Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi |
10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்கோ³
10. Vevacanahāravibhaṅgo
37. தத்த² கதமோ வேவசனோ ஹாரோ? ‘‘வேவசனானி ப³ஹூனீ’’தி. யதா² ஏகங் ப⁴க³வா த⁴ம்மங் அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி வேவசனேஹி நித்³தி³ஸதி. யதா²ஹ ப⁴க³வா –
37. Tattha katamo vevacano hāro? ‘‘Vevacanāni bahūnī’’ti. Yathā ekaṃ bhagavā dhammaṃ aññamaññehi vevacanehi niddisati. Yathāha bhagavā –
‘‘ஆஸா ச பிஹா அபி⁴னந்த³னா ச, அனேகதா⁴தூஸு ஸரா பதிட்டி²தா;
‘‘Āsā ca pihā abhinandanā ca, anekadhātūsu sarā patiṭṭhitā;
அஞ்ஞாணமூலப்பப⁴வா பஜப்பிதா, ஸப்³பா³ மயா ப்³யந்திகதா ஸமூலிகா’’தி.
Aññāṇamūlappabhavā pajappitā, sabbā mayā byantikatā samūlikā’’ti.
ஆஸா நாம வுச்சதி யா ப⁴விஸ்ஸஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஆஸீஸனா 1 அவஸ்ஸங் ஆக³மிஸ்ஸதீதி ஆஸாஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி. பிஹா நாம யா வத்தமானஸ்ஸ 2 அத்த²ஸ்ஸ பத்த²னா, ஸெய்யதரங் வா தி³ஸ்வா ‘‘ஏதி³ஸோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி பிஹாஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி. அத்த²னிப்ப²த்திபடிபாலனா அபி⁴னந்த³னா நாம, பியங் வா ஞாதிங் அபி⁴னந்த³தி, பியங் வா த⁴ம்மங் அபி⁴னந்த³தி, அப்படிகூலதோ வா அபி⁴னந்த³தி.
Āsā nāma vuccati yā bhavissassa atthassa āsīsanā 3 avassaṃ āgamissatīti āsāssa uppajjati. Pihā nāma yā vattamānassa 4 atthassa patthanā, seyyataraṃ vā disvā ‘‘ediso bhaveyya’’nti pihāssa uppajjati. Atthanipphattipaṭipālanā abhinandanā nāma, piyaṃ vā ñātiṃ abhinandati, piyaṃ vā dhammaṃ abhinandati, appaṭikūlato vā abhinandati.
அனேகதா⁴தூதி சக்கு²தா⁴து ரூபதா⁴து சக்கு²விஞ்ஞாணதா⁴து, ஸோததா⁴து ஸத்³த³தா⁴து ஸோதவிஞ்ஞாணதா⁴து, கா⁴னதா⁴து க³ந்த⁴தா⁴து கா⁴னவிஞ்ஞாணதா⁴து, ஜிவ்ஹாதா⁴து ரஸதா⁴து ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணதா⁴து , காயதா⁴து பொ²ட்ட²ப்³ப³தா⁴து காயவிஞ்ஞாணதா⁴து, மனோதா⁴து த⁴ம்மதா⁴து மனோவிஞ்ஞாணதா⁴து.
Anekadhātūti cakkhudhātu rūpadhātu cakkhuviññāṇadhātu, sotadhātu saddadhātu sotaviññāṇadhātu, ghānadhātu gandhadhātu ghānaviññāṇadhātu, jivhādhātu rasadhātu jivhāviññāṇadhātu , kāyadhātu phoṭṭhabbadhātu kāyaviññāṇadhātu, manodhātu dhammadhātu manoviññāṇadhātu.
ஸராதி கேசி ரூபாதி⁴முத்தா கேசி ஸத்³தா³தி⁴முத்தா கேசி க³ந்தா⁴தி⁴முத்தா கேசி ரஸாதி⁴முத்தா கேசி பொ²ட்ட²ப்³பா³தி⁴முத்தா கேசி த⁴ம்மாதி⁴முத்தா. தத்த² யானி ச² கே³ஹஸிதானி தோ³மனஸ்ஸானி யானி ச ச² கே³ஹஸிதானி ஸோமனஸ்ஸானி யானி ச ச² நெக்க²ம்மஸிதானி தோ³மனஸ்ஸானி யானி ச ச² நெக்க²ம்மஸிதானி ஸோமனஸ்ஸானி, இமானி சதுவீஸபதா³னி தண்ஹாபக்கோ², தண்ஹாய ஏதங் வேவசனங். யா ச² உபெக்கா² கே³ஹஸிதா, அயங் தி³ட்டி²பக்கோ².
Sarāti keci rūpādhimuttā keci saddādhimuttā keci gandhādhimuttā keci rasādhimuttā keci phoṭṭhabbādhimuttā keci dhammādhimuttā. Tattha yāni cha gehasitāni domanassāni yāni ca cha gehasitāni somanassāni yāni ca cha nekkhammasitāni domanassāni yāni ca cha nekkhammasitāni somanassāni, imāni catuvīsapadāni taṇhāpakkho, taṇhāya etaṃ vevacanaṃ. Yā cha upekkhā gehasitā, ayaṃ diṭṭhipakkho.
38. ஸாயேவ பத்த²னாகாரேன த⁴ம்மனந்தீ³ த⁴ம்மபேமங் த⁴ம்மஜ்ஜோ²ஸானந்தி தண்ஹாய ஏதங் வேவசனங். சித்தங் மனோ விஞ்ஞாணந்தி சித்தஸ்ஸ ஏதங் வேவசனங். மனிந்த்³ரியங் மனோதா⁴து மனாயதனங் விஜானநாதி மனஸ்ஸேதங் வேவசனங். பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பஞ்ஞாப³லங் அதி⁴பஞ்ஞா ஸிக்கா² பஞ்ஞா பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴ த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ ஞாணங் ஸம்மாதி³ட்டி² தீரணா விபஸ்ஸனா த⁴ம்மே ஞாணங் அத்தே² ஞாணங் அன்வயே ஞாணங் க²யே ஞாணங் அனுப்பாதே³ ஞாணங் அனஞ்ஞாதஞ்ஞஸ்ஸாமீதிந்த்³ரியங் அஞ்ஞிந்த்³ரியங் அஞ்ஞாதாவிந்த்³ரியங் சக்கு² விஜ்ஜா பு³த்³தி⁴ பூ⁴ரி மேதா⁴ ஆலோகோ, யங் வா பன யங் கிஞ்சி அஞ்ஞங்பி ஏவங் ஜாதியங், பஞ்ஞாய ஏதங் வேவசனங். பஞ்சிந்த்³ரியானி லோகுத்தரானி, ஸப்³பா³ பஞ்ஞா. அபி ச ஆதி⁴பதெய்யட்டே²ன ஸத்³தா⁴, ஆரம்ப⁴ட்டே²ன வீரியங், அபிலாபனட்டே²ன ஸதி, அவிக்கே²பட்டே²ன ஸமாதி⁴, பஜானநட்டே²ன பஞ்ஞா.
38. Sāyeva patthanākārena dhammanandī dhammapemaṃ dhammajjhosānanti taṇhāya etaṃ vevacanaṃ. Cittaṃ mano viññāṇanti cittassa etaṃ vevacanaṃ. Manindriyaṃ manodhātu manāyatanaṃ vijānanāti manassetaṃ vevacanaṃ. Paññindriyaṃ paññābalaṃ adhipaññā sikkhā paññā paññākkhandho dhammavicayasambojjhaṅgo ñāṇaṃ sammādiṭṭhi tīraṇā vipassanā dhamme ñāṇaṃ atthe ñāṇaṃ anvaye ñāṇaṃ khaye ñāṇaṃ anuppāde ñāṇaṃ anaññātaññassāmītindriyaṃ aññindriyaṃ aññātāvindriyaṃ cakkhu vijjā buddhi bhūri medhā āloko, yaṃ vā pana yaṃ kiñci aññaṃpi evaṃ jātiyaṃ, paññāya etaṃ vevacanaṃ. Pañcindriyāni lokuttarāni, sabbā paññā. Api ca ādhipateyyaṭṭhena saddhā, ārambhaṭṭhena vīriyaṃ, apilāpanaṭṭhena sati, avikkhepaṭṭhena samādhi, pajānanaṭṭhena paññā.
யதா² ச பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியங் வுத்தங் இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ ஸுக³தோ லோகவிதூ³ அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதி² ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா. ப³லனிப்ப²த்திக³தோ வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ அதி⁴க³தப்படிஸம்பி⁴தோ³ சதுயோக³விப்பஹீனோ அக³திக³மனவீதிவத்தோ உத்³த⁴டஸல்லோ நிரூள்ஹவணோ மத்³தி³தகண்ட³கோ நிப்³பா³பிதபரியுட்டா²னோ 5 ப³ந்த⁴னாதீதோ க³ந்த²வினிவேட²னோ அஜ்ஜா²ஸயவீதிவத்தோ பி⁴ன்னந்த⁴காரோ சக்கு²மா லோகத⁴ம்மஸமதிக்கந்தோ அனுரோத⁴விரோத⁴விப்பயுத்தோ இட்டா²னிட்டே²ஸு த⁴ம்மேஸு அஸங்கே²பக³தோ ப³ந்த⁴னாதிவத்தோ ட²பிதஸங்கா³மோ அபி⁴க்கந்ததரோ உக்காத⁴ரோ ஆலோககரோ பஜ்ஜோதகரோ தமோனுதோ³ ரணஞ்ஜஹோ அபரிமாணவண்ணோ அப்பமெய்யவண்ணோ அஸங்கெ²ய்யவண்ணோ ஆப⁴ங்கரோ பப⁴ங்கரோ த⁴ம்மோபா⁴ஸபஜ்ஜோதகரோதி ச பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோதி ச பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா ஏதங் வேவசனங்.
Yathā ca buddhānussatiyaṃ vuttaṃ itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā. Balanipphattigato vesārajjappatto adhigatappaṭisambhido catuyogavippahīno agatigamanavītivatto uddhaṭasallo nirūḷhavaṇo madditakaṇḍako nibbāpitapariyuṭṭhāno 6 bandhanātīto ganthaviniveṭhano ajjhāsayavītivatto bhinnandhakāro cakkhumā lokadhammasamatikkanto anurodhavirodhavippayutto iṭṭhāniṭṭhesu dhammesu asaṅkhepagato bandhanātivatto ṭhapitasaṅgāmo abhikkantataro ukkādharo ālokakaro pajjotakaro tamonudo raṇañjaho aparimāṇavaṇṇo appameyyavaṇṇo asaṅkheyyavaṇṇo ābhaṃkaro pabhaṃkaro dhammobhāsapajjotakaroti ca buddhā bhagavantoti ca buddhānussatiyā etaṃ vevacanaṃ.
யதா² ச த⁴ம்மானுஸ்ஸதியங் வுத்தங் ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ ஸந்தி³ட்டி²கோ அகாலிகோ ஏஹிபஸ்ஸிகோ ஓபனெய்யிகோ 7 பச்சத்தங் வேதி³தப்³போ³ விஞ்ஞூஹி. யதி³த³ங் மத³னிம்மத³னோ பிபாஸவினயோ ஆலயஸமுக்³கா⁴டோ வட்டூபச்சே²தோ³ ஸுஞ்ஞதோ அதிது³ல்லபோ⁴ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங்.
Yathā ca dhammānussatiyaṃ vuttaṃ svākkhāto bhagavatā dhammo sandiṭṭhiko akāliko ehipassiko opaneyyiko 8 paccattaṃ veditabbo viññūhi. Yadidaṃ madanimmadano pipāsavinayo ālayasamugghāṭo vaṭṭūpacchedo suññato atidullabho taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ.
‘‘அஸங்க²தங் அனதங் 9 அனாஸவஞ்ச, ஸச்சஞ்ச பாரங் நிபுணங் ஸுது³த்³த³ஸங்;
‘‘Asaṅkhataṃ anataṃ 10 anāsavañca, saccañca pāraṃ nipuṇaṃ sududdasaṃ;
அஜஜ்ஜரங் து⁴வங் அபலோகிதங் 11, அனித³ஸ்ஸனங் நிப்பபஞ்ச ஸந்தங்.
Ajajjaraṃ dhuvaṃ apalokitaṃ 12, anidassanaṃ nippapañca santaṃ.
‘‘அமதங் பணீதஞ்ச ஸிவஞ்ச கே²மங், தண்ஹாக்க²யோ அச்ச²ரியஞ்ச அப்³பு⁴தங்;
‘‘Amataṃ paṇītañca sivañca khemaṃ, taṇhākkhayo acchariyañca abbhutaṃ;
அனீதிகங் அனீதிகத⁴ம்மங் 13, நிப்³பா³னமேதங் ஸுக³தேன தே³ஸிதங்.
Anītikaṃ anītikadhammaṃ 14, nibbānametaṃ sugatena desitaṃ.
‘‘அஜாதங் அபூ⁴தங் அனுபத்³த³வஞ்ச, அகதங் அஸோகஞ்ச அதோ² விஸோகங்;
‘‘Ajātaṃ abhūtaṃ anupaddavañca, akataṃ asokañca atho visokaṃ;
அனூபஸக்³க³ங்னுபஸக்³க³த⁴ம்மங், நிப்³பா³னமேதங் ஸுக³தேன தே³ஸிதங்.
Anūpasaggaṃnupasaggadhammaṃ, nibbānametaṃ sugatena desitaṃ.
‘‘க³ம்பீ⁴ரஞ்சேவ து³ப்பஸ்ஸங், உத்தரஞ்ச அனுத்தரங்;
‘‘Gambhīrañceva duppassaṃ, uttarañca anuttaraṃ;
அஸமங் அப்படிஸமங், ஜெட்ட²ங் ஸெட்ட²ந்தி வுச்சதி.
Asamaṃ appaṭisamaṃ, jeṭṭhaṃ seṭṭhanti vuccati.
‘‘லேணஞ்ச தாணங் அரணங் அனங்க³ணங், அகாச மேதங் விமலந்தி வுச்சதி;
‘‘Leṇañca tāṇaṃ araṇaṃ anaṅgaṇaṃ, akāca metaṃ vimalanti vuccati;
தீ³போ ஸுக²ங் அப்பமாணங் பதிட்டா², அகிஞ்சனங் அப்பபஞ்சந்தி வுத்த’’ந்தி.
Dīpo sukhaṃ appamāṇaṃ patiṭṭhā, akiñcanaṃ appapañcanti vutta’’nti.
த⁴ம்மானுஸ்ஸதியா ஏதங் வேவசனங்.
Dhammānussatiyā etaṃ vevacanaṃ.
யதா² ச ஸங்கா⁴னுஸ்ஸதியங் வுத்தங் ஸுப்படிபன்னோ உஜுப்படிபன்னோ ஞாயப்படிபன்னோ ஸாமீசிப்படிபன்னோ யதி³த³ங் சத்தாரி புரிஸயுகா³னி அட்ட² புரிஸபுக்³க³லா ஏஸ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴ ஆஹுனெய்யோ பாஹுனெய்யோ த³க்கி²ணெய்யோ அஞ்ஜலிகரணீயோ அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸ, ஸீலஸம்பன்னோ ஸமாதி⁴ஸம்பன்னோ பஞ்ஞாஸம்பன்னோ விமுத்திஸம்பன்னோ விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனஸம்பன்னோ ஸத்தானங் ஸாரோ ஸத்தானங் மண்டோ³ ஸத்தானங் உத்³தா⁴ரோ ஸத்தானங் ஏஸிகா 15 ஸத்தானங் ஸுரபி⁴பஸூனங் புஜ்ஜோ தே³வானஞ்ச மனுஸ்ஸானஞ்சாதி ஸங்கா⁴னுஸ்ஸதியா ஏதங் வேவசனங்.
Yathā ca saṅghānussatiyaṃ vuttaṃ suppaṭipanno ujuppaṭipanno ñāyappaṭipanno sāmīcippaṭipanno yadidaṃ cattāri purisayugāni aṭṭha purisapuggalā esa bhagavato sāvakasaṅgho āhuneyyo pāhuneyyo dakkhiṇeyyo añjalikaraṇīyo anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa, sīlasampanno samādhisampanno paññāsampanno vimuttisampanno vimuttiñāṇadassanasampanno sattānaṃ sāro sattānaṃ maṇḍo sattānaṃ uddhāro sattānaṃ esikā 16 sattānaṃ surabhipasūnaṃ pujjo devānañca manussānañcāti saṅghānussatiyā etaṃ vevacanaṃ.
யதா² ச ஸீலானுஸ்ஸதியங் வுத்தங் யானி தானி ஸீலானி அக²ண்டா³னி அச்சி²த்³தா³னி அஸப³லானி அகம்மாஸானி அரியானி அரியகந்தானி பு⁴ஜிஸ்ஸானி விஞ்ஞுப்பஸத்தா²னி அபராமட்டா²னி ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகானி, அலங்காரோ ச ஸீலங் உத்தமங்கோ³பஸோப⁴ணதாய, நிதா⁴னஞ்ச ஸீலங் ஸப்³ப³தோ³ப⁴க்³க³ஸமதிக்கமனட்டே²ன , ஸிப்பஞ்ச ஸீலங் அக்க²ணவேதி⁴தாய, வேலா ச ஸீலங் அனதிக்கமனட்டே²ன, த⁴ஞ்ஞஞ்ச ஸீலங் த³லித்³தோ³பச்சே²த³னட்டே²ன 17, ஆதா³ஸோ ச ஸீலங் த⁴ம்மவோலோகனதாய, பாஸாதோ³ ச ஸீலங் வோலோகனட்டே²ன, ஸப்³ப³பூ⁴மானுபரிவத்தி ச ஸீலங் அமதபரியோஸானந்தி ஸீலானுஸ்ஸதியா ஏதங் வேவசனங்.
Yathā ca sīlānussatiyaṃ vuttaṃ yāni tāni sīlāni akhaṇḍāni acchiddāni asabalāni akammāsāni ariyāni ariyakantāni bhujissāni viññuppasatthāni aparāmaṭṭhāni samādhisaṃvattanikāni, alaṅkāro ca sīlaṃ uttamaṅgopasobhaṇatāya, nidhānañca sīlaṃ sabbadobhaggasamatikkamanaṭṭhena , sippañca sīlaṃ akkhaṇavedhitāya, velā ca sīlaṃ anatikkamanaṭṭhena, dhaññañca sīlaṃ daliddopacchedanaṭṭhena 18, ādāso ca sīlaṃ dhammavolokanatāya, pāsādo ca sīlaṃ volokanaṭṭhena, sabbabhūmānuparivatti ca sīlaṃ amatapariyosānanti sīlānussatiyā etaṃ vevacanaṃ.
யதா² ச சாகா³னுஸ்ஸதியங் வுத்தங் யஸ்மிங் ஸமயே அரியஸாவகோ அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி முத்தசாகோ³ பயதபாணி வொஸ்ஸக்³க³ரதோ யாசயோகோ³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதோதி சாகா³னுஸ்ஸதியா ஏதங் வேவசனங். தேனாஹ ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ ‘‘வேவசனானி ப³ஹூனீ’’தி.
Yathā ca cāgānussatiyaṃ vuttaṃ yasmiṃ samaye ariyasāvako agāraṃ ajjhāvasati muttacāgo payatapāṇi vossaggarato yācayogo dānasaṃvibhāgaratoti cāgānussatiyā etaṃ vevacanaṃ. Tenāha āyasmā mahākaccāyano ‘‘vevacanāni bahūnī’’ti.
நியுத்தோ வேவசனோ ஹாரோ.
Niyutto vevacano hāro.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 10. Vevacanahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 10. Vevacanahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 10. வேவசனஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 10. Vevacanahāravibhaṅgavibhāvanā