Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā
627. சதுத்தே² ஸிப்³ப³னரஜனகப்பபரியோஸானேன நிட்டா²பெத்வாதி ஸூசிகம்மனிட்டா²னேன ஸகிம்பி வண்ணபே⁴த³மத்தரஜனேன கப்பபி³ந்து³கரணேன ச நிட்டா²பெத்வா. ஸமயேதி வஸ்ஸானஸமயே.
627. Catutthe sibbanarajanakappapariyosānena niṭṭhāpetvāti sūcikammaniṭṭhānena sakimpi vaṇṇabhedamattarajanena kappabindukaraṇena ca niṭṭhāpetvā. Samayeti vassānasamaye.
628. குச்சி²ஸமயோதி அந்தோஸமயோ. ‘‘அயமேகோ அட்³ட⁴மாஸோ பரியேஸனக்கெ²த்தஞ்சேவ கரணக்கெ²த்தஞ்ச. ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே வஸ்ஸிகஸாடிகங் அலத்³த⁴ங் பரியேஸிதுங் லத்³த⁴ங் காதுஞ்ச வட்டதி, நிவாஸேதுங் அதி⁴ட்டா²துஞ்ச ந வட்டதீ’’தி பொத்த²கேஸு பாடோ² தி³ஸ்ஸதி, ஸோ அபாடோ². ஏவங் பனெத்த² பாடே²ன ப⁴விதப்³ப³ங் ‘‘அயமேகோ அட்³ட⁴மாஸோ பரியேஸனக்கெ²த்தங். ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே வஸ்ஸிகஸாடிகங் அலத்³த⁴ங் பரியேஸிதுங் வட்டதி, லத்³த⁴ங் காதுங் நிவாஸேதுங் அதி⁴ட்டா²துஞ்ச ந வட்டதீ’’தி. ந ஹி கி³ம்ஹானங் பச்சி²மமாஸஸ்ஸ பட²மோ அட்³ட⁴மாஸோ கரணக்கெ²த்தங் ஹோதி. ‘‘அட்³ட⁴மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹானந்தி கத்வா நிவாஸேதப்³ப³’’ந்தி வசனதோ பன கி³ம்ஹானங் பச்சி²மமாஸஸ்ஸ பச்சி²மோ அட்³ட⁴மாஸோ கரணக்கெ²த்தஞ்சேவ நிவாஸனக்கெ²த்தஞ்ச ஹோதி. தேனேவ மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ வஹிஸகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா) ‘‘கி³ம்ஹானங் பச்சி²மோ மாஸோ பரியேஸனக்கெ²த்தங், பச்சி²மோ அட்³ட⁴மாஸோ கரணனிவாஸனக்கெ²த்தம்பீ’’தி வுத்தங். தஸ்மா பாளியா மாதிகாட்ட²கதா²ய ச அவிரோத⁴ங் இச்ச²ந்தேன வுத்தனயேனேவ பாடோ² க³ஹேதப்³போ³.
628.Kucchisamayoti antosamayo. ‘‘Ayameko aḍḍhamāso pariyesanakkhettañceva karaṇakkhettañca. Etasmiñhi antare vassikasāṭikaṃ aladdhaṃ pariyesituṃ laddhaṃ kātuñca vaṭṭati, nivāsetuṃ adhiṭṭhātuñca na vaṭṭatī’’ti potthakesu pāṭho dissati, so apāṭho. Evaṃ panettha pāṭhena bhavitabbaṃ ‘‘ayameko aḍḍhamāso pariyesanakkhettaṃ. Etasmiñhi antare vassikasāṭikaṃ aladdhaṃ pariyesituṃ vaṭṭati, laddhaṃ kātuṃ nivāsetuṃ adhiṭṭhātuñca na vaṭṭatī’’ti. Na hi gimhānaṃ pacchimamāsassa paṭhamo aḍḍhamāso karaṇakkhettaṃ hoti. ‘‘Aḍḍhamāso seso gimhānanti katvā nivāsetabba’’nti vacanato pana gimhānaṃ pacchimamāsassa pacchimo aḍḍhamāso karaṇakkhettañceva nivāsanakkhettañca hoti. Teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. vahisakasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘gimhānaṃ pacchimo māso pariyesanakkhettaṃ, pacchimo aḍḍhamāso karaṇanivāsanakkhettampī’’ti vuttaṃ. Tasmā pāḷiyā mātikāṭṭhakathāya ca avirodhaṃ icchantena vuttanayeneva pāṭho gahetabbo.
‘‘விஞ்ஞத்திங் கத்வா நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தீ’’தி வத³ந்தேன ‘‘பிட்டி²ஸமயத்தா இமினா ஸிக்கா²பதே³ன ஆபத்தீ’’தி தீ³பிதா ஹோதி. ந ஹி ஞாதகபவாரிதட்டா²னதோ பிட்டி²ஸமயே ஸதுப்பாத³கரணமத்தேனபி ஸம்ப⁴வந்தீ ஆபத்தி ததோ க³ருகதராய விஞ்ஞத்தியா ந ஹோதீதி ஸக்கா வத்துங். தேனேவ ப⁴த³ந்தபு³த்³த⁴த³த்தாசரியேன வுத்தங் –
‘‘Viññattiṃ katvā nipphādentassa aññātakaviññattisikkhāpadena anāpattī’’ti vadantena ‘‘piṭṭhisamayattā iminā sikkhāpadena āpattī’’ti dīpitā hoti. Na hi ñātakapavāritaṭṭhānato piṭṭhisamaye satuppādakaraṇamattenapi sambhavantī āpatti tato garukatarāya viññattiyā na hotīti sakkā vattuṃ. Teneva bhadantabuddhadattācariyena vuttaṃ –
‘‘கத்வா பன ஸதுப்பாத³ங், வஸ்ஸிகஸாடிசீவரங்;
‘‘Katvā pana satuppādaṃ, vassikasāṭicīvaraṃ;
நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, ஸமயே பிட்டி²ஸம்மதே.
Nipphādentassa bhikkhussa, samaye piṭṭhisammate.
‘‘ஹோதி நிஸ்ஸக்³கி³யாபத்தி, ஞாதகாஞாதகாதி³னோ;
‘‘Hoti nissaggiyāpatti, ñātakāñātakādino;
தேஸுயேவ ச விஞ்ஞத்திங், கத்வா நிப்பா²த³னே ததா²’’தி.
Tesuyeva ca viññattiṃ, katvā nipphādane tathā’’ti.
கேனஸ்ஸ ஹோதி ஆபத்தீதி அஸ்ஸ மாதரங் சீவரங் யாசந்தஸ்ஸ கேன ஸிக்கா²பதே³ன ஆபத்தீதி புச்ச²தி. ‘‘பரிணதங் விஞ்ஞாபெந்தஸ்ஸ பரிணாமனஸிக்கா²பதே³ன ஆபத்தீ’’தி சோத³னாபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி நோ ச ஸங்கே⁴ பரிணதந்தி. அத² அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³னாதி சே, ஏதம்பி நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘அனாபத்தி ச ஞாதகே’’தி. ‘‘ஞாதகே விஞ்ஞாபெந்தஸ்ஸா’’தி பாட²ஸேஸோ. இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴யாதி பிட்டி²ஸமயே வஸ்ஸிகஸாடிகத்த²ங் ஞாதகபவாரிதட்டா²னே ஸதுப்பாத³கரணேன ஆபத்திங், அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்திஞ்ச ஸந்தா⁴ய.
Kenassahoti āpattīti assa mātaraṃ cīvaraṃ yācantassa kena sikkhāpadena āpattīti pucchati. ‘‘Pariṇataṃ viññāpentassa pariṇāmanasikkhāpadena āpattī’’ti codanābhāvaṃ dasseti no ca saṅghe pariṇatanti. Atha aññātakaviññattisikkhāpadenāti ce, etampi natthīti āha ‘‘anāpatti ca ñātake’’ti. ‘‘Ñātake viññāpentassā’’ti pāṭhaseso. Imamatthaṃ sandhāyāti piṭṭhisamaye vassikasāṭikatthaṃ ñātakapavāritaṭṭhāne satuppādakaraṇena āpattiṃ, aññātakaviññattisikkhāpadena anāpattiñca sandhāya.
அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதட்டா²னதோ…பே॰… து³க்கடந்தி இத³ங் வஸ்ஸிகஸாடிகங் அதி³ன்னபுப்³பே³ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேனேவெத்த² வத்தபே⁴தே³ து³க்கடங் வுத்தங், தி³ன்னபுப்³பே³ஸு பன வத்தபே⁴தோ³ நத்தி². தேனேவாஹ – ‘‘யே மனுஸ்ஸா…பே॰… வத்தபே⁴தோ³ நத்தீ²’’தி. இத³ந்தி யதா²வுத்தனிஸ்ஸக்³கி³யபாசித்தியங். விஞ்ஞத்திங் கத்வா நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸாதி அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதட்டா²னதோ விஞ்ஞத்திங் கத்வா நிப்பா²தெ³ந்தஸ்ஸ. பகதியா வஸ்ஸிகஸாடிகதா³யகா நாம ஸங்க⁴வஸேன வா புக்³க³லவஸேன வா அபவாரெத்வா அனுஸங்வச்ச²ரங் வஸ்ஸிகஸாடிகானங் தா³யகா. அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தீதி எத்த² இமினாபி ஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தீதி வேதி³தப்³ப³ங். குச்சி²ஸமயே ஹி அத்தனோ ஞாதகபவாரிதட்டா²னதோ ‘‘தே³த² மே வஸ்ஸிகஸாடிக’’ந்திஆதி³னா விஞ்ஞாபெந்தஸ்ஸபி அனாபத்தி. தேனேவாஹ – ‘‘ந வத்தப்³பா³ தே³த² மேதி இத³ஞ்ஹி பரியேஸனகாலே அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதே ஏவ ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்தி. மாதிகாட்ட²கதா²யஞ்ஹி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தங் ‘‘அத்தனோ ஞாதகபவாரிதட்டா²னதோ பன ‘தே³த² மே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவர’ந்திஆதி³காய விஞ்ஞத்தியாபி பரியேஸிதப்³ப³’’ந்தி.
Aññātakaappavāritaṭṭhānato…pe… dukkaṭanti idaṃ vassikasāṭikaṃ adinnapubbe sandhāya vuttaṃ. Tenevettha vattabhede dukkaṭaṃ vuttaṃ, dinnapubbesu pana vattabhedo natthi. Tenevāha – ‘‘ye manussā…pe… vattabhedo natthī’’ti. Idanti yathāvuttanissaggiyapācittiyaṃ. Viññattiṃ katvā nipphādentassāti aññātakaappavāritaṭṭhānato viññattiṃ katvā nipphādentassa. Pakatiyā vassikasāṭikadāyakā nāma saṅghavasena vā puggalavasena vā apavāretvā anusaṃvaccharaṃ vassikasāṭikānaṃ dāyakā. Aññātakaviññattisikkhāpadena anāpattīti ettha imināpi sikkhāpadena anāpattīti veditabbaṃ. Kucchisamaye hi attano ñātakapavāritaṭṭhānato ‘‘detha me vassikasāṭika’’ntiādinā viññāpentassapi anāpatti. Tenevāha – ‘‘na vattabbā detha meti idañhi pariyesanakāle aññātakaappavārite eva sandhāya vutta’’nti. Mātikāṭṭhakathāyañhi (kaṅkhā. aṭṭha. vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ ‘‘attano ñātakapavāritaṭṭhānato pana ‘detha me vassikasāṭikacīvara’ntiādikāya viññattiyāpi pariyesitabba’’nti.
629. ‘‘ஆகாஸதோ பதிதஉத³கேனேவாதி வசனதோ ச²த³னகோடியா பதிதஉத³கேன நஹாயந்தஸ்ஸ அனாபத்தீ’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங்.
629.‘‘Ākāsato patitaudakenevāti vacanato chadanakoṭiyā patitaudakena nahāyantassa anāpattī’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ.
630. ச² மாஸே பரிஹாரங் லப⁴தீதி ஏதேன அந்தோவஸ்ஸேபி யாவ வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மதி³வஸா அகதா பரிஹாரங் லப⁴தீதி தீ³பிதங் ஹோதி. யஸ்மா மூலசீவரங் கரொந்தேன ஹேமந்தஸ்ஸ பச்சி²முபோஸத²தி³வஸேயேவ காதப்³ப³ங், தஸ்மா கி³ம்ஹானதோ ஏகூனதிங்ஸதி³வஸே பரிஹாரங் லப⁴தி, ஏவங் ஸந்தேபி அப்பகங் ஊனமதி⁴கங் வா க³ணனூபக³ங் ந ஹோதீதி கத்வா ‘‘ததோ பரம்பி…பே॰… ஏகமாஸ’’ந்தி வுத்தங். ஏகாஹத்³வீஹாதி³வஸேன…பே॰… லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சாதி இமினா ஏகாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச, த்³வீஹானாக³தாய…பே॰… த³ஸாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச, அந்தோவஸ்ஸே வா லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சாதி அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ. தத்த² ஆஸாள்ஹிமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²புண்ணமியங் லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச வஸ்ஸிகஸாடிகா ‘‘ஏகாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சா’’தி வுச்சதி. ஏதேனேவ நயேன ஜுண்ஹபக்க²ஸ்ஸ ச²ட்டி²யங் லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச ‘‘த³ஸாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சா’’தி வுச்சதி. யாவ பட²மகத்திகதேமாஸபுண்ணமீ, தாவ அந்தோதேமாஸே லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச ‘‘அந்தோவஸ்ஸே லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சா’’தி வுச்சதி. பட²மகத்திகதேமாஸபுண்ணமிதோ பரஞ்ஹி லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச யாவ சீவரகாலோ நாதிக்கமதி, தாவ அனதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பேதுங் வட்டதீதி ந தத்ராயங் விசாரணா ஸம்ப⁴வதி.
630.Cha māse parihāraṃ labhatīti etena antovassepi yāva vassānassa pacchimadivasā akatā parihāraṃ labhatīti dīpitaṃ hoti. Yasmā mūlacīvaraṃ karontena hemantassa pacchimuposathadivaseyeva kātabbaṃ, tasmā gimhānato ekūnatiṃsadivase parihāraṃ labhati, evaṃ santepi appakaṃ ūnamadhikaṃ vā gaṇanūpagaṃ na hotīti katvā ‘‘tato parampi…pe… ekamāsa’’nti vuttaṃ. Ekāhadvīhādivasena…pe… laddhā ceva niṭṭhitā cāti iminā ekāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā ca, dvīhānāgatāya…pe… dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā ca, antovasse vā laddhā ceva niṭṭhitā cāti ayamattho dassito. Tattha āsāḷhimāsassa juṇhapakkhapuṇṇamiyaṃ laddhā ceva niṭṭhitā ca vassikasāṭikā ‘‘ekāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Eteneva nayena juṇhapakkhassa chaṭṭhiyaṃ laddhā ceva niṭṭhitā ca ‘‘dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Yāva paṭhamakattikatemāsapuṇṇamī, tāva antotemāse laddhā ceva niṭṭhitā ca ‘‘antovasse laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Paṭhamakattikatemāsapuṇṇamito parañhi laddhā ceva niṭṭhitā ca yāva cīvarakālo nātikkamati, tāva anadhiṭṭhahitvā ṭhapetuṃ vaṭṭatīti na tatrāyaṃ vicāraṇā sambhavati.
தஸ்மிங்யேவ அந்தோத³ஸாஹே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³தி அவிஸேஸேன வுத்தேபி வஸ்ஸானதோ புப்³பே³ ஏகாஹத்³வீஹாதி³வஸேன அனாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ தேஹி தி³வஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் த³ஸாஹங் அனதிக்கமந்தேன வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸதோ பட்டா²ய அதி⁴ட்டா²னக்கெ²த்தங் ஸம்பத்தாயேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ந ததோ புப்³பே³ அதி⁴ட்டா²னஸ்ஸ அகெ²த்தத்தா. அந்தோவஸ்ஸே பன லத்³தா⁴ தஸ்மிங்யேவ அந்தோவஸ்ஸே லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அனதிக்காமெத்வா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³.
Tasmiṃyeva antodasāhe adhiṭṭhātabbāti avisesena vuttepi vassānato pubbe ekāhadvīhādivasena anāgatāya vassūpanāyikāya laddhā tehi divasehi saddhiṃ dasāhaṃ anatikkamantena vassūpanāyikadivasato paṭṭhāya adhiṭṭhānakkhettaṃ sampattāyeva adhiṭṭhātabbā, na tato pubbe adhiṭṭhānassa akhettattā. Antovasse pana laddhā tasmiṃyeva antovasse laddhadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ anatikkāmetvā adhiṭṭhātabbā.
நனு ச வஸ்ஸானதோ புப்³பே³ அனதி⁴ட்ட²ஹித்வா த³ஸாஹங் அதிக்காமேதுங் வட்டதியேவ, தஸ்மா அதி⁴ட்டா²னஸ்ஸ அகெ²த்தபூ⁴தேபி தி³வஸே க³ஹெத்வா ‘‘அந்தோத³ஸாஹே அதி⁴ட்டா²தப்³ப³’’ந்தி கஸ்மா வுத்தங்? யதா² ‘‘அந்தோவஸ்ஸே லத்³தா⁴பி யாவ ந நிட்டா²தி, தாவ அனதி⁴ட்ட²ஹித்வா த³ஸாஹங் அதிக்காமேதுங் வட்டதீ’’தி அகதாய அனதி⁴ட்டா²னக்கெ²த்தஸதி³ஸாபி அதிக்கந்ததி³வஸா த³ஸாஹங் அதிக்காமெத்வா நிட்டி²தாய க³ணனூபகா³ ஹொந்தீதி நிட்டி²ததி³வஸேயேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ஏவமிதா⁴பி வஸ்ஸானதோ புப்³பே³ அனதி⁴ட்டா²னக்கெ²த்தபூ⁴தாபி தி³வஸா லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய க³ணனூபகா³ ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். யதி³ ஏவங் ‘‘தஸ்மிங்யேவ அந்தோத³ஸாஹே’’தி அவிஸேஸேன வுத்தத்தா த³ஸாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய ச²ட்டி²யங் லத்³தா⁴ புண்ணமியங் அதி⁴ட்டா²தப்³பா³தி ஆபஜ்ஜதீதி? நாபஜ்ஜதி ‘‘சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²து’’ந்தி வசனேனேவ படிக்கி²த்தத்தா. ஏவங் ஸந்தே ‘‘த³ஸாஹானாக³தாயா’’தி இமினா கிங் பயோஜனந்தி சே? வஸ்ஸானதோ புப்³பே³யேவ த³ஸாஹே அதிக்கந்தே வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே நிட்டி²தா தத³ஹேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தந்தி இத³மெத்த² பயோஜனங். தேனேவாஹ – ‘‘த³ஸாஹாதிக்கமே நிட்டி²தா தத³ஹேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³’’தி.
Nanu ca vassānato pubbe anadhiṭṭhahitvā dasāhaṃ atikkāmetuṃ vaṭṭatiyeva, tasmā adhiṭṭhānassa akhettabhūtepi divase gahetvā ‘‘antodasāhe adhiṭṭhātabba’’nti kasmā vuttaṃ? Yathā ‘‘antovasse laddhāpi yāva na niṭṭhāti, tāva anadhiṭṭhahitvā dasāhaṃ atikkāmetuṃ vaṭṭatī’’ti akatāya anadhiṭṭhānakkhettasadisāpi atikkantadivasā dasāhaṃ atikkāmetvā niṭṭhitāya gaṇanūpagā hontīti niṭṭhitadivaseyeva adhiṭṭhātabbā, evamidhāpi vassānato pubbe anadhiṭṭhānakkhettabhūtāpi divasā laddhadivasato paṭṭhāya gaṇanūpagā hontīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Yadi evaṃ ‘‘tasmiṃyeva antodasāhe’’ti avisesena vuttattā dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya chaṭṭhiyaṃ laddhā puṇṇamiyaṃ adhiṭṭhātabbāti āpajjatīti? Nāpajjati ‘‘cātumāsaṃ adhiṭṭhātu’’nti vacaneneva paṭikkhittattā. Evaṃ sante ‘‘dasāhānāgatāyā’’ti iminā kiṃ payojananti ce? Vassānato pubbeyeva dasāhe atikkante vassūpanāyikadivase niṭṭhitā tadaheva adhiṭṭhātabbāti dassanatthaṃ vuttanti idamettha payojanaṃ. Tenevāha – ‘‘dasāhātikkame niṭṭhitā tadaheva adhiṭṭhātabbā’’ti.
த³ஸாஹே அப்பஹொந்தே சீவரகாலங் நாதிக்கமேதப்³பா³தி தேமாஸப்³ப⁴ந்தரே த³ஸாஹே அப்பஹொந்தே லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச சீவரகாலங் நாதிக்கமேதப்³பா³தி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி ‘‘பட²மகத்திகதேமாஸபுண்ணமிதோ புப்³பே³ ஸத்தமிதோ பட்டா²ய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச வஸ்ஸிகஸாடிகா த³ஸாஹே அனதிக்கந்தேயேவ சீவரகாலங் ஓதிண்ணத்தா தத்த² அனதி⁴ட்ட²ஹித்வாபி ட²பேதுங் வட்டதீ’’தி. இமினா ச இமங் தீ³பேதி – அகதா சே வஸ்ஸிகஸாடிகா, வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங் அகதத்தாயேவ பரிஹாரங் லப⁴தி, கதாய பன த³ஸாஹபரமஸிக்கா²பத³ங் அவிகோபெத்வா பரிஹாரோ வத்தப்³போ³தி.
Dasāhe appahonte cīvarakālaṃ nātikkametabbāti temāsabbhantare dasāhe appahonte laddhā ceva niṭṭhitā ca cīvarakālaṃ nātikkametabbāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti ‘‘paṭhamakattikatemāsapuṇṇamito pubbe sattamito paṭṭhāya laddhā ceva niṭṭhitā ca vassikasāṭikā dasāhe anatikkanteyeva cīvarakālaṃ otiṇṇattā tattha anadhiṭṭhahitvāpi ṭhapetuṃ vaṭṭatī’’ti. Iminā ca imaṃ dīpeti – akatā ce vassikasāṭikā, vassānaṃ cātumāsaṃ akatattāyeva parihāraṃ labhati, katāya pana dasāhaparamasikkhāpadaṃ avikopetvā parihāro vattabboti.
யதா³ வா ததா³ வா அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதீதி சாதுமாஸப்³ப⁴ந்தரே த³ஸாஹே அதிக்கந்தேபி நத்தி² தோ³ஸோதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘கதா³ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³…பே॰… யதி³ நப்பஹோதி, யாவ கத்திகபுண்ணமா பரிஹாரங் லப⁴தீ’’தி இமினாபி குருந்தி³வசனேன அகதாய வஸ்ஸிகஸாடிகாய சாதுமாஸங் பரிஹாரோ, கதாய த³ஸாஹமேவ பரிஹாரோதி அயமத்தோ² தீ³பிதோயேவாதி ஆஹ ‘‘அபிசா’’திஆதி³.
Yadā vā tadā vā adhiṭṭhātuṃ vaṭṭatīti cātumāsabbhantare dasāhe atikkantepi natthi dosoti adhippāyo. ‘‘Kadā adhiṭṭhātabbā…pe… yadi nappahoti, yāva kattikapuṇṇamā parihāraṃ labhatī’’ti imināpi kurundivacanena akatāya vassikasāṭikāya cātumāsaṃ parihāro, katāya dasāhameva parihāroti ayamattho dīpitoyevāti āha ‘‘apicā’’tiādi.
பாளியங் அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸ நட்ட²சீவரஸ்ஸாதிஆதி³னா நிஸ்ஸக்³கி³யேன அனாபத்தி வுத்தா, உதா³ஹு நக்³க³ஸ்ஸ நஹாயதோ து³க்கடேன அனாபத்தி வுத்தாதி? கிமெத்த² புச்சி²தப்³ப³ங். ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதே³ஸு ஹி யத்த² யத்த² மூலஸிக்கா²பதே³ன ஆபத்திப்பஸங்கோ³, தத்த² தத்த² அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் அனாபத்திவாரோ ஆரபீ⁴யதீதி இதா⁴பி நிஸ்ஸக்³கி³யேன அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ந்தி யுத்தங் வத்துங். ந ஹி மூலாபத்தியா அனாபத்திங் அத³ஸ்ஸெத்வா அந்தரா வுத்தாய ஏவ ஆபத்தியா அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் அனாபத்திவாரோ ஆரபீ⁴யதீதி. தேனேவ தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு இத³ங் வுத்தங் ‘‘அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸ நட்ட²சீவரஸ்ஸ சாதி எத்த² அச்சி²ன்னஸேஸசீவரஸ்ஸ நட்ட²ஸேஸசீவரஸ்ஸ ச அஸமயே நிவாஸெந்தஸ்ஸ பரியேஸந்தஸ்ஸ ச அனாபத்தி . ஆபதா³ஸூதி எத்த² அனிவத்த²ங் சோரா ஹரந்தீதி அஸமயே நிவாஸெந்தஸ்ஸ அனாபத்தீ’’தி. மாதிகாட்ட²கதா²யம்பி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தங் ‘‘அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸ வா நட்ட²சீவரஸ்ஸ வா அனிவத்த²ங் சோரா ஹரந்தீதி ஏவங் ஆபதா³ஸு வா நிவாஸயதோ உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தீ’’தி. அட்ட²கதா²யங் பன நக்³க³ஸ்ஸ நஹாயதோ து³க்கடேனேவ அனாபத்திங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸாதி ஏதங் வஸ்ஸிகஸாடிகமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேஸஞ்ஹி நக்³கா³னங் காயோவஸ்ஸாபனே அனாபத்தி. எத்த² ச மஹக்³க⁴வஸ்ஸிகஸாடிகங் நிவாஸெத்வா நஹாயந்தஸ்ஸ சோருபத்³த³வோ ஆபதா³ நாமா’’தி யங் வுத்தங், தத்த² காரணங் பரியேஸிதப்³ப³ங்.
Pāḷiyaṃ acchinnacīvarassa naṭṭhacīvarassātiādinā nissaggiyena anāpatti vuttā, udāhu naggassa nahāyato dukkaṭena anāpatti vuttāti? Kimettha pucchitabbaṃ. Sabbasikkhāpadesu hi yattha yattha mūlasikkhāpadena āpattippasaṅgo, tattha tattha anāpattidassanatthaṃ anāpattivāro ārabhīyatīti idhāpi nissaggiyena anāpattidassanatthanti yuttaṃ vattuṃ. Na hi mūlāpattiyā anāpattiṃ adassetvā antarā vuttāya eva āpattiyā anāpattidassanatthaṃ anāpattivāro ārabhīyatīti. Teneva tīsupi gaṇṭhipadesu idaṃ vuttaṃ ‘‘acchinnacīvarassa naṭṭhacīvarassa cāti ettha acchinnasesacīvarassa naṭṭhasesacīvarassa ca asamaye nivāsentassa pariyesantassa ca anāpatti . Āpadāsūti ettha anivatthaṃ corā harantīti asamaye nivāsentassa anāpattī’’ti. Mātikāṭṭhakathāyampi (kaṅkhā. aṭṭha. vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ ‘‘acchinnacīvarassa vā naṭṭhacīvarassa vā anivatthaṃ corā harantīti evaṃ āpadāsu vā nivāsayato ummattakādīnañca anāpattī’’ti. Aṭṭhakathāyaṃ pana naggassa nahāyato dukkaṭeneva anāpattiṃ sandhāya ‘‘acchinnacīvarassāti etaṃ vassikasāṭikameva sandhāya vuttaṃ. Tesañhi naggānaṃ kāyovassāpane anāpatti. Ettha ca mahagghavassikasāṭikaṃ nivāsetvā nahāyantassa corupaddavo āpadā nāmā’’ti yaṃ vuttaṃ, tattha kāraṇaṃ pariyesitabbaṃ.
அத² உப⁴யேனபி அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸா’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ந்தி ஏவமதி⁴ப்பாயோ ஸியா, ஏவம்பி ‘‘அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸாதி ஏதங் வஸ்ஸிகஸாடிகமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்திஆதி³னா விஸேஸெத்வா ந வத்தப்³ப³ங். ஏவஞ்ஹி வத்தப்³ப³ங் ஸியா ‘‘அச்சி²ன்னஸேஸசீவரஸ்ஸ நட்ட²ஸேஸசீவரஸ்ஸ வா அஸமயே நிவாஸெந்தஸ்ஸ பரியேஸந்தஸ்ஸ ச நிஸ்ஸக்³கி³யேன அனாபத்தி, அச்சி²ன்னவஸ்ஸிகஸாடிகஸ்ஸ நட்ட²வஸ்ஸிகஸாடிகஸ்ஸ வா நக்³க³ஸ்ஸ நஹாயதோ து³க்கடேன அனாபத்தி, ஆபதா³ஸு அனிவத்த²ங் சோரா ஹரந்தீதி அஸமயே நிவாஸயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யேன அனாபத்தி, மஹக்³க⁴வஸ்ஸிகஸாடிகங் நிவாஸெத்வா நஹாயந்தஸ்ஸ சோரா ஹரந்தி, நக்³க³ஸ்ஸ நஹாயதோ து³க்கடேன அனாபத்தீ’’தி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.
Atha ubhayenapi anāpattidassanatthaṃ ‘‘acchinnacīvarassā’’tiādi āraddhanti evamadhippāyo siyā, evampi ‘‘acchinnacīvarassāti etaṃ vassikasāṭikameva sandhāya vutta’’ntiādinā visesetvā na vattabbaṃ. Evañhi vattabbaṃ siyā ‘‘acchinnasesacīvarassa naṭṭhasesacīvarassa vā asamaye nivāsentassa pariyesantassa ca nissaggiyena anāpatti, acchinnavassikasāṭikassa naṭṭhavassikasāṭikassa vā naggassa nahāyato dukkaṭena anāpatti, āpadāsu anivatthaṃ corā harantīti asamaye nivāsayato nissaggiyena anāpatti, mahagghavassikasāṭikaṃ nivāsetvā nahāyantassa corā haranti, naggassa nahāyato dukkaṭena anāpattī’’ti. Sesamettha uttānameva.
அங்கே³ஸு பன வஸ்ஸிகஸாடிகாய அத்துத்³தே³ஸிகதா, அஸமயே பரியேஸனதா, தாய ச படிலாபோ⁴தி இமானி தாவ பரியேஸனாபத்தியா தீணி அங்கா³னி. ஸசீவரதா, ஆபதா³பா⁴வோ, வஸ்ஸிகஸாடிகாய ஸகபா⁴வோ, அஸமயே நிவாஸனந்தி இமானி நிவாஸனாபத்தியா சத்தாரி அங்கா³னி.
Aṅgesu pana vassikasāṭikāya attuddesikatā, asamaye pariyesanatā, tāya ca paṭilābhoti imāni tāva pariyesanāpattiyā tīṇi aṅgāni. Sacīvaratā, āpadābhāvo, vassikasāṭikāya sakabhāvo, asamaye nivāsananti imāni nivāsanāpattiyā cattāri aṅgāni.
வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ங் • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā