Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    9. வெஸ்ஸந்தரசரியா

    9. Vessantaracariyā

    67.

    67.

    ‘‘யா மே அஹோஸி ஜனிகா, பு²ஸ்ஸதீ 1 நாம க²த்தியா;

    ‘‘Yā me ahosi janikā, phussatī 2 nāma khattiyā;

    ஸா அதீதாஸு ஜாதீஸு, ஸக்கஸ்ஸ மஹேஸீ பியா.

    Sā atītāsu jātīsu, sakkassa mahesī piyā.

    68.

    68.

    ‘‘தஸ்ஸா ஆயுக்க²யங் ஞத்வா, தே³விந்தோ³ ஏதத³ப்³ரவி;

    ‘‘Tassā āyukkhayaṃ ñatvā, devindo etadabravi;

    ‘த³தா³மி தே த³ஸ வரே, வரப⁴த்³தே³ யதி³ச்ச²ஸி’.

    ‘Dadāmi te dasa vare, varabhadde yadicchasi’.

    69.

    69.

    ‘‘ஏவங் வுத்தா ச ஸா தே³வீ, ஸக்கங் புனித³மப்³ரவி;

    ‘‘Evaṃ vuttā ca sā devī, sakkaṃ punidamabravi;

    ‘கிங் நு மே அபராத⁴த்தி², கிங் நு தெ³ஸ்ஸா அஹங் தவ;

    ‘Kiṃ nu me aparādhatthi, kiṃ nu dessā ahaṃ tava;

    ரம்மா சாவேஸி மங் டா²னா, வாதோவ த⁴ரணீருஹங்’.

    Rammā cāvesi maṃ ṭhānā, vātova dharaṇīruhaṃ’.

    70.

    70.

    ‘‘ஏவங் வுத்தோ ச ஸோ ஸக்கோ, புன தஸ்ஸித³மப்³ரவி;

    ‘‘Evaṃ vutto ca so sakko, puna tassidamabravi;

    ‘ந சேவ தே கதங் பாபங், ந ச மே த்வங்ஸி அப்பியா.

    ‘Na ceva te kataṃ pāpaṃ, na ca me tvaṃsi appiyā.

    71.

    71.

    ‘‘‘எத்தகங்யேவ தே ஆயு, சவனகாலோ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Ettakaṃyeva te āyu, cavanakālo bhavissati;

    படிக்³க³ண்ஹ மயா தி³ன்னே, வரே த³ஸ வருத்தமே’.

    Paṭiggaṇha mayā dinne, vare dasa varuttame’.

    72.

    72.

    ‘‘ஸக்கேன ஸா தி³ன்னவரா, துட்ட²ஹட்டா² பமோதி³தா;

    ‘‘Sakkena sā dinnavarā, tuṭṭhahaṭṭhā pamoditā;

    மமங் அப்³ப⁴ந்தரங் கத்வா, பு²ஸ்ஸதீ த³ஸ வரே வரீ.

    Mamaṃ abbhantaraṃ katvā, phussatī dasa vare varī.

    73.

    73.

    ‘‘ததோ சுதா ஸா பு²ஸ்ஸதீ, க²த்தியே உபபஜ்ஜத²;

    ‘‘Tato cutā sā phussatī, khattiye upapajjatha;

    ஜேதுத்தரம்ஹி நக³ரே, ஸஞ்ஜயேன ஸமாக³மி.

    Jetuttaramhi nagare, sañjayena samāgami.

    74.

    74.

    ‘‘யதா³ஹங் பு²ஸ்ஸதியா குச்சி²ங், ஓக்கந்தோ பியமாதுயா;

    ‘‘Yadāhaṃ phussatiyā kucchiṃ, okkanto piyamātuyā;

    மம தேஜேன மே மாதா, ஸதா³ தா³னரதா அஹு.

    Mama tejena me mātā, sadā dānaratā ahu.

    75.

    75.

    ‘‘அத⁴னே ஆதுரே ஜிண்ணே, யாசகே அத்³தி⁴கே 3 ஜனே;

    ‘‘Adhane āture jiṇṇe, yācake addhike 4 jane;

    ஸமணே ப்³ராஹ்மணே கீ²ணே, தே³தி தா³னங் அகிஞ்சனே.

    Samaṇe brāhmaṇe khīṇe, deti dānaṃ akiñcane.

    76.

    76.

    ‘‘த³ஸ மாஸே தா⁴ரயித்வான, கரொந்தே புரங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Dasa māse dhārayitvāna, karonte puraṃ padakkhiṇaṃ;

    வெஸ்ஸானங் வீதி²யா மஜ்ஜே², ஜனேஸி பு²ஸ்ஸதீ மமங்.

    Vessānaṃ vīthiyā majjhe, janesi phussatī mamaṃ.

    77.

    77.

    ‘‘ந மய்ஹங் மத்திகங் நாமங், நபி பெத்திகஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Na mayhaṃ mattikaṃ nāmaṃ, napi pettikasambhavaṃ;

    ஜாதெத்த² வெஸ்ஸவீதி²யா, தஸ்மா வெஸ்ஸந்தரோ அஹு.

    Jātettha vessavīthiyā, tasmā vessantaro ahu.

    78.

    78.

    ‘‘யதா³ஹங் தா³ரகோ ஹோமி, ஜாதியா அட்ட²வஸ்ஸிகோ;

    ‘‘Yadāhaṃ dārako homi, jātiyā aṭṭhavassiko;

    ததா³ நிஸஜ்ஜ பாஸாதே³, தா³னங் தா³துங் விசிந்தயிங்.

    Tadā nisajja pāsāde, dānaṃ dātuṃ vicintayiṃ.

    79.

    79.

    ‘‘‘ஹத³யங் த³தெ³ய்யங் சக்கு²ங், மங்ஸம்பி ருதி⁴ரம்பி ச;

    ‘‘‘Hadayaṃ dadeyyaṃ cakkhuṃ, maṃsampi rudhirampi ca;

    த³தெ³ய்யங் காயங் ஸாவெத்வா, யதி³ கோசி யாசயே மமங்’.

    Dadeyyaṃ kāyaṃ sāvetvā, yadi koci yācaye mamaṃ’.

    80.

    80.

    ‘‘ஸபா⁴வங் சிந்தயந்தஸ்ஸ, அகம்பிதமஸண்டி²தங்;

    ‘‘Sabhāvaṃ cintayantassa, akampitamasaṇṭhitaṃ;

    அகம்பி தத்த² பத²வீ, ஸினேருவனவடங்ஸகா.

    Akampi tattha pathavī, sineruvanavaṭaṃsakā.

    81.

    81.

    ‘‘அன்வத்³த⁴மாஸே பன்னரஸே, புண்ணமாஸே உபோஸதே²;

    ‘‘Anvaddhamāse pannarase, puṇṇamāse uposathe;

    பச்சயங் நாக³மாருய்ஹ, தா³னங் தா³துங் உபாக³மிங்.

    Paccayaṃ nāgamāruyha, dānaṃ dātuṃ upāgamiṃ.

    82.

    82.

    ‘‘கலிங்க³ரட்ட²விஸயா , ப்³ராஹ்மணா உபக³ஞ்சு² மங்;

    ‘‘Kaliṅgaraṭṭhavisayā , brāhmaṇā upagañchu maṃ;

    அயாசுங் மங் ஹத்தி²னாக³ங், த⁴ஞ்ஞங் மங்க³லஸம்மதங்.

    Ayācuṃ maṃ hatthināgaṃ, dhaññaṃ maṅgalasammataṃ.

    83.

    83.

    ‘‘அவுட்டி²கோ ஜனபதோ³, து³ப்³பி⁴க்கோ² சா²தகோ மஹா;

    ‘‘Avuṭṭhiko janapado, dubbhikkho chātako mahā;

    த³தா³ஹி பவரங் நாக³ங், ஸப்³ப³ஸேதங் க³ஜுத்தமங்.

    Dadāhi pavaraṃ nāgaṃ, sabbasetaṃ gajuttamaṃ.

    84.

    84.

    ‘‘த³தா³மி ந விகம்பாமி, யங் மங் யாசந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Dadāmi na vikampāmi, yaṃ maṃ yācanti brāhmaṇā;

    ஸந்தங் நப்பதிகூ³ஹாமி 5, தா³னே மே ரமதே மனோ.

    Santaṃ nappatigūhāmi 6, dāne me ramate mano.

    85.

    85.

    ‘‘ந மே யாசகமனுப்பத்தே, படிக்கே²போ அனுச்ச²வோ;

    ‘‘Na me yācakamanuppatte, paṭikkhepo anucchavo;

    ‘மா மே பி⁴ஜ்ஜி ஸமாதா³னங், த³ஸ்ஸாமி விபுலங் க³ஜங்’.

    ‘Mā me bhijji samādānaṃ, dassāmi vipulaṃ gajaṃ’.

    86.

    86.

    ‘‘நாக³ங் க³ஹெத்வா ஸொண்டா³ய, பி⁴ங்கா³ரே ரதனாமயே;

    ‘‘Nāgaṃ gahetvā soṇḍāya, bhiṅgāre ratanāmaye;

    ஜலங் ஹத்தே² ஆகிரித்வா, ப்³ராஹ்மணானங் அத³ங் க³ஜங்.

    Jalaṃ hatthe ākiritvā, brāhmaṇānaṃ adaṃ gajaṃ.

    87.

    87.

    ‘‘புனாபரங் த³த³ந்தஸ்ஸ, ஸப்³ப³ஸேதங் க³ஜுத்தமங்;

    ‘‘Punāparaṃ dadantassa, sabbasetaṃ gajuttamaṃ;

    ததா³பி பத²வீ கம்பி, ஸினேருவனவடங்ஸகா.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    88.

    88.

    ‘‘தஸ்ஸ நாக³ஸ்ஸ தா³னேன, ஸிவயோ குத்³தா⁴ ஸமாக³தா;

    ‘‘Tassa nāgassa dānena, sivayo kuddhā samāgatā;

    பப்³பா³ஜேஸுங் ஸகா ரட்டா², ‘வங்கங் க³ச்ச²து பப்³ப³தங்’.

    Pabbājesuṃ sakā raṭṭhā, ‘vaṅkaṃ gacchatu pabbataṃ’.

    89.

    89.

    ‘‘தேஸங் நிச்சு²ப⁴மானானங், அகம்பித்த²மஸண்டி²தங்;

    ‘‘Tesaṃ nicchubhamānānaṃ, akampitthamasaṇṭhitaṃ;

    மஹாதா³னங் பவத்தேதுங், ஏகங் வரமயாசிஸங்.

    Mahādānaṃ pavattetuṃ, ekaṃ varamayācisaṃ.

    90.

    90.

    ‘‘யாசிதா ஸிவயோ ஸப்³பே³, ஏகங் வரமத³ங்ஸு மே;

    ‘‘Yācitā sivayo sabbe, ekaṃ varamadaṃsu me;

    ஸாவயித்வா கண்ணபே⁴ரிங், மஹாதா³னங் த³தா³மஹங்.

    Sāvayitvā kaṇṇabheriṃ, mahādānaṃ dadāmahaṃ.

    91.

    91.

    ‘‘அதெ²த்த² வத்ததீ ஸத்³தோ³, துமுலோ பே⁴ரவோ மஹா;

    ‘‘Athettha vattatī saddo, tumulo bheravo mahā;

    தா³னேனிமங் நீஹரந்தி, புன தா³னங் த³தா³தயங்.

    Dānenimaṃ nīharanti, puna dānaṃ dadātayaṃ.

    92.

    92.

    ‘‘ஹத்தி²ங் அஸ்ஸே ரதே² த³த்வா, தா³ஸிங் தா³ஸங் க³வங் த⁴னங்;

    ‘‘Hatthiṃ asse rathe datvā, dāsiṃ dāsaṃ gavaṃ dhanaṃ;

    மஹாதா³னங் த³தி³த்வான, நக³ரா நிக்க²மிங் ததா³.

    Mahādānaṃ daditvāna, nagarā nikkhamiṃ tadā.

    93.

    93.

    ‘‘நிக்க²மித்வான நக³ரா, நிவத்தித்வா விலோகிதே;

    ‘‘Nikkhamitvāna nagarā, nivattitvā vilokite;

    ததா³பி பத²வீ கம்பி, ஸினேருவனவடங்ஸகா.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    94.

    94.

    ‘‘சதுவாஹிங் ரத²ங் த³த்வா, ட²த்வா சாதும்மஹாபதே²;

    ‘‘Catuvāhiṃ rathaṃ datvā, ṭhatvā cātummahāpathe;

    ஏகாகியோ அது³தியோ, மத்³தி³தே³விங் இத³மப்³ரவிங்.

    Ekākiyo adutiyo, maddideviṃ idamabraviṃ.

    95.

    95.

    ‘‘‘த்வங் மத்³தி³ கண்ஹங் க³ண்ஹாஹி, லஹுகா ஏஸா கனிட்டி²கா;

    ‘‘‘Tvaṃ maddi kaṇhaṃ gaṇhāhi, lahukā esā kaniṭṭhikā;

    அஹங் ஜாலிங் க³ஹெஸ்ஸாமி, க³ருகோ பா⁴திகோ ஹி ஸோ’.

    Ahaṃ jāliṃ gahessāmi, garuko bhātiko hi so’.

    96.

    96.

    ‘‘பது³மங் புண்ட³ரீகங்வ, மத்³தீ³ கண்ஹாஜினக்³க³ஹீ;

    ‘‘Padumaṃ puṇḍarīkaṃva, maddī kaṇhājinaggahī;

    அஹங் ஸுவண்ணபி³ம்ப³ங்வ, ஜாலிங் க²த்தியமக்³க³ஹிங்.

    Ahaṃ suvaṇṇabimbaṃva, jāliṃ khattiyamaggahiṃ.

    97.

    97.

    ‘‘அபி⁴ஜாதா ஸுகு²மாலா, க²த்தியா சதுரோ ஜனா;

    ‘‘Abhijātā sukhumālā, khattiyā caturo janā;

    விஸமங் ஸமங் அக்கமந்தா, வங்கங் க³ச்சா²ம பப்³ப³தங்.

    Visamaṃ samaṃ akkamantā, vaṅkaṃ gacchāma pabbataṃ.

    98.

    98.

    ‘‘யே கேசி மனுஜா எந்தி, அனுமக்³கே³ படிப்பதே²;

    ‘‘Ye keci manujā enti, anumagge paṭippathe;

    மக்³க³ந்தே படிபுச்சா²ம, ‘குஹிங் வங்கந்த 7 பப்³ப³தோ’.

    Maggante paṭipucchāma, ‘kuhiṃ vaṅkanta 8 pabbato’.

    99.

    99.

    ‘‘தே தத்த² அம்ஹே பஸ்ஸித்வா, கருணங் கி³ரமுதீ³ரயுங்;

    ‘‘Te tattha amhe passitvā, karuṇaṃ giramudīrayuṃ;

    து³க்க²ங் தே படிவேதெ³ந்தி, தூ³ரே வங்கந்தபப்³ப³தோ.

    Dukkhaṃ te paṭivedenti, dūre vaṅkantapabbato.

    100.

    100.

    ‘‘யதி³ பஸ்ஸந்தி பவனே, தா³ரகா ப²லினே து³மே;

    ‘‘Yadi passanti pavane, dārakā phaline dume;

    தேஸங் ப²லானங் ஹேதும்ஹி, உபரோத³ந்தி தா³ரகா.

    Tesaṃ phalānaṃ hetumhi, uparodanti dārakā.

    101.

    101.

    ‘‘ரோத³ந்தே தா³ரகே தி³ஸ்வா, உப்³பி³த்³தா⁴ 9 விபுலா து³மா;

    ‘‘Rodante dārake disvā, ubbiddhā 10 vipulā dumā;

    ஸயமேவோணமித்வான, உபக³ச்ச²ந்தி தா³ரகே.

    Sayamevoṇamitvāna, upagacchanti dārake.

    102.

    102.

    ‘‘இத³ங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Idaṃ acchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    ஸாஹுகாரங் 11 பவத்தேஸி, மத்³தீ³ ஸப்³ப³ங்க³ஸோப⁴னா.

    Sāhukāraṃ 12 pavattesi, maddī sabbaṅgasobhanā.

    103.

    103.

    ‘‘அச்சே²ரங் வத லோகஸ்மிங், அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Accheraṃ vata lokasmiṃ, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    வெஸ்ஸந்தரஸ்ஸ தேஜேன, ஸயமேவோணதா து³மா.

    Vessantarassa tejena, sayamevoṇatā dumā.

    104.

    104.

    ‘‘ஸங்கி²பிங்ஸு பத²ங் யக்கா², அனுகம்பாய தா³ரகே;

    ‘‘Saṅkhipiṃsu pathaṃ yakkhā, anukampāya dārake;

    நிக்க²ந்ததி³வஸேனேவ 13, சேதரட்ட²முபாக³முங்.

    Nikkhantadivaseneva 14, cetaraṭṭhamupāgamuṃ.

    105.

    105.

    ‘‘ஸட்டி²ராஜஸஹஸ்ஸானி, ததா³ வஸந்தி மாதுலே;

    ‘‘Saṭṭhirājasahassāni, tadā vasanti mātule;

    ஸப்³பே³ பஞ்ஜலிகா ஹுத்வா, ரோத³மானா உபாக³முங்.

    Sabbe pañjalikā hutvā, rodamānā upāgamuṃ.

    106.

    106.

    ‘‘தத்த² வத்தெத்வா ஸல்லாபங், சேதேஹி சேதபுத்தேஹி;

    ‘‘Tattha vattetvā sallāpaṃ, cetehi cetaputtehi;

    தே ததோ நிக்க²மித்வான, வங்கங் அக³மு பப்³ப³தங்.

    Te tato nikkhamitvāna, vaṅkaṃ agamu pabbataṃ.

    107.

    107.

    ‘‘ஆமந்தயித்வா தே³விந்தோ³, விஸ்ஸகம்மங் 15 மஹித்³தி⁴கங்;

    ‘‘Āmantayitvā devindo, vissakammaṃ 16 mahiddhikaṃ;

    அஸ்ஸமங் ஸுகதங் ரம்மங், பண்ணஸாலங் ஸுமாபய.

    Assamaṃ sukataṃ rammaṃ, paṇṇasālaṃ sumāpaya.

    108.

    108.

    ‘‘ஸக்கஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, விஸ்ஸகம்மோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Sakkassa vacanaṃ sutvā, vissakammo mahiddhiko;

    அஸ்ஸமங் ஸுகதங் ரம்மங், பண்ணஸாலங் ஸுமாபயி.

    Assamaṃ sukataṃ rammaṃ, paṇṇasālaṃ sumāpayi.

    109.

    109.

    ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா பவனங், அப்பஸத்³த³ங் நிராகுலங்;

    ‘‘Ajjhogāhetvā pavanaṃ, appasaddaṃ nirākulaṃ;

    சதுரோ ஜனா மயங் தத்த², வஸாம பப்³ப³தந்தரே.

    Caturo janā mayaṃ tattha, vasāma pabbatantare.

    110.

    110.

    ‘‘அஹஞ்ச மத்³தி³தே³வீ ச, ஜாலீ கண்ஹாஜினா சுபோ⁴;

    ‘‘Ahañca maddidevī ca, jālī kaṇhājinā cubho;

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸோகனுதா³, வஸாம அஸ்ஸமே ததா³.

    Aññamaññaṃ sokanudā, vasāma assame tadā.

    111.

    111.

    ‘‘தா³ரகே அனுரக்க²ந்தோ, அஸுஞ்ஞோ ஹோமி அஸ்ஸமே;

    ‘‘Dārake anurakkhanto, asuñño homi assame;

    மத்³தீ³ ப²லங் ஆஹரித்வா, போஸேதி ஸா தயோ ஜனே.

    Maddī phalaṃ āharitvā, poseti sā tayo jane.

    112.

    112.

    ‘‘பவனே வஸமானஸ்ஸ, அத்³தி⁴கோ மங் உபாக³மி;

    ‘‘Pavane vasamānassa, addhiko maṃ upāgami;

    ஆயாசி புத்தகே மய்ஹங், ஜாலிங் கண்ஹாஜினங் சுபோ⁴.

    Āyāci puttake mayhaṃ, jāliṃ kaṇhājinaṃ cubho.

    113.

    113.

    ‘‘யாசகங் உபக³தங் தி³ஸ்வா, ஹாஸோ மே உபபஜ்ஜத²;

    ‘‘Yācakaṃ upagataṃ disvā, hāso me upapajjatha;

    உபோ⁴ புத்தே க³ஹெத்வான, அதா³ஸிங் ப்³ராஹ்மணே ததா³.

    Ubho putte gahetvāna, adāsiṃ brāhmaṇe tadā.

    114.

    114.

    ‘‘ஸகே புத்தே சஜந்தஸ்ஸ, ஜூஜகே ப்³ராஹ்மணே யதா³;

    ‘‘Sake putte cajantassa, jūjake brāhmaṇe yadā;

    ததா³பி பத²வீ கம்பி, ஸினேருவனவடங்ஸகா.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    115.

    115.

    ‘‘புனதே³வ ஸக்கோ ஓருய்ஹ, ஹுத்வா ப்³ராஹ்மணஸன்னிபோ⁴;

    ‘‘Punadeva sakko oruyha, hutvā brāhmaṇasannibho;

    ஆயாசி மங் மத்³தி³தே³விங், ஸீலவந்திங் பதிப்³ப³தங்.

    Āyāci maṃ maddideviṃ, sīlavantiṃ patibbataṃ.

    116.

    116.

    ‘‘மத்³தி³ங் ஹத்தே² க³ஹெத்வான, உத³கஞ்ஜலி பூரிய;

    ‘‘Maddiṃ hatthe gahetvāna, udakañjali pūriya;

    பஸன்னமனஸங்கப்போ, தஸ்ஸ மத்³தி³ங் அதா³ஸஹங்.

    Pasannamanasaṅkappo, tassa maddiṃ adāsahaṃ.

    117.

    117.

    ‘‘மத்³தி³யா தீ³யமானாய, க³க³னே தே³வா பமோதி³தா;

    ‘‘Maddiyā dīyamānāya, gagane devā pamoditā;

    ததா³பி பத²வீ கம்பி, ஸினேருவனவடங்ஸகா.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    118.

    118.

    ‘‘ஜாலிங் கண்ஹாஜினங் தீ⁴தங், மத்³தி³தே³விங் பதிப்³ப³தங்;

    ‘‘Jāliṃ kaṇhājinaṃ dhītaṃ, maddideviṃ patibbataṃ;

    சஜமானோ ந சிந்தேஸிங், போ³தி⁴யாயேவ காரணா.

    Cajamāno na cintesiṃ, bodhiyāyeva kāraṇā.

    119.

    119.

    ‘‘ந மே தெ³ஸ்ஸா உபோ⁴ புத்தா, மத்³தி³தே³வீ ந தெ³ஸ்ஸியா;

    ‘‘Na me dessā ubho puttā, maddidevī na dessiyā;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பியங் மய்ஹங், தஸ்மா பியே அதா³ஸஹங்.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā piye adāsahaṃ.

    120.

    120.

    ‘‘புனாபரங் ப்³ரஹாரஞ்ஞே, மாதாபிதுஸமாக³மே;

    ‘‘Punāparaṃ brahāraññe, mātāpitusamāgame;

    கருணங் பரிதே³வந்தே, ஸல்லபந்தே ஸுக²ங் து³க²ங்.

    Karuṇaṃ paridevante, sallapante sukhaṃ dukhaṃ.

    121.

    121.

    ‘‘ஹிரொத்தப்பேன க³ருனா 17, உபி⁴ன்னங் உபஸங்கமி;

    ‘‘Hirottappena garunā 18, ubhinnaṃ upasaṅkami;

    ததா³பி பத²வீ கம்பி, ஸினேருவனவடங்ஸகா.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    122.

    122.

    ‘‘புனாபரங் ப்³ரஹாரஞ்ஞா, நிக்க²மித்வா ஸஞாதிபி⁴;

    ‘‘Punāparaṃ brahāraññā, nikkhamitvā sañātibhi;

    பவிஸாமி புரங் ரம்மங், ஜேதுத்தரங் புருத்தமங்.

    Pavisāmi puraṃ rammaṃ, jetuttaraṃ puruttamaṃ.

    123.

    123.

    ‘‘ரதனானி ஸத்த வஸ்ஸிங்ஸு, மஹாமேகோ⁴ பவஸ்ஸத²;

    ‘‘Ratanāni satta vassiṃsu, mahāmegho pavassatha;

    ததா³பி பத²வீ கம்பி, ஸினேருவனவடங்ஸகா.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    124.

    124.

    ‘‘அசேதனாயங் பத²வீ, அவிஞ்ஞாய ஸுக²ங் து³க²ங்;

    ‘‘Acetanāyaṃ pathavī, aviññāya sukhaṃ dukhaṃ;

    ஸாபி தா³னப³லா மய்ஹங், ஸத்தக்க²த்துங் பகம்பதா²’’தி.

    Sāpi dānabalā mayhaṃ, sattakkhattuṃ pakampathā’’ti.

    வெஸ்ஸந்தரசரியங் நவமங்.

    Vessantaracariyaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. பு²ஸதீ (ஸீ॰)
    2. phusatī (sī.)
    3. பதி²கே (க॰)
    4. pathike (ka.)
    5. நப்பதிகு³ய்ஹாமி (ஸீ॰ க॰)
    6. nappatiguyhāmi (sī. ka.)
    7. வங்கத (ஸீ॰)
    8. vaṅkata (sī.)
    9. உப்³பி³க்³கா³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    10. ubbiggā (syā. kaṃ.)
    11. ஸாது⁴காரங் (ஸப்³ப³த்த²)
    12. sādhukāraṃ (sabbattha)
    13. நிக்க²ந்ததி³வஸேயேவ (ஸீ॰)
    14. nikkhantadivaseyeva (sī.)
    15. விஸுகம்மங் (க॰)
    16. visukammaṃ (ka.)
    17. க³ருனங் (ஸ்யா॰ க॰)
    18. garunaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 9. வெஸ்ஸந்தரசரியாவண்ணனா • 9. Vessantaracariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact