Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[244] 4. விக³திச்ச²ஜாதகவண்ணனா
[244] 4. Vigaticchajātakavaṇṇanā
யங் பஸ்ஸதி ந தங் இச்ச²தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் பலாயிகங் பரிப்³பா³ஜகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸகலஜம்பு³தீ³பே படிவாத³ங் அலபி⁴த்வா ஸாவத்தி²ங் ஆக³ந்த்வா ‘‘கோ மயா ஸத்³தி⁴ங் வாத³ங் காதுங் ஸமத்தோ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி ஸுத்வா மஹாஜனபரிவுதோ ஜேதவனங் க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் சதுபரிஸமஜ்ஜே² த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் பஞ்ஹங் புச்சி². அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² தங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ‘‘ஏகங் நாம கி’’ந்தி பஞ்ஹங் புச்சி², ஸோ தங் கதே²துங் அஸக்கொந்தோ உட்டா²ய பலாயி. நிஸின்னபரிஸா ‘‘ஏகபதே³னேவ வோ, ப⁴ந்தே, பரிப்³பா³ஜகோ நிக்³க³ஹிதோ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘நாஹங், உபாஸகா, இதா³னேவேதங் ஏகபதே³னேவ நிக்³க³ண்ஹாமி, புப்³பே³பி நிக்³க³ண்ஹிங்யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yaṃpassati na taṃ icchatīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ palāyikaṃ paribbājakaṃ ārabbha kathesi. So kira sakalajambudīpe paṭivādaṃ alabhitvā sāvatthiṃ āgantvā ‘‘ko mayā saddhiṃ vādaṃ kātuṃ samattho’’ti pucchitvā ‘‘sammāsambuddho’’ti sutvā mahājanaparivuto jetavanaṃ gantvā bhagavantaṃ catuparisamajjhe dhammaṃ desentaṃ pañhaṃ pucchi. Athassa satthā taṃ vissajjetvā ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti pañhaṃ pucchi, so taṃ kathetuṃ asakkonto uṭṭhāya palāyi. Nisinnaparisā ‘‘ekapadeneva vo, bhante, paribbājako niggahito’’ti āhaṃsu. Satthā ‘‘nāhaṃ, upāsakā, idānevetaṃ ekapadeneva niggaṇhāmi, pubbepi niggaṇhiṃyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ காமே பஹாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா தீ³க⁴ரத்தங் ஹிமவந்தே வஸி. ஸோ பப்³ப³தா ஓருய்ஹ ஏகங் நிக³மகா³மங் நிஸ்ஸாய க³ங்கா³னிவத்தனே பண்ணஸாலாயங் வாஸங் கப்பேஸி. அதே²கோ பரிப்³பா³ஜகோ ஸகலஜம்பு³தீ³பே படிவாத³ங் அலபி⁴த்வா தங் நிக³மங் பத்வா ‘‘அத்தி² நு கோ² கோசி மயா ஸத்³தி⁴ங் வாத³ங் காதுங் ஸமத்தோ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அத்தீ²’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆனுபா⁴வங் ஸுத்வா மஹாஜனபரிவுதோ தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா நிஸீதி³. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘வண்ணக³ந்த⁴பரிபா⁴விதங் க³ங்கா³பானீயங் பிவிஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². பரிப்³பா³ஜகோ வாதே³ன ஒத்த²ரந்தோ ‘‘கா க³ங்கா³, வாலுகா க³ங்கா³, உத³கங் க³ங்கா³, ஓரிமதீரங் க³ங்கா³, பாரிமதீரங் க³ங்கா³’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘த்வங் பன, பரிப்³பா³ஜக, ட²பெத்வா உத³கங் வாலுகங் ஓரிமதீரங் பாரிமதீரஞ்ச கஹங் க³ங்க³ங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. பரிப்³பா³ஜகோ அப்படிபா⁴னோ ஹுத்வா உட்டா²ய பலாயி. தஸ்மிங் பலாதே போ³தி⁴ஸத்தோ நிஸின்னபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அவோச –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā dīgharattaṃ himavante vasi. So pabbatā oruyha ekaṃ nigamagāmaṃ nissāya gaṅgānivattane paṇṇasālāyaṃ vāsaṃ kappesi. Atheko paribbājako sakalajambudīpe paṭivādaṃ alabhitvā taṃ nigamaṃ patvā ‘‘atthi nu kho koci mayā saddhiṃ vādaṃ kātuṃ samattho’’ti pucchitvā ‘‘atthī’’ti bodhisattassa ānubhāvaṃ sutvā mahājanaparivuto tassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā paṭisanthāraṃ katvā nisīdi. Atha naṃ bodhisatto ‘‘vaṇṇagandhaparibhāvitaṃ gaṅgāpānīyaṃ pivissatī’’ti pucchi. Paribbājako vādena ottharanto ‘‘kā gaṅgā, vālukā gaṅgā, udakaṃ gaṅgā, orimatīraṃ gaṅgā, pārimatīraṃ gaṅgā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘tvaṃ pana, paribbājaka, ṭhapetvā udakaṃ vālukaṃ orimatīraṃ pārimatīrañca kahaṃ gaṅgaṃ labhissasī’’ti āha. Paribbājako appaṭibhāno hutvā uṭṭhāya palāyi. Tasmiṃ palāte bodhisatto nisinnaparisāya dhammaṃ desento imā gāthā avoca –
188.
188.
‘‘யங் பஸ்ஸதி ந தங் இச்ச²தி, யஞ்ச ந பஸ்ஸதி தங் கிரிச்ச²தி;
‘‘Yaṃ passati na taṃ icchati, yañca na passati taṃ kiricchati;
மஞ்ஞாமி சிரங் சரிஸ்ஸதி, ந ஹி தங் லச்ச²தி யங் ஸ இச்ச²தி.
Maññāmi ciraṃ carissati, na hi taṃ lacchati yaṃ sa icchati.
189.
189.
‘‘யங் லப⁴தி ந தேன துஸ்ஸதி, யஞ்ச பத்தே²தி லத்³த⁴ங் ஹீளேதி;
‘‘Yaṃ labhati na tena tussati, yañca pattheti laddhaṃ hīḷeti;
இச்சா² ஹி அனந்தகோ³சரா, விக³திச்சா²ன நமோ கரோமஸே’’தி.
Icchā hi anantagocarā, vigaticchāna namo karomase’’ti.
தத்த² யங் பஸ்ஸதீதி யங் உத³காதி³ங் பஸ்ஸதி, தங் க³ங்கா³தி ந இச்ச²தி. யஞ்ச ந பஸ்ஸதீதி யஞ்ச உத³காதி³வினிமுத்தங் க³ங்க³ங் ந பஸ்ஸதி, தங் கிரிச்ச²தி. மஞ்ஞாமி சிரங் சரிஸ்ஸதீதி அஹங் ஏவங் மஞ்ஞாமி – அயங் பரிப்³பா³ஜகோ ஏவரூபங் க³ங்க³ங் பரியேஸந்தோ சிரங் சரிஸ்ஸதி. யதா² வா உத³காதி³வினிமுத்தங் க³ங்க³ங், ஏவங் ரூபாதி³வினிமுத்தங் அத்தானம்பி பரியேஸந்தோ ஸங்ஸாரே சிரங் சரிஸ்ஸதி. ந ஹி தங் லச்ச²தீதி சிரங் சரந்தோபி யங் தங் ஏவரூபங் க³ங்க³ங் வா அத்தானங் வா இச்ச²தி, தங் ந லச்ச²தி. யங் லப⁴தீதி யங் உத³கங் வா ரூபாதி³ங் வா லப⁴தி, தேன ந துஸ்ஸதி. யஞ்ச பத்தே²தி லத்³த⁴ங் ஹீளேதீதி ஏவங் லத்³தே⁴ன அதுஸ்ஸந்தோ யங் யங் ஸம்பத்திங் பத்தே²தி, தங் தங் லபி⁴த்வா ‘‘கிங் ஏதாயா’’தி ஹீளேதி அவமஞ்ஞதி. இச்சா² ஹி அனந்தகோ³சராதி லத்³த⁴ங் ஹீளெத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆரம்மணங் இச்ச²னதோ அயங் இச்சா² நாம தண்ஹா அனந்தகோ³சரா. விக³திச்சா²ன நமோ கரோமஸேதி தஸ்மா யே விக³திச்சா² பு³த்³தா⁴த³யோ, தேஸங் மயங் நமக்காரங் கரோமாதி.
Tattha yaṃ passatīti yaṃ udakādiṃ passati, taṃ gaṅgāti na icchati. Yañca na passatīti yañca udakādivinimuttaṃ gaṅgaṃ na passati, taṃ kiricchati. Maññāmi ciraṃ carissatīti ahaṃ evaṃ maññāmi – ayaṃ paribbājako evarūpaṃ gaṅgaṃ pariyesanto ciraṃ carissati. Yathā vā udakādivinimuttaṃ gaṅgaṃ, evaṃ rūpādivinimuttaṃ attānampi pariyesanto saṃsāre ciraṃ carissati. Na hi taṃ lacchatīti ciraṃ carantopi yaṃ taṃ evarūpaṃ gaṅgaṃ vā attānaṃ vā icchati, taṃ na lacchati. Yaṃ labhatīti yaṃ udakaṃ vā rūpādiṃ vā labhati, tena na tussati. Yañca pattheti laddhaṃ hīḷetīti evaṃ laddhena atussanto yaṃ yaṃ sampattiṃ pattheti, taṃ taṃ labhitvā ‘‘kiṃ etāyā’’ti hīḷeti avamaññati. Icchā hi anantagocarāti laddhaṃ hīḷetvā aññamaññaṃ ārammaṇaṃ icchanato ayaṃ icchā nāma taṇhā anantagocarā. Vigaticchāna namo karomaseti tasmā ye vigaticchā buddhādayo, tesaṃ mayaṃ namakkāraṃ karomāti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பரிப்³பா³ஜகோ ஏதரஹி பரிப்³பா³ஜகோ அஹோஸி, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā paribbājako etarahi paribbājako ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
விக³திச்ச²ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Vigaticchajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 244. விக³திச்ச²ஜாதகங் • 244. Vigaticchajātakaṃ