Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
9. வேத³னாலக்க²ணபஞ்ஹோ
9. Vedanālakkhaṇapañho
9. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, கிங்லக்க²ணா வேத³னா’’தி? ‘‘வேத³யிதலக்க²ணா, மஹாராஜ, வேத³னா அனுப⁴வனலக்க²ணா சா’’தி.
9. ‘‘Bhante nāgasena, kiṃlakkhaṇā vedanā’’ti? ‘‘Vedayitalakkhaṇā, mahārāja, vedanā anubhavanalakkhaṇā cā’’ti.
‘‘ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ ரஞ்ஞோ அதி⁴காரங் கரெய்ய, தஸ்ஸ ராஜா துட்டோ² அதி⁴காரங் த³தெ³ய்ய, ஸோ தேன அதி⁴காரேன பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கி³பூ⁴தோ பரிசரெய்ய, தஸ்ஸ ஏவமஸ்ஸ ‘மயா கோ² புப்³பே³ ரஞ்ஞோ அதி⁴காரோ கதோ, தஸ்ஸ மே ராஜா துட்டோ² அதி⁴காரங் அதா³ஸி, ஸ்வாஹங் ததோனிதா³னங் இமங் ஏவரூபங் வேத³னங் வேத³யாமீ’தி.
‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso rañño adhikāraṃ kareyya, tassa rājā tuṭṭho adhikāraṃ dadeyya, so tena adhikārena pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgibhūto paricareyya, tassa evamassa ‘mayā kho pubbe rañño adhikāro kato, tassa me rājā tuṭṭho adhikāraṃ adāsi, svāhaṃ tatonidānaṃ imaṃ evarūpaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ குஸலங் கம்மங் கத்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜெய்ய, ஸோ ச தத்த² தி³ப்³பே³ஹி பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கி³பூ⁴தோ பரிசரெய்ய, தஸ்ஸ ஏவமஸ்ஸ ‘ஸ்வாஹங் கோ² புப்³பே³ குஸலங் கம்மங் அகாஸிங், ஸோஹங் ததோனிதா³னங் இமங் ஏவரூபங் வேத³னங் வேத³யாமீ’தி, ஏவங் கோ², மஹாராஜ, வேத³யிதலக்க²ணா வேத³னா அனுப⁴வனலக்க²ணா சா’’தி.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, kocideva puriso kusalaṃ kammaṃ katvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjeyya, so ca tattha dibbehi pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgibhūto paricareyya, tassa evamassa ‘svāhaṃ kho pubbe kusalaṃ kammaṃ akāsiṃ, sohaṃ tatonidānaṃ imaṃ evarūpaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti, evaṃ kho, mahārāja, vedayitalakkhaṇā vedanā anubhavanalakkhaṇā cā’’ti.
‘‘கல்லோஸி , ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.
‘‘Kallosi , bhante nāgasenā’’ti.
வேத³னாலக்க²ணபஞ்ஹோ நவமோ.
Vedanālakkhaṇapañho navamo.