Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
3. வஸ்ஸூபனாயிகக்க²ந்த⁴கங்
3. Vassūpanāyikakkhandhakaṃ
107. வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா²
107. Vassūpanāyikānujānanakathā
184. வஸ்ஸூபனாயிகக்க²ந்த⁴கே ‘‘அனநுஞ்ஞாதோ’’தி இமினா அபஞ்ஞத்தோதி எத்த² ஞாதா⁴துயா அனுஜானநத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘அஸங்விஹிதோ’’தி இமினா ஞாதா⁴துயா ட²பனத்த²ங். தேதா⁴தி தே இத⁴. இத⁴ஸத்³தோ³ ஸாஸனஞ்ச லோகஞ்ச தே³ஸஞ்ச பத³பூரணஞ்ச உபாதா³ய வத்ததி, இத⁴ பன பத³பூரணேதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘இத⁴ஸத்³தோ³ நிபாதமத்தோ’’தி. ஸங்ஹனநங் ஸங்கா⁴தோ, வினாஸோதி அத்தோ². இதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘வினாஸ’’ந்தி இமினா. ஸகுந்தகஸத்³தோ³ ஸகுணபரியாயோதி ஆஹ ‘‘ஸகுணா’’தி. ஸகுணாதி ச விஹங்க³மா. தே ஹி ஆகாஸே க³ந்துங் ஸக்கொந்தீதி ஸகுணாதி வுச்சந்தி. ஸங்கஸாயிஸ்ஸந்தீதி எத்த² ‘‘ஸங் கஸே அச்ச²னே’’தி தா⁴துபாடே²ஸு (ஸத்³த³னீதிதா⁴துமாலாயங் 16 ஸகாரந்ததா⁴து) வுத்தத்தா ஸங்புப்³போ³ கஸேதா⁴து அச்ச²னத்தோ²தி ஆஹ ‘‘வஸிஸ்ஸந்தீ’’தி. ஏகாரந்தோயங் தா⁴து. நிப³த்³த⁴வாஸந்தி நிச்சவாஸங். வஸ்ஸானநாமகேதி வஸ்ஸானஉதுனாமகே. வஸ்ஸானஸ்ஸ சதுமாஸத்தா ‘‘தேமாஸே’’தி வுத்தங். வஸ்ஸூபனாயிகாதி எத்த² நீதா⁴து க³மனத்தோ²தி ஆஹ ‘‘வஸ்ஸூபக³மனானீ’’தி. அபரஜ்ஜூதி புண்ணமிதோ அபரங் அஹந்தி அபரஜ்ஜு, அஹத்தே² ஜ்ஜுபச்சயோ, அத்த²தோ பாடிபத³தி³வஸோ. அயங் அபரஜ்ஜுஸத்³தோ³ பட²மந்தனிபாதோ. அஸ்ஸாதி ஆஸள்ஹீபுண்ணமியா. அஸமானாதி⁴கரணவிஸயோ பா³ஹிரத்த²ஸமாஸோயங், அதிக்கந்தாய ஸதியாதி யோஜனா. அபரஸ்மிங் தி³வஸேதி பாடிபத³தி³வஸே. அஸ்ஸாதி ஸாவணமாஸபுண்ணமியா. தஸ்மாதி யஸ்மா ச அபரஜ்ஜுக³தா, யஸ்மா ச மாஸக³தா, தஸ்மா. ‘‘அனந்தரே பாடிபத³தி³வஸே’’தி இமினா பாளியங் அபரஜ்ஜுக³தாய ஆஸள்ஹியா அனந்தரே பாடிபத³தி³வஸே புரிமிகா உபக³ந்தப்³பா³தி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஆஸள்ஹியாதி ஆஸள்ஹீபுண்ணமியா. பச்சி²மனயேபி மாஸக³தாய ஆஸள்ஹியா அனந்தரே பாடிபத³தி³வஸே பச்சி²மிகா உபக³ந்தப்³பா³தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஆஸள்ஹியாதி ஆஸள்ஹீபுண்ணமியா ஸமீபே பவத்தத்தா ஆஸள்ஹீஸங்கா²தாய ஸாவணபுண்ணமியாதி அத்தோ². பாடிபத³தி³வஸேயேவ வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸகிங் வாதிஆதீ³ஸு வாஸத்³தோ³ அனியமவிகப்பத்தோ². நிச்சா²ரெத்வாதி நிச்சாரெத்வா, உச்சாரெத்வாதி அத்தோ². அபு²ட்ட²க்க²ரஸஞ்ஞோகே³ஹி பரோ க்வசி பு²ட்ட²த்தமாபஜ்ஜதி ‘‘நிக்க²மதீ’’திஆதீ³ஸு விய. தஸ்மா பரஸ்ஸ சகாரஸ்ஸ ச²காரங் கத்வா ‘‘நிச்சா²ரெத்வா’’தி வுத்தங்.
