Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    23. வெஸ்ஸபூ⁴பு³த்³த⁴வங்ஸோ

    23. Vessabhūbuddhavaṃso

    1.

    1.

    தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, அஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ;

    Tattheva maṇḍakappamhi, asamo appaṭipuggalo;

    வெஸ்ஸபூ⁴ நாம நாமேன, லோகே உப்பஜ்ஜி நாயகோ 1.

    Vessabhū nāma nāmena, loke uppajji nāyako 2.

    2.

    2.

    ஆதி³த்தங் வத ராக³க்³கி³, தண்ஹானங் விஜிதங் ததா³;

    Ādittaṃ vata rāgaggi, taṇhānaṃ vijitaṃ tadā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    3.

    3.

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, வெஸ்ஸபூ⁴லோகனாயகே;

    Dhammacakkaṃ pavattente, vessabhūlokanāyake;

    அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Asītikoṭisahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    பக்கந்தே சாரிகங் ரட்டே², லோகஜெட்டே² நராஸபே⁴;

    Pakkante cārikaṃ raṭṭhe, lokajeṭṭhe narāsabhe;

    ஸத்ததிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Sattatikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    மஹாதி³ட்டி²ங் வினோதெ³ந்தோ, பாடிஹேரங் கரோதி ஸோ;

    Mahādiṭṭhiṃ vinodento, pāṭiheraṃ karoti so;

    ஸமாக³தா நரமரூ, த³ஸஸஹஸ்ஸீ ஸதே³வகே.

    Samāgatā naramarū, dasasahassī sadevake.

    6.

    6.

    மஹாஅச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    Mahāacchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    தே³வா சேவ மனுஸ்ஸா ச, பு³ஜ்ஜ²ரே ஸட்டி²கோடியோ.

    Devā ceva manussā ca, bujjhare saṭṭhikoṭiyo.

    7.

    7.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, vessabhussa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    8.

    8.

    அஸீதிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Asītibhikkhusahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo;

    ஸத்ததிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Sattatibhikkhusahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    9.

    9.

    ஸட்டி²பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் , ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Saṭṭhibhikkhusahassānaṃ , tatiyo āsi samāgamo;

    ஜராதி³ப⁴யபீ⁴தானங், ஓரஸானங் மஹேஸினோ.

    Jarādibhayabhītānaṃ, orasānaṃ mahesino.

    10.

    10.

    அஹங் தேன ஸமயேன, ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம க²த்தியோ;

    Ahaṃ tena samayena, sudassano nāma khattiyo;

    நிமந்தெத்வா மஹாவீரங், தா³னங் த³த்வா மஹாரஹங்;

    Nimantetvā mahāvīraṃ, dānaṃ datvā mahārahaṃ;

    அன்னபானேன வத்தே²ன, ஸஸங்க⁴ங் ஜின பூஜயிங்.

    Annapānena vatthena, sasaṅghaṃ jina pūjayiṃ.

    11.

    11.

    தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அஸமஸ்ஸ, சக்கங் வத்திதமுத்தமங்;

    Tassa buddhassa asamassa, cakkaṃ vattitamuttamaṃ;

    ஸுத்வான பணிதங் த⁴ம்மங், பப்³ப³ஜ்ஜமபி⁴ரோசயிங்.

    Sutvāna paṇitaṃ dhammaṃ, pabbajjamabhirocayiṃ.

    12.

    12.

    மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தோ;

    Mahādānaṃ pavattetvā, rattindivamatandito;

    பப்³ப³ஜ்ஜங் கு³ணஸம்பன்னங், பப்³ப³ஜிங் ஜினஸந்திகே.

    Pabbajjaṃ guṇasampannaṃ, pabbajiṃ jinasantike.

    13.

    13.

    ஆசாரகு³ணஸம்பன்னோ, வத்தஸீலஸமாஹிதோ;

    Ācāraguṇasampanno, vattasīlasamāhito;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் க³வேஸந்தோ, ரமாமி ஜினஸாஸனே.

    Sabbaññutaṃ gavesanto, ramāmi jinasāsane.

    14.

    14.

    ஸத்³தா⁴பீதிங் உபக³ந்த்வா, பு³த்³த⁴ங் வந்தா³மி ஸத்த²ரங்;

    Saddhāpītiṃ upagantvā, buddhaṃ vandāmi sattharaṃ;

    பீதி உப்பஜ்ஜதி மய்ஹங், போ³தி⁴யாயேவ காரணா.

    Pīti uppajjati mayhaṃ, bodhiyāyeva kāraṇā.

    15.

    15.

    அனிவத்தமானஸங் ஞத்வா, ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏதத³ப்³ரவி;

    Anivattamānasaṃ ñatvā, sambuddho etadabravi;

    ‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Ekatiṃse ito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    16.

    16.

    ‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Ahu kapilavhayā rammā…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    17.

    17.

    தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    18.

    18.

    அனோமங் நாம நக³ரங், ஸுப்பதீதோ நாம க²த்தியோ;

    Anomaṃ nāma nagaraṃ, suppatīto nāma khattiyo;

    மாதா யஸவதீ நாம, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Mātā yasavatī nāma, vessabhussa mahesino.

    19.

    19.

    ச² ச வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Cha ca vassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    ருசி ஸுருசி ரதிவட்³ட⁴னோ, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Ruci suruci rativaḍḍhano, tayo pāsādamuttamā.

    20.

    20.

    அனூனதிங்ஸஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Anūnatiṃsasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸுசித்தா நாம ஸா நாரீ, ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ நாம அத்ரஜோ.

    Sucittā nāma sā nārī, suppabuddho nāma atrajo.

    21.

    21.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ஸிவிகாயாபி⁴னிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, sivikāyābhinikkhami;

    ச²மாஸங் பதா⁴னசாரங், அசரீ புரிஸுத்தமோ.

    Chamāsaṃ padhānacāraṃ, acarī purisuttamo.

    22.

    22.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, வெஸ்ஸபூ⁴லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, vessabhūlokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, அருணாராமே நருத்தமோ.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, aruṇārāme naruttamo.

    23.

    23.

    ஸோணோ ச உத்தரோ சேவ, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Soṇo ca uttaro ceva, ahesuṃ aggasāvakā;

    உபஸந்தோ நாமுபட்டா²கோ, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Upasanto nāmupaṭṭhāko, vessabhussa mahesino.

    24.

    24.

    ராமா 3 சேவ ஸமாலா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Rāmā 4 ceva samālā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹாஸாலோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, mahāsāloti vuccati.

    25.

    25.

    ஸொத்தி²கோ சேவ ரம்போ⁴ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Sotthiko ceva rambho ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    கோ³தமீ ஸிரிமா சேவ, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Gotamī sirimā ceva, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    26.

    26.

    ஸட்டி²ரதனமுப்³பே³தோ⁴, ஹேமயூபஸமூபமோ;

    Saṭṭhiratanamubbedho, hemayūpasamūpamo;

    காயா நிச்ச²ரதி ரஸ்மி, ரத்திங்வ பப்³ப³தே ஸிகீ².

    Kāyā niccharati rasmi, rattiṃva pabbate sikhī.

    27.

    27.

    ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Saṭṭhivassasahassāni, āyu tassa mahesino;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    28.

    28.

    த⁴ம்மங் வித்தா²ரிகங் கத்வா, விப⁴ஜித்வா மஹாஜனங்;

    Dhammaṃ vitthārikaṃ katvā, vibhajitvā mahājanaṃ;

    த⁴ம்மனாவங் ட²பெத்வான, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Dhammanāvaṃ ṭhapetvāna, nibbuto so sasāvako.

    29.

    29.

    த³ஸ்ஸனெய்யங் ஸப்³ப³ஜனங், விஹாரங் இரியாபத²ங்;

    Dassaneyyaṃ sabbajanaṃ, vihāraṃ iriyāpathaṃ;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    30.

    30.

    வெஸ்ஸபூ⁴ ஜினவரோ ஸத்தா², கே²மாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Vessabhū jinavaro satthā, khemārāmamhi nibbuto;

    தா⁴துவித்தா²ரிகங் ஆஸி, தேஸு தேஸு பதே³ஸதோதி.

    Dhātuvitthārikaṃ āsi, tesu tesu padesatoti.

    வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ ஏகவீஸதிமோ.

    Vessabhussa bhagavato vaṃso ekavīsatimo.







    Footnotes:
    1. ஸோ ஜினோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    2. so jino (syā. kaṃ. ka.)
    3. தா³மா (ஸீ॰)
    4. dāmā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 23. வெஸ்ஸபூ⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 23. Vessabhūbuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact