Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
விஹாரட்ட²கதா²வண்ணனா
Vihāraṭṭhakathāvaṇṇanā
103. விஹாரட்ட²கதா²யங் விஹாரோபி பரிவேணம்பி ஆவாஸோபி விஹாரொத்வேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தீதி ஆஹ ‘‘விஹாரங் வா’’திஆதி³. தத்த² விஹாரந்தி மஹாவிஹாரங். பரிவேணந்தி மஹாவிஹாரஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே விஸுங் விஸுங் பாகாரபரிச்சி²ன்னட்டா²னங். ஆவாஸந்தி ஏகங் ஆவஸத²ங். அபி⁴யோகே³ கதேபி அவஹாரஸ்ஸ அஸிஜ்ஜ²னதோ வுத்தங் ‘‘அபி⁴யோகோ³ ந ருஹதீ’’தி. க³ணஸந்தகே பன பரிச்சி²ன்னஸாமிகத்தா ஸக்கா து⁴ரங் நிக்கி²பாபேதுந்தி ஆஹ ‘‘தீ³க⁴பா⁴ணகாதி³பே⁴த³ஸ்ஸ பன க³ணஸ்ஸா’’தி. இதா⁴பி ஸசே ஏகோபி து⁴ரங் ந நிக்கி²பதி, ரக்க²தியேவ. ஸப்³பே³ஸங் து⁴ரனிக்கே²பேனேவ ஹி பாராஜிகங்.
103. Vihāraṭṭhakathāyaṃ vihāropi pariveṇampi āvāsopi vihārotveva saṅkhaṃ gacchatīti āha ‘‘vihāraṃ vā’’tiādi. Tattha vihāranti mahāvihāraṃ. Pariveṇanti mahāvihārassa abbhantare visuṃ visuṃ pākāraparicchinnaṭṭhānaṃ. Āvāsanti ekaṃ āvasathaṃ. Abhiyoge katepi avahārassa asijjhanato vuttaṃ ‘‘abhiyogo na ruhatī’’ti. Gaṇasantake pana paricchinnasāmikattā sakkā dhuraṃ nikkhipāpetunti āha ‘‘dīghabhāṇakādibhedassa pana gaṇassā’’ti. Idhāpi sace ekopi dhuraṃ na nikkhipati, rakkhatiyeva. Sabbesaṃ dhuranikkhepeneva hi pārājikaṃ.
விஹாரட்ட²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vihāraṭṭhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / விஹாரட்ட²கதா²வண்ணனா • Vihāraṭṭhakathāvaṇṇanā