Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா
7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā
365. ஸத்தமே பூஜாவசனப்பயோகே³ கத்தரி ஸாமிவசனஸ்ஸபி இச்சி²தத்தா ‘‘கா³மஸ்ஸ வா பூஜித’’ந்தி வுத்தங். ரூபிந்த்³ரியேஸு விஜ்ஜமானங் ஸந்தா⁴ய ஏகிந்த்³ரியதா வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘காயிந்த்³ரியங் ஸந்தா⁴யா’’தி. தே ஹி மனிந்த்³ரியம்பி பூ⁴தகா³மானங் இச்ச²ந்தி.
365. Sattame pūjāvacanappayoge kattari sāmivacanassapi icchitattā ‘‘gāmassa vā pūjita’’nti vuttaṃ. Rūpindriyesu vijjamānaṃ sandhāya ekindriyatā vuccatīti āha ‘‘kāyindriyaṃ sandhāyā’’ti. Te hi manindriyampi bhūtagāmānaṃ icchanti.
366. கிரியதோ ஸமுட்டா²னாபா⁴வோதி வத்து²னோ அதே³ஸனாஸங்கா²தங் அகிரியங் வினா ந கேவலங் கிரியாய ஸமுட்டா²னபா⁴வோ. கிரியாகிரியதோ ஹி இத³ங் ஸமுட்டா²தி. இமஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ பி⁴க்கூ² வா அனபி⁴னெய்யாதி எத்த² வா-ஸத்³தோ³ ஸமுச்சயத்தோ², தேன ‘‘மஹல்லகஞ்ச விஹாரங் கரெய்ய, பி⁴க்கூ² ச அனபி⁴னெய்யா’’தி கிரியஞ்ச அகிரியஞ்ச ஸமுச்சினோதி.
366.Kiriyato samuṭṭhānābhāvoti vatthuno adesanāsaṅkhātaṃ akiriyaṃ vinā na kevalaṃ kiriyāya samuṭṭhānabhāvo. Kiriyākiriyato hi idaṃ samuṭṭhāti. Imasmiṃ sikkhāpade bhikkhū vāanabhineyyāti ettha vā-saddo samuccayattho, tena ‘‘mahallakañca vihāraṃ kareyya, bhikkhū ca anabhineyyā’’ti kiriyañca akiriyañca samuccinoti.
விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³ங் • 7. Vihārakārasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 7. விஹாரகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā