Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
26. வஸ்ஸூபனாயிகவினிச்ச²யகதா²
26. Vassūpanāyikavinicchayakathā
179. ஏவங் உபோஸத²பவாரணாவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி வஸ்ஸூபனாயிகவினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘வஸ்ஸூபனாயிகாதி எத்த²’’த்யாதி³மாஹ. தத்த² வஸனங் வஸ்ஸங். கிங் தங்? வஸனகிரியா பா⁴வத்தே² ண்ய-பச்சயவஸேன. உபனயனங் உபனயோ. கோ ஸோ? உபக³மனகிரியா, வஸ்ஸஸ்ஸ உபனயோ வஸ்ஸூபனயோ, ஸோ ஏதிஸ்ஸா பஞ்ஞத்தியா அத்தி², தஸ்மிங் வா விஜ்ஜதீதி வஸ்ஸூபனாயிகா. கா ஸா? வஸ்ஸூபனாயிகபஞ்ஞத்தி. அத² வா உபனயதி ஏதாயாதி உபனாயிகா மஜ்ஜே² தீ³க⁴வஸேன. வஸ்ஸஸ்ஸ உபனாயிகா வஸ்ஸூபனாயிகா, ஸா ஏவ புரே ப⁴வா புரிமா ப⁴வத்தே² இம-பச்சயவஸேன, ஸா ஏவ புரிமிகா ஸகத்தே² க-பச்சயவஸேன, தஸ்மிங் பரே இத்தி²லிங்கே³ அ-காரஸ்ஸ இ-காராதே³ஸோ. பச்சா² ப⁴வா பச்சி²மா, ஸாவ பச்சி²மிகா.
179. Evaṃ uposathapavāraṇāvinicchayaṃ kathetvā idāni vassūpanāyikavinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘vassūpanāyikāti ettha’’tyādimāha. Tattha vasanaṃ vassaṃ. Kiṃ taṃ? Vasanakiriyā bhāvatthe ṇya-paccayavasena. Upanayanaṃ upanayo. Ko so? Upagamanakiriyā, vassassa upanayo vassūpanayo, so etissā paññattiyā atthi, tasmiṃ vā vijjatīti vassūpanāyikā. Kā sā? Vassūpanāyikapaññatti. Atha vā upanayati etāyāti upanāyikā majjhe dīghavasena. Vassassa upanāyikā vassūpanāyikā, sā eva pure bhavā purimā bhavatthe ima-paccayavasena, sā eva purimikā sakatthe ka-paccayavasena, tasmiṃ pare itthiliṅge a-kārassa i-kārādeso. Pacchā bhavā pacchimā, sāva pacchimikā.
அஸ்ஸதியா பன வஸ்ஸங் ந உபேதீதி ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே இமங் தேமாஸங் வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி வசீபே⁴த³ங் கத்வா ந உபேதி. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ங், யோ உபக³ச்செ²ய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 204) வசீபே⁴த³ங் கத்வா வஸ்ஸூபக³மனங் ஸந்தா⁴ய படிக்கே²போ, ந ஆலயகரணவஸேன உபக³மனங் ஸந்தா⁴யாதி வத³ந்தி. பாளியங் பன அவிஸேஸேன வுத்தத்தா அட்ட²கதா²யஞ்ச து³தியபாராஜிகஸங்வண்ணனாயங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.84) ‘‘வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தேன ஹி நாலகபடிபத³ங் படிபன்னேனபி பஞ்சன்னங் ச²த³னானங் அஞ்ஞதரேன ச²ன்னேயேவ ஸத்³வாரப³ந்தே⁴ ஸேனாஸனே உபக³ந்தப்³ப³ங், தஸ்மா வஸ்ஸகாலே ஸசே ஸேனாஸனங் லப⁴தி, இச்சேதங் குஸலங். நோ சே லப⁴தி, ஹத்த²கம்மங் பரியேஸித்வாபி காதப்³ப³ங். ஹத்த²கம்மங் அலப⁴ந்தேன ஸாமம்பி காதப்³ப³ங், ந த்வேவ அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி (மஹாவ॰ 204) த³ள்ஹங் கத்வா வுத்தத்தா அஸேனாஸனிகஸ்ஸ நாவாதி³ங் வினா அஞ்ஞத்த² ஆலயமத்தேன உபக³ந்துங் ந வட்டதீதி அம்ஹாகங் க²ந்தி. நாவாஸத்த²வஜேஸுயேவ ஹி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, நாவாய வஸ்ஸங் உபக³ந்து’’ந்திஆதி³னா (மஹாவ॰ 203) ஸதி, அஸதி வா ஸேனாஸனே வஸ்ஸூபக³மனஸ்ஸ விஸுங் அனுஞ்ஞாதத்தா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி (மஹாவ॰ 204) அயங் படிக்கே²போ. தத்த² ந லப⁴தீதி அஸதி ஸேனாஸனே ஆலயவஸேனபி நாவாதீ³ஸு உபக³மனங் வுத்தங். சதூஸு ஹி ஸேனாஸனேஸு விஹாரஸேனாஸனங் இதா⁴தி⁴ப்பேதங், ந இதரத்தயங்.
Assatiyā pana vassaṃ na upetīti ‘‘imasmiṃ vihāre imaṃ temāsaṃ vassaṃ upemī’’ti vacībhedaṃ katvā na upeti. ‘‘Na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabbaṃ, yo upagaccheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 204) vacībhedaṃ katvā vassūpagamanaṃ sandhāya paṭikkhepo, na ālayakaraṇavasena upagamanaṃ sandhāyāti vadanti. Pāḷiyaṃ pana avisesena vuttattā aṭṭhakathāyañca dutiyapārājikasaṃvaṇṇanāyaṃ (pārā. aṭṭha. 1.84) ‘‘vassaṃ upagacchantena hi nālakapaṭipadaṃ paṭipannenapi pañcannaṃ chadanānaṃ aññatarena channeyeva sadvārabandhe senāsane upagantabbaṃ, tasmā vassakāle sace senāsanaṃ labhati, iccetaṃ kusalaṃ. No ce labhati, hatthakammaṃ pariyesitvāpi kātabbaṃ. Hatthakammaṃ alabhantena sāmampi kātabbaṃ, na tveva asenāsanikena vassaṃ upagantabba’’nti (mahāva. 204) daḷhaṃ katvā vuttattā asenāsanikassa nāvādiṃ vinā aññattha ālayamattena upagantuṃ na vaṭṭatīti amhākaṃ khanti. Nāvāsatthavajesuyeva hi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, nāvāya vassaṃ upagantu’’ntiādinā (mahāva. 203) sati, asati vā senāsane vassūpagamanassa visuṃ anuññātattā ‘‘na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabba’’nti (mahāva. 204) ayaṃ paṭikkhepo. Tattha na labhatīti asati senāsane ālayavasenapi nāvādīsu upagamanaṃ vuttaṃ. Catūsu hi senāsanesu vihārasenāsanaṃ idhādhippetaṃ, na itarattayaṃ.
டங்கிதமஞ்சாதி³பே⁴தா³ குடீதி எத்த² டங்கிதமஞ்சோ நாம தீ³கே⁴ மஞ்சபாதே³ மஜ்ஜே² விஜ்ஜி²த்வா அடனியோ பவேஸெத்வா கதோ மஞ்சோ, தஸ்ஸ இத³ங் உபரி, இத³ங் ஹெட்டா²தி நத்தி². பரிவத்தெத்வா அத்த²தோபி தாதி³ஸோவ ஹோதி, தங் ஸுஸானே தே³வட்டா²னே ச ட²பெந்தி, சதுன்னங் பாஸாணானங் உபரி பாஸாணங் அத்த²ரித்வா கதங் கே³ஹம்பி ‘‘டங்கிதமஞ்சோ’’தி வுச்சதி.
Ṭaṅkitamañcādibhedā kuṭīti ettha ṭaṅkitamañco nāma dīghe mañcapāde majjhe vijjhitvā aṭaniyo pavesetvā kato mañco, tassa idaṃ upari, idaṃ heṭṭhāti natthi. Parivattetvā atthatopi tādisova hoti, taṃ susāne devaṭṭhāne ca ṭhapenti, catunnaṃ pāsāṇānaṃ upari pāsāṇaṃ attharitvā kataṃ gehampi ‘‘ṭaṅkitamañco’’ti vuccati.
‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி திக்க²த்துங் வத்தப்³ப³ந்தி ஸத்த²ஸ்ஸ அவிஹாரத்தா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே’’தி அவத்வா ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி எத்தகமேவ வத்தப்³ப³ங். ஸத்தே² பன வஸ்ஸங் உபக³ந்துங் ந வட்டதீதி குடிகாதீ³னங் அபா⁴வேன ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி வசீபே⁴த³ங் கத்வா உபக³ந்துங் ந வட்டதி, ஆலயகரணமத்தேனேவ வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ. விப்பகிரதீதி விஸுங் விஸுங் க³ச்ச²தி. தீஸு டா²னேஸு நத்தி² வஸ்ஸச்சே²தே³ ஆபத்தீதி தேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸேவ நத்தி² ஆபத்தி, தேஹி வியுஜ்ஜித்வா க³மனே பன ஆபத்தியேவ, பவாரேதுஞ்ச ந லப⁴தி.
‘‘Idha vassaṃ upemī’’ti tikkhattuṃ vattabbanti satthassa avihārattā ‘‘imasmiṃ vihāre’’ti avatvā ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti ettakameva vattabbaṃ. Satthe pana vassaṃ upagantuṃ na vaṭṭatīti kuṭikādīnaṃ abhāvena ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti vacībhedaṃ katvā upagantuṃ na vaṭṭati, ālayakaraṇamatteneva vaṭṭatīti adhippāyo. Vippakiratīti visuṃ visuṃ gacchati. Tīsuṭhānesu natthi vassacchede āpattīti tehi saddhiṃ gacchantasseva natthi āpatti, tehi viyujjitvā gamane pana āpattiyeva, pavāretuñca na labhati.
பவிஸனத்³வாரங் யோஜெத்வாதி ஸகவாடப³த்³த⁴மேவ யோஜெத்வா. புரிமிகாய…பே॰… ந பக்கமிதப்³பா³தி இமினா ஆஸாள்ஹீபுண்ணமாய அனந்தரே பாடிபத³தி³வஸே புரிமவஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா வஸ்ஸானஉதுனோ சதூஸு மாஸேஸு ஸப்³ப³பச்சி²மமாஸங் ட²பெத்வா புரிமங் தேமாஸங் வஸிதப்³ப³ங். ஸாவணபுண்ணமியா அனந்தரே பாடிபத³தி³வஸே பச்சி²மவஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா ஸப்³ப³பட²மமாஸங் ட²பெத்வா பச்சி²மங் தேமாஸங் வஸிதப்³ப³ங். ஏவங் அவஸித்வா புரிமிகாய வஸ்ஸங் உபக³தேன பி⁴க்கு²னா மஹாபவாரணாய அந்தோ அருணங் அனுட்டா²பெத்வா பச்சி²மிகாய உபக³தேன சாதுமாஸினிபவாரணாய அந்தோ அருணங் அனுட்டா²பெத்வா அந்தரா சாரிகங் பக்கமெய்ய, உபசாரஸீமாதிக்கமேயேவ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ து³க்கடாபத்தி ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. இமமத்த²ங் பாளியா ஸமத்தே²துங் ‘‘ந பி⁴க்க²வே…பே॰… வசனதோ’’தி வுத்தங். யதி³ ஏவங் வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா ஸதி கரணீயே பக்கமந்தஸ்ஸ ஸப்³ப³தா²பி ஆபத்தியேவ ஸியாதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா பனா’’திஆதி³. ஏவங் ஸந்தே தத³ஹேவ ஸத்தாஹகரணீயேன பக்கமந்தஸ்ஸேவ அனாபத்தி ஸியா, ந த்³வீஹதீஹங் வஸித்வா பக்கமந்தஸ்ஸாதி ஆஹ ‘‘கோ பன வாதோ³’’திஆதி³.
Pavisanadvāraṃ yojetvāti sakavāṭabaddhameva yojetvā. Purimikāya…pe… na pakkamitabbāti iminā āsāḷhīpuṇṇamāya anantare pāṭipadadivase purimavassaṃ upagantvā vassānautuno catūsu māsesu sabbapacchimamāsaṃ ṭhapetvā purimaṃ temāsaṃ vasitabbaṃ. Sāvaṇapuṇṇamiyā anantare pāṭipadadivase pacchimavassaṃ upagantvā sabbapaṭhamamāsaṃ ṭhapetvā pacchimaṃ temāsaṃ vasitabbaṃ. Evaṃ avasitvā purimikāya vassaṃ upagatena bhikkhunā mahāpavāraṇāya anto aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā pacchimikāya upagatena cātumāsinipavāraṇāya anto aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā antarā cārikaṃ pakkameyya, upacārasīmātikkameyeva tassa bhikkhuno dukkaṭāpatti hotīti dasseti. Imamatthaṃ pāḷiyā samatthetuṃ ‘‘na bhikkhave…pe… vacanato’’ti vuttaṃ. Yadi evaṃ vassaṃ upagantvā sati karaṇīye pakkamantassa sabbathāpi āpattiyeva siyāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘vassaṃ upagantvā panā’’tiādi. Evaṃ sante tadaheva sattāhakaraṇīyena pakkamantasseva anāpatti siyā, na dvīhatīhaṃ vasitvā pakkamantassāti āha ‘‘ko pana vādo’’tiādi.
180. இதா³னி ஸத்தாஹகரணீயலக்க²ணங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தன்னங் ஸத்தாஹகரணீயேன பஹிதே க³ந்துங், ந த்வேவ அப்பஹிதே, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா ஸிக்க²மானாய ஸாமணேரஸ்ஸ ஸாமணேரியா உபாஸகஸ்ஸ உபாஸிகாயா’’தி (மஹாவ॰ 187) ஏகங், ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தன்னங் ஸத்தாஹகரணீயேன அப்பஹிதேபி க³ந்துங், பகே³வ பஹிதே, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா ஸிக்க²மானாய ஸாமணேரஸ்ஸ ஸாமணேரியா மாதுயா ச பிதுஸ்ஸ சா’’தி (மஹாவ॰ 198) ஏகங், ‘‘ஸசே பன பி⁴க்கு²னோ பா⁴தா வா அஞ்ஞோ வா ஞாதகோ கி³லானோ ஹோதீ’’தி ஏகங், ‘‘ஏகஸ்மிங் விஹாரே பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் வஸந்தோ பி⁴க்கு²ப⁴த்திகோ’’தி ஏகங், ‘‘ஸசே பி⁴க்கு²ஸ்ஸ…பே॰… அனபி⁴ரதி வா குக்குச்சங் வா தி³ட்டி²க³தங் வா உப்பன்னங் ஹோதீ’’தி ஏகங், ‘‘கோசி பி⁴க்கு² க³ருத⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்னோ ஹோதி பரிவாஸாரஹோ’’தி ஏகங், ‘‘பி⁴க்கு²னியாபி மானத்தாரஹாயா’’தி ஏகங், ‘‘ஸாமணேரோ உபஸம்பஜ்ஜிதுகாமோ…பே॰… ஸிக்க²மானா வா…பே॰… ஸாமணேரீ வா’’தி ஏகங், ‘‘பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா வா ஸங்கோ⁴ கம்மங் கத்துகாமோ தஜ்ஜனீயங் வா’’தி ஏகங், ‘‘ஸசேபி கதங்யேவ ஹோதி கம்ம’’ந்தி ஏகங், ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸங்க⁴கரணீயேன க³ந்து’’ந்தி (மஹாவ॰ 199) ஏகந்தி ஏகாத³ஸ டா²னானி ஹொந்தி. தத்த² பட²மததியசதுத்த²வஸேன தீஸு டா²னேஸு பஹிதே ஏவ க³ந்தப்³ப³ங், நோ அப்பஹிதே. ஸேஸேஸு அட்ட²ஸு அப்பஹிதேபி க³ந்தப்³ப³ங், பகே³வ பஹிதே. வுத்தஞ்ஹி விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.199) ‘‘க³ந்தப்³ப³ந்தி ஸங்க⁴கரணீயேன அப்பஹிதேபி க³ந்தப்³ப³’’ந்தி. எத்த² ச அனுபாஸகேஹிபி ஸாஸனபா⁴வங் ஞாதுகாமேஹி பஹிதே தேஸங் பஸாத³வட்³டி⁴ஸம்பத்தேஹிபி ஸத்தாஹகரணீயேன க³ந்துங் வட்டதீதி க³ஹேதப்³ப³ங். பி⁴க்கு²ப⁴த்திகோதி பி⁴க்கு²னிஸ்ஸிதகோ. ஸோ பன யஸ்மா பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் வஸதி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் வஸந்தோ’’தி.
180. Idāni sattāhakaraṇīyalakkhaṇaṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘anujānāmi bhikkhave’’tiādimāha. Tattha ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sattannaṃ sattāhakaraṇīyena pahite gantuṃ, na tveva appahite, bhikkhussa bhikkhuniyā sikkhamānāya sāmaṇerassa sāmaṇeriyā upāsakassa upāsikāyā’’ti (mahāva. 187) ekaṃ, ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sattannaṃ sattāhakaraṇīyena appahitepi gantuṃ, pageva pahite, bhikkhussa bhikkhuniyā sikkhamānāya sāmaṇerassa sāmaṇeriyā mātuyā ca pitussa cā’’ti (mahāva. 198) ekaṃ, ‘‘sace pana bhikkhuno bhātā vā añño vā ñātako gilāno hotī’’ti ekaṃ, ‘‘ekasmiṃ vihāre bhikkhūhi saddhiṃ vasanto bhikkhubhattiko’’ti ekaṃ, ‘‘sace bhikkhussa…pe… anabhirati vā kukkuccaṃ vā diṭṭhigataṃ vā uppannaṃ hotī’’ti ekaṃ, ‘‘koci bhikkhu garudhammaṃ ajjhāpanno hoti parivāsāraho’’ti ekaṃ, ‘‘bhikkhuniyāpi mānattārahāyā’’ti ekaṃ, ‘‘sāmaṇero upasampajjitukāmo…pe… sikkhamānā vā…pe… sāmaṇerī vā’’ti ekaṃ, ‘‘bhikkhussa bhikkhuniyā vā saṅgho kammaṃ kattukāmo tajjanīyaṃ vā’’ti ekaṃ, ‘‘sacepi kataṃyeva hoti kamma’’nti ekaṃ, ‘‘anujānāmi, bhikkhave, saṅghakaraṇīyena gantu’’nti (mahāva. 199) ekanti ekādasa ṭhānāni honti. Tattha paṭhamatatiyacatutthavasena tīsu ṭhānesu pahite eva gantabbaṃ, no appahite. Sesesu aṭṭhasu appahitepi gantabbaṃ, pageva pahite. Vuttañhi vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.199) ‘‘gantabbanti saṅghakaraṇīyena appahitepi gantabba’’nti. Ettha ca anupāsakehipi sāsanabhāvaṃ ñātukāmehi pahite tesaṃ pasādavaḍḍhisampattehipi sattāhakaraṇīyena gantuṃ vaṭṭatīti gahetabbaṃ. Bhikkhubhattikoti bhikkhunissitako. So pana yasmā bhikkhūhi saddhiṃ vasati, tasmā vuttaṃ ‘‘bhikkhūhi saddhiṃ vasanto’’ti.
181. அபிசெத்தா²தி அபிச எத்தா²தி சே²தோ³, எத்த² ஏதஸ்மிங் ஸத்தாஹகரணீயவினிச்ச²யே அபிச அபரோ அயங் ஈதி³ஸோ பாளிமுத்தகனயோ வஸ்ஸூபனாயிகக்க²ந்த⁴கபாளிதோ முத்தோ நயோ வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. ஸமந்தபாஸாதி³காயங் (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 199) பன ‘‘பாளிமுத்தகரத்திச்சே²த³வினிச்ச²யோ’’தி தி³ஸ்ஸதி. ததா² ஹி விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.199) ‘‘ரத்திச்சே²த³வினிச்ச²யோதி ஸத்தாஹகரணீயேன க³ந்த்வா ப³ஹித்³தா⁴ அருணுட்டா²பனஸங்கா²தஸ்ஸ ரத்திச்சே²த³ஸ்ஸ வினிச்ச²யோ’’தி. ஸாரத்த²தீ³பனியம்பி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.199) ‘‘ஸத்தாஹகரணீயேன க³ந்த்வா ப³ஹித்³தா⁴ அருணுட்டா²பனங் ரத்திச்சே²தோ³’’தி. அனிமந்திதேன க³ந்துங் ந வட்டதீதி எத்த² அனிமந்திதத்தா ஸத்தாஹகிச்சங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸபி வஸ்ஸச்சே²தோ³ சேவ து³க்கடஞ்ச ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். யதா²வுத்தஞ்ஹி ரத்திச்சே²த³காரணங் வினா திரோவிஹாரே வஸித்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீதி க³ச்ச²தோ வஸ்ஸச்சே²த³ங் வத³ந்தி. க³ந்துங் வட்டதீதி அந்தோஉபசாரஸீமாயங் டி²தேனேவ ஸத்தாஹகரணீயனிமித்தங் ஸல்லக்கெ²த்வா இமினா நிமித்தேன க³ந்த்வா ‘‘ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரே ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ங் கத்வா க³ந்துங் வட்டதி. புரிமக்க²ணே ஆபோ⁴க³ங் கத்வா க³மனக்க²ணே விஸரித்வா க³தேபி தோ³ஸோ நத்தி², ‘‘ஸகரணீயோ பக்கமதீ’’தி (மஹாவ॰ 207) வுத்தத்தா ஸப்³ப³தா² ஆபோ⁴க³ங் அகத்வா க³தஸ்ஸ வஸ்ஸச்சே²தோ³தி வத³ந்தி. யோ பன ஸத்தாஹகரணீயனிமித்தாபா⁴வேபி ‘‘ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரே ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ங் கத்வா க³ந்த்வா ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரே ஆக³ச்ச²தி, தஸ்ஸ ஆபத்தியேவ, வஸ்ஸச்சே²தோ³ நத்தி² ஸத்தாஹஸ்ஸ ஸன்னிவத்தத்தாதி வத³ந்தி, வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங்.
181.Apicetthāti apica etthāti chedo, ettha etasmiṃ sattāhakaraṇīyavinicchaye apica aparo ayaṃ īdiso pāḷimuttakanayo vassūpanāyikakkhandhakapāḷito mutto nayo veditabboti yojanā. Samantapāsādikāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 199) pana ‘‘pāḷimuttakaratticchedavinicchayo’’ti dissati. Tathā hi vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.199) ‘‘ratticchedavinicchayoti sattāhakaraṇīyena gantvā bahiddhā aruṇuṭṭhāpanasaṅkhātassa ratticchedassa vinicchayo’’ti. Sāratthadīpaniyampi (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.199) ‘‘sattāhakaraṇīyena gantvā bahiddhā aruṇuṭṭhāpanaṃ ratticchedo’’ti. Animantitena gantuṃ na vaṭṭatīti ettha animantitattā sattāhakiccaṃ adhiṭṭhahitvā gacchantassapi vassacchedo ceva dukkaṭañca hotīti veditabbaṃ. Yathāvuttañhi ratticchedakāraṇaṃ vinā tirovihāre vasitvā āgamissāmīti gacchato vassacchedaṃ vadanti. Gantuṃ vaṭṭatīti antoupacārasīmāyaṃ ṭhiteneva sattāhakaraṇīyanimittaṃ sallakkhetvā iminā nimittena gantvā ‘‘sattāhabbhantare āgacchissāmī’’ti ābhogaṃ katvā gantuṃ vaṭṭati. Purimakkhaṇe ābhogaṃ katvā gamanakkhaṇe visaritvā gatepi doso natthi, ‘‘sakaraṇīyo pakkamatī’’ti (mahāva. 207) vuttattā sabbathā ābhogaṃ akatvā gatassa vassacchedoti vadanti. Yo pana sattāhakaraṇīyanimittābhāvepi ‘‘sattāhabbhantare āgamissāmī’’ti ābhogaṃ katvā gantvā sattāhabbhantare āgacchati, tassa āpattiyeva, vassacchedo natthi sattāhassa sannivattattāti vadanti, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ.
ப⁴ண்ட³கந்தி சீவரப⁴ண்ட³ங். பஹிணந்தீதி சீவரதோ⁴வனாதி³கம்மேன பஹிணந்தி. ஸம்பாபுணிதுங் ந ஸக்கோதி, வட்டதீதி எத்த² ‘‘அஜ்ஜேவ ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஸாமந்தவிஹாரங் க³ந்த்வா புன ஆக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அந்தராமக்³கே³ ஸசே அருணுக்³க³மனங் ஹோதி, வஸ்ஸச்சே²தோ³பி ந ஹோதி, ரத்திச்சே²த³து³க்கடஞ்ச நத்தீ²தி வத³ந்தி, தத³ஹேவ ஆக³மனே ஸஉஸ்ஸாஹத்தா வஸ்ஸச்சே²தோ³ வா ஆபத்தி வா ந ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஆசரியங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீதி பன க³ந்துங் லப⁴தீதி ‘‘அகி³லானம்பி ஆசரியங், உபஜ்ஜா²யங் வா பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்தாஹகரணீயேன க³ந்துங் லப⁴தி, நிஸ்ஸயாசரியங் த⁴ம்மாசரியஞ்ச, பகே³வ உபஸம்பதா³சரியஉபஜ்ஜா²யே. ஸசே நங் ஆசரியோ ‘‘அஜ்ஜ மா க³ச்சா²’’தி வத³தி, வட்டதீதி ஏவங் ஸத்தாஹகரணீயேன ஆக³தானங் அந்தோஸத்தாஹேயேவ புன ஆக³ச்ச²ந்தங் ஸசே ஆசரியோ, உபஜ்ஜா²யோ வா ‘‘அஜ்ஜ மா க³ச்சா²’’தி வத³தி, வட்டதி, ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. வஸ்ஸச்சே²தோ³ பன ஹோதியேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஸத்தாஹஸ்ஸ ப³ஹித்³தா⁴ வீதினாமிதத்தா.
Bhaṇḍakanti cīvarabhaṇḍaṃ. Pahiṇantīti cīvaradhovanādikammena pahiṇanti. Sampāpuṇituṃ na sakkoti, vaṭṭatīti ettha ‘‘ajjeva āgamissāmī’’ti sāmantavihāraṃ gantvā puna āgacchantassa antarāmagge sace aruṇuggamanaṃ hoti, vassacchedopi na hoti, ratticchedadukkaṭañca natthīti vadanti, tadaheva āgamane saussāhattā vassacchedo vā āpatti vā na hotīti adhippāyo. Ācariyaṃ passissāmīti pana gantuṃ labhatīti ‘‘agilānampi ācariyaṃ, upajjhāyaṃ vā passissāmī’’ti sattāhakaraṇīyena gantuṃ labhati, nissayācariyaṃ dhammācariyañca, pageva upasampadācariyaupajjhāye. Sace naṃ ācariyo ‘‘ajja mā gacchā’’ti vadati, vaṭṭatīti evaṃ sattāhakaraṇīyena āgatānaṃ antosattāheyeva puna āgacchantaṃ sace ācariyo, upajjhāyo vā ‘‘ajja mā gacchā’’ti vadati, vaṭṭati, sattāhātikkamepi anāpattīti adhippāyo. Vassacchedo pana hotiyevāti daṭṭhabbaṃ sattāhassa bahiddhā vītināmitattā.
ஸசே தூ³ரங் க³தோ ஸத்தாஹவாரேன அருணோ உட்டா²பேதப்³போ³தி இமினா வஸ்ஸச்சே²த³காரணே ஸதி ஸத்தாஹகரணீயேன க³ந்தும்பி வட்டதீதி தீ³பேதி. எத்த² ச² தி³வஸானி ப³ஹித்³தா⁴ வீதினாமெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே புராருணா ஏவ அந்தோஉபசாரஸீமாயங் பவிஸித்வா அருணங் உட்டா²பெத்வா புனதி³வஸே ஸத்தாஹங் அதி⁴ட்டா²ய க³ந்தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. கேசி பன ‘‘ஸத்தமே தி³வஸே ஆக³ந்த்வா அருணங் அனுட்டா²பெத்வா தத³ஹேவ தி³வஸபா⁴கே³பி க³ந்துங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங் ‘‘அருணோ உட்டா²பேதப்³போ³’’தி வுத்தத்தா. ஸத்தமே தி³வஸே தத்த² அருணுட்டா²பனமேவ ஹி ஸந்தா⁴ய பாளியங் (மஹாவ॰ 199) ‘‘ஸத்தாஹங் ஸன்னிவத்தோ காதப்³போ³’’தி வுத்தங். அருணங் அனுட்டா²பெத்வா க³ச்ச²ந்தோ ச அந்தோ அப்பவிஸித்வா ப³ஹித்³தா⁴வ ஸத்தாஹங் வீதினாமெந்தோ ச ஸமுச்சி²ன்னவஸ்ஸோ ஏவ ப⁴விஸ்ஸதி அருணஸ்ஸ ப³ஹி ஏவ உட்டா²பிதத்தா. இதரதா² ‘‘அருணோ உட்டா²பேதப்³போ³’’தி வசனங் நிரத்த²கங் ஸியா. ‘‘ஸத்தாஹவாரேன அந்தோவிஹாரே பவிஸித்வா அருணங் அனுட்டா²பெத்வா க³ந்தப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³தோ அஞ்ஞேஸு ச டா²னேஸு அருணுட்டா²பனமேவ வுச்சதி. வக்க²தி ஹி சீவரக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 364) ‘‘ஏகஸ்மிங் விஹாரே வஸந்தோ இதரஸ்மிங் ஸத்தாஹவாரேன அருணமேவ உட்டா²பேதீ’’தி.
Sace dūraṃ gato sattāhavārena aruṇo uṭṭhāpetabboti iminā vassacchedakāraṇe sati sattāhakaraṇīyena gantumpi vaṭṭatīti dīpeti. Ettha cha divasāni bahiddhā vītināmetvā sattame divase purāruṇā eva antoupacārasīmāyaṃ pavisitvā aruṇaṃ uṭṭhāpetvā punadivase sattāhaṃ adhiṭṭhāya gantabbanti adhippāyo. Keci pana ‘‘sattame divase āgantvā aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā tadaheva divasabhāgepi gantuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ na gahetabbaṃ ‘‘aruṇo uṭṭhāpetabbo’’ti vuttattā. Sattame divase tattha aruṇuṭṭhāpanameva hi sandhāya pāḷiyaṃ (mahāva. 199) ‘‘sattāhaṃ sannivatto kātabbo’’ti vuttaṃ. Aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā gacchanto ca anto appavisitvā bahiddhāva sattāhaṃ vītināmento ca samucchinnavasso eva bhavissati aruṇassa bahi eva uṭṭhāpitattā. Itarathā ‘‘aruṇo uṭṭhāpetabbo’’ti vacanaṃ niratthakaṃ siyā. ‘‘Sattāhavārena antovihāre pavisitvā aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā gantabba’’nti vattabbato aññesu ca ṭhānesu aruṇuṭṭhāpanameva vuccati. Vakkhati hi cīvarakkhandhake (mahāva. aṭṭha. 364) ‘‘ekasmiṃ vihāre vasanto itarasmiṃ sattāhavārena aruṇameva uṭṭhāpetī’’ti.
அதா²பி யங் தே வதெ³ய்யுங் ‘‘ஸத்தமே தி³வஸே யதா³ கதா³சி பவிட்டே²ன தங்தி³வஸனிஸ்ஸிதோ அதீதாருணோ உட்டா²பிதோ நாம ஹோதீதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய அட்ட²கதா²யங் வுத்த’’ந்தி, தங் ஸத்³த³க³தியாபி ந ஸமேதி. ந ஹி உட்டி²தே அருணே பச்சா² பவிட்டோ² தஸ்ஸ பயோஜகோ உட்டா²பகோ ப⁴விதுமரஹதி. யதி³ ப⁴வெய்ய, ‘‘வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா பன அருணங் அனுட்டா²பெத்வா தத³ஹேவ ஸத்தாஹகரணீயேன பக்கமந்தஸ்ஸா’’பீதி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 207) எத்த² ‘‘அருணங் அனுட்டா²பெத்வா’’தி வசனங் விருஜ்ஜெ²ய்ய. தேனபி தங்தி³வஸனிஸ்ஸிதஸ்ஸ அருணஸ்ஸ உட்டா²பிதத்தா ஆரஞ்ஞகஸ்ஸபி பி⁴க்கு²னோ ஸாயன்ஹஸமயே அங்க³யுத்தங் அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா ததா³ ஏவ நிவத்தந்தஸ்ஸ அருணோ உட்டா²பிதோ து⁴தங்க³ஞ்ச விஸோதி⁴தங் ஸியா, ந சேதங் யுத்தங் அருணுக்³க³மனகாலே ஏவ அருணுட்டா²பனஸ்ஸ வுத்தத்தா. வுத்தஞ்ஹி ‘‘காலஸ்ஸேவ பன நிக்க²மித்வா அங்க³யுத்தே டா²னே அருணங் உட்டா²பேதப்³ப³ங். ஸசே அருணுட்டா²னவேலாயங் தேஸங் ஆபா³தோ⁴ வட்³ட⁴தி, தேஸங் ஏவ கிச்சங் காதப்³ப³ங், ந து⁴தங்க³விஸுத்³தி⁴கேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி (விஸுத்³தி⁴॰ 1.31). ததா² பாரிவாஸிகாதீ³னம்பி அருணங் அனுட்டா²பெத்வா வத்தங் நிக்கி²பந்தானங் ரத்திச்சே²தோ³ வுத்தோ. ‘‘உக்³க³தே அருணே நிக்கி²பிதப்³ப³’’ந்தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 97) ஹி வுத்தங். ஸஹஸெய்யஸிக்கா²பதே³பி அனுபஸம்பன்னேஹி ஸஹ நிவுத்த²பா⁴வபரிமோசனத்த²ங் ‘‘புராருணா நிக்க²மித்வா’’திஆதி³ (பாசி॰ 54) வுத்தங். ஏவங் சீவரவிப்பவாஸாதீ³ஸு ச ஸப்³ப³த்த² ரத்திபரியோஸானே ஆகா³மிஅருணவஸேனேவ அருணுட்டா²னங் த³ஸ்ஸிதங், ந அதீதாருணவஸேன, தஸ்மா வுத்தனயேனேவெத்த² அருணுட்டா²பனங் வேதி³தப்³ப³ங் அஞ்ஞதா² வஸ்ஸச்சே²த³த்தா.
Athāpi yaṃ te vadeyyuṃ ‘‘sattame divase yadā kadāci paviṭṭhena taṃdivasanissito atītāruṇo uṭṭhāpito nāma hotīti imamatthaṃ sandhāya aṭṭhakathāyaṃ vutta’’nti, taṃ saddagatiyāpi na sameti. Na hi uṭṭhite aruṇe pacchā paviṭṭho tassa payojako uṭṭhāpako bhavitumarahati. Yadi bhaveyya, ‘‘vassaṃ upagantvā pana aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā tadaheva sattāhakaraṇīyena pakkamantassā’’pīti (mahāva. aṭṭha. 207) ettha ‘‘aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā’’ti vacanaṃ virujjheyya. Tenapi taṃdivasanissitassa aruṇassa uṭṭhāpitattā āraññakassapi bhikkhuno sāyanhasamaye aṅgayuttaṃ araññaṃ gantvā tadā eva nivattantassa aruṇo uṭṭhāpito dhutaṅgañca visodhitaṃ siyā, na cetaṃ yuttaṃ aruṇuggamanakāle eva aruṇuṭṭhāpanassa vuttattā. Vuttañhi ‘‘kālasseva pana nikkhamitvā aṅgayutte ṭhāne aruṇaṃ uṭṭhāpetabbaṃ. Sace aruṇuṭṭhānavelāyaṃ tesaṃ ābādho vaḍḍhati, tesaṃ eva kiccaṃ kātabbaṃ, na dhutaṅgavisuddhikena bhavitabba’’nti (visuddhi. 1.31). Tathā pārivāsikādīnampi aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā vattaṃ nikkhipantānaṃ ratticchedo vutto. ‘‘Uggate aruṇe nikkhipitabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 97) hi vuttaṃ. Sahaseyyasikkhāpadepi anupasampannehi saha nivutthabhāvaparimocanatthaṃ ‘‘purāruṇā nikkhamitvā’’tiādi (pāci. 54) vuttaṃ. Evaṃ cīvaravippavāsādīsu ca sabbattha rattipariyosāne āgāmiaruṇavaseneva aruṇuṭṭhānaṃ dassitaṃ, na atītāruṇavasena, tasmā vuttanayenevettha aruṇuṭṭhāpanaṃ veditabbaṃ aññathā vassacchedattā.
யங் பன வஸ்ஸங் உபக³தஸ்ஸ தத³ஹேவ அருணங் அனுட்டா²பெத்வா ஸகரணீயஸ்ஸ பக்கமனவசனங், தங் வஸ்ஸங் உபக³தகாலதோ பட்டா²ய யதா³ கதா³சி நிமித்தே ஸதி க³மனஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதத்தா யுத்தங், ந பன ஸத்தாஹவாரேன க³தஸ்ஸ அருணங் அனுட்டா²பெத்வா தத³ஹேவக³மனங் ‘‘அருணோ உட்டா²பேதப்³போ³’’தி வுத்தத்தா. யதா² வா ‘‘ஸத்தாஹானாக³தாய பவாரணாய ஸகரணீயோ பக்கமதி, ஆக³ச்செ²ய்ய வா ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² தங் ஆவாஸங் ந வா ஆக³ச்செ²ய்யா’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ 207) பச்சி²மஸத்தாஹே அனாக³மனே அனுஞ்ஞாதேபி அஞ்ஞஸத்தாஹேஸு தங் ந வட்டதி. ஏவங் பட²மஸத்தாஹே அருணங் அனுட்டா²பெத்வா க³மனே அனுஞ்ஞாதேபி ததோ பரேஸு ஸத்தாஹேஸு ஆக³தஸ்ஸ அருணங் அனுட்டா²பெத்வா க³மனங் ந வட்டதி ஏவாதி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங்.
Yaṃ pana vassaṃ upagatassa tadaheva aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā sakaraṇīyassa pakkamanavacanaṃ, taṃ vassaṃ upagatakālato paṭṭhāya yadā kadāci nimitte sati gamanassa anuññātattā yuttaṃ, na pana sattāhavārena gatassa aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā tadahevagamanaṃ ‘‘aruṇo uṭṭhāpetabbo’’ti vuttattā. Yathā vā ‘‘sattāhānāgatāya pavāraṇāya sakaraṇīyo pakkamati, āgaccheyya vā so, bhikkhave, bhikkhu taṃ āvāsaṃ na vā āgaccheyyā’’tiādinā (mahāva. 207) pacchimasattāhe anāgamane anuññātepi aññasattāhesu taṃ na vaṭṭati. Evaṃ paṭhamasattāhe aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā gamane anuññātepi tato paresu sattāhesu āgatassa aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā gamanaṃ na vaṭṭati evāti niṭṭhamettha gantabbaṃ.
ஸசே பவாரிதகாலே வஸ்ஸாவாஸிகங் தெ³ந்தீதிஆதி³னா வஸ்ஸாவாஸிகசீவரம்பி கதி²னசீவரங் விய வஸ்ஸங்வுத்த²விஹாரபடிப³த்³த⁴ந்தி விஞ்ஞாயதி. ‘‘யதி³ ஸத்தாஹவாரேன அருணங் உட்டா²பயிங்ஸு, க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி பன வுத்தத்தா ஸத்தாஹகரணீயேன க³ந்த்வா ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரே ஆக³தா லப⁴ந்தி. கதி²னானிஸங்ஸசீவரங் பன ஸங்க⁴ங் அனாபுச்சா² தே ந லப⁴ந்தி. வக்க²தி ஹி ‘‘ஸத்தாஹகரணீயேன க³தாபி பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ங் லப⁴ந்தூதி வா ஏவரூபங் அத⁴ம்மிகவத்தங் ந காதப்³ப³’’ந்தி (வி॰ ஸங்க³॰ அட்ட²॰ 182). இத⁴ ஆஹடந்தி விஹாரதோ ப³ஹி ஆக³தட்டா²னே ஆனீதங்.
Sace pavāritakāle vassāvāsikaṃ dentītiādinā vassāvāsikacīvarampi kathinacīvaraṃ viya vassaṃvutthavihārapaṭibaddhanti viññāyati. ‘‘Yadi sattāhavārena aruṇaṃ uṭṭhāpayiṃsu, gahetabba’’nti pana vuttattā sattāhakaraṇīyena gantvā sattāhabbhantare āgatā labhanti. Kathinānisaṃsacīvaraṃ pana saṅghaṃ anāpucchā te na labhanti. Vakkhati hi ‘‘sattāhakaraṇīyena gatāpi bhājanīyabhaṇḍaṃ labhantūti vā evarūpaṃ adhammikavattaṃ na kātabba’’nti (vi. saṅga. aṭṭha. 182). Idha āhaṭanti vihārato bahi āgataṭṭhāne ānītaṃ.
வாளேஹி உப்³பா³ள்ஹா ஹொந்தி, க³ண்ஹந்திபி பரிபாதெந்திபீதி எத்த² க³ண்ஹந்தீதி க³ஹெத்வா கா²த³ந்தி. பரிபாதெந்தீதி பலாபெந்தி, அனுப³ந்த⁴ந்தீதி அத்தோ². இமேஸு ‘‘கா³ளேஹி உப்³பா³ள்ஹா ஹொந்தீ’’திஆதீ³ஸு ஸங்க⁴பே⁴த³பரியந்தேஸு வத்தூ²ஸு கேவலங் அனாபத்தி ஹோதி, பவாரேதுங் பன ந லப⁴தீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸசே பனாதிஆதீ³ஸு யஸ்மா நானாஸீமாயங் த்³வீஸு ஆவாஸேஸு வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ‘‘து³தியே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி உபசாரதோ நிக்க²ந்தமத்தே பட²மோ ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, தஸ்மா பாளியங் (மஹாவ॰ 207) ‘‘தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ புரிமிகா ச ந பஞ்ஞாயதீ’’தி பட²மங் ஸேனாஸனக்³கா³ஹங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். து³தியஸேனாஸனக்³கா³ஹே பன புரிமிகா பஞ்ஞாயதேவ, தத்தே²வ தேமாஸங் வஸந்தோ புரிமவஸ்ஸங்வுத்தோ² ஏவ ஹோதி. ததோ வா பன து³தியதி³வஸாதீ³ஸு ‘‘பட²மஸேனாஸனே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி உபசாராதிக்கமே புரிமிகாபி ந பஞ்ஞாயதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Vāḷehi ubbāḷhā honti, gaṇhantipi paripātentipīti ettha gaṇhantīti gahetvā khādanti. Paripātentīti palāpenti, anubandhantīti attho. Imesu ‘‘gāḷehi ubbāḷhā hontī’’tiādīsu saṅghabhedapariyantesu vatthūsu kevalaṃ anāpatti hoti, pavāretuṃ pana na labhatīti daṭṭhabbaṃ. Sace panātiādīsu yasmā nānāsīmāyaṃ dvīsu āvāsesu vassaṃ upagacchantassa ‘‘dutiye vasissāmī’’ti upacārato nikkhantamatte paṭhamo senāsanaggāho paṭippassambhati, tasmā pāḷiyaṃ (mahāva. 207) ‘‘tassa, bhikkhave, bhikkhuno purimikā ca na paññāyatī’’ti paṭhamaṃ senāsanaggāhaṃ sandhāya vuttaṃ. Dutiyasenāsanaggāhe pana purimikā paññāyateva, tattheva temāsaṃ vasanto purimavassaṃvuttho eva hoti. Tato vā pana dutiyadivasādīsu ‘‘paṭhamasenāsane vasissāmī’’ti upacārātikkame purimikāpi na paññāyatīti daṭṭhabbaṃ.
படிஸ்ஸவஸ்ஸ விஸங்வாத³னபச்சயா ஹொந்தம்பி து³க்கடங் ஸதியேவ படிஸ்ஸவே ஹோதீதி ஆஹ ‘‘தஸ்ஸ தஸ்ஸ படிஸ்ஸவஸ்ஸ விஸங்வாதே³ து³க்கட’’ந்தி. தேனேவாஹ ‘‘தஞ்ச கோ²…பே॰… விஸங்வாத³னபச்சயா’’தி. பாளியங் (மஹாவ॰ 207) ‘‘ஸோ ஸத்தாஹானாக³தாய பவாரணாய ஸகரணீயோ பக்கமதீ’’தி வுத்தத்தா பவாரணாதி³வஸேபி ஸத்தாஹகரணீயங் வினா க³ந்துங் ந வட்டதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். இமஸ்மிங் டா²னே ‘‘நவமிதோ பட்டா²ய க³ந்துங் வட்டதீ’’தி அட்ட²கதா²வசனங் கச்சி உபோஸத²தி³வஸதோ உபனிதா⁴ய நவமீ இச்சி²தப்³பா³, உதா³ஹு லோகியதிதி²வஸேனாதி ஆஸங்கந்தி. தத்ரேவங் வினிச்சி²தப்³ப³ங் – புரிமப⁴த்³த³பத³மாஸகாளபக்க²உபோஸத²தி³வஸங் உபனிதா⁴ய இச்சி²தப்³பா³, ந லோகியதிதி²வஸேன. ப⁴த்³த³பத³மாஸஸ்ஸ ஹி காளபக்க²உபோஸத²தி³வஸங் மரியாத³ங் கத்வா தத³னந்தரபாடிபத³தி³வஸதோ பட்டா²ய க³ணியமானே ஸதி யோ தி³வஸோ நவமோ ஹோதி, ததோ பட்டா²யாதி வுத்தங் ஹோதி. திதி²பெக்கா²ய பன இத்தி²லிங்க³வோஹாரோ, ததோ நவமிதோ பட்டா²ய அனாக³தஸத்தாஹே பவாரணா ஹோதி.
Paṭissavassa visaṃvādanapaccayā hontampi dukkaṭaṃ satiyeva paṭissave hotīti āha ‘‘tassa tassa paṭissavassa visaṃvāde dukkaṭa’’nti. Tenevāha ‘‘tañca kho…pe… visaṃvādanapaccayā’’ti. Pāḷiyaṃ (mahāva. 207) ‘‘so sattāhānāgatāya pavāraṇāya sakaraṇīyo pakkamatī’’ti vuttattā pavāraṇādivasepi sattāhakaraṇīyaṃ vinā gantuṃ na vaṭṭatīti daṭṭhabbaṃ. Imasmiṃ ṭhāne ‘‘navamito paṭṭhāya gantuṃ vaṭṭatī’’ti aṭṭhakathāvacanaṃ kacci uposathadivasato upanidhāya navamī icchitabbā, udāhu lokiyatithivasenāti āsaṅkanti. Tatrevaṃ vinicchitabbaṃ – purimabhaddapadamāsakāḷapakkhauposathadivasaṃ upanidhāya icchitabbā, na lokiyatithivasena. Bhaddapadamāsassa hi kāḷapakkhauposathadivasaṃ mariyādaṃ katvā tadanantarapāṭipadadivasato paṭṭhāya gaṇiyamāne sati yo divaso navamo hoti, tato paṭṭhāyāti vuttaṃ hoti. Tithipekkhāya pana itthiliṅgavohāro, tato navamito paṭṭhāya anāgatasattāhe pavāraṇā hoti.
ஸத்தாஹங் அனாக³தாய அஸ்ஸாதி ஸத்தாஹானாக³தா. கா ஸா? பவாரணா. அஸ்ஸயுஜமாஸஸ்ஸ ஸுக்கபக்க²னவமியங் ஸத்தாஹகரணீயங் அதி⁴ட்டா²ய க³ச்ச²ந்தோ பி⁴க்கு² அந்தோவஸ்ஸஸ்ஸ ஸத்தாஹமத்தாவஸிட்ட²த்தா ஸத்தமஅருணே உக்³க³தமத்தே வுத்த²வஸ்ஸோ ஹோதி, த³ஸமியங் சா²ஹமத்தங், ஏகாத³ஸமியங் பஞ்சாஹமத்தங், த்³வாத³ஸியங் சதுராஹமத்தங், தேரஸியங் தீஹமத்தங், சுத்³த³ஸியங் த்³வீஹமத்தங், பன்னரஸியங் ஏகாஹமத்தங் அவஸிட்ட²ங் ஹோதி, தஸ்மா பவாரணாதி³வஸஸ்ஸ பரியோஸானபூ⁴தஅருணஸ்மிங் உக்³க³தே வுத்த²வஸ்ஸோ ஹோதி, தஸ்மா தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் குக்குச்சவினோத³னத்த²ங் ப⁴க³வா த⁴ம்மஸ்ஸாமீ ‘‘ஸோ ஸத்தாஹானாக³தாய பவாரணாய ஸகரணீயோ பக்கமதி, ஆக³ச்செ²ய்ய வா ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² தங் ஆவாஸங் ந வா ஆக³ச்செ²ய்ய, தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ புரிமிகா ச பஞ்ஞாயதி, படிஸ்ஸவே ச அனாபத்தீ’’தி (மஹாவ॰ 207) ஆஹ. ஸத்தாஹானாக³தாய கோமுதி³யா சாதுமாஸினியாதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. தத்த² கோமுதி³யா சாதுமாஸினியாதி பச்சி²மகத்திகபுண்ணமாயங். ஸா ஹி குமுதா³னங் அத்தி²தாய கோமுதீ³, சதுன்னங் வஸ்ஸிகமாஸானங் பரியோஸானத்தா சாதுமாஸினீதி வுச்சதி. ததா³ ஹி குமுதா³னி ஸுபுப்பி²தானி ஹொந்தி, தஸ்மா குமுதா³ எத்த² புப்ப²ந்தீதி கோமுதீ³தி வுச்சதி, குமுத³வதீதி வுத்தங் ஹோதி.
Sattāhaṃ anāgatāya assāti sattāhānāgatā. Kā sā? Pavāraṇā. Assayujamāsassa sukkapakkhanavamiyaṃ sattāhakaraṇīyaṃ adhiṭṭhāya gacchanto bhikkhu antovassassa sattāhamattāvasiṭṭhattā sattamaaruṇe uggatamatte vutthavasso hoti, dasamiyaṃ chāhamattaṃ, ekādasamiyaṃ pañcāhamattaṃ, dvādasiyaṃ caturāhamattaṃ, terasiyaṃ tīhamattaṃ, cuddasiyaṃ dvīhamattaṃ, pannarasiyaṃ ekāhamattaṃ avasiṭṭhaṃ hoti, tasmā pavāraṇādivasassa pariyosānabhūtaaruṇasmiṃ uggate vutthavasso hoti, tasmā tesaṃ bhikkhūnaṃ kukkuccavinodanatthaṃ bhagavā dhammassāmī ‘‘so sattāhānāgatāya pavāraṇāya sakaraṇīyo pakkamati, āgaccheyya vā so, bhikkhave, bhikkhu taṃ āvāsaṃ na vā āgaccheyya, tassa, bhikkhave, bhikkhuno purimikā ca paññāyati, paṭissave ca anāpattī’’ti (mahāva. 207) āha. Sattāhānāgatāya komudiyā cātumāsiniyāti etthāpi eseva nayo. Tattha komudiyā cātumāsiniyāti pacchimakattikapuṇṇamāyaṃ. Sā hi kumudānaṃ atthitāya komudī, catunnaṃ vassikamāsānaṃ pariyosānattā cātumāsinīti vuccati. Tadā hi kumudāni supupphitāni honti, tasmā kumudā ettha pupphantīti komudīti vuccati, kumudavatīti vuttaṃ hoti.
182. அந்தோவஸ்ஸவத்தகதா²யங் நிப³த்³த⁴வத்தங் ட²பெத்வாதி ஸஜ்ஜா²யமனஸிகாராதீ³ஸு நிரந்தரகரணீயேஸு கத்தப்³ப³ங் கதிகவத்தங் கத்வா. கஸாவபரிப⁴ண்ட³ந்தி கஸாவேஹி பூ⁴மிபரிகம்மங். வத்தந்தி கதிகவத்தங்.
182. Antovassavattakathāyaṃ nibaddhavattaṃ ṭhapetvāti sajjhāyamanasikārādīsu nirantarakaraṇīyesu kattabbaṃ katikavattaṃ katvā. Kasāvaparibhaṇḍanti kasāvehi bhūmiparikammaṃ. Vattanti katikavattaṃ.
ஏவரூபங் அத⁴ம்மிகவத்தங் ந காதப்³ப³ந்தி நானாவேரஜ்ஜகா ஹி பி⁴க்கூ² ஸன்னிபதந்தி, தத்த² கேசி து³ப்³ப³லா அப்பதா²மா ஏவரூபங் வத்தங் அனுபாலேதுங் ந ஸக்கொந்தி, தஸ்மா இத⁴ ஆக³தஞ்ச சதுத்த²பாராஜிகவண்ணனாயங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.227) ஆக³தங் ஆவாஸங் வா மண்ட³பங் வா ஸீமங் வா யங் கிஞ்சி டா²னங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா ‘‘யோ இமம்ஹா ஆவாஸா பட²மங் பக்கமிஸ்ஸதி, தங் ‘அரஹா’தி ஜானிஸ்ஸாமா’’தி கதாய கதிகாய யோ ‘‘மங் ‘அரஹா’தி ஜானந்தூ’’தி தம்ஹா டா²னா பட²மங் பக்கமதி, பாராஜிகோ ஹோதி. யோ பன ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் வா கிச்சேன மாதாபிதூனங் வா கேனசிதே³வ கரணீயேன பி⁴க்கா²சாரவத்தங் வா உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னங் அத்தா²ய அஞ்ஞேன வா தாதி³ஸேன கரணீயேன தங் டா²னங் அதிக்கமித்வா க³ச்ச²தி, அனாபத்தி. ஸசேபிஸ்ஸ ஏவங் க³தஸ்ஸ பச்சா² இச்சா²சாரோ உப்பஜ்ஜதி ‘‘ந தா³னாஹங் தத்த² க³மிஸ்ஸாமி, ஏவங் மங் அரஹாதி ஸம்பா⁴வெஸ்ஸந்தீ’’தி, அனாபத்தியேவ.
Evarūpaṃ adhammikavattaṃ na kātabbanti nānāverajjakā hi bhikkhū sannipatanti, tattha keci dubbalā appathāmā evarūpaṃ vattaṃ anupāletuṃ na sakkonti, tasmā idha āgatañca catutthapārājikavaṇṇanāyaṃ (pārā. aṭṭha. 2.227) āgataṃ āvāsaṃ vā maṇḍapaṃ vā sīmaṃ vā yaṃ kiñci ṭhānaṃ paricchinditvā ‘‘yo imamhā āvāsā paṭhamaṃ pakkamissati, taṃ ‘arahā’ti jānissāmā’’ti katāya katikāya yo ‘‘maṃ ‘arahā’ti jānantū’’ti tamhā ṭhānā paṭhamaṃ pakkamati, pārājiko hoti. Yo pana ācariyupajjhāyānaṃ vā kiccena mātāpitūnaṃ vā kenacideva karaṇīyena bhikkhācāravattaṃ vā uddesaparipucchādīnaṃ atthāya aññena vā tādisena karaṇīyena taṃ ṭhānaṃ atikkamitvā gacchati, anāpatti. Sacepissa evaṃ gatassa pacchā icchācāro uppajjati ‘‘na dānāhaṃ tattha gamissāmi, evaṃ maṃ arahāti sambhāvessantī’’ti, anāpattiyeva.