Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா
7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā
365. ஸத்தமே ஏவங்னாமகே நக³ரேதி கோஸம்பீ³னாமகே. தஸ்ஸ கிர நக³ரஸ்ஸ ஆராமபொக்க²ரணீஆதீ³ஸு தேஸு தேஸு டா²னேஸு கோஸம்ப³ருக்கா²வ உஸ்ஸன்னா அஹேஸுங், தஸ்மா கோஸம்பீ³தி ஸங்க்²யங் அக³மாஸி. குஸும்ப³ஸ்ஸ நாம இஸினோ அஸ்ஸமதோ அவிதூ³ரே மாபிதத்தாதி ஏகே. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – குஸும்ப³ஸ்ஸ இஸினோ நிவாஸபூ⁴மி கோஸம்பீ³, தஸ்ஸ ச அவிதூ³ரே ப⁴வத்தா நக³ரங் கோஸம்பீ³தி ஸங்க்²யங் க³தந்தி. கோ⁴ஸிதனாமகேன கிர ஸெட்டி²னா ஸோ காரிதோதி எத்த² கோ கோ⁴ஸிதஸெட்டி², கத²ஞ்சானேன ஸோ ஆராமோ காரிதோதி? புப்³பே³ கிர அத்³தி³லரட்ட²ங் நாம அஹோஸி. ததோ கோதூஹலகோ நாம த³லித்³தோ³ சா²தகப⁴யேன ஸபுத்ததா³ரோ ஸுபி⁴க்க²ங் ரட்ட²ங் க³ச்ச²ந்தோ புத்தங் வஹிதுங் அஸக்கொந்தோ ச²ட்³டெ³த்வா அக³மாஸி. மாதா நிவத்தித்வா தங் க³ஹெத்வா க³தா. தே ஏகங் கோ³பாலககா³மங் பவிஸிங்ஸு. கோ³பாலகானஞ்ச ததா³ ப³ஹுபாயாஸோ படியத்தோ ஹோதி, ததோ பாயாஸங் லபி⁴த்வா பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. அத² ஸோ புரிஸோ ப³ஹுதரங் பாயாஸங் பு⁴த்தோ ஜீராபேதுங் அஸக்கொந்தோ ரத்திபா⁴கே³ காலங் கத்வா தத்தே²வ ஸுனகி²யா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா குக்குரோ ஜாதோ, ஸோ கோ³பாலகஸ்ஸ பியோ அஹோஸி. கோ³பாலகோ ச பச்சேகபு³த்³த⁴ங் உபட்டா²தி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴பி ப⁴த்தகிச்சகாலே குக்குரஸ்ஸ ஏகங் பிண்ட³ங் தே³தி. ஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ ஸினேஹங் உப்பாதெ³த்வா கோ³பாலகேன ஸத்³தி⁴ங் பண்ணஸாலம்பி க³ச்ச²தி, கோ³பாலகே அஸன்னிஹிதே ப⁴த்தவேலாயங் ஸயமேவ க³ந்த்வா காலாரோசனத்த²ங் பண்ணஸாலத்³வாரே பு⁴ஸ்ஸதி, அந்தராமக்³கே³பி சண்ட³மிகே³ தி³ஸ்வா பு⁴ஸ்ஸித்வா பலாபேதி. ஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ முது³கேன சித்தேன காலங் கத்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தி. தத்ராஸ்ஸ ‘‘கோ⁴ஸகதே³வபுத்தோ’’த்வேவ நாமங் அஹோஸி.
365. Sattame evaṃnāmake nagareti kosambīnāmake. Tassa kira nagarassa ārāmapokkharaṇīādīsu tesu tesu ṭhānesu kosambarukkhāva ussannā ahesuṃ, tasmā kosambīti saṅkhyaṃ agamāsi. Kusumbassa nāma isino assamato avidūre māpitattāti eke. Idaṃ vuttaṃ hoti – kusumbassa isino nivāsabhūmi kosambī, tassa ca avidūre bhavattā nagaraṃ kosambīti saṅkhyaṃ gatanti. Ghositanāmakena kira seṭṭhinā so kāritoti ettha ko ghositaseṭṭhi, kathañcānena so ārāmo kāritoti? Pubbe kira addilaraṭṭhaṃ nāma ahosi. Tato kotūhalako nāma daliddo chātakabhayena saputtadāro subhikkhaṃ raṭṭhaṃ gacchanto puttaṃ vahituṃ asakkonto chaḍḍetvā agamāsi. Mātā nivattitvā taṃ gahetvā gatā. Te ekaṃ gopālakagāmaṃ pavisiṃsu. Gopālakānañca tadā bahupāyāso paṭiyatto hoti, tato pāyāsaṃ labhitvā bhuñjiṃsu. Atha so puriso bahutaraṃ pāyāsaṃ bhutto jīrāpetuṃ asakkonto rattibhāge kālaṃ katvā tattheva sunakhiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā kukkuro jāto, so gopālakassa piyo ahosi. Gopālako ca paccekabuddhaṃ upaṭṭhāti. Paccekabuddhopi bhattakiccakāle kukkurassa ekaṃ piṇḍaṃ deti. So paccekabuddhe sinehaṃ uppādetvā gopālakena saddhiṃ paṇṇasālampi gacchati, gopālake asannihite bhattavelāyaṃ sayameva gantvā kālārocanatthaṃ paṇṇasāladvāre bhussati, antarāmaggepi caṇḍamige disvā bhussitvā palāpeti. So paccekabuddhe mudukena cittena kālaṃ katvā devaloke nibbatti. Tatrāssa ‘‘ghosakadevaputto’’tveva nāmaṃ ahosi.
ஸோ தே³வலோகதோ சவித்வா கோஸம்பி³யங் ஏகஸ்மிங் குலக⁴ரே நிப்³ப³த்தி. தங் அபுத்தகோ கிர ஸெட்டி² தஸ்ஸ மாதாபிதூனங் த⁴னங் த³த்வா புத்தங் கத்வா அக்³க³ஹேஸி. அத² அத்தனோ புத்தே ஜாதே ஸத்தக்க²த்துங் கா⁴தாபேதுங் உபக்கமி. ஸோ புஞ்ஞவந்ததாய ஸத்தஸுபி டா²னேஸு மரணங் அப்பத்வா அவஸானே ஏகாய ஸெட்டி²தீ⁴தாய வெய்யத்தியேன லத்³த⁴ஜீவிகோ அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன ஸெட்டி²ட்டா²னங் பத்வா கோ⁴ஸிதஸெட்டி² நாம ஜாதோ. அஞ்ஞேபி கோஸம்பி³யங் குக்குடஸெட்டி², பாவாரியஸெட்டீ²தி த்³வே ஸெட்டி²னோ அத்தி², இமினா ஸத்³தி⁴ங் தயோ அஹேஸுங்.
So devalokato cavitvā kosambiyaṃ ekasmiṃ kulaghare nibbatti. Taṃ aputtako kira seṭṭhi tassa mātāpitūnaṃ dhanaṃ datvā puttaṃ katvā aggahesi. Atha attano putte jāte sattakkhattuṃ ghātāpetuṃ upakkami. So puññavantatāya sattasupi ṭhānesu maraṇaṃ appatvā avasāne ekāya seṭṭhidhītāya veyyattiyena laddhajīviko aparabhāge pitu accayena seṭṭhiṭṭhānaṃ patvā ghositaseṭṭhi nāma jāto. Aññepi kosambiyaṃ kukkuṭaseṭṭhi, pāvāriyaseṭṭhīti dve seṭṭhino atthi, iminā saddhiṃ tayo ahesuṃ.
தேன ச ஸமயேன தேஸங் ஸஹாயகானங் ஸெட்டீ²னங் குலூபகா பஞ்சஸதா இஸயோ பப்³ப³தபாதே³ வஸிங்ஸு. தே காலேன காலங் லோணம்பி³லஸேவனத்த²ங் மனுஸ்ஸபத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி. அதே²கஸ்மிங் வாரே கி³ம்ஹஸமயே மனுஸ்ஸபத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தா நிருத³கங் மஹாகந்தாரங் அதிக்கமித்வா கந்தாரபரியோஸானே மஹந்தங் நிக்³ரோத⁴ருக்க²ங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸுங் ‘‘யாதி³ஸோ அயங் ருக்கோ², அத்³தா⁴ எத்த² மஹேஸக்கா²ய தே³வதாய ப⁴விதப்³ப³ங், ஸாது⁴ வதஸ்ஸ, ஸசே நோ பானீயங் வா பரிபோ⁴ஜனீயங் வா த³தெ³ய்யா’’தி. தே³வதா இஸீனங் அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா ‘‘இமேஸங் ஸங்க³ஹங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன விடபந்தரதோ நங்க³லஸீஸமத்தங் உத³கதா⁴ரங் பவத்தேஸி. இஸிக³ணோ ரஜதக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸங் உத³கவட்டிங் தி³ஸ்வா அத்தனோ பா⁴ஜனேஹி உத³கங் க³ஹெத்வா பரிபோ⁴க³ங் கத்வா சிந்தேஸி ‘‘தே³வதாய அம்ஹாகங் பரிபோ⁴கு³த³கங் தி³ன்னங், இத³ங் பன அகா³மகங் மஹாரஞ்ஞங், ஸாது⁴ வதஸ்ஸ, ஸசே நோ ஆஹாரம்பி த³தெ³ய்யா’’தி. தே³வதா இஸீனங் உபகப்பனவஸேன தி³ப்³பா³னி யாகு³க²ஜ்ஜகாதீ³னி த³த்வா ஸந்தப்பேஸி.
Tena ca samayena tesaṃ sahāyakānaṃ seṭṭhīnaṃ kulūpakā pañcasatā isayo pabbatapāde vasiṃsu. Te kālena kālaṃ loṇambilasevanatthaṃ manussapathaṃ āgacchanti. Athekasmiṃ vāre gimhasamaye manussapathaṃ āgacchantā nirudakaṃ mahākantāraṃ atikkamitvā kantārapariyosāne mahantaṃ nigrodharukkhaṃ disvā cintesuṃ ‘‘yādiso ayaṃ rukkho, addhā ettha mahesakkhāya devatāya bhavitabbaṃ, sādhu vatassa, sace no pānīyaṃ vā paribhojanīyaṃ vā dadeyyā’’ti. Devatā isīnaṃ ajjhāsayaṃ viditvā ‘‘imesaṃ saṅgahaṃ karissāmī’’ti attano ānubhāvena viṭapantarato naṅgalasīsamattaṃ udakadhāraṃ pavattesi. Isigaṇo rajatakkhandhasadisaṃ udakavaṭṭiṃ disvā attano bhājanehi udakaṃ gahetvā paribhogaṃ katvā cintesi ‘‘devatāya amhākaṃ paribhogudakaṃ dinnaṃ, idaṃ pana agāmakaṃ mahāraññaṃ, sādhu vatassa, sace no āhārampi dadeyyā’’ti. Devatā isīnaṃ upakappanavasena dibbāni yāgukhajjakādīni datvā santappesi.
இஸயோ சிந்தயிங்ஸு ‘‘தே³வதாய அம்ஹாகங் பரிபோ⁴கு³த³கம்பி போ⁴ஜனம்பி ஸப்³ப³ங் தி³ன்னங், ஸாது⁴ வதஸ்ஸ , ஸசே நோ அத்தானங் த³ஸ்ஸெய்யா’’தி. தே³வதா தேஸங் அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா உபட்³ட⁴காயங் த³ஸ்ஸேஸி. தே³வதே மஹதீ தே ஸம்பத்தி, கிங் கம்மங் கத்வா இமங் ஸம்பத்திங் அதி⁴க³தாஸீதி. நாதிமஹந்தங் பரித்தகங் கம்மங் கத்வாதி. உபட்³டு⁴போஸத²கம்மங் நிஸ்ஸாய ஹி தே³வதாய ஸம்பத்தி லத்³தா⁴. அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கிர கே³ஹே அயங் தே³வபுத்தோ கம்மகாரோ அஹோஸி. ஸெட்டி²ஸ்ஸ ஹி கே³ஹே உபோஸத²தி³வஸேஸு அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகாரே உபாதா³ய ஸப்³போ³ ஜனோ உபோஸதி²கோ ஹோதி. ஏகதி³வஸங் அயங் கம்மகாரோ ஏககோவ பாதோ உட்டா²ய கம்மந்தங் க³தோ. மஹாஸெட்டி² நிவாபங் லப⁴மானமனுஸ்ஸே ஸல்லக்கெ²ந்தோ ஏதஸ்ஸேவேகஸ்ஸ அரஞ்ஞங் க³தபா⁴வங் ஞத்வா அஸ்ஸ ஸாயமாஸத்தா²ய நிவாபங் அதா³ஸி. ப⁴த்தகாரதா³ஸீ ஏகஸ்ஸேவ ப⁴த்தங் பசித்வா அரஞ்ஞதோ ஆக³தஸ்ஸ ப⁴த்தங் வட்³டெ⁴த்வா அதா³ஸி. கம்மகாரோ சிந்தயி ‘‘அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு இமஸ்மிங் காலே கே³ஹங் ஏகஸத்³த³ங் அஹோஸி, அஜ்ஜ அதிவிய ஸன்னிஸின்னங், கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி. தஸ்ஸ ஸா ஆசிக்கி² ‘‘அஜ்ஜ இமஸ்மிங் கே³ஹே ஸப்³பே³ மனுஸ்ஸா உபோஸதி²கா, மஹாஸெட்டி² துய்ஹேவேகஸ்ஸ நிவாபங் அதா³ஸீ’’தி. ஏவங் அம்மாதி. ஆம ஸாமீதி. ‘‘இமஸ்மிங் காலே உபோஸத²ங் ஸமாதி³ன்னஸ்ஸ உபோஸத²கம்மங் ஹோதி, ந ஹோதீ’’தி மஹாஸெட்டி²ங் புச்ச² அம்மாதி. தாய க³ந்த்வா புச்சி²தோ மஹாஸெட்டி² ஆஹ – ‘‘ஸகலஉபோஸத²கம்மங் ந ஹோதி, உபட்³ட⁴கம்மங் பன ஹோதி, உபோஸதி²கோ ஹோதீ’’தி. கம்மகாரோ ப⁴த்தங் அபு⁴ஞ்ஜித்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா உபோஸதி²கோ ஹுத்வா வஸனட்டா²னங் க³ஹெத்வா நிபஜ்ஜி. தஸ்ஸ ஆஹாரபரிக்கீ²ணகாயஸ்ஸ ரத்திங் வாதோ குப்பி. ஸோ பச்சூஸஸமயே காலங் கத்வா உபட்³டு⁴போஸத²கம்மனிஸ்ஸந்தே³ன மஹாவத்தனிஅடவித்³வாரே நிக்³ரோத⁴ருக்க²தே³வபுத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி.
Isayo cintayiṃsu ‘‘devatāya amhākaṃ paribhogudakampi bhojanampi sabbaṃ dinnaṃ, sādhu vatassa , sace no attānaṃ dasseyyā’’ti. Devatā tesaṃ ajjhāsayaṃ viditvā upaḍḍhakāyaṃ dassesi. Devate mahatī te sampatti, kiṃ kammaṃ katvā imaṃ sampattiṃ adhigatāsīti. Nātimahantaṃ parittakaṃ kammaṃ katvāti. Upaḍḍhuposathakammaṃ nissāya hi devatāya sampatti laddhā. Anāthapiṇḍikassa kira gehe ayaṃ devaputto kammakāro ahosi. Seṭṭhissa hi gehe uposathadivasesu antamaso dāsakammakāre upādāya sabbo jano uposathiko hoti. Ekadivasaṃ ayaṃ kammakāro ekakova pāto uṭṭhāya kammantaṃ gato. Mahāseṭṭhi nivāpaṃ labhamānamanusse sallakkhento etassevekassa araññaṃ gatabhāvaṃ ñatvā assa sāyamāsatthāya nivāpaṃ adāsi. Bhattakāradāsī ekasseva bhattaṃ pacitvā araññato āgatassa bhattaṃ vaḍḍhetvā adāsi. Kammakāro cintayi ‘‘aññesu divasesu imasmiṃ kāle gehaṃ ekasaddaṃ ahosi, ajja ativiya sannisinnaṃ, kiṃ nu kho eta’’nti. Tassa sā ācikkhi ‘‘ajja imasmiṃ gehe sabbe manussā uposathikā, mahāseṭṭhi tuyhevekassa nivāpaṃ adāsī’’ti. Evaṃ ammāti. Āma sāmīti. ‘‘Imasmiṃ kāle uposathaṃ samādinnassa uposathakammaṃ hoti, na hotī’’ti mahāseṭṭhiṃ puccha ammāti. Tāya gantvā pucchito mahāseṭṭhi āha – ‘‘sakalauposathakammaṃ na hoti, upaḍḍhakammaṃ pana hoti, uposathiko hotī’’ti. Kammakāro bhattaṃ abhuñjitvā mukhaṃ vikkhāletvā uposathiko hutvā vasanaṭṭhānaṃ gahetvā nipajji. Tassa āhāraparikkhīṇakāyassa rattiṃ vāto kuppi. So paccūsasamaye kālaṃ katvā upaḍḍhuposathakammanissandena mahāvattaniaṭavidvāre nigrodharukkhadevaputto hutvā nibbatti.
ஸோ தங் பவத்திங் இஸீனங் ஆரோசேஸி. இஸயோ புச்சி²ங்ஸு ‘‘தும்ஹேஹி மயங் ‘பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மோ ஸங்கோ⁴’தி அஸ்ஸுதபுப்³ப³ங் ஸாவிதா, உப்பன்னோ நு கோ² லோகே பு³த்³தோ⁴’’தி. ஆம, ப⁴ந்தே, உப்பன்னோதி. இதா³னி குஹிங் வஸதீதி. ஸாவத்தி²யங் நிஸ்ஸாய ஜேதவனே, ப⁴ந்தேதி. இஸயோ ‘‘திட்ட²த² தும்ஹே, மயங் ஸத்தா²ரங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஹட்ட²துட்டா² நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன கோஸம்பீ³னக³ரங் ஸம்பாபுணிங்ஸு. மஹாஸெட்டி²னோ ‘‘இஸயோ ஆக³தா’’தி பச்சுக்³க³மனங் கத்வா ‘‘ஸ்வே அம்ஹாகங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹத², ப⁴ந்தே’’தி நிமந்தெத்வா புனதி³வஸே இஸிக³ணஸ்ஸ மஹாதா³னங் அத³ங்ஸு. இஸயோ ‘‘பு⁴த்வாவ க³ச்சா²மா’’தி ஆபுச்சி²ங்ஸு. ப⁴ந்தே, தும்ஹே அஞ்ஞஸ்மிங் காலே ஏகம்பி மாஸங் த்³வேபி தயோபி சத்தாரோபி மாஸே வஸித்வா க³ச்ச²த², இமஸ்மிங் பன வாரே ஹிய்யோ ஆக³ந்த்வா ‘‘அஜ்ஜேவ க³ச்சா²மா’’தி வத³த², கிங் இத³ந்தி. ஆம க³ஹபதயோ பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ, ந கோ² பன ஸக்கா ஜீவிதந்தராயோ ஜானிதுங், தேன மயங் துரிதா க³ச்சா²மாதி . தேன ஹி, ப⁴ந்தே, மயம்பி ஆக³ச்சா²ம, அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங்யேவ க³ச்ச²தா²தி. ‘‘தும்ஹே அகா³ரியா நாம மஹாஜடா, திட்ட²த² தும்ஹே, மயங் புரேதரங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி நிக்க²மித்வா ஏகட்டா²னே த்³வே தி³வஸானி அவஸித்வா துரிதக³மனேன ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனவிஹாரே ஸத்து² ஸந்திகமேவ அக³மங்ஸு. தத்த² மது⁴ரத⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ஸப்³பே³வ பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு.
So taṃ pavattiṃ isīnaṃ ārocesi. Isayo pucchiṃsu ‘‘tumhehi mayaṃ ‘buddho dhammo saṅgho’ti assutapubbaṃ sāvitā, uppanno nu kho loke buddho’’ti. Āma, bhante, uppannoti. Idāni kuhiṃ vasatīti. Sāvatthiyaṃ nissāya jetavane, bhanteti. Isayo ‘‘tiṭṭhatha tumhe, mayaṃ satthāraṃ passissāmā’’ti haṭṭhatuṭṭhā nikkhamitvā anupubbena kosambīnagaraṃ sampāpuṇiṃsu. Mahāseṭṭhino ‘‘isayo āgatā’’ti paccuggamanaṃ katvā ‘‘sve amhākaṃ bhikkhaṃ gaṇhatha, bhante’’ti nimantetvā punadivase isigaṇassa mahādānaṃ adaṃsu. Isayo ‘‘bhutvāva gacchāmā’’ti āpucchiṃsu. Bhante, tumhe aññasmiṃ kāle ekampi māsaṃ dvepi tayopi cattāropi māse vasitvā gacchatha, imasmiṃ pana vāre hiyyo āgantvā ‘‘ajjeva gacchāmā’’ti vadatha, kiṃ idanti. Āma gahapatayo buddho loke uppanno, na kho pana sakkā jīvitantarāyo jānituṃ, tena mayaṃ turitā gacchāmāti . Tena hi, bhante, mayampi āgacchāma, amhehi saddhiṃyeva gacchathāti. ‘‘Tumhe agāriyā nāma mahājaṭā, tiṭṭhatha tumhe, mayaṃ puretaraṃ gamissāmā’’ti nikkhamitvā ekaṭṭhāne dve divasāni avasitvā turitagamanena sāvatthiṃ patvā jetavanavihāre satthu santikameva agamaṃsu. Tattha madhuradhammakathaṃ sutvā sabbeva pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu.
தேபி தயோ ஸெட்டி²னோ பஞ்சஹி பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி ஸப்பிமது⁴பா²ணிதாதீ³னி சேவ பட்டுண்ணது³கூலாதீ³னி ச ஆதா³ய கோஸம்பி³தோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனஸாமந்தே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² திண்ணம்பி ஸஹாயானங் மது⁴ரத⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி. தே ப³லவஸோமனஸ்ஸஜாதா ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா புனதி³வஸே மஹாதா³னங் அத³ங்ஸு, புன நிமந்தெத்வா புனதி³வஸேதி ஏவங் அட்³ட⁴மாஸங் தா³னங் த³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் ஜனபத³ங் ஆக³மனாய படிஞ்ஞங் தே³தா²’’தி பாத³மூலே நிபஜ்ஜிங்ஸு. ப⁴க³வா ‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரே கோ² க³ஹபதயோ ததா²க³தா அபி⁴ரமந்தீ’’தி ஆஹ. ‘‘எத்தாவதா படிஞ்ஞா தி³ன்னா நாம ஹோதீ’’தி க³ஹபதயோ ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘தி³ன்னா நோ ப⁴க³வதா படிஞ்ஞா’’தி பாத³மூலே நிபஜ்ஜித்வா த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா நிக்க²மித்வா அந்தராமக்³கே³ யோஜனே யோஜனே விஹாரங் காரெத்வா அனுபுப்³பே³ன கோஸம்பி³ங் பத்வா ‘‘லோகே பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ’’தி கத²யிங்ஸு. தயோ ஜனா அத்தனோ அத்தனோ ஆராமே மஹந்தங் த⁴னபரிச்சாக³ங் கத்வா ப⁴க³வதோ விஹாரே காராபேஸுங். தத்த² குக்குடஸெட்டி²னா காரிதோ குக்குடாராமோ நாம அஹோஸி. பாவாரிகஸெட்டி²னா அம்ப³வனே காரிதோ பாவாரிகம்ப³வனங் நாம. கோ⁴ஸிதேன காரிதோ கோ⁴ஸிதாராமோ நாம அஹோஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘கோ⁴ஸிதனாமகேன கிர ஸெட்டி²னா ஸோ காரிதோ’’தி.
Tepi tayo seṭṭhino pañcahi pañcahi sakaṭasatehi sappimadhuphāṇitādīni ceva paṭṭuṇṇadukūlādīni ca ādāya kosambito nikkhamitvā anupubbena sāvatthiṃ patvā jetavanasāmante khandhāvāraṃ bandhitvā satthu santikaṃ gantvā vanditvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Satthā tiṇṇampi sahāyānaṃ madhuradhammakathaṃ kathesi. Te balavasomanassajātā satthāraṃ nimantetvā punadivase mahādānaṃ adaṃsu, puna nimantetvā punadivaseti evaṃ aḍḍhamāsaṃ dānaṃ datvā ‘‘bhante, amhākaṃ janapadaṃ āgamanāya paṭiññaṃ dethā’’ti pādamūle nipajjiṃsu. Bhagavā ‘‘suññāgāre kho gahapatayo tathāgatā abhiramantī’’ti āha. ‘‘Ettāvatā paṭiññā dinnā nāma hotī’’ti gahapatayo sallakkhetvā ‘‘dinnā no bhagavatā paṭiññā’’ti pādamūle nipajjitvā dasabalaṃ vanditvā nikkhamitvā antarāmagge yojane yojane vihāraṃ kāretvā anupubbena kosambiṃ patvā ‘‘loke buddho uppanno’’ti kathayiṃsu. Tayo janā attano attano ārāme mahantaṃ dhanapariccāgaṃ katvā bhagavato vihāre kārāpesuṃ. Tattha kukkuṭaseṭṭhinā kārito kukkuṭārāmo nāma ahosi. Pāvārikaseṭṭhinā ambavane kārito pāvārikambavanaṃ nāma. Ghositena kārito ghositārāmo nāma ahosi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘ghositanāmakena kira seṭṭhinā so kārito’’ti.
யோ அபி⁴னிக்க²மனகாலே ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²ந்தோ, யஸ்ஸ ச ஸத்தா²ரா பரினிப்³பா³னகாலே ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³ ஆணத்தோ, தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘போ³தி⁴ஸத்தகாலே உபட்டா²கச²ன்னஸ்ஸா’’தி. இமினா ச யோ மஜ்ஜி²மனிகாயே ச²ன்னோவாத³ஸுத்தே (ம॰ நி॰ 3.389 ஆத³யோ) கி³லானோ ஹுத்வா த⁴ம்மஸேனாபதினா ஓவதி³யமானோபி மாரணந்திகவேத³னங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ திண்ஹேன ஸத்தே²ன கண்ட²னாளிங் சி²ந்தி³த்வா மரணப⁴யே உப்பன்னே க³தினிமித்தே ச உபட்டி²தே அத்தனோ புது²ஜ்ஜனபா⁴வங் ஞத்வா ஸங்விக்³கோ³ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா ஸங்கா²ரே பரிக்³க³ண்ஹந்தோ அரஹத்தங் பத்வா ஸமஸீஸீ ஹுத்வா பரினிப்³பா³யி, அயங் ஸோ ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. பூஜாவசனப்பயோகே³ கத்தரி ஸாமிவசனஸ்ஸபி இச்சி²தத்தா ஆஹ ‘‘கா³மஸ்ஸ வா பூஜித’’ந்தி. லக்க²ணங் பனெத்த² ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரதோ வேதி³தப்³ப³ங். ஏகேகோ கொட்டா²ஸோதி ஏகேகோ பா⁴கோ³.
Yo abhinikkhamanakāle saddhiṃ nikkhanto, yassa ca satthārā parinibbānakāle brahmadaṇḍo āṇatto, taṃ sandhāyāha ‘‘bodhisattakāle upaṭṭhākachannassā’’ti. Iminā ca yo majjhimanikāye channovādasutte (ma. ni. 3.389 ādayo) gilāno hutvā dhammasenāpatinā ovadiyamānopi māraṇantikavedanaṃ adhivāsetuṃ asakkonto tiṇhena satthena kaṇṭhanāḷiṃ chinditvā maraṇabhaye uppanne gatinimitte ca upaṭṭhite attano puthujjanabhāvaṃ ñatvā saṃviggo vipassanaṃ paṭṭhapetvā saṅkhāre pariggaṇhanto arahattaṃ patvā samasīsī hutvā parinibbāyi, ayaṃ so na hotīti dasseti. Pūjāvacanappayoge kattari sāmivacanassapi icchitattā āha ‘‘gāmassa vā pūjita’’nti. Lakkhaṇaṃ panettha saddasatthānusārato veditabbaṃ. Ekeko koṭṭhāsoti ekeko bhāgo.
366. கிரியதோ ஸமுட்டா²னபா⁴வோதி கேவலங் கிரியாமத்ததோ ஸமுட்டா²னபா⁴வங் படிக்கி²பதி, வத்து²னோ பன அதே³ஸனாய குடிகரணகிரியாய ச ஸமுட்டா²னதோ கிரியாகிரியதோ ஸமுட்டா²தீதி வேதி³தப்³ப³ங் . இமஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ பி⁴க்கூ² வா அனபி⁴னெய்யாதி எத்த² வா-ஸத்³தோ³ ‘‘அயங் வா ஸோ மஹானாகோ³’’திஆதீ³ஸு விய அவதா⁴ரணத்தோ²தி த³ட்ட²ப்³போ³.
366.Kiriyato samuṭṭhānabhāvoti kevalaṃ kiriyāmattato samuṭṭhānabhāvaṃ paṭikkhipati, vatthuno pana adesanāya kuṭikaraṇakiriyāya ca samuṭṭhānato kiriyākiriyato samuṭṭhātīti veditabbaṃ . Imasmiṃ sikkhāpade bhikkhū vā anabhineyyāti ettha vā-saddo ‘‘ayaṃ vā so mahānāgo’’tiādīsu viya avadhāraṇatthoti daṭṭhabbo.
விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³ங் • 7. Vihārakārasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā