Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
வத்து²ட²பனாதி³கதா²
Vatthuṭhapanādikathā
239. இத³ங் வத்து² பஞ்ஞாயதி ந புக்³க³லோதி எத்த² சோரா கிர அரஞ்ஞவிஹாரே பொக்க²ரணிதோ மச்சே² க³ஹெத்வா பசித்வா கா²தி³த்வா அக³மங்ஸு. ஸோ தங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா ஆராமே வா கிஞ்சி து⁴த்தேன கதங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா ‘‘பி⁴க்கு²ஸ்ஸ இமினா கம்மேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி ஸல்லக்கெ²த்வா ஏவமாஹ. வத்து²ங் ட²பெத்வா ஸங்கோ⁴ பவாரெய்யாதி ‘‘யதா³ தங் புக்³க³லங் ஜானிஸ்ஸாம, ததா³ நங் சோதெ³ஸ்ஸாம. இதா³னி பன ஸங்கோ⁴ பவாரேதூ’’தி அயமெத்த² அத்தோ². இதா³னேவ நங் வதே³ஹீதி ஸசே இமினா வத்து²னா கஞ்சி புக்³க³லங் பரிஸங்கஸி, இதா³னேவ நங் அபதி³ஸாஹீதி அத்தோ². ஸசே அபதி³ஸதி, தங் புக்³க³லங் அனுவிஜ்ஜித்வா பவாரேதப்³ப³ங்; நோ சே அபதி³ஸதி, உபபரிக்கி²த்வா ஜானிஸ்ஸாமாதி பவாரேதப்³ப³ங்.
239.Idaṃ vatthu paññāyati na puggaloti ettha corā kira araññavihāre pokkharaṇito macche gahetvā pacitvā khāditvā agamaṃsu. So taṃ vippakāraṃ disvā ārāme vā kiñci dhuttena kataṃ vippakāraṃ disvā ‘‘bhikkhussa iminā kammena bhavitabba’’nti sallakkhetvā evamāha. Vatthuṃ ṭhapetvā saṅgho pavāreyyāti ‘‘yadā taṃ puggalaṃ jānissāma, tadā naṃ codessāma. Idāni pana saṅgho pavāretū’’ti ayamettha attho. Idāneva naṃ vadehīti sace iminā vatthunā kañci puggalaṃ parisaṅkasi, idāneva naṃ apadisāhīti attho. Sace apadisati, taṃ puggalaṃ anuvijjitvā pavāretabbaṃ; no ce apadisati, upaparikkhitvā jānissāmāti pavāretabbaṃ.
அயங் புக்³க³லோ பஞ்ஞாயதி ந வத்தூ²தி எத்த² ஏகோ பி⁴க்கு² மாலாக³ந்த⁴விலேபனேஹி சேதியங் வா பூஜேஸி, அரிட்ட²ங் வா பிவி, தஸ்ஸ தத³னுரூபோ ஸரீரக³ந்தோ⁴ அஹோஸி; ஸோ தங் க³ந்த⁴ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏவரூபோ ஸரீரக³ந்தோ⁴’’தி வத்து²ங் பகாஸெந்தோ ஏவமாஹ. புக்³க³லங் ட²பெத்வா ஸங்கோ⁴ பவாரெய்யாதி ஏதங் புக்³க³லங் ட²பெத்வா ஸங்கோ⁴ பவாரேது. இதா³னேவ நங் வதே³ஹீதி யங் த்வங் புக்³க³லங் ட²பேஸி, தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ இதா³னேவ தோ³ஸங் வத³. ஸசே அயமஸ்ஸ தோ³ஸோதி வத³தி, தங் புக்³க³லங் ஸோதெ⁴த்வா பவாரேதப்³ப³ங். அத² நாஹங் ஜானாமீதி வத³தி, உபபரிக்கி²த்வா ஜானிஸ்ஸாமாதி பவாரேதப்³ப³ங்.
Ayaṃ puggalo paññāyati na vatthūti ettha eko bhikkhu mālāgandhavilepanehi cetiyaṃ vā pūjesi, ariṭṭhaṃ vā pivi, tassa tadanurūpo sarīragandho ahosi; so taṃ gandhaṃ sandhāya ‘‘imassa bhikkhuno evarūpo sarīragandho’’ti vatthuṃ pakāsento evamāha. Puggalaṃ ṭhapetvā saṅgho pavāreyyāti etaṃ puggalaṃ ṭhapetvā saṅgho pavāretu. Idāneva naṃ vadehīti yaṃ tvaṃ puggalaṃ ṭhapesi, tassa puggalassa idāneva dosaṃ vada. Sace ayamassa dosoti vadati, taṃ puggalaṃ sodhetvā pavāretabbaṃ. Atha nāhaṃ jānāmīti vadati, upaparikkhitvā jānissāmāti pavāretabbaṃ.
இத³ங் வத்து² ச புக்³க³லோ ச பஞ்ஞாயதீதி புரிமனயேனேவ சோரேஹி மச்சே² க³ஹெத்வா பசித்வா பரிபு⁴த்தட்டா²னஞ்ச க³ந்தா⁴தீ³ஹி நஹானட்டா²னஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ கம்ம’’ந்தி மஞ்ஞமானோ ஸோ ஏவமாஹ. இதா³னேவ நங் வதே³ஹீதி இதா³னேவ தேன வத்து²னா பரிஸங்கிதங் புக்³க³லங் வதே³ஹி; இத³ங் பன உப⁴யம்பி தி³ஸ்வா தி³ட்ட²காலதோ பட்டா²ய வினிச்சி²னித்வாவ பவாரேதப்³ப³ங். கல்லங் வசனாயாதி கல்லங் சோத³னாய; சோதே³துங் வட்டதீதி அத்தோ². கஸ்மா? பவாரணதோ புப்³பே³ அவினிச்சி²தத்தா பச்சா² ச தி³ஸ்வா சோதி³தத்தாதி. உக்கோடனகங் பாசித்தியந்தி இத³ஞ்ஹி உப⁴யங் புப்³பே³ பவாரணாய தி³ஸ்வா வினிச்சி²னித்வாவ பி⁴க்கூ² பவாரெந்தி, தஸ்மா புன தங் உக்கோடெந்தஸ்ஸ ஆபத்தி.
Idaṃ vatthu ca puggalo ca paññāyatīti purimanayeneva corehi macche gahetvā pacitvā paribhuttaṭṭhānañca gandhādīhi nahānaṭṭhānañca disvā ‘‘pabbajitassa kamma’’nti maññamāno so evamāha. Idāneva naṃ vadehīti idāneva tena vatthunā parisaṅkitaṃ puggalaṃ vadehi; idaṃ pana ubhayampi disvā diṭṭhakālato paṭṭhāya vinicchinitvāva pavāretabbaṃ. Kallaṃ vacanāyāti kallaṃ codanāya; codetuṃ vaṭṭatīti attho. Kasmā? Pavāraṇato pubbe avinicchitattā pacchā ca disvā coditattāti. Ukkoṭanakaṃ pācittiyanti idañhi ubhayaṃ pubbe pavāraṇāya disvā vinicchinitvāva bhikkhū pavārenti, tasmā puna taṃ ukkoṭentassa āpatti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 143. வத்து²ட²பனாதி³ • 143. Vatthuṭhapanādi
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அனாபத்திபன்னரஸகாதி³கதா²வண்ணனா • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அபா²ஸுவிஹாரகதா²தி³வண்ணனா • Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 143. வத்து²ட்ட²பனாதி³கதா² • 143. Vatthuṭṭhapanādikathā