Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    626. தேன ஸமயேனாதி வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ங். தத்த² வஸ்ஸிகஸாடிகா அனுஞ்ஞாதாதி சீவரக்க²ந்த⁴கே விஸாகா²வத்து²ஸ்மிங் (மஹாவ॰ 349 ஆத³யோ) அனுஞ்ஞாதா. படிகச்சேவாதி புரேயேவ.

    626.Tena samayenāti vassikasāṭikasikkhāpadaṃ. Tattha vassikasāṭikā anuññātāti cīvarakkhandhake visākhāvatthusmiṃ (mahāva. 349 ādayo) anuññātā. Paṭikaccevāti pureyeva.

    627. மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹானந்தி சதுன்னங் கி³ம்ஹமாஸானங் ஏகோ பச்சி²மமாஸோ ஸேஸோ. கத்வாதி ஸிப்³ப³னரஜனகப்பபரியோஸானேன நிட்ட²பெத்வா. கரொந்தேன ச ஏகமேவ கத்வா ஸமயே அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங், த்³வே அதி⁴ட்டா²துங் ந வட்டந்தி.

    627.Māso seso gimhānanti catunnaṃ gimhamāsānaṃ eko pacchimamāso seso. Katvāti sibbanarajanakappapariyosānena niṭṭhapetvā. Karontena ca ekameva katvā samaye adhiṭṭhātabbaṃ, dve adhiṭṭhātuṃ na vaṭṭanti.

    அதிரேகமாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானேதி கி³ம்ஹானநாமகே அதிரேகமாஸே ஸேஸே.

    Atirekamāse sese gimhāneti gimhānanāmake atirekamāse sese.

    அதிரேகத்³த⁴மாஸே ஸேஸே கி³ம்ஹானே கத்வா நிவாஸேதீதி எத்த² பன ட²த்வா வஸ்ஸிகஸாடிகாய பரியேஸனக்கெ²த்தங் கரணக்கெ²த்தங் நிவாஸனக்கெ²த்தங் அதி⁴ட்டா²னக்கெ²த்தந்தி சதுப்³பி³த⁴ங் கெ²த்தங், குச்சி²ஸமயோ பிட்டி²ஸமயோதி து³விதோ⁴ ஸமயோ, பிட்டி²ஸமயசதுக்கங் குச்சி²ஸமயசதுக்கந்தி த்³வே சதுக்கானி ச வேதி³தப்³பா³னி.

    Atirekaddhamāsesese gimhāne katvā nivāsetīti ettha pana ṭhatvā vassikasāṭikāya pariyesanakkhettaṃ karaṇakkhettaṃ nivāsanakkhettaṃ adhiṭṭhānakkhettanti catubbidhaṃ khettaṃ, kucchisamayo piṭṭhisamayoti duvidho samayo, piṭṭhisamayacatukkaṃ kucchisamayacatukkanti dve catukkāni ca veditabbāni.

    தத்த² ஜெட்ட²மூலபுண்ணமாஸியா பச்சி²மபாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய யாவ காளபக்கு²போஸதா², அயமேகோ அத்³த⁴மாஸோ பரியேஸனக்கெ²த்தஞ்சேவ கரணக்கெ²த்தஞ்ச. ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே வஸ்ஸிகஸாடிகங் அலத்³த⁴ங் பரியேஸிதுங் லத்³த⁴ங் காதுஞ்ச வட்டதி, நிவாஸேதுங் அதி⁴ட்டா²துஞ்ச ந வட்டதி. காளபக்கு²போஸத²ஸ்ஸ பச்சி²மபாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய யாவ ஆஸாள்ஹீபுண்ணமா, அயமேகோ அத்³த⁴மாஸோ பரியேஸனகரணனிவாஸனானங் திண்ணம்பி கெ²த்தங். ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே பரியேஸிதுங் காதுங் நிவாஸேதுஞ்ச வட்டதி, அதி⁴ட்டா²துங்யேவ ந வட்டதி. ஆஸாள்ஹீபுண்ணமாஸியா பச்சி²மபாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய யாவ கத்திகபுண்ணமா, இமே சத்தாரோ மாஸா பரியேஸனகரணனிவாஸனாதி⁴ட்டா²னானங் சதுன்னங் கெ²த்தங். ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே அலத்³த⁴ங் பரியேஸிதுங் லத்³த⁴ங் காதுங் நிவாஸேதுங் அதி⁴ட்டா²துஞ்ச வட்டதி. இத³ங் தாவ சதுப்³பி³த⁴ங் கெ²த்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Tattha jeṭṭhamūlapuṇṇamāsiyā pacchimapāṭipadadivasato paṭṭhāya yāva kāḷapakkhuposathā, ayameko addhamāso pariyesanakkhettañceva karaṇakkhettañca. Etasmiñhi antare vassikasāṭikaṃ aladdhaṃ pariyesituṃ laddhaṃ kātuñca vaṭṭati, nivāsetuṃ adhiṭṭhātuñca na vaṭṭati. Kāḷapakkhuposathassa pacchimapāṭipadadivasato paṭṭhāya yāva āsāḷhīpuṇṇamā, ayameko addhamāso pariyesanakaraṇanivāsanānaṃ tiṇṇampi khettaṃ. Etasmiñhi antare pariyesituṃ kātuṃ nivāsetuñca vaṭṭati, adhiṭṭhātuṃyeva na vaṭṭati. Āsāḷhīpuṇṇamāsiyā pacchimapāṭipadadivasato paṭṭhāya yāva kattikapuṇṇamā, ime cattāro māsā pariyesanakaraṇanivāsanādhiṭṭhānānaṃ catunnaṃ khettaṃ. Etasmiñhi antare aladdhaṃ pariyesituṃ laddhaṃ kātuṃ nivāsetuṃ adhiṭṭhātuñca vaṭṭati. Idaṃ tāva catubbidhaṃ khettaṃ veditabbaṃ.

    கத்திகபுண்ணமாஸியா பன பச்சி²மபாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய யாவ ஜெட்ட²மூலபுண்ணமா, இமே ஸத்த மாஸா பிட்டி²ஸமயோ நாம. ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே ‘‘காலோ வஸ்ஸிகஸாடிகாயா’’திஆதி³னா நயேன ஸதுப்பாத³ங் கத்வா அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதட்டா²னதோ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ இமினா ஸிக்கா²பதே³ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ‘‘தே³த² மே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவர’’ந்திஆதி³னா நயேன விஞ்ஞத்திங் கத்வா நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். வுத்தனயேனேவ ஸதுப்பாத³ங் கத்வா ஞாதகபவாரிதட்டா²னதோ நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ இமினாவ ஸிக்கா²பதே³ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் . விஞ்ஞத்திங் கத்வா நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் பரிவாரே

    Kattikapuṇṇamāsiyā pana pacchimapāṭipadadivasato paṭṭhāya yāva jeṭṭhamūlapuṇṇamā, ime satta māsā piṭṭhisamayo nāma. Etasmiñhi antare ‘‘kālo vassikasāṭikāyā’’tiādinā nayena satuppādaṃ katvā aññātakaappavāritaṭṭhānato vassikasāṭikacīvaraṃ nipphādentassa iminā sikkhāpadena nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. ‘‘Detha me vassikasāṭikacīvara’’ntiādinā nayena viññattiṃ katvā nipphādentassa aññātakaviññattisikkhāpadena nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Vuttanayeneva satuppādaṃ katvā ñātakapavāritaṭṭhānato nipphādentassa imināva sikkhāpadena nissaggiyaṃ pācittiyaṃ . Viññattiṃ katvā nipphādentassa aññātakaviññattisikkhāpadena anāpatti. Vuttañhetaṃ parivāre

    ‘‘மாதரங் சீவரங் யாசே, நோ ச ஸங்கே⁴ பரிணதங்;

    ‘‘Mātaraṃ cīvaraṃ yāce, no ca saṅghe pariṇataṃ;

    கேனஸ்ஸ ஹோதி ஆபத்தி, அனாபத்தி ச ஞாதகே;

    Kenassa hoti āpatti, anāpatti ca ñātake;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா’’தி. (பரி॰ 481);

    Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti. (pari. 481);

    அயஞ்ஹி பஞ்ஹோ இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தோதி. ஏவங் பிட்டி²ஸமயசதுக்கங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Ayañhi pañho imamatthaṃ sandhāya vuttoti. Evaṃ piṭṭhisamayacatukkaṃ veditabbaṃ.

    ஜெட்ட²மூலபுண்ணமாஸியா பன பச்சி²மபாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய யாவ கத்திகபுண்ணமா, இமே பஞ்ச மாஸா குச்சி²ஸமயோ நாம. ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே வுத்தனயேன ஸதுப்பாத³ங் கத்வா அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதட்டா²னதோ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ வத்தபே⁴தே³ து³க்கடங். யே மனுஸ்ஸா புப்³பே³பி வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் தெ³ந்தி, இமே பன ஸசேபி அத்தனோ அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதா ஹொந்தி, வத்தபே⁴தோ³ நத்தி², தேஸு ஸதுப்பாத³கரணஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதத்தா. விஞ்ஞதிங் கத்வா நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். இத³ங் பன பகதியா வஸ்ஸிகஸாடிகதா³யகேஸுபி ஹோதியேவ. வுத்தனயேனேவ ஸதுப்பாத³ங் கத்வா ஞாதகபவாரிதட்டா²னதோ நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ இமினா ஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தி. விஞ்ஞத்திங் கத்வா நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தி. ‘‘ந வத்தப்³பா³ தே³த² மே’’தி இத³ஞ்ஹி பரியேஸனகாலே அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதேயேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஏவங் குச்சி²ஸமயசதுக்கங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Jeṭṭhamūlapuṇṇamāsiyā pana pacchimapāṭipadadivasato paṭṭhāya yāva kattikapuṇṇamā, ime pañca māsā kucchisamayo nāma. Etasmiñhi antare vuttanayena satuppādaṃ katvā aññātakaappavāritaṭṭhānato vassikasāṭikacīvaraṃ nipphādentassa vattabhede dukkaṭaṃ. Ye manussā pubbepi vassikasāṭikacīvaraṃ denti, ime pana sacepi attano aññātakaappavāritā honti, vattabhedo natthi, tesu satuppādakaraṇassa anuññātattā. Viññatiṃ katvā nipphādentassa aññātakaviññattisikkhāpadena nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Idaṃ pana pakatiyā vassikasāṭikadāyakesupi hotiyeva. Vuttanayeneva satuppādaṃ katvā ñātakapavāritaṭṭhānato nipphādentassa iminā sikkhāpadena anāpatti. Viññattiṃ katvā nipphādentassa aññātakaviññattisikkhāpadena anāpatti. ‘‘Na vattabbā detha me’’ti idañhi pariyesanakāle aññātakaappavāriteyeva sandhāya vuttaṃ. Evaṃ kucchisamayacatukkaṃ veditabbaṃ.

    நக்³கோ³ காயங் ஓவஸ்ஸாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி எத்த² உத³கபு²ஸிதக³ணனாய அகத்வா ந்ஹானபரியோஸானவஸேன பயோகே³ பயோகே³ து³க்கடேன காரேதப்³போ³. ஸோ ச கோ² விவடங்க³ணே ஆகாஸதோ பதிதஉத³கேனேவ ந்ஹாயந்தோ. ந்ஹானகொட்ட²கவாபிஆதீ³ஸு க⁴டேஹி ஆஸித்தஉத³கேன வா ந்ஹாயந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.

    Naggo kāyaṃ ovassāpeti, āpatti dukkaṭassāti ettha udakaphusitagaṇanāya akatvā nhānapariyosānavasena payoge payoge dukkaṭena kāretabbo. So ca kho vivaṭaṅgaṇe ākāsato patitaudakeneva nhāyanto. Nhānakoṭṭhakavāpiādīsu ghaṭehi āsittaudakena vā nhāyantassa anāpatti.

    வஸ்ஸங் உக்கட்³டி⁴யதீதி எத்த² ஸசே கதபரியேஸிதாய வஸ்ஸிகஸாடிகாய கி³ம்ஹானங் பச்சி²ம மாஸங் கே²பெத்வா புன வஸ்ஸானஸ்ஸ பட²மமாஸங் உக்கட்³டி⁴த்வா கி³ம்ஹானங் பச்சி²மமாஸமேவ கரொந்தி, வஸ்ஸிகஸாடிகா தோ⁴வித்வா நிக்கி²பிதப்³பா³. அனதி⁴ட்டி²தா அவிகப்பிதா த்³வே மாஸே பரிஹாரங் லப⁴தி, வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. ஸசே ஸதிஸம்மோஸேன வா அப்பஹோனகபா⁴வேன வா அகதா ஹோதி, தே ச த்³வே மாஸே வஸ்ஸானஸ்ஸ ச சாதுமாஸந்தி ச² மாஸே பரிஹாரங் லப⁴தி. ஸசே பன கத்திகமாஸே கதி²னங் அத்த²ரீயதி, அபரேபி சத்தாரோ மாஸே லப⁴தி, ஏவங் த³ஸ மாஸா ஹொந்தி. ததோ பரம்பி ஸதியா பச்சாஸாய மூலசீவரங் கத்வா ட²பெந்தஸ்ஸ ஏகமாஸந்தி ஏவங் ஏகாத³ஸ மாஸே பரிஹாரங் லப⁴தி. ஸசே பன ஏகாஹத்³வீஹாதி³வஸேன யாவ த³ஸாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய அந்தோவஸ்ஸே வா லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச, கதா³ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³தி ஏதங் அட்ட²கதா²ஸு ந விசாரிதங். லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய அந்தோத³ஸாஹே நிட்டி²தா பன தஸ்மிங்யேவ அந்தோத³ஸாஹே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. த³ஸாஹாதிக்கமே நிட்டி²தா தத³ஹேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. த³ஸாஹே அப்பஹொந்தே சீவரகாலங் நாதிக்கமேதப்³பா³தி அயங் நோ அத்தனோமதி. கஸ்மா? ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங்; வஸ்ஸிகஸாடிகங் வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங், ததோ பரங் விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) ஹி வுத்தங். தஸ்மா வஸ்ஸூபனாயிகதோ புப்³பே³ த³ஸாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி. ‘‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³’’ந்தி (பாரா॰ 462) ச வுத்தங். தஸ்மா ஏகாஹத்³வீஹாதி³வஸேன யாவ த³ஸாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய அந்தோவஸ்ஸே வா லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச வுத்தனயேனேவ அந்தோத³ஸாஹே வா தத³ஹு வா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, த³ஸாஹே அப்பஹொந்தே சீவரகாலங் நாதிக்கமேதப்³பா³.

    Vassaṃ ukkaḍḍhiyatīti ettha sace katapariyesitāya vassikasāṭikāya gimhānaṃ pacchima māsaṃ khepetvā puna vassānassa paṭhamamāsaṃ ukkaḍḍhitvā gimhānaṃ pacchimamāsameva karonti, vassikasāṭikā dhovitvā nikkhipitabbā. Anadhiṭṭhitā avikappitā dve māse parihāraṃ labhati, vassūpanāyikadivase adhiṭṭhātabbā. Sace satisammosena vā appahonakabhāvena vā akatā hoti, te ca dve māse vassānassa ca cātumāsanti cha māse parihāraṃ labhati. Sace pana kattikamāse kathinaṃ attharīyati, aparepi cattāro māse labhati, evaṃ dasa māsā honti. Tato parampi satiyā paccāsāya mūlacīvaraṃ katvā ṭhapentassa ekamāsanti evaṃ ekādasa māse parihāraṃ labhati. Sace pana ekāhadvīhādivasena yāva dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya antovasse vā laddhā ceva niṭṭhitā ca, kadā adhiṭṭhātabbāti etaṃ aṭṭhakathāsu na vicāritaṃ. Laddhadivasato paṭṭhāya antodasāhe niṭṭhitā pana tasmiṃyeva antodasāhe adhiṭṭhātabbā. Dasāhātikkame niṭṭhitā tadaheva adhiṭṭhātabbā. Dasāhe appahonte cīvarakālaṃ nātikkametabbāti ayaṃ no attanomati. Kasmā? ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; vassikasāṭikaṃ vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ, tato paraṃ vikappetu’’nti (mahāva. 358) hi vuttaṃ. Tasmā vassūpanāyikato pubbe dasāhātikkamepi anāpatti. ‘‘Dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’’nti (pārā. 462) ca vuttaṃ. Tasmā ekāhadvīhādivasena yāva dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya antovasse vā laddhā ceva niṭṭhitā ca vuttanayeneva antodasāhe vā tadahu vā adhiṭṭhātabbā, dasāhe appahonte cīvarakālaṃ nātikkametabbā.

    தத்த² ஸியா ‘‘வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²து’’ந்தி வசனதோ ‘‘சாதுமாஸப்³ப⁴ந்தரே யதா³ வா ததா³ வா அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதீ’’தி. யதி³ ஏவங், ‘‘கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ங் யாவ ஆபா³தா⁴ அதி⁴ட்டா²து’’ந்தி வுத்தங் ஸாபி, ச த³ஸாஹங் அதிக்காமேதப்³பா³ ஸியா. ஏவஞ்ச ஸதி ‘‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³’’ந்தி இத³ங் விருஜ்ஜ²தி. தஸ்மா யதா²வுத்தமேவ க³ஹேதப்³ப³ங், அஞ்ஞங் வா அசலங் காரணங் லபி⁴த்வா ச²ட்³டே³தப்³ப³ங். அபிச குருந்தி³யம்பி நிஸ்ஸக்³கி³யாவஸானே வுத்தங் – ‘‘கதா³ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³? லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய அந்தோத³ஸாஹே நிட்டி²தா பன தஸ்மிங்யேவ அந்தோத³ஸாஹே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. யதி³ நப்பஹோதி யாவ கத்திகபுண்ணமா பரிஹாரங் லப⁴தீ’’தி.

    Tattha siyā ‘‘vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātu’’nti vacanato ‘‘cātumāsabbhantare yadā vā tadā vā adhiṭṭhātuṃ vaṭṭatī’’ti. Yadi evaṃ, ‘‘kaṇḍuppaṭicchādiṃ yāva ābādhā adhiṭṭhātu’’nti vuttaṃ sāpi, ca dasāhaṃ atikkāmetabbā siyā. Evañca sati ‘‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’’nti idaṃ virujjhati. Tasmā yathāvuttameva gahetabbaṃ, aññaṃ vā acalaṃ kāraṇaṃ labhitvā chaḍḍetabbaṃ. Apica kurundiyampi nissaggiyāvasāne vuttaṃ – ‘‘kadā adhiṭṭhātabbā? Laddhadivasato paṭṭhāya antodasāhe niṭṭhitā pana tasmiṃyeva antodasāhe adhiṭṭhātabbā. Yadi nappahoti yāva kattikapuṇṇamā parihāraṃ labhatī’’ti.

    630. அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸாதி ஏதங் வஸ்ஸிகஸாடிகமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேஸஞ்ஹி நக்³கா³னங் காயோவஸ்ஸாபனே அனாபத்தி. எத்த² ச மஹக்³க⁴வஸ்ஸிகஸாடிகங் நிவாஸெத்வா ந்ஹாயந்தஸ்ஸ சோருபத்³த³வோ ஆபதா³ நாம. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.

    630.Acchinnacīvarassāti etaṃ vassikasāṭikameva sandhāya vuttaṃ. Tesañhi naggānaṃ kāyovassāpane anāpatti. Ettha ca mahagghavassikasāṭikaṃ nivāsetvā nhāyantassa corupaddavo āpadā nāma. Sesamettha uttānameva.

    ச²ஸமுட்டா²னங் , கிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மவசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Chasamuṭṭhānaṃ , kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammavacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ங் • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact