Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[394] 9. வட்டகஜாதகவண்ணனா
[394] 9. Vaṭṭakajātakavaṇṇanā
பணீதந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² லோலோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘ந கோ² பி⁴க்கு² இதா³னேவ லோலோ, புப்³பே³பி த்வங் லோலோயேவ, லோலதாய பன பா³ராணஸியங் ஹத்தி²க³வாஸ்ஸபுரிஸகுணபேஹி அதித்தோ ‘இதோ உத்தரிதரங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’தி அரஞ்ஞங் பவிட்டோ²ஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Paṇītanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu lolo’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘na kho bhikkhu idāneva lolo, pubbepi tvaṃ loloyeva, lolatāya pana bārāṇasiyaṃ hatthigavāssapurisakuṇapehi atitto ‘ito uttaritaraṃ labhissāmī’ti araññaṃ paviṭṭhosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ வட்டகயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா அரஞ்ஞே லூக²திணபீ³ஜாஹாரோ வஸி. ததா³ பா³ராணஸியங் ஏகோ லோலகாகோ ஹத்தி²குணபாதீ³ஹி அதித்தோ ‘‘இதோ உத்தரிதரங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ப²லாப²லங் கா²த³ந்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் வட்டகோ அதிவிய தூ²லஸரீரோ, மது⁴ரங் கோ³சரங் கா²த³தி மஞ்ஞே, ஏதஸ்ஸ கோ³சரங் புச்சி²த்வா தங் கா²தி³த்வா அஹம்பி தூ²லோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ ஸாகா²ய நிலீயித்வா போ³தி⁴ஸத்தங் புச்சி² ‘‘போ⁴ வட்டக, கிங் நாம பணீதாஹாரங் பு⁴ஞ்ஜஸி, தூ²லஸரீரோ அஹோஸீ’’தி? போ³தி⁴ஸத்தோ தேன புச்சி²தோ தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கரொந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto vaṭṭakayoniyaṃ nibbattitvā araññe lūkhatiṇabījāhāro vasi. Tadā bārāṇasiyaṃ eko lolakāko hatthikuṇapādīhi atitto ‘‘ito uttaritaraṃ labhissāmī’’ti araññaṃ pavisitvā phalāphalaṃ khādanto bodhisattaṃ disvā ‘‘ayaṃ vaṭṭako ativiya thūlasarīro, madhuraṃ gocaraṃ khādati maññe, etassa gocaraṃ pucchitvā taṃ khāditvā ahampi thūlo bhavissāmī’’ti cintetvā bodhisattassa uparibhāge sākhāya nilīyitvā bodhisattaṃ pucchi ‘‘bho vaṭṭaka, kiṃ nāma paṇītāhāraṃ bhuñjasi, thūlasarīro ahosī’’ti? Bodhisatto tena pucchito tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ karonto paṭhamaṃ gāthamāha –
128.
128.
‘‘பணீதங் பு⁴ஞ்ஜஸே ப⁴த்தங், ஸப்பிதேலஞ்ச மாதுல;
‘‘Paṇītaṃ bhuñjase bhattaṃ, sappitelañca mātula;
அத² கேன நு வண்ணேன, கிஸோ த்வமஸி வாயஸா’’தி.
Atha kena nu vaṇṇena, kiso tvamasi vāyasā’’ti.
தத்த² ப⁴த்தந்தி மனுஸ்ஸானங் போ⁴ஜனநியாமேன படியாதி³தப⁴த்தங். மாதுலாதி தங் பியஸமுதா³சாரேன ஆலபதி. கிஸோதி அப்பமங்ஸலோஹிதோ.
Tattha bhattanti manussānaṃ bhojananiyāmena paṭiyāditabhattaṃ. Mātulāti taṃ piyasamudācārena ālapati. Kisoti appamaṃsalohito.
தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா காகோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tassa vacanaṃ sutvā kāko tisso gāthā abhāsi –
129.
129.
‘‘அமித்தமஜ்ஜே² வஸதோ, தேஸு ஆமிஸமேஸதோ;
‘‘Amittamajjhe vasato, tesu āmisamesato;
நிச்சங் உப்³பி³க்³க³ஹத³யஸ்ஸ, குதோ காகஸ்ஸ த³ள்ஹியங்.
Niccaṃ ubbiggahadayassa, kuto kākassa daḷhiyaṃ.
130.
130.
‘‘நிச்சங் உப்³பே³கி³னோ காகா, த⁴ங்கா பாபேன கம்முனா;
‘‘Niccaṃ ubbegino kākā, dhaṅkā pāpena kammunā;
லத்³தோ⁴ பிண்டோ³ ந பீணேதி, கிஸோ தேனஸ்மி வட்டக.
Laddho piṇḍo na pīṇeti, kiso tenasmi vaṭṭaka.
131.
131.
‘‘லூகா²னி திணபீ³ஜானி, அப்பஸ்னேஹானி பு⁴ஞ்ஜஸி;
‘‘Lūkhāni tiṇabījāni, appasnehāni bhuñjasi;
அத² கேன நு வண்ணேன, தூ²லோ த்வமஸி வட்டகா’’தி.
Atha kena nu vaṇṇena, thūlo tvamasi vaṭṭakā’’ti.
தத்த² த³ள்ஹியந்தி ஏவரூபஸ்ஸ மய்ஹங் காகஸ்ஸ குதோ த³ள்ஹீபா⁴வோ, குதோ தூ²லந்தி அத்தோ². உப்³பே³கி³னோதி உப்³பே³க³வந்தோ. த⁴ங்காதி காகானமேவ நாமங். பாபேன கம்முனா லத்³தோ⁴தி காகேன மனுஸ்ஸஸந்தகவிலும்பனஸங்கா²தேன பாபேன கம்மேன லத்³தோ⁴ பிண்டோ³. ந பீணேதீதி ந தப்பேதி. தேனஸ்மீதி தேன காரணேனாஹங் கிஸோ அஸ்மி. அப்பஸ்னேஹானீதி மந்தோ³ஜானி. இத³ங் காகோ போ³தி⁴ஸத்தங் ‘‘பணீதபோ⁴ஜனங் கா²த³தீ’’தி ஸஞ்ஞீ ஹுத்வாபி வட்டகானங் க³ஹிதகோ³சரங் புச்ச²ந்தோ ஆஹ.
Tattha daḷhiyanti evarūpassa mayhaṃ kākassa kuto daḷhībhāvo, kuto thūlanti attho. Ubbeginoti ubbegavanto. Dhaṅkāti kākānameva nāmaṃ. Pāpena kammunā laddhoti kākena manussasantakavilumpanasaṅkhātena pāpena kammena laddho piṇḍo. Na pīṇetīti na tappeti. Tenasmīti tena kāraṇenāhaṃ kiso asmi. Appasnehānīti mandojāni. Idaṃ kāko bodhisattaṃ ‘‘paṇītabhojanaṃ khādatī’’ti saññī hutvāpi vaṭṭakānaṃ gahitagocaraṃ pucchanto āha.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ தூ²லபா⁴வகாரணங் கதெ²ந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā bodhisatto attano thūlabhāvakāraṇaṃ kathento imā gāthā abhāsi –
132.
132.
‘‘அப்பிச்சா² அப்பசிந்தாய, அதூ³ரக³மனேன ச;
‘‘Appicchā appacintāya, adūragamanena ca;
லத்³தா⁴லத்³தே⁴ன யாபெந்தோ, தூ²லோ தேனஸ்மி வாயஸ.
Laddhāladdhena yāpento, thūlo tenasmi vāyasa.
133.
133.
‘‘அப்பிச்ச²ஸ்ஸ ஹி போஸஸ்ஸ, அப்பசிந்தஸுக²ஸ்ஸ ச;
‘‘Appicchassa hi posassa, appacintasukhassa ca;
ஸுஸங்க³ஹிதமானஸ்ஸ, வுத்தீ ஸுஸமுதா³னயா’’தி.
Susaṅgahitamānassa, vuttī susamudānayā’’ti.
தத்த² அப்பிச்சா²தி ஆஹாரேஸு அப்பிச்ச²தாய நித்தண்ஹதாய, கேவலங் ஸரீரயாபனவஸேனேவ ஆஹாராஹரணதாயாதி அத்தோ². அப்பசிந்தாயாதி ‘‘அஜ்ஜ கஹங் ஆஹாரங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, ஸ்வே கஹ’’ந்தி ஏவங் ஆஹாரசிந்தாய அபா⁴வேன. அதூ³ரக³மனேன சாதி ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம டா²னே மது⁴ரங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா அவிதூ³ரக³மனேன ச. லத்³தா⁴லத்³தே⁴னாதி லூக²ங் வா ஹோது பணீதங் வா, யங் லத்³த⁴ங், தேனேவ. தூ²லோ தேனஸ்மீதி தேன சதுப்³பி³தே⁴ன காரணேன தூ²லோ அஸ்மி. வாயஸாதி காகங் ஆலபதி. அப்பசிந்தஸுக²ஸ்ஸாதி ஆஹாரசிந்தாரஹிதானங் அப்பசிந்தானமரியானங் ஸுக²ங் அஸ்ஸத்தீ²தி அப்பசிந்தஸுகோ², தஸ்ஸ தாதி³ஸேன ஸுகே²ன ஸமன்னாக³தஸ்ஸ. ஸுஸங்க³ஹிதமானஸ்ஸாதி ‘‘எத்தகங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஜீராபேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ஸுட்டு² ஸங்க³ஹிதாஹாரமானஸ்ஸ. வுத்தீ ஸுஸமுதா³னயாதி ஏவரூபஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஜீவிதவுத்தி ஸுகே²ன ஸக்கா ஸமுதா³னேதுங் ஸுஸமுதா³னயா ஸுனிப்³ப³த்தியா.
Tattha appicchāti āhāresu appicchatāya nittaṇhatāya, kevalaṃ sarīrayāpanavaseneva āhārāharaṇatāyāti attho. Appacintāyāti ‘‘ajja kahaṃ āhāraṃ labhissāmi, sve kaha’’nti evaṃ āhāracintāya abhāvena. Adūragamanena cāti ‘‘asukasmiṃ nāma ṭhāne madhuraṃ labhissāmī’’ti cintetvā avidūragamanena ca. Laddhāladdhenāti lūkhaṃ vā hotu paṇītaṃ vā, yaṃ laddhaṃ, teneva. Thūlo tenasmīti tena catubbidhena kāraṇena thūlo asmi. Vāyasāti kākaṃ ālapati. Appacintasukhassāti āhāracintārahitānaṃ appacintānamariyānaṃ sukhaṃ assatthīti appacintasukho, tassa tādisena sukhena samannāgatassa. Susaṅgahitamānassāti ‘‘ettakaṃ bhuñjitvā jīrāpetuṃ sakkhissāmī’’ti evaṃ suṭṭhu saṅgahitāhāramānassa. Vuttī susamudānayāti evarūpassa puggalassa jīvitavutti sukhena sakkā samudānetuṃ susamudānayā sunibbattiyā.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே லோலபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.
ததா³ காகோ லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, வட்டகோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā kāko lolabhikkhu ahosi, vaṭṭako pana ahameva ahosinti.
வட்டகஜாதகவண்ணனா நவமா.
Vaṭṭakajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 394. வட்டகஜாதகங் • 394. Vaṭṭakajātakaṃ