Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. வேபசித்திஸுத்தங்

    4. Vepacittisuttaṃ

    250. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங் , பி⁴க்க²வே, தே³வாஸுரஸங்கா³மோ ஸமுபப்³யூள்ஹோ அஹோஸி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, வேபசித்தி அஸுரிந்தோ³ அஸுரே ஆமந்தேஸி – ‘ஸசே, மாரிஸா, தே³வானங் அஸுரஸங்கா³மே ஸமுபப்³யூள்ஹே அஸுரா ஜினெய்யுங் தே³வா பராஜினெய்யுங் 1, யேன நங் ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் கண்ட²பஞ்சமேஹி ப³ந்த⁴னேஹி ப³ந்தி⁴த்வா மம ஸந்திகே ஆனெய்யாத² அஸுரபுர’ந்தி. ஸக்கோபி கோ², பி⁴க்க²வே, தே³வானமிந்தோ³ தே³வே தாவதிங்ஸே ஆமந்தேஸி – ‘ஸசே, மாரிஸா, தே³வானங் அஸுரஸங்கா³மே ஸமுபப்³யூள்ஹே தே³வா ஜினெய்யுங் அஸுரா பராஜினெய்யுங், யேன நங் வேபசித்திங் அஸுரிந்த³ங் கண்ட²பஞ்சமேஹி ப³ந்த⁴னேஹி ப³ந்தி⁴த்வா மம ஸந்திகே ஆனெய்யாத² ஸுத⁴ம்மஸப⁴’’’ந்தி. தஸ்மிங் கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா³மே தே³வா ஜினிங்ஸு , அஸுரா பராஜினிங்ஸு 2. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, தே³வா தாவதிங்ஸா வேபசித்திங் அஸுரிந்த³ங் கண்ட²பஞ்சமேஹி ப³ந்த⁴னேஹி ப³ந்தி⁴த்வா ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ ஸந்திகே ஆனேஸுங் ஸுத⁴ம்மஸப⁴ங். தத்ர ஸுத³ங், பி⁴க்க²வே, வேபசித்தி அஸுரிந்தோ³ கண்ட²பஞ்சமேஹி ப³ந்த⁴னேஹி ப³த்³தோ⁴ ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் ஸுத⁴ம்மஸப⁴ங் பவிஸந்தஞ்ச நிக்க²மந்தஞ்ச அஸப்³பா⁴ஹி ப²ருஸாஹி வாசாஹி அக்கோஸதி பரிபா⁴ஸதி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    250. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Bhūtapubbaṃ , bhikkhave, devāsurasaṅgāmo samupabyūḷho ahosi. Atha kho, bhikkhave, vepacitti asurindo asure āmantesi – ‘sace, mārisā, devānaṃ asurasaṅgāme samupabyūḷhe asurā jineyyuṃ devā parājineyyuṃ 3, yena naṃ sakkaṃ devānamindaṃ kaṇṭhapañcamehi bandhanehi bandhitvā mama santike āneyyātha asurapura’nti. Sakkopi kho, bhikkhave, devānamindo deve tāvatiṃse āmantesi – ‘sace, mārisā, devānaṃ asurasaṅgāme samupabyūḷhe devā jineyyuṃ asurā parājineyyuṃ, yena naṃ vepacittiṃ asurindaṃ kaṇṭhapañcamehi bandhanehi bandhitvā mama santike āneyyātha sudhammasabha’’’nti. Tasmiṃ kho pana, bhikkhave, saṅgāme devā jiniṃsu , asurā parājiniṃsu 4. Atha kho, bhikkhave, devā tāvatiṃsā vepacittiṃ asurindaṃ kaṇṭhapañcamehi bandhanehi bandhitvā sakkassa devānamindassa santike ānesuṃ sudhammasabhaṃ. Tatra sudaṃ, bhikkhave, vepacitti asurindo kaṇṭhapañcamehi bandhanehi baddho sakkaṃ devānamindaṃ sudhammasabhaṃ pavisantañca nikkhamantañca asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkosati paribhāsati. Atha kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkaṃ devānamindaṃ gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘ப⁴யா நு மக⁴வா ஸக்க, து³ப்³ப³ல்யா நோ திதிக்க²ஸி;

    ‘‘Bhayā nu maghavā sakka, dubbalyā no titikkhasi;

    ஸுணந்தோ ப²ருஸங் வாசங், ஸம்முகா² வேபசித்தினோ’’தி.

    Suṇanto pharusaṃ vācaṃ, sammukhā vepacittino’’ti.

    ‘‘நாஹங் ப⁴யா ந து³ப்³ப³ல்யா, க²மாமி வேபசித்தினோ;

    ‘‘Nāhaṃ bhayā na dubbalyā, khamāmi vepacittino;

    கத²ஞ்ஹி மாதி³ஸோ விஞ்ஞூ, பா³லேன படிஸங்யுஜே’’தி.

    Kathañhi mādiso viññū, bālena paṭisaṃyuje’’ti.

    ‘‘பி⁴ய்யோ பா³லா பபி⁴ஜ்ஜெய்யுங், நோ சஸ்ஸ படிஸேத⁴கோ;

    ‘‘Bhiyyo bālā pabhijjeyyuṃ, no cassa paṭisedhako;

    தஸ்மா பு⁴ஸேன த³ண்டே³ன, தீ⁴ரோ பா³லங் நிஸேத⁴யே’’தி.

    Tasmā bhusena daṇḍena, dhīro bālaṃ nisedhaye’’ti.

    ‘‘ஏததே³வ அஹங் மஞ்ஞே, பா³லஸ்ஸ படிஸேத⁴னங்;

    ‘‘Etadeva ahaṃ maññe, bālassa paṭisedhanaṃ;

    பரங் ஸங்குபிதங் ஞத்வா, யோ ஸதோ உபஸம்மதீ’’தி.

    Paraṃ saṅkupitaṃ ñatvā, yo sato upasammatī’’ti.

    ‘‘ஏததே³வ திதிக்கா²ய, வஜ்ஜங் பஸ்ஸாமி வாஸவ;

    ‘‘Etadeva titikkhāya, vajjaṃ passāmi vāsava;

    யதா³ நங் மஞ்ஞதி பா³லோ, ப⁴யா ம்யாயங் திதிக்க²தி;

    Yadā naṃ maññati bālo, bhayā myāyaṃ titikkhati;

    அஜ்ஜா²ருஹதி து³ம்மேதோ⁴, கோ³வ பி⁴ய்யோ பலாயின’’ந்தி.

    Ajjhāruhati dummedho, gova bhiyyo palāyina’’nti.

    ‘‘காமங் மஞ்ஞது வா மா வா, ப⁴யா ம்யாயங் திதிக்க²தி;

    ‘‘Kāmaṃ maññatu vā mā vā, bhayā myāyaṃ titikkhati;

    ஸத³த்த²பரமா அத்தா², க²ந்த்யா பி⁴ய்யோ ந விஜ்ஜதி.

    Sadatthaparamā atthā, khantyā bhiyyo na vijjati.

    ‘‘யோ ஹவே ப³லவா ஸந்தோ, து³ப்³ப³லஸ்ஸ திதிக்க²தி;

    ‘‘Yo have balavā santo, dubbalassa titikkhati;

    தமாஹு பரமங் க²ந்திங், நிச்சங் க²மதி து³ப்³ப³லோ.

    Tamāhu paramaṃ khantiṃ, niccaṃ khamati dubbalo.

    ‘‘அப³லங் தங் ப³லங் ஆஹு, யஸ்ஸ பா³லப³லங் ப³லங்;

    ‘‘Abalaṃ taṃ balaṃ āhu, yassa bālabalaṃ balaṃ;

    ப³லஸ்ஸ த⁴ம்மகு³த்தஸ்ஸ, படிவத்தா ந விஜ்ஜதி.

    Balassa dhammaguttassa, paṭivattā na vijjati.

    ‘‘தஸ்ஸேவ தேன பாபியோ, யோ குத்³த⁴ங் படிகுஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tasseva tena pāpiyo, yo kuddhaṃ paṭikujjhati;

    குத்³த⁴ங் அப்படிகுஜ்ஜ²ந்தோ, ஸங்கா³மங் ஜேதி து³ஜ்ஜயங்.

    Kuddhaṃ appaṭikujjhanto, saṅgāmaṃ jeti dujjayaṃ.

    ‘‘உபி⁴ன்னமத்த²ங் சரதி, அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச;

    ‘‘Ubhinnamatthaṃ carati, attano ca parassa ca;

    பரங் ஸங்குபிதங் ஞத்வா, யோ ஸதோ உபஸம்மதி.

    Paraṃ saṅkupitaṃ ñatvā, yo sato upasammati.

    ‘‘உபி⁴ன்னங் திகிச்ச²ந்தானங், அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச;

    ‘‘Ubhinnaṃ tikicchantānaṃ, attano ca parassa ca;

    ஜனா மஞ்ஞந்தி பா³லோதி, யே த⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதா³’’தி.

    Janā maññanti bāloti, ye dhammassa akovidā’’ti.

    ‘‘ஸோ ஹி நாம, பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ஸகங் புஞ்ஞப²லங் உபஜீவமானோ தே³வானங் தாவதிங்ஸானங் இஸ்ஸரியாதி⁴பச்சங் ரஜ்ஜங் காரெந்தோ க²ந்திஸோரச்சஸ்ஸ வண்ணவாதீ³ ப⁴விஸ்ஸதி. இத⁴ கோ² தங், பி⁴க்க²வே, ஸோபே⁴த² யங் தும்ஹே ஏவங் ஸ்வாக்கா²தே த⁴ம்மவினயே பப்³ப³ஜிதா ஸமானா க²மா ச ப⁴வெய்யாத² ஸோரதா சா’’தி.

    ‘‘So hi nāma, bhikkhave, sakko devānamindo sakaṃ puññaphalaṃ upajīvamāno devānaṃ tāvatiṃsānaṃ issariyādhipaccaṃ rajjaṃ kārento khantisoraccassa vaṇṇavādī bhavissati. Idha kho taṃ, bhikkhave, sobhetha yaṃ tumhe evaṃ svākkhāte dhammavinaye pabbajitā samānā khamā ca bhaveyyātha soratā cā’’ti.







    Footnotes:
    1. பராஜெய்யுங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. பராஜிங்ஸு (ஸீ॰ பீ॰)
    3. parājeyyuṃ (sī. pī.)
    4. parājiṃsu (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. வேபசித்திஸுத்தவண்ணனா • 4. Vepacittisuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. வேபசித்திஸுத்தவண்ணனா • 4. Vepacittisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact