Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī |
10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா
10. Vevacanahāravibhaṅgavibhāvanā
37. யேன யேன ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தேன பவத்தனஹாரவிப⁴ங்கே³ன பரிவத்தேதப்³பா³ ஸுத்தத்தா² விப⁴த்தா, ஸோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தோ பரிவத்தனஹாரவிப⁴ங்கோ³ பரிபுண்ணோ, ‘‘கதமோ வேவசனஹாரவிப⁴ங்கோ³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமோ வேவசனோ ஹாரோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி தேஸு நித்³தி³ட்டே²ஸு ஸோளஸஸு தே³ஸனாஹாராதீ³ஸு கதமோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ வேவசனோ ஹாரோ வேவசனஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி புச்ச²தி. ‘‘வேவசனானி ப³ஹூனீ’’திஆதி³னித்³தே³ஸஸ்ஸ இதா³னி மயா வுச்சமானோ ‘‘ஏகங் ப⁴க³வா த⁴ம்ம’’ந்திஆதி³கோ வித்தா²ரஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ வேவசனோ ஹாரோ வேவசனஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ‘‘யானி வேவசனானி நித்³தா⁴ரிதானி, கதமானி தானி வேவசனானீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘யதா² ஏக’’ந்திஆதி³ வுத்தங். ஏகங் விஞ்ஞாதப்³ப³ங் த⁴ம்மங் ஸபா⁴வத⁴ம்மங் பஞ்ஞாபேதப்³ப³ங் வா த⁴ம்மங் அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி யதா² யேஹி பகாரேஹி சேவ வேவசனேஹி ச ப⁴க³வா நித்³தி³ஸதி, ததா²பகாரானி வேவசனானி விஞ்ஞாதப்³பா³னீதி அத்தோ². ‘‘தானி வேவசனானி கிந்தி ப⁴க³வா ஆஹா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யதா²ஹ ப⁴க³வா’’திஆதி³ வுத்தங். யதா² யங்யங்பகாரானி வேவசனானி –
37. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena pavattanahāravibhaṅgena parivattetabbā suttatthā vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto parivattanahāravibhaṅgo paripuṇṇo, ‘‘katamo vevacanahāravibhaṅgo’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo vevacano hāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu niddiṭṭhesu soḷasasu desanāhārādīsu katamo saṃvaṇṇanāviseso vevacano hāro vevacanahāravibhaṅgo nāmāti pucchati. ‘‘Vevacanāni bahūnī’’tiādiniddesassa idāni mayā vuccamāno ‘‘ekaṃ bhagavā dhamma’’ntiādiko vitthārasaṃvaṇṇanāviseso vevacano hāro vevacanahāravibhaṅgo nāmāti attho gahetabbo. ‘‘Yāni vevacanāni niddhāritāni, katamāni tāni vevacanānī’’ti pucchitabbattā ‘‘yathā eka’’ntiādi vuttaṃ. Ekaṃ viññātabbaṃ dhammaṃ sabhāvadhammaṃ paññāpetabbaṃ vā dhammaṃ aññamaññehi yathā yehi pakārehi ceva vevacanehi ca bhagavā niddisati, tathāpakārāni vevacanāni viññātabbānīti attho. ‘‘Tāni vevacanāni kinti bhagavā āhā’’ti vattabbattā ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi vuttaṃ. Yathā yaṃyaṃpakārāni vevacanāni –
‘‘ஆஸா ச பிஹா ச அபி⁴னந்த³னா ச, அனேகதா⁴தூஸு ஸரா பதிட்டி²தா;
‘‘Āsā ca pihā ca abhinandanā ca, anekadhātūsu sarā patiṭṭhitā;
அஞ்ஞாணமூலப்பப⁴வா பஜப்பிதா, ஸப்³பா³ மயா ப்³யந்திகதா ஸமூலிகா’’தி. –
Aññāṇamūlappabhavā pajappitā, sabbā mayā byantikatā samūlikā’’ti. –
ப⁴க³வா ஆஹ, தங்தங்பகாரானி வேவசனானி விஞ்ஞாதப்³பா³னீதி அத்தோ².
Bhagavā āha, taṃtaṃpakārāni vevacanāni viññātabbānīti attho.
