Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    வேரஞ்ஜகண்ட³வண்ணனா

    Verañjakaṇḍavaṇṇanā

    1

    1

    . ஸெய்யதி²த³ந்தி தங் கதமங், தங் கத²ந்தி வா அத்தோ². அனியமனித்³தே³ஸவசனந்தி நத்தி² ஏதஸ்ஸ நியமோதி அனியமோ, நித்³தி³ஸீயதி அத்தோ² ஏதேனாதி நித்³தே³ஸோ, வுச்சதி ஏதேனாதி வசனங், நித்³தே³ஸோயேவ வசனங் நித்³தே³ஸவசனங், அனியமஸ்ஸ நித்³தே³ஸவசனங் அனியமனித்³தே³ஸவசனங், பட²மங் அனியமிதஸ்ஸ ஸமயஸ்ஸ நித்³தே³ஸவசனந்தி அத்தோ². ‘‘யேனாதி அவத்வா தேனாதி வுத்தத்தா அனியமங் கத்வா நித்³தி³ட்ட²வசனங் அனியமனித்³தே³ஸவசன’’ந்திபி வத³ந்தி. யங்தங்ஸத்³தா³னங் நிச்சஸம்ப³ந்த⁴பா⁴வதோ ஆஹ ‘‘தஸ்ஸ ஸரூபேன அவுத்தேனபீ’’திஆதி³. தத்த² தஸ்ஸாதி ‘‘தேனா’’தி ஏதஸ்ஸ. ஸரூபேன அவுத்தேனபீதி ‘‘யேனா’’தி ஏவங் ஸரூபதோ பாளியங் அவுத்தேனபி. அத்த²தோ ஸித்³தே⁴னாதி பரபா⁴கே³ ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ உப்பஜ்ஜனகபரிவிதக்கஸங்கா²தஅத்த²தோ ஸித்³தே⁴ன. பரிவிதக்கே ஹி ஸித்³தே⁴ யேன ஸமயேன பரிவிதக்கோ உத³பாதீ³தி இத³ங் அத்த²தோ ஸித்³த⁴மேவ ஹோதி. தேனேவாஹ ‘‘அபரபா⁴கே³ ஹி வினயபஞ்ஞத்தியாசனஹேதுபூ⁴தோ ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பரிவிதக்கோ ஸித்³தோ⁴’’திஆதி³. ‘‘தேனா’’தி வத்வா ததோ தத³த்த²மேவ ‘‘யேனா’’தி அத்த²தோ வுச்சமானத்தா ‘‘யேனா’’தி அயங் ‘‘தேனா’’தி ஏதஸ்ஸ படினித்³தே³ஸோ நாம ஜாதோ. படினித்³தே³ஸோதி ச வித்தா²ரனித்³தே³ஸோதி அத்தோ².

    .Seyyathidanti taṃ katamaṃ, taṃ kathanti vā attho. Aniyamaniddesavacananti natthi etassa niyamoti aniyamo, niddisīyati attho etenāti niddeso, vuccati etenāti vacanaṃ, niddesoyeva vacanaṃ niddesavacanaṃ, aniyamassa niddesavacanaṃ aniyamaniddesavacanaṃ, paṭhamaṃ aniyamitassa samayassa niddesavacananti attho. ‘‘Yenāti avatvā tenāti vuttattā aniyamaṃ katvā niddiṭṭhavacanaṃ aniyamaniddesavacana’’ntipi vadanti. Yaṃtaṃsaddānaṃ niccasambandhabhāvato āha ‘‘tassa sarūpena avuttenapī’’tiādi. Tattha tassāti ‘‘tenā’’ti etassa. Sarūpena avuttenapīti ‘‘yenā’’ti evaṃ sarūpato pāḷiyaṃ avuttenapi. Atthato siddhenāti parabhāge sāriputtattherassa uppajjanakaparivitakkasaṅkhātaatthato siddhena. Parivitakke hi siddhe yena samayena parivitakko udapādīti idaṃ atthato siddhameva hoti. Tenevāha ‘‘aparabhāge hi vinayapaññattiyācanahetubhūto āyasmato sāriputtassa parivitakko siddho’’tiādi. ‘‘Tenā’’ti vatvā tato tadatthameva ‘‘yenā’’ti atthato vuccamānattā ‘‘yenā’’ti ayaṃ ‘‘tenā’’ti etassa paṭiniddeso nāma jāto. Paṭiniddesoti ca vitthāraniddesoti attho.

    அபரபா⁴கே³ ஹீதி எத்த² ஹி-ஸத்³தோ³ ஹேதும்ஹி, யஸ்மாதி அத்தோ². வினயபஞ்ஞத்தியாசனஹேதுபூ⁴தோதி ‘‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோ, ஏதஸ்ஸ ஸுக³த காலோ, யங் ப⁴க³வா ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெய்ய, உத்³தி³ஸெய்ய பாதிமொக்க²ங். யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திக’’ந்தி ஏவங் பவத்தஸ்ஸ வினயபஞ்ஞத்தியாசனஸ்ஸ காரணபூ⁴தோதி அத்தோ². பரிவிதக்கோதி ‘‘கதமேஸானங் கோ² பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ப்³ரஹ்மசரியங் ந சிரட்டி²திகங் அஹோஸி, கதமேஸானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ப்³ரஹ்மசரியங் சிரட்டி²திகங் அஹோஸீ’’தி ஏவங் பவத்தோ பரிவிதக்கோ. யங்தங்ஸத்³தா³னங் நிச்சஸம்ப³ந்தோ⁴தி ஆஹ ‘‘தஸ்மா யேன ஸமயேனா’’திஆதி³. புப்³பே³ வா பச்சா² வா அத்த²தோ ஸித்³தே⁴னாதி புப்³பே³ வா பச்சா² வா உப்பன்னஅத்த²தோ ஸித்³தே⁴ன. படினித்³தே³ஸோ கத்தப்³போ³தி ஏதஸ்ஸ ‘‘யதி³த³’’ந்தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘படினித்³தே³ஸோ கத்தப்³போ³’’தி யதி³த³ங் யங் இத³ங் விதா⁴னங், அயங் ஸப்³ப³ஸ்மிங் வினயே யுத்தீதி அத்தோ². அத² வா ‘‘படினித்³தே³ஸோ கத்தப்³போ³’’தி யதி³த³ங் யா அயங் யுத்தி, அயங் ஸப்³ப³ஸ்மிங் வினயே யுத்தீதி அத்தோ².

    Aparabhāge hīti ettha hi-saddo hetumhi, yasmāti attho. Vinayapaññattiyācanahetubhūtoti ‘‘etassa bhagavā kālo, etassa sugata kālo, yaṃ bhagavā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapeyya, uddiseyya pātimokkhaṃ. Yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitika’’nti evaṃ pavattassa vinayapaññattiyācanassa kāraṇabhūtoti attho. Parivitakkoti ‘‘katamesānaṃ kho buddhānaṃ bhagavantānaṃ brahmacariyaṃ na ciraṭṭhitikaṃ ahosi, katamesānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ brahmacariyaṃ ciraṭṭhitikaṃ ahosī’’ti evaṃ pavatto parivitakko. Yaṃtaṃsaddānaṃ niccasambandhoti āha ‘‘tasmā yena samayenā’’tiādi. Pubbe vā pacchā vā atthato siddhenāti pubbe vā pacchā vā uppannaatthato siddhena. Paṭiniddeso kattabboti etassa ‘‘yadida’’nti iminā sambandho. ‘‘Paṭiniddeso kattabbo’’ti yadidaṃ yaṃ idaṃ vidhānaṃ, ayaṃ sabbasmiṃ vinaye yuttīti attho. Atha vā ‘‘paṭiniddeso kattabbo’’ti yadidaṃ yā ayaṃ yutti, ayaṃ sabbasmiṃ vinaye yuttīti attho.

    தத்ரித³ங் முக²மத்தனித³ஸ்ஸனந்தி தஸ்ஸா யதா²வுத்தயுத்தியா பரிதீ³பனே இத³ங் முக²மத்தனித³ஸ்ஸனங், உபாயமத்தனித³ஸ்ஸனந்தி அத்தோ². முக²ங் த்³வாரங் உபாயோதி ஹி அத்த²தோ ஏகங். ‘‘தேன ஹி பி⁴க்க²வே பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெஸ்ஸாமீ’’தி பாளிங் த³ஸ்ஸெத்வா தத்த² படினித்³தே³ஸமாஹ ‘‘யேன ஸுதி³ன்னோ’’திஆதி³னா. தேனாதி ஹேதுஅத்தே² கரணவசனத்தா தஸ்ஸ படினித்³தே³ஸோபி தாதி³ஸோயேவாதி ஆஹ ‘‘யஸ்மா படிஸேவீ’’தி. புப்³பே³ அத்த²தோ ஸித்³தே⁴னாதி புப்³பே³ உப்பன்னமேது²னத⁴ம்மபடிஸேவனஸங்கா²தஅத்த²தோ ஸித்³தே⁴ன. பச்சா² அத்த²தோ ஸித்³தே⁴னாதி ரஞ்ஞா அதி³ன்னங் தா³ரூனங் ஆதி³யனஸங்கா²தபச்சா²உப்பன்னஅத்த²தோ ஸித்³தே⁴ன. ஸமயஸத்³தோ³தி ஏதஸ்ஸ ‘‘தி³ஸ்ஸதீ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Tatridaṃmukhamattanidassananti tassā yathāvuttayuttiyā paridīpane idaṃ mukhamattanidassanaṃ, upāyamattanidassananti attho. Mukhaṃ dvāraṃ upāyoti hi atthato ekaṃ. ‘‘Tena hi bhikkhave bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññapessāmī’’ti pāḷiṃ dassetvā tattha paṭiniddesamāha ‘‘yena sudinno’’tiādinā. Tenāti hetuatthe karaṇavacanattā tassa paṭiniddesopi tādisoyevāti āha ‘‘yasmā paṭisevī’’ti. Pubbe atthato siddhenāti pubbe uppannamethunadhammapaṭisevanasaṅkhātaatthato siddhena. Pacchā atthato siddhenāti raññā adinnaṃ dārūnaṃ ādiyanasaṅkhātapacchāuppannaatthato siddhena. Samayasaddoti etassa ‘‘dissatī’’ti iminā sambandho.

    ஸமவாயேதி பச்சயஸாமக்³கி³யங், காரணஸமவாயேதி அத்தோ². க²ணேதி ஓகாஸே. அஸ்ஸாதி அஸ்ஸ ஸமயஸத்³த³ஸ்ஸ ஸமவாயோ அத்தோ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அப்பேவ நாம ஸ்வேபி உபஸங்கமெய்யாம காலஞ்ச ஸமயஞ்ச உபாதா³யாதி எத்த² காலோ நாம உபஸங்கமனஸ்ஸ யுத்தபயுத்தகாலோ. ஸமயோ நாம தஸ்ஸேவ பச்சயஸாமக்³கீ³, அத்த²தோ தத³னுரூபங் ஸரீரப³லஞ்சேவ தப்பச்சயபரிஸ்ஸயாபா⁴வோ ச. உபாதா³னங் நாம ஞாணேன தேஸங் க³ஹணங் ஸல்லக்க²ணங், தஸ்மா காலஞ்ச ஸமயஞ்ச பஞ்ஞாய க³ஹெத்வா உபதா⁴ரெத்வாதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸசே அம்ஹாகங் ஸ்வே க³மனஸ்ஸ யுத்தகாலோ ப⁴விஸ்ஸதி, காயே ப³லமத்தா சேவ ப²ரிஸ்ஸதி, க³மனபச்சயா ச அஞ்ஞோ அபா²ஸுவிஹாரோ ந ப⁴விஸ்ஸதி, அதே²தங் காலஞ்ச க³மனகாரணஸமவாயஸங்கா²தங் ஸமயஞ்ச உபதா⁴ரெத்வா அபி ஏவ நாம ஸ்வே ஆக³ச்செ²ய்யாமாதி.

    Samavāyeti paccayasāmaggiyaṃ, kāraṇasamavāyeti attho. Khaṇeti okāse. Assāti assa samayasaddassa samavāyo atthoti sambandho. Appeva nāma svepi upasaṅkameyyāma kālañca samayañca upādāyāti ettha kālo nāma upasaṅkamanassa yuttapayuttakālo. Samayo nāma tasseva paccayasāmaggī, atthato tadanurūpaṃ sarīrabalañceva tappaccayaparissayābhāvo ca. Upādānaṃ nāma ñāṇena tesaṃ gahaṇaṃ sallakkhaṇaṃ, tasmā kālañca samayañca paññāya gahetvā upadhāretvāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace amhākaṃ sve gamanassa yuttakālo bhavissati, kāye balamattā ceva pharissati, gamanapaccayā ca añño aphāsuvihāro na bhavissati, athetaṃ kālañca gamanakāraṇasamavāyasaṅkhātaṃ samayañca upadhāretvā api eva nāma sve āgaccheyyāmāti.

    க²ணோதி ஓகாஸோ. ததா²க³துப்பாதா³தி³கோ ஹி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ஓகாஸோ தப்பச்சயபடிலாப⁴ஹேதுத்தா, க²ணோ ஏவ ச ஸமயோ. யோ க²ணோதி ச ஸமயோதி ச வுச்சதி, ஸோ ஏகோவாதி ஹி அத்தோ². மஹாஸமயோதி மஹாஸமூஹோ. பவுத்³த⁴ங் வனங் பவனங், தஸ்மிங் பவனஸ்மிங், வனஸண்டே³தி அத்தோ². ஸமயோபி கோ² தே ப⁴த்³தா³லி அப்படிவித்³தோ⁴ அஹோஸீதி எத்த² ஸமயோதி ஸிக்கா²பத³பூரணஸ்ஸ ஹேது. ப⁴த்³தா³லீதி தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ நாமங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ப⁴த்³தா³லி தயா படிவிஜ்ஜி²தப்³ப³யுத்தகங் ஏதங் காரணங் அத்தி², தம்பி தே ந படிவித்³த⁴ங் ந ஸல்லக்கி²தந்தி. கிங் தங் காரணந்தி ஆஹ ‘‘ப⁴க³வா கோ²’’திஆதி³.

    Khaṇoti okāso. Tathāgatuppādādiko hi maggabrahmacariyassa okāso tappaccayapaṭilābhahetuttā, khaṇo eva ca samayo. Yo khaṇoti ca samayoti ca vuccati, so ekovāti hi attho. Mahāsamayoti mahāsamūho. Pavuddhaṃ vanaṃ pavanaṃ, tasmiṃ pavanasmiṃ, vanasaṇḍeti attho. Samayopi kho te bhaddāli appaṭividdho ahosīti ettha samayoti sikkhāpadapūraṇassa hetu. Bhaddālīti tassa bhikkhuno nāmaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhaddāli tayā paṭivijjhitabbayuttakaṃ etaṃ kāraṇaṃ atthi, tampi te na paṭividdhaṃ na sallakkhitanti. Kiṃ taṃ kāraṇanti āha ‘‘bhagavā kho’’tiādi.

    உக்³கா³ஹமானோ திஆதீ³ஸு மானோதி தஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ பகதினாமங், கிஞ்சி கிஞ்சி பன உக்³க³ஹேதுங் ஸமத்த²தாய ‘‘உக்³கா³ஹமானோ’’தி நங் ஸஞ்ஜானந்தி, தஸ்மா ‘‘உக்³கா³ஹமானோ’’தி வுச்சதி . ஸமணமுண்டி³காய புத்தோ ஸமணமுண்டி³காபுத்தோ. ஸோ கிர தே³வத³த்தஸ்ஸ உபட்டா²கோ. ஸமயங் தி³ட்டி²ங் பவத³ந்தி எத்தா²தி ஸமயப்பவாத³கோ, தஸ்மிங் ஸமயப்பவாத³கே, தி³ட்டி²ப்பவாத³கேதி அத்தோ². தஸ்மிங் கிர டா²னே சங்கீதாருக்க²பொக்க²ரஸாதிபபு⁴தயோ ப்³ராஹ்மணா நிக³ண்டா²சேலகபரிப்³பா³ஜகாத³யோ ச பரிப்³பா³ஜகா ஸன்னிபதித்வா அத்தனோ அத்தனோ ஸமயங் தி³ட்டி²ங் பவத³ந்தி கதெ²ந்தி தீ³பெந்தி, தஸ்மா ஸோ ஆராமோ ‘‘ஸமயப்பவாத³கோ’’தி வுச்சதி, ஸ்வேவ திந்து³காசீரஸங்கா²தாய திம்ப³ருருக்க²பந்தியா பரிக்கி²த்தத்தா ‘‘திந்து³காசீர’’ந்தி வுச்சதி. ஏகா ஸாலா எத்தா²தி ஏகஸாலகோ. யஸ்மா பனெத்த² பட²மங் ஏகா ஸாலா கதா அஹோஸி, பச்சா² மஹாபுஞ்ஞங் பொட்ட²பாத³பரிப்³பா³ஜகங் நிஸ்ஸாய ப³ஹூ ஸாலா கதா, தஸ்மா தமேவ ஏகங் ஸாலமுபாதா³ய லத்³த⁴னாமவஸேன ‘‘ஏகஸாலகோ’’தி வுச்சதி. மல்லிகாய பன பஸேனதி³ரஞ்ஞோ தே³வியா உய்யானபூ⁴தோ ஸோ புப்ப²ப²லஸஞ்ச²ன்னோ ஆராமோதி கத்வா ‘‘மல்லிகாய ஆராமோ’’தி ஸங்க்²யங் க³தோ. தஸ்மிங் ஸமயப்பவாத³கே திந்து³காசீரே ஏகஸாலகே மல்லிகாய ஆராமே. படிவஸதீதி தஸ்மிங் வாஸபா²ஸுதாய வஸதி.

    Uggāhamāno tiādīsu mānoti tassa paribbājakassa pakatināmaṃ, kiñci kiñci pana uggahetuṃ samatthatāya ‘‘uggāhamāno’’ti naṃ sañjānanti, tasmā ‘‘uggāhamāno’’ti vuccati . Samaṇamuṇḍikāya putto samaṇamuṇḍikāputto. So kira devadattassa upaṭṭhāko. Samayaṃ diṭṭhiṃ pavadanti etthāti samayappavādako, tasmiṃ samayappavādake, diṭṭhippavādaketi attho. Tasmiṃ kira ṭhāne caṅkītārukkhapokkharasātipabhutayo brāhmaṇā nigaṇṭhācelakaparibbājakādayo ca paribbājakā sannipatitvā attano attano samayaṃ diṭṭhiṃ pavadanti kathenti dīpenti, tasmā so ārāmo ‘‘samayappavādako’’ti vuccati, sveva tindukācīrasaṅkhātāya timbarurukkhapantiyā parikkhittattā ‘‘tindukācīra’’nti vuccati. Ekā sālā etthāti ekasālako. Yasmā panettha paṭhamaṃ ekā sālā katā ahosi, pacchā mahāpuññaṃ poṭṭhapādaparibbājakaṃ nissāya bahū sālā katā, tasmā tameva ekaṃ sālamupādāya laddhanāmavasena ‘‘ekasālako’’ti vuccati. Mallikāya pana pasenadirañño deviyā uyyānabhūto so pupphaphalasañchanno ārāmoti katvā ‘‘mallikāya ārāmo’’ti saṅkhyaṃ gato. Tasmiṃ samayappavādake tindukācīre ekasālake mallikāya ārāme. Paṭivasatīti tasmiṃ vāsaphāsutāya vasati.

    தி³ட்டே² த⁴ம்மேதி பச்சக்கே² அத்தபா⁴வே. அத்தோ²தி வுட்³டி⁴. ஸம்பராயிகோதி கம்மகிலேஸவஸேன ஸம்பரேதப்³ப³தோ ஸம்பாபுணிதப்³ப³தோ ஸம்பராயோ, பரலோகோ. தத்த² நியுத்தோ ஸம்பராயிகோ, பரலோகத்தோ². அத்தா²பி⁴ஸமயாதி யதா²வுத்தஉப⁴யத்த²ஸங்கா²தஹிதபடிலாபா⁴. ஸம்பராயிகோபி ஹி அத்தோ² காரணஸ்ஸ நிப்ப²ன்னத்தா படிலத்³தோ⁴ நாம ஹோதீதி தமத்த²த்³வயங் ஏகதோ கத்வா ‘‘அத்தா²பி⁴ஸமயா’’தி வுத்தங். தி⁴யா பஞ்ஞாய ராதி க³ண்ஹாதீதி தீ⁴ரோ. அத² வா தீ⁴ பஞ்ஞா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி தீ⁴ரோ.

    Diṭṭhe dhammeti paccakkhe attabhāve. Atthoti vuḍḍhi. Samparāyikoti kammakilesavasena samparetabbato sampāpuṇitabbato samparāyo, paraloko. Tattha niyutto samparāyiko, paralokattho. Atthābhisamayāti yathāvuttaubhayatthasaṅkhātahitapaṭilābhā. Samparāyikopi hi attho kāraṇassa nipphannattā paṭiladdho nāma hotīti tamatthadvayaṃ ekato katvā ‘‘atthābhisamayā’’ti vuttaṃ. Dhiyā paññāya rāti gaṇhātīti dhīro. Atha vā dhī paññā etassa atthīti dhīro.

    ஸம்மா மானாபி⁴ஸமயாதி மானஸ்ஸ ஸம்மா பஹானேன. ஸம்மாதி இமினா மானஸ்ஸ அக்³க³மக்³க³ஞாணேன ஸமுச்சே²த³ப்பஹானங் வுத்தங். து³க்க²ஸ்ஸ பீளனட்டோ²திஆதீ³ஸு து³க்க²ஸச்சஸ்ஸ பீளனங் தங்ஸமங்கி³னோ ஹிங்ஸனங் அவிப்பா²ரிகதாகரணங், பீளனமேவ அத்தோ² பீளனட்டோ², த்த²காரஸ்ஸ ட்ட²காரங் கத்வா வுத்தங். ஏவங் ஸேஸேஸுபி. ஸமேச்ச பச்சயேஹி கதபா⁴வோ ஸங்க²தட்டோ². ஸந்தாபோ து³க்க²து³க்க²தாதி³வஸேன ஸந்தாபனங் பரித³ஹனங். விபரிணாமோ ஜராய மரணேன சாதி த்³விதா⁴ விபரிணாமேதப்³ப³தா. அபி⁴ஸமேதப்³போ³ படிவிஜ்ஜி²தப்³போ³தி அபி⁴ஸமயோ, அபி⁴ஸமயோவ அத்தோ² அபி⁴ஸமயட்டோ², பீளனாதீ³னி. தானி ஹி அபி⁴ஸமேதப்³ப³பா⁴வேன ஏகீபா⁴வங் உபனெத்வா ‘‘அபி⁴ஸமயட்டோ²’’தி வுத்தானி, அபி⁴ஸமயஸ்ஸ வா படிவேத⁴ஸ்ஸ விஸயபூ⁴தோ அத்தோ² அபி⁴ஸமயட்டோ²தி தானேவ பீளனாதீ³னி அபி⁴ஸமயஸ்ஸ விஸயபா⁴வூபக³மனஸாமஞ்ஞதோ ஏகத்தேன வுத்தானி.

    Sammā mānābhisamayāti mānassa sammā pahānena. Sammāti iminā mānassa aggamaggañāṇena samucchedappahānaṃ vuttaṃ. Dukkhassa pīḷanaṭṭhotiādīsu dukkhasaccassa pīḷanaṃ taṃsamaṅgino hiṃsanaṃ avipphārikatākaraṇaṃ, pīḷanameva attho pīḷanaṭṭho, tthakārassa ṭṭhakāraṃ katvā vuttaṃ. Evaṃ sesesupi. Samecca paccayehi katabhāvo saṅkhataṭṭho. Santāpo dukkhadukkhatādivasena santāpanaṃ paridahanaṃ. Vipariṇāmo jarāya maraṇena cāti dvidhā vipariṇāmetabbatā. Abhisametabbo paṭivijjhitabboti abhisamayo, abhisamayova attho abhisamayaṭṭho, pīḷanādīni. Tāni hi abhisametabbabhāvena ekībhāvaṃ upanetvā ‘‘abhisamayaṭṭho’’ti vuttāni, abhisamayassa vā paṭivedhassa visayabhūto attho abhisamayaṭṭhoti tāneva pīḷanādīni abhisamayassa visayabhāvūpagamanasāmaññato ekattena vuttāni.

    எத்த² ச உபஸக்³கா³னங் ஜோதகமத்தத்தா தஸ்ஸ தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ வாசகோ ஸமயஸத்³தோ³ ஏவாதி ஸமயஸத்³த³ஸ்ஸ அத்து²த்³தா⁴ரேபி ஸஉபஸக்³கோ³ அபி⁴ஸமயஸத்³தோ³ வுத்தோ. தத்த² ஸஹகாரீகாரணஸன்னிஜ்ஜ²ங் ஸமேதி ஸமவேதீதி ஸமயோ, ஸமவாயோ. ஸமேதி ஸமாக³ச்ச²தி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியங் எத்த² ததா³தா⁴ரபுக்³க³லேஹீதி ஸமயோ, க²ணோ. ஸமெந்தி எத்த², ஏதேன வா ஸங்க³ச்ச²ந்தி த⁴ம்மா ஸஹஜாதத⁴ம்மேஹி உப்பாதா³தீ³ஹி வாதி ஸமயோ, காலோ. த⁴ம்மப்பவத்திமத்ததாய அத்த²தோ அபூ⁴தோபி ஹி காலோ த⁴ம்மப்பவத்தியா அதி⁴கரணங் காரணங் விய ச பரிகப்பனாமத்தஸித்³தே⁴ன ரூபேன வோஹரீயதி. ஸமங், ஸஹ வா அவயவானங் அயனங் பவத்தி அவட்டா²னந்தி ஸமயோ, ஸமூஹோ யதா² ‘‘ஸமுதா³யோ’’தி. அவயவேன ஸஹாவட்டா²னமேவ ஹி ஸமூஹோ. பச்சயந்தரஸமாக³மே ஏதி ப²லங் ஏதஸ்மா உப்பஜ்ஜதி பவத்ததி சாதி ஸமயோ, ஹேது யதா² ‘‘ஸமுத³யோ’’தி. ஸமேதி ஸங்யோஜனபா⁴வதோ ஸம்ப³ந்தோ⁴ ஏதி அத்தனோ விஸயே பவத்ததி, த³ள்ஹக்³க³ஹணபா⁴வதோ வா தங்ஸங்யுத்தா அயந்தி பவத்தந்தி ஸத்தா யதா²பி⁴னிவேஸங் ஏதேனாதி ஸமயோ, தி³ட்டி². தி³ட்டி²ஸங்யோஜனேன ஹி ஸத்தா அதிவிய ப³ஜ்ஜ²ந்தி. ஸமிதி ஸங்க³தி ஸமோதா⁴னந்தி ஸமயோ, படிலாபோ⁴. ஸமஸ்ஸ நிரோத⁴ஸ்ஸ யானங், ஸம்மா வா யானங் அபக³மோ அப்பவத்தீதி ஸமயோ, பஹானங். ஞாணேன அபி⁴முக²ங் ஸம்மா ஏதப்³போ³ அதி⁴க³ந்தப்³போ³தி அபி⁴ஸமயோ, த⁴ம்மானங் அவிபரீதோ ஸபா⁴வோ. அபி⁴முக²பா⁴வேன ஸம்மா ஏதி க³ச்ச²தி பு³ஜ்ஜ²தீதி அபி⁴ஸமயோ, த⁴ம்மானங் யதா²பூ⁴தஸபா⁴வாவபோ³தோ⁴. ஏவங் தஸ்மிங் தஸ்மிங் அத்தே² ஸமயஸத்³த³ஸ்ஸ பவத்தி வேதி³தப்³பா³.

    Ettha ca upasaggānaṃ jotakamattattā tassa tassa atthassa vācako samayasaddo evāti samayasaddassa atthuddhārepi saupasaggo abhisamayasaddo vutto. Tattha sahakārīkāraṇasannijjhaṃ sameti samavetīti samayo, samavāyo. Sameti samāgacchati maggabrahmacariyaṃ ettha tadādhārapuggalehīti samayo, khaṇo. Samenti ettha, etena vā saṃgacchanti dhammā sahajātadhammehi uppādādīhi vāti samayo, kālo. Dhammappavattimattatāya atthato abhūtopi hi kālo dhammappavattiyā adhikaraṇaṃ kāraṇaṃ viya ca parikappanāmattasiddhena rūpena voharīyati. Samaṃ, saha vā avayavānaṃ ayanaṃ pavatti avaṭṭhānanti samayo, samūho yathā ‘‘samudāyo’’ti. Avayavena sahāvaṭṭhānameva hi samūho. Paccayantarasamāgame eti phalaṃ etasmā uppajjati pavattati cāti samayo, hetu yathā ‘‘samudayo’’ti. Sameti saṃyojanabhāvato sambandho eti attano visaye pavattati, daḷhaggahaṇabhāvato vā taṃsaṃyuttā ayanti pavattanti sattā yathābhinivesaṃ etenāti samayo, diṭṭhi. Diṭṭhisaṃyojanena hi sattā ativiya bajjhanti. Samiti saṅgati samodhānanti samayo, paṭilābho. Samassa nirodhassa yānaṃ, sammā vā yānaṃ apagamo appavattīti samayo, pahānaṃ. Ñāṇena abhimukhaṃ sammā etabbo adhigantabboti abhisamayo, dhammānaṃ aviparīto sabhāvo. Abhimukhabhāvena sammā eti gacchati bujjhatīti abhisamayo, dhammānaṃ yathābhūtasabhāvāvabodho. Evaṃ tasmiṃ tasmiṃ atthe samayasaddassa pavatti veditabbā.

    நனு ச அத்த²மத்தங் படிச்ச ஸத்³தா³ அபி⁴னிவிஸந்தி, ந ஏகேன ஸத்³தே³ன அனேகே அத்தா² அபி⁴தீ⁴யந்தீதி? ஸச்சமேதங் ஸத்³த³விஸேஸே அபெக்கி²தே. ஸத்³த³விஸேஸே ஹி அபெக்கி²யமானே ஏகேன ஸத்³தே³ன அனேகத்தா²பி⁴தா⁴னங் ந ஸம்ப⁴வதி. ந ஹி யோ காலத்தோ² ஸமயஸத்³தோ³, ஸோயேவ ஸமூஹாதி³அத்த²ங் வத³தி. எத்த² பன தேஸங் தேஸங் அத்தா²னங் ஸமயஸத்³த³வசனீயதாஸாமஞ்ஞமுபாதா³ய அனேகத்த²தா ஸமயஸத்³த³ஸ்ஸ வுத்தா. ஏவங் ஸப்³ப³த்த² அத்து²த்³தா⁴ரே அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³. இத⁴ பனஸ்ஸ காலோ அத்தோ²தி அஸ்ஸ ஸமயஸத்³த³ஸ்ஸ இத⁴ காலோ அத்தோ² ஸமவாயாதீ³னங் அத்தா²னங் இத⁴ அஸம்ப⁴வதோ தே³ஸதே³ஸகாதீ³னங் விய நிதா³னபா⁴வேன காலஸ்ஸ அபதி³ஸிதப்³ப³தோ ச.

    Nanu ca atthamattaṃ paṭicca saddā abhinivisanti, na ekena saddena aneke atthā abhidhīyantīti? Saccametaṃ saddavisese apekkhite. Saddavisese hi apekkhiyamāne ekena saddena anekatthābhidhānaṃ na sambhavati. Na hi yo kālattho samayasaddo, soyeva samūhādiatthaṃ vadati. Ettha pana tesaṃ tesaṃ atthānaṃ samayasaddavacanīyatāsāmaññamupādāya anekatthatā samayasaddassa vuttā. Evaṃ sabbattha atthuddhāre adhippāyo veditabbo. Idha panassa kālo atthoti assa samayasaddassa idha kālo attho samavāyādīnaṃ atthānaṃ idha asambhavato desadesakādīnaṃ viya nidānabhāvena kālassa apadisitabbato ca.

    உபயோக³வசனேன பு⁴ம்மவசனேன ச நித்³தே³ஸமகத்வா இத⁴ கரணவசனேன நித்³தே³ஸே பயோஜனங் நித்³தா⁴ரேதுகாமோ பரம்முகே²ன சோத³னங் ஸமுட்டா²பேதி ‘‘எத்தா²ஹா’’திஆதி³. எத்த² ‘‘தேன ஸமயேனா’’தி இமஸ்மிங் டா²னே விதண்ட³வாதீ³ ஆஹாதி அத்தோ². அதா²தி சோத³னாய கத்துகாமதங் தீ³பேதி, நனூதி இமினா ஸமானத்தோ². கஸ்மா கரணவசனேன நித்³தே³ஸோ கதோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பு⁴ம்மவசனேன நித்³தே³ஸோ கதோதி யோஜேதப்³ப³ங். எத்தா²பி ‘‘யதா²’’தி இத³ங் ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். தத்தா²தி தேஸு ஸுத்தாபி⁴த⁴ம்மேஸு. ததா²தி உபயோக³பு⁴ம்மவசனேஹி. இதா⁴தி இமஸ்மிங் வினயே. அஞ்ஞதா²தி கரணவசனேன. அச்சந்தமேவாதி ஆரம்ப⁴தோ பட்டா²ய யாவ தே³ஸனானிட்டா²னங், தாவ அச்சந்தமேவ, நிரந்தரமேவாதி அத்தோ². கருணாவிஹாரேனாதி பரஹிதபடிபத்திஸங்கா²தேன கருணாவிஹாரேன. ததா² ஹி கருணானிதா³னத்தா தே³ஸனாய இத⁴ பரஹிதபடிபத்தி ‘‘கருணாவிஹாரோ’’தி வுத்தா, ந பன கருணாஸமஆபத்திவிஹாரோ. ந ஹி தே³ஸனாகாலே தே³ஸேதப்³ப³த⁴ம்மவிஸயஸ்ஸ தே³ஸனாஞாணஸ்ஸ ஸத்தவிஸயாய மஹாகருணாய ஸஹுப்பத்தி ஸம்ப⁴வதி பி⁴ன்னவிஸயத்தா, தஸ்மா கருணாவஸேன பவத்தோ பரஹிதபஅபத்திஸங்கா²தோ விஹாரோ இத⁴ கருணாவிஹாரோதி வேதி³தப்³போ³. தத³த்த²ஜோதனத்த²ந்தி அச்சந்தஸங்யோக³த்த²தீ³பனத்த²ங் உபயோக³னித்³தே³ஸோ கதோ யதா² ‘‘மாஸங் அஜ்ஜே²தீ’’தி.

    Upayogavacanena bhummavacanena ca niddesamakatvā idha karaṇavacanena niddese payojanaṃ niddhāretukāmo parammukhena codanaṃ samuṭṭhāpeti ‘‘etthāhā’’tiādi. Ettha ‘‘tena samayenā’’ti imasmiṃ ṭhāne vitaṇḍavādī āhāti attho. Athāti codanāya kattukāmataṃ dīpeti, nanūti iminā samānattho. Kasmā karaṇavacanena niddeso katoti sambandho. Bhummavacanena niddeso katoti yojetabbaṃ. Etthāpi ‘‘yathā’’ti idaṃ ānetvā sambandhitabbaṃ. Tatthāti tesu suttābhidhammesu. Tathāti upayogabhummavacanehi. Idhāti imasmiṃ vinaye. Aññathāti karaṇavacanena. Accantamevāti ārambhato paṭṭhāya yāva desanāniṭṭhānaṃ, tāva accantameva, nirantaramevāti attho. Karuṇāvihārenāti parahitapaṭipattisaṅkhātena karuṇāvihārena. Tathā hi karuṇānidānattā desanāya idha parahitapaṭipatti ‘‘karuṇāvihāro’’ti vuttā, na pana karuṇāsamaāpattivihāro. Na hi desanākāle desetabbadhammavisayassa desanāñāṇassa sattavisayāya mahākaruṇāya sahuppatti sambhavati bhinnavisayattā, tasmā karuṇāvasena pavatto parahitapaapattisaṅkhāto vihāro idha karuṇāvihāroti veditabbo. Tadatthajotanatthanti accantasaṃyogatthadīpanatthaṃ upayoganiddeso kato yathā ‘‘māsaṃ ajjhetī’’ti.

    அதி⁴கரணத்தோ²தி ஆதா⁴ரத்தோ². பா⁴வோ நாம கிரியா, கிரியாய கிரியந்தரலக்க²ணங் பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணங், ஸோயேவத்தோ² பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணத்தோ². கத²ங் பன அபி⁴த⁴ம்மே யதா²வுத்தஅத்த²த்³வயஸம்ப⁴வோதி ஆஹ ‘‘அதி⁴கரணஞ்ஹீ’’திஆதி³. தத்த² காலஸங்கா²தோ அத்தோ² காலத்தோ², ஸமூஹஸங்கா²தோ அத்தோ² ஸமூஹத்தோ². அத² வா காலஸத்³த³ஸ்ஸ அத்தோ² காலத்தோ², ஸமூஹஸத்³த³ஸ்ஸ அத்தோ² ஸமூஹத்தோ². கோ ஸோ? ஸமயோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – காலத்தோ² ஸமூஹத்தோ² ச ஸமயோ தத்த² அபி⁴த⁴ம்மே வுத்தானங் ப²ஸ்ஸாதி³த⁴ம்மானங் அதி⁴கரணங் ஆதா⁴ரோதி யஸ்மிங் காலே த⁴ம்மபுஞ்ஜே வா காமாவசரங் குஸலங் சித்தங் உப்பன்னங் ஹோதி, தஸ்மிங்யேவ காலே புஞ்ஜே ச ப²ஸ்ஸாத³யோபி ஹொந்தீதி அயஞ்ஹி தத்த² அத்தோ².

    Adhikaraṇatthoti ādhārattho. Bhāvo nāma kiriyā, kiriyāya kiriyantaralakkhaṇaṃ bhāvenabhāvalakkhaṇaṃ, soyevattho bhāvenabhāvalakkhaṇattho. Kathaṃ pana abhidhamme yathāvuttaatthadvayasambhavoti āha ‘‘adhikaraṇañhī’’tiādi. Tattha kālasaṅkhāto attho kālattho, samūhasaṅkhāto attho samūhattho. Atha vā kālasaddassa attho kālattho, samūhasaddassa attho samūhattho. Ko so? Samayo. Idaṃ vuttaṃ hoti – kālattho samūhattho ca samayo tattha abhidhamme vuttānaṃ phassādidhammānaṃ adhikaraṇaṃ ādhāroti yasmiṃ kāle dhammapuñje vā kāmāvacaraṃ kusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hoti, tasmiṃyeva kāle puñje ca phassādayopi hontīti ayañhi tattha attho.

    நனு சாயங் உபாதா³ய பஞ்ஞத்தோ காலோ ஸமூஹோ ச வோஹாரமத்தகோ, ஸோ கத²ங் ஆதா⁴ரோ தத்த² வுத்தத⁴ம்மானந்தி? நாயங் தோ³ஸோ. யதா² ஹி காலோ ஸபா⁴வத⁴ம்மபரிச்சி²ன்னோ ஸயங் பரமத்த²தோ அவிஜ்ஜமானோபி ஆதா⁴ரபா⁴வேன பஞ்ஞத்தோ தங்க²ணப்பவத்தானங் ததோ புப்³பே³ பரதோ ச அபா⁴வதோ ‘‘புப்³ப³ண்ஹே ஜாதோ ஸாயன்ஹே க³ச்ச²தீ’’திஆதீ³ஸு, ஸமூஹோ ச அவயவவினிமுத்தோ அவிஜ்ஜமானோபி கப்பனாமத்தஸித்³தோ⁴ அவயவானங் ஆதா⁴ரபா⁴வேன பஞ்ஞபீயதி ‘‘ருக்கே² ஸாகா², யவராஸிம்ஹி ஸம்பூ⁴தோ’’திஆதீ³ஸு, ஏவமிதா⁴பீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Nanu cāyaṃ upādāya paññatto kālo samūho ca vohāramattako, so kathaṃ ādhāro tattha vuttadhammānanti? Nāyaṃ doso. Yathā hi kālo sabhāvadhammaparicchinno sayaṃ paramatthato avijjamānopi ādhārabhāvena paññatto taṅkhaṇappavattānaṃ tato pubbe parato ca abhāvato ‘‘pubbaṇhe jāto sāyanhe gacchatī’’tiādīsu, samūho ca avayavavinimutto avijjamānopi kappanāmattasiddho avayavānaṃ ādhārabhāvena paññapīyati ‘‘rukkhe sākhā, yavarāsimhi sambhūto’’tiādīsu, evamidhāpīti daṭṭhabbaṃ.

    அபி⁴த⁴ம்மே ஆதா⁴ரத்த²ஸம்ப⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணத்த²ஸம்ப⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘க²ணஸமவாயஹேதுஸங்கா²தஸ்ஸா’’திஆதி³. தத்த² க²ணோ நாம அட்ட²க்க²ணவினிமுத்தோ நவமோ பு³த்³து⁴ப்பாத³ஸங்கா²தோ க²ணோ, யானி வா பனேதானி ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, சக்கானி யேஹி ஸமன்னாக³தானங் தே³வமனுஸ்ஸானங் சதுசக்கங் பவத்ததீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.31) எத்த² பதிரூபதே³ஸவாஸோ, ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயோ, அத்தஸம்மாபணிதி⁴, புப்³பே³ ச கதபுஞ்ஞதாதி சத்தாரி சக்கானி வுத்தானி, தானி ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா ஓகாஸட்டே²ன க²ணோதி வேதி³தப்³போ³. தானி ஹி குஸலுப்பத்தியா ஓகாஸபூ⁴தானி. ஸமவாயோ நாம ‘‘சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி சக்கு²விஞ்ஞாண’’ந்தி (ம॰ நி॰ 1.204; 3.421; ஸங்॰ நி॰ 4.60) ஏவமாதி³னா நித்³தி³ட்டா² சக்கு²விஞ்ஞாணாதி³ஸங்கா²தஸாதா⁴ரணப²லனிப்பா²த³கத்தேன ஸண்டி²தா சக்கு²ரூபாதி³பச்சயஸாமக்³கீ³. சக்கு²ரூபாதீ³னஞ்ஹி சக்கு²விஞ்ஞாணாதி³ஸாதா⁴ரணப²லங். ஹேதூதி ஜனகஹேது. யதா²வுத்தக²ணஸங்க²ஆதஸ்ஸ ஸமவாயஸங்கா²தஸ்ஸ ஹேதுஸங்கா²தஸ்ஸ ச ஸமயஸ்ஸ பா⁴வேன ஸத்தாய தேஸங் ப²ஸ்ஸாதி³த⁴ம்மானங் பா⁴வோ ஸத்தா லக்கீ²யதி விஞ்ஞாயதீதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² ‘‘கா³வீஸு து³ய்ஹமானாஸு க³தோ, து³த்³தா⁴ஸு ஆக³தோ’’தி தோ³ஹனகிரியாய க³மனகிரியா லக்கீ²யதி, ஏவமிதா⁴பி ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே, தஸ்மிங் ஸமயே’’தி ச வுத்தே ‘‘ஸதீ’’தி அயமத்தோ² விஞ்ஞாயமானோ ஏவ ஹோதி அஞ்ஞகிரியாய ஸம்ப³ந்தா⁴பா⁴வே பத³த்த²ஸ்ஸ ஸத்தாவிரஹாபா⁴வதோதி ஸமயஸ்ஸ ஸத்தாகிரியாய சித்தஸ்ஸ உப்பாத³கிரியா ப²ஸ்ஸாதி³ப⁴வனகிரியா ச லக்கீ²யதீதி. அயஞ்ஹி தத்த² அத்தோ² யஸ்மிங் யதா²வுத்தே க²ணே பச்சயஸமவாயே ஹேதும்ஹி ச ஸதி காமாவசரங் குஸலங் சித்தங் உப்பன்னங் ஹோதி, தஸ்மிங்யேவ க²ணே பச்சயஸமவாயே ஹேதும்ஹி ச ஸதி ப²ஸ்ஸாத³யோபி ஹொந்தீதி . தத³த்த²ஜோதனத்த²ந்தி அதி⁴கரணத்த²ஸ்ஸ பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணத்த²ஸ்ஸ ச தீ³பனத்த²ங்.

    Abhidhamme ādhāratthasambhavaṃ dassetvā idāni bhāvenabhāvalakkhaṇatthasambhavaṃ dassento āha ‘‘khaṇasamavāyahetusaṅkhātassā’’tiādi. Tattha khaṇo nāma aṭṭhakkhaṇavinimutto navamo buddhuppādasaṅkhāto khaṇo, yāni vā panetāni ‘‘cattārimāni, bhikkhave, cakkāni yehi samannāgatānaṃ devamanussānaṃ catucakkaṃ pavattatī’’ti (a. ni. 4.31) ettha patirūpadesavāso, sappurisūpanissayo, attasammāpaṇidhi, pubbe ca katapuññatāti cattāri cakkāni vuttāni, tāni ekajjhaṃ katvā okāsaṭṭhena khaṇoti veditabbo. Tāni hi kusaluppattiyā okāsabhūtāni. Samavāyo nāma ‘‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇa’’nti (ma. ni. 1.204; 3.421; saṃ. ni. 4.60) evamādinā niddiṭṭhā cakkhuviññāṇādisaṅkhātasādhāraṇaphalanipphādakattena saṇṭhitā cakkhurūpādipaccayasāmaggī. Cakkhurūpādīnañhi cakkhuviññāṇādisādhāraṇaphalaṃ. Hetūti janakahetu. Yathāvuttakhaṇasaṅkhaātassa samavāyasaṅkhātassa hetusaṅkhātassa ca samayassa bhāvena sattāya tesaṃ phassādidhammānaṃ bhāvo sattā lakkhīyati viññāyatīti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā ‘‘gāvīsu duyhamānāsu gato, duddhāsu āgato’’ti dohanakiriyāya gamanakiriyā lakkhīyati, evamidhāpi ‘‘yasmiṃ samaye, tasmiṃ samaye’’ti ca vutte ‘‘satī’’ti ayamattho viññāyamāno eva hoti aññakiriyāya sambandhābhāve padatthassa sattāvirahābhāvatoti samayassa sattākiriyāya cittassa uppādakiriyā phassādibhavanakiriyā ca lakkhīyatīti. Ayañhi tattha attho yasmiṃ yathāvutte khaṇe paccayasamavāye hetumhi ca sati kāmāvacaraṃ kusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hoti, tasmiṃyeva khaṇe paccayasamavāye hetumhi ca sati phassādayopi hontīti . Tadatthajotanatthanti adhikaraṇatthassa bhāvenabhāvalakkhaṇatthassa ca dīpanatthaṃ.

    இத⁴ பனாதி இமஸ்மிங் வினயே. ஹேதுஅத்தோ² கரணத்தோ² ச ஸம்ப⁴வதீதி ‘‘அன்னேன வஸதி, விஜ்ஜாய வஸதீ’’திஆதீ³ஸு விய ஹேதுஅத்தோ² ‘‘ப²ரஸுனா சி²ந்த³தி, குதா³லேன க²ணதீ’’திஆதீ³ஸு விய கரணத்தோ² ச ஸம்ப⁴வதி. கத²ங் ஸம்ப⁴வதீதி ஆஹ ‘‘யோ ஹி ஸோ’’திஆதி³. தேன ஸமயேன ஹேதுபூ⁴தேன கரணபூ⁴தேனாதி எத்த² பன தங்தங்வத்து²வீதிக்கமோவ ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா ஹேது சேவ கரணஞ்ச. ததா² ஹி யதா³ ப⁴க³வா ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா பட²மமேவ தேஸங் தேஸங் தத்த² தத்த² தங்தங்ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திஹேதுபூ⁴தங் வீதிக்கமங் அபெக்க²மானோ விஹரதி, ததா³ தங் தங் வீதிக்கமங் அபெக்கி²த்வா தத³த்த²ங் வஸதீதி ஸித்³தோ⁴ வத்து²வீதிக்கமஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வோ ‘‘அன்னேன வஸதி, அன்னங் அபெக்கி²த்வா தத³த்தா²ய வஸதீ’’திஆதீ³ஸு விய. ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திகாலே பன தேனேவ புப்³ப³ஸித்³தே⁴ன வீதிக்கமேன ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேதீதி ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா ஸாத⁴கதமத்தா கரணபா⁴வோபி வீதிக்கமஸ்ஸேவ ஸித்³தோ⁴ ‘‘அஸினா சி²ந்த³தீ’’திஆதீ³ஸு விய. வீதிக்கமங் பன அபெக்க²மானோ தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் தன்னிஸ்ஸயகாலம்பி அபெக்கி²த்வா விஹரதீதி காலஸ்ஸபி இத⁴ ஹேதுபா⁴வோ வுத்தோ, ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெந்தோ ச தங் தங் வீதிக்கமகாலங் அனதிக்கமித்வா தேனேவ காலேன ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேதீதி வீதிக்கமனிஸ்ஸயஸ்ஸ காலஸ்ஸபி கரணபா⁴வோ வுத்தோ, தஸ்மா இமினா பரியாயேன காலஸ்ஸபி ஹேதுபா⁴வோ கரணபா⁴வோ ச லப்³ப⁴தீதி வுத்தங் ‘‘தேன ஸமயேன ஹேதுபூ⁴தேன கரணபூ⁴தேனா’’தி. நிப்பரியாயதோ பன வீதிக்கமோயேவ ஹேதுபூ⁴தோ கரணபூ⁴தோ ச. ஸோ ஹி வீதிக்கமக்க²ணே ஹேது ஹுத்வா பச்சா² ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞாபனே கரணம்பி ஹோதீதி.

    Idha panāti imasmiṃ vinaye. Hetuattho karaṇattho ca sambhavatīti ‘‘annena vasati, vijjāya vasatī’’tiādīsu viya hetuattho ‘‘pharasunā chindati, kudālena khaṇatī’’tiādīsu viya karaṇattho ca sambhavati. Kathaṃ sambhavatīti āha ‘‘yo hi so’’tiādi. Tena samayena hetubhūtena karaṇabhūtenāti ettha pana taṃtaṃvatthuvītikkamova sikkhāpadapaññattiyā hetu ceva karaṇañca. Tathā hi yadā bhagavā sikkhāpadapaññattiyā paṭhamameva tesaṃ tesaṃ tattha tattha taṃtaṃsikkhāpadapaññattihetubhūtaṃ vītikkamaṃ apekkhamāno viharati, tadā taṃ taṃ vītikkamaṃ apekkhitvā tadatthaṃ vasatīti siddho vatthuvītikkamassa hetubhāvo ‘‘annena vasati, annaṃ apekkhitvā tadatthāya vasatī’’tiādīsu viya. Sikkhāpadapaññattikāle pana teneva pubbasiddhena vītikkamena sikkhāpadaṃ paññapetīti sikkhāpadapaññattiyā sādhakatamattā karaṇabhāvopi vītikkamasseva siddho ‘‘asinā chindatī’’tiādīsu viya. Vītikkamaṃ pana apekkhamāno teneva saddhiṃ tannissayakālampi apekkhitvā viharatīti kālassapi idha hetubhāvo vutto, sikkhāpadaṃ paññapento ca taṃ taṃ vītikkamakālaṃ anatikkamitvā teneva kālena sikkhāpadaṃ paññapetīti vītikkamanissayassa kālassapi karaṇabhāvo vutto, tasmā iminā pariyāyena kālassapi hetubhāvo karaṇabhāvo ca labbhatīti vuttaṃ ‘‘tena samayena hetubhūtena karaṇabhūtenā’’ti. Nippariyāyato pana vītikkamoyeva hetubhūto karaṇabhūto ca. So hi vītikkamakkhaṇe hetu hutvā pacchā sikkhāpadapaññāpane karaṇampi hotīti.

    ஸிக்கா²பதா³னி பஞ்ஞாபயந்தோதி வீதிக்கமங் புச்சி²த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா ஓதிண்ணவத்து²கங் புக்³க³லங் படிபுச்சி²த்வா விக³ரஹித்வா ச தங் தங் வத்து²ங் ஓதிண்ணகாலங் அனதிக்கமித்வா தேனேவ காலேன கரணபூ⁴தேன ஸிக்கா²பதா³னி பஞ்ஞாபயந்தோ. ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திஹேதுஞ்ச அபெக்க²மானோதி ததியபாராஜிகாதீ³ஸு விய ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா ஹேதுபூ⁴தங் தங் தங் வத்து²ங் வீதிக்கமஸமயங் அபெக்க²மானோ தேன ஸமயேன ஹேதுபூ⁴தேன ப⁴க³வா தத்த² தத்த² விஹாஸீதி அத்தோ². ‘‘ஸிக்கா²பதா³னி பஞ்ஞாபயந்தோ ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திஹேதுஞ்ச அபெக்க²மானோ’’தி வசனதோ ‘‘தேன ஸமயேன கரணபூ⁴தேன ஹேதுபூ⁴தேனா’’தி ஏவங் வத்தப்³பே³பி பட²மங் ‘‘ஹேதுபூ⁴தேனா’’தி வசனங் இத⁴ ஹேதுஅத்த²ஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா வுத்தங். ப⁴க³வா ஹி வேரஞ்ஜாயங் விஹரந்தோ தே²ரஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியாசனஹேதுபூ⁴தங் பரிவிதக்கஸமயங் அபெக்க²மானோ தேன ஸமயேன ஹேதுபூ⁴தேன விஹாஸீதி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். கிங் பனெத்த² யுத்திசிந்தாய, ஆசரியஸ்ஸ இத⁴ கமவசனிச்சா² நத்தீ²தி ஏவமேதங் க³ஹேதப்³ப³ங். தேனேவ தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யம்பி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.பரிப்³பா³ஜககதா²வண்ணனா) ‘‘தேன ஸமயேன ஹேதுபூ⁴தேன கரணபூ⁴தேனா’’திஆதி³னா அயமேவ அனுக்கமோ வுத்தோ. ந ஹி தத்த² பட²மங் ‘‘ஹேதுபூ⁴தேனா’’தி வசனங் இத⁴ ‘‘தேன ஸமயேன வேரஞ்ஜாயங் விஹரதீ’’தி எத்த² ஹேதுஅத்த²ஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதபா⁴வதீ³பனத்த²ங் வுத்தங். ‘‘ஸிக்கா²பதா³னி பஞ்ஞாபயந்தோ ஹேதுபூ⁴தேன கரணபூ⁴தேன ஸமயேன விஹாஸி, ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திஹேதுஞ்ச அபெக்க²மானோ ஹேதுபூ⁴தேன ஸமயேன விஹாஸீதி ஏவமெத்த² ஸம்ப³ந்தோ⁴ காதப்³போ³’’திபி வத³ந்தி. தத³த்த²ஜோதனத்த²ந்தி ஹேதுஅத்த²ஸ்ஸ கரணத்த²ஸ்ஸ வா தீ³பனத்த²ங். இதா⁴தி இமஸ்மிங் வினயே. ஹோதி செத்தா²தி எத்த² இமஸ்மிங் பதே³ஸே யதா²வுத்தத்த²ஸங்க³ஹவஸேன அயங் கா³தா² ஹோதி. அஞ்ஞத்ராதி ஸுத்தாபி⁴த⁴ம்மேஸு.

    Sikkhāpadānipaññāpayantoti vītikkamaṃ pucchitvā bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā otiṇṇavatthukaṃ puggalaṃ paṭipucchitvā vigarahitvā ca taṃ taṃ vatthuṃ otiṇṇakālaṃ anatikkamitvā teneva kālena karaṇabhūtena sikkhāpadāni paññāpayanto. Sikkhāpadapaññattihetuñca apekkhamānoti tatiyapārājikādīsu viya sikkhāpadapaññattiyā hetubhūtaṃ taṃ taṃ vatthuṃ vītikkamasamayaṃ apekkhamāno tena samayena hetubhūtena bhagavā tattha tattha vihāsīti attho. ‘‘Sikkhāpadāni paññāpayanto sikkhāpadapaññattihetuñca apekkhamāno’’ti vacanato ‘‘tena samayena karaṇabhūtena hetubhūtenā’’ti evaṃ vattabbepi paṭhamaṃ ‘‘hetubhūtenā’’ti vacanaṃ idha hetuatthassa adhippetattā vuttaṃ. Bhagavā hi verañjāyaṃ viharanto therassa sikkhāpadapaññattiyācanahetubhūtaṃ parivitakkasamayaṃ apekkhamāno tena samayena hetubhūtena vihāsīti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Kiṃ panettha yutticintāya, ācariyassa idha kamavacanicchā natthīti evametaṃ gahetabbaṃ. Teneva dīghanikāyaṭṭhakathāyampi (dī. ni. aṭṭha. 1.paribbājakakathāvaṇṇanā) ‘‘tena samayena hetubhūtena karaṇabhūtenā’’tiādinā ayameva anukkamo vutto. Na hi tattha paṭhamaṃ ‘‘hetubhūtenā’’ti vacanaṃ idha ‘‘tena samayena verañjāyaṃ viharatī’’ti ettha hetuatthassa adhippetabhāvadīpanatthaṃ vuttaṃ. ‘‘Sikkhāpadāni paññāpayanto hetubhūtena karaṇabhūtena samayena vihāsi, sikkhāpadapaññattihetuñca apekkhamāno hetubhūtena samayena vihāsīti evamettha sambandho kātabbo’’tipi vadanti. Tadatthajotanatthanti hetuatthassa karaṇatthassa vā dīpanatthaṃ. Idhāti imasmiṃ vinaye. Hoti cetthāti ettha imasmiṃ padese yathāvuttatthasaṅgahavasena ayaṃ gāthā hoti. Aññatrāti suttābhidhammesu.
