Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [546] 9. விது⁴ரஜாதகவண்ணனா

    [546] 9. Vidhurajātakavaṇṇanā

    சதுபோஸத²கண்ட³ங்

    Catuposathakaṇḍaṃ

    பண்டு³ கிஸியாஸி து³ப்³ப³லாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அத்தனோ பஞ்ஞாபாரமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ஸத்தா² மஹாபஞ்ஞோ புது²பஞ்ஞோ க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞோ ஜவனபஞ்ஞோ ஹாஸபஞ்ஞோ திக்க²பஞ்ஞோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ பரப்பவாத³மத்³த³னோ, அத்தனோ பஞ்ஞானுபா⁴வேன க²த்தியபண்டி³தாதீ³ஹி அபி⁴ஸங்க²தே ஸுகு²மபஞ்ஹே பி⁴ந்தி³த்வா தே த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனே கத்வா தீஸு ஸரணேஸு சேவ ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பெத்வா அமதகா³மிமக்³க³ங் படிபாதே³ஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அனச்ச²ரியங், பி⁴க்க²வே, யங் ததா²க³தோ பரமாபி⁴ஸம்போ³தி⁴ப்பத்தோ பரப்பவாத³ங் பி⁴ந்தி³த்வா க²த்தியாத³யோ த³மெய்ய. புரிமப⁴வஸ்மிஞ்ஹி போ³தி⁴ஞாணங் பரியேஸந்தோபி ததா²க³தோ பஞ்ஞவா பரப்பவாத³மத்³த³னோயேவ. ததா² ஹி அஹங் விது⁴ரகாலே ஸட்டி²யோஜனுப்³பே³தே⁴ காளபப்³ப³தமுத்³த⁴னி புண்ணகங் நாம யக்க²ஸேனாபதிங் அத்தனோ ஞாணப³லேனேவ த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா பஞ்சஸீலேஸு பதிட்டா²பெந்தோ அத்தனோ ஜீவிதங் தா³பேஸி’’ந்தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Paṇḍukisiyāsi dubbalāti idaṃ satthā jetavane viharanto attano paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, satthā mahāpañño puthupañño gambhīrapañño javanapañño hāsapañño tikkhapañño nibbedhikapañño parappavādamaddano, attano paññānubhāvena khattiyapaṇḍitādīhi abhisaṅkhate sukhumapañhe bhinditvā te dametvā nibbisevane katvā tīsu saraṇesu ceva sīlesu ca patiṭṭhāpetvā amatagāmimaggaṃ paṭipādesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, yaṃ tathāgato paramābhisambodhippatto parappavādaṃ bhinditvā khattiyādayo dameyya. Purimabhavasmiñhi bodhiñāṇaṃ pariyesantopi tathāgato paññavā parappavādamaddanoyeva. Tathā hi ahaṃ vidhurakāle saṭṭhiyojanubbedhe kāḷapabbatamuddhani puṇṇakaṃ nāma yakkhasenāpatiṃ attano ñāṇabaleneva dametvā nibbisevanaṃ katvā pañcasīlesu patiṭṭhāpento attano jīvitaṃ dāpesi’’nti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே குருரட்டே² இந்த³பத்த²னக³ரே த⁴னஞ்சயகோரப்³யோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. விது⁴ரபண்டி³தோ நாம அமச்சோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அஹோஸி. ஸோ மது⁴ரகதோ² மஹாத⁴ம்மகதி²கோ ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜானோ ஹத்தி²கந்தவீணாஸரேன பலுத்³த⁴ஹத்தி²னோ விய அத்தனோ மது⁴ரத⁴ம்மதே³ஸனாய பலோபெ⁴த்வா தேஸங் ஸகஸகரஜ்ஜானி க³ந்துங் அத³த³மானோ பு³த்³த⁴லீலாய மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ மஹந்தேன யஸேன தஸ்மிங் நக³ரே படிவஸி.

    Atīte kururaṭṭhe indapatthanagare dhanañcayakorabyo nāma rājā rajjaṃ kāresi. Vidhurapaṇḍito nāma amacco tassa atthadhammānusāsako ahosi. So madhurakatho mahādhammakathiko sakalajambudīpe rājāno hatthikantavīṇāsarena paluddhahatthino viya attano madhuradhammadesanāya palobhetvā tesaṃ sakasakarajjāni gantuṃ adadamāno buddhalīlāya mahājanassa dhammaṃ desento mahantena yasena tasmiṃ nagare paṭivasi.

    ததா³ ஹி பா³ராணஸியம்பி கி³ஹிஸஹாயகா சத்தாரோ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா மஹல்லககாலே காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா வனமூலப²லாஹாரா தத்தே²வ சிரங் வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய சாரிகங் சரமானா அங்க³ரட்டே² காலசம்பானக³ரங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கா²ய நக³ரங் பவிஸிங்ஸு. தத்த² சத்தாரோ ஸஹாயகா குடும்பி³கா தேஸங் இரியாபதே²ஸு பஸீதி³த்வா வந்தி³த்வா பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் க³ஹெத்வா ஏகேகங் அத்தனோ நிவேஸனே நிஸீதா³பெத்வா பணீதேன ஆஹாரேன பரிவிஸித்வா படிஞ்ஞங் கா³ஹாபெத்வா உய்யானேயேவ வாஸாபேஸுங். தே சத்தாரோ தாபஸா சதுன்னங் குடும்பி³கானங் கே³ஹேஸு நிப³த்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜித்வா தி³வாவிஹாரத்தா²ய ஏகோ தாபஸோ தாவதிங்ஸப⁴வனங் க³ச்ச²தி, ஏகோ நாக³ப⁴வனங், ஏகோ ஸுபண்ணப⁴வனங், ஏகோ கோரப்³யரஞ்ஞோ மிகா³ஜினஉய்யானங் க³ச்ச²தி. தேஸு யோ தே³வலோகங் க³ந்த்வா தி³வாவிஹாரங் கரோதி, ஸோ ஸக்கஸ்ஸ யஸங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ உபட்டா²கஸ்ஸ தமேவ வண்ணேதி. யோ நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா தி³வாவிஹாரங் கரோதி, ஸோ நாக³ராஜஸ்ஸ ஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ உபட்டா²கஸ்ஸ தமேவ வண்ணேதி. யோ ஸுபண்ணப⁴வனங் க³ந்த்வா தி³வாவிஹாரங் கரோதி, ஸோ ஸுபண்ணராஜஸ்ஸ விபூ⁴திங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ உபட்டா²கஸ்ஸ தமேவ வண்ணேதி. யோ த⁴னஞ்சயகோரப்³யராஜஸ்ஸ உய்யானங் க³ந்த்வா தி³வாவிஹாரங் கரோதி, ஸோ த⁴னஞ்சயகோரப்³யரஞ்ஞோ ஸிரிஸோப⁴க்³க³ங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ உபட்டா²கஸ்ஸ தமேவ வண்ணேதி.

    Tadā hi bārāṇasiyampi gihisahāyakā cattāro brāhmaṇamahāsālā mahallakakāle kāmesu ādīnavaṃ disvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā vanamūlaphalāhārā tattheva ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya cārikaṃ caramānā aṅgaraṭṭhe kālacampānagaraṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase bhikkhāya nagaraṃ pavisiṃsu. Tattha cattāro sahāyakā kuṭumbikā tesaṃ iriyāpathesu pasīditvā vanditvā bhikkhābhājanaṃ gahetvā ekekaṃ attano nivesane nisīdāpetvā paṇītena āhārena parivisitvā paṭiññaṃ gāhāpetvā uyyāneyeva vāsāpesuṃ. Te cattāro tāpasā catunnaṃ kuṭumbikānaṃ gehesu nibaddhaṃ bhuñjitvā divāvihāratthāya eko tāpaso tāvatiṃsabhavanaṃ gacchati, eko nāgabhavanaṃ, eko supaṇṇabhavanaṃ, eko korabyarañño migājinauyyānaṃ gacchati. Tesu yo devalokaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so sakkassa yasaṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti. Yo nāgabhavanaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so nāgarājassa sampattiṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti. Yo supaṇṇabhavanaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so supaṇṇarājassa vibhūtiṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti. Yo dhanañcayakorabyarājassa uyyānaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so dhanañcayakorabyarañño sirisobhaggaṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti.

    தே சத்தாரோபி ஜனா தங் ததே³வ டா²னங் பத்தெ²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஆயுபரியோஸானே ஏகோ ஸக்கோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஏகோ ஸபுத்ததா³ரோ நாக³ப⁴வனே நாக³ராஜா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஏகோ ஸுபண்ணப⁴வனே ஸிம்ப³லிவிமானே ஸுபண்ணராஜா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஏகோ த⁴னஞ்சயகோரப்³யரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. தேபி தாபஸா அபரிஹீனஜ்ஜா²னா காலங் கத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு. கோரப்³யகுமாரோ வுட்³டி⁴மன்வாய பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்ட²ஹித்வா த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸோ பன ஜூதவித்தகோ அஹோஸி. ஸோ விது⁴ரபண்டி³தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னங் தே³தி, ஸீலங் ரக்க²தி, உபோஸத²ங் உபவஸதி.

    Te cattāropi janā taṃ tadeva ṭhānaṃ patthetvā dānādīni puññāni katvā āyupariyosāne eko sakko hutvā nibbatti, eko saputtadāro nāgabhavane nāgarājā hutvā nibbatti, eko supaṇṇabhavane simbalivimāne supaṇṇarājā hutvā nibbatti. Eko dhanañcayakorabyarañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Tepi tāpasā aparihīnajjhānā kālaṃ katvā brahmaloke nibbattiṃsu. Korabyakumāro vuḍḍhimanvāya pitu accayena rajje patiṭṭhahitvā dhammena samena rajjaṃ kāresi. So pana jūtavittako ahosi. So vidhurapaṇḍitassa ovāde ṭhatvā dānaṃ deti, sīlaṃ rakkhati, uposathaṃ upavasati.

    ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸமாதி³ன்னுபோஸதோ² ‘‘விவேகமனுப்³ரூஹிஸ்ஸாமீ’’தி உய்யானங் க³ந்த்வா மனுஞ்ஞட்டா²னே நிஸீதி³த்வா ஸமணத⁴ம்மங் அகாஸி. ஸக்கோபி ஸமாதி³ன்னுபோஸதோ² ‘‘தே³வலோகே பலிபோ³தோ⁴ ஹோதீ’’தி மனுஸ்ஸலோகே தமேவ உய்யானங் ஆக³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் மனுஞ்ஞட்டா²னே நிஸீதி³த்வா ஸமணத⁴ம்மங் அகாஸி. வருணனாக³ராஜாபி ஸமாதி³ன்னுபோஸதோ² ‘‘நாக³ப⁴வனே பலிபோ³தோ⁴ ஹோதீ’’தி தத்தே²வாக³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் மனுஞ்ஞட்டா²னே நிஸீதி³த்வா ஸமணத⁴ம்மங் அகாஸி. ஸுபண்ணராஜாபி ஸமாதி³ன்னுபோஸதோ² ‘‘ஸுபண்ணப⁴வனே பலிபோ³தோ⁴ ஹோதீ’’தி தத்தே²வாக³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் மனுஞ்ஞட்டா²னே நிஸீதி³த்வா ஸமணத⁴ம்மங் அகாஸி. தேபி சத்தாரோ ஜனா ஸாயன்ஹஸமயே ஸகட்டா²னேஹி நிக்க²மித்வா மங்க³லபொக்க²ரணிதீரே ஸமாக³ந்த்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஓலோகெத்வா புப்³ப³ஸினேஹவஸேன ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் மெத்தசித்தங் உபட்ட²பெத்வா மது⁴ரபடிஸந்தா²ரங் கரிங்ஸு. தேஸு ஸக்கோ மங்க³லஸிலாபட்டே நிஸீதி³, இதரேபி அத்தனோ அத்தனோ யுத்தாஸனங் ஞத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. அத² நே ஸக்கோ ஆஹ ‘‘மயங் சத்தாரோபி ராஜானோவ , அம்ஹேஸு பன கஸ்ஸ ஸீலங் மஹந்த’’ந்தி? அத² நங் வருணனாக³ராஜா ஆஹ ‘‘தும்ஹாகங் திண்ணங் ஜனானங் ஸீலதோ மய்ஹங் ஸீலங் மஹந்த’’ந்தி. ‘‘கிமெத்த² காரண’’ந்தி? ‘‘அயங் ஸுபண்ணராஜா அம்ஹாகங் ஜாதானம்பி அஜாதானம்பி பச்சாமித்தோவ, அஹங் ஏவரூபங் அம்ஹாகங் ஜீவிதக்க²யகரங் பச்சாமித்தங் தி³ஸ்வாபி கோத⁴ங் ந கரோமி, இமினா காரணேன மம ஸீலங் மஹந்த’’ந்தி வத்வா இத³ங் த³ஸகனிபாதே சதுபோஸத²ஜாதகே பட²மங் கா³த²மாஹ –

    So ekadivasaṃ samādinnuposatho ‘‘vivekamanubrūhissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Sakkopi samādinnuposatho ‘‘devaloke palibodho hotī’’ti manussaloke tameva uyyānaṃ āgantvā ekasmiṃ manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Varuṇanāgarājāpi samādinnuposatho ‘‘nāgabhavane palibodho hotī’’ti tatthevāgantvā ekasmiṃ manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Supaṇṇarājāpi samādinnuposatho ‘‘supaṇṇabhavane palibodho hotī’’ti tatthevāgantvā ekasmiṃ manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Tepi cattāro janā sāyanhasamaye sakaṭṭhānehi nikkhamitvā maṅgalapokkharaṇitīre samāgantvā aññamaññaṃ oloketvā pubbasinehavasena samaggā sammodamānā hutvā aññamaññaṃ mettacittaṃ upaṭṭhapetvā madhurapaṭisanthāraṃ kariṃsu. Tesu sakko maṅgalasilāpaṭṭe nisīdi, itarepi attano attano yuttāsanaṃ ñatvā nisīdiṃsu. Atha ne sakko āha ‘‘mayaṃ cattāropi rājānova , amhesu pana kassa sīlaṃ mahanta’’nti? Atha naṃ varuṇanāgarājā āha ‘‘tumhākaṃ tiṇṇaṃ janānaṃ sīlato mayhaṃ sīlaṃ mahanta’’nti. ‘‘Kimettha kāraṇa’’nti? ‘‘Ayaṃ supaṇṇarājā amhākaṃ jātānampi ajātānampi paccāmittova, ahaṃ evarūpaṃ amhākaṃ jīvitakkhayakaraṃ paccāmittaṃ disvāpi kodhaṃ na karomi, iminā kāraṇena mama sīlaṃ mahanta’’nti vatvā idaṃ dasakanipāte catuposathajātake paṭhamaṃ gāthamāha –

    ‘‘யோ கோபனெய்யே ந கரோதி கோபங், ந குஜ்ஜ²தி ஸப்புரிஸோ கதா³சி;

    ‘‘Yo kopaneyye na karoti kopaṃ, na kujjhati sappuriso kadāci;

    குத்³தோ⁴பி ஸோ நாவிகரோதி கோபங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே’’தி. (ஜா॰ 1.10.24);

    Kuddhopi so nāvikaroti kopaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.24);

    தத்த² யோதி க²த்தியாதீ³ஸு யோ கோசி. கோபனெய்யேதி குஜ்ஜி²தப்³ப³யுத்தகே புக்³க³லே க²ந்தீவாதீ³தாபஸோ விய கோபங் ந கரோதி. கதா³சீதி யோ கிஸ்மிஞ்சி காலே ந குஜ்ஜ²தேவ. குத்³தோ⁴பீதி ஸசே பன ஸோ ஸப்புரிஸோ குஜ்ஜ²தி, அத² குத்³தோ⁴பி தங் கோபங் நாவிகரோதி சூளபோ³தி⁴தாபஸோ விய. தங் வே நரந்தி மஹாராஜானோ தங் வே புரிஸங் ஸமிதபாபதாய லோகே பண்டி³தா ‘‘ஸமண’’ந்தி கதெ²ந்தி. இமே பன கு³ணா மயி ஸந்தி, தஸ்மா மமேவ ஸீலங் மஹந்தந்தி.

    Tattha yoti khattiyādīsu yo koci. Kopaneyyeti kujjhitabbayuttake puggale khantīvādītāpaso viya kopaṃ na karoti. Kadācīti yo kismiñci kāle na kujjhateva. Kuddhopīti sace pana so sappuriso kujjhati, atha kuddhopi taṃ kopaṃ nāvikaroti cūḷabodhitāpaso viya. Taṃ ve naranti mahārājāno taṃ ve purisaṃ samitapāpatāya loke paṇḍitā ‘‘samaṇa’’nti kathenti. Ime pana guṇā mayi santi, tasmā mameva sīlaṃ mahantanti.

    தங் ஸுத்வா ஸுபண்ணராஜா ‘‘அயங் நாகோ³ மம அக்³க³ப⁴க்கோ², யஸ்மா பனாஹங் ஏவரூபங் அக்³க³ப⁴க்க²ங் தி³ஸ்வாபி கு²த³ங் அதி⁴வாஸெத்வா ஆஹாரஹேது பாபங் ந கரோமி, தஸ்மா மமேவ ஸீலங் மஹந்த’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā supaṇṇarājā ‘‘ayaṃ nāgo mama aggabhakkho, yasmā panāhaṃ evarūpaṃ aggabhakkhaṃ disvāpi khudaṃ adhivāsetvā āhārahetu pāpaṃ na karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahanta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    ‘‘ஊனூத³ரோ யோ ஸஹதே ஜிக⁴ச்ச²ங், த³ந்தோ தபஸ்ஸீ மிதபானபோ⁴ஜனோ;

    ‘‘Ūnūdaro yo sahate jighacchaṃ, danto tapassī mitapānabhojano;

    ஆஹாரஹேது ந கரோதி பாபங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே’’தி. (ஜா॰ 1.10.25);

    Āhārahetu na karoti pāpaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.25);

    தத்த² த³ந்தோதி இந்த்³ரியத³மனேன ஸமன்னாக³தோ. தபஸ்ஸீதி தபனிஸ்ஸிதகோ. ஆஹாரஹேதூதி அதிஜிக⁴ச்ச²பிளிதோபி யோ பாபங் லாமககம்மங் ந கரோதி த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரோ விய. அஹங் பனஜ்ஜ ஆஹாரஹேது பாபங் ந கரோமி, தஸ்மா மமேவ ஸீலங் மஹந்தந்தி.

    Tattha dantoti indriyadamanena samannāgato. Tapassīti tapanissitako. Āhārahetūti atijighacchapiḷitopi yo pāpaṃ lāmakakammaṃ na karoti dhammasenāpatisāriputtatthero viya. Ahaṃ panajja āhārahetu pāpaṃ na karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahantanti.

    ததோ ஸக்கோ தே³வராஜா ‘‘அஹங் நானப்பகாரங் ஸுக²பத³ட்டா²னங் தே³வலோகஸம்பத்திங் பஹாய ஸீலரக்க²ணத்தா²ய மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³தோ, தஸ்மா மமேவ ஸீலங் மஹந்த’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Tato sakko devarājā ‘‘ahaṃ nānappakāraṃ sukhapadaṭṭhānaṃ devalokasampattiṃ pahāya sīlarakkhaṇatthāya manussalokaṃ āgato, tasmā mameva sīlaṃ mahanta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    ‘‘கி²ட்³ட³ங் ரதிங் விப்பஜஹித்வான ஸப்³ப³ங், ந சாலிகங் பா⁴ஸதி கிஞ்சி லோகே;

    ‘‘Khiḍḍaṃ ratiṃ vippajahitvāna sabbaṃ, na cālikaṃ bhāsati kiñci loke;

    விபூ⁴ஸட்டா²னா விரதோ மேது²னஸ்மா, தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே’’தி. (ஜா॰ 1.10.26);

    Vibhūsaṭṭhānā virato methunasmā, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.26);

    தத்த² கி²ட்³ட³ந்தி காயிகவாசஸிககி²ட்³ட³ங். ரதிந்தி தி³ப்³ப³காமகு³ணரதிங். கிஞ்சீதி அப்பமத்தகம்பி. விபூ⁴ஸட்டா²னாதி மங்ஸவிபூ⁴ஸா ச²விவிபூ⁴ஸாதி த்³வே விபூ⁴ஸா. தத்த² அஜ்ஜோ²ஹரணீயாஹாரோ மங்ஸவிபூ⁴ஸா நாம, மாலாக³ந்தா⁴தீ³னி ச²விவிபூ⁴ஸா நாம, யேன அகுஸலசித்தேன தா⁴ரீயதி, தங் தஸ்ஸ டா²னங், ததோ விரதோ மேது²னஸேவனதோ ச யோ படிவிரதோ. தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகேதி அஹங் அஜ்ஜ தே³வச்ச²ராயோ பஹாய இதா⁴க³ந்த்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரோமி, தஸ்மா மமேவ ஸீலங் மஹந்தந்தி. ஏவங் ஸக்கோபி அத்தனோ ஸீலமேவ வண்ணேதி.

    Tattha khiḍḍanti kāyikavācasikakhiḍḍaṃ. Ratinti dibbakāmaguṇaratiṃ. Kiñcīti appamattakampi. Vibhūsaṭṭhānāti maṃsavibhūsā chavivibhūsāti dve vibhūsā. Tattha ajjhoharaṇīyāhāro maṃsavibhūsā nāma, mālāgandhādīni chavivibhūsā nāma, yena akusalacittena dhārīyati, taṃ tassa ṭhānaṃ, tato virato methunasevanato ca yo paṭivirato. Taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loketi ahaṃ ajja devaccharāyo pahāya idhāgantvā samaṇadhammaṃ karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahantanti. Evaṃ sakkopi attano sīlameva vaṇṇeti.

    தங் ஸுத்வா த⁴னஞ்சயராஜா ‘‘அஹங் அஜ்ஜ மஹந்தங் பரிக்³க³ஹங் ஸோளஸஸஹஸ்ஸனாடகித்தி²பரிபுண்ணங் அந்தேபுரங் சஜித்வா உய்யானே ஸமணத⁴ம்மங் கரோமி, தஸ்மா மமேவ ஸீலங் மஹந்த’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā dhanañcayarājā ‘‘ahaṃ ajja mahantaṃ pariggahaṃ soḷasasahassanāṭakitthiparipuṇṇaṃ antepuraṃ cajitvā uyyāne samaṇadhammaṃ karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahanta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    ‘‘பரிக்³க³ஹங் லோப⁴த⁴ம்மஞ்ச ஸப்³ப³ங், யோ வே பரிஞ்ஞாய பரிச்சஜேதி;

    ‘‘Pariggahaṃ lobhadhammañca sabbaṃ, yo ve pariññāya pariccajeti;

    த³ந்தங் டி²தத்தங் அமமங் நிராஸங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே’’தி. (ஜா॰ 1.10.27);

    Dantaṃ ṭhitattaṃ amamaṃ nirāsaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.27);

    தத்த² பரிக்³க³ஹந்தி நானப்பகாரங் வத்து²காமங். லோப⁴த⁴ம்மந்தி தஸ்மிங் உப்பஜ்ஜனதண்ஹங். பரிஞ்ஞாயாதி ஞாதபரிஞ்ஞா, தீரணபரிஞ்ஞா, பஹானபரிஞ்ஞாதி இமாஹி தீஹி பரிஞ்ஞாஹி பரிஜானித்வா. தத்த² க²ந்தா⁴தீ³னங் து³க்கா²தி³ஸபா⁴வஜானநங் ஞாதபரிஞ்ஞா, தேஸு அகு³ணங் உபதா⁴ரெத்வா தீரணங் தீரணபரிஞ்ஞா, தேஸு தோ³ஸங் தி³ஸ்வா ச²ந்த³ராக³ஸ்ஸாபகட்³ட⁴னங் பஹானபரிஞ்ஞா. யோ இமாஹி தீஹி பரிஞ்ஞாஹி ஜானித்வா வத்து²காமகிலேஸகாமே பரிச்சஜதி, ச²ட்³டெ³த்வா க³ச்ச²தி. த³ந்தந்தி நிப்³பி³ஸேவனங். டி²தத்தந்தி மிச்சா²விதக்காபா⁴வேன டி²தஸபா⁴வங். அமமந்தி அஹந்தி மமாயனதண்ஹாரஹிதங். நிராஸந்தி புத்ததா³ராதீ³ஸு நிச்ச²ந்த³ராக³ங். தங் வே நரந்தி தங் ஏவரூபங் புக்³க³லங் ‘‘ஸமண’’ந்தி வத³ந்தி.

    Tattha pariggahanti nānappakāraṃ vatthukāmaṃ. Lobhadhammanti tasmiṃ uppajjanataṇhaṃ. Pariññāyāti ñātapariññā, tīraṇapariññā, pahānapariññāti imāhi tīhi pariññāhi parijānitvā. Tattha khandhādīnaṃ dukkhādisabhāvajānanaṃ ñātapariññā, tesu aguṇaṃ upadhāretvā tīraṇaṃ tīraṇapariññā, tesu dosaṃ disvā chandarāgassāpakaḍḍhanaṃ pahānapariññā. Yo imāhi tīhi pariññāhi jānitvā vatthukāmakilesakāme pariccajati, chaḍḍetvā gacchati. Dantanti nibbisevanaṃ. Ṭhitattanti micchāvitakkābhāvena ṭhitasabhāvaṃ. Amamanti ahanti mamāyanataṇhārahitaṃ. Nirāsanti puttadārādīsu nicchandarāgaṃ. Taṃ ve naranti taṃ evarūpaṃ puggalaṃ ‘‘samaṇa’’nti vadanti.

    இதி தே ஸப்³பே³பி அத்தனோ அத்தனோ ஸீலமேவ மஹந்தந்தி வண்ணெத்வா ஸக்காத³யோ த⁴னஞ்சயங் புச்சி²ங்ஸு ‘‘அத்தி² பன, மஹாராஜ, கோசி தும்ஹாகங் ஸந்திகே பண்டி³தோ, யோ நோ இமங் கங்க²ங் வினோதெ³ய்யா’’தி . ‘‘ஆம, மஹாராஜானோ மம அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ மஹாபஞ்ஞோ அஸமது⁴ரோ விது⁴ரபண்டி³தோ நாம அத்தி², ஸோ நோ இமங் கங்க²ங் வினோதெ³ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்சா²மா’’தி. அத² தே ஸப்³பே³ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. அத² ஸப்³பே³பி உய்யானா நிக்க²மித்வா த⁴ம்மஸப⁴ங் க³ந்த்வா பல்லங்கங் அலங்காராபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் பல்லங்கவரமஜ்ஜே² நிஸீதா³பெத்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னா ‘‘பண்டி³த, அம்ஹாகங் கங்கா² உப்பன்னா, தங் நோ வினோதே³ஹீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹங்ஸு –

    Iti te sabbepi attano attano sīlameva mahantanti vaṇṇetvā sakkādayo dhanañcayaṃ pucchiṃsu ‘‘atthi pana, mahārāja, koci tumhākaṃ santike paṇḍito, yo no imaṃ kaṅkhaṃ vinodeyyā’’ti . ‘‘Āma, mahārājāno mama atthadhammānusāsako mahāpañño asamadhuro vidhurapaṇḍito nāma atthi, so no imaṃ kaṅkhaṃ vinodessati, tassa santikaṃ gacchāmā’’ti. Atha te sabbe ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu. Atha sabbepi uyyānā nikkhamitvā dhammasabhaṃ gantvā pallaṅkaṃ alaṅkārāpetvā bodhisattaṃ pallaṅkavaramajjhe nisīdāpetvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisinnā ‘‘paṇḍita, amhākaṃ kaṅkhā uppannā, taṃ no vinodehī’’ti vatvā imaṃ gāthamāhaṃsu –

    ‘‘புச்சா²ம கத்தாரமனோமபஞ்ஞங், கதா²ஸு நோ விக்³க³ஹோ அத்தி² ஜாதோ;

    ‘‘Pucchāma kattāramanomapaññaṃ, kathāsu no viggaho atthi jāto;

    சி²ந்த³ஜ்ஜ கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானி, தத³ஜ்ஜ கங்க²ங் விதரேமு ஸப்³பே³’’தி. (ஜா॰ 1.10.28);

    Chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitāni, tadajja kaṅkhaṃ vitaremu sabbe’’ti. (jā. 1.10.28);

    தத்த² கத்தாரந்தி கத்தப்³ப³யுத்தககாரகங். விக்³க³ஹோ அத்தி² ஜாதோதி ஏகோ ஸீலவிக்³க³ஹோ ஸீலவிவாதோ³ உப்பன்னோ அத்தி². சி²ந்த³ஜ்ஜாதி அம்ஹாகங் தங் கங்க²ங் தானி ச விசிகிச்சி²தானி வஜிரேன ஸினேருங் பஹரந்தோ விய அஜ்ஜ சி²ந்த³. விதரேமூதி விதரெய்யாம.

    Tattha kattāranti kattabbayuttakakārakaṃ. Viggaho atthi jātoti eko sīlaviggaho sīlavivādo uppanno atthi. Chindajjāti amhākaṃ taṃ kaṅkhaṃ tāni ca vicikicchitāni vajirena sineruṃ paharanto viya ajja chinda. Vitaremūti vitareyyāma.

    பண்டி³தோ தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘மஹாராஜானோ தும்ஹாகங் ஸீலங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னங் விவாத³கத²ங் ஸுகதி²தது³க்கதி²தங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Paṇḍito tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘mahārājāno tumhākaṃ sīlaṃ nissāya uppannaṃ vivādakathaṃ sukathitadukkathitaṃ jānissāmī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    ‘‘யே பண்டி³தா அத்த²த³ஸா ப⁴வந்தி, பா⁴ஸந்தி தே யோனிஸோ தத்த² காலே;

    ‘‘Ye paṇḍitā atthadasā bhavanti, bhāsanti te yoniso tattha kāle;

    கத²ங் நு கதா²னங் அபா⁴ஸிதானங், அத்த²ங் நயெய்யுங் குஸலா ஜனிந்தா³’’தி. (ஜா॰ 1.10.29);

    Kathaṃ nu kathānaṃ abhāsitānaṃ, atthaṃ nayeyyuṃ kusalā janindā’’ti. (jā. 1.10.29);

    தத்த² அத்த²த³ஸாதி அத்த²த³ஸ்ஸனஸமத்தா². தத்த² காலேதி தஸ்மிங் விக்³க³ஹே ஆரோசிதே யுத்தப்பயுத்தகாலே தே பண்டி³தா தமத்த²ங் ஆசிக்க²ந்தா யோனிஸோ பா⁴ஸந்தி. அத்த²ங் நயெய்யுங் குஸலாதி குஸலா சே²காபி ஸமானா அபா⁴ஸிதானங் கதா²னங் கத²ங் நு அத்த²ங் ஞாணேன நயெய்யுங் உபபரிக்கெ²ய்யுங். ஜனிந்தா³தி ராஜானோ ஆலபதி. தஸ்மா இத³ங் தாவ மே வதே³த².

    Tattha atthadasāti atthadassanasamatthā. Tattha kāleti tasmiṃ viggahe ārocite yuttappayuttakāle te paṇḍitā tamatthaṃ ācikkhantā yoniso bhāsanti. Atthaṃ nayeyyuṃ kusalāti kusalā chekāpi samānā abhāsitānaṃ kathānaṃ kathaṃ nu atthaṃ ñāṇena nayeyyuṃ upaparikkheyyuṃ. Janindāti rājāno ālapati. Tasmā idaṃ tāva me vadetha.

    ‘‘கத²ங் ஹவே பா⁴ஸதி நாக³ராஜா, க³ருளோ பன வேனதெய்யோ கிமாஹ;

    ‘‘Kathaṃ have bhāsati nāgarājā, garuḷo pana venateyyo kimāha;

    க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜா பன கிங் வதே³தி, கத²ங் பன குரூனங் ராஜஸெட்டோ²’’தி. (ஜா॰ 1.10.30);

    Gandhabbarājā pana kiṃ vadeti, kathaṃ pana kurūnaṃ rājaseṭṭho’’ti. (jā. 1.10.30);

    தத்த² க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜாதி ஸக்கங் ஸந்தா⁴யாஹ.

    Tattha gandhabbarājāti sakkaṃ sandhāyāha.

    அத²ஸ்ஸ தே இமங் கா³த²மாஹங்ஸு –

    Athassa te imaṃ gāthamāhaṃsu –

    ‘‘க²ந்திங் ஹவே பா⁴ஸதி நாக³ராஜா, அப்பாஹாரங் க³ருளோ வேனதெய்யோ;

    ‘‘Khantiṃ have bhāsati nāgarājā, appāhāraṃ garuḷo venateyyo;

    க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜா ரதிவிப்பஹானங், அகிஞ்சனங் குரூனங் ராஜஸெட்டோ²’’தி. (ஜா॰ 1.10.31);

    Gandhabbarājā rativippahānaṃ, akiñcanaṃ kurūnaṃ rājaseṭṭho’’ti. (jā. 1.10.31);

    தஸ்ஸத்தோ² – பண்டி³த, நாக³ராஜா தாவ கோபனெய்யேபி புக்³க³லே அகுப்பனஸங்கா²தங் அதி⁴வாஸனக²ந்திங் வண்ணேதி, க³ருளோ அப்பாஹாரதாஸங்கா²தங் ஆஹாரஹேது பாபஸ்ஸ அகரணங், ஸக்கோ பஞ்சகாமகு³ணரதீனங் விப்பஹானங், குருராஜா நிப்பலிபோ³த⁴பா⁴வங் வண்ணேதீதி.

    Tassattho – paṇḍita, nāgarājā tāva kopaneyyepi puggale akuppanasaṅkhātaṃ adhivāsanakhantiṃ vaṇṇeti, garuḷo appāhāratāsaṅkhātaṃ āhārahetu pāpassa akaraṇaṃ, sakko pañcakāmaguṇaratīnaṃ vippahānaṃ, kururājā nippalibodhabhāvaṃ vaṇṇetīti.

    அத² தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Atha tesaṃ kathaṃ sutvā mahāsatto imaṃ gāthamāha –

    ‘‘ஸப்³பா³னி ஏதானி ஸுபா⁴ஸிதானி, ந ஹெத்த² து³ப்³பா⁴ஸிதமத்தி² கிஞ்சி;

    ‘‘Sabbāni etāni subhāsitāni, na hettha dubbhāsitamatthi kiñci;

    யஸ்மிஞ்ச ஏதானி பதிட்டி²தானி, அராவ நாப்⁴யா ஸுஸமோஹிதானி;

    Yasmiñca etāni patiṭṭhitāni, arāva nābhyā susamohitāni;

    சதுப்³பி⁴ த⁴ம்மேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே’’தி. (ஜா॰ 1.10.32);

    Catubbhi dhammehi samaṅgibhūtaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.32);

    தத்த² ஏதானீதி ஏதானி சத்தாரிபி கு³ணஜாதானி யஸ்மிங் புக்³க³லே ஸகடனாபி⁴யங் ஸுட்டு² ஸமோஹிதானி அரா விய பதிட்டி²தானி, சதூஹிபேதேஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் புக்³க³லங் பண்டி³தா ‘‘ஸமண’’ந்தி ஆஹு லோகேதி.

    Tattha etānīti etāni cattāripi guṇajātāni yasmiṃ puggale sakaṭanābhiyaṃ suṭṭhu samohitāni arā viya patiṭṭhitāni, catūhipetehi dhammehi samannāgataṃ puggalaṃ paṇḍitā ‘‘samaṇa’’nti āhu loketi.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ சதுன்னம்பி ஸீலங் ஏகஸமமேவ அகாஸி. தங் ஸுத்வா சத்தாரோபி ராஜானோ தஸ்ஸ துட்டா² து²திங் கரொந்தா இமங் கா³த²மாஹங்ஸு –

    Evaṃ mahāsatto catunnampi sīlaṃ ekasamameva akāsi. Taṃ sutvā cattāropi rājāno tassa tuṭṭhā thutiṃ karontā imaṃ gāthamāhaṃsu –

    ‘‘துவஞ்ஹி ஸெட்டோ² த்வமனுத்தரோஸி, த்வங் த⁴ம்மகூ³ த⁴ம்மவிதூ³ ஸுமேதோ⁴;

    ‘‘Tuvañhi seṭṭho tvamanuttarosi, tvaṃ dhammagū dhammavidū sumedho;

    பஞ்ஞாய பஞ்ஹங் ஸமதி⁴க்³க³ஹெத்வா, அச்செ²ச்சி² தீ⁴ரோ விசிகிச்சி²தானி;

    Paññāya pañhaṃ samadhiggahetvā, acchecchi dhīro vicikicchitāni;

    அச்செ²ச்சி² கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானி, சுந்தோ³ யதா² நாக³த³ந்தங் க²ரேனா’’தி. (ஜா॰ 1.10.33).

    Acchecchi kaṅkhaṃ vicikicchitāni, cundo yathā nāgadantaṃ kharenā’’ti. (jā. 1.10.33).

    தத்த² த்வமனுத்தரோஸீதி த்வங் அனுத்தரோ அஸி, நத்தி² தயா உத்தரிதரோ நாம. த⁴ம்மகூ³தி த⁴ம்மஸ்ஸ கோ³பகோ சேவ த⁴ம்மஞ்ஞூ ச. த⁴ம்மவிதூ³தி பாகடத⁴ம்மோ. ஸுமேதோ⁴தி ஸுந்த³ரபஞ்ஞோ பஞ்ஞாயாதி அத்தனோ பஞ்ஞாய அம்ஹாகங் பஞ்ஹங் ஸுட்டு² அதி⁴க³ண்ஹித்வா ‘‘இத³மெத்த² காரண’’ந்தி யதா²பூ⁴தங் ஞத்வா. அச்செ²ச்சீ²தி த்வங் தீ⁴ரோ அம்ஹாகங் விசிகிச்சி²தானி சி²ந்தி³, ஏவங் சி²ந்த³ந்தோ ச ‘‘சி²ந்த³ஜ்ஜ கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானீ’’தி இத³ங் அம்ஹாகங் ஆயாசனங் ஸம்பாதெ³ந்தோ அச்செ²ச்சி² கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானி . சுந்தோ³ யதா² நாக³த³ந்தங் க²ரேனாதி யதா² த³ந்தகாரோ ககசேன ஹத்தி²த³ந்தங் சி²ந்தெ³ய்ய, ஏவங் சி²ந்தீ³தி அத்தோ².

    Tattha tvamanuttarosīti tvaṃ anuttaro asi, natthi tayā uttaritaro nāma. Dhammagūti dhammassa gopako ceva dhammaññū ca. Dhammavidūti pākaṭadhammo. Sumedhoti sundarapañño paññāyāti attano paññāya amhākaṃ pañhaṃ suṭṭhu adhigaṇhitvā ‘‘idamettha kāraṇa’’nti yathābhūtaṃ ñatvā. Acchecchīti tvaṃ dhīro amhākaṃ vicikicchitāni chindi, evaṃ chindanto ca ‘‘chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitānī’’ti idaṃ amhākaṃ āyācanaṃ sampādento acchecchi kaṅkhaṃ vicikicchitāni . Cundo yathā nāgadantaṃ kharenāti yathā dantakāro kakacena hatthidantaṃ chindeyya, evaṃ chindīti attho.

    ஏவங் தே சத்தாரோபி ராஜானோ தஸ்ஸ பஞ்ஹப்³யாகரணேன துட்ட²மானஸா அஹேஸுங். அத² நங் ஸக்கோ தி³ப்³ப³து³கூலேன பூஜேஸி, க³ருளோ ஸுவண்ணமாலாய, வருணோ நாக³ராஜா மணினா, த⁴னஞ்சயராஜா க³வஸஹஸ்ஸாதீ³ஹி பூஜேஸி. தேனேவாஹ –

    Evaṃ te cattāropi rājāno tassa pañhabyākaraṇena tuṭṭhamānasā ahesuṃ. Atha naṃ sakko dibbadukūlena pūjesi, garuḷo suvaṇṇamālāya, varuṇo nāgarājā maṇinā, dhanañcayarājā gavasahassādīhi pūjesi. Tenevāha –

    ‘‘நீலுப்பலாப⁴ங் விமலங் அனக்³க⁴ங், வத்த²ங் இத³ங் தூ⁴மஸமானவண்ணங்;

    ‘‘Nīluppalābhaṃ vimalaṃ anagghaṃ, vatthaṃ idaṃ dhūmasamānavaṇṇaṃ;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே த⁴ம்மபூஜாய தீ⁴ர.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    ‘‘ஸுவண்ணமாலங் ஸதபத்தபு²ல்லிதங், ஸகேஸரங் ரத்னஸஹஸ்ஸமண்டி³தங்;

    ‘‘Suvaṇṇamālaṃ satapattaphullitaṃ, sakesaraṃ ratnasahassamaṇḍitaṃ;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே த⁴ம்மபூஜாய தீ⁴ர.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    ‘‘மணிங் அனக்³க⁴ங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸரங், கண்டா²வஸத்தங் மணிபூ⁴ஸிதங் மே;

    ‘‘Maṇiṃ anagghaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, kaṇṭhāvasattaṃ maṇibhūsitaṃ me;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே த⁴ம்மபூஜாய தீ⁴ர.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    ‘‘க³வங் ஸஹஸ்ஸங் உஸப⁴ஞ்ச நாக³ங், ஆஜஞ்ஞயுத்தே ச ரதே² த³ஸ இமே;

    ‘‘Gavaṃ sahassaṃ usabhañca nāgaṃ, ājaññayutte ca rathe dasa ime;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே கா³மவரானி ஸோளஸா’’தி. (ஜா॰ 1.10.34-37);

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te gāmavarāni soḷasā’’ti. (jā. 1.10.34-37);

    ஏவங் ஸக்காத³யோ மஹாஸத்தங் பூஜெத்வா ஸகட்டா²னமேவ அக³மிங்ஸு.

    Evaṃ sakkādayo mahāsattaṃ pūjetvā sakaṭṭhānameva agamiṃsu.

    சதுபோஸத²கண்ட³ங் நிட்டி²தங்.

    Catuposathakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.

    தோ³ஹளகண்ட³ங்

    Dohaḷakaṇḍaṃ

    தேஸு நாக³ராஜஸ்ஸ ப⁴ரியா விமலாதே³வீ நாம. ஸா தஸ்ஸ கீ³வாய பிளந்த⁴னமணிங் அபஸ்ஸந்தீ புச்சி² ‘‘தே³வ, கஹங் பன தே மணீ’’தி? ‘‘ப⁴த்³தே³, சந்த³ப்³ராஹ்மணபுத்தஸ்ஸ விது⁴ரபண்டி³தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா பஸன்னசித்தோ அஹங் தேன மணினா தங் பூஜேஸிங். ந கேவலஞ்ச அஹமேவ, ஸக்கோபி தங் தி³ப்³ப³து³கூலேன பூஜேஸி, ஸுபண்ணராஜா ஸுவண்ணமாலாய, த⁴னஞ்சயராஜா க³வஸ்ஸஸஹஸ்ஸாதீ³ஹி பூஜேஸீ’’தி. ‘‘த⁴ம்மகதி²கோ ஸோ, தே³வா’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, கிங் வதே³ஸி, ஜம்பு³தீ³பதலே பு³த்³து⁴ப்பாதோ³ விய பவத்ததி, ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஏகஸதராஜானோ தஸ்ஸ மது⁴ரத⁴ம்மகதா²ய ப³ஜ்ஜி²த்வா ஹத்தி²கந்தவீணாஸரேன பலுத்³த⁴மத்தவாரணா விய அத்தனோ அத்தனோ ரஜ்ஜானி க³ந்துங் ந இச்ச²ந்தி, ஏவரூபோ ஸோ மது⁴ரத⁴ம்மகதி²கோ’’தி தஸ்ஸ கு³ணங் வண்ணேஸி. ஸா விது⁴ரபண்டி³தஸ்ஸ கு³ணகத²ங் ஸுத்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸோதுகாமா ஹுத்வா சிந்தேஸி ‘‘ஸசாஹங் வக்கா²மி ‘தே³வ, தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸோதுகாமா, இத⁴ நங் ஆனேஹீ’தி, ந மேதங் ஆனெஸ்ஸதி. யங்னூனாஹங் ‘தஸ்ஸ மே ஹத³யே தோ³ஹளோ உப்பன்னோ’தி கி³லானாலயங் கரெய்ய’’ந்தி. ஸா ததா² கத்வா ஸிரக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா அத்தனோ பரிசாரிகானங் ஸஞ்ஞங் த³த்வா ஸிரிஸயனே நிபஜ்ஜி. நாக³ராஜா உபட்டா²னவேலாய தங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘கஹங் விமலா’’தி பரிசாரிகாயோ புச்சி²த்வா ‘‘கி³லானா, தே³வா’’தி வுத்தே உட்டா²யாஸனா தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸயனபஸ்ஸே நிஸீதி³த்வா ஸரீரங் பரிமஜ்ஜந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tesu nāgarājassa bhariyā vimalādevī nāma. Sā tassa gīvāya piḷandhanamaṇiṃ apassantī pucchi ‘‘deva, kahaṃ pana te maṇī’’ti? ‘‘Bhadde, candabrāhmaṇaputtassa vidhurapaṇḍitassa dhammakathaṃ sutvā pasannacitto ahaṃ tena maṇinā taṃ pūjesiṃ. Na kevalañca ahameva, sakkopi taṃ dibbadukūlena pūjesi, supaṇṇarājā suvaṇṇamālāya, dhanañcayarājā gavassasahassādīhi pūjesī’’ti. ‘‘Dhammakathiko so, devā’’ti. ‘‘Bhadde, kiṃ vadesi, jambudīpatale buddhuppādo viya pavattati, sakalajambudīpe ekasatarājāno tassa madhuradhammakathāya bajjhitvā hatthikantavīṇāsarena paluddhamattavāraṇā viya attano attano rajjāni gantuṃ na icchanti, evarūpo so madhuradhammakathiko’’ti tassa guṇaṃ vaṇṇesi. Sā vidhurapaṇḍitassa guṇakathaṃ sutvā tassa dhammakathaṃ sotukāmā hutvā cintesi ‘‘sacāhaṃ vakkhāmi ‘deva, tassa dhammakathaṃ sotukāmā, idha naṃ ānehī’ti, na metaṃ ānessati. Yaṃnūnāhaṃ ‘tassa me hadaye dohaḷo uppanno’ti gilānālayaṃ kareyya’’nti. Sā tathā katvā siragabbhaṃ pavisitvā attano paricārikānaṃ saññaṃ datvā sirisayane nipajji. Nāgarājā upaṭṭhānavelāya taṃ apassanto ‘‘kahaṃ vimalā’’ti paricārikāyo pucchitvā ‘‘gilānā, devā’’ti vutte uṭṭhāyāsanā tassā santikaṃ gantvā sayanapasse nisīditvā sarīraṃ parimajjanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    1346.

    1346.

    ‘‘பண்டு³ கிஸியாஸி து³ப்³ப³லா, வண்ணரூபங் ந தவேதி³ஸங் புரே;

    ‘‘Paṇḍu kisiyāsi dubbalā, vaṇṇarūpaṃ na tavedisaṃ pure;

    விமலே அக்கா²ஹி புச்சி²தா, கீதி³ஸீ துய்ஹங் ஸரீரவேத³னா’’தி.

    Vimale akkhāhi pucchitā, kīdisī tuyhaṃ sarīravedanā’’ti.

    தத்த² பண்டூ³தி பண்டு³பலாஸவண்ணா. கிஸியாதி கிஸா. து³ப்³ப³லாதி அப்பதா²மா. வண்ணரூபங் ந தவேதி³ஸங் புரேதி தவ வண்ணஸங்கா²தங் ரூபங் புரே ஏதி³ஸங் ந ஹோதி, நித்³தோ³ஸங் அனவஜ்ஜங், தங் இதா³னி பரிவத்தித்வா அமனுஞ்ஞஸபா⁴வங் ஜாதங். விமலேதி தங் ஆலபதி.

    Tattha paṇḍūti paṇḍupalāsavaṇṇā. Kisiyāti kisā. Dubbalāti appathāmā. Vaṇṇarūpaṃ na tavedisaṃ pureti tava vaṇṇasaṅkhātaṃ rūpaṃ pure edisaṃ na hoti, niddosaṃ anavajjaṃ, taṃ idāni parivattitvā amanuññasabhāvaṃ jātaṃ. Vimaleti taṃ ālapati.

    அத²ஸ்ஸ ஸா ஆசிக்க²ந்தீ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Athassa sā ācikkhantī dutiyaṃ gāthamāha –

    1347.

    1347.

    ‘‘த⁴ம்மோ மனுஜேஸு மாதீனங், தோ³ஹளோ நாம ஜனிந்த³ வுச்சதி;

    ‘‘Dhammo manujesu mātīnaṃ, dohaḷo nāma janinda vuccati;

    த⁴ம்மாஹடங் நாக³குஞ்ஜர, விது⁴ரஸ்ஸ ஹத³யாபி⁴பத்த²யே’’தி.

    Dhammāhaṭaṃ nāgakuñjara, vidhurassa hadayābhipatthaye’’ti.

    தத்த² த⁴ம்மோதி ஸபா⁴வோ. மாதீனந்தி இத்தீ²னங். ஜனிந்தா³தி நாக³ஜனஸ்ஸ இந்த³. த⁴ம்மாஹடங் நாக³குஞ்ஜர, விது⁴ரஸ்ஸ ஹத³யாபி⁴பத்த²யேதி நாக³ஸெட்ட², அஹங் த⁴ம்மேன ஸமேன அஸாஹஸிககம்மேன ஆஹடங் விது⁴ரஸ்ஸ ஹத³யங் அபி⁴பத்த²யாமி, தங் மே லப⁴மானாய ஜீவிதங் அத்தி², அலப⁴மானாய இதே⁴வ மரணந்தி தஸ்ஸ பஞ்ஞங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ –

    Tattha dhammoti sabhāvo. Mātīnanti itthīnaṃ. Janindāti nāgajanassa inda. Dhammāhaṭaṃ nāgakuñjara, vidhurassa hadayābhipatthayeti nāgaseṭṭha, ahaṃ dhammena samena asāhasikakammena āhaṭaṃ vidhurassa hadayaṃ abhipatthayāmi, taṃ me labhamānāya jīvitaṃ atthi, alabhamānāya idheva maraṇanti tassa paññaṃ sandhāyevamāha –

    தங் ஸுத்வா நாக³ராஜா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā nāgarājā tatiyaṃ gāthamāha –

    1348.

    1348.

    ‘‘சந்த³ங் கோ² த்வங் தோ³ஹளாயஸி, ஸூரியங் வா அத² வாபி மாலுதங்;

    ‘‘Candaṃ kho tvaṃ dohaḷāyasi, sūriyaṃ vā atha vāpi mālutaṃ;

    து³ல்லப⁴ஞ்ஹி விது⁴ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸனங், கோ விது⁴ரமித⁴ மானயிஸ்ஸதீ’’தி.

    Dullabhañhi vidhurassa dassanaṃ, ko vidhuramidha mānayissatī’’ti.

    தத்த² து³ல்லப⁴ஞ்ஹி விது⁴ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸனந்தி அஸமது⁴ரஸ்ஸ விது⁴ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸனமேவ து³ல்லப⁴ங். தஸ்ஸ ஹி ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜானோ த⁴ம்மிகங் ரக்கா²வரணகு³த்திங் பச்சுபட்டா²பெத்வா விசரந்தி, பஸ்ஸிதும்பி நங் கோசி ந லப⁴தி, தங் கோ இத⁴ ஆனயிஸ்ஸதீதி வத³தி.

    Tattha dullabhañhi vidhurassa dassananti asamadhurassa vidhurassa dassanameva dullabhaṃ. Tassa hi sakalajambudīpe rājāno dhammikaṃ rakkhāvaraṇaguttiṃ paccupaṭṭhāpetvā vicaranti, passitumpi naṃ koci na labhati, taṃ ko idha ānayissatīti vadati.

    ஸா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘அலப⁴மானாய மே இதே⁴வ மரண’’ந்தி பரிவத்தித்வா பிட்டி²ங் த³த்வா ஸாளககண்ணேன முக²ங் பித³ஹித்வா நிபஜ்ஜி. நாக³ராஜா அனத்தமனோ ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ஸயனபிட்டே² நிஸின்னோ ‘‘விமலா விது⁴ரபண்டி³தஸ்ஸ ஹத³யமங்ஸங் ஆஹராபேதீ’’தி ஸஞ்ஞீ ஹுத்வா ‘‘பண்டி³தஸ்ஸ ஹத³யங் அலப⁴ந்தியா விமலாய ஜீவிதங் நத்தி², கத²ங் நு கோ² தஸ்ஸ ஹத³யமங்ஸங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. அத²ஸ்ஸ தீ⁴தா இரந்த⁴தீ நாம நாக³கஞ்ஞா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தா மஹந்தேன ஸிரிவிலாஸேன பிது உபட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா பிதரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தா, ஸா தஸ்ஸ இந்த்³ரியவிகாரங் தி³ஸ்வா ‘‘தாத, அதிவிய தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோஸி, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி புச்ச²ந்தீ இமங் கா³த²மாஹ –
