Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
3. வஸ்ஸூபனாயிகக்க²ந்த⁴கவண்ணனா
3. Vassūpanāyikakkhandhakavaṇṇanā
வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா²வண்ணனா
Vassūpanāyikānujānanakathāvaṇṇanā
184. மஹாஅட்ட²கதா²யம்பி ‘‘ஸங்காஸயிஸ்ஸந்தீ’’தி பாடோ², தீ³பவாஸினோ ‘‘ஸங்காபயிஸ்ஸந்தீ’’தி பட²ந்தி கிர. ‘‘கதி நு கோ² வஸ்ஸூபனாயிகா’’தி சிந்தாயங் ‘‘கிங் நிமித்த’’ந்தி வுத்தே ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸங் உபக³ந்து’’ந்தி யங் வஸ்ஸூபக³மனங் வுத்தங், தங் ‘‘இமங் தேமாஸங் வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி வத்வா உபக³ந்தப்³ப³ங். வஸ்ஸானமாஸா ச சத்தாரோ. தத்த² பட²மங் தேமாஸங், பச்சி²மங் தேமாஸந்தி து³வித⁴ங் தேமாஸங். தேனாயங் தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் சிந்தா அஹோஸி.
184.Mahāaṭṭhakathāyampi ‘‘saṅkāsayissantī’’ti pāṭho, dīpavāsino ‘‘saṅkāpayissantī’’ti paṭhanti kira. ‘‘Kati nu kho vassūpanāyikā’’ti cintāyaṃ ‘‘kiṃ nimitta’’nti vutte ‘‘anujānāmi, bhikkhave, vassaṃ upagantu’’nti yaṃ vassūpagamanaṃ vuttaṃ, taṃ ‘‘imaṃ temāsaṃ vassaṃ upemī’’ti vatvā upagantabbaṃ. Vassānamāsā ca cattāro. Tattha paṭhamaṃ temāsaṃ, pacchimaṃ temāsanti duvidhaṃ temāsaṃ. Tenāyaṃ tesaṃ bhikkhūnaṃ cintā ahosi.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 107. வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநா • 107. Vassūpanāyikānujānanā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா² • Vassūpanāyikānujānanakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vassūpanāyikānujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வஸ்ஸூபனாயிகஅனுஜானநகதா²தி³வண்ணனா • Vassūpanāyikaanujānanakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 107. வஸ்ஸூபனாயிகானுஜானநகதா² • 107. Vassūpanāyikānujānanakathā