ஏகஸ்ஸேவ த⁴ம்மஸ்ஸ அனேகேஹி பரியாயபூ⁴தேஹி வேவசனேஹி நித்³தி³ஸனே ப²லங் அட்ட²கதா²யங் (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 37) ப³ஹுதா⁴ வுத்தங், தஸ்மா அம்ஹேஹி ந த³ஸ்ஸிதங். ‘‘கதமா ஆஸா, கதமா பிஹாதீ³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஆஸா நாம வுச்சதீ’’திஆதி³ வுத்தங். யா ப⁴விஸ்ஸஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஆஸீஸனா அவஸ்ஸங் ஆக³மிஸ்ஸதீதி யா ஆஸா அஸ்ஸ ஆஸீஸந்தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ஆஸீஸனா ‘‘ஆஸா நாமா’’தி வுச்சதி. வத்தமானஸ்ஸ யா பத்த²னா அஸ்ஸ பத்த²யந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, ஸெய்யதரங் வா அஞ்ஞங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏதி³ஸோ அஹங் ப⁴வெய்ய’’ந்தி யா பிஹா அஸ்ஸ பிஹயந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, ஸா பத்த²னா ‘‘பிஹா நாமா’’தி வுச்சதி. அனாக³தத்த²ங் ஆரப்³ப⁴ பவத்தா தண்ஹா ‘‘ஆஸா’’தி வுச்சதி, அனாக³தபச்சுப்பன்னத்த²ங் ஆரப்³ப⁴ பவத்தா தண்ஹா ‘‘பிஹா’’தி வுச்சதி, ததா²பி தண்ஹாபா⁴வேன ஏகத்தா ஏகோ த⁴ம்மோவ அத்த²ஸ்ஸ இச்சி²தஸ்ஸ நிப்ப²த்தி அத்த²னிப்ப²த்தி, படிபாலேதி ஏதாய தண்ஹாயாதி படிபாலனா, அத்த²னிப்ப²த்தியா படிபாலனாதி அத்த²னிப்ப²த்திபடிபாலனா. யா தண்ஹா அஸ்ஸ பாலயந்தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, ஸா தண்ஹா ‘‘அபி⁴னந்த³னா’’தி வுச்சதி.
Ekasseva dhammassa anekehi pariyāyabhūtehi vevacanehi niddisane phalaṃ aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 37) bahudhā vuttaṃ, tasmā amhehi na dassitaṃ. ‘‘Katamā āsā, katamā pihādī’’ti pucchitabbattā ‘‘āsā nāma vuccatī’’tiādi vuttaṃ. Yā bhavissassa atthassa āsīsanā avassaṃ āgamissatīti yā āsā assa āsīsantassa puggalassa uppajjati, tassa āsīsanā ‘‘āsā nāmā’’ti vuccati. Vattamānassa yā patthanā assa patthayantassa uppajjati, seyyataraṃ vā aññaṃ disvā ‘‘ediso ahaṃ bhaveyya’’nti yā pihā assa pihayantassa uppajjati, sā patthanā ‘‘pihā nāmā’’ti vuccati. Anāgatatthaṃ ārabbha pavattā taṇhā ‘‘āsā’’ti vuccati, anāgatapaccuppannatthaṃ ārabbha pavattā taṇhā ‘‘pihā’’ti vuccati, tathāpi taṇhābhāvena ekattā eko dhammova atthassa icchitassa nipphatti atthanipphatti, paṭipāleti etāya taṇhāyāti paṭipālanā, atthanipphattiyā paṭipālanāti atthanipphattipaṭipālanā. Yā taṇhā assa pālayantassa puggalassa uppajjati, sā taṇhā ‘‘abhinandanā’’ti vuccati.
‘‘யா அத்த²னிப்ப²த்தி தண்ஹாய படிபாலேதப்³பா³, கதமா ஸா அத்த²னிப்ப²த்தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா தங் அத்த²னிப்ப²த்திங் ஸத்ததோ வா ஸங்கா²ரதோ வா விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பியங் வா ஞாதிங், பியங் வா த⁴ம்ம’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘ஞாதி’’ந்தி இமினா மித்தப³ந்த⁴வாத³யோபி க³ஹிதா. த⁴ம்மங் பன பியரூபாரம்மணாதி³கங் ச²ப்³பி³த⁴ம்பி யாய தண்ஹாய தண்ஹிகோ அபி⁴னந்த³தி, ஸா தண்ஹா ‘‘அபி⁴னந்த³னா நாமா’’தி வுச்சதி. படிக்கூலங் ஞாதிங் வா த⁴ம்மங் வா விபல்லாஸவஸேன அப்படிக்கூலங் ஞாதிங் வா த⁴ம்மங் வா ஸபா⁴வவஸேன அப்படிக்கூலதோ யாய தண்ஹாய தண்ஹிகோ அபி⁴னந்த³தி , ஸா தண்ஹா வா ‘‘அபி⁴னந்த³னா நாமா’’தி வுச்சதீதி யோஜெத்வா அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³.
‘‘Yā atthanipphatti taṇhāya paṭipāletabbā, katamā sā atthanipphattī’’ti pucchitabbattā taṃ atthanipphattiṃ sattato vā saṅkhārato vā vibhajitvā dassento ‘‘piyaṃ vā ñātiṃ, piyaṃ vā dhamma’’ntiādimāha. Tattha ‘‘ñāti’’nti iminā mittabandhavādayopi gahitā. Dhammaṃ pana piyarūpārammaṇādikaṃ chabbidhampi yāya taṇhāya taṇhiko abhinandati, sā taṇhā ‘‘abhinandanā nāmā’’ti vuccati. Paṭikkūlaṃ ñātiṃ vā dhammaṃ vā vipallāsavasena appaṭikkūlaṃ ñātiṃ vā dhammaṃ vā sabhāvavasena appaṭikkūlato yāya taṇhāya taṇhiko abhinandati , sā taṇhā vā ‘‘abhinandanā nāmā’’ti vuccatīti yojetvā attho gahetabbo.
‘‘யாஸு அனேகாஸு தா⁴தூஸு வுத்தப்பகாரா தண்ஹா ‘ஸரா’தி ப⁴க³வதா வுத்தா, கதமா தா தா⁴துயோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா தா தா⁴துயோ ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சக்கு²தா⁴தூ’’திஆதி³ வுத்தங்.
‘‘Yāsu anekāsu dhātūsu vuttappakārā taṇhā ‘sarā’ti bhagavatā vuttā, katamā tā dhātuyo’’ti pucchitabbattā tā dhātuyo sarūpato dassetuṃ ‘‘cakkhudhātū’’tiādi vuttaṃ.
‘‘தாஸு தா⁴தூஸு கதமாய தா⁴துயா கதமா ஸரா பதிட்டி²தா பவத்தா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா இமாய தா⁴துயா அயங் ஸரா பதிட்டி²தா பவத்தாதி நியமெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸராதி கேசி ரூபாதி⁴முத்தா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² கேசீதி ஸராஸங்கா²தாய ரூபதண்ஹாய தண்ஹிகா புக்³க³லா. ரூபாதி⁴முத்தாதி ரூபதா⁴துஸங்கா²தே ஆரம்மணே அதி⁴முத்தா அஜ்ஜோ²ஸிதா. இமினா பதே³ன ரூபதண்ஹாஸங்கா²தா ஸரா ரூபதா⁴துயா பதிட்டி²தா பவத்தாதி க³ஹிதா, ‘‘கேசி ஸத்³தா³தி⁴முத்தா’’திஆதீ³ஹிபி ஸத்³த³தண்ஹாஸங்கா²தாத³யோ ஸரா ஸத்³த³தா⁴துயாதீ³ஸு பதிட்டி²தா பவத்தா ஸராவ க³ஹிதா. கேசி த⁴ம்மாதி⁴முத்தாதி எத்த² த⁴ம்மக்³க³ஹணேன சக்கு²தா⁴துஸோததா⁴துகா⁴னதா⁴துஜிவ்ஹாதா⁴துகாயதா⁴துஸத்தவிஞ்ஞாணதா⁴துத⁴ம்மதா⁴துயோ க³ஹிதா, தஸ்மா அட்டா²ரஸ தா⁴துயோ பதிட்டா²னபா⁴வேன க³ஹிதாபி ச²ப்³பி³தா⁴வ க³ஹிதாதி த³ட்ட²ப்³பா³. ‘‘ரூபாதி⁴முத்தாதீ³ஸு கித்தகானி பதா³னி தண்ஹாபக்கே² தண்ஹாய வேவசனா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ஏதாதி³ஸானி எத்தகானி பதா³னி தண்ஹாபக்கே² தண்ஹாவேவசனானீதி நியமெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² யானி ச² கே³ஹஸிதானீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு ச²ஸு ரூபாதீ³ஸு. ச² கே³ஹஸிதானி தோ³மனஸ்ஸானீதி ச²ஸு ரூபாதீ³ஸு பவத்தங் தண்ஹாபேமங் நிஸ்ஸாய பவத்தானி ச² தோ³மனஸ்ஸானி. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. ‘‘ச² உபெக்கா² கே³ஹஸிதாபி ப⁴க³வதா வுத்தா, கஸ்மா ந க³ஹிதா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யா ச² உபெக்கா² கே³ஹஸிதா, அயங் தி³ட்டி²பக்கோ²’’தி வுத்தங், தி³ட்டி²பக்க²த்தா ந க³ஹிதாதி அத்தோ².
‘‘Tāsu dhātūsu katamāya dhātuyā katamā sarā patiṭṭhitā pavattā’’ti pucchitabbattā imāya dhātuyā ayaṃ sarā patiṭṭhitā pavattāti niyametvā dassetuṃ ‘‘sarāti keci rūpādhimuttā’’tiādi vuttaṃ. Tattha kecīti sarāsaṅkhātāya rūpataṇhāya taṇhikā puggalā. Rūpādhimuttāti rūpadhātusaṅkhāte ārammaṇe adhimuttā ajjhositā. Iminā padena rūpataṇhāsaṅkhātā sarā rūpadhātuyā patiṭṭhitā pavattāti gahitā, ‘‘keci saddādhimuttā’’tiādīhipi saddataṇhāsaṅkhātādayo sarā saddadhātuyādīsu patiṭṭhitā pavattā sarāva gahitā. Keci dhammādhimuttāti ettha dhammaggahaṇena cakkhudhātusotadhātughānadhātujivhādhātukāyadhātusattaviññāṇadhātudhammadhātuyo gahitā, tasmā aṭṭhārasa dhātuyo patiṭṭhānabhāvena gahitāpi chabbidhāva gahitāti daṭṭhabbā. ‘‘Rūpādhimuttādīsu kittakāni padāni taṇhāpakkhe taṇhāya vevacanā’’ti pucchitabbattā etādisāni ettakāni padāni taṇhāpakkhe taṇhāvevacanānīti niyametvā dassetuṃ ‘‘tattha yāni cha gehasitānī’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu chasu rūpādīsu. Cha gehasitāni domanassānīti chasu rūpādīsu pavattaṃ taṇhāpemaṃ nissāya pavattāni cha domanassāni. Esa nayo sesesupi. ‘‘Cha upekkhā gehasitāpi bhagavatā vuttā, kasmā na gahitā’’ti vattabbattā ‘‘yā cha upekkhā gehasitā, ayaṃ diṭṭhipakkho’’ti vuttaṃ, diṭṭhipakkhattā na gahitāti attho.
38. ‘‘கத²ங் வுத்தப்பகாரா தண்ஹா ஏவ க³ஹிதா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸாயேவ பத்த²னாகாரேனா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸா வுத்தப்பகாரா ஏவ தண்ஹா பத்த²னாகாரேன பவத்தனதோ ஆஸாதி³பரியாயேன வுத்தா, ரூபாதி³ஆரம்மணத⁴ம்மேஸு நந்த³னதோ ‘‘த⁴ம்மனந்தீ³’’தி பரியாயேன வுத்தா, ரூபாதி³ஆரம்மணத⁴ம்மேஸு கி³லித்வா பரினிட்ட²பேதி விய அஜ்ஜோ²ஸாய திட்ட²னதோ ‘‘த⁴ம்மஜ்ஜோ²ஸான’’ந்தி பரியாயேன வுத்தா, தஸ்மா தண்ஹாய வேவசனானி ஹொந்தி.
38. ‘‘Kathaṃ vuttappakārā taṇhā eva gahitā’’ti vattabbattā ‘‘sāyeva patthanākārenā’’tiādi vuttaṃ. Sā vuttappakārā eva taṇhā patthanākārena pavattanato āsādipariyāyena vuttā, rūpādiārammaṇadhammesu nandanato ‘‘dhammanandī’’ti pariyāyena vuttā, rūpādiārammaṇadhammesu gilitvā pariniṭṭhapeti viya ajjhosāya tiṭṭhanato ‘‘dhammajjhosāna’’nti pariyāyena vuttā, tasmā taṇhāya vevacanāni honti.
தண்ஹாய வேவசனானி ஆசரியேன நித்³தி³ட்டா²னி, அம்ஹேஹி ச ஞாதானி, ‘‘கதமானி சித்தஸ்ஸ வேவசனானீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘சித்தங் மனோ’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘ஆரம்மணங் சிந்தேதீதி சித்தங். மனதி ஜானாதீதி மனோ. விஜானாதீதி விஞ்ஞாண’’ந்திஆதி³னா அத்தோ² பகரணேஸு (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 5) வுத்தோவ, தஸ்மா அம்ஹேஹி ந வித்தா²ரிதோ. வேவசனானியேவ இமானி இமஸ்ஸ வேவசனானீதி எத்தகானியேவ கத²யிஸ்ஸாம. ‘‘பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பஞ்ஞாப³ல’’ந்திஆதீ³னி பஞ்ஞாவேவசனானி.
Taṇhāya vevacanāni ācariyena niddiṭṭhāni, amhehi ca ñātāni, ‘‘katamāni cittassa vevacanānī’’ti pucchitabbattā ‘‘cittaṃ mano’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Ārammaṇaṃ cintetīti cittaṃ. Manati jānātīti mano. Vijānātīti viññāṇa’’ntiādinā attho pakaraṇesu (dha. sa. aṭṭha. 5) vuttova, tasmā amhehi na vitthārito. Vevacanāniyeva imāni imassa vevacanānīti ettakāniyeva kathayissāma. ‘‘Paññindriyaṃ paññābala’’ntiādīni paññāvevacanāni.
‘‘அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’திஆதீ³னி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வேவசனானி. ‘‘தானி கத்த² தே³ஸிதானீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘யதா² ச பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியங் வுத்த’’ந்திஆதி³ வுத்தங். பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதிதே³ஸனாயங் யதா² ச யங்யங்பகாரங் வேவசனங் ப⁴க³வதா ‘‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங்…பே॰… ப⁴க³வதோ’’தி வுத்தங், ஏதங்பகாரங் வேவசனங் பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா வேவசனங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வேவசனந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘யதா² ச த⁴ம்மானுஸ்ஸதியங் வுத்த’’ந்திஆதீ³ஸுபி ஏவமேவ யோஜனா காதப்³பா³.
‘‘Arahaṃ sammāsambuddho’’tiādīni buddhassa vevacanāni. ‘‘Tāni kattha desitānī’’ti pucchitabbattā ‘‘yathā ca buddhānussatiyaṃ vutta’’ntiādi vuttaṃ. Buddhānussatidesanāyaṃ yathā ca yaṃyaṃpakāraṃ vevacanaṃ bhagavatā ‘‘itipi so bhagavā arahaṃ…pe… bhagavato’’ti vuttaṃ, etaṃpakāraṃ vevacanaṃ buddhānussatiyā vevacanaṃ buddhassa vevacananti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Yathā ca dhammānussatiyaṃ vutta’’ntiādīsupi evameva yojanā kātabbā.
‘‘தேனாஹா’’திஆத்³யானுஸந்த்⁴யாதி³அத்தோ² சேவ ‘‘நியுத்தோ வேவசனோ ஹாரோ’’திஆனுஸந்த்⁴யாதி³அத்தோ² ச வுத்தனயானுஸாரேன வேதி³தப்³போ³.
‘‘Tenāhā’’tiādyānusandhyādiattho ceva ‘‘niyutto vevacano hāro’’tiānusandhyādiattho ca vuttanayānusārena veditabbo.
இதி வேவசனஹாரவிப⁴ங்கே³ ஸத்திப³லானுரூபா ரசிதா
Iti vevacanahāravibhaṅge sattibalānurūpā racitā
விபா⁴வனா நிட்டி²தா.
Vibhāvanā niṭṭhitā.
பண்டி³தேஹி பன அட்ட²கதா²டீகானுஸாரேன க³ம்பீ⁴ரத்தோ² வித்தா²ரதோ விப⁴ஜித்வா க³ஹேதப்³போ³தி.
Paṇḍitehi pana aṭṭhakathāṭīkānusārena gambhīrattho vitthārato vibhajitvā gahetabboti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi / 10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்கோ³ • 10. Vevacanahāravibhaṅgo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 10. Vevacanahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 10. Vevacanahāravibhaṅgavaṇṇanā