Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī

    2. விசயஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா

    2. Vicayahāravibhaṅgavibhāvanā

    11. யேன யேன ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தேன தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்கே³ன அஸ்ஸாதா³த³யோ ஸுத்தத்தா² ஆசரியேன விப⁴த்தா, ஸோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தோ தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்கோ³ பரிபுண்ணோ, ‘‘கதமோ விசயோ ஹாரோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமோ விசயோ ஹாரோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி தேஸு நித்³தி³ட்டே²ஸு ஸோளஸஸு தே³ஸனாஹாராதீ³ஸு ஹாரேஸு கதமோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ விசயோ ஹாரோ விசயஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி புச்ச²தி. ‘‘யங் புச்சி²தஞ்ச விஸ்ஸஜ்ஜிதஞ்சா’’திஆதி³னித்³தே³ஸகா³தா²ய இதா³னி மயா வுச்சமானோ ‘‘அயங் விசயோ ஹாரோ கிங் விசினதீ’’திஆதி³கோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ விசயஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி யோஜனா.

    11. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena desanāhāravibhaṅgena assādādayo suttatthā ācariyena vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto desanāhāravibhaṅgo paripuṇṇo, ‘‘katamo vicayo hāro’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo vicayo hāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu niddiṭṭhesu soḷasasu desanāhārādīsu hāresu katamo saṃvaṇṇanāviseso vicayo hāro vicayahāravibhaṅgo nāmāti pucchati. ‘‘Yaṃ pucchitañca vissajjitañcā’’tiādiniddesagāthāya idāni mayā vuccamāno ‘‘ayaṃ vicayo hāro kiṃ vicinatī’’tiādiko saṃvaṇṇanāviseso vicayahāravibhaṅgo nāmāti yojanā.

    ‘‘அயங் விசயோ ஹாரோ கிங் விசினதீ’’தி இமினா யோ விசயோ விசினிதப்³போ³, தங் விசயங் விசினிதப்³ப³ங் புச்ச²தி, தஸ்மா விசினிதப்³ப³ங் விஸயங் விஸுங் விஸுங் நியமெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பத³ங் விசினதி, பஞ்ஹங் விசினதீ’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘கிங் விசயோ பத³விசயோ’’திஆதி³ங் அவத்வா ‘‘கிங் விசினதி, பத³ங் விசினதீ’’திஆதி³வசனேன விசயஸத்³த³ஸ்ஸ கத்துஸாத⁴னத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² பத³ங் விசினதீதி நவவித⁴ஸ்ஸ ஸுத்தந்தஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் பத³ங் யாவ நிக³மனா நாமபதா³தி³ஜாதிஸத்³தா³தி³இத்தி²லிங்கா³தி³ஆகாரந்தாதி³பட²மவிப⁴த்யந்தாதி³ஏகவசனாதி³வஸேன விசினதி. பஞ்ஹங் விசினதீதி அதி³ட்ட²ஜோதனாதி³ஸத்தாதி⁴ட்டா²னாதி³ஸம்முதிவிஸயாதி³அதீதவிஸயாதி³வஸேன விசினதி. விஸ்ஸஜ்ஜனங் விசினதீதி ஏகங்ஸப்³யாகரணவிஸ்ஸஜ்ஜனாதி³ஸாவஸேஸப்³யாகரணவிஸ்ஸஜ்ஜனாதி³ ஸஉத்தரப்³யாகரண விஸ்ஸஜ்ஜனாதி³ லோகியப்³யாகரணவிஸ்ஸஜ்ஜனாதி³வஸேன விசினதி. புப்³பா³பரங் விசினதீதி புப்³பே³ன அபரங் ஸங்ஸந்தி³த்வா விசினதி. அஸ்ஸாத³ங் விசினதீதி அஸ்ஸாத³கதண்ஹாதி³அஸ்ஸாதே³தப்³ப³ஸுகா²தி³வஸேன விசினதி. ஆதீ³னவங் விசினதீதி து³க்க²து³க்க²விபரிணாமது³க்க²ஸங்கா²ரது³க்க²வஸேன வா அனிட்டா²னுப⁴வனாதி³ஆதி³அந்தவந்ததாதி³ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதி³வஸேன வா விசினதி. நிஸ்ஸரணங் விசினதீதி மக்³க³வஸேன வா நிப்³பா³னவஸேன வா மக்³க³ஸ்ஸ வா ஆக³மவஸேன, நிப்³பா³னஸ்ஸ அஸங்க²ததா⁴துஆதி³பரியாயவஸேன வா விசினதி. ப²லங் விசினதீதி த⁴ம்மசரணஸ்ஸ து³க்³க³திக³மனாபா⁴வேன வா மச்சுதரணாதி³னா வா தே³ஸனாய ப²லங், தே³ஸனானுஸாரேன சரணஸ்ஸ ப²லங் விசினதி. உபாயங் விசினதீதி அனிச்சானுபஸ்ஸனாதி³வஸேன பவத்தனநிப்³பி³தா³ஞாணாதி³வஸேன வா ஸத்³தா⁴ஸதிவஸேன வா விஸுத்³தி⁴யா உபாயங் விசினதி. ஆணத்திங் விசினதீதி பாபபரிவஜ்ஜனாணத்திவஸேன வா லோகஸ்ஸ ஸுஞ்ஞதாபெக்க²னாணத்திவஸேன வா விசினதி. அனுகீ³திங் விசினதீதி வுத்தானுகீ³திவஸேன வா வுச்சமானானுகீ³திவஸேன வா அனுரூபங் கீ³திங் விசினதி. ஸப்³பே³ நவ ஸுத்தந்தே விசினதீதி ஸுத்தகெ³ய்யாதி³கே நவ ஸுத்தே ஆஹச்சவசனவஸேன வா அனுஸந்தி⁴வசனவஸேன வா நீதத்த²வசனவஸேன வா நெய்யத்த²வசனவஸேன வா ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதி³வஸேன வா விசினதி.

