Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. விப⁴ங்க³ஸுத்தங்
10. Vibhaṅgasuttaṃ
406. ‘‘ஸதிபட்டா²னஞ்ச வோ, பி⁴க்க²வே, தே³ஸெஸ்ஸாமி ஸதிபட்டா²னபா⁴வனஞ்ச ஸதிபட்டா²னபா⁴வனாகா³மினிஞ்ச படிபத³ங். தங் ஸுணாத²’’. ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்; வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரதி…பே॰… சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீ விஹரதி…பே॰… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னங்’’.
406. ‘‘Satipaṭṭhānañca vo, bhikkhave, desessāmi satipaṭṭhānabhāvanañca satipaṭṭhānabhāvanāgāminiñca paṭipadaṃ. Taṃ suṇātha’’. ‘‘Katamañca, bhikkhave, satipaṭṭhānaṃ? Idha, bhikkhave, bhikkhu kāye kāyānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; vedanāsu vedanānupassī viharati…pe… citte cittānupassī viharati…pe… dhammesu dhammānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Idaṃ vuccati, bhikkhave, satipaṭṭhānaṃ’’.
‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னபா⁴வனா? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸமுத³யத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ காயஸ்மிங் விஹரதி, வயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ காயஸ்மிங் விஹரதி, ஸமுத³யவயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ காயஸ்மிங் விஹரதி, ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். ஸமுத³யத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு விஹரதி…பே॰… ஸமுத³யத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ சித்தே விஹரதி… ஸமுத³யத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ த⁴ம்மேஸு விஹரதி, வயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ த⁴ம்மேஸு விஹரதி, ஸமுத³யவயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ த⁴ம்மேஸு விஹரதி, ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னபா⁴வனா.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanā? Idha, bhikkhave, bhikkhu samudayadhammānupassī kāyasmiṃ viharati, vayadhammānupassī kāyasmiṃ viharati, samudayavayadhammānupassī kāyasmiṃ viharati, ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Samudayadhammānupassī vedanāsu viharati…pe… samudayadhammānupassī citte viharati… samudayadhammānupassī dhammesu viharati, vayadhammānupassī dhammesu viharati, samudayavayadhammānupassī dhammesu viharati, ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanā.
‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னபா⁴வனாகா³மினீ படிபதா³? அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாஸங்கப்போ, ஸம்மாவாசா, ஸம்மாகம்மந்தோ, ஸம்மாஆஜீவோ, ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி, ஸம்மாஸமாதி⁴. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னபா⁴வனாகா³மினீ படிபதா³’’தி. த³ஸமங்.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanāgāminī paṭipadā? Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāsaṅkappo, sammāvācā, sammākammanto, sammāājīvo, sammāvāyāmo, sammāsati, sammāsamādhi. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanāgāminī paṭipadā’’ti. Dasamaṃ.
அனநுஸ்ஸுதவக்³கோ³ சதுத்தோ².
Ananussutavaggo catuttho.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
அனநுஸ்ஸுதங் விராகோ³, விரத்³தோ⁴ பா⁴வனா ஸதி;
Ananussutaṃ virāgo, viraddho bhāvanā sati;
அஞ்ஞா ச²ந்த³ங் பரிஞ்ஞாய, பா⁴வனா விப⁴ங்கே³ன சாதி.
Aññā chandaṃ pariññāya, bhāvanā vibhaṅgena cāti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. அனநுஸ்ஸுதவக்³க³வண்ணனா • 4. Ananussutavaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. அனநுஸ்ஸுதவக்³க³வண்ணனா • 4. Ananussutavaggavaṇṇanā