Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā

    23. வெஸ்ஸபூ⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா

    23. Vessabhūbuddhavaṃsavaṇṇanā

    ஸிகி²ஸ்ஸ பன ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ அந்தரஹிதே தஸ்ஸ ஸாஸனே ஸத்ததிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுகா மனுஸ்ஸா அனுக்கமேன பரிஹாயித்வா த³ஸவஸ்ஸாயுகா அஹேஸுங். புன வட்³டி⁴த்வா அபரிமிதாயுகா ஹுத்வா அனுக்கமேன பரிஹாயித்வா ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுகா அஹேஸுங். ததா³ விஜிதமனோபூ⁴ ஸப்³ப³லோகாபி⁴பூ⁴ ஸயம்பூ⁴ வெஸ்ஸபூ⁴ நாம ஸத்தா² லோகே உத³பாதி³. ஸோ பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா அனோமனக³ரே ஸுப்பதீதஸ்ஸ ஸுப்பதீதஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா ஸீலவதியா யஸவதியா நாம குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸோ த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன அனுபமுய்யானே மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மி. ஜாயமானோவ ஜனங் தோஸெந்தோ வஸப⁴னாத³ங் நதி³. தஸ்மா வஸப⁴னாத³ஹேதுத்தா தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘வெஸ்ஸபூ⁴’’தி நாமமகங்ஸு . ஸோ ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. ருசி-ஸுருசி-ரதிவட்³ட⁴னநாமகா தயோ பாஸாதா³ தஸ்ஸ அஹேஸுங். ஸுசித்தாதே³விப்பமுகா²னி திங்ஸ இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங்.

    Sikhissa pana sammāsambuddhassa aparabhāge antarahite tassa sāsane sattativassasahassāyukā manussā anukkamena parihāyitvā dasavassāyukā ahesuṃ. Puna vaḍḍhitvā aparimitāyukā hutvā anukkamena parihāyitvā saṭṭhivassasahassāyukā ahesuṃ. Tadā vijitamanobhū sabbalokābhibhū sayambhū vessabhū nāma satthā loke udapādi. So pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tato cavitvā anomanagare suppatītassa suppatītassa nāma rañño aggamahesiyā sīlavatiyā yasavatiyā nāma kucchismiṃ paṭisandhiṃ aggahesi. So dasannaṃ māsānaṃ accayena anupamuyyāne mātukucchito nikkhami. Jāyamānova janaṃ tosento vasabhanādaṃ nadi. Tasmā vasabhanādahetuttā tassa nāmaggahaṇadivase ‘‘vessabhū’’ti nāmamakaṃsu . So chabbassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Ruci-suruci-rativaḍḍhananāmakā tayo pāsādā tassa ahesuṃ. Sucittādevippamukhāni tiṃsa itthisahassāni paccupaṭṭhitāni ahesuṃ.

    ஸோ சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ஸுசித்தாய நாம தே³வியா ஸுப்பபு³த்³தே⁴ நாம குமாரே உப்பன்னே ஸுவண்ணஸிவிகாய உய்யானத³ஸ்ஸனத்தா²ய க³ந்த்வா தே³வத³த்தானி காஸாயானி க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜி. தங் ஸத்தத்திங்ஸஸஹஸ்ஸானி அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. அத² ஸோ தேஹி பரிவுதோ ச² மாஸே பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய ஸுசித்தனிக³மே ஸந்தி³ஸ்ஸமானஸரீராய ஸிரிவட்³ட⁴னாய நாம தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸாலவனே தி³வாவிஹாரங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே நரிந்த³னாக³ராஜேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா ஸாலபோ³தி⁴ங் பத³க்கி²ணதோ உபாக³மி. தஸ்ஸாபி ஸாலஸ்ஸ ததே³வ பாடலியா பமாணமேவ பமாணங் அஹோஸி. ததே²வ புப்ப²ப²லஸிரிவிப⁴வோ வேதி³தப்³போ³. ஸோ ஸாலமூலமுபக³ந்த்வா சத்தாலீஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா விக³தனீவரணங் ஸப்³ப³காமமதா³வரணங் அனாவரணஞாணங் படிலபி⁴த்வா – ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் தத்தே²வ வீதினாமெத்வா அத்தனோ கனிட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ ஸோணகுமாரஸ்ஸ உத்தரகுமாரஸ்ஸ ச உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா தே³வபதே²ன க³ந்த்வா அனோமனக³ரஸமீபே அருணுய்யானே ஓதரித்வா உய்யானபாலேன குமாரே பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் ஸபரிவாரானங் மஜ்ஜே² த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. ததா³ அஸீதியா கோடிஸஹஸ்ஸானங் பட²மோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி.

