Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
2. வாஸெட்டீ²தே²ரீகா³தா²வண்ணனா
2. Vāseṭṭhītherīgāthāvaṇṇanā
புத்தஸோகேனஹங் அட்டாதிஆதி³கா வாஸெட்டி²யா தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ அனுக்கமேன ஸம்ப⁴தவிமொக்க²ஸம்பா⁴ரா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேஸாலியங் குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தா மாதாபிதூஹி ஸமானஜாதிகஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ தி³ன்னா பதிகுலங் க³ந்த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸுக²ஸங்வாஸங் வஸந்தீ ஏகங் புத்தங் லபி⁴த்வா தஸ்மிங் ஆதா⁴வித்வா பரிதா⁴வித்வா விசரணகாலே காலங் கதே புத்தஸோகேன அட்டிதா உம்மத்திகா அஹோஸி. ஸா ஞாதகேஸு ஸாமிகே ச திகிச்ச²ங் கரொந்தேஸு தேஸங் அஜானந்தானங்யேவ பலாயித்வா யதோ ததோ பரிப்³ப⁴மந்தீ மிதி²லானக³ரங் ஸம்பத்தா தத்த²த்³த³ஸ ப⁴க³வந்தங் அந்தரவீதி²யங் க³ச்ச²ந்தங் த³ந்தங் கு³த்தங் ஸங்யதிந்த்³ரியங் நாக³ங். தி³ஸ்வான ஸஹ த³ஸ்ஸனேன பு³த்³தா⁴னுபா⁴வதோ அபக³தும்மாதா³ பகதிசித்தங் படிலபி⁴. அத²ஸ்ஸா ஸத்தா² ஸங்கி²த்தேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸங்வேகா³ ஸத்தா²ரங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா ஸத்து² ஆணாய பி⁴க்கு²னீஸு பப்³ப³ஜித்வா கதபுப்³ப³கிச்சா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா க⁴டெந்தீ வாயமந்தீ பரிபக்கஞாணதாய ந சிரஸ்ஸேவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன –
Puttasokenahaṃ aṭṭātiādikā vāseṭṭhiyā theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī anukkamena sambhatavimokkhasambhārā devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ kulagehe nibbattitvā vayappattā mātāpitūhi samānajātikassa kulaputtassa dinnā patikulaṃ gantvā tena saddhiṃ sukhasaṃvāsaṃ vasantī ekaṃ puttaṃ labhitvā tasmiṃ ādhāvitvā paridhāvitvā vicaraṇakāle kālaṃ kate puttasokena aṭṭitā ummattikā ahosi. Sā ñātakesu sāmike ca tikicchaṃ karontesu tesaṃ ajānantānaṃyeva palāyitvā yato tato paribbhamantī mithilānagaraṃ sampattā tatthaddasa bhagavantaṃ antaravīthiyaṃ gacchantaṃ dantaṃ guttaṃ saṃyatindriyaṃ nāgaṃ. Disvāna saha dassanena buddhānubhāvato apagatummādā pakaticittaṃ paṭilabhi. Athassā satthā saṃkhittena dhammaṃ desesi. Sā taṃ dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaṃvegā satthāraṃ pabbajjaṃ yācitvā satthu āṇāya bhikkhunīsu pabbajitvā katapubbakiccā vipassanaṃ paṭṭhapetvā ghaṭentī vāyamantī paripakkañāṇatāya na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –
133.
133.
‘‘புத்தஸோகேனஹங் அட்டா, கி²த்தசித்தா விஸஞ்ஞினீ;
‘‘Puttasokenahaṃ aṭṭā, khittacittā visaññinī;
நக்³கா³ பகிண்ணகேஸீ ச, தேன தேன விசாரிஹங்.
Naggā pakiṇṇakesī ca, tena tena vicārihaṃ.
134.
134.
‘‘வீதி²ஸங்காரகூடேஸு, ஸுஸானே ரதி²யாஸு ச;
‘‘Vīthisaṅkārakūṭesu, susāne rathiyāsu ca;
அசரிங் தீணி வஸ்ஸானி, கு²ப்பிபாஸா ஸமப்பிதா.
Acariṃ tīṇi vassāni, khuppipāsā samappitā.
135.
135.
‘‘அத²த்³த³ஸாஸிங் ஸுக³தங், நக³ரங் மிதி²லங் பதி;
‘‘Athaddasāsiṃ sugataṃ, nagaraṃ mithilaṃ pati;
அத³ந்தானங் த³மேதாரங், ஸம்பு³த்³த⁴மகுதோப⁴யங்.
Adantānaṃ dametāraṃ, sambuddhamakutobhayaṃ.
136.
136.
‘‘ஸசித்தங் படிலத்³தா⁴ன, வந்தி³த்வான உபாவிஸிங்;
‘‘Sacittaṃ paṭiladdhāna, vanditvāna upāvisiṃ;
ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, அனுகம்பாய கோ³தமோ.
So me dhammamadesesi, anukampāya gotamo.
137.
137.
‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;
‘‘Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;
யுஞ்ஜந்தீ ஸத்து²வசனே, ஸச்சா²காஸிங் பத³ங் ஸிவங்.
Yuñjantī satthuvacane, sacchākāsiṃ padaṃ sivaṃ.
138.
138.
‘‘ஸப்³பே³ ஸோகா ஸமுச்சி²ன்னா, பஹீனா ஏதத³ந்திகா;
‘‘Sabbe sokā samucchinnā, pahīnā etadantikā;
பரிஞ்ஞாதா ஹி மே வத்தூ², யதோ ஸோகான ஸம்ப⁴வோ’’தி. –
Pariññātā hi me vatthū, yato sokāna sambhavo’’ti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
தத்த² அட்டாதி அட்டிதா. அயமேவ வா பாடோ², அட்டிதா பீளிதாதி அத்தோ². கி²த்தசித்தாதி ஸோகும்மாதே³ன கி²த்தஹத³யா. ததோ ஏவ பகதிஸஞ்ஞாய விக³மேன விஸஞ்ஞினீ. ஹிரொத்தப்பாபா⁴வதோ அபக³தவத்த²தாய நக்³கா³. விது⁴தகேஸதாய பகிண்ணகேஸீ. தேன தேனாதி கா³மேன கா³மங் நக³ரேன நக³ரங் வீதி²யா வீதி²ங் விசரிங் அஹங்.
Tattha aṭṭāti aṭṭitā. Ayameva vā pāṭho, aṭṭitā pīḷitāti attho. Khittacittāti sokummādena khittahadayā. Tato eva pakatisaññāya vigamena visaññinī. Hirottappābhāvato apagatavatthatāya naggā. Vidhutakesatāya pakiṇṇakesī. Tena tenāti gāmena gāmaṃ nagarena nagaraṃ vīthiyā vīthiṃ vicariṃ ahaṃ.
அதா²தி பச்சா² உம்மாத³ஸங்வத்தனியஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பரிக்க²யே. ஸுக³தந்தி ஸோப⁴னக³மனத்தா ஸுந்த³ரங் டா²னங் க³தத்தா ஸம்மா க³த³த்தா ஸம்மா ச க³தத்தா ஸுக³தங் ப⁴க³வந்தங். மிதி²லங் பதீதி மிதி²லாபி⁴முக²ங், மிதி²லானக³ராபி⁴முக²ங் க³ச்ச²ந்தந்தி அத்தோ².
Athāti pacchā ummādasaṃvattaniyassa kammassa parikkhaye. Sugatanti sobhanagamanattā sundaraṃ ṭhānaṃ gatattā sammā gadattā sammā ca gatattā sugataṃ bhagavantaṃ. Mithilaṃ patīti mithilābhimukhaṃ, mithilānagarābhimukhaṃ gacchantanti attho.
ஸசித்தங் படிலத்³தா⁴னாதி பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன உம்மாத³ங் பஹாய அத்தனோ பகதிசித்தங் படிலபி⁴த்வா.
Sacittaṃ paṭiladdhānāti buddhānubhāvena ummādaṃ pahāya attano pakaticittaṃ paṭilabhitvā.
யுஞ்ஜந்தீ ஸத்து²வசனேதி ஸத்து² ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே யோக³ங் கரொந்தீ பா⁴வனங் அனுயுஞ்ஜந்தீ. ஸச்சா²காஸிங் பத³ங் ஸிவந்தி ஸிவங் கே²மங் சதூஹி யோகே³ஹி அனுபத்³து³தங் நிப்³பா³னங் பத³ங் ஸச்சி²அகாஸிங்.
Yuñjantī satthuvacaneti satthu sammāsambuddhassa sāsane yogaṃ karontī bhāvanaṃ anuyuñjantī. Sacchākāsiṃ padaṃ sivanti sivaṃ khemaṃ catūhi yogehi anupaddutaṃ nibbānaṃ padaṃ sacchiakāsiṃ.
ஏதத³ந்திகாதி ஏதங் இதா³னி மயா அதி⁴க³தங் அரஹத்தங் அந்தோ பரியோஸானங் ஏதேஸந்தி ஏதத³ந்திகா, ஸோகா. ந தா³னி தேஸங் ஸம்ப⁴வோ அத்தீ²தி அத்தோ². யதோ ஸோகான ஸம்ப⁴வோதி யதோ அந்தோனிஜ்ஜா²னலக்க²ணானங் ஸோகானங் ஸம்ப⁴வோ, தேஸங் ஸோகானங் பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்த⁴ஸங்கா²தா வத்தூ² அதி⁴ட்டா²னானி ஞாததீரணபஹானபரிஞ்ஞாஹி பரிஞ்ஞாதா. தஸ்மா ஸோகா ஏதத³ந்திகாதி யோஜனா.
Etadantikāti etaṃ idāni mayā adhigataṃ arahattaṃ anto pariyosānaṃ etesanti etadantikā, sokā. Na dāni tesaṃ sambhavo atthīti attho. Yato sokāna sambhavoti yato antonijjhānalakkhaṇānaṃ sokānaṃ sambhavo, tesaṃ sokānaṃ pañcupādānakkhandhasaṅkhātā vatthū adhiṭṭhānāni ñātatīraṇapahānapariññāhi pariññātā. Tasmā sokā etadantikāti yojanā.
வாஸெட்டீ²தே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vāseṭṭhītherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 2. வாஸெட்டீ²தே²ரீகா³தா² • 2. Vāseṭṭhītherīgāthā