Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
26. வஸ்ஸூபனாயிகவினிச்ச²யகதா²
26. Vassūpanāyikavinicchayakathā
179. வஸ்ஸூபனாயிகாதி எத்த² புரிமிகா பச்சி²மிகாதி து³வே வஸ்ஸூபனாயிகா. தத்த² (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 184 ஆத³யோ) ஆஸாள்ஹீபுண்ணமாய அனந்தரே பாடிபத³தி³வஸே புரிமிகா உபக³ந்தப்³பா³, பச்சி²மிகா பன ஆஸாள்ஹீபுண்ணமதோ அபராய புண்ணமாய அனந்தரே பாடிபத³தி³வஸே. உபக³ச்ச²ந்தேன ச விஹாரங் படிஜக்³கி³த்வா பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பெத்வா ஸப்³ப³ங் சேதியவந்த³னாதி³ஸாமீசிகம்மங் நிட்டா²பெத்வா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே இமங் தேமாஸங் வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி ஸகிங் வா த்³வத்திக்க²த்துங் வா வாசங் நிச்சா²ரெத்வா வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ங். ஸசேபி ‘‘இத⁴ வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஆலயோ அத்தி², அஸதியா பன வஸ்ஸங் ந உபேதி, க³ஹிதஸேனாஸனங் ஸுக்³க³ஹிதங், சி²ன்னவஸ்ஸோ ந ஹோதி, பவாரேதுங் லப⁴தியேவ. வினாபி ஹி வசீபே⁴த³ங் ஆலயகரணமத்தேனபி வஸ்ஸங் உபக³தமேவ ஹோதி. ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாமீ’’தி சித்துப்பாதோ³யேவெத்த² ஆலயோ நாம.
179.Vassūpanāyikāti ettha purimikā pacchimikāti duve vassūpanāyikā. Tattha (mahāva. aṭṭha. 184 ādayo) āsāḷhīpuṇṇamāya anantare pāṭipadadivase purimikā upagantabbā, pacchimikā pana āsāḷhīpuṇṇamato aparāya puṇṇamāya anantare pāṭipadadivase. Upagacchantena ca vihāraṃ paṭijaggitvā pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpetvā sabbaṃ cetiyavandanādisāmīcikammaṃ niṭṭhāpetvā ‘‘imasmiṃ vihāre imaṃ temāsaṃ vassaṃ upemī’’ti sakiṃ vā dvattikkhattuṃ vā vācaṃ nicchāretvā vassaṃ upagantabbaṃ. Sacepi ‘‘idha vasissāmī’’ti ālayo atthi, asatiyā pana vassaṃ na upeti, gahitasenāsanaṃ suggahitaṃ, chinnavasso na hoti, pavāretuṃ labhatiyeva. Vināpi hi vacībhedaṃ ālayakaraṇamattenapi vassaṃ upagatameva hoti. ‘‘Idha vassaṃ vasissāmī’’ti cittuppādoyevettha ālayo nāma.
‘‘ந , பி⁴க்க²வே, தத³ஹுவஸ்ஸூபனாயிகாய வஸ்ஸங் அனுபக³ந்துகாமேன ஸஞ்சிச்ச ஆவாஸோ அதிக்கமிதப்³போ³, யோ அதிக்கமெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 186) வசனதோ வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே வஸ்ஸங் அனுபக³ந்துகாமோ விஹாரஸீமங் அதிக்கமதி, விஹாரக³ணனாய து³க்கடங். ஸசே ஹி தங் தி³வஸங் விஹாரஸதஸ்ஸ உபசாரங் ஓக்கமித்வா அதிக்கமதி, ஸதங் ஆபத்தியோ. ஸசே பன விஹாரங் அதிக்கமித்வா அஞ்ஞஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ உபசாரங் அனோக்கமித்வாவ நிவத்ததி, ஏகாவ ஆபத்தி. கேனசி அந்தராயேன புரிமிகங் அனுபக³தேன பச்சி²மிகா உபக³ந்தப்³பா³.
‘‘Na , bhikkhave, tadahuvassūpanāyikāya vassaṃ anupagantukāmena sañcicca āvāso atikkamitabbo, yo atikkameyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 186) vacanato vassūpanāyikadivase vassaṃ anupagantukāmo vihārasīmaṃ atikkamati, vihāragaṇanāya dukkaṭaṃ. Sace hi taṃ divasaṃ vihārasatassa upacāraṃ okkamitvā atikkamati, sataṃ āpattiyo. Sace pana vihāraṃ atikkamitvā aññassa vihārassa upacāraṃ anokkamitvāva nivattati, ekāva āpatti. Kenaci antarāyena purimikaṃ anupagatena pacchimikā upagantabbā.
‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ங், யோ உபக³ச்செ²ய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 204) வசனதோ யஸ்ஸ பஞ்சன்னங் ச²த³னானங் அஞ்ஞதரேன ச²ன்னங் யோஜிதத்³வாரப³ந்த⁴னங் ஸேனாஸனங் நத்தி², தேன ந உபக³ந்தப்³ப³ங். ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ச²வகுடிகாய வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ங், யோ உபக³ச்செ²ய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி(மஹாவ॰ 204) ஆதி³வசனதோ ச²வகுடிகாயங் ச²த்தே சாடியஞ்ச உபக³ந்துங் ந வட்டதி. தத்த² ச²வகுடிகா நாம டங்கிதமஞ்சாதி³பே⁴தா³ குடி. தத்தே²வ உபக³ந்துங் ந வட்டதி, ஸுஸானே பன அஞ்ஞங் குடிகங் கத்வா உபக³ந்துங் வட்டதி, ச²த்தேபி சதூஸு த²ம்பே⁴ஸு ச²த்தங் ட²பெத்வா ஆவரணங் கத்வா த்³வாரங் யோஜெத்வா உபக³ந்துங் வட்டதி, ச²த்தகுடி நாமேஸா ஹோதி. சாடியாபி மஹந்தேன கபல்லேன ச²த்தே வுத்தனயேன குடிகங் கத்வா உபக³ந்துங் வட்டதி.
‘‘Na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabbaṃ, yo upagaccheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 204) vacanato yassa pañcannaṃ chadanānaṃ aññatarena channaṃ yojitadvārabandhanaṃ senāsanaṃ natthi, tena na upagantabbaṃ. ‘‘Na, bhikkhave, chavakuṭikāya vassaṃ upagantabbaṃ, yo upagaccheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti(mahāva. 204) ādivacanato chavakuṭikāyaṃ chatte cāṭiyañca upagantuṃ na vaṭṭati. Tattha chavakuṭikā nāma ṭaṅkitamañcādibhedā kuṭi. Tattheva upagantuṃ na vaṭṭati, susāne pana aññaṃ kuṭikaṃ katvā upagantuṃ vaṭṭati, chattepi catūsu thambhesu chattaṃ ṭhapetvā āvaraṇaṃ katvā dvāraṃ yojetvā upagantuṃ vaṭṭati, chattakuṭi nāmesā hoti. Cāṭiyāpi mahantena kapallena chatte vuttanayena kuṭikaṃ katvā upagantuṃ vaṭṭati.
‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ருக்க²ஸுஸிரே வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³ங், யோ உபக³ச்செ²ய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 204) வசனதோ ஸுத்³தே⁴ ருக்க²ஸுஸிரே உபக³ந்துங் ந வட்டதி, மஹந்தஸ்ஸ பன ருக்க²ஸுஸிரஸ்ஸ அந்தோ பத³ரச்ச²த³னங் குடிகங் கத்வா பவிஸனத்³வாரங் யோஜெத்வா உபக³ந்துங் வட்டதி, ருக்க²ங் சி²ந்தி³த்வா கா²ணுகமத்த²கே பத³ரச்ச²த³னங் குடிகங் கத்வாபி வட்டதியேவ. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ருக்க²விடபி⁴யா’’தி(மஹாவ॰ 204) ஆதி³வசனதோ ஸுத்³தே⁴ விடபி⁴மத்தே உபக³ந்துங் ந வட்டதி, மஹாவிடபே பன அட்டகங் ப³ந்தி⁴த்வா தத்த² பத³ரச்ச²த³னங் குடிகங் கத்வா த்³வாரங் யோஜெத்வா உபக³ந்தப்³ப³ங்.
‘‘Na, bhikkhave, rukkhasusire vassaṃ upagantabbaṃ, yo upagaccheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 204) vacanato suddhe rukkhasusire upagantuṃ na vaṭṭati, mahantassa pana rukkhasusirassa anto padaracchadanaṃ kuṭikaṃ katvā pavisanadvāraṃ yojetvā upagantuṃ vaṭṭati, rukkhaṃ chinditvā khāṇukamatthake padaracchadanaṃ kuṭikaṃ katvāpi vaṭṭatiyeva. ‘‘Na, bhikkhave, rukkhaviṭabhiyā’’ti(mahāva. 204) ādivacanato suddhe viṭabhimatte upagantuṃ na vaṭṭati, mahāviṭape pana aṭṭakaṃ bandhitvā tattha padaracchadanaṃ kuṭikaṃ katvā dvāraṃ yojetvā upagantabbaṃ.
‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஜே வஸ்ஸங் உபக³ந்து’’ந்திஆதி³வசனதோ வஜே ஸத்தே² நாவாயஞ்ச உபக³ந்துங் வட்டதி. தத்த² வஜோதி கோ³பாலகானங் நிவாஸட்டா²னங். வஜே வுட்டி²தே வஜேன ஸத்³தி⁴ங் க³தஸ்ஸ வஸ்ஸச்சே²தே³ அனாபத்தி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, யேன வஜோ, தேன க³ந்து’’ந்தி (மஹாவ॰ 203) வுத்தத்தா. ஸத்தே² வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தேன பன வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே உபாஸகா வத்தப்³பா³ ‘‘குடிகா லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி. ஸசே கரித்வா தெ³ந்தி, தத்த² பவிஸித்வா ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி திக்க²த்துங் வத்தப்³ப³ங். நோ சே தெ³ந்தி, ஸாலாஸங்கே²பேன டி²தஸகடஸ்ஸ ஹெட்டா² உபக³ந்தப்³ப³ங். தம்பி அலப⁴ந்தேன ஆலயோ காதப்³போ³, ஸத்தே² பன வஸ்ஸங் உபக³ந்துங் ந வட்டதி. ஆலயோ நாம ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாமீ’’தி சித்துப்பாத³மத்தங். ஸசே மக்³க³ப்படிபன்னேயேவ ஸத்தே² பவாரணாதி³வஸோ ஹோதி, தத்தே²வ பவாரேதப்³ப³ங். அத² ஸத்தோ² அந்தோவஸ்ஸேயேவ பி⁴க்கு²னா பத்தி²தட்டா²னங் பத்வா அதிக்கமதி, பத்தி²தட்டா²னே வஸித்வா தத்த² பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் பவாரேதப்³ப³ங். அதா²பி ஸத்தோ² அந்தோவஸ்ஸேயேவ அந்தரா ஏகஸ்மிங் கா³மே திட்ட²தி வா விப்பகிரதி வா, தஸ்மிங்யேவ கா³மே பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் வஸித்வா பவாரேதப்³ப³ங், அப்பவாரெத்வா ததோ பரங் க³ந்துங் ந வட்டதி. நாவாய வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தேனபி குடியங்யேவ உபக³ந்தப்³ப³ங், பரியேஸித்வா அலப⁴ந்தேன ஆலயோ காதப்³போ³. ஸசே அந்தோதேமாஸங் நாவா ஸமுத்³தே³யேவ ஹோதி, தத்தே²வ பவாரேதப்³ப³ங். அத² நாவா கூலங் லப⁴தி, அயஞ்ச பரதோ க³ந்துகாமோ ஹோதி, க³ந்துங் ந வட்டதி, நாவாய லத்³த⁴கா³மேயேவ வஸித்வா பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் பவாரேதப்³ப³ங். ஸசேபி நாவா அனுதீரமேவ அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²தி, பி⁴க்கு² ச பட²மங் லத்³த⁴கா³மேயேவ வஸிதுகாமோ, நாவா க³ச்ச²து, பி⁴க்கு²னா தத்தே²வ வஸித்வா பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் பவாரேதப்³ப³ங். இதி வஜே ஸத்தே² நாவாயந்தி தீஸு டா²னேஸு நத்தி² வஸ்ஸச்சே²தே³ ஆபத்தி, பவாரேதுஞ்ச லப⁴தி.
‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vaje vassaṃ upagantu’’ntiādivacanato vaje satthe nāvāyañca upagantuṃ vaṭṭati. Tattha vajoti gopālakānaṃ nivāsaṭṭhānaṃ. Vaje vuṭṭhite vajena saddhiṃ gatassa vassacchede anāpatti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, yena vajo, tena gantu’’nti (mahāva. 203) vuttattā. Satthe vassaṃ upagacchantena pana vassūpanāyikadivase upāsakā vattabbā ‘‘kuṭikā laddhuṃ vaṭṭatī’’ti. Sace karitvā denti, tattha pavisitvā ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti tikkhattuṃ vattabbaṃ. No ce denti, sālāsaṅkhepena ṭhitasakaṭassa heṭṭhā upagantabbaṃ. Tampi alabhantena ālayo kātabbo, satthe pana vassaṃ upagantuṃ na vaṭṭati. Ālayo nāma ‘‘idha vassaṃ vasissāmī’’ti cittuppādamattaṃ. Sace maggappaṭipanneyeva satthe pavāraṇādivaso hoti, tattheva pavāretabbaṃ. Atha sattho antovasseyeva bhikkhunā patthitaṭṭhānaṃ patvā atikkamati, patthitaṭṭhāne vasitvā tattha bhikkhūhi saddhiṃ pavāretabbaṃ. Athāpi sattho antovasseyeva antarā ekasmiṃ gāme tiṭṭhati vā vippakirati vā, tasmiṃyeva gāme bhikkhūhi saddhiṃ vasitvā pavāretabbaṃ, appavāretvā tato paraṃ gantuṃ na vaṭṭati. Nāvāya vassaṃ upagacchantenapi kuṭiyaṃyeva upagantabbaṃ, pariyesitvā alabhantena ālayo kātabbo. Sace antotemāsaṃ nāvā samuddeyeva hoti, tattheva pavāretabbaṃ. Atha nāvā kūlaṃ labhati, ayañca parato gantukāmo hoti, gantuṃ na vaṭṭati, nāvāya laddhagāmeyeva vasitvā bhikkhūhi saddhiṃ pavāretabbaṃ. Sacepi nāvā anutīrameva aññattha gacchati, bhikkhu ca paṭhamaṃ laddhagāmeyeva vasitukāmo, nāvā gacchatu, bhikkhunā tattheva vasitvā bhikkhūhi saddhiṃ pavāretabbaṃ. Iti vaje satthe nāvāyanti tīsu ṭhānesu natthi vassacchede āpatti, pavāretuñca labhati.
‘‘ந, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா புரிமங் வா தேமாஸங் பச்சி²மங் வா தேமாஸங் அவஸித்வா சாரிகா பக்கமிதப்³பா³, யோ பக்கமெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 186) வசனதோ புரிமிகாய வஸ்ஸங் உபக³தேன புரிமங் தேமாஸங், பச்சி²மிகாய உபக³தேன பச்சி²மங் தேமாஸங் அவஸித்வா சாரிகா ந பக்கமிதப்³பா³, வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா பன அருணங் அனுட்டா²பெத்வாபி தத³ஹேவ ஸத்தாஹகரணீயேன பக்கமந்தஸ்ஸபி அந்தோஸத்தாஹே நிவத்தந்தஸ்ஸ அனாபத்தி, கோ பன வாதோ³ த்³வீஹதீஹங் வஸித்வா ஸத்தாஹகரணீயேன பக்கமந்தஸ்ஸ அந்தோஸத்தாஹே நிவத்தந்தஸ்ஸ.
‘‘Na, bhikkhave, vassaṃ upagantvā purimaṃ vā temāsaṃ pacchimaṃ vā temāsaṃ avasitvā cārikā pakkamitabbā, yo pakkameyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 186) vacanato purimikāya vassaṃ upagatena purimaṃ temāsaṃ, pacchimikāya upagatena pacchimaṃ temāsaṃ avasitvā cārikā na pakkamitabbā, vassaṃ upagantvā pana aruṇaṃ anuṭṭhāpetvāpi tadaheva sattāhakaraṇīyena pakkamantassapi antosattāhe nivattantassa anāpatti, ko pana vādo dvīhatīhaṃ vasitvā sattāhakaraṇīyena pakkamantassa antosattāhe nivattantassa.
180. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தன்னங் ஸத்தாஹகரணீயேன பஹிதே க³ந்துங், ந த்வேவ அப்பஹிதே. பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா ஸிக்க²மானாய ஸாமணேரஸ்ஸ ஸாமணேரியா உபாஸகஸ்ஸ உபாஸிகாயா’’தி (மஹாவ॰ 187) வசனதோ பஞ்சன்னங் ஸஹத⁴ம்மிகானங் அஞ்ஞதரேன ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லே உத்³தி³ஸ்ஸ அத்தனோ வா அத்தா²ய விஹாரங் அட்³ட⁴யோக³ங் பாஸாத³ங் ஹம்மியங் கு³ஹங் பரிவேணங் கொட்ட²கங் உபட்டா²னஸாலங் அக்³கி³ஸாலங் கப்பியகுடிங் வச்சகுடிங் சங்கமங் சங்கமனஸாலங் உத³பானங் உத³பானஸாலங் ஜந்தாக⁴ரங் ஜந்தாக⁴ரஸாலங் பொக்க²ரணிங் மண்ட³பங் ஆராமங் ஆராமவத்து²ங் வா காரெத்வா ‘‘ஆக³ச்ச²ந்து பி⁴க்கூ², இச்சா²மி தா³னஞ்ச தா³துங் த⁴ம்மஞ்ச ஸோதுங் பி⁴க்கூ² ச பஸ்ஸிது’’ந்தி ஏவங் நித்³தி³ஸித்வா பேஸிதே க³ந்தப்³ப³ங் ஸத்தாஹகரணீயேன, ந த்வேவ அப்பஹிதே. உபாஸகோ வா உபாஸிகா வா ததே²வ ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லே உத்³தி³ஸ்ஸ விஹாராதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் காரெத்வா அத்தனோ வா அத்தா²ய நிவேஸனஸயனிக⁴ராதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் காராபெத்வா அஞ்ஞங் வா கிச்சகரணீயங் நித்³தி³ஸித்வா கி³லானோ வா ஹுத்வா பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே தூ³தங் பஹிணெய்ய ‘‘ஆக³ச்ச²ந்து ப⁴த³ந்தா, இச்சா²மி தா³னஞ்ச தா³துங் த⁴ம்மஞ்ச ஸோதுங் பி⁴க்கூ² ச பஸ்ஸிது’’ந்தி, க³ந்தப்³ப³ங் ஸத்தாஹகரணீயேன, ந த்வேவ அப்பஹிதே.
180. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sattannaṃ sattāhakaraṇīyena pahite gantuṃ, na tveva appahite. Bhikkhussa bhikkhuniyā sikkhamānāya sāmaṇerassa sāmaṇeriyā upāsakassa upāsikāyā’’ti (mahāva. 187) vacanato pañcannaṃ sahadhammikānaṃ aññatarena saṅghagaṇapuggale uddissa attano vā atthāya vihāraṃ aḍḍhayogaṃ pāsādaṃ hammiyaṃ guhaṃ pariveṇaṃ koṭṭhakaṃ upaṭṭhānasālaṃ aggisālaṃ kappiyakuṭiṃ vaccakuṭiṃ caṅkamaṃ caṅkamanasālaṃ udapānaṃ udapānasālaṃ jantāgharaṃ jantāgharasālaṃ pokkharaṇiṃ maṇḍapaṃ ārāmaṃ ārāmavatthuṃ vā kāretvā ‘‘āgacchantu bhikkhū, icchāmi dānañca dātuṃ dhammañca sotuṃ bhikkhū ca passitu’’nti evaṃ niddisitvā pesite gantabbaṃ sattāhakaraṇīyena, na tveva appahite. Upāsako vā upāsikā vā tatheva saṅghagaṇapuggale uddissa vihārādīsu aññataraṃ kāretvā attano vā atthāya nivesanasayanigharādīsu aññataraṃ kārāpetvā aññaṃ vā kiccakaraṇīyaṃ niddisitvā gilāno vā hutvā bhikkhūnaṃ santike dūtaṃ pahiṇeyya ‘‘āgacchantu bhadantā, icchāmi dānañca dātuṃ dhammañca sotuṃ bhikkhū ca passitu’’nti, gantabbaṃ sattāhakaraṇīyena, na tveva appahite.
‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தன்னங் ஸத்தாஹகரணீயேன அப்பஹிதேபி க³ந்துங், பகே³வ பஹிதே. பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா ஸிக்க²மானாய ஸாமணேரஸ்ஸ ஸாமணேரியா மாதுயா ச பிதுஸ்ஸ சா’’தி (மஹாவ॰ 198) வசனதோ ‘‘கி³லானானங் ஏதேஸங் பி⁴க்கு²ஆதீ³னங் ஸஹத⁴ம்மிகானங் மாதாபிதூனஞ்ச கி³லானானங்யேவ கி³லானப⁴த்தங் வா கி³லானுபட்டா²கப⁴த்தங் வா பே⁴ஸஜ்ஜங் வா பரியேஸிஸ்ஸாமி, புச்சி²ஸ்ஸாமி வா உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி வா’’தி இமினா காரணேன அப்பஹிதேபி க³ந்தப்³ப³ங், பகே³வ பஹிதே. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் பன ‘‘யே மாதாபிதூனங் உபட்டா²கா ஞாதகா வா அஞ்ஞாதகா வா, தேஸம்பி அப்பஹிதே க³ந்துங் வட்டதீ’’தி வுத்தங், தங் நேவ அட்ட²கதா²யங், ந பாளியங் வுத்தங், தஸ்மா ந க³ஹேதப்³ப³ங்.
‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sattannaṃ sattāhakaraṇīyena appahitepi gantuṃ, pageva pahite. Bhikkhussa bhikkhuniyā sikkhamānāya sāmaṇerassa sāmaṇeriyā mātuyā ca pitussa cā’’ti (mahāva. 198) vacanato ‘‘gilānānaṃ etesaṃ bhikkhuādīnaṃ sahadhammikānaṃ mātāpitūnañca gilānānaṃyeva gilānabhattaṃ vā gilānupaṭṭhākabhattaṃ vā bhesajjaṃ vā pariyesissāmi, pucchissāmi vā upaṭṭhahissāmi vā’’ti iminā kāraṇena appahitepi gantabbaṃ, pageva pahite. Andhakaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘ye mātāpitūnaṃ upaṭṭhākā ñātakā vā aññātakā vā, tesampi appahite gantuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ, taṃ neva aṭṭhakathāyaṃ, na pāḷiyaṃ vuttaṃ, tasmā na gahetabbaṃ.
ஸசே பன பி⁴க்கு²னோ பா⁴தா வா அஞ்ஞோ வா ஞாதகோ கி³லானோ ஹோதி, ஸோ சே பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸந்திகே தூ³தங் பஹிணெய்ய ‘‘அஹங் கி³லானோ, ஆக³ச்ச²து ப⁴த³ந்தோ, இச்சா²மி ப⁴த³ந்தஸ்ஸ ஆக³த’’ந்தி, க³ந்தப்³ப³ங் ஸத்தாஹகரணீயேன, ந த்வேவ அப்பஹிதே. ஸசே ஏகஸ்மிங் விஹாரே பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் வஸந்தோ பி⁴க்கு²ப⁴த்திகோ கி³லானோ ஹோதி, ஸோ சே பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே தூ³தங் பஹிணெய்ய ‘‘அஹங் கி³லானோ, ஆக³ச்ச²ந்து பி⁴க்கூ², இச்சா²மி பி⁴க்கூ²னங் ஆக³த’’ந்தி, க³ந்தப்³ப³ங் ஸத்தாஹகரணீயேன, ந த்வேவ அப்பஹிதே.
Sace pana bhikkhuno bhātā vā añño vā ñātako gilāno hoti, so ce bhikkhussa santike dūtaṃ pahiṇeyya ‘‘ahaṃ gilāno, āgacchatu bhadanto, icchāmi bhadantassa āgata’’nti, gantabbaṃ sattāhakaraṇīyena, na tveva appahite. Sace ekasmiṃ vihāre bhikkhūhi saddhiṃ vasanto bhikkhubhattiko gilāno hoti, so ce bhikkhūnaṃ santike dūtaṃ pahiṇeyya ‘‘ahaṃ gilāno, āgacchantu bhikkhū, icchāmi bhikkhūnaṃ āgata’’nti, gantabbaṃ sattāhakaraṇīyena, na tveva appahite.
ஸசே பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா ஸிக்க²மானாய ஸாமணேரஸ்ஸ ஸாமணேரியா அனபி⁴ரதி வா குக்குச்சங் வா தி³ட்டி²க³தங் வா உப்பன்னங் ஹோதி, க³ந்தப்³ப³ங் ஸத்தாஹகரணீயேன அப்பஹிதேபி ‘‘அனபி⁴ரதிங் வூபகாஸெஸ்ஸாமி வா வூபகாஸாபெஸ்ஸாமி வா கும்குச்சங் வினோதெ³ஸ்ஸாமி வா வினோதா³பெஸ்ஸாமி வா தி³ட்டி²க³தங் விவேசெஸ்ஸாமி வா விவேசாபெஸ்ஸாமி வா த⁴ம்மகத²ங் வா கரிஸ்ஸாமீ’’தி, பகே³வ பஹிதே. ஸசே கோசி பி⁴க்கு² க³ருத⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்னோ ஹோதி பரிவாஸாரஹோ மூலாயபடிகஸ்ஸனாரஹோ மானத்தாரஹோ அப்³பா⁴னாரஹோ வா, அப்பஹிதேபி க³ந்தப்³ப³ங் ‘‘பரிவாஸதா³னாதீ³ஸு உஸ்ஸுக்கங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸாமி, அனுஸ்ஸாவெஸ்ஸாமி, க³ணபூரகோ வா ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி, பகே³வ பஹிதே. பி⁴க்கு²னியாபி மானத்தாரஹாய மூலாயபடிகஸ்ஸனாரஹாய அப்³பா⁴னாரஹாய வா ஏஸேவ நயோ. ஸசே ஸாமணேரோ உபஸம்பஜ்ஜிதுகாமோ ஹோதி, வஸ்ஸங் வா புச்சி²துகாமோ, ஸிக்க²மானா வா உபஸம்பஜ்ஜிதுகாமா ஹோதி, ஸிக்கா² வாஸ்ஸா குபிதா, ஸாமணேரீ வா ஸிக்கா² ஸமாதி³யிதுகாமா ஹோதி, வஸ்ஸங் வா புச்சி²துகாமா, அப்பஹிதேபி க³ந்தப்³ப³ங், பகே³வ பஹிதே.
Sace bhikkhussa bhikkhuniyā sikkhamānāya sāmaṇerassa sāmaṇeriyā anabhirati vā kukkuccaṃ vā diṭṭhigataṃ vā uppannaṃ hoti, gantabbaṃ sattāhakaraṇīyena appahitepi ‘‘anabhiratiṃ vūpakāsessāmi vā vūpakāsāpessāmi vā kumkuccaṃ vinodessāmi vā vinodāpessāmi vā diṭṭhigataṃ vivecessāmi vā vivecāpessāmi vā dhammakathaṃ vā karissāmī’’ti, pageva pahite. Sace koci bhikkhu garudhammaṃ ajjhāpanno hoti parivāsāraho mūlāyapaṭikassanāraho mānattāraho abbhānāraho vā, appahitepi gantabbaṃ ‘‘parivāsadānādīsu ussukkaṃ āpajjissāmi, anussāvessāmi, gaṇapūrako vā bhavissāmī’’ti, pageva pahite. Bhikkhuniyāpi mānattārahāya mūlāyapaṭikassanārahāya abbhānārahāya vā eseva nayo. Sace sāmaṇero upasampajjitukāmo hoti, vassaṃ vā pucchitukāmo, sikkhamānā vā upasampajjitukāmā hoti, sikkhā vāssā kupitā, sāmaṇerī vā sikkhā samādiyitukāmā hoti, vassaṃ vā pucchitukāmā, appahitepi gantabbaṃ, pageva pahite.
ஸசே பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா வா ஸங்கோ⁴ கம்மங் காதுகாமோ ஹோதி, தஜ்ஜனீயங் வா நியஸ்ஸங் வா பப்³பா³ஜனீயங் வா படிஸாரணீயங் வா உக்கே²பனீயங் வா, அப்பஹிதேபி க³ந்தப்³ப³ங், பகே³வ பஹிதே ‘‘கிங் நு கோ² ஸங்கோ⁴ கம்மங் ந கரெய்ய, லஹுகாய வா பரிணாமெய்யா’’தி. ஸசேபி கதங்யேவ ஹோதி கம்மங், அப்பஹிதேபி க³ந்தப்³ப³ங் ‘‘கிங் நு கோ² ஸம்மா வத்தெய்ய, லோமங் பாதெய்ய, நெத்தா²ரங் வத்தெய்ய, ஸங்கோ⁴ தங் கம்மங் படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴ய்யா’’தி.
Sace bhikkhussa bhikkhuniyā vā saṅgho kammaṃ kātukāmo hoti, tajjanīyaṃ vā niyassaṃ vā pabbājanīyaṃ vā paṭisāraṇīyaṃ vā ukkhepanīyaṃ vā, appahitepi gantabbaṃ, pageva pahite ‘‘kiṃ nu kho saṅgho kammaṃ na kareyya, lahukāya vā pariṇāmeyyā’’ti. Sacepi kataṃyeva hoti kammaṃ, appahitepi gantabbaṃ ‘‘kiṃ nu kho sammā vatteyya, lomaṃ pāteyya, netthāraṃ vatteyya, saṅgho taṃ kammaṃ paṭippassambheyyā’’ti.
181. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸங்க⁴கரணீயேன க³ந்து’’ந்தி (மஹாவ॰ 199) வசனதோ ஸேனாஸனபடிப³த்³த⁴ஸங்க⁴கரணீயேனபி க³ந்துங் வட்டதி. எத்த² (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 199) ஹி யங் கிஞ்சி உபோஸதா²கா³ராதீ³ஸு ஸேனாஸனேஸு சேதியச²த்தவேதி³காதீ³ஸு வா கத்தப்³ப³ங், அந்தமஸோ பி⁴க்கு²னோ புக்³க³லிகஸேனாஸனம்பி ஸப்³ப³ங் ஸங்க⁴கரணீயமேவாதி அதி⁴ப்பேதங், தஸ்மா தஸ்ஸ நிப்பா²த³னத்த²ங் த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ராதீ³னி வா ஆஹரிதுங் வட்³ட⁴கீபபு⁴தீனங் ப⁴த்தவேதனாதீ³னி வா தா³துங் க³ந்தப்³ப³ங். அபிசெத்த² அயம்பி பாளிமுத்தகனயோ வேதி³தப்³போ³ – த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய அனிமந்திதேன க³ந்துங் ந வட்டதி, ஸசே ஏகஸ்மிங் மஹாவாஸே பட²மங்யேவ கதிகா கதா ஹோதி ‘‘அஸுகதி³வஸங் நாம ஸன்னிபதிதப்³ப³’’ந்தி, நிமந்திதோயேவ நாம ஹோதி, க³ந்துங் வட்டதி. ‘‘ப⁴ண்ட³கங் தோ⁴விஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்துங் ந வட்டதி. ஸசே பன ஆசரியுபஜ்ஜா²யா பஹிணந்தி, வட்டதி. நாதிதூ³ரே விஹாரோ ஹோதி, ‘‘தத்த² க³ந்த்வா அஜ்ஜேவ ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஸம்பாபுணிதுங் ந ஸக்கோதி, வட்டதி. உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னங் அத்தா²யபி க³ந்துங் ந லப⁴தி, ‘‘ஆசரியங் பன பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்துங் லப⁴தி. ஸசே நங் ஆசரியோ ‘‘அஜ்ஜ மா க³ச்சா²’’தி வத³தி, வட்டதி, உபட்டா²ககுலங் வா ஞாதிகுலங் வா த³ஸ்ஸனாய க³ந்துங் ந லப⁴தி.
181. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, saṅghakaraṇīyena gantu’’nti (mahāva. 199) vacanato senāsanapaṭibaddhasaṅghakaraṇīyenapi gantuṃ vaṭṭati. Ettha (mahāva. aṭṭha. 199) hi yaṃ kiñci uposathāgārādīsu senāsanesu cetiyachattavedikādīsu vā kattabbaṃ, antamaso bhikkhuno puggalikasenāsanampi sabbaṃ saṅghakaraṇīyamevāti adhippetaṃ, tasmā tassa nipphādanatthaṃ dabbasambhārādīni vā āharituṃ vaḍḍhakīpabhutīnaṃ bhattavetanādīni vā dātuṃ gantabbaṃ. Apicettha ayampi pāḷimuttakanayo veditabbo – dhammassavanatthāya animantitena gantuṃ na vaṭṭati, sace ekasmiṃ mahāvāse paṭhamaṃyeva katikā katā hoti ‘‘asukadivasaṃ nāma sannipatitabba’’nti, nimantitoyeva nāma hoti, gantuṃ vaṭṭati. ‘‘Bhaṇḍakaṃ dhovissāmī’’ti gantuṃ na vaṭṭati. Sace pana ācariyupajjhāyā pahiṇanti, vaṭṭati. Nātidūre vihāro hoti, ‘‘tattha gantvā ajjeva āgamissāmī’’ti sampāpuṇituṃ na sakkoti, vaṭṭati. Uddesaparipucchādīnaṃ atthāyapi gantuṃ na labhati, ‘‘ācariyaṃ pana passissāmī’’ti gantuṃ labhati. Sace naṃ ācariyo ‘‘ajja mā gacchā’’ti vadati, vaṭṭati, upaṭṭhākakulaṃ vā ñātikulaṃ vā dassanāya gantuṃ na labhati.
ஸசே பி⁴க்கூ²ஸு வஸ்ஸூபக³தேஸு கா³மோ சோரேஹி வுட்டா²தி, தத்த² கிங் காதப்³ப³ந்தி? யேன கா³மோ, தேன க³ந்தப்³ப³ங். ஸசே கா³மோ த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜதி, யத்த² ப³ஹுதரா மனுஸ்ஸா, தத்த² க³ந்தப்³ப³ங். ஸசே ப³ஹுதரா அஸ்ஸத்³தா⁴ ஹொந்தி அப்பஸன்னா, யத்த² ஸத்³தா⁴ பஸன்னா, தத்த² க³ந்தப்³ப³ங். எத்த² ச ஸசே கா³மோ அவிதூ³ரக³தோ ஹோதி, தத்த² பிண்டா³ய சரித்வா விஹாரமேவ ஆக³ந்த்வா வஸிதப்³ப³ங். ஸசே தூ³ரங் க³தோ, ஸத்தாஹவாரேன அருணோ உட்டா²பேதப்³போ³, ந ஸக்கா சே ஹோதி, தத்தே²வ ஸபா⁴க³ட்டா²னே வஸிதப்³ப³ங். ஸசே மனுஸ்ஸா யதா²பவத்தானி ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி தெ³ந்தி, ‘‘ந மயங் தஸ்மிங் விஹாரே வஸிம்ஹா’’தி வத்தப்³பா³. ‘‘மயங் விஹாரஸ்ஸ வா பாஸாத³ஸ்ஸ வா ந தே³ம, தும்ஹாகங் தே³ம, யத்த² கத்த²சி வஸித்வா பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வுத்தே பன யதா²ஸுக²ங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், தேஸங்யேவ தங் பாபுணாதி. ‘‘தும்ஹாகங் வஸனட்டா²னே பாபுணாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வுத்தே பன யத்த² வஸந்தி, தத்த² நெத்வா வஸ்ஸக்³கே³ன பாபுணாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸசே பவாரிதகாலே வஸ்ஸாவாஸிகங் தெ³ந்தி, யதி³ ஸத்தாஹவாரேன அருணங் உட்டா²பயிங்ஸு, க³ஹேதப்³ப³ங். சி²ன்னவஸ்ஸேஹி பன ‘‘ந மயங் தத்த² வஸிம்ஹ, சி²ன்னவஸ்ஸா மய’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். யதி³ ‘‘யேஸங் அம்ஹாகங் ஸேனாஸனங் பாபிதங், தே க³ண்ஹந்தூ’’தி வத³ந்தி, க³ஹேதப்³ப³ங். யங் பன ‘‘விஹாரே உபனிக்கி²த்தகங் மா வினஸ்ஸீ’’தி இத⁴ ஆஹடங் சீவராதி³வேப⁴ங்கி³யப⁴ண்ட³ங், தங் தத்தே²வ க³ந்த்வா அபலோகெத்வா பா⁴ஜேதப்³ப³ங். ‘‘இதோ அய்யானங் சத்தாரோ பச்சயே தே³தா²’’தி கப்பியகாரகானங் தி³ன்னே கெ²த்தவத்து²ஆதி³கே தத்ருப்பாதே³பி ஏஸேவ நயோ. ஸங்கி⁴கஞ்ஹி வேப⁴ங்கி³யப⁴ண்ட³ங் அந்தோவிஹாரே வா ப³ஹிஸீமாய வா ஹோது, ப³ஹிஸீமாய டி²தானங் அபலோகெத்வா பா⁴ஜேதுங் ந வட்டதி. உப⁴யத்த² டி²தம்பி பன அந்தோஸீமாய டி²தானங் அபலோகெத்வா பா⁴ஜேதுங் வட்டதியேவ.
Sace bhikkhūsu vassūpagatesu gāmo corehi vuṭṭhāti, tattha kiṃ kātabbanti? Yena gāmo, tena gantabbaṃ. Sace gāmo dvidhā bhijjati, yattha bahutarā manussā, tattha gantabbaṃ. Sace bahutarā assaddhā honti appasannā, yattha saddhā pasannā, tattha gantabbaṃ. Ettha ca sace gāmo avidūragato hoti, tattha piṇḍāya caritvā vihārameva āgantvā vasitabbaṃ. Sace dūraṃ gato, sattāhavārena aruṇo uṭṭhāpetabbo, na sakkā ce hoti, tattheva sabhāgaṭṭhāne vasitabbaṃ. Sace manussā yathāpavattāni salākabhattādīni denti, ‘‘na mayaṃ tasmiṃ vihāre vasimhā’’ti vattabbā. ‘‘Mayaṃ vihārassa vā pāsādassa vā na dema, tumhākaṃ dema, yattha katthaci vasitvā bhuñjathā’’ti vutte pana yathāsukhaṃ bhuñjitabbaṃ, tesaṃyeva taṃ pāpuṇāti. ‘‘Tumhākaṃ vasanaṭṭhāne pāpuṇāpetvā bhuñjathā’’ti vutte pana yattha vasanti, tattha netvā vassaggena pāpuṇāpetvā bhuñjitabbaṃ. Sace pavāritakāle vassāvāsikaṃ denti, yadi sattāhavārena aruṇaṃ uṭṭhāpayiṃsu, gahetabbaṃ. Chinnavassehi pana ‘‘na mayaṃ tattha vasimha, chinnavassā maya’’nti vattabbaṃ. Yadi ‘‘yesaṃ amhākaṃ senāsanaṃ pāpitaṃ, te gaṇhantū’’ti vadanti, gahetabbaṃ. Yaṃ pana ‘‘vihāre upanikkhittakaṃ mā vinassī’’ti idha āhaṭaṃ cīvarādivebhaṅgiyabhaṇḍaṃ, taṃ tattheva gantvā apaloketvā bhājetabbaṃ. ‘‘Ito ayyānaṃ cattāro paccaye dethā’’ti kappiyakārakānaṃ dinne khettavatthuādike tatruppādepi eseva nayo. Saṅghikañhi vebhaṅgiyabhaṇḍaṃ antovihāre vā bahisīmāya vā hotu, bahisīmāya ṭhitānaṃ apaloketvā bhājetuṃ na vaṭṭati. Ubhayattha ṭhitampi pana antosīmāya ṭhitānaṃ apaloketvā bhājetuṃ vaṭṭatiyeva.
ஸசே பன வஸ்ஸூபக³தா பி⁴க்கூ² வாளேஹி உப்³பா³ள்ஹா ஹொந்தி, க³ண்ஹந்திபி பரிபாதெந்திபி, ஸரீஸபேஹி வா உப்³பா³ள்ஹா ஹொந்தி, ட³ங்ஸந்திபி பரிபாதெந்திபி, சோரேஹி வா உப்³பா³ள்ஹா ஹொந்தி, விலும்பந்திபி ஆகோடெந்திபி, பிஸாசேஹி வா உப்³பா³ள்ஹா ஹொந்தி, ஆவிஸந்திபி ஹனந்திபி, ‘‘ஏஸேவ அந்தராயோ’’தி பக்கமிதப்³ப³ங், நத்தி² வஸ்ஸச்சே²தே³ ஆபத்தி. ஸசே கா³மோ அக்³கி³னா வா த³ட்³டோ⁴ ஹோதி, உத³கேன வா வுள்ஹோ. பி⁴க்கூ² பிண்ட³கேன கிலமந்தி, ‘‘ஏஸேவ அந்தராயோ’’தி பக்கமிதப்³ப³ங், வஸ்ஸச்சே²தே³ அனாபத்தி. ஸேனாஸனங் அக்³கி³னா வா த³ட்³ட⁴ங் ஹோதி, உத³கேன வா வுள்ஹங், பி⁴க்கூ² ஸேனாஸனேன கிலமந்தி, ‘‘ஏஸேவ அந்தராயோ’’தி பக்கமிதப்³ப³ங், வஸ்ஸச்சே²தே³ அனாபத்தி. ஸசே வஸ்ஸூபக³தா பி⁴க்கூ² ந லப⁴ந்தி லூக²ஸ்ஸ வா பணீதஸ்ஸ வா போ⁴ஜனஸ்ஸ யாவத³த்த²ங் பாரிபூரிங், ‘‘ஏஸேவ அந்தராயோ’’தி பக்கமிதப்³ப³ங். ஸசே லப⁴ந்தி லூக²ஸ்ஸ வா பணீதஸ்ஸ வா போ⁴ஜனஸ்ஸ யாவத³த்த²ங் பாரிபூரிங், ந லப⁴ந்தி ஸப்பாயானி போ⁴ஜனானி, ‘‘ஏஸேவ அந்தராயோ’’தி பக்கமிதப்³ப³ங். ஸசேபி லப⁴ந்தி லூக²ஸ்ஸ வா பணீதஸ்ஸ வா போ⁴ஜனஸ்ஸ யாவத³த்த²ங் பாரிபூரிங், லப⁴ந்தி ஸப்பாயானி போ⁴ஜனானி, ந லப⁴ந்தி ஸப்பாயானி பே⁴ஸஜ்ஜானி, ‘‘ஏஸேவ அந்தராயோ’’தி பக்கமிதப்³ப³ங். ஸசே லப⁴ந்தி லூக²ஸ்ஸ வா பணீதஸ்ஸ வா போ⁴ஜனஸ்ஸ யாவத³த்த²ங் பாரிபூரிங், லப⁴ந்தி ஸப்பாயானி போ⁴ஜனானி, லப⁴ந்தி ஸப்பாயானி பே⁴ஸஜ்ஜானி, ந லப⁴ந்தி பதிரூபங் உபட்டா²கங், ‘‘ஏஸேவ அந்தராயோ’’தி பக்கமிதப்³ப³ங், ஸப்³ப³த்த² வஸ்ஸச்சே²தே³ அனாபத்தி.
Sace pana vassūpagatā bhikkhū vāḷehi ubbāḷhā honti, gaṇhantipi paripātentipi, sarīsapehi vā ubbāḷhā honti, ḍaṃsantipi paripātentipi, corehi vā ubbāḷhā honti, vilumpantipi ākoṭentipi, pisācehi vā ubbāḷhā honti, āvisantipi hanantipi, ‘‘eseva antarāyo’’ti pakkamitabbaṃ, natthi vassacchede āpatti. Sace gāmo agginā vā daḍḍho hoti, udakena vā vuḷho. Bhikkhū piṇḍakena kilamanti, ‘‘eseva antarāyo’’ti pakkamitabbaṃ, vassacchede anāpatti. Senāsanaṃ agginā vā daḍḍhaṃ hoti, udakena vā vuḷhaṃ, bhikkhū senāsanena kilamanti, ‘‘eseva antarāyo’’ti pakkamitabbaṃ, vassacchede anāpatti. Sace vassūpagatā bhikkhū na labhanti lūkhassa vā paṇītassa vā bhojanassa yāvadatthaṃ pāripūriṃ, ‘‘eseva antarāyo’’ti pakkamitabbaṃ. Sace labhanti lūkhassa vā paṇītassa vā bhojanassa yāvadatthaṃ pāripūriṃ, na labhanti sappāyāni bhojanāni, ‘‘eseva antarāyo’’ti pakkamitabbaṃ. Sacepi labhanti lūkhassa vā paṇītassa vā bhojanassa yāvadatthaṃ pāripūriṃ, labhanti sappāyāni bhojanāni, na labhanti sappāyāni bhesajjāni, ‘‘eseva antarāyo’’ti pakkamitabbaṃ. Sace labhanti lūkhassa vā paṇītassa vā bhojanassa yāvadatthaṃ pāripūriṃ, labhanti sappāyāni bhojanāni, labhanti sappāyāni bhesajjāni, na labhanti patirūpaṃ upaṭṭhākaṃ, ‘‘eseva antarāyo’’ti pakkamitabbaṃ, sabbattha vassacchede anāpatti.
ஸசே பன வஸ்ஸூபக³தங் பி⁴க்கு²ங் இத்தீ² நிமந்தேதி ‘‘ஏஹி, ப⁴ந்தே, ஹிரஞ்ஞங் வா தே தே³மி, ஸுவண்ணங் வா கெ²த்தங் வா வத்து²ங் வா கா³வுங் வா கா³விங் வா தா³ஸங் வா தா³ஸிங் வா தே தே³மி, தீ⁴தரங் வா தே தே³மி ப⁴ரியத்தா²ய, அஹங் வா தே ப⁴ரியா ஹோமி, அஞ்ஞங் வா தே ப⁴ரியங் ஆனேமீ’’தி, தத்ர சே பி⁴க்கு²னோ ஏவங் ஹோதி ‘‘லஹுபரிவத்தங் கோ² சித்தங் வுத்தங் ப⁴க³வதா, ஸியாபிமே ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ அந்தராயோ’’தி, பக்கமிதப்³ப³ங், நத்தி² வஸ்ஸச்சே²தே³ ஆபத்தி. வுத்தனயேனேவ வேஸீ வா நிமந்தேதி, து²ல்லகுமாரீ வா நிமந்தேதி, பண்ட³கோ வா நிமந்தேதி, ஞாதகா வா நிமந்தெந்தி, ராஜானோ வா நிமந்தெந்தி, சோரா வா நிமந்தெந்தி, து⁴த்தா வா நிமந்தெந்தி, ஏஸேவ நயோ. ஸசே வஸ்ஸூபக³தோ பி⁴க்கு² பஸ்ஸதி அஸாமிகங் நிதி⁴ங், தத்ர சே பி⁴க்கு²னோ ஏவங் ஹோதி ‘‘லஹுபரிவத்தங் கோ² சித்தங் வுத்தங் ப⁴க³வதா, ஸியாபி மே ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ அந்தராயோ’’தி, பக்கமிதப்³ப³ங், அனாபத்தி வஸ்ஸச்சே²தே³.
Sace pana vassūpagataṃ bhikkhuṃ itthī nimanteti ‘‘ehi, bhante, hiraññaṃ vā te demi, suvaṇṇaṃ vā khettaṃ vā vatthuṃ vā gāvuṃ vā gāviṃ vā dāsaṃ vā dāsiṃ vā te demi, dhītaraṃ vā te demi bhariyatthāya, ahaṃ vā te bhariyā homi, aññaṃ vā te bhariyaṃ ānemī’’ti, tatra ce bhikkhuno evaṃ hoti ‘‘lahuparivattaṃ kho cittaṃ vuttaṃ bhagavatā, siyāpime brahmacariyassa antarāyo’’ti, pakkamitabbaṃ, natthi vassacchede āpatti. Vuttanayeneva vesī vā nimanteti, thullakumārī vā nimanteti, paṇḍako vā nimanteti, ñātakā vā nimantenti, rājāno vā nimantenti, corā vā nimantenti, dhuttā vā nimantenti, eseva nayo. Sace vassūpagato bhikkhu passati asāmikaṃ nidhiṃ, tatra ce bhikkhuno evaṃ hoti ‘‘lahuparivattaṃ kho cittaṃ vuttaṃ bhagavatā, siyāpi me brahmacariyassa antarāyo’’ti, pakkamitabbaṃ, anāpatti vassacchede.
ஸசே வஸ்ஸூபக³தோ பி⁴க்கு² பஸ்ஸதி ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஸங்க⁴பே⁴தா³ய பரக்கமந்தே, ஸுணாதி வா ‘‘ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² ஸங்க⁴பே⁴தா³ய பரக்கமந்தீ’’தி, தத்ர சே பி⁴க்கு²னோ ஏவங் ஹோதி ‘‘க³ருகோ கோ² ஸங்க⁴பே⁴தோ³ வுத்தோ ப⁴க³வதா, மா மயி ஸம்முகீ²பூ⁴தே ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜீ’’தி, பக்கமிதப்³ப³ங், அனாபத்தி வஸ்ஸச்சே²தே³. ஸசே வஸ்ஸூபக³தோ பி⁴க்கு² ஸுணாதி ‘‘அஸுகஸ்மிங் கிர ஆவாஸே ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² ஸங்க⁴பே⁴தா³ய பரக்கமந்தீ’’தி, தத்ர சே பி⁴க்கு²னோ ஏவங் ஹோதி ‘‘தே ச கோ² மே பி⁴க்கூ² மித்தா, த்யாஹங் வக்கா²மி ‘க³ருகோ கோ², ஆவுஸோ, ஸங்க⁴பே⁴தோ³ வுத்தோ ப⁴க³வதா, மா ஆயஸ்மந்தானங் ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ருச்சித்தா²’தி, கரிஸ்ஸந்தி மே வசனங் ஸுஸ்ஸூஸிஸ்ஸந்தி, ஸோதங் ஓத³ஹிஸ்ஸந்தீ’’தி, பக்கமிதப்³ப³ங், அனாபத்தி வஸ்ஸச்சே²தே³, பி⁴ன்னே பன ஸங்கே⁴ க³ந்த்வா கரணீயங் நத்தி².
Sace vassūpagato bhikkhu passati sambahule bhikkhū saṅghabhedāya parakkamante, suṇāti vā ‘‘sambahulā bhikkhū saṅghabhedāya parakkamantī’’ti, tatra ce bhikkhuno evaṃ hoti ‘‘garuko kho saṅghabhedo vutto bhagavatā, mā mayi sammukhībhūte saṅgho bhijjī’’ti, pakkamitabbaṃ, anāpatti vassacchede. Sace vassūpagato bhikkhu suṇāti ‘‘asukasmiṃ kira āvāse sambahulā bhikkhū saṅghabhedāya parakkamantī’’ti, tatra ce bhikkhuno evaṃ hoti ‘‘te ca kho me bhikkhū mittā, tyāhaṃ vakkhāmi ‘garuko kho, āvuso, saṅghabhedo vutto bhagavatā, mā āyasmantānaṃ saṅghabhedo ruccitthā’ti, karissanti me vacanaṃ sussūsissanti, sotaṃ odahissantī’’ti, pakkamitabbaṃ, anāpatti vassacchede, bhinne pana saṅghe gantvā karaṇīyaṃ natthi.
ஸசே பன கோசி பி⁴க்கு² ‘‘இமங் தேமாஸங் இத⁴ வஸ்ஸங் வஸதா²’’தி வுத்தே படிஸ்ஸுணித்வா விஸங்வாதே³தி, து³க்கடங். ந கேவலங் தஸ்ஸேவ படிஸ்ஸவஸ்ஸ விஸங்வாதே³ து³க்கடங், ‘‘இமங் தேமாஸங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹத², உபோ⁴பி மயங் இத⁴ வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாம, ஏகதோ உத்³தி³ஸாபெஸ்ஸாமா’’தி ஏவமாதி³னாபி தஸ்ஸ தஸ்ஸ படிஸ்ஸவஸ்ஸ விஸங்வாதே³ து³க்கடங். தஞ்ச கோ² பட²மங் ஸுத்³த⁴சித்தஸ்ஸ பச்சா² விஸங்வாத³னபச்சயா, பட²மம்பி அஸுத்³த⁴சித்தஸ்ஸ பன படிஸ்ஸவே பாசித்தியங். விஸங்வாதே³ து³க்கடந்தி பாசித்தியேன ஸத்³தி⁴ங் து³க்கடங் யுஜ்ஜதி.
Sace pana koci bhikkhu ‘‘imaṃ temāsaṃ idha vassaṃ vasathā’’ti vutte paṭissuṇitvā visaṃvādeti, dukkaṭaṃ. Na kevalaṃ tasseva paṭissavassa visaṃvāde dukkaṭaṃ, ‘‘imaṃ temāsaṃ bhikkhaṃ gaṇhatha, ubhopi mayaṃ idha vassaṃ vasissāma, ekato uddisāpessāmā’’ti evamādināpi tassa tassa paṭissavassa visaṃvāde dukkaṭaṃ. Tañca kho paṭhamaṃ suddhacittassa pacchā visaṃvādanapaccayā, paṭhamampi asuddhacittassa pana paṭissave pācittiyaṃ. Visaṃvāde dukkaṭanti pācittiyena saddhiṃ dukkaṭaṃ yujjati.
182. வஸ்ஸூபக³தேஹி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 318) அந்தோவஸ்ஸே நிப³த்³த⁴வத்தங் ட²பெத்வா வஸ்ஸூபக³தா பி⁴க்கூ² ‘‘ஸம்முஞ்ஜனியோ ப³ந்த⁴தா²’’தி வத்தப்³பா³. ஸுலபா⁴ சே த³ண்ட³கா சேவ ஸலாகாயோ ச ஹொந்தி, ஏககேன ச² பஞ்ச முட்டி²ஸம்முஞ்ஜனியோ த்³வே திஸ்ஸோ யட்டி²ஸம்முஞ்ஜனியோ வா ப³ந்தி⁴தப்³பா³. து³ல்லபா⁴ ஹொந்தி, த்³வே திஸ்ஸோ முட்டி²ஸம்முஞ்ஜனியோ ஏகா யட்டி²ஸம்முஞ்ஜனீ ப³ந்தி⁴தப்³பா³. ஸாமணேரேஹி பஞ்ச பஞ்ச உக்கா வா கொட்டேதப்³பா³, வஸனட்டா²னேஸு கஸாவபரிப⁴ண்ட³ங் காதப்³ப³ங். வத்தங் கரொந்தேஹி ச ந உத்³தி³ஸிதப்³ப³ங் ந உத்³தி³ஸாபேதப்³ப³ங், ந ஸஜ்ஜா²யோ காதப்³போ³, ந பப்³பா³ஜேதப்³ப³ங் ந உபஸம்பாதே³தப்³ப³ங், ந நிஸ்ஸயோ தா³தப்³போ³, ந த⁴ம்மஸ்ஸவனங் காதப்³ப³ங். ஸப்³பே³வ ஹி ஏதே பபஞ்சா, நிப்பபஞ்சா ஹுத்வா ஸமணத⁴ம்மமேவ கரிஸ்ஸாமாதி வா ஸப்³பே³ தேரஸ து⁴தங்கா³னி ஸமாதி³யந்து, ஸெய்யங் அகப்பெத்வா டா²னசங்கமேஹி வீதினாமெந்து, மூக³ப்³ப³தங் க³ண்ஹந்து, ஸத்தாஹகரணீயேன க³தாபி பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ங் லப⁴ந்தூதி வா ஏவரூபங் அத⁴ம்மிகவத்தங் ந காதப்³ப³ங். ஏவங் பன காதப்³ப³ங் – பரியத்தித⁴ம்மோ நாம திவித⁴ம்பி ஸத்³த⁴ம்மங் பதிட்டா²பேதி, தஸ்மா ஸக்கச்சங் உத்³தி³ஸத² உத்³தி³ஸாபேத², ஸஜ்ஜா²யங் கரோத², பதா⁴னக⁴ரே வஸந்தானங் ஸங்க⁴ட்டனங் அகத்வா அந்தோவிஹாரே நிஸீதி³த்வா உத்³தி³ஸத² உத்³தி³ஸாபேத², ஸஜ்ஜா²யங் கரோத², த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஸமித்³த⁴ங் கரோத², பப்³பா³ஜெந்தா ஸோதெ⁴த்வா பப்³பா³ஜேத², ஸோதெ⁴த்வா உபஸம்பாதே³த², ஸோதெ⁴த்வா நிஸ்ஸயங் தே³த². ஏகோபி ஹி குலபுத்தோ பப்³ப³ஜ்ஜஞ்ச உபஸம்பத³ஞ்ச லபி⁴த்வா ஸகலங் ஸாஸனங் பதிட்டா²பேதி, அத்தனோ தா²மேன யத்தகானி ஸக்கோத², தத்தகானி து⁴தங்கா³னி ஸமாதி³யத², அந்தோவஸ்ஸங் நாமேதங் ஸகலதி³வஸங் ரத்தியா ச பட²மயாமபச்சி²மயாமேஸு அப்பமத்தேஹி ப⁴விதப்³ப³ங், வீரியங் ஆரபி⁴தப்³ப³ங். போராணகமஹாதே²ராபி ஸப்³ப³பலிபோ³தே⁴ சி²ந்தி³த்வா அந்தோவஸ்ஸே ஏகசாரியவத்தங் பூரயிங்ஸு, ப⁴ஸ்ஸே மத்தங் ஜானித்வா த³ஸவத்து²கத²ங் த³ஸஅஸுப⁴த³ஸானுஸ்ஸதிஅட்ட²திங்ஸாரம்மணகத²ங் காதுங் வட்டதி, ஆக³ந்துகானங் வத்தங் காதுங், ஸத்தாஹகரணீயேன க³தானங் அபலோகெத்வா தா³துங் வட்டதீதி ஏவரூபங் வத்தங் காதப்³ப³ங்.