    So cattāri nimittāni disvā sucittāya nāma deviyā suppabuddhe nāma kumāre uppanne suvaṇṇasivikāya uyyānadassanatthāya gantvā devadattāni kāsāyāni gahetvā pabbaji. Taṃ sattattiṃsasahassāni anupabbajiṃsu. Atha so tehi parivuto cha māse padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya sucittanigame sandissamānasarīrāya sirivaḍḍhanāya nāma dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā sālavane divāvihāraṃ vītināmetvā sāyanhasamaye narindanāgarājena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā sālabodhiṃ padakkhiṇato upāgami. Tassāpi sālassa tadeva pāṭaliyā pamāṇameva pamāṇaṃ ahosi. Tatheva pupphaphalasirivibhavo veditabbo. So sālamūlamupagantvā cattālīsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā pallaṅkaṃ ābhujitvā vigatanīvaraṇaṃ sabbakāmamadāvaraṇaṃ anāvaraṇañāṇaṃ paṭilabhitvā – ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti udānaṃ udānetvā sattasattāhaṃ tattheva vītināmetvā attano kaniṭṭhabhātikassa soṇakumārassa uttarakumārassa ca upanissayasampattiṃ disvā devapathena gantvā anomanagarasamīpe aruṇuyyāne otaritvā uyyānapālena kumāre pakkosāpetvā tesaṃ saparivārānaṃ majjhe dhammacakkaṃ pavattesi. Tadā asītiyā koṭisahassānaṃ paṭhamo abhisamayo ahosi.

    புன ஜனபத³சாரிகங் சரந்தோ ப⁴க³வா தத்த² தத்த² த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஸத்ததியா கோடிஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி, ஸோ து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அனோமனக³ரேயேவ தி³ட்டி²ஜாலங் பி⁴ந்த³ந்தோ தித்தி²யமானத்³த⁴ஜங் பாதெந்தோ மானமத³ங் வித்³த⁴ங்ஸெந்தோ த⁴ம்மத்³த⁴ஜங் ஸமுஸ்ஸயந்தோ நவுதியோஜனவித்த²தாய மனுஸ்ஸபரிஸாய பரிமாணரஹிதாய தே³வபரிஸாய யமகபாடிஹாரியங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸே பஸாதெ³த்வா ஸட்டி²கோடியோ த⁴ம்மாமதேன தப்பேஸி, ஸோ ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Puna janapadacārikaṃ caranto bhagavā tattha tattha dhammaṃ desento sattatiyā koṭisahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi, so dutiyo abhisamayo ahosi. Anomanagareyeva diṭṭhijālaṃ bhindanto titthiyamānaddhajaṃ pātento mānamadaṃ viddhaṃsento dhammaddhajaṃ samussayanto navutiyojanavitthatāya manussaparisāya parimāṇarahitāya devaparisāya yamakapāṭihāriyaṃ katvā devamanusse pasādetvā saṭṭhikoṭiyo dhammāmatena tappesi, so tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –

    1.

    1.

    ‘‘தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, அஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ;

    ‘‘Tattheva maṇḍakappamhi, asamo appaṭipuggalo;

    வெஸ்ஸபூ⁴ நாம நாமேன, லோகே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Vessabhū nāma nāmena, loke uppajji nāyako.

    2.

    2.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத ராக³க்³கி³, தண்ஹானங் விஜிதங் ததா³;

    ‘‘Ādittaṃ vata rāgaggi, taṇhānaṃ vijitaṃ tadā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, வெஸ்ஸபூ⁴லோகனாயகே;

    ‘‘Dhammacakkaṃ pavattente, vessabhūlokanāyake;

    அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Asītikoṭisahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    ‘‘பக்கந்தே சாரிகங் ரட்டே², லோகஜெட்டே² நராஸபே⁴;

    ‘‘Pakkante cārikaṃ raṭṭhe, lokajeṭṭhe narāsabhe;

    ஸத்ததிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Sattatikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    ‘‘மஹாதி³ட்டி²ங் வினோதெ³ந்தோ, பாடிஹேரங் கரோதி ஸோ;

    ‘‘Mahādiṭṭhiṃ vinodento, pāṭiheraṃ karoti so;

    ஸமாக³தா நரமரூ, த³ஸஸஹஸ்ஸீ ஸதே³வகே.

    Samāgatā naramarū, dasasahassī sadevake.

    6.

    6.

    ‘‘மஹாஅச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Mahāacchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    தே³வா சேவ மனுஸ்ஸா ச, பு³ஜ்ஜ²ரே ஸட்டி²கோடியோ’’தி.

    Devā ceva manussā ca, bujjhare saṭṭhikoṭiyo’’ti.

    தத்த² ஆதி³த்தந்தி ஸகலமித³ங் லோகத்தயங் ஸம்பதி³த்தங். ராக³க்³கீ³தி ராகே³ன. தண்ஹானங் விஜிதந்தி தண்ஹானங் விஜிதங் ரட்ட²ங் வஸவத்திட்டா²னந்தி ஏவங் ஞத்வாதி அத்தோ². நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வாதி ஹத்தீ² விய பூதிலதாப³ந்த⁴னங் சி²ந்தி³த்வா ஸம்போ³தி⁴ங் பத்தோ அதி⁴க³தோ. த³ஸஸஹஸ்ஸீதி த³ஸஸஹஸ்ஸியங். ஸதே³வகேதி ஸதே³வகே லோகே. பு³ஜ்ஜ²ரேதி பு³ஜ்ஜி²ங்ஸு.

    Tattha ādittanti sakalamidaṃ lokattayaṃ sampadittaṃ. Rāgaggīti rāgena. Taṇhānaṃ vijitanti taṇhānaṃ vijitaṃ raṭṭhaṃ vasavattiṭṭhānanti evaṃ ñatvāti attho. Nāgova bandhanaṃ chetvāti hatthī viya pūtilatābandhanaṃ chinditvā sambodhiṃ patto adhigato. Dasasahassīti dasasahassiyaṃ. Sadevaketi sadevake loke. Bujjhareti bujjhiṃsu.

    ஸோணுத்தரானங் பன த்³வின்னங் அக்³க³ஸாவகானங் ஸமாக³மே பப்³ப³ஜிதானங் அஸீதியா அரஹந்தஸஹஸ்ஸானங் மஜ்ஜே² மாக⁴புண்ணமாயங் பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. யதா³ பன வெஸ்ஸபு⁴னா ஸப்³ப³லோகாபி⁴பு⁴னா ஸஹ பப்³ப³ஜிதா ஸத்தத்திங்ஸஸஹஸ்ஸஸங்கா² பி⁴க்கூ² க³ணதோ ஓஹீனஸமயே பக்கந்தா, தே வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ த⁴ம்மசக்கப்பவத்திங் ஸுத்வா ஸோரெய்யங் நாம நக³ரங் ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் அத்³த³ஸங்ஸு. தேஸங் ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸப்³பே³வ தே ஏஹிபி⁴க்கு²பப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³பா³ஜெத்வா சதுரங்க³ஸமன்னாக³தாய பரிஸாய பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி.

    Soṇuttarānaṃ pana dvinnaṃ aggasāvakānaṃ samāgame pabbajitānaṃ asītiyā arahantasahassānaṃ majjhe māghapuṇṇamāyaṃ pātimokkhaṃ uddisi, so paṭhamo sannipāto ahosi. Yadā pana vessabhunā sabbalokābhibhunā saha pabbajitā sattattiṃsasahassasaṅkhā bhikkhū gaṇato ohīnasamaye pakkantā, te vessabhussa sammāsambuddhassa dhammacakkappavattiṃ sutvā soreyyaṃ nāma nagaraṃ āgantvā bhagavantaṃ addasaṃsu. Tesaṃ bhagavā dhammaṃ desetvā sabbeva te ehibhikkhupabbajjāya pabbājetvā caturaṅgasamannāgatāya parisāya pātimokkhaṃ uddisi, so dutiyo sannipāto ahosi.

    யதா³ பன நாரிவாஹனநக³ரே உபஸந்தோ நாம ராஜபுத்தோ ரஜ்ஜங் காரேஸி, தஸ்ஸானுகம்பாய ப⁴க³வா தத்த² அக³மாஸி, ஸோபி ப⁴க³வதோ ஆக³மனங் ஸுத்வா ஸபரிவாரோ ப⁴க³வதோ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா நிமந்தெத்வா மஹாதா³னங் த³த்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா பஸன்னஹத³யோ பப்³ப³ஜி. தங் ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸஸங்கா² புரிஸா அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. தே தேன ஸத்³தி⁴ங் அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஸோ தேஹி பரிவுதோ வெஸ்ஸபூ⁴ ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Yadā pana nārivāhananagare upasanto nāma rājaputto rajjaṃ kāresi, tassānukampāya bhagavā tattha agamāsi, sopi bhagavato āgamanaṃ sutvā saparivāro bhagavato paccuggamanaṃ katvā nimantetvā mahādānaṃ datvā tassa dhammaṃ sutvā pasannahadayo pabbaji. Taṃ saṭṭhisahassasaṅkhā purisā anupabbajiṃsu. Te tena saddhiṃ arahattaṃ pāpuṇiṃsu. So tehi parivuto vessabhū bhagavā pātimokkhaṃ uddisi, so tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –

    7.

    7.

    ‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, vessabhussa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    8.

    8.

    ‘‘அஸீதிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Asītibhikkhusahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo;

    ஸத்ததிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Sattatibhikkhusahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    9.

    9.

    ‘‘ஸட்டி²பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் , ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Saṭṭhibhikkhusahassānaṃ , tatiyo āsi samāgamo;

    ஜராதி³ப⁴யதீதானங், ஓரஸானங் மஹேஸினோ’’தி.

    Jarādibhayatītānaṃ, orasānaṃ mahesino’’ti.

    ததா³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஸரப⁴வதீனக³ரே பரமபியத³ஸ்ஸனோ ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம ராஜா ஹுத்வா வெஸ்ஸபு⁴ம்ஹி லோகனாயகே ஸரப⁴னக³ரமுபக³தே தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா பஸன்னஹத³யோ த³ஸனக²ஸமோதா⁴னஸமுஜ்ஜலங் ஜலஜாமலாவிகலகமலமகுலஸதி³ஸமஞ்ஜலிங் ஸிரஸி கத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸசீவரங் மஹாதா³னங் த³த்வா தத்தே²வ ப⁴க³வதோ நிவாஸத்தா²ய க³ந்த⁴குடிங் கத்வா தங் பரிக்கி²பித்வா விஹாரஸஹஸ்ஸங் காரெத்வா ஸப்³ப³ஞ்ச விப⁴வஜாதங் ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பரிச்சஜித்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா ஆசாரகு³ணஸம்பன்னோ தேரஸது⁴தகு³ணேஸு நிரதோ போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரபரியேஸனாய ரதோ பு³த்³த⁴ஸாஸனாபி⁴ரதோ விஹாஸி. ஸோபி தங் ப⁴க³வா ப்³யாகாஸி – ‘‘அனாக³தே இதோ ஏகத்திங்ஸகப்பே அயங் கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தேன வுத்தங் –

    Tadā amhākaṃ bodhisatto sarabhavatīnagare paramapiyadassano sudassano nāma rājā hutvā vessabhumhi lokanāyake sarabhanagaramupagate tassa dhammaṃ sutvā pasannahadayo dasanakhasamodhānasamujjalaṃ jalajāmalāvikalakamalamakulasadisamañjaliṃ sirasi katvā buddhappamukhassa saṅghassa sacīvaraṃ mahādānaṃ datvā tattheva bhagavato nivāsatthāya gandhakuṭiṃ katvā taṃ parikkhipitvā vihārasahassaṃ kāretvā sabbañca vibhavajātaṃ bhagavato sāsane pariccajitvā tassa santike pabbajitvā ācāraguṇasampanno terasadhutaguṇesu nirato bodhisambhārapariyesanāya rato buddhasāsanābhirato vihāsi. Sopi taṃ bhagavā byākāsi – ‘‘anāgate ito ekattiṃsakappe ayaṃ gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti. Tena vuttaṃ –

    10.

    10.

    ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, sudassano nāma khattiyo;

    நிமந்தெத்வா மஹாவீரங், தா³னங் த³த்வா மஹாரஹங்;

    Nimantetvā mahāvīraṃ, dānaṃ datvā mahārahaṃ;

    அன்னபானேன வத்தே²ன, ஸஸங்க⁴ங் ஜினபூஜயிங்.

    Annapānena vatthena, sasaṅghaṃ jinapūjayiṃ.

    11.

    11.

    ‘‘தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அஸமஸ்ஸ, சக்கங் வத்திதமுத்தமங்;

    ‘‘Tassa buddhassa asamassa, cakkaṃ vattitamuttamaṃ;

    ஸுத்வான பணிதங் த⁴ம்மங், பப்³ப³ஜ்ஜமபி⁴ரோசயிங்.

    Sutvāna paṇitaṃ dhammaṃ, pabbajjamabhirocayiṃ.

    12.

    12.

    ‘‘மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தோ;

    ‘‘Mahādānaṃ pavattetvā, rattindivamatandito;

    பப்³ப³ஜ்ஜங் கு³ணஸம்பன்னங், பப்³ப³ஜிங் ஜினஸந்திகே.

    Pabbajjaṃ guṇasampannaṃ, pabbajiṃ jinasantike.

    13.

    13.

    ‘‘ஆசாரகு³ணஸம்பன்னோ, வத்தஸீலஸமாஹிதோ;

    ‘‘Ācāraguṇasampanno, vattasīlasamāhito;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் க³வேஸந்தோ, ரமாமி ஜினஸாஸனே.

    Sabbaññutaṃ gavesanto, ramāmi jinasāsane.

    14.

    14.

    ‘‘ஸத்³தா⁴பீதிங் உபக³ந்த்வா, பு³த்³த⁴ங் வந்தா³மி ஸத்த²ரங்;

    ‘‘Saddhāpītiṃ upagantvā, buddhaṃ vandāmi sattharaṃ;

    பீதி உப்பஜ்ஜதி மய்ஹங், போ³தி⁴யாயேவ காரணா.

    Pīti uppajjati mayhaṃ, bodhiyāyeva kāraṇā.

    15.

    15.

    ‘‘அனிவத்தமானஸங் ஞத்வா, ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏதத³ப்³ரவி;

    ‘‘Anivattamānasaṃ ñatvā, sambuddho etadabravi;

    ஏகத்திங்ஸே இதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Ekattiṃse ito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    16.

    16.

    ‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முக²ங் இமங்.

    ‘‘Ahu kapilavhayā rammā…pe… hessāma sammukhaṃ imaṃ.

    17.

    17.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா’’தி.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā’’ti.

    தத்த² சக்கங் வத்திதந்தி த⁴ம்மசக்கங் பவத்திதங். பணீதங் த⁴ம்மந்தி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங். பப்³ப³ஜ்ஜங் கு³ணஸம்பன்னந்தி ஞத்வா பப்³ப³ஜிந்தி அத்தோ². வத்தஸீலஸமாஹிதோதி வத்தேஸு ச ஸீலேஸு ச ஸமாஹிதோ. தேஸங் தேஸங் பூரணே ஸமாஹிதோதி அத்தோ². ரமாமீதி அபி⁴ரமிங். ஸத்³தா⁴பீதிந்தி ஸத்³த⁴ஞ்ச பீதிஞ்ச உபக³ந்த்வா. வந்தா³மீதி அபி⁴வந்தி³ங், அதீதத்தே² வத்தமானவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸத்த²ரந்தி ஸத்தா²ரங். அனிவத்தமானஸந்தி அனோஸக்கியமானமானஸங்.

    Tattha cakkaṃ vattitanti dhammacakkaṃ pavattitaṃ. Paṇītaṃ dhammanti uttarimanussadhammaṃ. Pabbajjaṃ guṇasampannanti ñatvā pabbajinti attho. Vattasīlasamāhitoti vattesu ca sīlesu ca samāhito. Tesaṃ tesaṃ pūraṇe samāhitoti attho. Ramāmīti abhiramiṃ. Saddhāpītinti saddhañca pītiñca upagantvā. Vandāmīti abhivandiṃ, atītatthe vattamānavacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Sattharanti satthāraṃ. Anivattamānasanti anosakkiyamānamānasaṃ.

    தஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ அனோமங் நாம நக³ரங் அஹோஸி. ஸுப்பதீதோ நாமஸ்ஸ பிதா க²த்தியோ, யஸவதீ நாம மாதா, ஸோணோ ச உத்தரோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, உபஸந்தோ நாமுபட்டா²கோ, ராமா ச ஸமாலா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, ஸாலருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் ஸட்டி²ஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி. ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு, ஸுசித்தா நாமஸ்ஸ ப⁴ரியா, ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ நாமஸ்ஸ புத்தோ, ஸுவண்ணஸிவிகாய நிக்க²மி. தேன வுத்தங் –

    Tassa pana bhagavato anomaṃ nāma nagaraṃ ahosi. Suppatīto nāmassa pitā khattiyo, yasavatī nāma mātā, soṇo ca uttaro ca dve aggasāvakā, upasanto nāmupaṭṭhāko, rāmā ca samālā ca dve aggasāvikā, sālarukkho bodhi, sarīraṃ saṭṭhihatthubbedhaṃ ahosi. Saṭṭhivassasahassāni āyu, sucittā nāmassa bhariyā, suppabuddho nāmassa putto, suvaṇṇasivikāya nikkhami. Tena vuttaṃ –

    18.

    18.

    ‘‘அனோமங் நாம நக³ரங், ஸுப்பதீதோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Anomaṃ nāma nagaraṃ, suppatīto nāma khattiyo;

    மாதா யஸவதீ நாம, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Mātā yasavatī nāma, vessabhussa mahesino.

    23.

    23.

    ‘‘ஸோணோ ச உத்தரோ சேவ, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    ‘‘Soṇo ca uttaro ceva, ahesuṃ aggasāvakā;

    உபஸந்தோ நாமுபட்டா²கோ, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Upasanto nāmupaṭṭhāko, vessabhussa mahesino.

    24.

    24.

    ‘‘ராமா சேவ ஸமாலா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    ‘‘Rāmā ceva samālā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹாஸாலோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, mahāsāloti vuccati.

    25.

    25.

    ‘‘ஸொத்தி²கோ சேவ ரம்மோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    ‘‘Sotthiko ceva rammo ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    கோ³தமீ ஸிரிமா சேவ, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Gotamī sirimā ceva, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    26.

    26.

    ‘‘ஸட்டி²ரதனமுப்³பே³தோ⁴, ஹேமயூபஸமூபமோ;

    ‘‘Saṭṭhiratanamubbedho, hemayūpasamūpamo;

    காயா நிச்ச²ரதீ ரஸ்மி, ரத்திங்வ பப்³ப³தே ஸிகீ².

    Kāyā niccharatī rasmi, rattiṃva pabbate sikhī.

    27.

    27.

    ‘‘ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Saṭṭhivassasahassāni, āyu tassa mahesino;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி, ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi, janataṃ bahuṃ.

    28.

    28.

    ‘‘த⁴ம்மங் வித்தா²ரிகங் கத்வா, விப⁴ஜித்வா மஹாஜனங்;

    ‘‘Dhammaṃ vitthārikaṃ katvā, vibhajitvā mahājanaṃ;

    த⁴ம்மனாவங் ட²பெத்வான, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Dhammanāvaṃ ṭhapetvāna, nibbuto so sasāvako.

    29.

    29.

    ‘‘த³ஸ்ஸனெய்யங் ஸப்³ப³ஜனங், விஹாரங் இரியாபத²ங்;

    ‘‘Dassaneyyaṃ sabbajanaṃ, vihāraṃ iriyāpathaṃ;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா’’தி.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā’’ti.

    தத்த² ஹேமயூபஸமூபமோதி ஸுவண்ணத்த²ம்ப⁴ஸதி³ஸோதி அத்தோ². நிச்ச²ரதீதி இதோ சிதோ ச ஸந்தா⁴வதி. ரஸ்மீதி பபா⁴ரஸ்மி. ரத்திங்வ பப்³ப³தே ஸிகீ²தி ரத்தியங் பப்³ப³தமத்த²கே அக்³கி³ விய. ரங்ஸிவிஜ்ஜோதா தஸ்ஸ காயேதி அத்தோ². விப⁴ஜித்வாதி விபா⁴க³ங் கத்வா, உக்³க⁴டிதாதி³வஸேன ஸோதாபன்னாதி³வஸேன சாதி அத்தோ². த⁴ம்மனாவந்தி அட்ட²ங்க³மக்³க³ஸங்கா²தங் த⁴ம்மனாவங், சதுரோக⁴னித்த²ரணத்தா²ய ட²பெத்வாதி அத்தோ². த³ஸ்ஸனெய்யந்தி த³ஸ்ஸனீயோ. ஸப்³ப³ஜனந்தி ஸப்³போ³ ஜனோ, ஸஸாவகஸங்கோ⁴ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴தி அத்தோ². விஹாரந்தி விஹாரோ, ஸப்³ப³த்த² பச்சத்தே உபயோக³வசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Tattha hemayūpasamūpamoti suvaṇṇatthambhasadisoti attho. Niccharatīti ito cito ca sandhāvati. Rasmīti pabhārasmi. Rattiṃva pabbate sikhīti rattiyaṃ pabbatamatthake aggi viya. Raṃsivijjotā tassa kāyeti attho. Vibhajitvāti vibhāgaṃ katvā, ugghaṭitādivasena sotāpannādivasena cāti attho. Dhammanāvanti aṭṭhaṅgamaggasaṅkhātaṃ dhammanāvaṃ, caturoghanittharaṇatthāya ṭhapetvāti attho. Dassaneyyanti dassanīyo. Sabbajananti sabbo jano, sasāvakasaṅgho sammāsambuddhoti attho. Vihāranti vihāro, sabbattha paccatte upayogavacanaṃ daṭṭhabbaṃ.

    வெஸ்ஸபூ⁴ கிர ப⁴க³வா உஸப⁴வதீனக³ரே கே²மே மிக³தா³யே பரினிப்³பா³யி. தா⁴துயோ பனஸ்ஸ விப்பகிரிங்ஸு.

    Vessabhū kira bhagavā usabhavatīnagare kheme migadāye parinibbāyi. Dhātuyo panassa vippakiriṃsu.

    ‘‘உஸப⁴வதிபுரே புருத்தமே, ஜினவஸபோ⁴ ப⁴க³வா ஹி வெஸ்ஸபூ⁴;

    ‘‘Usabhavatipure puruttame, jinavasabho bhagavā hi vessabhū;

    உபவனவிஹரே மனோரமே, நிருபதி⁴ஸேஸமுபாக³தோ கிரா’’தி.

    Upavanavihare manorame, nirupadhisesamupāgato kirā’’ti.

    ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² கா³தா²ஸு பாகடமேவாதி.

    Sesaṃ sabbattha gāthāsu pākaṭamevāti.

    வெஸ்ஸபூ⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vessabhūbuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.

    நிட்டி²தோ ஏகவீஸதிமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.

    Niṭṭhito ekavīsatimo buddhavaṃso.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 23. வெஸ்ஸபூ⁴பு³த்³த⁴வங்ஸோ • 23. Vessabhūbuddhavaṃso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact