Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
6. ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கங்
6. Senāsanakkhandhakaṃ
விஹாரானுஜானநகதா²
Vihārānujānanakathā
294. ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கே அபஞ்ஞத்தங் ஹோதீதி எத்த² ந ஞபதா⁴து ஹோதி, அபிச ஞாதா⁴துயேவ, ஸோ ச கோ² அனுஜானநத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அனநுஞ்ஞாதங் ஹோதீ’’தி. இமினா ஞாதா⁴துஸ்ஸ அவபோ³த⁴னாத³யோ அத்தே² நிவத்தேதி, அனுஜானநத்த²ங்யேவ த³ஸ்ஸேதி. அட்³ட⁴யோகா³தீ³னங் விஸுங் க³ஹிதத்தா விஹாரஸத்³தே³ன பாரிஸேஸதோ அவஸேஸாவாஸோவ க³ஹேதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘அட்³ட⁴யோகா³தி³முத்தகோ அவஸேஸாவாஸோ’’தி. ஸுவண்ணவங்ககே³ஹந்தி ஸுவண்ணவங்கச²த³னேன சா²தி³தங் கே³ஹங். இட்ட²காகு³ஹாதி இட்ட²காய கதா கு³ஹா. ஏஸேவ நயோ ஸேஸேஸுபி. ஆக³தஸ்ஸ ச அனாக³தஸ்ஸ சாதி எத்த² சஸத்³தே³ன த்³வந்த³வாக்யங் த³ஸ்ஸேதி. ஆக³ச்ச²தீதி ஆக³தோ, ந ஆக³தோ அனாக³தோ, ஸங்கோ⁴. ஆக³தோ ச அனாக³தோ ச ஆக³தானாக³தோ, ஸமாஹாரத்³வந்தோ³ புங்லிங்கோ³, தஸ்ஸ. ‘‘அப்படிஹதசாரஸ்ஸா’’தி இமினா சதூஸு தி³ஸாஸு அப்படிஹதசாரோ சாதுத்³தி³ஸோதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.
294. Senāsanakkhandhake apaññattaṃ hotīti ettha na ñapadhātu hoti, apica ñādhātuyeva, so ca kho anujānanatthoti āha ‘‘ananuññātaṃ hotī’’ti. Iminā ñādhātussa avabodhanādayo atthe nivatteti, anujānanatthaṃyeva dasseti. Aḍḍhayogādīnaṃ visuṃ gahitattā vihārasaddena pārisesato avasesāvāsova gahetabboti āha ‘‘aḍḍhayogādimuttako avasesāvāso’’ti. Suvaṇṇavaṅkagehanti suvaṇṇavaṅkachadanena chāditaṃ gehaṃ. Iṭṭhakāguhāti iṭṭhakāya katā guhā. Eseva nayo sesesupi. Āgatassa ca anāgatassa cāti ettha casaddena dvandavākyaṃ dasseti. Āgacchatīti āgato, na āgato anāgato, saṅgho. Āgato ca anāgato ca āgatānāgato, samāhāradvando puṃliṅgo, tassa. ‘‘Appaṭihatacārassā’’ti iminā catūsu disāsu appaṭihatacāro cātuddisoti vacanatthaṃ dasseti.
295. அனுமோத³னகா³தா²ஸு ஏவங் வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. உதுவிஸபா⁴க³வஸேனாதி ஸீதஉண்ஹானங் உதூனங் விஸபா⁴க³வஸேன. ஸங்பு²ஸிதகவாதோதி ஸஹ உத³கபி³ந்து³னா ஆக³தோ வாதோ. எத்த² ஹி ஸங்ஸத்³தோ³ ஸஹத்தோ², பு²ஸிதஸத்³தோ³ உத³கபி³ந்து³வாசகோ. உஜுகமேக⁴வுட்டி²யோ ஏவாதி வாதேன அபஹரிதத்தா உஜுகங் பதிதா மேக⁴வுட்டி²யோ ஏவ. பாளியங் ததோதி எத்த² தோபச்சயோ பச்சத்தத்தே² வத்ததி. ஸோ விஹாரோதி ஹி அத்தோ². வாளமிகா³னி சாதி வாளமிகே³ ச. லிங்க³விபல்லாஸோ ஹேஸ. ஏதானி ஸப்³பா³னீதி ‘‘ஸீத’’ந்திஆதீ³னி ஸப்³பா³னி ஸத்த பதா³னி. யோஜேதப்³பா³னீதி ஸோ விஹாரோ ஸீதங் படிஹனதி…பே॰… வுட்டி²யோ படிஹனதீதி யோஜேதப்³பா³னீதி அத்தோ².
295. Anumodanagāthāsu evaṃ vinicchayo veditabboti yojanā. Utuvisabhāgavasenāti sītauṇhānaṃ utūnaṃ visabhāgavasena. Saṃphusitakavātoti saha udakabindunā āgato vāto. Ettha hi saṃsaddo sahattho, phusitasaddo udakabinduvācako. Ujukameghavuṭṭhiyo evāti vātena apaharitattā ujukaṃ patitā meghavuṭṭhiyo eva. Pāḷiyaṃ tatoti ettha topaccayo paccattatthe vattati. So vihāroti hi attho. Vāḷamigāni cāti vāḷamige ca. Liṅgavipallāso hesa. Etāni sabbānīti ‘‘sīta’’ntiādīni sabbāni satta padāni. Yojetabbānīti so vihāro sītaṃ paṭihanati…pe… vuṭṭhiyo paṭihanatīti yojetabbānīti attho.
‘‘விஹாரேனா’’தி இமினா பாளியங் ததோதி எத்த² தோபச்சயோ கத்துத்தே² ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி, தேன விஹாரேனாதி அத்தோ². படிஹஞ்ஞதீதி படிஹனீயதி. ஸுக²த்த²ந்தி எத்த² உத்தரபத³லோபோதி ஆஹ ‘‘ஸுக²விஹாரத்த²’’ந்தி. ‘‘லேணத்த²ஞ்ச ஸுக²த்த²ஞ்சா’’தி பத³த்³வயங் ‘‘ஹோதீ’’தி பாட²ஸேஸேன யோஜேதப்³ப³ங். விஹாரதா³னங் லேணத்த²ஞ்ச ஸுக²த்த²ஞ்ச ஹோதீதி ஹி அத்தோ². இத³ந்தி அயங் அதி⁴ப்பாயோ. வுத்தந்தி வுத்தோ. விஹாரதா³னங் ஸுக²த்த²ஞ்ச ஹோதீதி யோஜனா. ஜா²யிதுங் விபஸ்ஸிதுஞ்ச யங் ஸுக²ங் அத்தீ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத³த்த²ந்தி தஸ்ஸ ஸுக²ஸ்ஸ அத்தா²ய. பரபதே³னபீதி ‘‘ஜா²யிதுஞ்ச விபஸ்ஸிது’’ந்தி பத³த்³வயதோ பரங் டி²தேன ‘‘விஹாரதா³ன’’ந்தி பதே³னபி. இதா⁴தி இமஸ்மிங் விஹாரே. விஹாரதா³னந்தி விஹாரஸ்ஸ தா³னங், தா³தப்³ப³விஹாரங் வா, வண்ணிதந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. வுத்தந்தி ஸங்யுத்தனிகாயே வுத்தங். ஸாத⁴கபாளியங் யோ உபஸ்ஸயங் த³தா³தி, ஸோ ச ஸப்³ப³த³தோ³ ஸப்³பே³ஸங் ப³லாதீ³னங் த³தோ³ ஹோதீதி யோஜனா. ஸோ சாதி எத்த² சஸத்³தோ³ அவதா⁴ரணத்தோ². ஸோ ஏவாதி ஹி அத்தோ².
‘‘Vihārenā’’ti iminā pāḷiyaṃ tatoti ettha topaccayo kattutthe hotīti dasseti, tena vihārenāti attho. Paṭihaññatīti paṭihanīyati. Sukhatthanti ettha uttarapadalopoti āha ‘‘sukhavihārattha’’nti. ‘‘Leṇatthañca sukhatthañcā’’ti padadvayaṃ ‘‘hotī’’ti pāṭhasesena yojetabbaṃ. Vihāradānaṃ leṇatthañca sukhatthañca hotīti hi attho. Idanti ayaṃ adhippāyo. Vuttanti vutto. Vihāradānaṃ sukhatthañca hotīti yojanā. Jhāyituṃ vipassituñca yaṃ sukhaṃ atthīti sambandho. Tadatthanti tassa sukhassa atthāya. Parapadenapīti ‘‘jhāyituñca vipassitu’’nti padadvayato paraṃ ṭhitena ‘‘vihāradāna’’nti padenapi. Idhāti imasmiṃ vihāre. Vihāradānanti vihārassa dānaṃ, dātabbavihāraṃ vā, vaṇṇitanti sambandho. Vuttanti saṃyuttanikāye vuttaṃ. Sādhakapāḷiyaṃ yo upassayaṃ dadāti, so ca sabbadado sabbesaṃ balādīnaṃ dado hotīti yojanā. So cāti ettha casaddo avadhāraṇattho. So evāti hi attho.
‘‘விஹாரே’’தி இமினா வாஸயெத்தா²தி எத்த² ஏதஸத்³த³ஸ்ஸ விஸயங் த³ஸ்ஸேதி. வாஸயேதி வாஸெய்ய. தேஸங் அன்னஞ்சாதி எத்த² ‘‘தேஸ’’ந்தி பத³ங் ‘‘அனுச்ச²விய’’ந்தி பாட²ஸேஸேன யோஜேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘தேஸங் அனுச்ச²விய’’ந்தி. தத்த² அனுச்ச²வியங் அன்னஞ்ச அனுச்ச²வியானி வத்தா²னி சாதி யோஜனா. அத² வா தேஸந்தி பு⁴ம்மத்தே² ஸம்பதா³னவசனந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘தேஸூ’’தி, பி⁴க்கூ²ஸூதி அத்தோ². உஜுபூ⁴தேஸூதி எத்த² ஸம்பதா³னத்தே² பு⁴ம்மவசனங் கத்வா உஜுபூ⁴தானங் தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் த³தெ³ய்யாதி அத்தோ²பி யுஜ்ஜதேவ. ‘‘அகுடிலசித்தேஸூ’’தி இமினா ‘‘உஜுபூ⁴தேஸூ’’தி எத்த² உஜுஸத்³த³ஸ்ஸ அகுடிலத்த²ஞ்ச பூ⁴தஸத்³தே³ன பா³ஹிரத்த²ஸமாஸஞ்ச த³ஸ்ஸேதி. உஜுபூ⁴தங் சித்தமேதேஸந்தி உஜுபூ⁴தாதி வசனத்தோ² காதப்³போ³. நித³ஹெய்யாதி நிக²ணித்வா ட²பெய்ய. ‘‘ந சித்தபஸாத³ங் விராதெ⁴த்வா’’தி இமினா விப்பஸன்னேன சேதஸாதி எத்த² ஏவத்த²ப²லங் வா அஞ்ஞத்தா²போஹனங் வா த³ஸ்ஸேதி. ஹீதி ப²லஜோதகோ. ஏவங் விப்பஸன்னசித்தஸ்ஸ தஸ்ஸ விஹாரதா³யகஸ்ஸ தே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தீதி யோஜனா.
‘‘Vihāre’’ti iminā vāsayetthāti ettha etasaddassa visayaṃ dasseti. Vāsayeti vāseyya. Tesaṃ annañcāti ettha ‘‘tesa’’nti padaṃ ‘‘anucchaviya’’nti pāṭhasesena yojetabbanti dassento āha ‘‘tesaṃ anucchaviya’’nti. Tattha anucchaviyaṃ annañca anucchaviyāni vatthāni cāti yojanā. Atha vā tesanti bhummatthe sampadānavacananti dassento āha ‘‘tesū’’ti, bhikkhūsūti attho. Ujubhūtesūti ettha sampadānatthe bhummavacanaṃ katvā ujubhūtānaṃ tesaṃ bhikkhūnaṃ dadeyyāti atthopi yujjateva. ‘‘Akuṭilacittesū’’ti iminā ‘‘ujubhūtesū’’ti ettha ujusaddassa akuṭilatthañca bhūtasaddena bāhiratthasamāsañca dasseti. Ujubhūtaṃ cittametesanti ujubhūtāti vacanattho kātabbo. Nidaheyyāti nikhaṇitvā ṭhapeyya. ‘‘Na cittapasādaṃ virādhetvā’’ti iminā vippasannena cetasāti ettha evatthaphalaṃ vā aññatthāpohanaṃ vā dasseti. Hīti phalajotako. Evaṃ vippasannacittassa tassa vihāradāyakassa te bhikkhū dhammaṃ desentīti yojanā.
296. ஆவிஞ்ச²னசி²த்³த³ந்தி அங்கு³லிங் அவ பவேஸெத்வா அஞ்ச²தி ஆகட்³ட⁴தி எத்த², ஏதேனாதி வா ஆவிஞ்ச²னங். அவபுப்³போ³ அசி²தா⁴து, உபஸக்³க³அகாரஸ்ஸ தீ³க⁴ங் கத்வா, தா⁴துஅகாரஸ்ஸ ச இகாரங் கத்வா ‘‘ஆவிஞ்ச²ன’’ந்தி வுத்தங், தமேவ சி²த்³த³ங் ஆவிஞ்ச²னசி²த்³த³ங். ஆவிஞ்ச²னரஜ்ஜுந்தி கவாடச்சி²த்³தே³ அவ பவேஸெத்வா அஞ்ச²தி ஆகட்³ட⁴தி இமாயாதி ஆவிஞ்ச²னா, ஸாயேவ ரஜ்ஜூதி ஆவிஞ்ச²னரஜ்ஜு. காசி ரஜ்ஜு ந ந வட்டதீதி யோஜனா. அத² வா ந வட்டதி ந ஹோதி, வட்டதியேவாதி யோஜனா. தீணி தாலானீதி எத்த² தாலஸத்³தோ³ குஞ்சிகாபரியாயோதி ஆஹ ‘‘திஸ்ஸோ குஞ்சிகாயோ’’தி. இமினா தாலஸத்³த³ஸ்ஸ ருக்க²தூரியவிஸேஸே நிவத்தேதி. யங் யந்தி உபகரணங். தஸ்ஸாதி யந்தகஸ்ஸ. வேதி³காவாதபானந்தி வாதங் பிவதி அனேனாதி வாதபானங், வேதி³காய கதங் வாதபானங் வேதி³காவாதபானங். சக்கலிகந்தி எத்த² சக்காகாரேன அலதி பவத்ததீதி சக்கலங், சோளகபாத³புஞ்ஜனங். தேன ப³ந்தி⁴தப்³ப³ந்தி சக்கலிகந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘சோளகபாத³புஞ்ஜனங் ப³ந்தி⁴து’’ந்தி. ‘‘வாதபானப்பமாணேன பி⁴ஸிங் கத்வா’’தி இமினா வாதபானபமாணேன கதா பி⁴ஸி வாதபானபி⁴ஸீதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.
296.Āviñchanachiddanti aṅguliṃ ava pavesetvā añchati ākaḍḍhati ettha, etenāti vā āviñchanaṃ. Avapubbo achidhātu, upasaggaakārassa dīghaṃ katvā, dhātuakārassa ca ikāraṃ katvā ‘‘āviñchana’’nti vuttaṃ, tameva chiddaṃ āviñchanachiddaṃ. Āviñchanarajjunti kavāṭacchidde ava pavesetvā añchati ākaḍḍhati imāyāti āviñchanā, sāyeva rajjūti āviñchanarajju. Kāci rajju na na vaṭṭatīti yojanā. Atha vā na vaṭṭati na hoti, vaṭṭatiyevāti yojanā. Tīṇi tālānīti ettha tālasaddo kuñcikāpariyāyoti āha ‘‘tisso kuñcikāyo’’ti. Iminā tālasaddassa rukkhatūriyavisese nivatteti. Yaṃ yanti upakaraṇaṃ. Tassāti yantakassa. Vedikāvātapānanti vātaṃ pivati anenāti vātapānaṃ, vedikāya kataṃ vātapānaṃ vedikāvātapānaṃ. Cakkalikanti ettha cakkākārena alati pavattatīti cakkalaṃ, coḷakapādapuñjanaṃ. Tena bandhitabbanti cakkalikanti dassento āha ‘‘coḷakapādapuñjanaṃ bandhitu’’nti. ‘‘Vātapānappamāṇena bhisiṃ katvā’’ti iminā vātapānapamāṇena katā bhisi vātapānabhisīti vacanatthaṃ dasseti.
297. ‘‘உச்சகம்பி ஆஸந்தி³க’’ந்தி வசனதோ வட்டதீதி வேதி³தப்³போ³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏகதோபா⁴கே³ன தீ³க⁴பீட²ங் அட்ட²ங்கு³லபாத³கமேவ வட்டதீதி யோஜனா. ததோ அதி⁴கங் ந வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ. பமாணாதிக்கந்தோபீதி பிஸத்³தோ³ பமாணயுத்தோ பன பகே³வாதி த³ஸ்ஸேதி. ஸத்தங்கோ³தி தீஸு தி³ஸாஸு அபஸ்ஸயோ, சத்தாரோ பாதா³தி ஸத்த அங்கா³னி ஏதஸ்ஸாதி ஸத்தங்கோ³. அயம்பீதி பிஸத்³தோ³ ஆஸந்தி³கங் அபெக்க²தி. ஏளகபாத³பீட²ங் நாம வுச்சதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏளகஸ்ஸ பாதோ³ விய பாதோ³ எத்தா²தி ஏளகபாத³ங், தமேவ பீட²ங் ஏளகபாத³பீட²ங். ஆமலகவண்ணிகபீட²ந்தி ஆமலகாய வண்ணோ ஸண்டா²னோ ஆமலகவண்ணோ, தேன யோஜிதங் ஆமலகவண்ணிகங், ததே³வ பீட²ங் ஆமலகவண்ணிகபீட²ங். ‘‘ஆகாரேனா’’தி இமினா வண்ணஸத்³த³ஸ்ஸ ஸண்டா²னத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. இமானீதி பீடா²னி. எத்தா²தி பீடே². முஞ்சபப்³ப³ஜமயந்தி முஞ்ஜேன ச பப்³ப³ஜேன ச கதங்.
297. ‘‘Uccakampi āsandika’’nti vacanato vaṭṭatīti veditabboti sambandho. Ekatobhāgena dīghapīṭhaṃ aṭṭhaṅgulapādakameva vaṭṭatīti yojanā. Tato adhikaṃ na vaṭṭatīti adhippāyo. Pamāṇātikkantopīti pisaddo pamāṇayutto pana pagevāti dasseti. Sattaṅgoti tīsu disāsu apassayo, cattāro pādāti satta aṅgāni etassāti sattaṅgo. Ayampīti pisaddo āsandikaṃ apekkhati. Eḷakapādapīṭhaṃ nāma vuccatīti sambandho. Eḷakassa pādo viya pādo etthāti eḷakapādaṃ, tameva pīṭhaṃ eḷakapādapīṭhaṃ. Āmalakavaṇṇikapīṭhanti āmalakāya vaṇṇo saṇṭhāno āmalakavaṇṇo, tena yojitaṃ āmalakavaṇṇikaṃ, tadeva pīṭhaṃ āmalakavaṇṇikapīṭhaṃ. ‘‘Ākārenā’’ti iminā vaṇṇasaddassa saṇṭhānatthaṃ dasseti. Imānīti pīṭhāni. Etthāti pīṭhe. Muñcapabbajamayanti muñjena ca pabbajena ca kataṃ.
மனுஸ்ஸானந்தி வட்³ட⁴கீமனுஸ்ஸானங். ச²விஸங்ரக்க²னத்தா²யாதி ச²வியா வினாஸனதோ ஸுட்டு² ரக்க²னத்தா²ய. ஸிம்ப³லிருக்கா²தீ³னந்திஆதி³ஸத்³தே³ன தூலனிப்³ப³த்தகே ஸப்³ப³ருக்கே² ஸங்க³ண்ஹாதி. கீ²ரவல்லிஆதீ³னந்திஆதி³ஸத்³தே³ன தூலனிப்³ப³த்தகா ஸப்³பா³ லதாயோ ஸங்க³ண்ஹாதி. போடகீதிணாதீ³னந்திஆதி³ஸத்³தே³ன தூலனிப்³ப³த்தகா ஸப்³பா³ திணஜாதியோ ஸங்க³ண்ஹாதி. தீஹீதி ருக்க²லதாபோடகீஹி. நனு பூ⁴தகா³மானங் அனேகத்தா ஏதேஹி தீஹி முத்தோ பூ⁴தகா³மோ அத்தி², கஸ்மா பன ஸப்³ப³பூ⁴தகா³மா ஸங்க³ஹிதா ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘ருக்க²வல்லிதிணஜாதியோ ஹீ’’திஆதி³. தத்த² ஹி யஸ்மா நத்தி², தஸ்மா ஸங்க³ஹிதா ஹொந்தீதி யோஜனா. தஸ்மாதி யஸ்மா நத்தி², தஸ்மா. ஸப்³ப³ம்பி ஏதங் தூலந்தி யோஜனா. பி³ப்³போ³ஹனே லோமம்பி வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. லோமம்பீதி பிஸத்³தே³ன தூலங் அபெக்க²தி. யங்கிஞ்சி புப்ப²ந்தி ஸப்³ப³ங் புப்ப²ங். பத்தங் பாபுணித்வா ஸுத்³த⁴ங் தமாலபத்தமேவ ந வட்டதி, அவஸேஸங் ஸப்³ப³ங் பத்தங் ஸுத்³த⁴ம்பி வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ. பஞ்சவித⁴ந்தி உண்ணசோளவாகதிணபண்ணவஸேன பஞ்சபகாரங்.
Manussānanti vaḍḍhakīmanussānaṃ. Chavisaṃrakkhanatthāyāti chaviyā vināsanato suṭṭhu rakkhanatthāya. Simbalirukkhādīnantiādisaddena tūlanibbattake sabbarukkhe saṅgaṇhāti. Khīravalliādīnantiādisaddena tūlanibbattakā sabbā latāyo saṅgaṇhāti. Poṭakītiṇādīnantiādisaddena tūlanibbattakā sabbā tiṇajātiyo saṅgaṇhāti. Tīhīti rukkhalatāpoṭakīhi. Nanu bhūtagāmānaṃ anekattā etehi tīhi mutto bhūtagāmo atthi, kasmā pana sabbabhūtagāmā saṅgahitā hontīti āha ‘‘rukkhavallitiṇajātiyo hī’’tiādi. Tattha hi yasmā natthi, tasmā saṅgahitā hontīti yojanā. Tasmāti yasmā natthi, tasmā. Sabbampi etaṃ tūlanti yojanā. Bibbohane lomampi vaṭṭatīti sambandho. Lomampīti pisaddena tūlaṃ apekkhati. Yaṃkiñci pupphanti sabbaṃ pupphaṃ. Pattaṃ pāpuṇitvā suddhaṃ tamālapattameva na vaṭṭati, avasesaṃ sabbaṃ pattaṃ suddhampi vaṭṭatīti adhippāyo. Pañcavidhanti uṇṇacoḷavākatiṇapaṇṇavasena pañcapakāraṃ.
‘‘உபட்³ட⁴காயபமாணானீ’’தி இமினா அத்³த⁴காயிகானீதி எத்த² அத்³த⁴ஸ்ஸ காயஸ்ஸ பமாணேன கதானி அத்³த⁴காயிகானீதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. யேஸு பி³ப்³போ³ஹனேஸு கடிதோ பட்டா²ய யாவ ஸீஸங் உபத³ஹந்தி, தானி பி³ப்³போ³ஹனானி அத்³த⁴காயிகானி நாமாதி யோஜனா. யஸ்ஸாதி பி³ப்³போ³ஹனஸ்ஸ. வித்தா²ரதோ முட்டி²ரதனங் ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இமினா யத்த² ஸஹ கீ³வாய ஸகலங் ஸீஸங் ட²பேதுங் ஸக்கா, தஸ்ஸ முட்டி²ரதனங் வித்தா²ரபமாணந்தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘தீஸு கண்ணேஸு த்³வின்னங் கண்ணான’’ந்தி இத³ங் பி³ப்³போ³ஹனஸ்ஸ உபோ⁴ஸு அந்தேஸு ட²பேதப்³ப³சோளபமாணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். இத³ங் பன பி³ப்³போ³ஹனஸ்ஸ உபோ⁴ஸு அந்தேஸு ட²பிதசோளஸ்ஸ கோடியா கோடிங் ஆஹச்ச த்³விகு³ணங் கதங் திகண்ணங் ஹோதி, தேஸு தீஸு கண்ணேஸு த்³வின்னங் கண்ணானமந்தரங் வித³த்தி² சதுரங்கு³லங் ஹோதி, மஜ்ஜ²ட்டா²னங் கோடிதோ கோடிமாஹச்ச முட்டி²ரதனங் ஹோதி, இத³ங் பன பி³ப்³போ³ஹனங் திகண்ணங் ஹோதி. வட்டங் வா சதுரஸ்ஸாதி³ங் வா கத்வா ஸிப்³பி³தங் யதா² கோடிதோ கோடி வித்தா²ரதோ புது²லட்டா²னங் முட்டி²ரதனங் ஹோதி, ஏவங் ஸிப்³பி³தப்³ப³ங். இதோ அதி⁴கங் ந வட்டதி, ஊனங் பன வட்டதியேவ. ஸீஸூபதா⁴னந்தி ஸீஸங் உபத³ஹந்தி ட²பெந்தி எத்தா²தி ஸீஸூபதா⁴னங். பி³ப்³போ³ஹனானீதி விஸேஸேன, விஸேஸங் வா ஸுக²ங் வஹந்தீதி பி³ப்³போ³ஹனானி. உபரீதி பி³ப்³போ³ஹனானங் உபரி. யானி பன கப்பியதூலானி ஸந்தீதி யோஜனா. மஹந்தம்பீதி பிஸத்³தோ³ கு²த்³த³கங் பன பகே³வாதி த³ஸ்ஸேதி. வினயத⁴ரஉபதிஸ்ஸத்தே²ரோ பன ஆஹாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘வினயத⁴ர’’ இதி பதே³ன பு²ஸ்ஸதே³வத்தே²ரதோ விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதி. அகப்பியதூலங் வாதி பி⁴ஸியங் அகப்பியதூலங் வா. பி³ப்³போ³ஹனே ஹி அகப்பியதூலங் நாம நத்தி².
‘‘Upaḍḍhakāyapamāṇānī’’ti iminā addhakāyikānīti ettha addhassa kāyassa pamāṇena katāni addhakāyikānīti atthaṃ dasseti. Yesu bibbohanesu kaṭito paṭṭhāya yāva sīsaṃ upadahanti, tāni bibbohanāni addhakāyikāni nāmāti yojanā. Yassāti bibbohanassa. Vitthārato muṭṭhiratanaṃ hotīti sambandho. Iminā yattha saha gīvāya sakalaṃ sīsaṃ ṭhapetuṃ sakkā, tassa muṭṭhiratanaṃ vitthārapamāṇanti dasseti. ‘‘Tīsu kaṇṇesu dvinnaṃ kaṇṇāna’’nti idaṃ bibbohanassa ubhosu antesu ṭhapetabbacoḷapamāṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Idaṃ pana bibbohanassa ubhosu antesu ṭhapitacoḷassa koṭiyā koṭiṃ āhacca dviguṇaṃ kataṃ tikaṇṇaṃ hoti, tesu tīsu kaṇṇesu dvinnaṃ kaṇṇānamantaraṃ vidatthi caturaṅgulaṃ hoti, majjhaṭṭhānaṃ koṭito koṭimāhacca muṭṭhiratanaṃ hoti, idaṃ pana bibbohanaṃ tikaṇṇaṃ hoti. Vaṭṭaṃ vā caturassādiṃ vā katvā sibbitaṃ yathā koṭito koṭi vitthārato puthulaṭṭhānaṃ muṭṭhiratanaṃ hoti, evaṃ sibbitabbaṃ. Ito adhikaṃ na vaṭṭati, ūnaṃ pana vaṭṭatiyeva. Sīsūpadhānanti sīsaṃ upadahanti ṭhapenti etthāti sīsūpadhānaṃ. Bibbohanānīti visesena, visesaṃ vā sukhaṃ vahantīti bibbohanāni. Uparīti bibbohanānaṃ upari. Yāni pana kappiyatūlāni santīti yojanā. Mahantampīti pisaddo khuddakaṃ pana pagevāti dasseti. Vinayadharaupatissatthero pana āhāti sambandho. ‘‘Vinayadhara’’ iti padena phussadevattherato visesaṃ dasseti. Akappiyatūlaṃ vāti bhisiyaṃ akappiyatūlaṃ vā. Bibbohane hi akappiyatūlaṃ nāma natthi.
பஞ்சபி⁴ஸியோதி எத்த² வாக்யபா⁴வஞ்ச அஸமாஹாரதி³கு³பா⁴வஞ்ச படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘பஞ்சஹி உண்ணாதீ³ஹி பூரிதா பி⁴ஸியோ’’தி. இமினா பஞ்சஹி உண்ணாதீ³ஹி பூரிதா பி⁴ஸியோ பஞ்சபி⁴ஸியோதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. அத்த²தோ பன வாக்யம்பி அஸமாஹாரதி³கு³பி யுஜ்ஜதேவ. கஸ்மா பஞ்சக³ணனா ஹோதீதி ஆஹ ‘‘தூலக³ணனாய ஹீ’’திஆதி³. ஹி யஸ்மா தூலக³ணனாய ஏதாஸங் க³ணனா வுத்தா, தஸ்மா பஞ்சபி⁴ஸியோ ஹொந்தீதி யோஜனா. தத்தா²தி உண்ணாதீ³ஸு பஞ்சஸு. உண்ணக்³க³ஹணேன க³ஹிதந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கம்ப³லமேவாதி உண்ணாமயங் கம்ப³லமேவ. உண்ணாய, உண்ணங் வா பக்கி²பித்வா கதா பி⁴ஸி உண்ணாபி⁴ஸி. ஏஸேவ நயோ சோளபி⁴ஸிஆதீ³ஸு.
Pañcabhisiyoti ettha vākyabhāvañca asamāhāradigubhāvañca paṭikkhipanto āha ‘‘pañcahi uṇṇādīhi pūritā bhisiyo’’ti. Iminā pañcahi uṇṇādīhi pūritā bhisiyo pañcabhisiyoti vacanatthaṃ dasseti. Atthato pana vākyampi asamāhāradigupi yujjateva. Kasmā pañcagaṇanā hotīti āha ‘‘tūlagaṇanāya hī’’tiādi. Hi yasmā tūlagaṇanāya etāsaṃ gaṇanā vuttā, tasmā pañcabhisiyo hontīti yojanā. Tatthāti uṇṇādīsu pañcasu. Uṇṇaggahaṇena gahitanti sambandho. Kambalamevāti uṇṇāmayaṃ kambalameva. Uṇṇāya, uṇṇaṃ vā pakkhipitvā katā bhisi uṇṇābhisi. Eseva nayo coḷabhisiādīsu.
பமாணனியமோதி எத்தகா பமாணாதி பமாணஸ்ஸ நியமோ. மஞ்சே அத்த²ரிதப்³பா³ பி⁴ஸி மஞ்சபி⁴ஸி. ஏதாஸந்தி மஞ்சபி⁴ஸிஆதீ³னங். யங் ஏதங் தூலந்தி யோஜனா. ஸூரகேபீதி சம்மமயபி⁴ஸியம்பி. ஏதேனாதி குருந்தி³யங் வுத்தவசனேன ஸித்³த⁴ங் ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Pamāṇaniyamoti ettakā pamāṇāti pamāṇassa niyamo. Mañce attharitabbā bhisi mañcabhisi. Etāsanti mañcabhisiādīnaṃ. Yaṃ etaṃ tūlanti yojanā. Sūrakepīti cammamayabhisiyampi. Etenāti kurundiyaṃ vuttavacanena siddhaṃ hotīti sambandho.
மஞ்சபி⁴ஸிந்தி மஞ்சே அத்த²ரிதப்³ப³ங் பி⁴ஸிங். ‘‘அத்த²ரணத்தா²ய ஸங்ஹரந்தீதி யுஜ்ஜதீ’’தி இமினா ‘‘அத்த²ரந்தீ’’தி எத்த² காரியூபசாரேன அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி. அத்த²ரணாய ஹி ஸங்ஹரணங் காரணங் நாம, அத்த²ரணங் காரியங் நாம. உபரீதி பி⁴ஸிச²வியா உபரி. பு²ஸிதானீதி பி³ந்தூ³னி. பி⁴த்திகம்மந்தி பி⁴த்தியங் நானாவண்ணேஹி ராஜிகரணங் விய கத்தப்³ப³ங் கம்மங்.
Mañcabhisinti mañce attharitabbaṃ bhisiṃ. ‘‘Attharaṇatthāya saṃharantīti yujjatī’’ti iminā ‘‘attharantī’’ti ettha kāriyūpacārena attho gahetabboti dasseti. Attharaṇāya hi saṃharaṇaṃ kāraṇaṃ nāma, attharaṇaṃ kāriyaṃ nāma. Uparīti bhisichaviyā upari. Phusitānīti bindūni. Bhittikammanti bhittiyaṃ nānāvaṇṇehi rājikaraṇaṃ viya kattabbaṃ kammaṃ.
298. ‘‘இக்காஸ’’ந்தி நாமங் நிய்யாஸஸிலேஸானங் நாமந்தி ஆஹ ‘‘ருக்க²னிய்யாஸங் வா ஸிலேஸங் வா’’தி. ‘‘குண்ட³கமிஸ்ஸகமத்திக’’ந்தி இமினா குண்ட³கேன மிஸ்ஸகா மத்திகா குண்ட³கமத்திகாதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஸாஸபபிட்ட²ந்தி ஸாஸபசுண்ணங். ‘‘பி³ந்து³ பி³ந்து³ ஹுத்வா’’தி இமினா அச்சுஸ்ஸன்னங் ஹோதீதி எத்த² காரணூபசாரங் த³ஸ்ஸேதி. அச்சுஸ்ஸன்னஞ்ஹி காரணங் ஹோதி, ‘‘பி³ந்து³ பி³ந்து³ ஹுத்வா’’தி டா²னங் காரியங் ஹோதி. ‘‘புஞ்ஜிது’’ந்தி ஸோதே⁴துங். க³ண்டு³ப்பாத³கூ³த²மத்திகந்தி மஹிலதாய கூ³த²மயங் மத்திகங். இமினா லண்ட³மத்திகந்தி எத்த² லண்ட³ஸத்³தோ³ கூ³த²பரியாயோதி த³ஸ்ஸேதி.
298.‘‘Ikkāsa’’nti nāmaṃ niyyāsasilesānaṃ nāmanti āha ‘‘rukkhaniyyāsaṃ vā silesaṃ vā’’ti. ‘‘Kuṇḍakamissakamattika’’nti iminā kuṇḍakena missakā mattikā kuṇḍakamattikāti vacanatthaṃ dasseti. Sāsapapiṭṭhanti sāsapacuṇṇaṃ. ‘‘Bindu bindu hutvā’’ti iminā accussannaṃ hotīti ettha kāraṇūpacāraṃ dasseti. Accussannañhi kāraṇaṃ hoti, ‘‘bindu bindu hutvā’’ti ṭhānaṃ kāriyaṃ hoti. ‘‘Puñjitu’’nti sodhetuṃ. Gaṇḍuppādagūthamattikanti mahilatāya gūthamayaṃ mattikaṃ. Iminā laṇḍamattikanti ettha laṇḍasaddo gūthapariyāyoti dasseti.
299. ந பி⁴க்க²வே படிபா⁴னசித்தந்தி எத்த² ‘‘இத்தி²ரூபகங் புரிஸரூபக’’ந்தி பாளியங் வுத்தத்தா கிங் இத்தி²புரிஸரூபமேவ ந வட்டதீதி ஆஹ ‘‘ந கேவல’’ந்திஆதி³. திரச்சா²னரூபம்பி காதுங் வா ‘‘கரோஹீ’’தி வத்துங் வா ந வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. த்³வாரபாலந்தி த்³வாரபாலரூபங். பஸாத³னீயானீதி பஸாதே³தப்³பா³னி, பஸாதே³துங் அரஹானீதி அத்தோ².
299.Na bhikkhave paṭibhānacittanti ettha ‘‘itthirūpakaṃ purisarūpaka’’nti pāḷiyaṃ vuttattā kiṃ itthipurisarūpameva na vaṭṭatīti āha ‘‘na kevala’’ntiādi. Tiracchānarūpampi kātuṃ vā ‘‘karohī’’ti vattuṃ vā na vaṭṭatīti sambandho. Dvārapālanti dvārapālarūpaṃ. Pasādanīyānīti pasādetabbāni, pasādetuṃ arahānīti attho.
300. ஏகங்க³ணாதி அவிஹாரட்டா²னேன ஸமானபூ⁴மிபா⁴கா³. முண்ட³ச்சே²த³னக³ப்³போ⁴தி முண்டே³ன சா²தே³தப்³போ³ க³ப்³போ⁴.
300.Ekaṅgaṇāti avihāraṭṭhānena samānabhūmibhāgā. Muṇḍacchedanagabbhoti muṇḍena chādetabbo gabbho.
தத்தா²தி விஜ்ஜி²தப்³ப³ருக்கே². ‘‘கத’’ந்தி இமினா குலங்கபாத³கந்தி எத்த² ணிகபச்சயஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. தங் ஆஹரிமங் பி⁴த்திபாத³ங் பதிட்டா²பேதுந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. வஸ்ஸபரித்தாணத்த²ந்தி வஸ்ஸோத³கபரித்தாணத்த²ங். ‘‘மத்³தி³தமத்திக’’ந்தி இமினா உத்³த³ஸுத⁴ந்தி எத்த² ஸுதா⁴ஸத்³த³ஸ்ஸ லேபனஸுத⁴ங் த³ஸ்ஸேதி, போ⁴ஜனஸுத⁴ங் நிவத்தேதி.
Tatthāti vijjhitabbarukkhe. ‘‘Kata’’nti iminā kulaṅkapādakanti ettha ṇikapaccayassa atthaṃ dasseti. Taṃ āharimaṃ bhittipādaṃ patiṭṭhāpetunti sambandho. Vassaparittāṇatthanti vassodakaparittāṇatthaṃ. ‘‘Madditamattika’’nti iminā uddasudhanti ettha sudhāsaddassa lepanasudhaṃ dasseti, bhojanasudhaṃ nivatteti.
பமுக²ந்தி விஹாரஸ்ஸ பமுக²ங். யந்தி பதே³ஸங், ஹனந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஸ்ஸ கதபதே³ஸஸ்ஸாதி யோஜனா. ‘‘பகா⁴ன’’ந்திபி வுச்சதீதி தீ³க⁴வஸேன ‘‘பகா⁴ன’’ந்திபி வுச்சதி. இமினா புரிமபாடே² ரஸ்ஸபா⁴வங் தீ³பேதி. ‘‘பகுட்ட’’ந்திபி பாடோ²தி ஸஸங்யோக³வஸேன ‘‘பகுட்ட’’ந்திபி பாடோ². இமினா புரிமபாடே² நிஸங்யோக³பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. வங்ஸந்தி வேளுங். ததோதி வங்ஸதோ. ‘‘ஓஸாரெத்வா கத’’ந்தி இமினா ஓஸாரெத்வா கதங் ஓஸாரகந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ச²த³னபமுக²’’ந்தி இமினா ணிகபச்சயஸ்ஸ ஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி. சக்கலயுத்தோதி சக்கலேன யுத்தோ.
Pamukhanti vihārassa pamukhaṃ. Yanti padesaṃ, hanantīti sambandho. Tassa katapadesassāti yojanā. ‘‘Paghāna’’ntipi vuccatīti dīghavasena ‘‘paghāna’’ntipi vuccati. Iminā purimapāṭhe rassabhāvaṃ dīpeti. ‘‘Pakuṭṭa’’ntipi pāṭhoti sasaṃyogavasena ‘‘pakuṭṭa’’ntipi pāṭho. Iminā purimapāṭhe nisaṃyogabhāvaṃ dasseti. Vaṃsanti veḷuṃ. Tatoti vaṃsato. ‘‘Osāretvā kata’’nti iminā osāretvā kataṃ osārakanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Chadanapamukha’’nti iminā ṇikapaccayassa sarūpaṃ dasseti. Cakkalayuttoti cakkalena yutto.
301. பானீயதா³னபா⁴ஜனந்தி பானீயங் தே³தி அனேனாதி பானீயதா³னங், தமேவ பா⁴ஜனங் பானீயதா³னபா⁴ஜனங். ‘‘உளுங்கோ ச தா²லகஞ்சா’’தி இமினா த்³வே பானீயஸங்க²ஸ்ஸ அனுலோமானீதி யோஜனா.
301.Pānīyadānabhājananti pānīyaṃ deti anenāti pānīyadānaṃ, tameva bhājanaṃ pānīyadānabhājanaṃ. ‘‘Uḷuṅko ca thālakañcā’’ti iminā dve pānīyasaṅkhassa anulomānīti yojanā.
303. த்³வாரத²கனகந்தி த்³வாரங் த²கேதி அனேனாதி த்³வாரத²கனகங். கா³மத்³வாரேஸு த்³வாரத²கனகங் விய சக்கலயுத்தங் த்³வாரத²கனகந்தி யோஜனா.
303.Dvārathakanakanti dvāraṃ thaketi anenāti dvārathakanakaṃ. Gāmadvāresu dvārathakanakaṃ viya cakkalayuttaṃ dvārathakanakanti yojanā.
305. அஸ்ஸதரிரதா²தி அஸ்ஸானங் விஸேஸேன, அதிஸயேன வாதி அஸ்ஸதரோ, அத² வா பகதிஅஸ்ஸே தரதி அதிக்கமதீதி அஸ்ஸதரோ, ஸோ ஏதேஸு ரதே²ஸு யுஜ்ஜிதப்³போ³தி அஸ்ஸதரீ, தேயேவ ரதா²தி அஸ்ஸதரிரதா²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அஸ்ஸதரயுத்தா ரதா² அஸ்ஸதரிரதா²’’தி. தத்த² ‘‘அஸ்ஸதரயுத்தா’’தி இமினா ‘‘அஸ்ஸதரீ’’தி பத³ஸ்ஸ அஸ்ஸத்தி²தத்³தி⁴தங் த³ஸ்ஸேதி. ஆமுத்தமணிகுண்ட³லாதி பத³ஸ்ஸ ‘‘ஸதங் கஞ்ஞா ஸஹஸ்ஸானீ’’தி பதே³ன ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³த்தா வுத்தங் ‘‘ஆமுத்தமணிகுண்ட³லானீ’’தி. இமினா நிகாரஸ்ஸ ஆகாரோ ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. கண்ணேஸு ஆமுத்தங் மணிகுண்ட³லங் ஏதாஸந்தி ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா கஞ்ஞாயோ.
305.Assatarirathāti assānaṃ visesena, atisayena vāti assataro, atha vā pakatiasse tarati atikkamatīti assataro, so etesu rathesu yujjitabboti assatarī, teyeva rathāti assatarirathāti dassento āha ‘‘assatarayuttā rathā assatarirathā’’ti. Tattha ‘‘assatarayuttā’’ti iminā ‘‘assatarī’’ti padassa assatthitaddhitaṃ dasseti. Āmuttamaṇikuṇḍalāti padassa ‘‘sataṃ kaññā sahassānī’’ti padena sambandhitabbattā vuttaṃ ‘‘āmuttamaṇikuṇḍalānī’’ti. Iminā nikārassa ākāro hotīti dasseti. Kaṇṇesu āmuttaṃ maṇikuṇḍalaṃ etāsanti āmuttamaṇikuṇḍalā kaññāyo.
க²ந்த⁴பரினிப்³பா³னேன பரினிப்³பு³தோதி அத்த²ங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘கிலேஸபரினிப்³பா³னேன பரினிப்³பு³தோ’’தி. ஸீதிபூ⁴தோதி எத்த² கிலேஸாதபானங் அபா⁴வேனேவ ஸீதிபூ⁴தோ, ந அஞ்ஞேஸந்தி ஆஹ ‘‘கிலேஸாதபாபா⁴வேனா’’தி. ‘‘கிலேஸூபதி⁴அபா⁴வேனா’’தி இமினா நிருபதீ⁴தி எத்த² க²ந்தூ⁴பதி⁴அபி⁴ஸங்கா²ரூபதி⁴அபா⁴வேனாதி அத்த²ங் படிக்கி²பதி.
Khandhaparinibbānena parinibbutoti atthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘kilesaparinibbānena parinibbuto’’ti. Sītibhūtoti ettha kilesātapānaṃ abhāveneva sītibhūto, na aññesanti āha ‘‘kilesātapābhāvenā’’ti. ‘‘Kilesūpadhiabhāvenā’’ti iminā nirupadhīti ettha khandhūpadhiabhisaṅkhārūpadhiabhāvenāti atthaṃ paṭikkhipati.
ஆஸத்தியோதி எத்த² புனப்புனங் விஸயேஸு, ப⁴வேஸு வா ஸஞ்ஜந்தீதி ஆஸத்தியோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ரூபாதீ³ஸூ’’திஆதி³. பத்த²னாயோதி தண்ஹாயோ. இமினா ஆஸத்தீனங் ஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘சி²ந்தி³த்வா’’தி இமினா செ²த்வாதி எத்த² சே²தா⁴துயா சே²த³னத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. வினெய்யஹத³யே த³ரந்தி எத்த² ‘‘வினெய்யா’’தி பத³ஸ்ஸ த்வாபச்சயந்தபா⁴வஞ்ச ஹத³யஸத்³த³ஸ்ஸ சித்தவாசகபா⁴வஞ்ச த³ரத²ஸரூபஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘சித்தே கிலேஸத³ரத²ங் வினெத்வா’’தி. தத்த² ‘‘சித்தே’’தி இமினா ஹத³யஸத்³த³ஸ்ஸத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘கிலேஸ’’ இதி பதே³ன த³ரத²ஸரூபங், ‘‘வினெத்வா’’தி இமினா த்வாபச்சயந்தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. வயகரணந்தி பரிப்³ப³யமூலங். தஞ்ஹி வயங் கரியதி அனேனாதி வயகரணந்தி வுச்சதி. இமினா வயஸ்ஸ கரணங் வயாயிகங், கரணத்தே² ஆயிகபச்சயோ, வயாயிகமேவ வெய்யாயிகந்தி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.
Āsattiyoti ettha punappunaṃ visayesu, bhavesu vā sañjantīti āsattiyoti dassento āha ‘‘rūpādīsū’’tiādi. Patthanāyoti taṇhāyo. Iminā āsattīnaṃ sarūpaṃ dasseti. ‘‘Chinditvā’’ti iminā chetvāti ettha chedhātuyā chedanatthaṃ dasseti. Vineyyahadaye daranti ettha ‘‘vineyyā’’ti padassa tvāpaccayantabhāvañca hadayasaddassa cittavācakabhāvañca darathasarūpañca dassento āha ‘‘citte kilesadarathaṃ vinetvā’’ti. Tattha ‘‘citte’’ti iminā hadayasaddassatthaṃ dasseti, ‘‘kilesa’’ iti padena darathasarūpaṃ, ‘‘vinetvā’’ti iminā tvāpaccayantabhāvaṃ dasseti. Vayakaraṇanti paribbayamūlaṃ. Tañhi vayaṃ kariyati anenāti vayakaraṇanti vuccati. Iminā vayassa karaṇaṃ vayāyikaṃ, karaṇatthe āyikapaccayo, vayāyikameva veyyāyikanti atthaṃ dasseti.
307. ஆதெ³ய்யவாசோதி எத்த² ஆதி³யிதப்³பா³தி ஆதெ³ய்யா, ஸா வாசா ஏதஸ்ஸாதி ஆதெ³ய்யவாசோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘தஸ்ஸ வசன’’ந்திஆதி³. தத்த² தஸ்ஸாதி அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ. ஸத⁴னாதி ஸங்விஜ்ஜமான த⁴னா, அத்தனோ வா த⁴னவந்தோ. மந்த³த⁴னாதி அப்பத⁴னா. அதா³ஸீதி அனாத²பிண்டி³கோ அதா³ஸி. இதீதி ஏவங், த³த்வா கத்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸோதி அனாத²பிண்டி³கோ, அக³மாஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
307.Ādeyyavācoti ettha ādiyitabbāti ādeyyā, sā vācā etassāti ādeyyavācoti dassento āha ‘‘tassa vacana’’ntiādi. Tattha tassāti anāthapiṇḍikassa. Sadhanāti saṃvijjamāna dhanā, attano vā dhanavanto. Mandadhanāti appadhanā. Adāsīti anāthapiṇḍiko adāsi. Itīti evaṃ, datvā katvāti sambandho. Soti anāthapiṇḍiko, agamāsīti sambandho.
கஹாபணே ஸந்த²ரீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கோடியா கரணபூ⁴தாய, ஆதா⁴ரபூ⁴தாய வா. படிபாதெத்வாதி படிஹனாபெத்வா . தத்த² தஸ்மிங் டா²னே யே ருக்கா² வா யா பொக்க²ரணியோ வா திட்ட²ந்தீதி யோஜனா. தேஸந்தி தாஸங் ருக்க²பொக்க²ரணீனங். ஸாமஞ்ஞஞ்ஹி அபெக்கி²த்வா புல்லிங்க³வஸேன வுத்தங். பரிக்கே²பபமாணந்தி பரிணாஹஸ்ஸ பமாணங். அஸ்ஸாதி அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ.
Kahāpaṇe santharīti sambandho. Koṭiyā karaṇabhūtāya, ādhārabhūtāya vā. Paṭipātetvāti paṭihanāpetvā . Tattha tasmiṃ ṭhāne ye rukkhā vā yā pokkharaṇiyo vā tiṭṭhantīti yojanā. Tesanti tāsaṃ rukkhapokkharaṇīnaṃ. Sāmaññañhi apekkhitvā pulliṅgavasena vuttaṃ. Parikkhepapamāṇanti pariṇāhassa pamāṇaṃ. Assāti anāthapiṇḍikassa.
ஏவங் ப³ஹுத⁴னங் சஜந்தஸ்ஸாபி க³ஹபதினோதி யோஜனா. கொட்ட²கங் மாபேஸீதி எத்த² அஞ்ஞே கொட்ட²கே படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘த்³வாரகொட்ட²கபாஸாத³’’ந்தி.
Evaṃ bahudhanaṃ cajantassāpi gahapatinoti yojanā. Koṭṭhakaṃ māpesīti ettha aññe koṭṭhake paṭikkhipanto āha ‘‘dvārakoṭṭhakapāsāda’’nti.
விஹாராத³யோதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன பாளியங் ஆக³தே பரிவேணாத³யோ சுத்³த³ஸ உபகரணே ஸங்க³ண்ஹாதி. அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ விஹாரகாராபனபஸங்கே³ன ஸத்தன்னம்பி பு³த்³தா⁴னங் விஹாரகாராபனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘விபஸ்ஸிஸ்ஸா’’திஆதி³. தத்த² விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ விஹாரங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.12) காராபேஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. திகா³வுதப்பமாணங் பூ⁴மிங் ஸுவண்ணயட்டி²ஸந்த²ரேன கிணித்வா விஹாரங் காராபேஸீதி யோஜனா. ஏஸேவ நயோ பரதோபி. அட்ட²கரீஸப்பமாணா பூ⁴மி உஸபே⁴ன த³ஸஉஸப⁴ப்பமாணா யட்டி²யா த்³விஸதயட்டி²ப்பமாணா ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘ஏவங் அனுபுப்³பே³ன பரிஹாயந்தீ’’தி வத்வா ஸப்³ப³ஜனங் ஸங்வேஜெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸம்பத்தியோ ஹீ’’திஆதி³. தத்த² யஸ்மா ஸம்பத்தியோ பரிஹாயந்தி, தஸ்மா அலமேவ ஸப்³ப³ஸம்பத்தீஸு விரஜ்ஜிதுங், அலங் ஏவ ஸப்³ப³ஸம்பத்தீஹி விமுச்சிதுந்தி யோஜனா. ‘‘ஸப்³ப³ஸம்பத்தீஸூ’’தி பத³ஞ்ஹி ‘‘விமுச்சிது’’ந்தி பதே³ன விப⁴த்திபரிணாமங் கத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங்.
Vihārādayoti ettha ādisaddena pāḷiyaṃ āgate pariveṇādayo cuddasa upakaraṇe saṅgaṇhāti. Amhākaṃ bhagavato vihārakārāpanapasaṅgena sattannampi buddhānaṃ vihārakārāpanaṃ dassento āha ‘‘vipassissā’’tiādi. Tattha vipassissa bhagavato vihāraṃ (dī. ni. aṭṭha. 2.12) kārāpesīti sambandho. Tigāvutappamāṇaṃ bhūmiṃ suvaṇṇayaṭṭhisantharena kiṇitvā vihāraṃ kārāpesīti yojanā. Eseva nayo paratopi. Aṭṭhakarīsappamāṇā bhūmi usabhena dasausabhappamāṇā yaṭṭhiyā dvisatayaṭṭhippamāṇā hotīti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Evaṃ anupubbena parihāyantī’’ti vatvā sabbajanaṃ saṃvejento āha ‘‘sampattiyo hī’’tiādi. Tattha yasmā sampattiyo parihāyanti, tasmā alameva sabbasampattīsu virajjituṃ, alaṃ eva sabbasampattīhi vimuccitunti yojanā. ‘‘Sabbasampattīsū’’ti padañhi ‘‘vimuccitu’’nti padena vibhattipariṇāmaṃ katvā sambandhitabbaṃ.
308. க²ண்ட³பு²ல்லஸத்³தா³னங் அதி⁴கரணபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘க²ண்ட³ந்தி சி²ன்னோகாஸோ. பு²ல்லந்தி ப²லிதோகாஸோ’’தி. தத்த² ‘‘சி²ன்னோகாஸோ’’தி இமினா க²ண்ட³தி சி²ஜ்ஜதி எத்தா²தி க²ண்ட³ந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ப²லிதோகாஸோ’’தி இமினா பு²ல்லதி ப²லதி எத்தா²தி பு²ல்லந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. படிஸங்க²ரிஸ்ஸதீதி எத்த² பாடிஸத்³த³ஸ்ஸ பாகதிகத்த²பா⁴வங், ஸங்க²ரிஸ்ஸதிஸத்³த³ஸ்ஸ ச கரதா⁴துயா நிப்ப²ன்னபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘பாகதிகங் கரியதீ’’தி.
308. Khaṇḍaphullasaddānaṃ adhikaraṇabhāvaṃ dassento āha ‘‘khaṇḍanti chinnokāso. Phullanti phalitokāso’’ti. Tattha ‘‘chinnokāso’’ti iminā khaṇḍati chijjati etthāti khaṇḍanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Phalitokāso’’ti iminā phullati phalati etthāti phullanti vacanatthaṃ dasseti. Paṭisaṅkharissatīti ettha pāṭisaddassa pākatikatthabhāvaṃ, saṅkharissatisaddassa ca karadhātuyā nipphannabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘pākatikaṃ kariyatī’’ti.
310. தே²ரோதி ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, ஆக³ச்ச²தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இத³ந்தி கி³லானபடிஜக்³க³னாதி³. அஸ்ஸாதி தே²ரஸ்ஸ. அக்³கா³ஸனந்திஆதீ³ஸு அக்³க³ஸத்³தோ³ பட²மத்தோ²பி உத்தமத்தோ²பி யுஜ்ஜதி. தேன வுத்தங் ‘‘தே²ராஸன’’ந்திஆதி³. அந்தரா ஸத்தீ²னந்தி எத்த² அந்தராதி பு⁴ம்மத்தே² நிஸ்ஸக்கவசனங். ஸத்தி²ஸத்³தோ³ ச ஊருஸங்கா²தோ பாத³வாசகோதி ஆஹ ‘‘சதுன்னங் பாதா³னங் அந்தரே’’தி.
310.Theroti sāriputtatthero, āgacchatīti sambandho. Idanti gilānapaṭijagganādi. Assāti therassa. Aggāsanantiādīsu aggasaddo paṭhamatthopi uttamatthopi yujjati. Tena vuttaṃ ‘‘therāsana’’ntiādi. Antarā satthīnanti ettha antarāti bhummatthe nissakkavacanaṃ. Satthisaddo ca ūrusaṅkhāto pādavācakoti āha ‘‘catunnaṃ pādānaṃ antare’’ti.
315. பதிட்டா²பேஸீதி எத்த² கங் வயங் கத்வா பதிட்டா²பேஸீதி ஆஹ ‘‘அட்டா²ரஸகோடிபரிச்சாக³ங் கத்வா’’தி. ஏவந்திஆதி³ நிக³மனங்.
315.Patiṭṭhāpesīti ettha kaṃ vayaṃ katvā patiṭṭhāpesīti āha ‘‘aṭṭhārasakoṭipariccāgaṃ katvā’’ti. Evantiādi nigamanaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
விஹாரானுஜானநங் • Vihārānujānanaṃ
மஞ்சபீடா²தி³அனுஜானநங் • Mañcapīṭhādianujānanaṃ
ஸேதவண்ணாதி³அனுஜானநங் • Setavaṇṇādianujānanaṃ
படிபா⁴னசித்தபடிக்கே²பங் • Paṭibhānacittapaṭikkhepaṃ
இட்ட²காசயாதி³அனுஜானநங் • Iṭṭhakācayādianujānanaṃ
உபட்டா²னஸாலாஅனுஜானநங் • Upaṭṭhānasālāanujānanaṃ
ஆராமபரிக்கே²பஅனுஜானநங் • Ārāmaparikkhepaanujānanaṃ
அனாத²பிண்டி³கவத்து² • Anāthapiṇḍikavatthu
நவகம்மதா³னங் • Navakammadānaṃ
அக்³கா³ஸனாதி³அனுஜானநங் • Aggāsanādianujānanaṃ
ஜேதவனவிஹாரானுமோத³னா • Jetavanavihārānumodanā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / விஹாரானுஜானநகதா² • Vihārānujānanakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā
மஞ்சபீடா²தி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Mañcapīṭhādianujānanakathāvaṇṇanā
இட்ட²காசயாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Iṭṭhakācayādianujānanakathāvaṇṇanā
அனாத²பிண்டி³கவத்து²கதா²வண்ணனா • Anāthapiṇḍikavatthukathāvaṇṇanā
அக்³கா³ஸனாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Aggāsanādianujānanakathāvaṇṇanā