Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    8. வேஸாரஜ்ஜஸுத்தவண்ணனா

    8. Vesārajjasuttavaṇṇanā

    8. அட்ட²மே வேஸாரஜ்ஜானீதி எத்த² ஸாரஜ்ஜபடிபக்கோ² வேஸாரஜ்ஜங், சதூஸு டா²னேஸு ஸாரஜ்ஜாபா⁴வங் பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸ உப்பன்னஸோமனஸ்ஸமயஞாணஸ்ஸேதங் நாமங். ஆஸப⁴ங் டா²னந்தி ஸெட்ட²ட்டா²னங் உத்தமட்டா²னங். ஆஸபா⁴ வா புப்³ப³பு³த்³தா⁴, தேஸங் டா²னந்தி அத்தோ². அபிச க³வஸதஜெட்ட²கோ உஸபோ⁴, க³வஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ வஸபோ⁴. வஜஸதஜெட்ட²கோ வா உஸபோ⁴, வஜஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ வஸபோ⁴ , ஸப்³ப³க³வஸெட்டோ² ஸப்³ப³பரிஸ்ஸயஸஹோ ஸேதோ பாஸாதி³கோ மஹாபா⁴ரவஹோ அஸனிஸதஸத்³தே³ஹிபி அஸம்பகம்பியோ நிஸபோ⁴, ஸோ இத⁴ உஸபோ⁴தி அதி⁴ப்பேதோ. இத³ம்பி ஹி தஸ்ஸ பரியாயவசனங். உஸப⁴ஸ்ஸ இத³ந்தி ஆஸப⁴ங். டா²னந்தி சதூஹி பாதே³ஹி பத²விங் உப்பீளெத்வா வவத்தா²னங். இத³ங் பன ஆஸப⁴ங் வியாதி ஆஸப⁴ங். யதே²வ ஹி நிஸப⁴ஸங்கா²தோ உஸபோ⁴ சதூஹி பாதே³ஹி பத²விங் உப்பீளெத்வா அசலட்டா²னேன திட்ட²தி, ஏவங் ததா²க³தோபி சதூஹி வேஸாரஜ்ஜபாதே³ஹி அட்ட²பரிஸபத²விங் உப்பீளெத்வா ஸதே³வகே லோகே கேனசி பச்சத்தி²கேன பச்சாமித்தேன அகம்பியோ அசலட்டா²னேன திட்ட²தி. ஏவங் திட்ட²மானோவ தங் ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி உபக³ச்ச²தி ந பச்சக்கா²தி, அத்தனி ஆரோபேதி. தேன வுத்தங் ‘‘ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதீ’’தி.

    8. Aṭṭhame vesārajjānīti ettha sārajjapaṭipakkho vesārajjaṃ, catūsu ṭhānesu sārajjābhāvaṃ paccavekkhantassa uppannasomanassamayañāṇassetaṃ nāmaṃ. Āsabhaṃ ṭhānanti seṭṭhaṭṭhānaṃ uttamaṭṭhānaṃ. Āsabhā vā pubbabuddhā, tesaṃ ṭhānanti attho. Apica gavasatajeṭṭhako usabho, gavasahassajeṭṭhako vasabho. Vajasatajeṭṭhako vā usabho, vajasahassajeṭṭhako vasabho , sabbagavaseṭṭho sabbaparissayasaho seto pāsādiko mahābhāravaho asanisatasaddehipi asampakampiyo nisabho, so idha usabhoti adhippeto. Idampi hi tassa pariyāyavacanaṃ. Usabhassa idanti āsabhaṃ. Ṭhānanti catūhi pādehi pathaviṃ uppīḷetvā vavatthānaṃ. Idaṃ pana āsabhaṃ viyāti āsabhaṃ. Yatheva hi nisabhasaṅkhāto usabho catūhi pādehi pathaviṃ uppīḷetvā acalaṭṭhānena tiṭṭhati, evaṃ tathāgatopi catūhi vesārajjapādehi aṭṭhaparisapathaviṃ uppīḷetvā sadevake loke kenaci paccatthikena paccāmittena akampiyo acalaṭṭhānena tiṭṭhati. Evaṃ tiṭṭhamānova taṃ āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti upagacchati na paccakkhāti, attani āropeti. Tena vuttaṃ ‘‘āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānātī’’ti.

    பரிஸாஸூதி அட்ட²ஸு பரிஸாஸு. ஸீஹனாத³ங் நத³தீதி ஸெட்ட²னாத³ங் அபீ⁴தனாத³ங் நத³தி, ஸீஹனாத³ஸதி³ஸங் வா நாத³ங் நத³தி. அயமத்தோ² ஸீஹனாத³ஸுத்தேன த³ஸ்ஸேதப்³போ³. யதா² வா ஸீஹோ ஸஹனதோ ச ஹனநதோ ச ஸீஹோதி வுச்சதி, ஏவங் ததா²க³தோ லோகத⁴ம்மானங் ஸஹனதோ பரப்பவாதா³னஞ்ச ஹனநதோ ஸீஹோதி வுச்சதி. ஏவங் வுத்தஸ்ஸ ஸீஹஸ்ஸ நாத³ங் ஸீஹனாத³ங். தத்த² யதா² ஸீஹோ ஸீஹப³லேன ஸமன்னாக³தோ ஸப்³ப³த்த² விஸாரதோ³ விக³தலோமஹங்ஸோ ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ஏவங் ததா²க³தஸீஹோபி ததா²க³தப³லேஹி ஸமன்னாக³தோ அட்ட²ஸு பரிஸாஸு விஸாரதோ³ விக³தலோமஹங்ஸோ ‘‘இதி ரூப’’ந்திஆதி³னா நயேன நானாவித⁴தே³ஸனாவிலாஸஸம்பன்னங் ஸீஹனாத³ங் நத³தி. தேன வுத்தங் ‘‘பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தீ’’தி.

    Parisāsūti aṭṭhasu parisāsu. Sīhanādaṃ nadatīti seṭṭhanādaṃ abhītanādaṃ nadati, sīhanādasadisaṃ vā nādaṃ nadati. Ayamattho sīhanādasuttena dassetabbo. Yathā vā sīho sahanato ca hananato ca sīhoti vuccati, evaṃ tathāgato lokadhammānaṃ sahanato parappavādānañca hananato sīhoti vuccati. Evaṃ vuttassa sīhassa nādaṃ sīhanādaṃ. Tattha yathā sīho sīhabalena samannāgato sabbattha visārado vigatalomahaṃso sīhanādaṃ nadati, evaṃ tathāgatasīhopi tathāgatabalehi samannāgato aṭṭhasu parisāsu visārado vigatalomahaṃso ‘‘iti rūpa’’ntiādinā nayena nānāvidhadesanāvilāsasampannaṃ sīhanādaṃ nadati. Tena vuttaṃ ‘‘parisāsu sīhanādaṃ nadatī’’ti.

    ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதீதி எத்த² ப்³ரஹ்மந்தி ஸெட்ட²ங் உத்தமங் விஸுத்³த⁴ங். சக்கஸத்³தோ³ பனாயங் –

    Brahmacakkaṃpavattetīti ettha brahmanti seṭṭhaṃ uttamaṃ visuddhaṃ. Cakkasaddo panāyaṃ –

    ‘‘ஸம்பத்தியங் லக்க²ணே ச, ரத²ங்கே³ இரியாபதே²;

    ‘‘Sampattiyaṃ lakkhaṇe ca, rathaṅge iriyāpathe;

    தா³னே ரதனத⁴ம்மூர-சக்காதீ³ஸு ச தி³ஸ்ஸதி;

    Dāne ratanadhammūra-cakkādīsu ca dissati;

    த⁴ம்மசக்கே இத⁴ மதோ, தஞ்ச த்³வேதா⁴ விபா⁴வயே’’.

    Dhammacakke idha mato, tañca dvedhā vibhāvaye’’.

    ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, சக்கானி, யேஹி ஸமன்னாக³தானங் தே³வமனுஸ்ஸான’’ந்திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.31) ஹி அயங் ஸம்பத்தியங் தி³ஸ்ஸதி. ‘‘பாத³தலேஸு சக்கானி ஜாதானீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.35) எத்த² லக்க²ணே. ‘‘சக்கங்வ வஹதோ பத³’’ந்தி (த⁴॰ ப॰ 1) எத்த² ரத²ங்கே³. ‘‘சதுசக்கங் நவத்³வார’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 1.29) எத்த² இரியாபதே². ‘‘த³த³ங் பு⁴ஞ்ஜ மா ச பமாதோ³, சக்கங் வத்தய ஸப்³ப³பாணின’’ந்தி (ஜா॰ 1.7.149) எத்த² தா³னே. ‘‘தி³ப்³ப³ங் சக்கரதனங் பாதுரஹோஸீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.243; ம॰ நி॰ 3.256) எத்த² ரதனசக்கே. ‘‘மயா பவத்திதங் சக்க’’ந்தி (ஸு॰ நி॰ 562) எத்த² த⁴ம்மசக்கே. ‘‘இச்சா²ஹதஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, சக்கங் ப⁴மதி மத்த²கே’’தி (ஜா॰ 1.1.104; 1.5.103) எத்த² உரசக்கே. ‘‘கு²ரபரியந்தேன சேபி சக்கேனா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.166) எத்த² பஹரணசக்கே. ‘‘அஸனிவிசக்க’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 3.61; ஸங்॰ நி॰ 2.162) எத்த² அஸனிமண்ட³லே. இத⁴ பனாயங் த⁴ம்மசக்கே மதோ.

    ‘‘Cattārimāni, bhikkhave, cakkāni, yehi samannāgatānaṃ devamanussāna’’ntiādīsu (a. ni. 4.31) hi ayaṃ sampattiyaṃ dissati. ‘‘Pādatalesu cakkāni jātānī’’ti (dī. ni. 2.35) ettha lakkhaṇe. ‘‘Cakkaṃva vahato pada’’nti (dha. pa. 1) ettha rathaṅge. ‘‘Catucakkaṃ navadvāra’’nti (saṃ. ni. 1.29) ettha iriyāpathe. ‘‘Dadaṃ bhuñja mā ca pamādo, cakkaṃ vattaya sabbapāṇina’’nti (jā. 1.7.149) ettha dāne. ‘‘Dibbaṃ cakkaratanaṃ pāturahosī’’ti (dī. ni. 2.243; ma. ni. 3.256) ettha ratanacakke. ‘‘Mayā pavattitaṃ cakka’’nti (su. ni. 562) ettha dhammacakke. ‘‘Icchāhatassa posassa, cakkaṃ bhamati matthake’’ti (jā. 1.1.104; 1.5.103) ettha uracakke. ‘‘Khurapariyantena cepi cakkenā’’ti (dī. ni. 1.166) ettha paharaṇacakke. ‘‘Asanivicakka’’nti (dī. ni. 3.61; saṃ. ni. 2.162) ettha asanimaṇḍale. Idha panāyaṃ dhammacakke mato.

    தங் பனேதங் த⁴ம்மசக்கங் து³வித⁴ங் ஹோதி படிவேத⁴ஞாணஞ்ச தே³ஸனாஞாணஞ்ச. தத்த² பஞ்ஞாபபா⁴விதங் அத்தனோ அரியப²லாவஹங் படிவேத⁴ஞாணங், கருணாபபா⁴விதங் ஸாவகானங் அரியப²லாவஹங் தே³ஸனாஞாணங். தத்த² படிவேத⁴ஞாணங் உப்பஜ்ஜமானங் உப்பன்னந்தி து³வித⁴ங். தஞ்ஹி அபி⁴னிக்க²மனதோ யாவ அரஹத்தமக்³கா³ உப்பஜ்ஜமானங், ப²லக்க²ணே உப்பன்னங் நாம. துஸிதப⁴வனதோ வா யாவ மஹாபோ³தி⁴பல்லங்கே அரஹத்தமக்³கா³ உப்பஜ்ஜமானங், ப²லக்க²ணே உப்பன்னங் நாம. தீ³பங்கரதோ பட்டா²ய வா யாவ போ³தி⁴பல்லங்கே அரஹத்தமக்³கா³ உப்பஜ்ஜமானங், ப²லக்க²ணே உப்பன்னங் நாம. தே³ஸனாஞாணம்பி பவத்தமானங் பவத்தந்தி து³வித⁴ங். தஞ்ஹி யாவ அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ ஸோதாபத்திமக்³கா³ பவத்தமானங், ப²லக்க²ணே பவத்தங் நாம. தேஸு படிவேத⁴ஞாணங் லோகுத்தரங், தே³ஸனாஞாணங் லோகியங். உப⁴யம்பி பனேதங் அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணங், பு³த்³தா⁴னங்யேவ ஓரஸஞாணங்.

    Taṃ panetaṃ dhammacakkaṃ duvidhaṃ hoti paṭivedhañāṇañca desanāñāṇañca. Tattha paññāpabhāvitaṃ attano ariyaphalāvahaṃ paṭivedhañāṇaṃ, karuṇāpabhāvitaṃ sāvakānaṃ ariyaphalāvahaṃ desanāñāṇaṃ. Tattha paṭivedhañāṇaṃ uppajjamānaṃ uppannanti duvidhaṃ. Tañhi abhinikkhamanato yāva arahattamaggā uppajjamānaṃ, phalakkhaṇe uppannaṃ nāma. Tusitabhavanato vā yāva mahābodhipallaṅke arahattamaggā uppajjamānaṃ, phalakkhaṇe uppannaṃ nāma. Dīpaṅkarato paṭṭhāya vā yāva bodhipallaṅke arahattamaggā uppajjamānaṃ, phalakkhaṇe uppannaṃ nāma. Desanāñāṇampi pavattamānaṃ pavattanti duvidhaṃ. Tañhi yāva aññāsikoṇḍaññassa sotāpattimaggā pavattamānaṃ, phalakkhaṇe pavattaṃ nāma. Tesu paṭivedhañāṇaṃ lokuttaraṃ, desanāñāṇaṃ lokiyaṃ. Ubhayampi panetaṃ aññehi asādhāraṇaṃ, buddhānaṃyeva orasañāṇaṃ.

    ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தே படிஜானதோதி ‘‘அஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸப்³பே³ த⁴ம்மா மயா அபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴’’தி ஏவங் படிஜானதோ தவ. அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴தி இமே நாம த⁴ம்மா தயா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴. தத்ர வதாதி தேஸு ‘‘அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴’’தி ஏவங் த³ஸ்ஸிதத⁴ம்மேஸு. ஸஹத⁴ம்மேனாதி ஸஹேதுனா ஸகாரணேன வசனேன. நிமித்தமேதந்தி எத்த² புக்³க³லோபி த⁴ம்மோபி நிமித்தந்தி அதி⁴ப்பேதோ . தங் புக்³க³லங் ந பஸ்ஸாமி, யோ மங் படிசோதெ³ஸ்ஸதி. தங் த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸாமி, யங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘அயங் நாம த⁴ம்மோ தயா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி மங் படிசோதெ³ஸ்ஸதீதி அயமெத்த² அத்தோ². கே²மப்பத்தோதி கே²மங் பத்தோ. ஸேஸபத³த்³வயங் இமஸ்ஸேவ வேவசனங். ஸப்³ப³ம்பேதங் வேஸாரஜ்ஜஞாணமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். த³ஸப³லஸ்ஸ ஹி ‘‘அயங் நாம த⁴ம்மோ தயா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி சோத³கங் புக்³க³லங் வா சோத³னாகாரணங் அனபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴த⁴ம்மங் வா அபஸ்ஸதோ ‘‘ஸபா⁴வபு³த்³தோ⁴யேவ வத ஸமானோ அஹங் பு³த்³தொ⁴ஸ்மீதி வதா³மீ’’தி பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸ ப³லவதரங் ஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, தேன ஸம்பயுத்தங் ஞாணங் வேஸாரஜ்ஜங் நாம. தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘கே²மப்பத்தோ’’திஆதி³மாஹ. ஏவங் ஸப்³ப³த்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Sammāsambuddhassa te paṭijānatoti ‘‘ahaṃ sammāsambuddho, sabbe dhammā mayā abhisambuddhā’’ti evaṃ paṭijānato tava. Anabhisambuddhāti ime nāma dhammā tayā anabhisambuddhā. Tatra vatāti tesu ‘‘anabhisambuddhā’’ti evaṃ dassitadhammesu. Sahadhammenāti sahetunā sakāraṇena vacanena. Nimittametanti ettha puggalopi dhammopi nimittanti adhippeto . Taṃ puggalaṃ na passāmi, yo maṃ paṭicodessati. Taṃ dhammaṃ na passāmi, yaṃ dassetvā ‘‘ayaṃ nāma dhammo tayā anabhisambuddho’’ti maṃ paṭicodessatīti ayamettha attho. Khemappattoti khemaṃ patto. Sesapadadvayaṃ imasseva vevacanaṃ. Sabbampetaṃ vesārajjañāṇameva sandhāya vuttaṃ. Dasabalassa hi ‘‘ayaṃ nāma dhammo tayā anabhisambuddho’’ti codakaṃ puggalaṃ vā codanākāraṇaṃ anabhisambuddhadhammaṃ vā apassato ‘‘sabhāvabuddhoyeva vata samāno ahaṃ buddhosmīti vadāmī’’ti paccavekkhantassa balavataraṃ somanassaṃ uppajjati, tena sampayuttaṃ ñāṇaṃ vesārajjaṃ nāma. Taṃ sandhāya ‘‘khemappatto’’tiādimāha. Evaṃ sabbattha attho veditabbo.

    அந்தராயிகா த⁴ம்மாதி எத்த² பன அந்தராயங் கரொந்தீதி அந்தராயிகா. தே அத்த²தோ ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கந்தா ஸத்த ஆபத்திக்க²ந்தா⁴. ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கந்தங் ஹி அந்தமஸோ து³க்கடது³ப்³பா⁴ஸிதம்பி மக்³க³ப²லானங் அந்தராயங் கரோதி. இத⁴ பன மேது²னத⁴ம்மோ அதி⁴ப்பேதோ. மேது²னங் ஸேவதோ ஹி யஸ்ஸ கஸ்ஸசி நிஸ்ஸங்ஸயமேவ மக்³க³ப²லானங் அந்தராயோ ஹோதி.

    Antarāyikā dhammāti ettha pana antarāyaṃ karontīti antarāyikā. Te atthato sañcicca vītikkantā satta āpattikkhandhā. Sañcicca vītikkantaṃ hi antamaso dukkaṭadubbhāsitampi maggaphalānaṃ antarāyaṃ karoti. Idha pana methunadhammo adhippeto. Methunaṃ sevato hi yassa kassaci nissaṃsayameva maggaphalānaṃ antarāyo hoti.

    யஸ்ஸ கோ² பன தே அத்தா²யாதி ராக³க்க²யாதீ³ஸு யஸ்ஸ அத்தா²ய. த⁴ம்மோ தே³ஸிதோதி அஸுப⁴பா⁴வனாதி³த⁴ம்மோ கதி²தோ. தத்ர வத மந்தி தஸ்மிங் அனிய்யானிகத⁴ம்மே மங். ஸேஸங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    Yassa kho pana te atthāyāti rāgakkhayādīsu yassa atthāya. Dhammo desitoti asubhabhāvanādidhammo kathito. Tatra vata manti tasmiṃ aniyyānikadhamme maṃ. Sesaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ.

    வாத³பதா²தி வாதா³யேவ. புதூ²தி ப³ஹூ. ஸிதாதி உபனிப³த்³தா⁴ அபி⁴ஸங்க²தா. அத² வா புது²ஸ்ஸிதாதி புது²பா⁴வங் ஸிதா உபக³தா, புதூ²ஹி வா ஸிதாதிபி புது²ஸ்ஸிதா. யங் நிஸ்ஸிதாதி ஏதரஹிபி யங் வாத³பத²ங் நிஸ்ஸிதா. ந தே ப⁴வந்தீதி தே வாத³பதா² ந ப⁴வந்தி பி⁴ஜ்ஜந்தி வினஸ்ஸந்தி. த⁴ம்மசக்கந்தி தே³ஸனாஞாணஸ்ஸபி படிவேத⁴ஞாணஸ்ஸபி ஏதங் நாமங். தேஸு தே³ஸனாஞாணங் லோகியங், படிவேத⁴ஞாணங் லோகுத்தரங். கேவலீதி ஸகலகு³ணஸமன்னாக³தோ. தாதி³ஸந்தி ததா²வித⁴ங்.

    Vādapathāti vādāyeva. Puthūti bahū. Sitāti upanibaddhā abhisaṅkhatā. Atha vā puthussitāti puthubhāvaṃ sitā upagatā, puthūhi vā sitātipi puthussitā. Yaṃ nissitāti etarahipi yaṃ vādapathaṃ nissitā. Na te bhavantīti te vādapathā na bhavanti bhijjanti vinassanti. Dhammacakkanti desanāñāṇassapi paṭivedhañāṇassapi etaṃ nāmaṃ. Tesu desanāñāṇaṃ lokiyaṃ, paṭivedhañāṇaṃ lokuttaraṃ. Kevalīti sakalaguṇasamannāgato. Tādisanti tathāvidhaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 8. வேஸாரஜ்ஜஸுத்தங் • 8. Vesārajjasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 8. வேஸாரஜ்ஜஸுத்தவண்ணனா • 8. Vesārajjasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact