Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [393] 8. விகா⁴ஸாத³ஜாதகவண்ணனா

    [393] 8. Vighāsādajātakavaṇṇanā

    ஸுஸுக²ங் வத ஜீவந்தீதி இத³ங் ஸத்தா² புப்³பா³ராமே விஹரந்தோ கேளிஸீலகே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தேஸு ஹி மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரேன பாஸாத³ங் கம்பெத்வா ஸங்வேஜிதேஸு த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² தேஸங் அகு³ணங் கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேதே கேளிஸீலகாயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Susukhaṃ vata jīvantīti idaṃ satthā pubbārāme viharanto keḷisīlake bhikkhū ārabbha kathesi. Tesu hi mahāmoggallānattherena pāsādaṃ kampetvā saṃvejitesu dhammasabhāyaṃ bhikkhū tesaṃ aguṇaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepete keḷisīlakāyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸக்கோ அஹோஸி. அத² அஞ்ஞதரஸ்மிங் காஸிககா³மே ஸத்த பா⁴தரோ காமேஸு தோ³ஸங் தி³ஸ்வா நிக்க²மித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா மஜ்ஜா²ரஞ்ஞே வஸந்தா யோகே³ யோக³ங் அகத்வா காயத³ள்ஹீப³ஹுலா ஹுத்வா நானப்பகாரங் கீளங் கீளந்தா சரிங்ஸு. ஸக்கோ தே³வராஜா ‘‘இமே ஸங்வேஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஸுகோ ஹுத்வா தேஸங் வஸனட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் ருக்கே² நிலீயித்வா தே ஸங்வேஜெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sakko ahosi. Atha aññatarasmiṃ kāsikagāme satta bhātaro kāmesu dosaṃ disvā nikkhamitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā majjhāraññe vasantā yoge yogaṃ akatvā kāyadaḷhībahulā hutvā nānappakāraṃ kīḷaṃ kīḷantā cariṃsu. Sakko devarājā ‘‘ime saṃvejessāmī’’ti suko hutvā tesaṃ vasanaṭṭhānaṃ āgantvā ekasmiṃ rukkhe nilīyitvā te saṃvejento paṭhamaṃ gāthamāha –

    122.

    122.

    ‘‘ஸுஸுக²ங் வத ஜீவந்தி, யே ஜனா விகா⁴ஸாதி³னோ;

    ‘‘Susukhaṃ vata jīvanti, ye janā vighāsādino;

    தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே பாஸங்ஸா, ஸம்பராயே ச ஸுக்³க³தீ’’தி.

    Diṭṭheva dhamme pāsaṃsā, samparāye ca suggatī’’ti.

    தத்த² விகா⁴ஸாதி³னோதி பு⁴த்தாதிரேகங் பு⁴ஞ்ஜந்தே ஸந்தா⁴யாஹ. தி³ட்டே²வ த⁴ம்மேதி யே ஏவரூபா, தே தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே பாஸங்ஸா, ஸம்பராயே ச தேஸங் ஸுக³தி ஹோதி, ஸக்³கே³ உப்பஜ்ஜந்தீதி அதி⁴ப்பாயேன வத³தி.

    Tattha vighāsādinoti bhuttātirekaṃ bhuñjante sandhāyāha. Diṭṭheva dhammeti ye evarūpā, te diṭṭheva dhamme pāsaṃsā, samparāye ca tesaṃ sugati hoti, sagge uppajjantīti adhippāyena vadati.

    அத² தேஸு ஏகோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அவஸேஸே ஆமந்தெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Atha tesu eko tassa vacanaṃ sutvā avasese āmantetvā dutiyaṃ gāthamāha –

    123.

    123.

    ‘‘ஸுகஸ்ஸ பா⁴ஸமானஸ்ஸ, ந நிஸாமேத² பண்டி³தா;

    ‘‘Sukassa bhāsamānassa, na nisāmetha paṇḍitā;

    இத³ங் ஸுணாத² ஸோத³ரியா, அம்ஹேவாயங் பஸங்ஸதீ’’தி.

    Idaṃ suṇātha sodariyā, amhevāyaṃ pasaṃsatī’’ti.

    தத்த² பா⁴ஸமானஸ்ஸாதி மானுஸிகாய வாசாய ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ந நிஸாமேதா²தி ந ஸுணாத². இத³ங் ஸுணாதா²தி இத³மஸ்ஸ வசனங் ஸுணாத². ஸோத³ரியாதி ஸமானே உத³ரே வுத்த²பா⁴வேன தே ஆலபந்தோ ஆஹ.

    Tattha bhāsamānassāti mānusikāya vācāya bhaṇantassa. Na nisāmethāti na suṇātha. Idaṃ suṇāthāti idamassa vacanaṃ suṇātha. Sodariyāti samāne udare vutthabhāvena te ālapanto āha.

    அத² நே படிக்கி²பந்தோ ஸுகோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Atha ne paṭikkhipanto suko tatiyaṃ gāthamāha –

    124.

    124.

    ‘‘நாஹங் தும்ஹே பஸங்ஸாமி, குணபாதா³ ஸுணாத² மே;

    ‘‘Nāhaṃ tumhe pasaṃsāmi, kuṇapādā suṇātha me;

    உச்சி²ட்ட²போ⁴ஜினோ தும்ஹே, ந தும்ஹே விகா⁴ஸாதி³னோ’’தி.

    Ucchiṭṭhabhojino tumhe, na tumhe vighāsādino’’ti.

    தத்த² குணபாதா³தி குணபகா²த³காதி தே ஆலபதி.

    Tattha kuṇapādāti kuṇapakhādakāti te ālapati.

    தே தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸப்³பே³பி சதுத்த²ங் கா³த²மாஹங்ஸு –

    Te tassa vacanaṃ sutvā sabbepi catutthaṃ gāthamāhaṃsu –

    125.

    125.

    ‘‘ஸத்தவஸ்ஸா பப்³ப³ஜிதா, மஜ்ஜா²ரஞ்ஞே ஸிக²ண்டி³னோ;

    ‘‘Sattavassā pabbajitā, majjhāraññe sikhaṇḍino;

    விகா⁴ஸேனேவ யாபெந்தா, மயஞ்சே போ⁴தோ கா³ரய்ஹா;

    Vighāseneva yāpentā, mayañce bhoto gārayhā;

    கே நு போ⁴தோ பஸங்ஸியா’’தி.

    Ke nu bhoto pasaṃsiyā’’ti.

    தத்த² ஸிக²ண்டி³னோதி சூளாய ஸமன்னாக³தா. விகா⁴ஸேனேவாதி எத்தகங் காலங் ஸத்த வஸ்ஸானி ஸீஹப்³யக்³க⁴விகா⁴ஸேனேவ யாபெந்தா யதி³ போ⁴தோ கா³ரய்ஹா, அத² கே நு தே பஸங்ஸியாதி.

    Tattha sikhaṇḍinoti cūḷāya samannāgatā. Vighāsenevāti ettakaṃ kālaṃ satta vassāni sīhabyagghavighāseneva yāpentā yadi bhoto gārayhā, atha ke nu te pasaṃsiyāti.

    தே லஜ்ஜாபெந்தோ மஹாஸத்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Te lajjāpento mahāsatto pañcamaṃ gāthamāha –

    126.

    126.

    ‘‘தும்ஹே ஸீஹானங் ப்³யக்³கா⁴னங், வாளானஞ்சாவஸிட்ட²கங்;

    ‘‘Tumhe sīhānaṃ byagghānaṃ, vāḷānañcāvasiṭṭhakaṃ;

    உச்சி²ட்டே²னேவ யாபெந்தா, மஞ்ஞிவ்ஹோ விகா⁴ஸாதி³னோ’’தி.

    Ucchiṭṭheneva yāpentā, maññivho vighāsādino’’ti.

    தத்த² வாளானஞ்சாவஸிட்ட²கந்தி ஸேஸவாளமிகா³னஞ்ச அவஸிட்ட²கங் உச்சி²ட்ட²போ⁴ஜனங்.

    Tattha vāḷānañcāvasiṭṭhakanti sesavāḷamigānañca avasiṭṭhakaṃ ucchiṭṭhabhojanaṃ.

    தங் ஸுத்வா தாபஸா ‘‘ஸசே மயங் ந விகா⁴ஸாதா³, அத² கே சரஹி தே விகா⁴ஸாதா³’’தி? அத² தேஸங் ஸோ தமத்த²ங் ஆசிக்க²ந்தோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā tāpasā ‘‘sace mayaṃ na vighāsādā, atha ke carahi te vighāsādā’’ti? Atha tesaṃ so tamatthaṃ ācikkhanto chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    127.

    127.

    ‘‘யே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ, அஞ்ஞஸ்ஸ வா வனிப்³பி³னோ;

    ‘‘Ye brāhmaṇassa samaṇassa, aññassa vā vanibbino;

    த³த்வாவ ஸேஸங் பு⁴ஞ்ஜந்தி, தே ஜனா விகா⁴ஸாதி³னோ’’தி.

    Datvāva sesaṃ bhuñjanti, te janā vighāsādino’’ti.

    தத்த² வனிப்³பி³னோதி தங் தங் ப⁴ண்ட³ங் யாசனகஸ்ஸ. ஏவங் தே லஜ்ஜாபெத்வா மஹாஸத்தோ ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.

    Tattha vanibbinoti taṃ taṃ bhaṇḍaṃ yācanakassa. Evaṃ te lajjāpetvā mahāsatto sakaṭṭhānameva gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸத்த பா⁴தரோ இமே கேளிஸீலகா பி⁴க்கூ² அஹேஸுங், ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā satta bhātaro ime keḷisīlakā bhikkhū ahesuṃ, sakko pana ahameva ahosi’’nti.

    விகா⁴ஸாத³ஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.

    Vighāsādajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 393. விகா⁴ஸாத³ஜாதகங் • 393. Vighāsādajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact