Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi

    2. விசயஹாரஸம்பாதோ

    2. Vicayahārasampāto

    53. தத்த² கதமோ விசயோ ஹாரஸம்பாதோ? தத்த² தண்ஹா து³விதா⁴ குஸலாபி அகுஸலாபி. அகுஸலா ஸங்ஸாரகா³மினீ, குஸலா அபசயகா³மினீ பஹானதண்ஹா. மானோபி து³விதோ⁴ குஸலோபி அகுஸலோபி. யங் மானங் நிஸ்ஸாய மானங் பஜஹதி, அயங் மானோ குஸலோ. யோ பன மானோ து³க்க²ங் நிப்³ப³த்தயதி, அயங் மானோ அகுஸலோ. தத்த² யங் நெக்க²ம்மஸிதங் தோ³மனஸ்ஸங் குதா³ஸ்ஸுனாமாஹங் தங் ஆயதனங் ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரிஸ்ஸங் யங் அரியா ஸந்தங் ஆயதனங் ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரந்தீதி தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி பிஹா, பிஹாபச்சயா தோ³மனஸ்ஸங், அயங் தண்ஹா குஸலா ராக³விராகா³ சேதோவிமுத்தி, ததா³ரம்மணா குஸலா அவிஜ்ஜாவிராகா³ பஞ்ஞாவிமுத்தி.

    53. Tattha katamo vicayo hārasampāto? Tattha taṇhā duvidhā kusalāpi akusalāpi. Akusalā saṃsāragāminī, kusalā apacayagāminī pahānataṇhā. Mānopi duvidho kusalopi akusalopi. Yaṃ mānaṃ nissāya mānaṃ pajahati, ayaṃ māno kusalo. Yo pana māno dukkhaṃ nibbattayati, ayaṃ māno akusalo. Tattha yaṃ nekkhammasitaṃ domanassaṃ kudāssunāmāhaṃ taṃ āyatanaṃ sacchikatvā upasampajja viharissaṃ yaṃ ariyā santaṃ āyatanaṃ sacchikatvā upasampajja viharantīti tassa uppajjati pihā, pihāpaccayā domanassaṃ, ayaṃ taṇhā kusalā rāgavirāgā cetovimutti, tadārammaṇā kusalā avijjāvirāgā paññāvimutti.

    தஸ்ஸா கோ பவிசயோ? அட்ட² மக்³க³ங்கா³னி ஸம்மாதி³ட்டி² ஸம்மாஸங்கப்போ ஸம்மாவாசா ஸம்மாகம்மந்தோ ஸம்மாஆஜீவோ ஸம்மாவாயாமோ ஸம்மாஸதி ஸம்மாஸமாதி⁴. ஸோ கத்த² த³ட்ட²ப்³போ³? சதுத்தே² ஜா²னே பாரமிதாய. சதுத்தே² ஹி ஜா²னே அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் சித்தங் பா⁴வயதி பரிஸுத்³த⁴ங் பரியோதா³தங் அனங்க³ணங் விக³தூபக்கிலேஸங் முது³ கம்மனியங் டி²தங் ஆனேஞ்ஜப்பத்தங். ஸோ தத்த² அட்ட²வித⁴ங் அதி⁴க³ச்ச²தி ச² அபி⁴ஞ்ஞா த்³வே ச விஸேஸே, தங் சித்தங் யதோ பரிஸுத்³த⁴ங், ததோ பரியோதா³தங், யதோ பரியோதா³தங் , ததோ அனங்க³ணங், யதோ அனங்க³ணங், ததோ விக³தூபக்கிலேஸங், யதோ விக³தூபக்கிலேஸங், ததோ முது³, யதோ முது³, ததோ கம்மனியங், யதோ கம்மனியங், ததோ டி²தங், யதோ டி²தங், ததோ ஆனேஞ்ஜப்பத்தங். தத்த² அங்க³ணா ச உபக்கிலேஸா ச தது³ப⁴யங் தண்ஹாபக்கோ². யா ச இஞ்ஜனா யா ச சித்தஸ்ஸ அட்டி²தி, அயங் தி³ட்டி²பக்கோ².

    Tassā ko pavicayo? Aṭṭha maggaṅgāni sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo sammāvācā sammākammanto sammāājīvo sammāvāyāmo sammāsati sammāsamādhi. So kattha daṭṭhabbo? Catutthe jhāne pāramitāya. Catutthe hi jhāne aṭṭhaṅgasamannāgataṃ cittaṃ bhāvayati parisuddhaṃ pariyodātaṃ anaṅgaṇaṃ vigatūpakkilesaṃ mudu kammaniyaṃ ṭhitaṃ āneñjappattaṃ. So tattha aṭṭhavidhaṃ adhigacchati cha abhiññā dve ca visese, taṃ cittaṃ yato parisuddhaṃ, tato pariyodātaṃ, yato pariyodātaṃ , tato anaṅgaṇaṃ, yato anaṅgaṇaṃ, tato vigatūpakkilesaṃ, yato vigatūpakkilesaṃ, tato mudu, yato mudu, tato kammaniyaṃ, yato kammaniyaṃ, tato ṭhitaṃ, yato ṭhitaṃ, tato āneñjappattaṃ. Tattha aṅgaṇā ca upakkilesā ca tadubhayaṃ taṇhāpakkho. Yā ca iñjanā yā ca cittassa aṭṭhiti, ayaṃ diṭṭhipakkho.

    சத்தாரி இந்த்³ரியானி து³க்கி²ந்த்³ரியங் தோ³மனஸ்ஸிந்த்³ரியங் ஸுகி²ந்த்³ரியங் ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியஞ்ச சதுத்த²ஜ்ஜா²னே நிருஜ்ஜ²ந்தி, தஸ்ஸ உபெக்கி²ந்த்³ரியங் அவஸிட்ட²ங் ப⁴வதி. ஸோ உபரிமங் ஸமாபத்திங் ஸந்ததோ மனஸிகரோதி, தஸ்ஸ உபரிமங் ஸமாபத்திங் ஸந்ததோ மனஸிகரோதோ சதுத்த²ஜ்ஜா²னே ஓளாரிகா ஸஞ்ஞா ஸண்ட²ஹதி உக்கண்டா² ச படிக⁴ஸஞ்ஞா, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ரூபஸஞ்ஞானங் ஸமதிக்கமா படிக⁴ஸஞ்ஞானங் அத்த²ங்க³மா நானத்தஸஞ்ஞானங் அமனஸிகாரா ‘‘அனந்தங் ஆகாஸ’’ந்தி ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்திங் ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அபி⁴ஞ்ஞாபி⁴னீஹாரோ ரூபஸஞ்ஞா வோகாரோ நானத்தஸஞ்ஞா ஸமதிக்கமதி படிக⁴ஸஞ்ஞா சஸ்ஸ அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²தி, ஏவங் ஸமாதி⁴ தஸ்ஸ ஸமாஹிதஸ்ஸ ஓபா⁴ஸோ அந்தரதா⁴யதி த³ஸ்ஸனஞ்ச ரூபானங், ஸோ ஸமாதி⁴ ச²ளங்க³ஸமன்னாக³தோ பச்சவெக்கி²தப்³போ³ . அனபி⁴ஜ்ஜா²ஸஹக³தங் மே மானஸங் ஸப்³ப³லோகே, அப்³யாபன்னங் மே சித்தங் ஸப்³ப³ஸத்தேஸு, ஆரத்³த⁴ங் மே வீரியங் பக்³க³ஹிதங், பஸ்ஸத்³தோ⁴ மே காயோ அஸாரத்³தோ⁴, ஸமாஹிதங் மே சித்தங் அவிக்கி²த்தங், உபட்டி²தா மே ஸதி அஸம்முட்டா² 1, தத்த² யஞ்ச அனபி⁴ஜ்ஜா²ஸஹக³தங் மானஸங் ஸப்³ப³லோகே யஞ்ச அப்³யாபன்னங் சித்தங் ஸப்³ப³ஸத்தேஸு யஞ்ச ஆரத்³த⁴ங் வீரியங் பக்³க³ஹிதங் யஞ்ச ஸமாஹிதங் சித்தங் அவிக்கி²த்தங், அயங் ஸமதோ². யோ பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ அஸாரத்³தோ⁴, அயங் ஸமாதி⁴பரிக்கா²ரோ. யா உபட்டி²தா ஸதி அஸம்முட்டா² அயங் விபஸ்ஸனா.

    Cattāri indriyāni dukkhindriyaṃ domanassindriyaṃ sukhindriyaṃ somanassindriyañca catutthajjhāne nirujjhanti, tassa upekkhindriyaṃ avasiṭṭhaṃ bhavati. So uparimaṃ samāpattiṃ santato manasikaroti, tassa uparimaṃ samāpattiṃ santato manasikaroto catutthajjhāne oḷārikā saññā saṇṭhahati ukkaṇṭhā ca paṭighasaññā, so sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘‘anantaṃ ākāsa’’nti ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ sacchikatvā upasampajja viharati. Abhiññābhinīhāro rūpasaññā vokāro nānattasaññā samatikkamati paṭighasaññā cassa abbhatthaṃ gacchati, evaṃ samādhi tassa samāhitassa obhāso antaradhāyati dassanañca rūpānaṃ, so samādhi chaḷaṅgasamannāgato paccavekkhitabbo . Anabhijjhāsahagataṃ me mānasaṃ sabbaloke, abyāpannaṃ me cittaṃ sabbasattesu, āraddhaṃ me vīriyaṃ paggahitaṃ, passaddho me kāyo asāraddho, samāhitaṃ me cittaṃ avikkhittaṃ, upaṭṭhitā me sati asammuṭṭhā 2, tattha yañca anabhijjhāsahagataṃ mānasaṃ sabbaloke yañca abyāpannaṃ cittaṃ sabbasattesu yañca āraddhaṃ vīriyaṃ paggahitaṃ yañca samāhitaṃ cittaṃ avikkhittaṃ, ayaṃ samatho. Yo passaddho kāyo asāraddho, ayaṃ samādhiparikkhāro. Yā upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā ayaṃ vipassanā.

    54. ஸோ ஸமாதி⁴ பஞ்சவிதே⁴ன வேதி³தப்³போ³. அயங் ஸமாதி⁴ ‘‘பச்சுப்பன்னஸுகோ²’’தி இதிஸ்ஸ பச்சத்தமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனங் பச்சுபட்டி²தங் ப⁴வதி, அயங் ஸமாதி⁴ ‘‘ஆயதிங் ஸுக²விபாகோ’’தி இதிஸ்ஸ பச்சத்தமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனங் பச்சுபட்டி²தங் ப⁴வதி, அயங் ஸமாதி⁴ ‘‘அரியோ நிராமிஸோ’’தி இதிஸ்ஸ பச்சத்தமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனங் பச்சுபட்டி²தங் ப⁴வதி, அயங் ஸமாதி⁴ ‘‘அகாபுரிஸஸேவிதோ’’தி இதிஸ்ஸ பச்சத்தமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனங் பச்சுபட்டி²தங் ப⁴வதி, அயங் ஸமாதி⁴ ‘‘ஸந்தோ சேவ பணீதோ ச படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴லத்³தோ⁴ ச ஏகோதி³பா⁴வாதி⁴க³தோ ச ந ஸஸங்கா²ரனிக்³க³ய்ஹவாரிதக³தோ 3 சா’’தி இதிஸ்ஸ பச்சத்தமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனங் பச்சுபட்டி²தங் ப⁴வதி. தங் கோ² பனிமங் ஸமாதி⁴ங் ‘‘ஸதோ ஸமாபஜ்ஜாமி ஸதோ வுட்ட²ஹாமீ’’தி இதிஸ்ஸ பச்சத்தமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனங் பச்சுபட்டி²தங் ப⁴வதி. தத்த² யோ ச ஸமாதி⁴ பச்சுப்பன்னஸுகோ² யோ ச ஸமாதி⁴ ஆயதிங் ஸுக²விபாகோ அயங் ஸமதோ². யோ ச ஸமாதி⁴ அரியோ நிராமிஸோ, யோ ச ஸமாதி⁴ அகாபுரிஸஸேவிதோ, யோ ச ஸமாதி⁴ ஸந்தோ சேவ பணீதோ படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴லத்³தோ⁴ ச ஏகோதி³பா⁴வாதி⁴க³தோ ச ந ஸஸங்கா²ரனிக்³க³ய்ஹவாரிதக³தோ ச யஞ்சாஹங் தங் கோ² பனிமங் ஸமாதி⁴ங் ஸதோ ஸமாபஜ்ஜாமி ஸதோ வுட்ட²ஹாமீதி, அயங் விபஸ்ஸனா.

    54. So samādhi pañcavidhena veditabbo. Ayaṃ samādhi ‘‘paccuppannasukho’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘āyatiṃ sukhavipāko’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘ariyo nirāmiso’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘akāpurisasevito’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘santo ceva paṇīto ca paṭippassaddhiladdho ca ekodibhāvādhigato ca na sasaṅkhāraniggayhavāritagato 4 cā’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati. Taṃ kho panimaṃ samādhiṃ ‘‘sato samāpajjāmi sato vuṭṭhahāmī’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati. Tattha yo ca samādhi paccuppannasukho yo ca samādhi āyatiṃ sukhavipāko ayaṃ samatho. Yo ca samādhi ariyo nirāmiso, yo ca samādhi akāpurisasevito, yo ca samādhi santo ceva paṇīto paṭippassaddhiladdho ca ekodibhāvādhigato ca na sasaṅkhāraniggayhavāritagato ca yañcāhaṃ taṃ kho panimaṃ samādhiṃ sato samāpajjāmi sato vuṭṭhahāmīti, ayaṃ vipassanā.

    ஸோ ஸமாதி⁴ பஞ்சவிதே⁴ன வேதி³தப்³போ³ பீதிப²ரணதா ஸுக²ப²ரணதா சேதோப²ரணதா ஆலோகப²ரணதா பச்சவெக்க²ணானிமித்தங். தத்த² யோ ச பீதிப²ரணோ யோ ச ஸுக²ப²ரணோ யோ ச சேதோப²ரணோ, அயங் ஸமதோ². யோ ச ஆலோகப²ரணோ யஞ்ச பச்சவெக்க²ணானிமித்தங். அயங் விபஸ்ஸனா.

    So samādhi pañcavidhena veditabbo pītipharaṇatā sukhapharaṇatā cetopharaṇatā ālokapharaṇatā paccavekkhaṇānimittaṃ. Tattha yo ca pītipharaṇo yo ca sukhapharaṇo yo ca cetopharaṇo, ayaṃ samatho. Yo ca ālokapharaṇo yañca paccavekkhaṇānimittaṃ. Ayaṃ vipassanā.

    55. த³ஸ கஸிணாயதனானி பத²வீகஸிணங் ஆபோகஸிணங் தேஜோகஸிணங் வாயோகஸிணங் நீலகஸிணங் பீதகஸிணங் லோஹிதகஸிணங் ஓதா³தகஸிணங் ஆகாஸகஸிணங் விஞ்ஞாணகஸிணங். தத்த² யஞ்ச பத²வீகஸிணங் யஞ்ச ஆபோகஸிணங் ஏவங் ஸப்³ப³ங், யஞ்ச ஓதா³தகஸிணங். இமானி அட்ட² கஸிணானி ஸமதோ². யஞ்ச ஆகாஸகஸிணங் யஞ்ச விஞ்ஞாணகஸிணங், அயங் விபஸ்ஸனா. ஏவங் ஸப்³போ³ அரியோ மக்³கோ³ யேன யேன ஆகாரேன வுத்தோ, தேன தேன ஸமத²விபஸ்ஸனேன யோஜயிதப்³போ³. தே தீஹி த⁴ம்மேஹி ஸங்க³ஹிதா அனிச்சதாய து³க்க²தாய அனத்ததாய. ஸோ ஸமத²விபஸ்ஸனங் பா⁴வயமானோ தீணி விமொக்க²முகா²னி பா⁴வயதி. தீணி விமொக்க²முகா²னி பா⁴வயந்தோ தயோ க²ந்தே⁴ பா⁴வயதி. தயோ க²ந்தே⁴ பா⁴வயந்தோ அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வயதி.

    55. Dasa kasiṇāyatanāni pathavīkasiṇaṃ āpokasiṇaṃ tejokasiṇaṃ vāyokasiṇaṃ nīlakasiṇaṃ pītakasiṇaṃ lohitakasiṇaṃ odātakasiṇaṃ ākāsakasiṇaṃ viññāṇakasiṇaṃ. Tattha yañca pathavīkasiṇaṃ yañca āpokasiṇaṃ evaṃ sabbaṃ, yañca odātakasiṇaṃ. Imāni aṭṭha kasiṇāni samatho. Yañca ākāsakasiṇaṃ yañca viññāṇakasiṇaṃ, ayaṃ vipassanā. Evaṃ sabbo ariyo maggo yena yena ākārena vutto, tena tena samathavipassanena yojayitabbo. Te tīhi dhammehi saṅgahitā aniccatāya dukkhatāya anattatāya. So samathavipassanaṃ bhāvayamāno tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayati. Tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayanto tayo khandhe bhāvayati. Tayo khandhe bhāvayanto ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayati.

    ராக³சரிதோ புக்³க³லோ அனிமித்தேன விமொக்க²முகே²ன நிய்யாதி 5 அதி⁴சித்தஸிக்கா²ய ஸிக்க²ந்தோ லோப⁴ங் அகுஸலமூலங் பஜஹந்தோ ஸுக²வேத³னீயங் ப²ஸ்ஸங் அனுபக³ச்ச²ந்தோ ஸுக²ங் வேத³னங் பரிஜானந்தோ ராக³மலங் பவாஹெந்தோ ராக³ரஜங் நித்³து⁴னந்தோ ராக³விஸங் வமெந்தோ ராக³க்³கி³ங் நிப்³பா³பெந்தோ ராக³ஸல்லங் உப்பாடெந்தோ ராக³ஜடங் விஜடெந்தோ. தோ³ஸசரிதோ புக்³க³லோ அப்பணிஹிதேன விமொக்க²முகே²ன நிய்யாதி அதி⁴ஸீலஸிக்கா²ய ஸிக்க²ந்தோ தோ³ஸங் அகுஸலமூலங் பஜஹந்தோ து³க்க²வேத³னீயங் ப²ஸ்ஸங் அனுபக³ச்ச²ந்தோ து³க்க²வேத³னங் பரிஜானந்தோ தோ³ஸமலங் பவாஹெந்தோ தோ³ஸரஜங் நித்³து⁴னந்தோ தோ³ஸவிஸங் வமெந்தோ தோ³ஸக்³கி³ங் நிப்³பா³பெந்தோ தோ³ஸஸல்லங் உப்பாடெந்தோ தோ³ஸஜடங் விஜடெந்தோ. மோஹசரிதோ புக்³க³லோ ஸுஞ்ஞதவிமொக்க²முகே²ன நிய்யாதி அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²ய ஸிக்க²ந்தோ மோஹங் அகுஸலமூலங் பஜஹந்தோ அது³க்க²மஸுக²வேத³னீயங் ப²ஸ்ஸங் அனுபக³ச்ச²ந்தோ அது³க்க²மஸுக²ங் வேத³னங் பரிஜானந்தோ மோஹமலங் பவாஹெந்தோ மோஹரஜங் நித்³து⁴னந்தோ மோஹவிஸங் வமெந்தோ மோஹக்³கி³ங் நிப்³பா³பெந்தோ மோஹஸல்லங் உப்பாடெந்தோ மோஹஜடங் விஜடெந்தோ.

    Rāgacarito puggalo animittena vimokkhamukhena niyyāti 6 adhicittasikkhāya sikkhanto lobhaṃ akusalamūlaṃ pajahanto sukhavedanīyaṃ phassaṃ anupagacchanto sukhaṃ vedanaṃ parijānanto rāgamalaṃ pavāhento rāgarajaṃ niddhunanto rāgavisaṃ vamento rāgaggiṃ nibbāpento rāgasallaṃ uppāṭento rāgajaṭaṃ vijaṭento. Dosacarito puggalo appaṇihitena vimokkhamukhena niyyāti adhisīlasikkhāya sikkhanto dosaṃ akusalamūlaṃ pajahanto dukkhavedanīyaṃ phassaṃ anupagacchanto dukkhavedanaṃ parijānanto dosamalaṃ pavāhento dosarajaṃ niddhunanto dosavisaṃ vamento dosaggiṃ nibbāpento dosasallaṃ uppāṭento dosajaṭaṃ vijaṭento. Mohacarito puggalo suññatavimokkhamukhena niyyāti adhipaññāsikkhāya sikkhanto mohaṃ akusalamūlaṃ pajahanto adukkhamasukhavedanīyaṃ phassaṃ anupagacchanto adukkhamasukhaṃ vedanaṃ parijānanto mohamalaṃ pavāhento moharajaṃ niddhunanto mohavisaṃ vamento mohaggiṃ nibbāpento mohasallaṃ uppāṭento mohajaṭaṃ vijaṭento.

    தத்த² ஸுஞ்ஞதவிமொக்க²முக²ங் பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴, அனிமித்தவிமொக்க²முக²ங் ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴, அப்பணிஹிதவிமொக்க²முக²ங் ஸீலக்க²ந்தோ⁴. ஸோ தீணி விமொக்க²முகா²னி பா⁴வயந்தோ தயோ க²ந்தே⁴ பா⁴வயதி, தயோ க²ந்தே⁴ பா⁴வயந்தோ அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வயதி. தத்த² யா ச ஸம்மாவாசா யோ ச ஸம்மாகம்மந்தோ யோ ச ஸம்மாஆஜீவோ, அயங் ஸீலக்க²ந்தோ⁴, யோ ச ஸம்மாவாயாமோ யா ச ஸம்மாஸதி யோ ச ஸம்மாஸமாதி⁴, அயங் ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴, யா ச ஸம்மாதி³ட்டி² யோ ச ஸம்மாஸங்கப்போ, அயங் பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴.

    Tattha suññatavimokkhamukhaṃ paññākkhandho, animittavimokkhamukhaṃ samādhikkhandho, appaṇihitavimokkhamukhaṃ sīlakkhandho. So tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayanto tayo khandhe bhāvayati, tayo khandhe bhāvayanto ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayati. Tattha yā ca sammāvācā yo ca sammākammanto yo ca sammāājīvo, ayaṃ sīlakkhandho, yo ca sammāvāyāmo yā ca sammāsati yo ca sammāsamādhi, ayaṃ samādhikkhandho, yā ca sammādiṭṭhi yo ca sammāsaṅkappo, ayaṃ paññākkhandho.

    தத்த² ஸீலக்க²ந்தோ⁴ ச ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴ ச ஸமதோ², பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴ விபஸ்ஸனா. யோ ஸமத²விபஸ்ஸனங் பா⁴வேதி, தஸ்ஸ த்³வே ப⁴வங்கா³னி பா⁴வனங் க³ச்ச²ந்தி காயோ சித்தஞ்ச, ப⁴வனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³ த்³வே பதா³னி ஸீலங் ஸமாதி⁴ ச. ஸோ ஹோதி பி⁴க்கு² பா⁴விதகாயோ பா⁴விதஸீலோ பா⁴விதசித்தோ பா⁴விதபஞ்ஞோ. காயே பா⁴வியமானே த்³வே த⁴ம்மா பா⁴வனங் க³ச்ச²ந்தி ஸம்மாகம்மந்தோ ஸம்மாவாயாமோ ச, ஸீலே பா⁴வியமானே த்³வே த⁴ம்மா பா⁴வனங் க³ச்ச²ந்தி ஸம்மாவாசா ஸம்மாஆஜீவோ ச, சித்தே பா⁴வியமானே த்³வே த⁴ம்மா பா⁴வனங் க³ச்ச²ந்தி ஸம்மாஸதி ஸம்மாஸமாதி⁴ ச, பஞ்ஞாய பா⁴வியமானாய த்³வே த⁴ம்மா பா⁴வனங் க³ச்ச²ந்தி ஸம்மாதி³ட்டி² ஸம்மாஸங்கப்போ ச.

    Tattha sīlakkhandho ca samādhikkhandho ca samatho, paññākkhandho vipassanā. Yo samathavipassanaṃ bhāveti, tassa dve bhavaṅgāni bhāvanaṃ gacchanti kāyo cittañca, bhavanirodhagāminī paṭipadā dve padāni sīlaṃ samādhi ca. So hoti bhikkhu bhāvitakāyo bhāvitasīlo bhāvitacitto bhāvitapañño. Kāye bhāviyamāne dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammākammanto sammāvāyāmo ca, sīle bhāviyamāne dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammāvācā sammāājīvo ca, citte bhāviyamāne dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammāsati sammāsamādhi ca, paññāya bhāviyamānāya dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo ca.

    தத்த² யோ ச ஸம்மாகம்மந்தோ யோ ச ஸம்மாவாயாமோ ஸியா காயிகோ ஸியா சேதஸிகோ, தத்த² யோ காயஸங்க³ஹோ, ஸோ காயே பா⁴விதே பா⁴வனங் க³ச்ச²தி, யோ சித்தஸங்க³ஹோ, ஸோ சித்தே பா⁴விதே பா⁴வனங் க³ச்ச²தி. ஸோ ஸமத²விபஸ்ஸனங் பா⁴வயந்தோ பஞ்சவித⁴ங் அதி⁴க³மங் க³ச்ச²தி 7 கி²ப்பாதி⁴க³மோ ச ஹோதி, விமுத்தாதி⁴க³மோ ச ஹோதி, மஹாதி⁴க³மோ ச ஹோதி, விபுலாதி⁴க³மோ ச ஹோதி, அனவஸேஸாதி⁴க³மோ ச ஹோதி. தத்த² ஸமதே²ன கி²ப்பாதி⁴க³மோ ச மஹாதி⁴க³மோ ச விபுலாதி⁴க³மோ ச ஹோதி, விபஸ்ஸனாய விமுத்தாதி⁴க³மோ ச அனவஸேஸாதி⁴க³மோ ச ஹோதி.

    Tattha yo ca sammākammanto yo ca sammāvāyāmo siyā kāyiko siyā cetasiko, tattha yo kāyasaṅgaho, so kāye bhāvite bhāvanaṃ gacchati, yo cittasaṅgaho, so citte bhāvite bhāvanaṃ gacchati. So samathavipassanaṃ bhāvayanto pañcavidhaṃ adhigamaṃ gacchati 8 khippādhigamo ca hoti, vimuttādhigamo ca hoti, mahādhigamo ca hoti, vipulādhigamo ca hoti, anavasesādhigamo ca hoti. Tattha samathena khippādhigamo ca mahādhigamo ca vipulādhigamo ca hoti, vipassanāya vimuttādhigamo ca anavasesādhigamo ca hoti.

    56. தத்த² யோ தே³ஸயதி, ஸோ த³ஸப³லஸமன்னாக³தோ ஸத்தா² ஓவாதே³ன ஸாவகே ந விஸங்வாத³யதி. ஸோ திவித⁴ங் இத³ங் கரோத² இமினா உபாயேன கரோத² இத³ங் வோ குருமானானங் ஹிதாய ஸுகா²ய ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோ ததா² ஓவதி³தோ ததா²னுஸிட்டோ² ததா²கரொந்தோ ததா²படிபஜ்ஜந்தோ தங் பூ⁴மிங் ந பாபுணிஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஸோ ததா² ஓவதி³தோ ததா²னுஸிட்டோ² ஸீலக்க²ந்த⁴ங் அபரிபூரயந்தோ தங் பூ⁴மிங் அனுபாபுணிஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஸோ ததா² ஓவதி³தோ ததா²னுஸிட்டோ² ஸீலக்க²ந்த⁴ங் பரிபூரயந்தோ தங் பூ⁴மிங் அனுபாபுணிஸ்ஸதீதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி.

    56. Tattha yo desayati, so dasabalasamannāgato satthā ovādena sāvake na visaṃvādayati. So tividhaṃ idaṃ karotha iminā upāyena karotha idaṃ vo kurumānānaṃ hitāya sukhāya bhavissati, so tathā ovadito tathānusiṭṭho tathākaronto tathāpaṭipajjanto taṃ bhūmiṃ na pāpuṇissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. So tathā ovadito tathānusiṭṭho sīlakkhandhaṃ aparipūrayanto taṃ bhūmiṃ anupāpuṇissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. So tathā ovadito tathānusiṭṭho sīlakkhandhaṃ paripūrayanto taṃ bhūmiṃ anupāpuṇissatīti ṭhānametaṃ vijjati.

    ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தே ஸதோ இமே த⁴ம்மா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴தி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணஸ்ஸ தே ஸதோ இமே ஆஸவா அபரிக்கீ²ணாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. யஸ்ஸ தே அத்தா²ய த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ, ஸோ ந நிய்யாதி தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஸாவகோ கோ² பன தே த⁴ம்மானுத⁴ம்மப்படிபன்னோ ஸாமீசிப்படிபன்னோ அனுத⁴ம்மசாரீ ஸோ புப்³பே³ன அபரங் உளாரங் விஸேஸாதி⁴க³மங் ந ஸச்சி²கரிஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி.

    Sammāsambuddhassa te sato ime dhammā anabhisambuddhāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Sabbāsavaparikkhīṇassa te sato ime āsavā aparikkhīṇāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yassa te atthāya dhammo desito, so na niyyāti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Sāvako kho pana te dhammānudhammappaṭipanno sāmīcippaṭipanno anudhammacārī so pubbena aparaṃ uḷāraṃ visesādhigamaṃ na sacchikarissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati.

    யே கோ² பன த⁴ம்மா அந்தராயிகா, தே படிஸேவதோ நாலங் அந்தராயாயாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. யே கோ² பன த⁴ம்மா அனிய்யானிகா, தே நிய்யந்தி தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. யே கோ² பன த⁴ம்மா நிய்யானிகா, தே நிய்யந்தி தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி. ஸாவகோ கோ² பன தே ஸஉபாதி³ஸேஸோ அனுபாதி³ஸேஸங் நிப்³பா³னதா⁴துங் அனுபாபுணிஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி.

    Ye kho pana dhammā antarāyikā, te paṭisevato nālaṃ antarāyāyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Ye kho pana dhammā aniyyānikā, te niyyanti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Ye kho pana dhammā niyyānikā, te niyyanti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti ṭhānametaṃ vijjati. Sāvako kho pana te saupādiseso anupādisesaṃ nibbānadhātuṃ anupāpuṇissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati.

    தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ மாதரங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய ஹத்தே²ஹி வா பாதே³ஹி வா ஸுஹதங் கரெய்யாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புது²ஜ்ஜனோ மாதரங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய ஹத்தே²ஹி வா பாதே³ஹி வா ஸுஹதங் கரெய்யாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி. ஏவங் பிதரங், அரஹந்தங், பி⁴க்கு²ங். தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்ய ஸங்கே⁴ வா ஸங்க⁴ராஜிங் ஜனெய்யாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புது²ஜ்ஜனோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்ய ஸங்கே⁴ வா ஸங்க⁴ராஜிங் ஜனெய்யாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி, தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ ததா²க³தஸ்ஸ து³ட்ட²சித்தோ லோஹிதங் உப்பாதெ³ய்ய, பரினிப்³பு³தஸ்ஸ வா ததா²க³தஸ்ஸ து³ட்ட²சித்தோ தூ²பங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. புது²ஜ்ஜனோ ததா²க³தஸ்ஸ து³ட்ட²சித்தோ லோஹிதங் உப்பாதெ³ய்ய, பரினிப்³பு³தஸ்ஸ வா ததா²க³தஸ்ஸ து³ட்ட²சித்தோ தூ²பங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ அஞ்ஞங் ஸத்தா²ரங் அபதி³ஸெய்ய அபி ஜீவிதஹேதூதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புது²ஜ்ஜனோ அஞ்ஞங் ஸத்தா²ரங் அபதி³ஸெய்யாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ இதோ ப³ஹித்³தா⁴ அஞ்ஞங் த³க்கி²ணெய்யங் பரியேஸெய்யாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புது²ஜ்ஜனோ இதோ ப³ஹித்³தா⁴ அஞ்ஞங் த³க்கி²ணெய்யங் பரியேஸெய்யாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி, தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ குதூஹலமங்க³லேன ஸுத்³தி⁴ங் பச்செய்யாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. புது²ஜ்ஜனோ குதூஹலமங்க³லேன ஸுத்³தி⁴ங் பச்செய்யாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி.

    Diṭṭhisampanno mātaraṃ jīvitā voropeyya hatthehi vā pādehi vā suhataṃ kareyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano mātaraṃ jīvitā voropeyya hatthehi vā pādehi vā suhataṃ kareyyāti ṭhānametaṃ vijjati. Evaṃ pitaraṃ, arahantaṃ, bhikkhuṃ. Diṭṭhisampanno puggalo saṅghaṃ bhindeyya saṅghe vā saṅgharājiṃ janeyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano saṅghaṃ bhindeyya saṅghe vā saṅgharājiṃ janeyyāti ṭhānametaṃ vijjati, diṭṭhisampanno tathāgatassa duṭṭhacitto lohitaṃ uppādeyya, parinibbutassa vā tathāgatassa duṭṭhacitto thūpaṃ bhindeyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Puthujjano tathāgatassa duṭṭhacitto lohitaṃ uppādeyya, parinibbutassa vā tathāgatassa duṭṭhacitto thūpaṃ bhindeyyāti ṭhānametaṃ vijjati. Diṭṭhisampanno aññaṃ satthāraṃ apadiseyya api jīvitahetūti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano aññaṃ satthāraṃ apadiseyyāti ṭhānametaṃ vijjati. Diṭṭhisampanno ito bahiddhā aññaṃ dakkhiṇeyyaṃ pariyeseyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano ito bahiddhā aññaṃ dakkhiṇeyyaṃ pariyeseyyāti ṭhānametaṃ vijjati, diṭṭhisampanno kutūhalamaṅgalena suddhiṃ pacceyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Puthujjano kutūhalamaṅgalena suddhiṃ pacceyyāti ṭhānametaṃ vijjati.

    57. இத்தீ² ராஜா சக்கவத்தீ ஸியாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புரிஸோ ராஜா சக்கவத்தீ ஸியாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி; இத்தீ² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ஸியாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புரிஸோ ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ஸியாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி; இத்தீ² மாரோ பாபிமா ஸியாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புரிஸோ மாரோ பாபிமா ஸியாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி; இத்தீ² மஹாப்³ரஹ்மா ஸியாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புரிஸோ மஹாப்³ரஹ்மா ஸியாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி; இத்தீ² ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸியாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, புரிஸோ ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸியாதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி.

    57. Itthī rājā cakkavattī siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso rājā cakkavattī siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī sakko devānamindo siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso sakko devānamindo siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī māro pāpimā siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso māro pāpimā siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī mahābrahmā siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso mahābrahmā siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī tathāgato arahaṃ sammāsambuddho siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso tathāgato arahaṃ sammāsambuddho siyāti ṭhānametaṃ vijjati.

    த்³வே ததா²க³தா அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா உப்பஜ்ஜெய்யுங் வா த⁴ம்மங் வா தே³ஸெய்யுந்தி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, ஏகோவ ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி வா த⁴ம்மங் வா தே³ஸெஸ்ஸதீதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி.

    Dve tathāgatā arahanto sammāsambuddhā apubbaṃ acarimaṃ ekissā lokadhātuyā uppajjeyyuṃ vā dhammaṃ vā deseyyunti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, ekova tathāgato arahaṃ sammāsambuddho ekissā lokadhātuyā uppajjissati vā dhammaṃ vā desessatīti ṭhānametaṃ vijjati.

    திண்ணங் து³ச்சரிதானங் இட்டோ² கந்தோ பியோ மனாபோ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, திண்ணங் து³ச்சரிதானங் அனிட்டோ² அகந்தோ அப்பியோ அமனாபோ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதீதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி . திண்ணங் ஸுசரிதானங் அனிட்டோ² அகந்தோ அப்பியோ அமனாபோ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, திண்ணங் ஸுசரிதானங் இட்டோ² கந்தோ பியோ மனாபோ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதீதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி.

    Tiṇṇaṃ duccaritānaṃ iṭṭho kanto piyo manāpo vipāko bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, tiṇṇaṃ duccaritānaṃ aniṭṭho akanto appiyo amanāpo vipāko bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati . Tiṇṇaṃ sucaritānaṃ aniṭṭho akanto appiyo amanāpo vipāko bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, tiṇṇaṃ sucaritānaṃ iṭṭho kanto piyo manāpo vipāko bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati.

    அஞ்ஞதரோ ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா குஹகோ லபகோ நேமித்தகோ குஹனலபனநேமித்தகத்தங் புப்³ப³ங்க³மங் கத்வா பஞ்ச நீவரணே அப்பஹாய சேதஸோ உபக்கிலேஸே பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லீகரணே சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு அனுபட்டி²தஸ்ஸதி 9 விஹரந்தோ ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ அபா⁴வயித்வா அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி, அஞ்ஞதரோ ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா ஸப்³ப³தோ³ஸாபக³தோ பஞ்ச நீவரணே பஹாய சேதஸோ உபக்கிலேஸே பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லீகரணே சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு உபட்டி²தஸ்ஸதி விஹரந்தோ ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ பா⁴வயித்வா அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி. யங் எத்த² ஞாணங் ஹேதுஸோ டா²னஸோ அனோதி⁴ஸோ இத³ங் வுச்சதி டா²னாட்டா²னஞாணங் பட²மங் ததா²க³தப³லங்.

    Aññataro samaṇo vā brāhmaṇo vā kuhako lapako nemittako kuhanalapananemittakattaṃ pubbaṅgamaṃ katvā pañca nīvaraṇe appahāya cetaso upakkilese paññāya dubbalīkaraṇe catūsu satipaṭṭhānesu anupaṭṭhitassati 10 viharanto satta bojjhaṅge abhāvayitvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, aññataro samaṇo vā brāhmaṇo vā sabbadosāpagato pañca nīvaraṇe pahāya cetaso upakkilese paññāya dubbalīkaraṇe catūsu satipaṭṭhānesu upaṭṭhitassati viharanto satta bojjhaṅge bhāvayitvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhissatīti ṭhānametaṃ vijjati. Yaṃ ettha ñāṇaṃ hetuso ṭhānaso anodhiso idaṃ vuccati ṭhānāṭṭhānañāṇaṃ paṭhamaṃ tathāgatabalaṃ.

    இதி டா²னாட்டா²னக³தா ஸப்³பே³ க²யத⁴ம்மா வயத⁴ம்மா விராக³த⁴ம்மா நிரோத⁴த⁴ம்மா கேசி ஸக்³கூ³பகா³ கேசி அபாயூபகா³ கேசி நிப்³பா³னூபகா³, ஏவங் ப⁴க³வா ஆஹ –

    Iti ṭhānāṭṭhānagatā sabbe khayadhammā vayadhammā virāgadhammā nirodhadhammā keci saggūpagā keci apāyūpagā keci nibbānūpagā, evaṃ bhagavā āha –

    58.

    58.

    ஸப்³பே³ ஸத்தா 11 மரிஸ்ஸந்தி, மரணந்தங் ஹி ஜீவிதங்.

    Sabbe sattā 12 marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ.

    யதா²கம்மங் க³மிஸ்ஸந்தி, புஞ்ஞபாபப²லூபகா³;

    Yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā;

    நிரயங் பாபகம்மந்தா, புஞ்ஞகம்மா ச ஸுக்³க³திங்;

    Nirayaṃ pāpakammantā, puññakammā ca suggatiṃ;

    அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவாதி 13.

    Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavāti 14.

    ஸப்³பே³ ஸத்தாதி அரியா ச அனரியா ச ஸக்காயபரியாபன்னா ச ஸக்காயவீதிவத்தா ச. மரிஸ்ஸந்தீதி த்³வீஹி மரணேஹி த³ந்த⁴மரணேன ச அத³ந்த⁴மரணேன ச, ஸக்காயபரியாபன்னானங் அத³ந்த⁴மரணங் ஸக்காயவீதிவத்தானங் த³ந்த⁴மரணங். மரணந்தங் ஹி ஜீவிதந்தி க²யா ஆயுஸ்ஸ இந்த்³ரியானங் உபரோதா⁴ ஜீவிதபரியந்தோ மரணபரியந்தோ. யதா²கம்மங் க³மிஸ்ஸந்தீதி கம்மஸ்ஸகதா. புஞ்ஞபாபப²லூபகா³தி கம்மானங் ப²லத³ஸ்ஸாவிதா ச அவிப்பவாஸோ ச.

    Sabbesattāti ariyā ca anariyā ca sakkāyapariyāpannā ca sakkāyavītivattā ca. Marissantīti dvīhi maraṇehi dandhamaraṇena ca adandhamaraṇena ca, sakkāyapariyāpannānaṃ adandhamaraṇaṃ sakkāyavītivattānaṃ dandhamaraṇaṃ. Maraṇantaṃ hi jīvitanti khayā āyussa indriyānaṃ uparodhā jīvitapariyanto maraṇapariyanto. Yathākammaṃ gamissantīti kammassakatā. Puññapāpaphalūpagāti kammānaṃ phaladassāvitā ca avippavāso ca.

    நிரயங் பாபகம்மந்தாதி அபுஞ்ஞஸங்கா²ரா. புஞ்ஞகம்மா ச ஸுக்³க³திந்தி புஞ்ஞஸங்கா²ரா ஸுக³திங் க³மிஸ்ஸந்தி. அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவாதி ஸப்³ப³ஸங்கா²ரானங் ஸமதிக்கமனங். தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘ஸப்³பே³…பே॰… நாஸவா’’தி.

    Nirayaṃ pāpakammantāti apuññasaṅkhārā. Puññakammā ca suggatinti puññasaṅkhārā sugatiṃ gamissanti. Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavāti sabbasaṅkhārānaṃ samatikkamanaṃ. Tenāha bhagavā – ‘‘sabbe…pe… nāsavā’’ti.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா மரிஸ்ஸந்தி, மரணந்தங் ஹி ஜீவிதங். யதா²கம்மங் க³மிஸ்ஸந்தி, புஞ்ஞபாபப²லூபகா³. நிரயங் பாபகம்மந்தா’’தி ஆகா³ள்ஹா ச நிஜ்ஜா²மா ச படிபதா³. ‘‘அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவா’’தி மஜ்ஜி²மா படிபதா³. ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா மரிஸ்ஸந்தி, மரணந்தங் ஹி ஜீவிதங், யதா²கம்மங் க³மிஸ்ஸந்தி, புஞ்ஞபாபப²லூபகா³, நிரயங் பாபகம்மந்தா’’தி அயங் ஸங்கிலேஸோ. ஏவங் ஸங்ஸாரங் நிப்³ப³த்தயதி. ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா மரிஸ்ஸந்தி…பே॰… நிரயங் பாபகம்மந்தா’’தி இமே தயோ வட்டா து³க்க²வட்டோ கம்மவட்டோ கிலேஸவட்டோ. ‘‘அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவா’’தி திண்ணங் வட்டானங் விவட்டனா. ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா மரிஸ்ஸந்தி…பே॰… நிரயங் பாபகம்மந்தா’’தி ஆதீ³னவோ, ‘‘புஞ்ஞகம்மா ச ஸுக்³க³தி’’ந்தி அஸ்ஸாதோ³, ‘‘அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவா’’தி நிஸ்ஸரணங். ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா மரிஸ்ஸந்தி…பே॰… நிரயங் பாபகம்மந்தா’’தி ஹேது ச ப²லஞ்ச, பஞ்சக்க²ந்தா⁴ ப²லங், தண்ஹா ஹேது, ‘‘அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவா’’தி மக்³கோ³ ச ப²லஞ்ச. ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா மரிஸ்ஸந்தி, மரணந்தங் ஹி ஜீவிதங். யதா²கம்மங் க³மிஸ்ஸந்தி, புஞ்ஞபாபப²லூபகா³, நிரயங் பாபகம்மந்தா’’தி அயங் ஸங்கிலேஸோ, ஸோ ஸங்கிலேஸோ திவிதோ⁴ தண்ஹாஸங்கிலேஸோ தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோதி.

    ‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ. Yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā. Nirayaṃ pāpakammantā’’ti āgāḷhā ca nijjhāmā ca paṭipadā. ‘‘Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti majjhimā paṭipadā. ‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ, yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā, nirayaṃ pāpakammantā’’ti ayaṃ saṃkileso. Evaṃ saṃsāraṃ nibbattayati. ‘‘Sabbe sattā marissanti…pe… nirayaṃ pāpakammantā’’ti ime tayo vaṭṭā dukkhavaṭṭo kammavaṭṭo kilesavaṭṭo. ‘‘Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti tiṇṇaṃ vaṭṭānaṃ vivaṭṭanā. ‘‘Sabbe sattā marissanti…pe… nirayaṃ pāpakammantā’’ti ādīnavo, ‘‘puññakammā ca suggati’’nti assādo, ‘‘apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti nissaraṇaṃ. ‘‘Sabbe sattā marissanti…pe… nirayaṃ pāpakammantā’’ti hetu ca phalañca, pañcakkhandhā phalaṃ, taṇhā hetu, ‘‘apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti maggo ca phalañca. ‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ. Yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā, nirayaṃ pāpakammantā’’ti ayaṃ saṃkileso, so saṃkileso tividho taṇhāsaṃkileso diṭṭhisaṃkileso duccaritasaṃkilesoti.

    59. தத்த² தண்ஹாஸங்கிலேஸோ தீஹி தண்ஹாஹி நித்³தி³ஸிதப்³போ³ – காமதண்ஹாய ப⁴வதண்ஹாய விப⁴வதண்ஹாய. யேன யேன வா பன வத்து²னா அஜ்ஜோ²ஸிதோ, தேன தேனேவ நித்³தி³ஸிதப்³போ³, தஸ்ஸா வித்தா²ரோ ச²த்திங்ஸாய தண்ஹாய ஜாலினியா விசரிதானி. தத்த² தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ உச்சே²த³ஸஸ்ஸதேன நித்³தி³ஸிதப்³போ³, யேன யேன வா பன வத்து²னா தி³ட்டி²வஸேன அபி⁴னிவிஸதி, ‘‘இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி தேன தேனேவ நித்³தி³ஸிதப்³போ³, தஸ்ஸா வித்தா²ரோ த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி. தத்த² து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோ சேதனா சேதஸிககம்மேன நித்³தி³ஸிதப்³போ³, தீஹி து³ச்சரிதேஹி காயது³ச்சரிதேன வசீது³ச்சரிதேன மனோது³ச்சரிதேன, தஸ்ஸா வித்தா²ரோ த³ஸ அகுஸலகம்மபதா². அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவாதி இத³ங் வோதா³னங்.

    59. Tattha taṇhāsaṃkileso tīhi taṇhāhi niddisitabbo – kāmataṇhāya bhavataṇhāya vibhavataṇhāya. Yena yena vā pana vatthunā ajjhosito, tena teneva niddisitabbo, tassā vitthāro chattiṃsāya taṇhāya jāliniyā vicaritāni. Tattha diṭṭhisaṃkileso ucchedasassatena niddisitabbo, yena yena vā pana vatthunā diṭṭhivasena abhinivisati, ‘‘idameva saccaṃ moghamañña’’nti tena teneva niddisitabbo, tassā vitthāro dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni. Tattha duccaritasaṃkileso cetanā cetasikakammena niddisitabbo, tīhi duccaritehi kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena, tassā vitthāro dasa akusalakammapathā. Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavāti idaṃ vodānaṃ.

    தயித³ங் வோதா³னங் திவித⁴ங்; தண்ஹாஸங்கிலேஸோ ஸமதே²ன விஸுஜ்ஜ²தி, ஸோ ஸமதோ² ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴, தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ விபஸ்ஸனாய விஸுஜ்ஜ²தி, ஸா விபஸ்ஸனா பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴, து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோ ஸுசரிதேன விஸுஜ்ஜ²தி, தங் ஸுசரிதங் ஸீலக்க²ந்தோ⁴.

    Tayidaṃ vodānaṃ tividhaṃ; taṇhāsaṃkileso samathena visujjhati, so samatho samādhikkhandho, diṭṭhisaṃkileso vipassanāya visujjhati, sā vipassanā paññākkhandho, duccaritasaṃkileso sucaritena visujjhati, taṃ sucaritaṃ sīlakkhandho.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா மரிஸ்ஸந்தி, மரணந்தங் ஹி ஜீவிதங், யதா²கம்மங் க³மிஸ்ஸந்தி, புஞ்ஞபாபப²லூபகா³, நிரயங் பாபகம்மந்தா’’தி அபுஞ்ஞப்படிபதா³, ‘‘புஞ்ஞகம்மா ச ஸுக்³க³தி’’ந்தி புஞ்ஞப்படிபதா³, ‘‘அபரே ச மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா, பரினிப்³ப³ந்தினாஸவா’’தி புஞ்ஞபாபஸமதிக்கமப்படிபதா³, தத்த² யா ச புஞ்ஞப்படிபதா³ யா ச அபுஞ்ஞப்படிபதா³, அயங் ஏகா படிபதா³ ஸப்³ப³த்த²கா³மினீ ஏகா அபாயேஸு, ஏகா தே³வேஸு, யா ச புஞ்ஞபாபஸமதிக்கமா படிபதா³ அயங் தத்த² தத்த² கா³மினீ படிபதா³.

    ‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ, yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā, nirayaṃ pāpakammantā’’ti apuññappaṭipadā, ‘‘puññakammā ca suggati’’nti puññappaṭipadā, ‘‘apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti puññapāpasamatikkamappaṭipadā, tattha yā ca puññappaṭipadā yā ca apuññappaṭipadā, ayaṃ ekā paṭipadā sabbatthagāminī ekā apāyesu, ekā devesu, yā ca puññapāpasamatikkamā paṭipadā ayaṃ tattha tattha gāminī paṭipadā.

    தயோ ராஸீ – மிச்ச²த்தனியதோ ராஸி, ஸம்மத்தனியதோ ராஸி, அனியதோ ராஸி, தத்த² யோ ச மிச்ச²த்தனியதோ ராஸி யோ ச ஸம்மத்தனியதோ ராஸி ஏகா படிபதா³ தத்த² தத்த² கா³மினீ, தத்த² யோ அனியதோ ராஸி, அயங் ஸப்³ப³த்த²கா³மினீ படிபதா³. கேன காரணேன? பச்சயங் லப⁴ந்தோ நிரயே உபபஜ்ஜெய்ய, பச்சயங் லப⁴ந்தோ திரச்சா²னயோனீஸு உபபஜ்ஜெய்ய, பச்சயங் லப⁴ந்தோ பெத்திவிஸயேஸு உபபஜ்ஜெய்ய, பச்சயங் லப⁴ந்தோ அஸுரேஸு உபபஜ்ஜெய்ய, பச்சயங் லப⁴ந்தோ தே³வேஸு உபபஜ்ஜெய்ய, பச்சயங் லப⁴ந்தோ மனுஸ்ஸேஸு உபபஜ்ஜெய்ய, பச்சயங் லப⁴ந்தோ பரினிப்³பா³யெய்ய, தஸ்மாயங் ஸப்³ப³த்த²கா³மினீ படிபதா³, யங் எத்த² ஞாணங் ஹேதுஸோ டா²னஸோ அனோதி⁴ஸோ, இத³ங் வுச்சதி ஸப்³ப³த்த²கா³மினீ படிபதா³ ஞாணங் து³தியங் ததா²க³தப³லங்.
