Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    628. சதுத்தே² ஜெட்ட²மூலபுண்ணமாஸியா…பே॰… கரணக்கெ²த்தஞ்சாதி பட²மத்³த⁴மாஸம்பி கரணக்கெ²த்தங் வுத்தங். தங் ‘‘கத்வா நிவாஸேதப்³ப³’’ந்தி இமஸ்ஸ புரிமத்³த⁴மாஸே வா பச்சி²மத்³த⁴மாஸே வா கத்வா பச்சி²மமாஸேவ நிவாஸேதப்³ப³ந்தி ஏவமத்த²ங் க³ஹெத்வா வுத்தங் நிவாஸனேயேவ ஆபத்தியா வுத்தத்தாதி. யங் பன மாதிகாட்ட²கதா²யங் ‘‘கி³ம்ஹானங் பச்சி²மோ மாஸோ பரியேஸனக்கெ²த்தங், பச்சி²மோ அத்³த⁴மாஸோ கரணனிவாஸனக்கெ²த்தம்பீ’’தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தங், தங் தஸ்மிங்யேவ அத்³த⁴மாஸே கத்வா நிவாஸேதப்³ப³ந்தி ஏவமத்த²ங் க³ஹெத்வா வுத்தங். இத⁴ வுத்தனயேனேவ அத்தே² க³ஹிதே விரோதோ⁴ நத்தி².

    628. Catutthe jeṭṭhamūlapuṇṇamāsiyā…pe… karaṇakkhettañcāti paṭhamaddhamāsampi karaṇakkhettaṃ vuttaṃ. Taṃ ‘‘katvā nivāsetabba’’nti imassa purimaddhamāse vā pacchimaddhamāse vā katvā pacchimamāseva nivāsetabbanti evamatthaṃ gahetvā vuttaṃ nivāsaneyeva āpattiyā vuttattāti. Yaṃ pana mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘gimhānaṃ pacchimo māso pariyesanakkhettaṃ, pacchimo addhamāso karaṇanivāsanakkhettampī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, taṃ tasmiṃyeva addhamāse katvā nivāsetabbanti evamatthaṃ gahetvā vuttaṃ. Idha vuttanayeneva atthe gahite virodho natthi.

    ‘‘வத்தபே⁴தே³ து³க்கட’’ந்தி இத³ங் வஸ்ஸிகஸாடிகஅதி³ன்னபுப்³பே³ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேனாஹ ‘‘யே மனுஸ்ஸா’’திஆதி³. பகதியா வஸ்ஸிகஸாடிகதா³யகா நாம ஸங்க⁴ங் வா அத்தானங் வா அப்பவாரெத்வாவ அனுஸங்வச்ச²ரங் தா³யகா.

    ‘‘Vattabhede dukkaṭa’’nti idaṃ vassikasāṭikaadinnapubbe sandhāya vuttaṃ. Tenāha ‘‘ye manussā’’tiādi. Pakatiyā vassikasāṭikadāyakā nāma saṅghaṃ vā attānaṃ vā appavāretvāva anusaṃvaccharaṃ dāyakā.

    630. ‘‘ச² மாஸே பரிஹாரங் லப⁴தீ’’தி ஏதேன அந்தோவஸ்ஸேபி யாவ வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மதி³வஸா அகதா பரிஹாரங் லப⁴தீதி தீ³பிதங் ஹோதி. ஏகமாஸந்தி ஹேமந்தஸ்ஸ பச்சி²முபோஸதே²ன ஸஹ க³ணெத்வா வுத்தங். தஸ்மிங் உபோஸத²தி³வஸே ஏவ ஹி தங் மூலசீவரங் காதப்³ப³ங், இதரதா² ஹி நிஸ்ஸக்³கி³யதோ. ஏகாஹத்³வீஹாதி³வஸேன…பே॰… லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சாதி எத்த² ஏகாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச த்³வீஹானாக³தாய…பே॰… த³ஸாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச, அந்தோவஸ்ஸே வா லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சாதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. தத்த² ஆஸள்ஹீமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²புண்ணமியங் லத்³தா⁴, தத³ஹேவ ரஜனகப்பபரியோஸானேஹி நிட்டி²தா ச வஸ்ஸிகஸாடிகா ‘‘ஏகாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சா’’தி வுச்சதி. ஏதேனேவ நயேன ஜுண்ஹபக்க²ஸ்ஸ ச²ட்டி²யங் லத்³தா⁴, நிட்டி²தா ச ‘‘த³ஸாஹானாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சா’’தி வுச்சதி. யாவ பட²மகத்திகதேமாஸிபுண்ணமா, தாவ லத்³தா⁴, நிட்டி²தா ச ‘‘அந்தோவஸ்ஸே லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா சா’’தி வுச்சதி. பட²மகத்திகதேமாஸிபுண்ணமிதோ பரங் லத்³தா⁴ சேவ நிட்டி²தா ச யாவ சீவரகாலோ நாதிக்கமதி, தாவ அனதி⁴ட்ட²ஹித்வாபி ட²பேதுங் வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    630.‘‘Cha māse parihāraṃ labhatī’’ti etena antovassepi yāva vassānassa pacchimadivasā akatā parihāraṃ labhatīti dīpitaṃ hoti. Ekamāsanti hemantassa pacchimuposathena saha gaṇetvā vuttaṃ. Tasmiṃ uposathadivase eva hi taṃ mūlacīvaraṃ kātabbaṃ, itarathā hi nissaggiyato. Ekāhadvīhādivasena…pe… laddhā ceva niṭṭhitā cāti ettha ekāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā ca dvīhānāgatāya…pe… dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā ca, antovasse vā laddhā ceva niṭṭhitā cāti evamattho daṭṭhabbo. Tattha āsaḷhīmāsassa juṇhapakkhapuṇṇamiyaṃ laddhā, tadaheva rajanakappapariyosānehi niṭṭhitā ca vassikasāṭikā ‘‘ekāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Eteneva nayena juṇhapakkhassa chaṭṭhiyaṃ laddhā, niṭṭhitā ca ‘‘dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Yāva paṭhamakattikatemāsipuṇṇamā, tāva laddhā, niṭṭhitā ca ‘‘antovasse laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Paṭhamakattikatemāsipuṇṇamito paraṃ laddhā ceva niṭṭhitā ca yāva cīvarakālo nātikkamati, tāva anadhiṭṭhahitvāpi ṭhapetuṃ vaṭṭatīti adhippāyo.

    எத்த² ச ‘‘தஸ்மிங்யேவ அந்தோத³ஸாஹே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³’’தி அவிஸேஸேன வுத்தேபி வஸ்ஸானதோ புப்³பே³ ஏகாஹத்³வீஹாதி³வஸேன அனாக³தாய வஸ்ஸூபனாயிகாய லத்³தா⁴ தேஹி தி³வஸேஹி த³ஸாஹங் அனதிக்கமந்தேன வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸதோ பட்டா²ய அதி⁴ட்டா²னக்கெ²த்தங் ஸம்பத்தா ஏவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ததோ பன புப்³பே³ த³ஸாஹாதிக்கமேன நிட்டி²தாபி ந அதி⁴ட்டா²தப்³பா³ அதி⁴ட்டா²னஸ்ஸ அகெ²த்தத்தா. தாதி³ஸா பன வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே ஏவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, அனதி⁴ட்ட²ஹதோ அருணுக்³க³மனேன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. யதி³ ஏவங் ‘‘த³ஸாஹானாக³தாயா’’தி இமினா கிங் பயோஜனந்தி சே? வஸ்ஸானதோ புப்³பே³ ஏவ த³ஸாஹே அதிக்கந்தே நிட்டி²தா வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே ஏவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். தேனேவாஹ ‘‘த³ஸாஹாதிக்கமே நிட்டி²தா தத³ஹேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³’’தி.

    Ettha ca ‘‘tasmiṃyeva antodasāhe adhiṭṭhātabbā’’ti avisesena vuttepi vassānato pubbe ekāhadvīhādivasena anāgatāya vassūpanāyikāya laddhā tehi divasehi dasāhaṃ anatikkamantena vassūpanāyikadivasato paṭṭhāya adhiṭṭhānakkhettaṃ sampattā eva adhiṭṭhātabbā, tato pana pubbe dasāhātikkamena niṭṭhitāpi na adhiṭṭhātabbā adhiṭṭhānassa akhettattā. Tādisā pana vassūpanāyikadivase eva adhiṭṭhātabbā, anadhiṭṭhahato aruṇuggamanena nissaggiyaṃ hoti. Yadi evaṃ ‘‘dasāhānāgatāyā’’ti iminā kiṃ payojananti ce? Vassānato pubbe eva dasāhe atikkante niṭṭhitā vassūpanāyikadivase eva adhiṭṭhātabbāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Tenevāha ‘‘dasāhātikkame niṭṭhitā tadaheva adhiṭṭhātabbā’’ti.

    த³ஸாஹே அப்பஹொந்தே சீவரகாலங் நாதிக்கமேதப்³பா³தி தேமாஸப்³ப⁴ந்தரே த³ஸாஹே அப்பஹொந்தே நவாஹானாக³தாய கத்திகதேமாஸிபுண்ணமாய ஸத்தமிதோ பட்டா²ய லத்³தா⁴, நிட்டி²தா ச சீவரகாலங் நாதிக்கமேதப்³பா³தி அத்தோ². ததா² ஹி ‘‘மாஸோ ஸேஸோ கி³ம்ஹானந்தி பி⁴க்கு²னா வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பரியேஸிதப்³ப³’’ந்தி பரியேஸனக்கெ²த்தங் வத்வா ‘‘வஸ்ஸிகஸாடிகங் வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²து’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) வுத்தத்தா கதாயபி அகதாயபி மாஸமத்தங் அனதி⁴ட்டா²தப்³ப³தா ஸித்³தா⁴. யஸ்மா ச அகதா வஸ்ஸிகஸாடிகஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி, அகரணஞ்ச கேனசி வேகல்லேன, ந அனாத³ரேன, தஸ்மா சாதுமாஸங் அகதத்தா ஏவ பரிஹாரங் லப⁴தி, கதா பன அதி⁴ட்டா²னக்கெ²த்தே, அகதா ச சீவரகாலே த³ஸாஹபரமஸிக்கா²பதே³னேவ பரிஹாரங் லப⁴தீதி அயமத்தோ² லப்³ப⁴தி. கஸ்மாதி அத்தனோ மதியா காரணபுச்சா². தஸ்மாதி வஸ்ஸானேயேவ வஸ்ஸிகஸாடிகாய அதி⁴ட்டா²தப்³ப³தாவசனதோ. ‘‘திசீவரங் அதி⁴ட்டா²து’’ந்தி ஸுத்தங் பனெத்த² ஸேஸசீவரானங் ஏவங் காலனியமாபா⁴வங் ஸாதே⁴துங் உத்³த⁴டங். ந ஹி தேனெத்த² அஞ்ஞங் பயோஜனங் அத்தி².

    Dasāhe appahonte cīvarakālaṃ nātikkametabbāti temāsabbhantare dasāhe appahonte navāhānāgatāya kattikatemāsipuṇṇamāya sattamito paṭṭhāya laddhā, niṭṭhitā ca cīvarakālaṃ nātikkametabbāti attho. Tathā hi ‘‘māso seso gimhānanti bhikkhunā vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesitabba’’nti pariyesanakkhettaṃ vatvā ‘‘vassikasāṭikaṃ vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātu’’nti (mahāva. 358) vuttattā katāyapi akatāyapi māsamattaṃ anadhiṭṭhātabbatā siddhā. Yasmā ca akatā vassikasāṭikasaṅkhyaṃ na gacchati, akaraṇañca kenaci vekallena, na anādarena, tasmā cātumāsaṃ akatattā eva parihāraṃ labhati, katā pana adhiṭṭhānakkhette, akatā ca cīvarakāle dasāhaparamasikkhāpadeneva parihāraṃ labhatīti ayamattho labbhati. Kasmāti attano matiyā kāraṇapucchā. Tasmāti vassāneyeva vassikasāṭikāya adhiṭṭhātabbatāvacanato. ‘‘Ticīvaraṃ adhiṭṭhātu’’nti suttaṃ panettha sesacīvarānaṃ evaṃ kālaniyamābhāvaṃ sādhetuṃ uddhaṭaṃ. Na hi tenettha aññaṃ payojanaṃ atthi.

    கதா³ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³திஆதி³குருந்தி³வசனேனாபி ‘‘யதா³ வா ததா³ வா அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதீ’’தி இத³ங் படிக்கி²பித்வா த³ஸாஹப்³ப⁴ந்தரே ஏவ கதாய அதி⁴ட்டா²தப்³ப³தங் த³ஸ்ஸேதி.

    Kadā adhiṭṭhātabbātiādikurundivacanenāpi ‘‘yadā vā tadā vā adhiṭṭhātuṃ vaṭṭatī’’ti idaṃ paṭikkhipitvā dasāhabbhantare eva katāya adhiṭṭhātabbataṃ dasseti.

    பாளியங் அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸாதிஆதீ³ஸு அச்சி²ன்னஸேஸசீவரஸ்ஸ நட்ட²ஸேஸசீவரஸ்ஸ. ஏதேஸஞ்ஹி அஸமயே பரியேஸனநிவாஸனாபத்தியா ஏவ அனாபத்தி வுத்தா. தேனேவ மாதிகாட்ட²கதா²யங் ‘‘அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸ வா நட்ட²சீவரஸ்ஸ வா அனிவத்த²ங் சோரா ஹரந்தீதி ஏவங் ஆபதா³ஸு வா நிவாஸயதோ உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தீ’’தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தங், இத⁴ பன ஸமந்தபாஸாதி³காயங் அயங் நிஸ்ஸக்³கி³யா அனாபத்தி பாளிதோ ஸயமேவ ஸிஜ்ஜ²தீதி இமங் அத³ஸ்ஸெத்வா அஸிஜ்ஜ²மானங் நக்³க³ஸ்ஸ ந்ஹாயதோ து³க்கடாபத்தியா ஏவ அனாபத்திங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். ந ஹி ஏஸா அனாபத்தி அவுத்தே ஸிஜ்ஜ²தீதி. வஸ்ஸிகஸாடிகாய அத்துத்³தே³ஸிகதா, அஸமயே பரியேஸனதா, தாய ச படிலாபோ⁴தி இமானி தாவ பரியேஸனாபத்தியா தீணி அங்கா³னி. நிவாஸனாபத்தியா பன ஸசீவரதா, ஆபதா³பா⁴வோ, வஸ்ஸிகஸாடிகாய ஸகபா⁴வோ, அஸமயே நிவாஸனந்தி சத்தாரி அங்கா³னி.

    Pāḷiyaṃ acchinnacīvarassātiādīsu acchinnasesacīvarassa naṭṭhasesacīvarassa. Etesañhi asamaye pariyesananivāsanāpattiyā eva anāpatti vuttā. Teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘acchinnacīvarassa vā naṭṭhacīvarassa vā anivatthaṃ corā harantīti evaṃ āpadāsu vā nivāsayato ummattakādīnañca anāpattī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, idha pana samantapāsādikāyaṃ ayaṃ nissaggiyā anāpatti pāḷito sayameva sijjhatīti imaṃ adassetvā asijjhamānaṃ naggassa nhāyato dukkaṭāpattiyā eva anāpattiṃ dassetuṃ ‘‘acchinnacīvarassā’’tiādi vuttanti gahetabbaṃ. Na hi esā anāpatti avutte sijjhatīti. Vassikasāṭikāya attuddesikatā, asamaye pariyesanatā, tāya ca paṭilābhoti imāni tāva pariyesanāpattiyā tīṇi aṅgāni. Nivāsanāpattiyā pana sacīvaratā, āpadābhāvo, vassikasāṭikāya sakabhāvo, asamaye nivāsananti cattāri aṅgāni.

    வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ங் • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 4. வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact