanena vināseti. Satipi kuhakassa ubhayahanane attahanane pana ayaṃ visesoti dassento āha suhataṃ hanti attānanti. So kuhako attānaṃ hananto suhataṃ katvā hanti vināseti, yathā kiṃ? Vītaṃseneva pakkhimāti, vītaṃsoti dīpakasakuṇo, tena. Pakkhimāti sākuṇiko. Yathā tena vītaṃsasakuṇena aññe sakuṇe vañcetvā hananto attānaṃ idha lokepi hanati viññugarahasāvajjasabhāvādinā, samparāyaṃ pana duggatiparikkilesena hanatiyeva, na pana te sakuṇe pacchā hantuṃ sakkoti, evaṃ kuhakopi kohaññena lokaṃ vañcetvā idha lokepi attānaṃ hanati vippaṭisāraviññugarahādīhi, paralokepi duggatiparikkilesehi, na pana te paccayadāyake apāyadukkhaṃ pāpeti. Apica kuhako dakkhiṇāya amahapphalabhāvakaraṇeneva dāyakaṃ hanatīti vutto, na nipphalabhāvakaraṇena. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘dussīlassa manussabhūtassa dānaṃ datvā sahassaguṇā dakkhiṇā pāṭikaṅkhitabbā’’ti (ma. ni. 3.379). Tenāha ‘‘suhataṃ hanti attāna’’nti.
ஏவங் பா³ஹிரபரிமஜ்ஜனமத்தே டி²தா புக்³க³லா ஸுத்³தா⁴ நாம ந ஹொந்தி, அப்³ப⁴ந்தரஸுத்³தி⁴யா ஏவ பன ஸுத்³தா⁴ ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ந ப்³ராஹ்மணோ’’தி து³தியங் கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – இரியாபத²ஸண்ட²பனாதி³ப³ஹிஸம்பத்திமத்தேன ப்³ராஹ்மணோ ந ஹோதி. ஸம்பத்திஅத்தோ² ஹி இத⁴ வண்ண-ஸத்³தோ³. அப்³ப⁴ந்தரே பன ஸீலாதி³ஸம்பத்தியா ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, ‘‘பா³ஹிதபாபோ ப்³ராஹ்மணோ’’தி கத்வா. தஸ்மா ‘‘யஸ்மிங் பாபானி லாமகானி கம்மானி ஸங்விஜ்ஜந்தி, ஏகங்ஸேன ஸோ கண்ஹோ நிஹீனபுக்³க³லோ’’தி ஸுஜம்பதி, தே³வானமிந்த³, ஜானாஹி. தங் ஸுத்வா ஸக்கோ குஹகபி⁴க்கு²ங் தஜ்ஜெத்வா ‘‘த⁴ம்மே வத்தாஹீ’’தி ஓவதி³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.
Evaṃ bāhiraparimajjanamatte ṭhitā puggalā suddhā nāma na honti, abbhantarasuddhiyā eva pana suddhā hontīti dassento ‘‘na brāhmaṇo’’ti dutiyaṃ gāthamāha. Tassattho – iriyāpathasaṇṭhapanādibahisampattimattena brāhmaṇo na hoti. Sampattiattho hi idha vaṇṇa-saddo. Abbhantare pana sīlādisampattiyā brāhmaṇo hoti, ‘‘bāhitapāpo brāhmaṇo’’ti katvā. Tasmā ‘‘yasmiṃ pāpāni lāmakāni kammāni saṃvijjanti, ekaṃsena so kaṇho nihīnapuggalo’’ti sujampati, devānaminda, jānāhi. Taṃ sutvā sakko kuhakabhikkhuṃ tajjetvā ‘‘dhamme vattāhī’’ti ovaditvā sakaṭṭhānameva gato.
வஸப⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vasabhattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
து³கனிபாதே பட²மவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dukanipāte paṭhamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 10. வஸப⁴த்தே²ரகா³தா² • 10. Vasabhattheragāthā