    ‘‘Ayaṃ vicayo hāro kiṃ vicinatī’’ti iminā yo vicayo vicinitabbo, taṃ vicayaṃ vicinitabbaṃ pucchati, tasmā vicinitabbaṃ visayaṃ visuṃ visuṃ niyametvā dassetuṃ ‘‘padaṃ vicinati, pañhaṃ vicinatī’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Kiṃ vicayo padavicayo’’tiādiṃ avatvā ‘‘kiṃ vicinati, padaṃ vicinatī’’tiādivacanena vicayasaddassa kattusādhanatthaṃ dasseti. Tattha padaṃ vicinatīti navavidhassa suttantassa sabbaṃ padaṃ yāva nigamanā nāmapadādijātisaddādiitthiliṅgādiākārantādipaṭhamavibhatyantādiekavacanādivasena vicinati. Pañhaṃ vicinatīti adiṭṭhajotanādisattādhiṭṭhānādisammutivisayādiatītavisayādivasena vicinati. Vissajjanaṃ vicinatīti ekaṃsabyākaraṇavissajjanādisāvasesabyākaraṇavissajjanādi sauttarabyākaraṇa vissajjanādi lokiyabyākaraṇavissajjanādivasena vicinati. Pubbāparaṃ vicinatīti pubbena aparaṃ saṃsanditvā vicinati. Assādaṃ vicinatīti assādakataṇhādiassādetabbasukhādivasena vicinati. Ādīnavaṃ vicinatīti dukkhadukkhavipariṇāmadukkhasaṅkhāradukkhavasena vā aniṭṭhānubhavanādiādiantavantatādisaṃkilesabhāgiyādivasena vā vicinati. Nissaraṇaṃ vicinatīti maggavasena vā nibbānavasena vā maggassa vā āgamavasena, nibbānassa asaṅkhatadhātuādipariyāyavasena vā vicinati. Phalaṃ vicinatīti dhammacaraṇassa duggatigamanābhāvena vā maccutaraṇādinā vā desanāya phalaṃ, desanānusārena caraṇassa phalaṃ vicinati. Upāyaṃ vicinatīti aniccānupassanādivasena pavattananibbidāñāṇādivasena vā saddhāsativasena vā visuddhiyā upāyaṃ vicinati. Āṇattiṃ vicinatīti pāpaparivajjanāṇattivasena vā lokassa suññatāpekkhanāṇattivasena vā vicinati. Anugītiṃ vicinatīti vuttānugītivasena vā vuccamānānugītivasena vā anurūpaṃ gītiṃ vicinati. Sabbe nava suttante vicinatīti suttageyyādike nava sutte āhaccavacanavasena vā anusandhivacanavasena vā nītatthavacanavasena vā neyyatthavacanavasena vā saṃkilesabhāgiyādivasena vā vicinati.

    கிஞ்சாபி பத³விசயோ பட²மங் விப⁴த்தோ, ஸுத்தஸ்ஸ பன அனுபத³ங் விசினிதப்³ப³தாய அதிபா⁴ரியோ, ந ஸுகரோ பத³விசயோதி தங் அக்³க³ஹெத்வா பஞ்ஹாவிசயவிஸ்ஸஜ்ஜனவிசயே தாவ விப⁴ஜந்தோ ‘‘யதா² கிங் ப⁴வே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யதா² கிங் ப⁴வேதி யேன பகாரேன ஸோ பஞ்ஹாவிசயோ பவத்தேதப்³போ³, தங் பகாரஜாதங் கீதி³ஸங் ப⁴வெய்யாதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஆயஸ்மா அஜிதோ பாராயனே ப⁴க³வந்தங் பஞ்ஹங் யதா² யேன பகாரேன புச்ச²தி, ததா² தேன பகாரேன பஞ்ஹாவிசயோ பவத்தேதப்³போ³தி அத்தோ². தத்த² ஆயஸ்மாதி பியவசனங். அஜிதோதி பா³வரீப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பரிசாரகபூ⁴தானங் ஸோளஸன்னங் அஞ்ஞதரோ அஜிதோ. பாராயனேதி பாரங் நிப்³பா³னங் அயதி க³ச்ச²தி ஏதேனாதி பாராயனங், அஜிதஸுத்தாதி³ஸோளஸஸுத்தஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங்.

    Kiñcāpi padavicayo paṭhamaṃ vibhatto, suttassa pana anupadaṃ vicinitabbatāya atibhāriyo, na sukaro padavicayoti taṃ aggahetvā pañhāvicayavissajjanavicaye tāva vibhajanto ‘‘yathā kiṃ bhave’’tiādimāha. Tattha yathā kiṃ bhaveti yena pakārena so pañhāvicayo pavattetabbo, taṃ pakārajātaṃ kīdisaṃ bhaveyyāti attho daṭṭhabbo. Āyasmā ajito pārāyane bhagavantaṃ pañhaṃ yathā yena pakārena pucchati, tathā tena pakārena pañhāvicayo pavattetabboti attho. Tattha āyasmāti piyavacanaṃ. Ajitoti bāvarībrāhmaṇassa paricārakabhūtānaṃ soḷasannaṃ aññataro ajito. Pārāyaneti pāraṃ nibbānaṃ ayati gacchati etenāti pārāyanaṃ, ajitasuttādisoḷasasuttassetaṃ adhivacanaṃ.

    ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ, (இச்சாயஸ்மா அஜிதோ,)

    ‘‘Kenassu nivuto loko, (iccāyasmā ajito,)

    கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதி;

    Kenassu nappakāsati;

    கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸி, கிங் ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி. (ஸு॰ நி॰ 1038; சூளனி॰ வத்து²கா³தா² 57, அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 1) –

    Kissābhilepanaṃ brūsi, kiṃ su tassa mahabbhaya’’nti. (su. ni. 1038; cūḷani. vatthugāthā 57, ajitamāṇavapucchāniddesa 1) –

    கா³தா²ய ‘‘கேன த⁴ம்மேன லோகோ அரியவஜ்ஜோ ஸத்தோ நிவுதோ படிச்சா²தி³தோ, இதி ஆயஸ்மா அஜிதோ புச்ச²தி. கேன ஹேதுனா யதா²வுத்தலோகோ நப்பகாஸதி, அஸ்ஸ யதா²வுத்தலோகஸ்ஸ கிங் அபி⁴லேபனங் இதி த்வங் ப்³ரூஸி, தஸ்ஸ யதா²வுத்தலோகஸ்ஸ கிங் மஹப்³ப⁴யந்தி த்வங் ப்³ரூஸீதி புச்ச²தீ’’தி அத்தோ².

    Gāthāya ‘‘kena dhammena loko ariyavajjo satto nivuto paṭicchādito, iti āyasmā ajito pucchati. Kena hetunā yathāvuttaloko nappakāsati, assa yathāvuttalokassa kiṃ abhilepanaṃ iti tvaṃ brūsi, tassa yathāvuttalokassa kiṃ mahabbhayanti tvaṃ brūsīti pucchatī’’ti attho.

    இதி இமினா பபே⁴தே³ன சத்தாரி இமானி கா³தா²பாத³பதா³னி புச்சி²தானி புச்சா²வஸேன வுத்தானி, புச்சி²தத்த²தீ³பகானி வா, பதா⁴னவஸேன பன ஸோ ‘‘ஏகோ பஞ்ஹோ’’தி மதோ, யதி³பி சதுன்னங் பதா³னங் புச்ச²னவஸேன பவத்தத்தா சதுப்³பி³தோ⁴தி வத்தப்³போ³, ஞாதுங் பன இச்சி²தஸ்ஸ ஏகஸ்ஸேவ அத்த²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ ‘‘ஏகோ பஞ்ஹோ’’தி வுத்தங். ‘‘காரணங் வதே³ஹீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா காரணமாஹ ‘‘ஏகவத்து²பரிக்³க³ஹா’’தி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘யதி³பி நிவாரணாபகாஸனாபி⁴லேபனமஹப்³ப⁴யஸங்கா²தா சத்தாரோ அத்தா² புச்சா²யங் க³ஹிதா, ஏகஸ்ஸ பன அபி⁴தெ⁴ய்யத்த²ஸ்ஸ க³ஹணதோ ‘ஏகோ பஞ்ஹோ’தி பதா⁴னவஸேன க³ஹிதோதி த³ட்ட²ப்³போ³’’தி. ‘‘ஏகவத்து²பரிக்³க³ஹணங் கத²ங் அம்ஹேஹி ஸத்³த³ஹிதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ ‘‘ஏவஞ்ஹி ஆஹா’’தி வுத்தங். ஏவங் ஏகவத்து²பரிக்³க³ஹணேனேவ ப⁴க³வா ஹி யஸ்மா ஆஹ, இதி தஸ்மா ஏகவத்து²பரிக்³க³ஹணங் தும்ஹேஹி ஸத்³த³ஹிதப்³ப³ந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    Iti iminā pabhedena cattāri imāni gāthāpādapadāni pucchitāni pucchāvasena vuttāni, pucchitatthadīpakāni vā, padhānavasena pana so ‘‘eko pañho’’ti mato, yadipi catunnaṃ padānaṃ pucchanavasena pavattattā catubbidhoti vattabbo, ñātuṃ pana icchitassa ekasseva atthassa sambhavato ‘‘eko pañho’’ti vuttaṃ. ‘‘Kāraṇaṃ vadehī’’ti vattabbattā kāraṇamāha ‘‘ekavatthupariggahā’’ti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yadipi nivāraṇāpakāsanābhilepanamahabbhayasaṅkhātā cattāro atthā pucchāyaṃ gahitā, ekassa pana abhidheyyatthassa gahaṇato ‘eko pañho’ti padhānavasena gahitoti daṭṭhabbo’’ti. ‘‘Ekavatthupariggahaṇaṃ kathaṃ amhehi saddahitabba’’nti vattabbabhāvato ‘‘evañhi āhā’’ti vuttaṃ. Evaṃ ekavatthupariggahaṇeneva bhagavā hi yasmā āha, iti tasmā ekavatthupariggahaṇaṃ tumhehi saddahitabbanti vuttaṃ hoti.

    ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’தி இமினா லோகாதி⁴ட்டா²னங் படிச்சா²த³னங் புச்ச²தி, ந நானாத⁴ம்மாதி⁴ட்டா²னங். ‘‘கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதீ’’தி இமினா லோகஸ்ஸேவ அப்பகாஸனங் புச்ச²தி, ந நானாஸபா⁴வத⁴ம்மஸ்ஸ. ‘‘கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸீ’’தி இமினா லோகஸ்ஸேவ அபி⁴லேபனங் புச்ச²தி, ந நானாஸபா⁴வத⁴ம்மஸ்ஸ. ‘‘கிங் ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி இமினா தஸ்ஸேவ லோகஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யங் புச்ச²தி, ந நானாஸபா⁴வத⁴ம்மஸ்ஸ. தஸ்மா ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’திஆதி³பஞ்ஹோ ஏகாதி⁴ட்டா²னநானாதி⁴ட்டா²னேஸு ஏகாதி⁴ட்டா²னோ, த⁴ம்மாதி⁴ட்டா²னஸத்தாதி⁴ட்டா²னேஸு ஸத்தாதி⁴ட்டா²னோ, அதி³ட்ட²ஜோதனாதீ³ஸு அதி³ட்ட²ஜோதனாபஞ்ஹோதிஆதி³னா யதா²ஸம்ப⁴வங் விசினிதப்³போ³தி அதி⁴ப்பாயோ.

    ‘‘Kenassu nivuto loko’’ti iminā lokādhiṭṭhānaṃ paṭicchādanaṃ pucchati, na nānādhammādhiṭṭhānaṃ. ‘‘Kenassu nappakāsatī’’ti iminā lokasseva appakāsanaṃ pucchati, na nānāsabhāvadhammassa. ‘‘Kissābhilepanaṃ brūsī’’ti iminā lokasseva abhilepanaṃ pucchati, na nānāsabhāvadhammassa. ‘‘Kiṃ su tassa mahabbhaya’’nti iminā tasseva lokassa mahabbhayaṃ pucchati, na nānāsabhāvadhammassa. Tasmā ‘‘kenassu nivuto loko’’tiādipañho ekādhiṭṭhānanānādhiṭṭhānesu ekādhiṭṭhāno, dhammādhiṭṭhānasattādhiṭṭhānesu sattādhiṭṭhāno, adiṭṭhajotanādīsu adiṭṭhajotanāpañhotiādinā yathāsambhavaṃ vicinitabboti adhippāyo.

    ‘‘பஞ்ஹஸ்ஸ யோ லோகோ ‘அதி⁴ட்டா²னோ’தி க³ஹிதோ, ஸோ லோகோ திவிதோ⁴’’தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ ‘‘லோகோ திவிதோ⁴’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தயோ விதா⁴ ஏதஸ்ஸ லோகஸ்ஸாதி திவிதோ⁴. கிலிஸ்ஸதி ராகா³தி³வஸேன காமாவசரஸத்தோதி கிலேஸோ, கிலேஸோ ச ஸோ லோகோ சாதி கிலேஸலோகோ, காமாவசரஸத்தோ. ஸோ ஹி ராகா³தி³கிலேஸப³ஹுலதாய கிலேஸலோகோதி. ப⁴வதி ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாஹி பு³த்³தீ⁴ஹீதி ப⁴வோ, ப⁴வோ ச ஸோ லோகோ சாதி ப⁴வலோகோ, ரூபாவசரஸத்தோ. ஸோ ஹி ஜா²னாதி³பு³த்³தீ⁴ஹி ப⁴வதீதி. இந்த்³ரியேன ஸமன்னாக³தோதி இந்த்³ரியோ, இந்த்³ரியோ ச ஸோ லோகோ சாதி இந்த்³ரியலோகோ, அரூபாவசரஸத்தோ. ஸோ ஹி ஆனேஞ்ஜஸமாதி⁴ப³ஹுலதாய விஸுத்³தி⁴ந்த்³ரியோ ஹோதீதி லோகஸமஞ்ஞா பரியாபன்னத⁴ம்மவஸேன பவத்தா, தஸ்மா அரியா ந க³ஹிதாதி.

    ‘‘Pañhassa yo loko ‘adhiṭṭhāno’ti gahito, so loko tividho’’ti vattabbabhāvato ‘‘loko tividho’’tiādi vuttaṃ. Tattha tayo vidhā etassa lokassāti tividho. Kilissati rāgādivasena kāmāvacarasattoti kileso, kileso ca so loko cāti kilesaloko, kāmāvacarasatto. So hi rāgādikilesabahulatāya kilesalokoti. Bhavati jhānābhiññāhi buddhīhīti bhavo, bhavo ca so loko cāti bhavaloko, rūpāvacarasatto. So hi jhānādibuddhīhi bhavatīti. Indriyena samannāgatoti indriyo, indriyo ca so loko cāti indriyaloko, arūpāvacarasatto. So hi āneñjasamādhibahulatāya visuddhindriyo hotīti lokasamaññā pariyāpannadhammavasena pavattā, tasmā ariyā na gahitāti.

    ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’திஆதி³கா³தா²ய புச்சா²விசயோ ஹாரோ ஆசரியேன விப⁴த்தோ, அம்ஹேஹி ச ஞாதோ, ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜனாவிசயோ ஹாரோ கத்த² விஸ்ஸஜ்ஜனாய விப⁴த்தோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² விஸ்ஸஜ்ஜனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி தஸ்ஸங் ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’திஆதி³புச்சா²யங் –

    ‘‘Kenassu nivuto loko’’tiādigāthāya pucchāvicayo hāro ācariyena vibhatto, amhehi ca ñāto, ‘‘vissajjanāvicayo hāro kattha vissajjanāya vibhatto’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha vissajjanā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tassaṃ ‘‘kenassu nivuto loko’’tiādipucchāyaṃ –

    ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ, (அஜிதாதி ப⁴க³வா,)

    ‘‘Avijjāya nivuto loko, (ajitāti bhagavā,)

    விவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதி;

    Vivicchā pamādā nappakāsati;

    ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமி, து³க்க²மஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி. (ஸு॰ நி॰ 1039; சூளனி॰ வத்து²கா³தா² 58, அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ) –

    Jappābhilepanaṃ brūmi, dukkhamassa mahabbhaya’’nti. (su. ni. 1039; cūḷani. vatthugāthā 58, ajitamāṇavapucchāniddesa) –

    அயங் கா³தா² விஸ்ஸஜ்ஜனாதி த³ட்ட²ப்³பா³. தத்த² அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோதி காளபக்க²சதுத்³த³ஸீ, க⁴னவனஸண்ட³, மேக⁴படலச்சா²த³ன, அட்³ட⁴ரத்தீனங் வஸேன சதுரங்க³ஸமன்னாக³தேன அந்த⁴காரேன ரத²க⁴டாதி³ படிச்சா²தி³தோ விய த⁴ம்மஸபா⁴வபடிச்சா²த³னலக்க²ணாய அவிஜ்ஜாய ஸத்தலோகோ நிவுதோ படிச்சா²தி³தோ. ‘‘அஜிதா’’தி ச ஆலபனங் கத்வா ப⁴க³வா ஆஹ. விவிச்சா²தி விசிகிச்சா²ய பமாத³ஹேது யதா²வுத்தலோகோ நப்பகாஸதி. ஜப்பங் தண்ஹங் யதா²வுத்தலோகஸ்ஸ ‘‘அபி⁴லேபன’’ந்தி அஹங் ப்³ரூமீதி ப⁴க³வா ஆஹ, து³க்க²ங் ஜாதிஆதி³வட்டது³க்க²ங் அஸ்ஸ யதா²வுத்தலோகஸ்ஸ ‘‘மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி அஹங் ப்³ரூமீதி ப⁴க³வா அஜிதங் ஆஹாதி அத்தோ².

    Ayaṃ gāthā vissajjanāti daṭṭhabbā. Tattha avijjāya nivuto lokoti kāḷapakkhacatuddasī, ghanavanasaṇḍa, meghapaṭalacchādana, aḍḍharattīnaṃ vasena caturaṅgasamannāgatena andhakārena rathaghaṭādi paṭicchādito viya dhammasabhāvapaṭicchādanalakkhaṇāya avijjāya sattaloko nivuto paṭicchādito. ‘‘Ajitā’’ti ca ālapanaṃ katvā bhagavā āha. Vivicchāti vicikicchāya pamādahetu yathāvuttaloko nappakāsati. Jappaṃ taṇhaṃ yathāvuttalokassa ‘‘abhilepana’’nti ahaṃ brūmīti bhagavā āha, dukkhaṃ jātiādivaṭṭadukkhaṃ assa yathāvuttalokassa ‘‘mahabbhaya’’nti ahaṃ brūmīti bhagavā ajitaṃ āhāti attho.

    ‘‘இமாய விஸ்ஸஜ்ஜனாய கத²ங் விசினெய்யா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘இமானி சத்தாரி பதா³னீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² இமானி சத்தாரி பதா³னீதி ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’திஆதி³புச்சா²கா³தா²யங் வுத்தானி கா³தா²பதா³னி. இமேஹி சதூஹி பதே³ஹீதி ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனாகா³தா²யங் வுத்தேஹி கா³தா²பதே³ஹி விஸ்ஸஜ்ஜிதானி. கத²ங்? பட²மங் பத³ங் பட²மேன பதே³ன, து³தியங் பத³ங் து³தியேன பதே³ன, ததியங் பத³ங் ததியேன பதே³ன, சதுத்த²ங் பத³ங் சதுத்தே²ன பதே³ன விஸ்ஸஜ்ஜிதங்.

    ‘‘Imāya vissajjanāya kathaṃ vicineyyā’’ti pucchitabbattā ‘‘imāni cattāri padānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha imāni cattāri padānīti ‘‘kenassu nivuto loko’’tiādipucchāgāthāyaṃ vuttāni gāthāpadāni. Imehi catūhi padehīti ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti vissajjanāgāthāyaṃ vuttehi gāthāpadehi vissajjitāni. Kathaṃ? Paṭhamaṃ padaṃ paṭhamena padena, dutiyaṃ padaṃ dutiyena padena, tatiyaṃ padaṃ tatiyena padena, catutthaṃ padaṃ catutthena padena vissajjitaṃ.

    ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’தி பட²மபஞ்ஹே ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ’’தி பட²மா விஸ்ஸஜ்ஜனா கதா, ந உப்படிபாடியா. விஜ்ஜாய படிபக்கா² அவிஜ்ஜா, தஸ்மா அவிஜ்ஜாய அஜானகோ லோகோ ப⁴வெய்ய. கத²ங் நிவுதோ ஸத்³த³ஹிதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘நீவரணேஹி நிவுதோ லோகோ’’தி. யதி³ ஏவங் ‘‘நீவரணேன நிவுதோ லோகோ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனா காதப்³பா³தி சோத³னங் மனஸி கத்வா வுத்தங் ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணா ஹி ஸப்³பே³ ஸத்தா’’தி. ‘‘ஸப்³ப³ஸத்தானங் அவிஜ்ஜானீவரணபா⁴வோ கேன வசனேன ஸத்³த³ஹிதப்³போ³’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யதா²ஹ ப⁴க³வா’’திஆதி³ வுத்தங்.

    ‘‘Kenassu nivuto loko’’ti paṭhamapañhe‘‘avijjāya nivuto loko’’ti paṭhamā vissajjanā katā, na uppaṭipāṭiyā. Vijjāya paṭipakkhā avijjā, tasmā avijjāya ajānako loko bhaveyya. Kathaṃ nivuto saddahitabboti āha ‘‘nīvaraṇehi nivuto loko’’ti. Yadi evaṃ ‘‘nīvaraṇena nivuto loko’’ti vissajjanā kātabbāti codanaṃ manasi katvā vuttaṃ ‘‘avijjānīvaraṇā hi sabbe sattā’’ti. ‘‘Sabbasattānaṃ avijjānīvaraṇabhāvo kena vacanena saddahitabbo’’ti vattabbattā ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi vuttaṃ.

    ‘‘ஸப்³ப³ஸத்தானங், பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³பாணானங் ஸப்³ப³பூ⁴தானங், பரியாயதோ ஏகமேவ நீவரணங் வதா³மி, யதி³த³ங் அவிஜ்ஜா. அவிஜ்ஜானீவரணா ஹி ஸப்³பே³ ஸத்தா. ஸப்³ப³ஸோவ பி⁴க்க²வே அவிஜ்ஜாய நிரோதா⁴ சாகா³ படினிஸ்ஸக்³கா³ நத்தி² ஸத்தானங் நீவரணந்தி வதா³மீ’’தி யங் வசனங் யதா² யேன பகாரேன ப⁴க³வா ஆஹ, ததா² தேன பகாரேன வுத்தேன தேன வசனேன தும்ஹேஹி ஸப்³ப³ஸத்தானங் அவிஜ்ஜானீவரணபா⁴வோ ஸத்³த³ஹிதப்³போ³தி.

    ‘‘Sabbasattānaṃ, bhikkhave, sabbapāṇānaṃ sabbabhūtānaṃ, pariyāyato ekameva nīvaraṇaṃ vadāmi, yadidaṃ avijjā. Avijjānīvaraṇā hi sabbe sattā. Sabbasova bhikkhave avijjāya nirodhā cāgā paṭinissaggā natthi sattānaṃ nīvaraṇanti vadāmī’’ti yaṃ vacanaṃ yathā yena pakārena bhagavā āha, tathā tena pakārena vuttena tena vacanena tumhehi sabbasattānaṃ avijjānīvaraṇabhāvo saddahitabboti.

    ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ’’தி பதே³ன ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’தி பட²மஸ்ஸேவ பத³ஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனா ந ஸியா, ‘‘கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதீ’’தி து³தியபத³ஸ்ஸாபி விஸ்ஸஜ்ஜனா ஸியாதி சோத³னங் மனஸி கத்வா ‘‘தேன சா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தேன ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ’’தி பதே³ன ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’தி பட²மஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனா யுத்தா யுத்ததரா ஹோதி, யுத்ததரத்தா ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’தி பஞ்ஹே ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனாதி மயா வத்தப்³பா³யேவாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    ‘‘Avijjāya nivuto loko’’ti padena ‘‘kenassu nivuto loko’’ti paṭhamasseva padassa vissajjanā na siyā, ‘‘kenassu nappakāsatī’’ti dutiyapadassāpi vissajjanā siyāti codanaṃ manasi katvā ‘‘tena cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tena ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti padena ‘‘kenassu nivuto loko’’ti paṭhamassa padassa vissajjanā yuttā yuttatarā hoti, yuttatarattā ‘‘kenassu nivuto loko’’ti pañhe ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti vissajjanāti mayā vattabbāyevāti adhippāyo.

    ‘‘கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதீ’’தி இமஸ்மிங் பஞ்ஹே ‘‘விவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதீ’’தி அயங் விஸ்ஸஜ்ஜனா காதப்³பா³, விவிச்சா²ய பவத்தத்தா, பமாதா³ லோகோ நப்பகாஸதீதி அத்தோ². அவிஜ்ஜானீவரணாய நிவுதோ லோகோ நப்பகாஸதீதி விஸ்ஸஜ்ஜனா காதப்³பா³, ‘‘கத²ங் விவிச்சா² பமாதா³ லோகோ நப்பகாஸதீதி விஸ்ஸஜ்ஜனா கதா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யோ புக்³க³லோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² யோ புது²ஜ்ஜனபூ⁴தோ புக்³க³லோ அவிஜ்ஜாநீவரணேஹி நிவுதோ, ஸோ புது²ஜ்ஜனபூ⁴தோ புக்³க³லோ விவிச்சா²ய விவிச்ச²தி. ‘‘யாய விவிச்சா²ய விவிச்ச²தி, ஸா விவிச்சா² கதமா நாமா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘விவிச்சா² நாம வுச்சதி விசிகிச்சா²’’தி வுத்தங். ‘‘தாய கஸ்மா நப்பகாஸதீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸோ விசிகிச்ச²ந்தோ’’திஆதி³ வுத்தங். தாய விசிகிச்ச²ந்தோ ஸோ புது²ஜ்ஜனபூ⁴தோ புக்³க³லோ ஸத்³த³ஹிதப்³பே³ஸு நாபி⁴ஸத்³த³ஹதி; ஸத்³த³ஹிதப்³பே³ஸு ந அபி⁴ஸத்³த³ஹந்தோ அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய, குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸச்சி²கிரியாய ஆரபி⁴தப்³ப³ங் வீரியங் நாரப⁴தி; அனாரப⁴ந்தோ ஸோ புக்³க³லோ இத⁴ லோகே பமாத³மனுயுத்தோ விஹரதீதி, பமாதே³ன விஹரந்தோ பமத்தோ புக்³க³லோ ஸுக்கே த⁴ம்மே ந உப்பாதி³யதி; அனுப்பாத³யந்தஸ்ஸ தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ தே ஸுக்கா த⁴ம்மா அனுப்பாதி³யமானா ஹுத்வா நப்பகாஸந்தி பகாஸனவஸேன ந பவத்தந்தி; தஸ்மா ‘‘விவிச்சா² பமாதா³ லோகோ நப்பகாஸதீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனா காதப்³பா³தி அதி⁴ப்பாயோ.

    ‘‘Kenassu nappakāsatī’’ti imasmiṃ pañhe ‘‘vivicchā pamādā nappakāsatī’’ti ayaṃ vissajjanā kātabbā, vivicchāya pavattattā, pamādā ca loko nappakāsatīti attho. Avijjānīvaraṇāya nivuto loko nappakāsatīti vissajjanā kātabbā, ‘‘kathaṃ vivicchā pamādā loko nappakāsatīti vissajjanā katā’’ti vattabbattā ‘‘yo puggalo’’tiādi vuttaṃ. Tattha yo puthujjanabhūto puggalo avijjānīvaraṇehi nivuto, so puthujjanabhūto puggalo vivicchāya vivicchati. ‘‘Yāya vivicchāya vivicchati, sā vivicchā katamā nāmā’’ti pucchitabbattā ‘‘vivicchā nāma vuccati vicikicchā’’ti vuttaṃ. ‘‘Tāya kasmā nappakāsatī’’ti vattabbattā ‘‘so vicikicchanto’’tiādi vuttaṃ. Tāya vicikicchanto so puthujjanabhūto puggalo saddahitabbesu nābhisaddahati; saddahitabbesu na abhisaddahanto akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya, kusalānaṃ dhammānaṃ sacchikiriyāya ārabhitabbaṃ vīriyaṃ nārabhati; anārabhanto so puggalo idha loke pamādamanuyutto viharatīti, pamādena viharanto pamatto puggalo sukke dhamme na uppādiyati; anuppādayantassa tassa puggalassa te sukkā dhammā anuppādiyamānā hutvā nappakāsanti pakāsanavasena na pavattanti; tasmā ‘‘vivicchā pamādā loko nappakāsatī’’ti vissajjanā kātabbāti adhippāyo.

    ‘‘தாதி³ஸஸ்ஸ ஸுக்கத⁴ம்மானங் அப்பகாஸனபா⁴வோ அம்ஹேஹி கேன வசனேன ஸத்³த³ஹிதப்³போ³’’தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ ‘‘யதா²ஹ ப⁴க³வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² –

    ‘‘Tādisassa sukkadhammānaṃ appakāsanabhāvo amhehi kena vacanena saddahitabbo’’ti vattabbabhāvato ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi vuttaṃ. Tattha –

    ‘‘தூ³ரே ஸந்தோ பகாஸந்தி, ஹிமவந்தோவ பப்³ப³தோ;

    ‘‘Dūre santo pakāsanti, himavantova pabbato;

    அஸந்தெத்த² ந தி³ஸ்ஸந்தி, ரத்திங் கி²த்தா யதா² ஸரா;

    Asantettha na dissanti, rattiṃ khittā yathā sarā;

    தே கு³ணேஹி பகாஸந்தி, கித்தியா ச யஸேன சா’’தி. –

    Te guṇehi pakāsanti, kittiyā ca yasena cā’’ti. –

    யங் கா³தா²பாட²ங் ப⁴க³வா யதா² யேன அப்பகாஸனாகாரேன ஆஹ, ததா² தேன அப்பகாஸனாகாரேன வுத்தேன தேன கா³தா²பாடே²ன தாதி³ஸஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸுக்கத⁴ம்மானங் அப்பகாஸனபா⁴வோ தும்ஹேஹி ஸத்³த³ஹிதப்³போ³யேவ, தஸ்மா ‘‘விவிச்சா² பமாதா³ லோகோ நப்பகாஸதீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனா காதப்³பா³வாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Yaṃ gāthāpāṭhaṃ bhagavā yathā yena appakāsanākārena āha, tathā tena appakāsanākārena vuttena tena gāthāpāṭhena tādisassa puggalassa sukkadhammānaṃ appakāsanabhāvo tumhehi saddahitabboyeva, tasmā ‘‘vivicchā pamādā loko nappakāsatī’’ti vissajjanā kātabbāvāti adhippāyo.

    கா³தா²த்தோ² பன – ஹிமவந்தோ பப்³ப³தோ தூ³ரே டி²தோ தூ³ரே டி²தானம்பி ஸசக்கு²கானங் புக்³க³லானங் பகாஸதி இவ, ஏவங் ஸந்தோ ஸப்புரிஸா தூ³ரே டி²தானம்பி கு³ணவஸேன பவத்தாய கித்தியா ச கு³ணவஸேன பவத்தேஹி யஸபரிபோ⁴க³பரிவாரேஹி ச தூ³ரே டி²தானங் பண்டி³தானங் பகாஸந்தி, ரத்திகாலே கி²த்தா ஸரா உஸூ ந தி³ஸ்ஸந்தி யதா², எத்த² ஸத்தலோகே விவிச்சா²பமாதா³னங் வஸேன விஹரந்தோ அஸந்தோ ந தி³ஸ்ஸந்தி. யே ஸந்தோ பகாஸந்தி, தே ஸந்தோ கு³ணேஹி பகாஸந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தே கு³ணேஹி பகாஸந்தீ’’தி வுத்தங் . கு³ணா நாம அப்³ப⁴ந்தரே ஜாதா, ‘‘கத²ங் கு³ணேஹி பகாஸந்தீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘கித்தியா ச யஸேன சா’’தி வுத்தங். கு³ணானுபா⁴வேன பவத்தாய கித்தியா ச கு³ணானுபா⁴வேன பவத்தேன யஸேன ச பகாஸந்தா புக்³க³லா கு³ணேஹி பகாஸந்தீதி வத்தப்³பா³வாதி.

    Gāthāttho pana – himavanto pabbato dūre ṭhito dūre ṭhitānampi sacakkhukānaṃ puggalānaṃ pakāsati iva, evaṃ santo sappurisā dūre ṭhitānampi guṇavasena pavattāya kittiyā ca guṇavasena pavattehi yasaparibhogaparivārehi ca dūre ṭhitānaṃ paṇḍitānaṃ pakāsanti, rattikāle khittā sarā usū na dissanti yathā, ettha sattaloke vivicchāpamādānaṃ vasena viharanto asanto na dissanti. Ye santo pakāsanti, te santo guṇehi pakāsantīti dassetuṃ ‘‘te guṇehi pakāsantī’’ti vuttaṃ . Guṇā nāma abbhantare jātā, ‘‘kathaṃ guṇehi pakāsantī’’ti vattabbattā ‘‘kittiyā ca yasena cā’’ti vuttaṃ. Guṇānubhāvena pavattāya kittiyā ca guṇānubhāvena pavattena yasena ca pakāsantā puggalā guṇehi pakāsantīti vattabbāvāti.

    யதி³ விவிச்சா²பமாதா³னங் வஸேன நப்பகாஸதி, ஏவங் ஸதி லோகோ நிவுதோ ஹோதி, தஸ்மா பட²மஸ்ஸ பத³ஸ்ஸாபி விஸ்ஸஜ்ஜனா காதப்³பா³தி சோத³னங் மனஸி கத்வா ‘‘தேன சா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தேனாதி ‘‘விவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதீ’’தி பதே³ன ‘‘கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதீ’’தி து³தியஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனா யுத்தா யுத்ததராதி அத்தோ². பதே³னாதி ச பத³த்த²ட்டே²ன விஸ்ஸஜ்ஜனாதி அத்தோ². பத³ஸ்ஸாதி பத³த்த²ஸ்ஸ புச்சி²தப்³ப³ஸ்ஸாதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏஸ நயோ ஹெட்டா², உபரி ச.

    Yadi vivicchāpamādānaṃ vasena nappakāsati, evaṃ sati loko nivuto hoti, tasmā paṭhamassa padassāpi vissajjanā kātabbāti codanaṃ manasi katvā ‘‘tena cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tenāti ‘‘vivicchā pamādā nappakāsatī’’ti padena ‘‘kenassu nappakāsatī’’ti dutiyassa padassa vissajjanā yuttā yuttatarāti attho. Padenāti ca padatthaṭṭhena vissajjanāti attho. Padassāti padatthassa pucchitabbassāti attho daṭṭhabbo. Esa nayo heṭṭhā, upari ca.

    ‘‘கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸீ’’தி பஞ்ஹே ‘‘ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனா தஸ்ஸா அஜிதேன த³ட்ட²ப்³பா³. ‘‘கதமா ஜப்பா நாமா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஜப்பா நாம வுச்சதி தண்ஹா’’தி வுத்தங். ஸா தண்ஹா லோகங் அபி⁴லிம்பதீதி கத²ங் விஞ்ஞாயதீதி யோஜனா. தேன வுத்தங் ‘‘யதா²ஹ ப⁴க³வா’’திஆதி³. தத்த² யதா² யேன தண்ஹாய அபி⁴லேபனபா⁴வேன –

    ‘‘Kissābhilepanaṃ brūsī’’ti pañhe ‘‘jappābhilepanaṃ brūmī’’ti vissajjanā tassā ajitena daṭṭhabbā. ‘‘Katamā jappā nāmā’’ti pucchitabbattā ‘‘jappā nāma vuccati taṇhā’’ti vuttaṃ. Sā taṇhā lokaṃ abhilimpatīti kathaṃ viññāyatīti yojanā. Tena vuttaṃ ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi. Tattha yathā yena taṇhāya abhilepanabhāvena –

    ‘‘ரத்தோ அத்த²ங் ந ஜானாதி, ரத்தோ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸதி;

    ‘‘Ratto atthaṃ na jānāti, ratto dhammaṃ na passati;

    அந்த⁴ங் தமங் ததா³ ஹோதி, யங் ராகோ³ ஸஹதே நர’’ந்தி. –

    Andhaṃ tamaṃ tadā hoti, yaṃ rāgo sahate nara’’nti. –

    யங் கா³த²ங் ப⁴க³வா ஆஹ, ததா² தேன அபி⁴லேபனபா⁴வேன வுத்தாய தாய கா³தா²ய ஸா தண்ஹா லோகங் அபி⁴லிம்பதீதி விஞ்ஞாயதீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Yaṃ gāthaṃ bhagavā āha, tathā tena abhilepanabhāvena vuttāya tāya gāthāya sā taṇhā lokaṃ abhilimpatīti viññāyatīti adhippāyo.

    கா³தா²யங் பன – ரஜ்ஜதி ஸத்தோதி ரத்தோ, ராக³ஸமங்கீ³ஸத்தோ. காரணங் படிச்ச அஸதி பவத்ததி ப²லந்தி அத்த²ங், ப²லங். காரணங் ப²லங் தா⁴ரேதி, தங் காரணங் த⁴ம்மங் நாம. அந்த⁴காரங் அந்த⁴ங். யந்தி யம்ஹி காலே. ந்தி ஹி பு⁴ம்மத்தே² பச்சத்தவசனங். யம்ஹி காலே ராகோ³ நரங் ராக³ஸமங்கி³ங் ஸஹதே அபி⁴ப⁴வதி, ததா³ காலே அந்த⁴ங் அந்த⁴காரங் தமங் ஹோதீதி யோஜனா. ராகோ³ நரங் யங் யஸ்மா ஸஹதே, தஸ்மா அந்த⁴ங் தமங் ததா³ ஹோதீதி வா, ராகோ³ யங் நரங் ஸஹதே, தஸ்ஸ நரஸ்ஸ அந்த⁴ங் தமங் ததா³ ஹோதீதி வா, ராகோ³ நரங் யங் ஸஹதே அபி⁴பூ⁴யதே யங் ஸஹனங் அபி⁴ப⁴வனங் நிப்பா²தே³தி, தங் ஸஹனங் அபி⁴ப⁴வனங் அந்த⁴ங் அந்த⁴காரங் தமங் ஹோதீதி வா யோஜனா.

    Gāthāyaṃ pana – rajjati sattoti ratto, rāgasamaṅgīsatto. Kāraṇaṃ paṭicca asati pavattati phalanti atthaṃ, phalaṃ. Kāraṇaṃ phalaṃ dhāreti, taṃ kāraṇaṃ dhammaṃ nāma. Andhakāraṃ andhaṃ. Yanti yamhi kāle. Yanti hi bhummatthe paccattavacanaṃ. Yamhi kāle rāgo naraṃ rāgasamaṅgiṃ sahate abhibhavati, tadā kāle andhaṃ andhakāraṃ tamaṃ hotīti yojanā. Rāgo naraṃ yaṃ yasmā sahate, tasmā andhaṃ tamaṃ tadā hotīti vā, rāgo yaṃ naraṃ sahate, tassa narassa andhaṃ tamaṃ tadā hotīti vā, rāgo naraṃ yaṃ sahate abhibhūyate yaṃ sahanaṃ abhibhavanaṃ nipphādeti, taṃ sahanaṃ abhibhavanaṃ andhaṃ andhakāraṃ tamaṃ hotīti vā yojanā.

    ‘‘யதி³ ரத்தோ அத்தா²தி³கங் ந ஜானாதி, ஏவங் ஸதி கத²ங் ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப⁴வதீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸாயங் தண்ஹா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஆரம்மணேஸு ஆஸத்திப³ஹுலஸ்ஸ ஆஸங்க³ப³ஹுலஸ்ஸ தண்ஹாஸமங்கி³ஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸா அயங் தண்ஹா ஏவங் ப³ஹுஆஸங்க³வஸேன அபி⁴ஜப்பா பரியுட்டா²னட்டா²யினீ ஹோதி. இதி கரித்வா இமினா காரணேன தத்த² தண்ஹாய ஸத்தலோகோ கேனசி ஸிலேஸேன அபி⁴லித்தோ மக்கி²தோ விய ஜப்பாபி⁴லேபேன அபி⁴லித்தோ நாம ப⁴வதீதி யோஜனா. ‘‘ஜப்பாபி⁴லேபனங் அப்பகாஸனஸ்ஸபி காரணங் ப⁴வதி, தஸ்மா ‘கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதீ’தி து³தியபத³த்த²ஸ்ஸபி விஸ்ஸஜ்ஜனா ஸியா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தேன சா’’திஆதி³ வுத்தங்.

    ‘‘Yadi ratto atthādikaṃ na jānāti, evaṃ sati kathaṃ jappābhilepanaṃ bhavatī’’ti vattabbattā ‘‘sāyaṃ taṇhā’’tiādi vuttaṃ. Tattha ārammaṇesu āsattibahulassa āsaṅgabahulassa taṇhāsamaṅgissa puggalassa sā ayaṃ taṇhā evaṃ bahuāsaṅgavasena abhijappā pariyuṭṭhānaṭṭhāyinī hoti. Iti karitvā iminā kāraṇena tattha taṇhāya sattaloko kenaci silesena abhilitto makkhito viya jappābhilepena abhilitto nāma bhavatīti yojanā. ‘‘Jappābhilepanaṃ appakāsanassapi kāraṇaṃ bhavati, tasmā ‘kenassu nappakāsatī’ti dutiyapadatthassapi vissajjanā siyā’’ti vattabbattā ‘‘tena cā’’tiādi vuttaṃ.

    ‘‘தஸ்ஸ லோகஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யங் கி’’ந்தி இமஸ்மிங் சதுத்த²பஞ்ஹே ‘‘அஸ்ஸ லோகஸ்ஸ து³க்க²ங் மஹப்³ப⁴யங் ப⁴வே’’தி அயங் விஸ்ஸஜ்ஜனா தஸ்ஸா அஜிதேன த³ட்ட²ப்³பா³. பா⁴யதி லோகோ ஏதஸ்மாதி ப⁴யங், மஹந்தங் ப⁴யங் மஹப்³ப⁴யங். ‘‘கதிவித⁴ங் து³க்க²’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘து³வித⁴ங் து³க்க²’’ந்திஆதி³ வுத்தங். த்³வே விதா⁴ அஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸாதி து³வித⁴ங். ‘‘கதமங் து³வித⁴ங் து³க்க²’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘காயிகஞ்ச சேதஸிகஞ்சா’’தி வுத்தங். ‘‘கதமங் காயிகங், கதமங் சேதஸிக’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘யங் காயிகங், இத³ங் து³க்க²ங் யங் சேதஸிகங், இத³ங் தோ³மனஸ்ஸ’’ந்தி வுத்தங்.

    ‘‘Tassa lokassa mahabbhayaṃ ki’’nti imasmiṃ catutthapañhe ‘‘assa lokassa dukkhaṃ mahabbhayaṃ bhave’’ti ayaṃ vissajjanā tassā ajitena daṭṭhabbā. Bhāyati loko etasmāti bhayaṃ, mahantaṃ bhayaṃ mahabbhayaṃ. ‘‘Katividhaṃ dukkha’’nti pucchitabbattā ‘‘duvidhaṃ dukkha’’ntiādi vuttaṃ. Dve vidhā assa dukkhassāti duvidhaṃ. ‘‘Katamaṃ duvidhaṃ dukkha’’nti pucchitabbattā ‘‘kāyikañca cetasikañcā’’ti vuttaṃ. ‘‘Katamaṃ kāyikaṃ, katamaṃ cetasika’’nti pucchitabbattā ‘‘yaṃ kāyikaṃ, idaṃ dukkhaṃ yaṃ cetasikaṃ, idaṃ domanassa’’nti vuttaṃ.

    ரோகா³தி³ஸத்தா²தி³அனிட்ட²ரூபங் ஸத்தலோகஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யங் ப⁴வெய்ய, ‘‘கத²ங் து³க்க²ங் மஹப்³ப⁴யங் ப⁴வேதி ஸத்³த³ஹேதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸப்³பே³ ஸத்தா யதா²வுத்தஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ உப்³பி³ஜ்ஜந்தி, து³க்கே²ன ஸமஸமங் அஞ்ஞங் ப⁴யங் ஸத்தானங் நத்தி², து³க்க²தோ உத்தரிதரங் வா பன ப⁴யங் குதோ அத்தி². ஹி யஸ்மா நத்தி², தஸ்மா து³க்க²தோ அஞ்ஞஸ்ஸ ப⁴யஸ்ஸ அபா⁴வதோ ‘‘து³க்க²ங் லோகஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி வசனங் ஸத்³த³ஹிதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Rogādisatthādianiṭṭharūpaṃ sattalokassa mahabbhayaṃ bhaveyya, ‘‘kathaṃ dukkhaṃ mahabbhayaṃ bhaveti saddahetabba’’nti vattabbabhāvato ‘‘sabbe sattā hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sabbe sattā yathāvuttassa dukkhassa ubbijjanti, dukkhena samasamaṃ aññaṃ bhayaṃ sattānaṃ natthi, dukkhato uttaritaraṃ vā pana bhayaṃ kuto atthi. Hi yasmā natthi, tasmā dukkhato aññassa bhayassa abhāvato ‘‘dukkhaṃ lokassa mahabbhaya’’nti vacanaṃ saddahitabbanti adhippāyo.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா’’திஆதி³வசனேன ரோகா³தி³ஸத்தா²தி³அனிட்ட²ரூபங் து³க்க²மூலமேவாதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘காயிகசேதஸிகவஸேன து³வித⁴ங் து³க்க²ங் து³க்க²வேத³னாயேவ, ஏவங் ஸதி ஸங்கா²ரது³க்க²விபரிணாமது³க்கா²னங் மஹப்³ப⁴யபா⁴வோ ந ஆபஜ்ஜெய்யா’’தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ ‘‘திஸ்ஸோ து³க்க²தா’’திஆதி³ வுத்தங்.

    ‘‘Sabbe sattā’’tiādivacanena rogādisatthādianiṭṭharūpaṃ dukkhamūlamevāti dasseti. ‘‘Kāyikacetasikavasena duvidhaṃ dukkhaṃ dukkhavedanāyeva, evaṃ sati saṅkhāradukkhavipariṇāmadukkhānaṃ mahabbhayabhāvo na āpajjeyyā’’ti vattabbabhāvato ‘‘tisso dukkhatā’’tiādi vuttaṃ.

    ‘‘திஸ்ஸோ து³க்க²தா ஸப்³பே³ஸங் ஸத்தானங் ஸப்³ப³காலேஸு உப்பஜ்ஜந்தி, கதா³சி கஸ்ஸசி ந உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² லோகோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி தாஸு தீஸு து³க்க²தாஸு. லோகோதி போ⁴க³ஸம்பன்னோ சேவ அப்பாபா³தோ⁴ ச ஸத்தலோகோ. ஓத⁴ஸோ ஓதி⁴ஸோ கதா³சி கரஹசி அத்தூபக்கமமூலாய து³க்க²து³க்க²தாய முச்சதி, கதா³சி பரூபக்கமமூலாய து³க்க²து³க்க²தாய முச்சதி, ததா² ஓத⁴ஸோ ஓதி⁴ஸோ கதா³சி கரஹசி தீ³கா⁴யுகோ லோகோ விபரிணாமது³க்க²தாய முச்சதி, ‘‘கேன ஹேதுனா முச்சதீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா புச்ச²ங் ட²பெத்வா ஹேதுங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தங் கிஸ்ஸ ஹேதூ’’திஆதி³ வுத்தங். ஸத்தலோகே அப்பேகச்சே அப்பாபா³தா⁴ ஹொந்தி, தே போ⁴க³ஸம்பன்னத்தா சேவ அப்பாபா³த⁴த்தா ச து³க்க²து³க்க²தாய முச்சந்தி, விஸேஸதோ ரூபாவசரஸத்தா முச்சந்தி. அப்பேகச்சே தீ³கா⁴யுகாபி ஹொந்தி, தே தீ³கா⁴யுகத்தா விபரிணாமது³க்க²தாய முச்சந்தி; விஸேஸதோ அரூபாவசரஸத்தா முச்சந்தி அரூபாவசரஸத்தானங் உபெக்கா²ஸமாபத்திப³ஹுலத்தா.

    ‘‘Tisso dukkhatā sabbesaṃ sattānaṃ sabbakālesu uppajjanti, kadāci kassaci na uppajjantī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha loko’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tāsu tīsu dukkhatāsu. Lokoti bhogasampanno ceva appābādho ca sattaloko. Odhaso odhiso kadāci karahaci attūpakkamamūlāya dukkhadukkhatāya muccati, kadāci parūpakkamamūlāya dukkhadukkhatāya muccati, tathā odhaso odhiso kadāci karahaci dīghāyuko loko vipariṇāmadukkhatāya muccati, ‘‘kena hetunā muccatī’’ti pucchitabbattā pucchaṃ ṭhapetvā hetuṃ dassetuṃ ‘‘taṃ kissa hetū’’tiādi vuttaṃ. Sattaloke appekacce appābādhā honti, te bhogasampannattā ceva appābādhattā ca dukkhadukkhatāya muccanti, visesato rūpāvacarasattā muccanti. Appekacce dīghāyukāpi honti, te dīghāyukattā vipariṇāmadukkhatāya muccanti; visesato arūpāvacarasattā muccanti arūpāvacarasattānaṃ upekkhāsamāpattibahulattā.