184. Vassūpanāyikakkhandhake ‘‘ananuññāto’’ti iminā apaññattoti ettha ñādhātuyā anujānanatthaṃ dasseti, ‘‘asaṃvihito’’ti iminā ñādhātuyā ṭhapanatthaṃ. Tedhāti te idha. Idhasaddo sāsanañca lokañca desañca padapūraṇañca upādāya vattati, idha pana padapūraṇeti dassento āha ‘‘idhasaddo nipātamatto’’ti. Saṃhananaṃ saṅghāto, vināsoti attho. Iti imamatthaṃ dasseti ‘‘vināsa’’nti iminā. Sakuntakasaddo sakuṇapariyāyoti āha ‘‘sakuṇā’’ti. Sakuṇāti ca vihaṅgamā. Te hi ākāse gantuṃ sakkontīti sakuṇāti vuccanti. Saṃkasāyissantīti ettha ‘‘saṃ kase acchane’’ti dhātupāṭhesu (saddanītidhātumālāyaṃ 16 sakārantadhātu) vuttattā saṃpubbo kasedhātu acchanatthoti āha ‘‘vasissantī’’ti. Ekārantoyaṃ dhātu. Nibaddhavāsanti niccavāsaṃ. Vassānanāmaketi vassānautunāmake. Vassānassa catumāsattā ‘‘temāse’’ti vuttaṃ. Vassūpanāyikāti ettha nīdhātu gamanatthoti āha ‘‘vassūpagamanānī’’ti. Aparajjūti puṇṇamito aparaṃ ahanti aparajju, ahatthe jjupaccayo, atthato pāṭipadadivaso. Ayaṃ aparajjusaddo paṭhamantanipāto. Assāti āsaḷhīpuṇṇamiyā. Asamānādhikaraṇavisayo bāhiratthasamāsoyaṃ, atikkantāya satiyāti yojanā. Aparasmiṃ divaseti pāṭipadadivase. Assāti sāvaṇamāsapuṇṇamiyā. Tasmāti yasmā ca aparajjugatā, yasmā ca māsagatā, tasmā. ‘‘Anantare pāṭipadadivase’’ti iminā pāḷiyaṃ aparajjugatāya āsaḷhiyā anantare pāṭipadadivase purimikā upagantabbāti atthaṃ dasseti. Āsaḷhiyāti āsaḷhīpuṇṇamiyā. Pacchimanayepi māsagatāya āsaḷhiyā anantare pāṭipadadivase pacchimikā upagantabbāti attho daṭṭhabbo. Āsaḷhiyāti āsaḷhīpuṇṇamiyā samīpe pavattattā āsaḷhīsaṅkhātāya sāvaṇapuṇṇamiyāti attho. Pāṭipadadivaseyeva vassaṃ upagantabbanti sambandho. Sakiṃ vātiādīsu vāsaddo aniyamavikappattho. Nicchāretvāti niccāretvā, uccāretvāti attho. Aphuṭṭhakkharasaññogehi paro kvaci phuṭṭhattamāpajjati ‘‘nikkhamatī’’tiādīsu viya. Tasmā parassa cakārassa chakāraṃ katvā ‘‘nicchāretvā’’ti vuttaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 107. வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநா • 107. Vassūpanāyikānujānanā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா² • Vassūpanāyikānujānanakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vassūpanāyikānujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vassūpanāyikānujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வஸ்ஸூபனாயிகஅனுஜானநகதா²தி³வண்ணனா • Vassūpanāyikaanujānanakathādivaṇṇanā