Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
10. விப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனா
10. Vibhaṅgasuttavaṇṇanā
832. த³ஸமே கோஸஜ்ஜஸஹக³தோதி இத⁴ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தோ நிஸீத³தி. அத²ஸ்ஸ சித்தே லீனாகாரோ ஓக்கமதி, ஸோ ‘‘லீனாகாரோ மே ஓக்கந்தோ’’தி ஞத்வா அபாயப⁴யேன சித்தங் தஜ்ஜெத்வா புன ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி. அத²ஸ்ஸ புன லீனாகாரோ ஓக்கமதி. ஸோ புன அபாயப⁴யேன சித்தங் தஜ்ஜெத்வா ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதீதி ஏவமஸ்ஸ கோஸஜ்ஜேன வோகிண்ணத்தா ச²ந்தோ³ கோஸஜ்ஜஸஹக³தோ நாம ஹோதி. கோஸஜ்ஜஸம்பயுத்தோதி தஸ்ஸேவ வேவசனங்.
832. Dasame kosajjasahagatoti idha bhikkhu chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasikaronto nisīdati. Athassa citte līnākāro okkamati, so ‘‘līnākāro me okkanto’’ti ñatvā apāyabhayena cittaṃ tajjetvā puna chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karoti. Athassa puna līnākāro okkamati. So puna apāyabhayena cittaṃ tajjetvā chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karotīti evamassa kosajjena vokiṇṇattā chando kosajjasahagato nāma hoti. Kosajjasampayuttoti tasseva vevacanaṃ.
உத்³த⁴ச்சஸஹக³தோதி இத⁴ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தோ நிஸீத³தி. அத²ஸ்ஸ சித்தங் உத்³த⁴ச்சே பததி. ஸோ பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்க⁴கு³ணே ஆவஜ்ஜெத்வா சித்தங் ஹாஸெத்வா தோஸெத்வா கம்மனியங் கத்வா புன ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி. அத²ஸ்ஸ புன சித்தங் உத்³த⁴ச்சே பததி. ஸோ புன பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்க⁴கு³ணே ஆவஜ்ஜெத்வா சித்தங் ஹாஸெத்வா தோஸெத்வா கம்மனியங் கத்வா ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதீதி ஏவமஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சேன வோகிண்ணத்தா ச²ந்தோ³ உத்³த⁴ச்சஸஹக³தோ நாம ஹோதி.
Uddhaccasahagatoti idha bhikkhu chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasikaronto nisīdati. Athassa cittaṃ uddhacce patati. So buddhadhammasaṅghaguṇe āvajjetvā cittaṃ hāsetvā tosetvā kammaniyaṃ katvā puna chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karoti. Athassa puna cittaṃ uddhacce patati. So puna buddhadhammasaṅghaguṇe āvajjetvā cittaṃ hāsetvā tosetvā kammaniyaṃ katvā chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karotīti evamassa uddhaccena vokiṇṇattā chando uddhaccasahagato nāma hoti.
தி²னமித்³த⁴ஸஹக³தோதி இத⁴ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தோ நிஸீத³தி. அத²ஸ்ஸ தி²னமித்³த⁴ங் உப்பஜ்ஜதி. ஸோ ‘‘உப்பன்னங் மே தி²னமித்³த⁴’’ந்தி ஞத்வா உத³கேன முக²ங் புஞ்சி²த்வா, கண்ணே ஆகட்³டி⁴த்வா பகு³ணங் த⁴ம்மங் ஸஜ்ஜா²யித்வா தி³வா க³ஹிதங் வா ஆலோகஸஞ்ஞங் மனஸிகரித்வா தி²னமித்³த⁴ங் வினோதெ³த்வா புன ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி. அத²ஸ்ஸ புன தி²னமித்³த⁴ங் உப்பஜ்ஜதி. ஸோ வுத்தனயேனேவ புன தி²னமித்³த⁴ங் வினோதெ³த்வா ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதீதி ஏவமஸ்ஸ தி²னமித்³தே⁴ன வோகிண்ணத்தா ச²ந்தோ³ தி²னமித்³த⁴ஸஹக³தோ நாம ஹோதி.
Thinamiddhasahagatoti idha bhikkhu chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasikaronto nisīdati. Athassa thinamiddhaṃ uppajjati. So ‘‘uppannaṃ me thinamiddha’’nti ñatvā udakena mukhaṃ puñchitvā, kaṇṇe ākaḍḍhitvā paguṇaṃ dhammaṃ sajjhāyitvā divā gahitaṃ vā ālokasaññaṃ manasikaritvā thinamiddhaṃ vinodetvā puna chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karoti. Athassa puna thinamiddhaṃ uppajjati. So vuttanayeneva puna thinamiddhaṃ vinodetvā chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karotīti evamassa thinamiddhena vokiṇṇattā chando thinamiddhasahagato nāma hoti.
அனுவிக்கி²த்தோதி இத⁴ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தோ நிஸீத³தி. அத²ஸ்ஸ காமகு³ணாரம்மணே சித்தங் விக்கி²பதி. ஸோ ‘‘ப³ஹித்³தா⁴ விக்கி²த்தங் மே சித்த’’ந்தி ஞத்வா அனமதக்³க³ (ஸங்॰ நி॰ 2.124-125) தே³வதூ³த- (ம॰ நி॰ 3.261) சேலோபம (ஸங்॰ நி॰ 5.1104) அனாக³தப⁴யஸுத்தாதீ³னி (அ॰ நி॰ 5.77) ஆவஜ்ஜெந்தோ ஸுத்தத³ண்டே³ன சித்தங் தஜ்ஜெத்வா கம்மனியங் கத்வா புன ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி. அத²ஸ்ஸ புன சித்தங் விக்கி²பதி. ஸோ புன ஸுத்தத³ண்டே³ன சித்தங் கம்மனியங் கத்வா ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதீதி ஏவமஸ்ஸ காமவிதக்கவோகிண்ணத்தா ச²ந்தோ³ ப³ஹித்³தா⁴ பஞ்ச காமகு³ணே ஆரப்³ப⁴ அனுவிக்கி²த்தோ அனுவிஸடோ ஹோதி.
Anuvikkhittoti idha bhikkhu chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasikaronto nisīdati. Athassa kāmaguṇārammaṇe cittaṃ vikkhipati. So ‘‘bahiddhā vikkhittaṃ me citta’’nti ñatvā anamatagga (saṃ. ni. 2.124-125) devadūta- (ma. ni. 3.261) celopama (saṃ. ni. 5.1104) anāgatabhayasuttādīni (a. ni. 5.77) āvajjento suttadaṇḍena cittaṃ tajjetvā kammaniyaṃ katvā puna chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karoti. Athassa puna cittaṃ vikkhipati. So puna suttadaṇḍena cittaṃ kammaniyaṃ katvā chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karotīti evamassa kāmavitakkavokiṇṇattā chando bahiddhā pañca kāmaguṇe ārabbha anuvikkhitto anuvisaṭo hoti.
யதா² புரே ததா² பச்சா²தி கம்மட்டா²னவஸேனபி தே³ஸனாவஸேனபி புரிமபச்சி²மதா வேதி³தப்³பா³. கத²ங்? கம்மட்டா²னே தாவ கம்மட்டா²னஸ்ஸ அபி⁴னிவேஸோ புரே நாம, அரஹத்தங் பச்சா² நாம. தத்த² யோ பி⁴க்கு² மூலகம்மட்டா²னே அபி⁴னிவிஸித்வா அதிலீனாதீ³ஸு சதூஸு டா²னேஸு சித்தஸ்ஸ ஓக்கமனங் படிஸேதெ⁴த்வா, து³ட்ட²கோ³ணே யோஜெத்வா ஸாரெந்தோ விய சதுரஸ்ஸக⁴டிகங் ஓதாரெந்தோ விய சதுன்னங் டா²னானங் ஏகட்டா²னேபி அஸஜ்ஜந்தோ ஸங்கா²ரே ஸம்மஸித்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி. அயம்பி யதா² புரே ததா² பச்சா² விஹரதி நாம. அயங் கம்மட்டா²னவஸேன புரிமபச்சி²மதா. தே³ஸனாவஸேன பன கேஸா புரே நாம, மத்த²லுங்க³ங் பச்சா² நாம. தத்த² யோ பி⁴க்கு² கேஸேஸு அபி⁴னிவிஸித்வா வண்ணஸண்டா²னாதி³வஸேன கேஸாத³யோ பரிக்³க³ண்ஹந்தோ சதூஸு டா²னேஸு அஸஜ்ஜந்தோ யாவ மத்த²லுங்கா³ பா⁴வனங் பாபேதி, அயம்பி யதா² புரே ததா² பச்சா² விஹரதி நாம. ஏவங் தே³ஸனாவஸேன புரிமபச்சி²மதா வேதி³தப்³பா³. யதா² பச்சா² ததா² புரேதி இத³ங் புரிமஸ்ஸேவ வேவசனங்.
Yathā pure tathā pacchāti kammaṭṭhānavasenapi desanāvasenapi purimapacchimatā veditabbā. Kathaṃ? Kammaṭṭhāne tāva kammaṭṭhānassa abhiniveso pure nāma, arahattaṃ pacchā nāma. Tattha yo bhikkhu mūlakammaṭṭhāne abhinivisitvā atilīnādīsu catūsu ṭhānesu cittassa okkamanaṃ paṭisedhetvā, duṭṭhagoṇe yojetvā sārento viya caturassaghaṭikaṃ otārento viya catunnaṃ ṭhānānaṃ ekaṭṭhānepi asajjanto saṅkhāre sammasitvā arahattaṃ pāpuṇāti. Ayampi yathā pure tathā pacchā viharati nāma. Ayaṃ kammaṭṭhānavasena purimapacchimatā. Desanāvasena pana kesā pure nāma, matthaluṅgaṃ pacchā nāma. Tattha yo bhikkhu kesesu abhinivisitvā vaṇṇasaṇṭhānādivasena kesādayo pariggaṇhanto catūsu ṭhānesu asajjanto yāva matthaluṅgā bhāvanaṃ pāpeti, ayampi yathā pure tathā pacchā viharati nāma. Evaṃ desanāvasena purimapacchimatā veditabbā. Yathā pacchā tathā pureti idaṃ purimasseva vevacanaṃ.
யதா² அதோ⁴ ததா² உத்³த⁴ந்தி இத³ங் ஸரீரவஸேன வேதி³தப்³ப³ங். தேனேவாஹ ‘‘உத்³த⁴ங் பாத³தலா அதோ⁴ கேஸமத்த²கா’’தி. தத்த² யோ பி⁴க்கு² பாத³தலதோ பட்டா²ய யாவ கேஸமத்த²கா த்³வத்திங்ஸாகாரவஸேன வா பாத³ங்கு³லிஅக்³க³பப்³ப³ட்டி²தோ யாவ ஸீஸகடாஹங், ஸீஸகடாஹதோ யாவ பாத³ங்கு³லீனங் அக்³க³பப்³ப³ட்டீ²னி , தாவ அட்டி²வஸேன வா பா⁴வனங் பாபேதி சதூஸு டா²னேஸு ஏகட்டா²னேபி அஸஜ்ஜந்தோ. அயங் யதா² உத்³த⁴ங் ததா² அதோ⁴, யதா² அதோ⁴ ததா² உத்³த⁴ங் விஹரதி நாம.
Yathā adho tathā uddhanti idaṃ sarīravasena veditabbaṃ. Tenevāha ‘‘uddhaṃ pādatalā adho kesamatthakā’’ti. Tattha yo bhikkhu pādatalato paṭṭhāya yāva kesamatthakā dvattiṃsākāravasena vā pādaṅguliaggapabbaṭṭhito yāva sīsakaṭāhaṃ, sīsakaṭāhato yāva pādaṅgulīnaṃ aggapabbaṭṭhīni , tāva aṭṭhivasena vā bhāvanaṃ pāpeti catūsu ṭhānesu ekaṭṭhānepi asajjanto. Ayaṃ yathā uddhaṃ tathā adho, yathā adho tathā uddhaṃ viharati nāma.
யேஹி ஆகாரேஹீதி யேஹி கொட்டா²ஸேஹி. யேஹி லிங்கே³ஹீதி யேஹி ஸண்டா²னேஹி. யேஹி நிமித்தேஹீதி யேஹி உபட்டா²னேஹி. ஆலோகஸஞ்ஞா ஸுக்³க³ஹிதா ஹோதீதி யோ பி⁴க்கு² அங்க³ணே நிஸீதி³த்வா ஆலோகஸஞ்ஞங் மனஸி கரோதி, காலேன நிமீலேதி, காலேன உம்மீலேதி. அத²ஸ்ஸ யதா³ நிமீலெந்தஸ்ஸாபி உம்மீலெத்வா ஓலோகெந்தஸ்ஸ விய ஏகஸதி³ஸமேவ உபட்டா²தி, ததா³ ஆலோகஸஞ்ஞா ஜாதா நாம ஹோதி. ‘‘தி³வாஸஞ்ஞா’’திபி தஸ்ஸேவ நாமங். ஸா ச பன ரத்திங் உப்பஜ்ஜமானா ஸுக்³க³ஹிதா நாம ஹோதி. ஸ்வாதி⁴ட்டி²தாதிபி தஸ்ஸேவ வேவசனங். ஸுட்டு² அதி⁴ட்டி²தா ஸுட்டு² ட²பிதா ஸ்வாதி⁴ட்டி²தா நாம வுச்சதி. ஸா அத்த²தோ ஸுக்³க³ஹிதாயேவ. யோ வா ஆலோகேன தி²னமித்³த⁴ங் வினோதெ³த்வா ச²ந்த³ங் உப்பாதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி, தஸ்ஸ தி³வாபி ஆலோகஸஞ்ஞா ஸுக்³க³ஹிதா ஸ்வாதி⁴ட்டி²தா நாம. ரத்தி வா ஹோது தி³வா வா யேன ஆலோகேன தி²னமித்³த⁴ங் வினோதெ³த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி, தஸ்மிங் தி²னமித்³த⁴வினோத³னே ஆலோகே உப்பன்னா ஸஞ்ஞா ஸுக்³க³ஹிதாயேவ நாம. வீரியாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இமஸ்மிங் ஸுத்தே ச²ன்னங் அபி⁴ஞ்ஞானங் பாத³கித்³தி⁴ கதி²தா.
Yehi ākārehīti yehi koṭṭhāsehi. Yehi liṅgehīti yehi saṇṭhānehi. Yehi nimittehīti yehi upaṭṭhānehi. Ālokasaññā suggahitā hotīti yo bhikkhu aṅgaṇe nisīditvā ālokasaññaṃ manasi karoti, kālena nimīleti, kālena ummīleti. Athassa yadā nimīlentassāpi ummīletvā olokentassa viya ekasadisameva upaṭṭhāti, tadā ālokasaññā jātā nāma hoti. ‘‘Divāsaññā’’tipi tasseva nāmaṃ. Sā ca pana rattiṃ uppajjamānā suggahitā nāma hoti. Svādhiṭṭhitātipi tasseva vevacanaṃ. Suṭṭhu adhiṭṭhitā suṭṭhu ṭhapitā svādhiṭṭhitā nāma vuccati. Sā atthato suggahitāyeva. Yo vā ālokena thinamiddhaṃ vinodetvā chandaṃ uppādetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karoti, tassa divāpi ālokasaññā suggahitā svādhiṭṭhitā nāma. Ratti vā hotu divā vā yena ālokena thinamiddhaṃ vinodetvā kammaṭṭhānaṃ manasi karoti, tasmiṃ thinamiddhavinodane āloke uppannā saññā suggahitāyeva nāma. Vīriyādīsupi eseva nayo. Imasmiṃ sutte channaṃ abhiññānaṃ pādakiddhi kathitā.
பாஸாத³கம்பனவக்³கோ³ து³தியோ.
Pāsādakampanavaggo dutiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. விப⁴ங்க³ஸுத்தங் • 10. Vibhaṅgasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. விப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனா • 10. Vibhaṅgasuttavaṇṇanā