Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [547] 10. வெஸ்ஸந்தரஜாதகவண்ணனா

    [547] 10. Vessantarajātakavaṇṇanā

    த³ஸவரகதா²வண்ணனா

    Dasavarakathāvaṇṇanā

    பு²ஸ்ஸதீ வரவண்ணாபே⁴தி இத³ங் ஸத்தா² கபிலவத்து²ங் உபனிஸ்ஸாய நிக்³ரோதா⁴ராமே விஹரந்தோ பொக்க²ரவஸ்ஸங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. யதா³ ஹி ஸத்தா² பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ அனுக்கமேன ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா தத்த² ஹேமந்தங் வீதினாமெத்வா உதா³யித்தே²ரேன மக்³க³தே³ஸகேன வீஸதிஸஹஸ்ஸகீ²ணாஸவபரிவுதோ பட²மக³மனேன கபிலவத்து²ங் அக³மாஸி, ததா³ ஸக்யராஜானோ ‘‘மயங் அம்ஹாகங் ஞாதிஸெட்ட²ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஸன்னிபதித்வா ப⁴க³வதோ வஸனட்டா²னங் வீமங்ஸமானா ‘‘நிக்³ரோத⁴ஸக்கஸ்ஸாராமோ ரமணீயோ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா தத்த² ஸப்³ப³ங் படிஜக்³க³னவிதி⁴ங் கத்வா க³ந்த⁴புப்பா²தி³ஹத்தா² பச்சுக்³க³மனங் கரொந்தா ஸப்³பா³லங்காரப்படிமண்டி³தே த³ஹரத³ஹரே நாக³ரதா³ரகே ச நாக³ரதா³ரிகாயோ ச பட²மங் பஹிணிங்ஸு, ததோ ராஜகுமாரே ச ராஜகுமாரிகாயோ ச. தேஸங் அந்தரா ஸாமங் க³ந்த⁴புப்ப²சுண்ணாதீ³ஹி ஸத்தா²ரங் பூஜெத்வா ப⁴க³வந்தங் க³ஹெத்வா நிக்³ரோதா⁴ராமமேவ அக³மிங்ஸு. தத்த² ப⁴க³வா வீஸதிஸஹஸ்ஸகீ²ணாஸவபரிவுதோ பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³. ததா³ ஹி ஸாகியா மானஜாதிகா மானத்த²த்³தா⁴. தே ‘‘அயங் ஸித்³த⁴த்த²குமாரோ அம்ஹேஹி த³ஹரதரோ, அம்ஹாகங் கனிட்டோ² பா⁴கி³னெய்யோ புத்தோ நத்தா’’தி சிந்தெத்வா த³ஹரத³ஹரே ராஜகுமாரே ச ராஜகுமாரிகாயோ ச ஆஹங்ஸு ‘‘தும்ஹே ப⁴க³வந்தங் வந்த³த², மயங் தும்ஹாகங் பிட்டி²தோ நிஸீதி³ஸ்ஸாமா’’தி.

    Phussatīvaravaṇṇābheti idaṃ satthā kapilavatthuṃ upanissāya nigrodhārāme viharanto pokkharavassaṃ ārabbha kathesi. Yadā hi satthā pavattitavaradhammacakko anukkamena rājagahaṃ gantvā tattha hemantaṃ vītināmetvā udāyittherena maggadesakena vīsatisahassakhīṇāsavaparivuto paṭhamagamanena kapilavatthuṃ agamāsi, tadā sakyarājāno ‘‘mayaṃ amhākaṃ ñātiseṭṭhaṃ passissāmā’’ti sannipatitvā bhagavato vasanaṭṭhānaṃ vīmaṃsamānā ‘‘nigrodhasakkassārāmo ramaṇīyo’’ti sallakkhetvā tattha sabbaṃ paṭijagganavidhiṃ katvā gandhapupphādihatthā paccuggamanaṃ karontā sabbālaṅkārappaṭimaṇḍite daharadahare nāgaradārake ca nāgaradārikāyo ca paṭhamaṃ pahiṇiṃsu, tato rājakumāre ca rājakumārikāyo ca. Tesaṃ antarā sāmaṃ gandhapupphacuṇṇādīhi satthāraṃ pūjetvā bhagavantaṃ gahetvā nigrodhārāmameva agamiṃsu. Tattha bhagavā vīsatisahassakhīṇāsavaparivuto paññattavarabuddhāsane nisīdi. Tadā hi sākiyā mānajātikā mānatthaddhā. Te ‘‘ayaṃ siddhatthakumāro amhehi daharataro, amhākaṃ kaniṭṭho bhāgineyyo putto nattā’’ti cintetvā daharadahare rājakumāre ca rājakumārikāyo ca āhaṃsu ‘‘tumhe bhagavantaṃ vandatha, mayaṃ tumhākaṃ piṭṭhito nisīdissāmā’’ti.

    தேஸு ஏவங் அவந்தி³த்வா நிஸின்னேஸு ப⁴க³வா தேஸங் அஜ்ஜா²ஸயங் ஓலோகெத்வா ‘‘ந மங் ஞாதயோ வந்த³ந்தி, ஹந்த³ இதா³னேவ வந்தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கங் சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ததோ வுட்டா²ய ஆகாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா தேஸங் ஸீஸே பாத³பங்ஸுங் ஓகிரமானோ விய கண்ட³ம்ப³ருக்க²மூலே யமகபாடிஹாரியஸதி³ஸங் பாடிஹாரியங் அகாஸி. ராஜா ஸுத்³தோ⁴த³னோ தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் ஜாததி³வஸே காளதே³வலஸ்ஸ வந்த³னத்த²ங் உபனீதானங் வோ பாதே³ பரிவத்தித்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ மத்த²கே டி²தே தி³ஸ்வா அஹங் தும்ஹாகங் பாதே³ வந்தி³ங், அயங் மே பட²மவந்த³னா. புனபி வப்பமங்க³லதி³வஸே ஜம்பு³ச்சா²யாய ஸிரிஸயனே நிஸின்னானங் வோ ஜம்பு³ச்சா²யாய அபரிவத்தனங் தி³ஸ்வாபி அஹங் தும்ஹாகங் பாதே³ வந்தி³ங், அயங் மே து³தியவந்த³னா. இதா³னி இமங் அதி³ட்ட²புப்³ப³ங் பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வாபி தும்ஹாகங் பாதே³ வந்தா³மி, அயங் மே ததியவந்த³னா’’தி. ரஞ்ஞா பன வந்தி³தே அவந்தி³த்வா டா²துங் ஸமத்தோ² நாம ஏகஸாகியோபி நாஹோஸி, ஸப்³பே³ வந்தி³ங்ஸுயேவ.

    Tesu evaṃ avanditvā nisinnesu bhagavā tesaṃ ajjhāsayaṃ oloketvā ‘‘na maṃ ñātayo vandanti, handa idāneva vandāpessāmī’’ti abhiññāpādakaṃ catutthajjhānaṃ samāpajjitvā tato vuṭṭhāya ākāsaṃ abbhuggantvā tesaṃ sīse pādapaṃsuṃ okiramāno viya kaṇḍambarukkhamūle yamakapāṭihāriyasadisaṃ pāṭihāriyaṃ akāsi. Rājā suddhodano taṃ acchariyaṃ disvā āha ‘‘bhante, tumhākaṃ jātadivase kāḷadevalassa vandanatthaṃ upanītānaṃ vo pāde parivattitvā brāhmaṇassa matthake ṭhite disvā ahaṃ tumhākaṃ pāde vandiṃ, ayaṃ me paṭhamavandanā. Punapi vappamaṅgaladivase jambucchāyāya sirisayane nisinnānaṃ vo jambucchāyāya aparivattanaṃ disvāpi ahaṃ tumhākaṃ pāde vandiṃ, ayaṃ me dutiyavandanā. Idāni imaṃ adiṭṭhapubbaṃ pāṭihāriyaṃ disvāpi tumhākaṃ pāde vandāmi, ayaṃ me tatiyavandanā’’ti. Raññā pana vandite avanditvā ṭhātuṃ samattho nāma ekasākiyopi nāhosi, sabbe vandiṃsuyeva.

    இதி ப⁴க³வா ஞாதயோ வந்தா³பெத்வா ஆகாஸதோ ஓதரித்வா பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³. நிஸின்னே ச ப⁴க³வதி ஸிகா²பத்தோ ஞாதிஸமாக³மோ அஹோஸி, ஸப்³பே³ ஏகக்³க³சித்தா ஹுத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ததோ மஹாமேகோ⁴ உட்ட²ஹித்வா பொக்க²ரவஸ்ஸங் வஸ்ஸி, தம்ப³வண்ணங் உத³கங் ஹெட்டா² விரவந்தங் க³ச்ச²தி. யே தேமேதுகாமா, தே தேமெந்தி. அதேமேதுகாமஸ்ஸ ஸரீரே ஏகபி³ந்து³மத்தம்பி ந பததி. தங் தி³ஸ்வா ஸப்³பே³ அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதா அஹேஸுங். ‘‘அஹோ அச்ச²ரியங் அஹோ அப்³பு⁴தங் அஹோ பு³த்³தா⁴னங் மஹானுபா⁴வதா, யேஸங் ஞாதிஸமாக³மே ஏவரூபங் பொக்க²ரவஸ்ஸங் வஸ்ஸீ’’தி பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங். தங் ஸுத்வா ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி மம ஞாதிஸமாக³மே மஹாமேகோ⁴ பொக்க²ரவஸ்ஸங் வஸ்ஸியேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Iti bhagavā ñātayo vandāpetvā ākāsato otaritvā paññattavarabuddhāsane nisīdi. Nisinne ca bhagavati sikhāpatto ñātisamāgamo ahosi, sabbe ekaggacittā hutvā nisīdiṃsu. Tato mahāmegho uṭṭhahitvā pokkharavassaṃ vassi, tambavaṇṇaṃ udakaṃ heṭṭhā viravantaṃ gacchati. Ye temetukāmā, te tementi. Atemetukāmassa sarīre ekabindumattampi na patati. Taṃ disvā sabbe acchariyabbhutacittajātā ahesuṃ. ‘‘Aho acchariyaṃ aho abbhutaṃ aho buddhānaṃ mahānubhāvatā, yesaṃ ñātisamāgame evarūpaṃ pokkharavassaṃ vassī’’ti bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Taṃ sutvā satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi mama ñātisamāgame mahāmegho pokkharavassaṃ vassiyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே ஸிவிரட்டே² ஜேதுத்தரனக³ரே ஸிவிமஹாராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ஸஞ்ஜயங் நாம புத்தங் படிலபி⁴. ஸோ தஸ்ஸ வயப்பத்தஸ்ஸ மத்³த³ராஜதீ⁴தரங் பு²ஸ்ஸதிங் நாம ராஜகஞ்ஞங் ஆனெத்வா ரஜ்ஜங் நிய்யாதெ³த்வா பு²ஸ்ஸதிங் அக்³க³மஹேஸிங் அகாஸி. தஸ்ஸா அயங் புப்³ப³யோகோ³ – இதோ ஏகனவுதிகப்பே விபஸ்ஸீ நாம ஸத்தா² லோகே உத³பாதி³. தஸ்மிங் ப³ந்து⁴மதினக³ரங் நிஸ்ஸாய கே²மே மிக³தா³யே விஹரந்தே ஏகோ ராஜா ரஞ்ஞோ ப³ந்து⁴மஸ்ஸ அனக்³கே⁴ன சந்த³னஸாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ஸுவண்ணமாலங் பேஸேஸி. ரஞ்ஞோ பன த்³வே தீ⁴தரோ அஹேஸுங். ஸோ தங் பண்ணாகாரங் தாஸங் தா³துகாமோ ஹுத்வா சந்த³னஸாரங் ஜெட்டி²காய அதா³ஸி, ஸுவண்ணமாலங் கனிட்டா²ய அதா³ஸி. தா உபோ⁴பி ‘‘ந மயங் இமங் அத்தனோ ஸரீரே பிளந்தி⁴ஸ்ஸாம, ஸத்தா²ரமேவ பூஜெஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா ராஜானங் ஆஹங்ஸு ‘‘தாத, சந்த³னஸாரேன ச ஸுவண்ணமாலாய ச த³ஸப³லங் பூஜெஸ்ஸாமா’’தி. தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ஜெட்டி²கா ஸுகு²மசந்த³னசுண்ணங் காரெத்வா ஸுவண்ணஸமுக்³க³ங் பூரெத்வா க³ண்ஹாபேஸி. கனிட்ட²ப⁴கி³னீ பன ஸுவண்ணமாலங் உரச்ச²த³மாலங் காராபெத்வா ஸுவண்ணஸமுக்³கே³ன க³ண்ஹாபேஸி. தா உபோ⁴பி மிக³தா³யவிஹாரங் க³ந்த்வா ஜெட்டி²கா சந்த³னசுண்ணேன த³ஸப³லஸ்ஸ ஸுவண்ணவண்ணங் ஸரீரங் பூஜெத்வா ஸேஸசுண்ணானி க³ந்த⁴குடியங் விகிரித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அனாக³தே தும்ஹாதி³ஸஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மாதா ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னங் அகாஸி. கனிட்ட²ப⁴கி³னீபி ததா²க³தஸ்ஸ ஸுவண்ணவணங் ஸரீரங் ஸுவண்ணமாலாய கதேன உரச்ச²தே³ன பூஜெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, யாவ அரஹத்தப்பத்தி, தாவ இத³ங் பஸாத⁴னங் மம ஸரீரா மா விக³தங் ஹோதூ’’தி பத்த²னங் அகாஸி. ஸத்தா²பி தாஸங் அனுமோத³னங் அகாஸி.

    Atīte siviraṭṭhe jetuttaranagare sivimahārājā nāma rajjaṃ kārento sañjayaṃ nāma puttaṃ paṭilabhi. So tassa vayappattassa maddarājadhītaraṃ phussatiṃ nāma rājakaññaṃ ānetvā rajjaṃ niyyādetvā phussatiṃ aggamahesiṃ akāsi. Tassā ayaṃ pubbayogo – ito ekanavutikappe vipassī nāma satthā loke udapādi. Tasmiṃ bandhumatinagaraṃ nissāya kheme migadāye viharante eko rājā rañño bandhumassa anagghena candanasārena saddhiṃ satasahassagghanikaṃ suvaṇṇamālaṃ pesesi. Rañño pana dve dhītaro ahesuṃ. So taṃ paṇṇākāraṃ tāsaṃ dātukāmo hutvā candanasāraṃ jeṭṭhikāya adāsi, suvaṇṇamālaṃ kaniṭṭhāya adāsi. Tā ubhopi ‘‘na mayaṃ imaṃ attano sarīre piḷandhissāma, satthārameva pūjessāmā’’ti cintetvā rājānaṃ āhaṃsu ‘‘tāta, candanasārena ca suvaṇṇamālāya ca dasabalaṃ pūjessāmā’’ti. Taṃ sutvā rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Jeṭṭhikā sukhumacandanacuṇṇaṃ kāretvā suvaṇṇasamuggaṃ pūretvā gaṇhāpesi. Kaniṭṭhabhaginī pana suvaṇṇamālaṃ uracchadamālaṃ kārāpetvā suvaṇṇasamuggena gaṇhāpesi. Tā ubhopi migadāyavihāraṃ gantvā jeṭṭhikā candanacuṇṇena dasabalassa suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ pūjetvā sesacuṇṇāni gandhakuṭiyaṃ vikiritvā ‘‘bhante, anāgate tumhādisassa buddhassa mātā bhaveyya’’nti patthanaṃ akāsi. Kaniṭṭhabhaginīpi tathāgatassa suvaṇṇavaṇaṃ sarīraṃ suvaṇṇamālāya katena uracchadena pūjetvā ‘‘bhante, yāva arahattappatti, tāva idaṃ pasādhanaṃ mama sarīrā mā vigataṃ hotū’’ti patthanaṃ akāsi. Satthāpi tāsaṃ anumodanaṃ akāsi.

    தா உபோ⁴பி யாவதாயுகங் ட²த்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு. தாஸு ஜெட்ட²ப⁴கி³னீ தே³வலோகதோ மனுஸ்ஸலோகங் , மனுஸ்ஸலோகதோ தே³வலோகங் ஸங்ஸரந்தீ ஏகனவுதிகப்பாவஸானே அம்ஹாகங் பு³த்³து⁴ப்பாத³காலே பு³த்³த⁴மாதா மஹாமாயாதே³வீ நாம அஹோஸி. கனிட்ட²ப⁴கி³னீபி ததே²வ ஸங்ஸரந்தீ கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ காலே கிகிஸ்ஸ ரஞ்ஞோ தீ⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸா சித்தகம்மகதாய விய உரச்ச²த³மாலாய அலங்கதேன உரேன ஜாதத்தா உரச்ச²தா³ நாம குமாரிகா ஹுத்வா ஸோளஸவஸ்ஸிககாலே ஸத்து² ப⁴த்தானுமோத³னங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ய அபரபா⁴கே³ ப⁴த்தானுமோத³னங் ஸுணந்தேனேவ பிதரா ஸோதாபத்திப²லங் பத்ததி³வஸேயேவ அரஹத்தங் பத்வா பப்³ப³ஜித்வா பரினிப்³பா³யி. கிகிராஜாபி அஞ்ஞா ஸத்த தீ⁴தரோ லபி⁴. தாஸங் நாமானி –

    Tā ubhopi yāvatāyukaṃ ṭhatvā devaloke nibbattiṃsu. Tāsu jeṭṭhabhaginī devalokato manussalokaṃ , manussalokato devalokaṃ saṃsarantī ekanavutikappāvasāne amhākaṃ buddhuppādakāle buddhamātā mahāmāyādevī nāma ahosi. Kaniṭṭhabhaginīpi tatheva saṃsarantī kassapadasabalassa kāle kikissa rañño dhītā hutvā nibbatti. Sā cittakammakatāya viya uracchadamālāya alaṅkatena urena jātattā uracchadā nāma kumārikā hutvā soḷasavassikakāle satthu bhattānumodanaṃ sutvā sotāpattiphale patiṭṭhāya aparabhāge bhattānumodanaṃ suṇanteneva pitarā sotāpattiphalaṃ pattadivaseyeva arahattaṃ patvā pabbajitvā parinibbāyi. Kikirājāpi aññā satta dhītaro labhi. Tāsaṃ nāmāni –

    ‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்க²தா³யிகா;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhadāyikā;

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸங்க⁴தா³ஸீ ச ஸத்தமீ’’தி.

    Dhammā ceva sudhammā ca, saṅghadāsī ca sattamī’’ti.

    தா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ –

    Tā imasmiṃ buddhuppāde –

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா ச கோ³தமீ;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca gotamī;

    த⁴ம்மதி³ன்னா மஹாமாயா, விஸாகா² சாபி ஸத்தமீ’’தி.

    Dhammadinnā mahāmāyā, visākhā cāpi sattamī’’ti.

    தாஸு பு²ஸ்ஸதீ ஸுத⁴ம்மா நாம ஹுத்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா விபஸ்ஸிஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ கதாய சந்த³னசுண்ணபூஜாய ப²லேன ரத்தசந்த³னரஸபரிப்போ²ஸிதேன விய ஸரீரேன ஜாதத்தா பு²ஸ்ஸதீ நாம குமாரிகா ஹுத்வா தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச ஸங்ஸரந்தீ அபரபா⁴கே³ ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அத²ஸ்ஸா யாவதாயுகங் ட²த்வா பஞ்சஸு புப்³ப³னிமித்தேஸு உப்பன்னேஸு ஸக்கோ தே³வராஜா தஸ்ஸா பரிக்கீ²ணாயுகதங் ஞத்வா மஹந்தேன யஸேன தங் ஆதா³ய நந்த³னவனுய்யானங் க³ந்த்வா தத்த² தங் அலங்கதஸயனபிட்டே² நிஸின்னங் ஸயங் ஸயனபஸ்ஸே நிஸீதி³த்வா ஏதத³வோச ‘‘ப⁴த்³தே³ பு²ஸ்ஸதி, தே த³ஸ வரே த³ம்மி, தே க³ண்ஹஸ்ஸூ’’தி வத³ந்தோ இமஸ்மிங் கா³தா²ஸஹஸ்ஸபடிமண்டி³தே மஹாவெஸ்ஸந்தரஜாதகே பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tāsu phussatī sudhammā nāma hutvā dānādīni puññāni katvā vipassisammāsambuddhassa katāya candanacuṇṇapūjāya phalena rattacandanarasaparipphositena viya sarīrena jātattā phussatī nāma kumārikā hutvā devesu ca manussesu ca saṃsarantī aparabhāge sakkassa devarañño aggamahesī hutvā nibbatti. Athassā yāvatāyukaṃ ṭhatvā pañcasu pubbanimittesu uppannesu sakko devarājā tassā parikkhīṇāyukataṃ ñatvā mahantena yasena taṃ ādāya nandanavanuyyānaṃ gantvā tattha taṃ alaṅkatasayanapiṭṭhe nisinnaṃ sayaṃ sayanapasse nisīditvā etadavoca ‘‘bhadde phussati, te dasa vare dammi, te gaṇhassū’’ti vadanto imasmiṃ gāthāsahassapaṭimaṇḍite mahāvessantarajātake paṭhamaṃ gāthamāha –

    1655.

    1655.

    ‘‘பு²ஸ்ஸதீ வரவண்ணாபே⁴, வரஸ்ஸு த³ஸதா⁴ வரே;

    ‘‘Phussatī varavaṇṇābhe, varassu dasadhā vare;

    பத²ப்³யா சாருபுப்³ப³ங்கி³, யங் துய்ஹங் மனஸோ பிய’’ந்தி.

    Pathabyā cārupubbaṅgi, yaṃ tuyhaṃ manaso piya’’nti.

    ஏவமேஸா மஹாவெஸ்ஸந்தரத⁴ம்மதே³ஸனா தே³வலோகே பதிட்டா²பிதா நாம ஹோதி.

    Evamesā mahāvessantaradhammadesanā devaloke patiṭṭhāpitā nāma hoti.

    தத்த² பு²ஸ்ஸதீதி தங் நாமேனாலபதி. வரவண்ணாபே⁴தி வராய வண்ணாபா⁴ய ஸமன்னாக³தே. த³ஸதா⁴தி த³ஸவிதே⁴. பத²ப்³யாதி பத²வியங் க³ஹேதப்³பே³ கத்வா வரஸ்ஸு க³ண்ஹஸ்ஸூதி வத³தி. சாருபுப்³ப³ங்கீ³தி சாருனா புப்³ப³ங்கே³ன வரலக்க²ணேன ஸமன்னாக³தே. யங் துய்ஹங் மனஸோ பியந்தி யங் யங் தவ மனஸா பியங், தங் தங் த³ஸஹி கொட்டா²ஸேஹி க³ண்ஹாஹீதி வத³தி.

    Tattha phussatīti taṃ nāmenālapati. Varavaṇṇābheti varāya vaṇṇābhāya samannāgate. Dasadhāti dasavidhe. Pathabyāti pathaviyaṃ gahetabbe katvā varassu gaṇhassūti vadati. Cārupubbaṅgīti cārunā pubbaṅgena varalakkhaṇena samannāgate. Yaṃ tuyhaṃ manaso piyanti yaṃ yaṃ tava manasā piyaṃ, taṃ taṃ dasahi koṭṭhāsehi gaṇhāhīti vadati.

    ஸா அத்தனோ சவனத⁴ம்மதங் அஜானந்தீ பமத்தா ஹுத்வா து³தியகா³த²மாஹ –

    Sā attano cavanadhammataṃ ajānantī pamattā hutvā dutiyagāthamāha –

    1656.

    1656.

    ‘‘தே³வராஜ நமோ த்யத்து², கிங் பாபங் பகதங் மயா;

    ‘‘Devarāja namo tyatthu, kiṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    ரம்மா சாவேஸி மங் டா²னா, வாதோவ த⁴ரணீருஹ’’ந்தி.

    Rammā cāvesi maṃ ṭhānā, vātova dharaṇīruha’’nti.

    தத்த² நமோ த்யத்தூ²தி நமோ தே அத்து². கிங் பாபந்தி கிங் மயா தவ ஸந்திகே பாபங் பகதந்தி புச்ச²தி. த⁴ரணீருஹந்தி ருக்க²ங்.

    Tattha namo tyatthūti namo te atthu. Kiṃ pāpanti kiṃ mayā tava santike pāpaṃ pakatanti pucchati. Dharaṇīruhanti rukkhaṃ.

    அத²ஸ்ஸா பமத்தபா⁴வங் ஞத்வா ஸக்கோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Athassā pamattabhāvaṃ ñatvā sakko dve gāthā abhāsi –

    1657.

    1657.

    ‘‘ந சேவ தே கதங் பாபங், ந ச மே த்வமஸி அப்பியா;

    ‘‘Na ceva te kataṃ pāpaṃ, na ca me tvamasi appiyā;

    புஞ்ஞஞ்ச தே பரிக்கீ²ணங், யேன தேவங் வதா³மஹங்.

    Puññañca te parikkhīṇaṃ, yena tevaṃ vadāmahaṃ.

    1658.

    1658.

    ‘‘ஸந்திகே மரணங் துய்ஹங், வினாபா⁴வோ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Santike maraṇaṃ tuyhaṃ, vinābhāvo bhavissati;

    படிக்³க³ண்ஹாஹி மே ஏதே, வரே த³ஸ பவெச்ச²தோ’’தி.

    Paṭiggaṇhāhi me ete, vare dasa pavecchato’’ti.

    தத்த² யேன தேவந்தி யேன தே ஏவங் வதா³மி. துய்ஹங் வினாபா⁴வோதி தவ அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் வியோகோ³ ப⁴விஸ்ஸதி. பவெச்ச²தோதி த³த³மானஸ்ஸ.

    Tattha yena tevanti yena te evaṃ vadāmi. Tuyhaṃ vinābhāvoti tava amhehi saddhiṃ viyogo bhavissati. Pavecchatoti dadamānassa.

    ஸா ஸக்கஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா நிச்ச²யேன அத்தனோ மரணங் ஞத்வா வரங் க³ண்ஹந்தீ ஆஹ –

    Sā sakkassa vacanaṃ sutvā nicchayena attano maraṇaṃ ñatvā varaṃ gaṇhantī āha –

    1659.

    1659.

    ‘‘வரங் சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    ‘‘Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    ஸிவிராஜஸ்ஸ ப⁴த்³த³ந்தே, தத்த² அஸ்ஸங் நிவேஸனே.

    Sivirājassa bhaddante, tattha assaṃ nivesane.

    1660.

    1660.

    ‘‘நீலனெத்தா நீலப⁴மு, நீலக்கீ² ச யதா² மிகீ³;

    ‘‘Nīlanettā nīlabhamu, nīlakkhī ca yathā migī;

    பு²ஸ்ஸதீ நாம நாமேன, தத்த²பஸ்ஸங் புரிந்த³ன.

    Phussatī nāma nāmena, tatthapassaṃ purindana.

    1661.

    1661.

    ‘‘புத்தங் லபே⁴த² வரத³ங், யாசயோக³ங் அமச்ச²ரிங்;

    ‘‘Puttaṃ labhetha varadaṃ, yācayogaṃ amacchariṃ;

    பூஜிதங் படிராஜூஹி, கித்திமந்தங் யஸஸ்ஸினங்.

    Pūjitaṃ paṭirājūhi, kittimantaṃ yasassinaṃ.

    1662.

    1662.

    ‘‘க³ப்³ப⁴ங் மே தா⁴ரயந்தியா, மஜ்ஜி²மங்க³ங் அனுன்னதங்;

    ‘‘Gabbhaṃ me dhārayantiyā, majjhimaṅgaṃ anunnataṃ;

    குச்சி² அனுன்னதோ அஸ்ஸ, சாபங்வ லிகி²தங் ஸமங்.

    Kucchi anunnato assa, cāpaṃva likhitaṃ samaṃ.

    1663.

    1663.

    ‘‘த²னா மே நப்பபதெய்யுங், பலிதா ந ஸந்து வாஸவ;

    ‘‘Thanā me nappapateyyuṃ, palitā na santu vāsava;

    காயே ரஜோ ந லிம்பேத², வஜ்ஜ²ஞ்சாபி பமோசயே.

    Kāye rajo na limpetha, vajjhañcāpi pamocaye.

    1664.

    1664.

    ‘‘மயூரகோஞ்சாபி⁴ருதே³, நாரிவரக³ணாயுதே;

    ‘‘Mayūrakoñcābhirude, nārivaragaṇāyute;

    கு²ஜ்ஜசேலாபகாகிண்ணே, ஸூதமாக³த⁴வண்ணிதே.

    Khujjacelāpakākiṇṇe, sūtamāgadhavaṇṇite.

    1665.

    1665.

    ‘‘சித்ரக்³க³ளேருகு⁴ஸிதே, ஸுராமங்ஸபபோ³த⁴னே;

    ‘‘Citraggaḷerughusite, surāmaṃsapabodhane;

    ஸிவிராஜஸ்ஸ ப⁴த்³த³ந்தே, தத்த²ஸ்ஸங் மஹேஸீ பியா’’தி.

    Sivirājassa bhaddante, tatthassaṃ mahesī piyā’’ti.

    தத்த² ஸிவிராஜஸ்ஸாதி ஸா ஸகலஜம்பு³தீ³பதலங் ஓலோகெந்தீ அத்தனோ அனுச்ச²விகங் ஸிவிரஞ்ஞோ நிவேஸனங் தி³ஸ்வா தத்த² அக்³க³மஹேஸிபா⁴வங் பத்தெ²ந்தீ ஏவமாஹ. யதா² மிகீ³தி ஏகவஸ்ஸிகா ஹி மிக³போதிகா நீலனெத்தா ஹோதி, தேனேவமாஹ. தத்த²பஸ்ஸந்தி தத்த²பி இமினாவ நாமேன அஸ்ஸங். லபே⁴தா²தி லபெ⁴ய்யங். வரத³ந்தி அலங்கதஸீஸஅக்கி²யுக³லஹத³யமங்ஸருதி⁴ரஸேதச்ச²த்தபுத்ததா³ரேஸு யாசிதயாசிதஸ்ஸ வரப⁴ண்ட³ஸ்ஸ தா³யகங். குச்சீ²தி ‘‘மஜ்ஜி²மங்க³’’ந்தி வுத்தங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதி. லிகி²தந்தி யதா² சே²கேன த⁴னுகாரேன ஸம்மா லிகி²தங் த⁴னு அனுன்னதமஜ்ஜ²ங் துலாவட்டங் ஸமங் ஹோதி, ஏவரூபோ மே குச்சி² ப⁴வெய்ய.

    Tattha sivirājassāti sā sakalajambudīpatalaṃ olokentī attano anucchavikaṃ sivirañño nivesanaṃ disvā tattha aggamahesibhāvaṃ patthentī evamāha. Yathā migīti ekavassikā hi migapotikā nīlanettā hoti, tenevamāha. Tatthapassanti tatthapi imināva nāmena assaṃ. Labhethāti labheyyaṃ. Varadanti alaṅkatasīsaakkhiyugalahadayamaṃsarudhirasetacchattaputtadāresu yācitayācitassa varabhaṇḍassa dāyakaṃ. Kucchīti ‘‘majjhimaṅga’’nti vuttaṃ sarūpato dasseti. Likhitanti yathā chekena dhanukārena sammā likhitaṃ dhanu anunnatamajjhaṃ tulāvaṭṭaṃ samaṃ hoti, evarūpo me kucchi bhaveyya.

    நப்பபதெய்யுந்தி பதித்வா லம்பா³ ந ப⁴வெய்யுங். பலிதா ந ஸந்து வாஸவாதி வாஸவ தே³வஸெட்ட², பலிதானிபி மே ஸிரஸ்மிங் ந ஸந்து மா பஞ்ஞாயிங்ஸு. ‘‘பலிதானி ஸிரோருஹா’’திபி பாடோ². வஜ்ஜ²ஞ்சாபீதி கிப்³பி³ஸகாரகங் ராஜாபராதி⁴கங் வஜ்ஜ²ப்பத்தசோரங் அத்தனோ ப³லேன மோசேதுங் ஸமத்தா² ப⁴வெய்யங். இமினா அத்தனோ இஸ்ஸரியபா⁴வங் தீ³பேதி. பூ⁴தமாக³த⁴வண்ணிதேதி போ⁴ஜனகாலாதீ³ஸு து²திவஸேன காலங் ஆரோசெந்தேஹி ஸூதேஹி சேவ மாக³த⁴கேஹி ச வண்ணிதே. சித்ரக்³க³ளேருகு⁴ஸிதேதி பஞ்சங்கி³கதூரியஸத்³த³ஸதி³ஸங் மனோரமங் ரவங் ரவந்தேஹி ஸத்தரதனவிசித்தேஹி த்³வாரகவாடேஹி உக்³கோ⁴ஸிதே. ஸுராமங்ஸபபோ³த⁴னேதி ‘‘பிவத², கா²த³தா²’’தி ஸுராமங்ஸேஹி பபோ³தி⁴யமானஜனே ஏவரூபே ஸிவிராஜஸ்ஸ நிவேஸனே தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ ப⁴வெய்யந்தி இமே த³ஸ வரே க³ண்ஹி.

    Nappapateyyunti patitvā lambā na bhaveyyuṃ. Palitā na santu vāsavāti vāsava devaseṭṭha, palitānipi me sirasmiṃ na santu mā paññāyiṃsu. ‘‘Palitāni siroruhā’’tipi pāṭho. Vajjhañcāpīti kibbisakārakaṃ rājāparādhikaṃ vajjhappattacoraṃ attano balena mocetuṃ samatthā bhaveyyaṃ. Iminā attano issariyabhāvaṃ dīpeti. Bhūtamāgadhavaṇṇiteti bhojanakālādīsu thutivasena kālaṃ ārocentehi sūtehi ceva māgadhakehi ca vaṇṇite. Citraggaḷerughusiteti pañcaṅgikatūriyasaddasadisaṃ manoramaṃ ravaṃ ravantehi sattaratanavicittehi dvārakavāṭehi ugghosite. Surāmaṃsapabodhaneti ‘‘pivatha, khādathā’’ti surāmaṃsehi pabodhiyamānajane evarūpe sivirājassa nivesane tassa aggamahesī bhaveyyanti ime dasa vare gaṇhi.

    தத்த² ஸிவிராஜஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸிபா⁴வோ பட²மோ வரோ, நீலனெத்ததா து³தியோ, நீலப⁴முகதா ததியோ, பு²ஸ்ஸதீதி நாமங் சதுத்தோ², புத்தபடிலாபோ⁴ பஞ்சமோ, அனுன்னதகுச்சி²தா ச²ட்டோ², அலம்ப³த்த²னதா ஸத்தமோ, அபலிதபா⁴வோ அட்ட²மோ, ஸுகு²மச்ச²விபா⁴வோ நவமோ, வஜ்ஜ²ப்பமோசனஸமத்த²தா த³ஸமோ வரோதி.

    Tattha sivirājassa aggamahesibhāvo paṭhamo varo, nīlanettatā dutiyo, nīlabhamukatā tatiyo, phussatīti nāmaṃ catuttho, puttapaṭilābho pañcamo, anunnatakucchitā chaṭṭho, alambatthanatā sattamo, apalitabhāvo aṭṭhamo, sukhumacchavibhāvo navamo, vajjhappamocanasamatthatā dasamo varoti.

    ஸக்கோ ஆஹ –

    Sakko āha –

    1666.

    1666.

    ‘‘யே தே த³ஸ வரா தி³ன்னா, மயா ஸப்³ப³ங்க³ஸோப⁴னே;

    ‘‘Ye te dasa varā dinnā, mayā sabbaṅgasobhane;

    ஸிவிராஜஸ்ஸ விஜிதே, ஸப்³பே³ தே லச்ச²ஸீ வரே’’தி.

    Sivirājassa vijite, sabbe te lacchasī vare’’ti.

    அத²ஸ்ஸா ஸக்கோ தே³வராஜா பு²ஸ்ஸதியா த³ஸ வரே அதா³ஸி, த³த்வா ச பன ‘‘ப⁴த்³தே³ பு²ஸ்ஸதி, தவ ஸப்³பே³ தே ஸமிஜ்ஜ²ந்தூ’’தி வத்வா அனுமோதி³. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –

    Athassā sakko devarājā phussatiyā dasa vare adāsi, datvā ca pana ‘‘bhadde phussati, tava sabbe te samijjhantū’’ti vatvā anumodi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    1667.

    1667.

    ‘‘இத³ங் வத்வான மக⁴வா, தே³வராஜா ஸுஜம்பதி;

    ‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;

    பு²ஸ்ஸதியா வரங் த³த்வா, அனுமோதி³த்த² வாஸவோ’’தி.

    Phussatiyā varaṃ datvā, anumodittha vāsavo’’ti.

    தத்த² அனுமோதி³த்தா²தி ‘‘ஸப்³பே³ தே லச்ச²ஸி வரே’’தி ஏவங் வரே த³த்வா பமுத்³தி³தோ துட்ட²மானஸோ அஹோஸீதி அத்தோ².

    Tattha anumoditthāti ‘‘sabbe te lacchasi vare’’ti evaṃ vare datvā pamuddito tuṭṭhamānaso ahosīti attho.

    த³ஸவரகதா² நிட்டி²தா.

    Dasavarakathā niṭṭhitā.

    ஹிமவந்தவண்ணனா

    Himavantavaṇṇanā

    இதி ஸா வரே க³ஹெத்வா ததோ சுதா மத்³த³ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. ஜாயமானா ச சந்த³னசுண்ணபரிகிண்ணேன விய ஸரீரேன ஜாதா. தேனஸ்ஸா நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘பு²ஸ்ஸதீ’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. ஸா மஹந்தேன பரிவாரேன வட்³டி⁴த்வா ஸோளஸவஸ்ஸகாலே உத்தமரூபத⁴ரா அஹோஸி. அத² நங் ஸிவிமஹாராஜா புத்தஸ்ஸ ஸஞ்ஜயகுமாரஸ்ஸ அத்தா²ய ஆனெத்வா தஸ்ஸ ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ஸோளஸன்னங் இத்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஜெட்டி²கங் கத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி. தேன வுத்தங் –

    Iti sā vare gahetvā tato cutā maddarañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Jāyamānā ca candanacuṇṇaparikiṇṇena viya sarīrena jātā. Tenassā nāmaggahaṇadivase ‘‘phussatī’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Sā mahantena parivārena vaḍḍhitvā soḷasavassakāle uttamarūpadharā ahosi. Atha naṃ sivimahārājā puttassa sañjayakumārassa atthāya ānetvā tassa chattaṃ ussāpetvā soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhikaṃ katvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘ததோ சுதா ஸா பு²ஸ்ஸதீ, ச²த்தியே உபபஜ்ஜத²;

    ‘‘Tato cutā sā phussatī, chattiye upapajjatha;

    ஜேதுத்தரம்ஹி நக³ரே, ஸஞ்ஜயேன ஸமாக³மீ’’தி.

    Jetuttaramhi nagare, sañjayena samāgamī’’ti.

    ஸா ஸஞ்ஜயஸ்ஸ பியா மனாபா அஹோஸி. அத² நங் ஸக்கோ ஆவஜ்ஜமானோ ‘‘மயா பு²ஸ்ஸதியா தி³ன்னவரேஸு நவ வரா ஸமித்³தா⁴’’தி தி³ஸ்வா ‘‘ஏகோ பன புத்தவரோ ந தாவ ஸமிஜ்ஜ²தி, தம்பிஸ்ஸா ஸமிஜ்ஜா²பெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. ததா³ மஹாஸத்தோ தாவதிங்ஸதே³வலோகே வஸதி, ஆயு சஸ்ஸ பரிக்கீ²ணங் அஹோஸி. தங் ஞத்வா ஸக்கோ தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘மாரிஸ, தயா மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்துங் வட்டதி, தத்த² ஸிவிரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி வத்வா தஸ்ஸ சேவ அஞ்ஞேஸஞ்ச சவனத⁴ம்மானங் ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானங் தே³வபுத்தானங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. மஹாஸத்தோபி ததோ சவித்வா தத்து²பபன்னோ, ஸேஸதே³வபுத்தாபி ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானங் அமச்சானங் கே³ஹேஸு நிப்³ப³த்திங்ஸு. மஹாஸத்தே குச்சி²க³தே பு²ஸ்ஸதீ தோ³ஹளினீ ஹுத்வா சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² ராஜனிவேஸனத்³வாரே சாதி ச²ஸு டா²னேஸு ச² தா³னஸாலாயோ காராபெத்வா தே³வஸிகங் ச² ஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மஹாதா³னங் தா³துகாமா அஹோஸி.

    Sā sañjayassa piyā manāpā ahosi. Atha naṃ sakko āvajjamāno ‘‘mayā phussatiyā dinnavaresu nava varā samiddhā’’ti disvā ‘‘eko pana puttavaro na tāva samijjhati, tampissā samijjhāpessāmī’’ti cintesi. Tadā mahāsatto tāvatiṃsadevaloke vasati, āyu cassa parikkhīṇaṃ ahosi. Taṃ ñatvā sakko tassa santikaṃ gantvā ‘‘mārisa, tayā manussalokaṃ gantuṃ vaṭṭati, tattha sivirañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti vatvā tassa ceva aññesañca cavanadhammānaṃ saṭṭhisahassānaṃ devaputtānaṃ paṭiññaṃ gahetvā sakaṭṭhānameva gato. Mahāsattopi tato cavitvā tatthupapanno, sesadevaputtāpi saṭṭhisahassānaṃ amaccānaṃ gehesu nibbattiṃsu. Mahāsatte kucchigate phussatī dohaḷinī hutvā catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe rājanivesanadvāre cāti chasu ṭhānesu cha dānasālāyo kārāpetvā devasikaṃ cha satasahassāni vissajjetvā mahādānaṃ dātukāmā ahosi.

    ராஜா தஸ்ஸா தோ³ஹளங் ஸுத்வா நேமித்தகே ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா புச்சி². நேமித்தகா – ‘‘மஹாராஜ, தே³வியா குச்சி²ம்ஹி தா³னாபி⁴ரதோ ஸத்தோ உப்பன்னோ, தா³னேன தித்திங் ந க³மிஸ்ஸதீ’’தி வதி³ங்ஸு. தங் ஸுத்வா ராஜா துட்ட²மானஸோ ஹுத்வா ச² தா³னஸாலாயோ காராபெத்வா வுத்தப்பகாரங் தா³னங் பட்ட²பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணகாலதோ பட்டா²ய ரஞ்ஞோ ஆயஸ்ஸ பமாணங் நாம நாஹோஸி. தஸ்ஸ புஞ்ஞானுபா⁴வேன ஸகலஜம்பு³தீ³பராஜானோ பண்ணாகாரங் பஹிணிங்ஸு. தே³வீ மஹந்தேன பரிவாரேன க³ப்³ப⁴ங் தா⁴ரெந்தீ த³ஸமாஸே பரிபுண்ணே நக³ரங் த³ட்டு²காமா ஹுத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா நக³ரங் தே³வனக³ரங் விய அலங்காராபெத்வா தே³விங் ரத²வரங் ஆரோபெத்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் காரேஸி. தஸ்ஸா வெஸ்ஸானங் வீதி²யா வேமஜ்ஜ²ங் ஸம்பத்தகாலே கம்மஜவாதா சலிங்ஸு. அத² அமச்சா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். தங் ஸுத்வா வெஸ்ஸவீதி²யங்யேவ தஸ்ஸா ஸூதிக⁴ரங் காராபெத்வா வாஸங் க³ண்ஹாபேஸி. ஸா தத்த² புத்தங் விஜாயி. தேன வுத்தங் –

    Rājā tassā dohaḷaṃ sutvā nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchi. Nemittakā – ‘‘mahārāja, deviyā kucchimhi dānābhirato satto uppanno, dānena tittiṃ na gamissatī’’ti vadiṃsu. Taṃ sutvā rājā tuṭṭhamānaso hutvā cha dānasālāyo kārāpetvā vuttappakāraṃ dānaṃ paṭṭhapesi. Bodhisattassa paṭisandhiggahaṇakālato paṭṭhāya rañño āyassa pamāṇaṃ nāma nāhosi. Tassa puññānubhāvena sakalajambudīparājāno paṇṇākāraṃ pahiṇiṃsu. Devī mahantena parivārena gabbhaṃ dhārentī dasamāse paripuṇṇe nagaraṃ daṭṭhukāmā hutvā rañño ārocesi. Rājā nagaraṃ devanagaraṃ viya alaṅkārāpetvā deviṃ rathavaraṃ āropetvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ kāresi. Tassā vessānaṃ vīthiyā vemajjhaṃ sampattakāle kammajavātā caliṃsu. Atha amaccā rañño ārocesuṃ. Taṃ sutvā vessavīthiyaṃyeva tassā sūtigharaṃ kārāpetvā vāsaṃ gaṇhāpesi. Sā tattha puttaṃ vijāyi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘த³ஸ மாஸே தா⁴ரயித்வான, கரொந்தீ புரங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Dasa māse dhārayitvāna, karontī puraṃ padakkhiṇaṃ;

    வெஸ்ஸானங் வீதி²யா மஜ்ஜே², ஜனேஸி பு²ஸ்ஸதீ மம’’ந்தி. (சரியா॰ 1.76);

    Vessānaṃ vīthiyā majjhe, janesi phussatī mama’’nti. (cariyā. 1.76);

    மஹாஸத்தோ மாது குச்சி²தோ நிக்க²ந்தோயேவ விஸதோ³ ஹுத்வா அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா நிக்க²மி. நிக்க²ந்தோயேவ ச மாது ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ‘‘அம்ம, தா³னங் த³ஸ்ஸாமி, அத்தி² கிஞ்சி தே த⁴ன’’ந்தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ மாதா ‘‘தாத, யதா²அஜ்ஜா²ஸயேன தா³னங் தே³ஹீ’’தி பஸாரிதஹத்தே² ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் ட²பேஸி. மஹாஸத்தோ ஹி உமங்க³ஜாதகே இமஸ்மிங் ஜாதகே பச்சி²மத்தபா⁴வேதி தீஸு டா²னேஸு ஜாதமத்தேயேவ மாதரா ஸத்³தி⁴ங் கதே²ஸி. அத²ஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே வெஸ்ஸவீதி²யங் ஜாதத்தா ‘‘வெஸ்ஸந்தரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு.

    Mahāsatto mātu kucchito nikkhantoyeva visado hutvā akkhīni ummīletvā nikkhami. Nikkhantoyeva ca mātu hatthaṃ pasāretvā ‘‘amma, dānaṃ dassāmi, atthi kiñci te dhana’’nti āha. Athassa mātā ‘‘tāta, yathāajjhāsayena dānaṃ dehī’’ti pasāritahatthe sahassatthavikaṃ ṭhapesi. Mahāsatto hi umaṅgajātake imasmiṃ jātake pacchimattabhāveti tīsu ṭhānesu jātamatteyeva mātarā saddhiṃ kathesi. Athassa nāmaggahaṇadivase vessavīthiyaṃ jātattā ‘‘vessantaro’’ti nāmaṃ kariṃsu.

    தேன வுத்தங் –

    Tena vuttaṃ –

    ‘‘ந மய்ஹங் மத்திகங் நாமங், நபி பெத்திகஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Na mayhaṃ mattikaṃ nāmaṃ, napi pettikasambhavaṃ;

    ஜாதொம்ஹி வெஸ்ஸவீதி²யங், தஸ்மா வெஸ்ஸந்தரோ அஹு’’ந்தி. (சரியா॰ 1.77);

    Jātomhi vessavīthiyaṃ, tasmā vessantaro ahu’’nti. (cariyā. 1.77);

    ஜாததி³வஸேயேவ பனஸ்ஸ ஏகா ஆகாஸசாரினீ கரேணுகா அபி⁴மங்க³லஸம்மதங் ஸப்³ப³ஸேதங் ஹத்தி²போதகங் ஆனெத்வா மங்க³லஹத்தி²ட்டா²னே ட²பெத்வா பக்காமி. தஸ்ஸ மஹாஸத்தங் பச்சயங் கத்வா உப்பன்னத்தா ‘‘பச்சயோ’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. தங் தி³வஸமேவ அமச்சகே³ஹேஸு ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸகுமாரகா ஜாயிங்ஸு. ராஜா மஹாஸத்தஸ்ஸ அதிதீ³கா⁴தி³தோ³ஸே விவஜ்ஜெத்வா அலம்ப³த²னியோ மது⁴ரகீ²ராயோ சதுஸட்டி² தா⁴தியோ உபட்டா²பேஸி. தேன ஸத்³தி⁴ங் ஜாதானஞ்ச ஸட்டி²தா³ரகஸஹஸ்ஸானங் ஏகேகா தா⁴தியோ உபட்டா²பேஸி. ஸோ ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸேஹி தா³ரகேஹி ஸத்³தி⁴ங் மஹந்தேன பரிவாரேன வட்³ட⁴தி. அத²ஸ்ஸ ராஜா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் குமாரபிளந்த⁴னங் காராபேஸி. ஸோ சதுப்பஞ்சவஸ்ஸிககாலே தங் ஓமுஞ்சித்வா தா⁴தீனங் த³த்வா புன தாஹி தீ³யமானம்பி ந க³ண்ஹி. தா ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங்ஸு. ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘மம புத்தேன தி³ன்னங் ப்³ரஹ்மதெ³ய்யமேவ ஹோதூ’’தி அபரம்பி காரேஸி. குமாரோ தம்பி அதா³ஸியேவ. இதி தா³ரககாலேயேவ தா⁴தீனங் நவ வாரே பிளந்த⁴னங் அதா³ஸி.

    Jātadivaseyeva panassa ekā ākāsacārinī kareṇukā abhimaṅgalasammataṃ sabbasetaṃ hatthipotakaṃ ānetvā maṅgalahatthiṭṭhāne ṭhapetvā pakkāmi. Tassa mahāsattaṃ paccayaṃ katvā uppannattā ‘‘paccayo’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Taṃ divasameva amaccagehesu saṭṭhisahassakumārakā jāyiṃsu. Rājā mahāsattassa atidīghādidose vivajjetvā alambathaniyo madhurakhīrāyo catusaṭṭhi dhātiyo upaṭṭhāpesi. Tena saddhiṃ jātānañca saṭṭhidārakasahassānaṃ ekekā dhātiyo upaṭṭhāpesi. So saṭṭhisahassehi dārakehi saddhiṃ mahantena parivārena vaḍḍhati. Athassa rājā satasahassagghanakaṃ kumārapiḷandhanaṃ kārāpesi. So catuppañcavassikakāle taṃ omuñcitvā dhātīnaṃ datvā puna tāhi dīyamānampi na gaṇhi. Tā rañño ārocayiṃsu. Rājā taṃ sutvā ‘‘mama puttena dinnaṃ brahmadeyyameva hotū’’ti aparampi kāresi. Kumāro tampi adāsiyeva. Iti dārakakāleyeva dhātīnaṃ nava vāre piḷandhanaṃ adāsi.

    அட்ட²வஸ்ஸிககாலே பன பாஸாத³வரக³தோ ஸிரிஸயனபிட்டே² நிஸின்னோவ சிந்தேஸி ‘‘அஹங் பா³ஹிரகதா³னமேவ தே³மி, தங் மங் ந பரிதோஸேதி, அஜ்ஜ²த்திகதா³னங் தா³துகாமொம்ஹி, ஸசே மங் கோசி ஸீஸங் யாசெய்ய, ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா தஸ்ஸ த³தெ³ய்யங். ஸசேபி மங் கோசி ஹத³யங் யாசெய்ய, உரங் பி⁴ந்தி³த்வா ஹத³யங் நீஹரித்வா த³தெ³ய்யங். ஸசே அக்கீ²னி யாசெய்ய, அக்கீ²னி உப்பாடெத்வா த³தெ³ய்யங். ஸசே ஸரீரமங்ஸங் யாசெய்ய, ஸகலஸரீரதோ மங்ஸங் சி²ந்தி³த்வா த³தெ³ய்யங். ஸசேபி மங் கோசி ருதி⁴ரங் யாசெய்ய, ருதி⁴ரங் க³ஹெத்வா த³தெ³ய்யங். அத² வாபி கோசி ‘தா³ஸோ மே ஹோஹீ’தி வதெ³ய்ய, அத்தானமஸ்ஸ ஸாவெத்வா தா³ஸங் கத்வா த³தெ³ய்ய’’ந்தி. தஸ்ஸேவங் ஸபா⁴வங் சிந்தெந்தஸ்ஸ சதுனஹுதாதி⁴கத்³வியோஜனஸதஸஹஸ்ஸப³ஹலா அயங் மஹாபத²வீ மத்தவரவாரணோ விய க³ஜ்ஜமானா கம்பி. ஸினேருபப்³ப³தராஜா ஸுஸேதி³தவெத்தங்குரோ விய ஓனமித்வா ஜேதுத்தரனக³ராபி⁴முகோ² அட்டா²ஸி. பத²விஸத்³தே³ன தே³வா க³ஜ்ஜந்தோ க²ணிகவஸ்ஸங் வஸ்ஸி, அகாலவிஜ்ஜுலதா நிச்ச²ரிங்ஸு, ஸாக³ரோ ஸங்கு²பி⁴. ஸக்கோ தே³வராஜா அப்போ²டேஸி, மஹாப்³ரஹ்மா ஸாது⁴காரமதா³ஸி. பத²விதலதோ பட்டா²ய யாவ ப்³ரஹ்மலோகா ஏககோலாஹலங் அஹோஸி.

    Aṭṭhavassikakāle pana pāsādavaragato sirisayanapiṭṭhe nisinnova cintesi ‘‘ahaṃ bāhirakadānameva demi, taṃ maṃ na paritoseti, ajjhattikadānaṃ dātukāmomhi, sace maṃ koci sīsaṃ yāceyya, sīsaṃ chinditvā tassa dadeyyaṃ. Sacepi maṃ koci hadayaṃ yāceyya, uraṃ bhinditvā hadayaṃ nīharitvā dadeyyaṃ. Sace akkhīni yāceyya, akkhīni uppāṭetvā dadeyyaṃ. Sace sarīramaṃsaṃ yāceyya, sakalasarīrato maṃsaṃ chinditvā dadeyyaṃ. Sacepi maṃ koci rudhiraṃ yāceyya, rudhiraṃ gahetvā dadeyyaṃ. Atha vāpi koci ‘dāso me hohī’ti vadeyya, attānamassa sāvetvā dāsaṃ katvā dadeyya’’nti. Tassevaṃ sabhāvaṃ cintentassa catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalā ayaṃ mahāpathavī mattavaravāraṇo viya gajjamānā kampi. Sinerupabbatarājā suseditavettaṅkuro viya onamitvā jetuttaranagarābhimukho aṭṭhāsi. Pathavisaddena devā gajjanto khaṇikavassaṃ vassi, akālavijjulatā nicchariṃsu, sāgaro saṅkhubhi. Sakko devarājā apphoṭesi, mahābrahmā sādhukāramadāsi. Pathavitalato paṭṭhāya yāva brahmalokā ekakolāhalaṃ ahosi.

    வுத்தம்பி சேதங் –

    Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘யதா³ஹங் தா³ரகோ ஹோமி, ஜாதியா அட்ட²வஸ்ஸிகோ;

    ‘‘Yadāhaṃ dārako homi, jātiyā aṭṭhavassiko;

    ததா³ நிஸஜ்ஜ பாஸாதே³, தா³னங் தா³துங் விசிந்தயிங்.

    Tadā nisajja pāsāde, dānaṃ dātuṃ vicintayiṃ.

    ‘‘ஹத³யங் த³தெ³ய்யங் சக்கு²ங், மங்ஸம்பி ருதி⁴ரம்பி ச;

    ‘‘Hadayaṃ dadeyyaṃ cakkhuṃ, maṃsampi rudhirampi ca;

    த³தெ³ய்யங் காயங் ஸாவெத்வா, யதி³ கோசி யாசயே மமங்.

    Dadeyyaṃ kāyaṃ sāvetvā, yadi koci yācaye mamaṃ.

    ‘‘ஸபா⁴வங் சிந்தயந்தஸ்ஸ, அகம்பிதமஸண்டி²தங்;

    ‘‘Sabhāvaṃ cintayantassa, akampitamasaṇṭhitaṃ;

    அகம்பி தத்த² பத²வீ, ஸினேருவனவடங்ஸகா’’தி. (சரியா॰ 1.78-80);

    Akampi tattha pathavī, sineruvanavaṭaṃsakā’’ti. (cariyā. 1.78-80);
