Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga |
4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ங்
4. Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ
626. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வதா பி⁴க்கூ²னங் வஸ்ஸிகஸாடிகா அனுஞ்ஞாதா ஹோதி. ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² – ‘‘ப⁴க³வதா வஸ்ஸிகஸாடிகா அனுஞ்ஞாதா’’தி, படிகச்சேவ 1 வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸந்தி, படிகச்சேவ கத்வா நிவாஸெந்தி, ஜிண்ணாய வஸ்ஸிகஸாடிகாய நக்³கா³ காயங் ஓவஸ்ஸாபெந்தி. யே தே பி⁴க்கூ² அப்பிச்சா²… தே உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² படிகச்சேவ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸிஸ்ஸந்தி, படிகச்சேவ கத்வா நிவாஸெஸ்ஸந்தி, ஜிண்ணாய வஸ்ஸிகஸாடிகாய நக்³கா³ காயங் ஓவஸ்ஸாபெஸ்ஸந்தீ’’தி! அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² அனேகபரியாயேன விக³ரஹித்வா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… ‘‘ஸச்சங் கிர தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, படிகச்சேவ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸத²? படிகச்சேவ கத்வா நிவாஸேத²? ஜிண்ணாய வஸ்ஸிகஸாடிகாய நக்³கா³ காயங் ஓவஸ்ஸாபேதா²’’தி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… கத²ஞ்ஹி நாம தும்ஹே மோக⁴புரிஸா, படிகச்சேவ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸிஸ்ஸத², படிகச்சேவ கத்வா நிவாஸெஸ்ஸத², ஜிண்ணாய வஸ்ஸிகஸாடிகாய நக்³கா³ காயங் ஓவஸ்ஸாபெஸ்ஸத²! நேதங், மோக⁴புரிஸா, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –
626. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhagavatā bhikkhūnaṃ vassikasāṭikā anuññātā hoti. Chabbaggiyā bhikkhū – ‘‘bhagavatā vassikasāṭikā anuññātā’’ti, paṭikacceva 2 vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesanti, paṭikacceva katvā nivāsenti, jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpenti. Ye te bhikkhū appicchā… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū paṭikacceva vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesissanti, paṭikacceva katvā nivāsessanti, jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpessantī’’ti! Atha kho te bhikkhū chabbaggiye bhikkhū anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, paṭikacceva vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesatha? Paṭikacceva katvā nivāsetha? Jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpethā’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe moghapurisā, paṭikacceva vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesissatha, paṭikacceva katvā nivāsessatha, jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpessatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
627. ‘‘மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி பி⁴க்கு²னா வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸிதப்³ப³ங் ; ‘அத்³த⁴மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி கத்வா நிவாஸேதப்³ப³ங் . ‘ஓரேன சே மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸெய்ய, ‘ஓரேனத்³த⁴மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி கத்வா நிவாஸெய்ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி.
627.‘‘Māso seso gimhāna’nti bhikkhunā vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesitabbaṃ; ‘addhamāsoseso gimhāna’nti katvā nivāsetabbaṃ. ‘Orena ce māso seso gimhāna’nti vassikasāṭikacīvaraṃ pariyeseyya, ‘orenaddhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāseyya, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti.
628. ‘மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி பி⁴க்கு²னா வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸிதப்³ப³ந்தி. யே மனுஸ்ஸா புப்³பே³பி வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் தெ³ந்தி தே உபஸங்கமித்வா ஏவமஸ்ஸு வசனீயா – ‘‘காலோ வஸ்ஸிகஸாடிகாய, ஸமயோ வஸ்ஸிகஸாடிகாய, அஞ்ஞேபி மனுஸ்ஸா வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் தெ³ந்தீ’’தி. ந வத்தப்³பா³ – ‘‘தே³த² மே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங், ஆஹரத² மே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங், பரிவத்தேத² மே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங், சேதாபேத² மே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவர’’ந்தி.
628.‘Māso seso gimhāna’nti bhikkhunā vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesitabbanti. Ye manussā pubbepi vassikasāṭikacīvaraṃ denti te upasaṅkamitvā evamassu vacanīyā – ‘‘kālo vassikasāṭikāya, samayo vassikasāṭikāya, aññepi manussā vassikasāṭikacīvaraṃ dentī’’ti. Na vattabbā – ‘‘detha me vassikasāṭikacīvaraṃ, āharatha me vassikasāṭikacīvaraṃ, parivattetha me vassikasāṭikacīvaraṃ, cetāpetha me vassikasāṭikacīvara’’nti.
‘அத்³த⁴மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி கத்வா நிவாஸேதப்³ப³ந்தி. அத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே கத்வா நிவாஸேதப்³ப³ங்.
‘Addhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāsetabbanti. Addhamāse sese gimhāne katvā nivāsetabbaṃ.
‘ஓரேன சே மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி அதிரேகமாஸே ஸேஸ கி³ம்ஹானே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
‘Orena ce māso seso gimhāna’nti atirekamāse sesa gimhāne vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
‘ஓரேனத்³த⁴மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி அதிரேகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே கத்வா நிவாஸேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங்…பே॰… இத³ங் மே, ப⁴ந்தே , வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் அதிரேகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே பரியிட்ட²ங் அதிரேகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே கத்வா பரித³ஹிதங் நிஸ்ஸக்³கி³யங். இமாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீதி.…பே॰… த³தெ³ய்யாதி…பே॰… த³தெ³ய்யுந்தி…பே॰… ஆயஸ்மதோ த³ம்மீதி.
‘Orenaddhamāso seso gimhāna’nti atirekaddhamāse sese gimhāne katvā nivāseti, nissaggiyaṃ hoti. Nissajjitabbaṃ saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā. Evañca pana, bhikkhave, nissajjitabbaṃ…pe… idaṃ me, bhante , vassikasāṭikacīvaraṃ atirekamāse sese gimhāne pariyiṭṭhaṃ atirekaddhamāse sese gimhāne katvā paridahitaṃ nissaggiyaṃ. Imāhaṃ saṅghassa nissajjāmīti.…Pe… dadeyyāti…pe… dadeyyunti…pe… āyasmato dammīti.
629. அதிரேகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே அதிரேகஸஞ்ஞீ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அதிரேகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே வேமதிகோ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அதிரேகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே ஊனகஸஞ்ஞீ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
629. Atirekamāse sese gimhāne atirekasaññī vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekamāse sese gimhāne vematiko vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekamāse sese gimhāne ūnakasaññī vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
அதிரேகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே அதிரேகஸஞ்ஞீ கத்வா நிவாஸேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அதிரேகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே வேமதிகோ கத்வா நிவாஸேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் . அதிரேகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே ஊனகஸஞ்ஞீ கத்வா நிவாஸேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
Atirekaddhamāse sese gimhāne atirekasaññī katvā nivāseti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekaddhamāse sese gimhāne vematiko katvā nivāseti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ . Atirekaddhamāse sese gimhāne ūnakasaññī katvā nivāseti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
ஸதியா வஸ்ஸிகஸாடிகாய நக்³கோ³ காயங் ஓவஸ்ஸாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஊனகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே அதிரேகஸஞ்ஞீ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஊனகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே வேமதிகோ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஊனகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே ஊனகஸஞ்ஞீ, அனாபத்தி.
Satiyā vassikasāṭikāya naggo kāyaṃ ovassāpeti, āpatti dukkaṭassa. Ūnakamāse sese gimhāne atirekasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ūnakamāse sese gimhāne vematiko, āpatti dukkaṭassa. Ūnakamāse sese gimhāne ūnakasaññī, anāpatti.
ஊனகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே அதிரேகஸஞ்ஞீ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஊனகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே வேமதிகோ , ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஊனகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே ஊனகஸஞ்ஞீ, அனாபத்தி.
Ūnakaddhamāse sese gimhāne atirekasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ūnakaddhamāse sese gimhāne vematiko , āpatti dukkaṭassa. Ūnakaddhamāse sese gimhāne ūnakasaññī, anāpatti.
630. அனாபத்தி ‘மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸதி , ‘அத்³த⁴மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி கத்வா நிவாஸேதி, ‘ஊனகமாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸதி, ‘ஊனகத்³த⁴மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹான’ந்தி கத்வா நிவாஸேதி, பரியிட்டா²ய வஸ்ஸிகஸாடிகாய வஸ்ஸங் உக்கட்³டி⁴ய்யதி, நிவத்தா²ய வஸ்ஸிகஸாடிகாய வஸ்ஸங் உக்கட்³டி⁴ய்யதி, தோ⁴வித்வா நிக்கி²பிதப்³ப³ங்; ஸமயே நிவாஸேதப்³ப³ங், அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸ, நட்ட²சீவரஸ்ஸ, ஆபதா³ஸு, உம்மத்தகஸ்ஸ, ஆதி³கம்மிகஸ்ஸாதி.
630. Anāpatti ‘māso seso gimhāna’nti vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati , ‘addhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāseti, ‘ūnakamāso seso gimhāna’nti vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, ‘ūnakaddhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāseti, pariyiṭṭhāya vassikasāṭikāya vassaṃ ukkaḍḍhiyyati, nivatthāya vassikasāṭikāya vassaṃ ukkaḍḍhiyyati, dhovitvā nikkhipitabbaṃ; samaye nivāsetabbaṃ, acchinnacīvarassa, naṭṭhacīvarassa, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.
வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ங் நிட்டி²தங் சதுத்த²ங்.
Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā