Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    6. விஹாரவிமானவண்ணனா

    6. Vihāravimānavaṇṇanā

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி விஹாரவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ஸமயேன விஸாகா² மஹாஉபாஸிகா அஞ்ஞதரஸ்மிங் உஸ்ஸவதி³வஸே உய்யானே விசரணத்த²ங் ஸஹாயிகாஹி பரிஜனேன ச உஸ்ஸாஹிதா ஸுன்ஹாதானுலித்தா ஸுபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா மஹாலதாபஸாத⁴னங் பிளந்தி⁴த்வா பஞ்சமத்தேஹி ஸஹாயிகாஸதேஹி பரிவாரிதா மஹந்தேன இஸ்ஸரியேன மஹதா பரிச்சே²தே³ன கே³ஹதோ நிக்க²ம்ம உய்யானங் உத்³தி³ஸ்ஸ க³ச்ச²ந்தீ சிந்தேஸி ‘‘பா³லதா³ரிகாய விய கிங் மே மோக⁴கீளிதேன, ஹந்தா³ஹங் விஹாரங் க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் மனோபா⁴வனீயே ச அய்யே வந்தி³ஸ்ஸாமி, த⁴ம்மஞ்ச ஸொஸ்ஸாமீ’’தி விஹாரங் க³ந்த்வா ஏகமந்தே ட²த்வா மஹாலதாபிளந்த⁴னங் ஓமுஞ்சித்வா தங் தா³ஸியா ஹத்தே² த³த்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. தஸ்ஸா ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.

    Abhikkantenavaṇṇenāti vihāravimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena visākhā mahāupāsikā aññatarasmiṃ ussavadivase uyyāne vicaraṇatthaṃ sahāyikāhi parijanena ca ussāhitā sunhātānulittā subhojanaṃ bhuñjitvā mahālatāpasādhanaṃ piḷandhitvā pañcamattehi sahāyikāsatehi parivāritā mahantena issariyena mahatā paricchedena gehato nikkhamma uyyānaṃ uddissa gacchantī cintesi ‘‘bāladārikāya viya kiṃ me moghakīḷitena, handāhaṃ vihāraṃ gantvā bhagavantaṃ manobhāvanīye ca ayye vandissāmi, dhammañca sossāmī’’ti vihāraṃ gantvā ekamante ṭhatvā mahālatāpiḷandhanaṃ omuñcitvā taṃ dāsiyā hatthe datvā bhagavantaṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Tassā bhagavā dhammaṃ desesi.

    ஸா த⁴ம்மங் ஸுத்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா மனோபா⁴வனீயே ச பி⁴க்கூ² வந்தி³த்வா விஹாரதோ நிக்க²மித்வா தோ²கங் க³ந்த்வா தா³ஸிங் ஆஹ ‘‘ஹந்த³ ஜே ஆப⁴ரணங் பிளந்தி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா தங் ப⁴ண்டி³கங் கத்வா ப³ந்தி⁴த்வா விஹாரே ட²பெத்வா தஹங் தஹங் விசரித்வா க³மனகாலே விஸ்ஸரித்வா க³தத்தா ‘‘விஸ்ஸரிதங் மயா, திட்ட² அய்யே ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி நிவத்திதுகாமா அஹோஸி. விஸாகா² ‘‘ஸசே ஜே விஹாரே ட²பெத்வா விஸ்ஸரிதங், தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸேவ அத்தா²ய தங் பரிச்சஜிஸ்ஸாமீ’’தி விஹாரங் க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா அத்தனோ அதி⁴ப்பாயங் பவேதெ³ந்தீ ‘‘விஹாரங், ப⁴ந்தே, காரெஸ்ஸாமி, அதி⁴வாஸேது மே ப⁴க³வா அனுகம்பங் உபாதா³யா’’தி ஆஹ. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன.

    Sā dhammaṃ sutvā bhagavantaṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā manobhāvanīye ca bhikkhū vanditvā vihārato nikkhamitvā thokaṃ gantvā dāsiṃ āha ‘‘handa je ābharaṇaṃ piḷandhissāmī’’ti. Sā taṃ bhaṇḍikaṃ katvā bandhitvā vihāre ṭhapetvā tahaṃ tahaṃ vicaritvā gamanakāle vissaritvā gatattā ‘‘vissaritaṃ mayā, tiṭṭha ayye āharissāmī’’ti nivattitukāmā ahosi. Visākhā ‘‘sace je vihāre ṭhapetvā vissaritaṃ, tassa vihārasseva atthāya taṃ pariccajissāmī’’ti vihāraṃ gantvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā attano adhippāyaṃ pavedentī ‘‘vihāraṃ, bhante, kāressāmi, adhivāsetu me bhagavā anukampaṃ upādāyā’’ti āha. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena.

    ஸா தங் பிளந்த⁴னங் ஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கனவகோடிஅக்³க⁴னகங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஆயஸ்மதா மஹாமொக்³க³ல்லானேன நவகம்மாதி⁴ட்டா²யகேன ஸுவிப⁴த்தபி⁴த்தித²ம்ப⁴துலாகோ³பானஸிகண்ணிகத்³வாரபா³ஹவாதபான ஸோபானாதி³கே³ஹாவயவங் மனோஹரங் ஸுவிகப்பிதகட்ட²கம்மரமணீயங் ஸுபரிகம்மகதஸுதா⁴கம்மங் மனுஞ்ஞங் ஸுவிரசிதமாலாகம்மலதாகம்மாதி³சித்தகம்மவிசித்தங் ஸுபரினிட்டி²தமணிகுட்டிம ஸதி³ஸபூ⁴மிதலங் தே³வவிமானஸதி³ஸங் ஹெட்டா²பூ⁴மியங் பஞ்ச க³ப்³ப⁴ஸதானி, உபரிபூ⁴மியங் பஞ்ச க³ப்³ப⁴ஸதானீதி க³ப்³ப⁴ஸஹஸ்ஸபடிமண்டி³தங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச வஸனானுச்ச²விகங் மஹந்தங் பாஸாத³ங் தஸ்ஸ பரிவாரபாஸாத³ஸஹஸ்ஸஞ்ச தேஸங் பரிவாரபா⁴வேன குடிமண்ட³பசங்கமனாதீ³னி ச காரெந்தீ நவஹி மாஸேஹி விஹாரங் நிட்டா²பேஸி. பரினிட்டி²தே ச விஹாரே நவஹேவ ஹிரஞ்ஞகோடீஹி விஹாரமஹங் காரெந்தீ பஞ்சமத்தேஹி ஸஹாயிகாஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹித்வா தஸ்ஸ ஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ஸோமனஸ்ஸஜாதா ஸஹாயிகா ஆஹ ‘‘இமங் ஏவரூபங் பாஸாத³ங் காரெந்தியா யங் மயா புஞ்ஞங் பஸுதங், தங் அனுமோத³த², பத்திதா³னங் வோ த³ம்மீ’’தி. ‘‘அஹோ ஸாது⁴ அஹோ ஸாதூ⁴’’தி பஸன்னசித்தா ஸப்³பா³பி அனுமோதி³ங்ஸு.

    Sā taṃ piḷandhanaṃ satasahassādhikanavakoṭiagghanakaṃ vissajjetvā āyasmatā mahāmoggallānena navakammādhiṭṭhāyakena suvibhattabhittithambhatulāgopānasikaṇṇikadvārabāhavātapāna sopānādigehāvayavaṃ manoharaṃ suvikappitakaṭṭhakammaramaṇīyaṃ suparikammakatasudhākammaṃ manuññaṃ suviracitamālākammalatākammādicittakammavicittaṃ supariniṭṭhitamaṇikuṭṭima sadisabhūmitalaṃ devavimānasadisaṃ heṭṭhābhūmiyaṃ pañca gabbhasatāni, uparibhūmiyaṃ pañca gabbhasatānīti gabbhasahassapaṭimaṇḍitaṃ buddhassa bhagavato bhikkhusaṅghassa ca vasanānucchavikaṃ mahantaṃ pāsādaṃ tassa parivārapāsādasahassañca tesaṃ parivārabhāvena kuṭimaṇḍapacaṅkamanādīni ca kārentī navahi māsehi vihāraṃ niṭṭhāpesi. Pariniṭṭhite ca vihāre navaheva hiraññakoṭīhi vihāramahaṃ kārentī pañcamattehi sahāyikāsatehi saddhiṃ pāsādaṃ abhiruhitvā tassa sampattiṃ disvā somanassajātā sahāyikā āha ‘‘imaṃ evarūpaṃ pāsādaṃ kārentiyā yaṃ mayā puññaṃ pasutaṃ, taṃ anumodatha, pattidānaṃ vo dammī’’ti. ‘‘Aho sādhu aho sādhū’’ti pasannacittā sabbāpi anumodiṃsu.

    தத்த² அஞ்ஞதரா உபாஸிகா விஸேஸதோ தங் பத்திதா³னங் மனஸாகாஸி. ஸா ந சிரஸ்ஸேவ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸா புஞ்ஞானுபா⁴வேன அனேககூடாகா³ரபாகாரஉய்யானபொக்க²ரணிஆதி³படிமண்டி³தங் ஸோளஸயோஜனாயாமவித்தா²ரப்³பே³த⁴ங் அத்தனோ பபா⁴ய யோஜனஸதங் ப²ரந்தங் ஆகாஸசாரிங் மஹந்தங் விமானங் பாதுரஹோஸி. ஸா க³ச்ச²ந்தீபி அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரா ஸஹ விமானேன க³ச்ச²தி. விஸாகா² பன மஹாஉபாஸிகா விபுலபரிச்சாக³தாய ஸத்³தா⁴ஸம்பத்தியா ச நிம்மானரதீஸு நிப்³ப³த்தித்வா ஸுனிம்மிததே³வராஜஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸிபா⁴வங் ஸம்பாபுணி. அதா²யஸ்மா அனுருத்³தோ⁴ தே³வசாரிகங் சரந்தோ தங் விஸாகா²ய ஸஹாயிகங் தாவதிங்ஸப⁴வனே உப்பன்னங் தி³ஸ்வா –

    Tattha aññatarā upāsikā visesato taṃ pattidānaṃ manasākāsi. Sā na cirasseva kālaṃ katvā tāvatiṃsesu nibbatti. Tassā puññānubhāvena anekakūṭāgārapākārauyyānapokkharaṇiādipaṭimaṇḍitaṃ soḷasayojanāyāmavitthārabbedhaṃ attano pabhāya yojanasataṃ pharantaṃ ākāsacāriṃ mahantaṃ vimānaṃ pāturahosi. Sā gacchantīpi accharāsahassaparivārā saha vimānena gacchati. Visākhā pana mahāupāsikā vipulapariccāgatāya saddhāsampattiyā ca nimmānaratīsu nibbattitvā sunimmitadevarājassa aggamahesibhāvaṃ sampāpuṇi. Athāyasmā anuruddho devacārikaṃ caranto taṃ visākhāya sahāyikaṃ tāvatiṃsabhavane uppannaṃ disvā –

    729.

    729.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    730.

    730.

    ‘‘தஸ்ஸா தே நச்சமானாய, அங்க³மங்கே³ஹி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    தி³ப்³பா³ ஸத்³தா³ நிச்ச²ரந்தி, ஸவனீயா மனோரமா.

    Dibbā saddā niccharanti, savanīyā manoramā.

    731.

    731.

    ‘‘தஸ்ஸா தே நச்சமானாய, அங்க³மங்கே³ஹி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    தி³ப்³பா³ க³ந்தா⁴ பவாயந்தி, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா.

    Dibbā gandhā pavāyanti, sucigandhā manoramā.

    732.

    732.

    ‘‘விவத்தமானா காயேன, யா வேணீஸு பிளந்த⁴னா;

    ‘‘Vivattamānā kāyena, yā veṇīsu piḷandhanā;

    தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோ, தூரியே பஞ்சங்கி³கே யதா².

    Tesaṃ suyyati nigghoso, tūriye pañcaṅgike yathā.

    733.

    733.

    ‘‘வடங்ஸகா வாதது⁴தா, வாதேன ஸம்பகம்பிதா;

    ‘‘Vaṭaṃsakā vātadhutā, vātena sampakampitā;

    தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோ, தூரியே பஞ்சங்கி³கே யதா².

    Tesaṃ suyyati nigghoso, tūriye pañcaṅgike yathā.

    734.

    734.

    ‘‘யாபி தே ஸிரஸ்மிங் மாலா, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா;

    ‘‘Yāpi te sirasmiṃ mālā, sucigandhā manoramā;

    வாதி க³ந்தோ⁴ தி³ஸா ஸப்³பா³, ருக்கோ² மஞ்ஜூஸகோ யதா².

    Vāti gandho disā sabbā, rukkho mañjūsako yathā.

    735.

    735.

    ‘‘கா⁴யஸே தங் ஸுசிக³ந்த⁴ங், ரூபங் பஸ்ஸஸி அமானுஸங்;

    ‘‘Ghāyase taṃ sucigandhaṃ, rūpaṃ passasi amānusaṃ;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. –

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti. –

    இமாஹி கா³தா²ஹி புச்சி². ஸாபி தஸ்ஸ ஏவங் ப்³யாகாஸி –

    Imāhi gāthāhi pucchi. Sāpi tassa evaṃ byākāsi –

    736.

    736.

    ‘‘ஸாவத்தி²யங் மய்ஹங் ஸகீ² ப⁴த³ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரேஸி மஹாவிஹாரங்;

    ‘‘Sāvatthiyaṃ mayhaṃ sakhī bhadante, saṅghassa kāresi mahāvihāraṃ;

    தத்த²ப்பஸன்னா அஹமானுமோதி³ங், தி³ஸ்வா அகா³ரஞ்ச பியஞ்ச மேதங்.

    Tatthappasannā ahamānumodiṃ, disvā agārañca piyañca metaṃ.

    737.

    737.

    ‘‘தாயேவ மே ஸுத்³த⁴னுமோத³னாய, லத்³த⁴ங் விமானப்³பு⁴தத³ஸ்ஸனெய்யங்;

    ‘‘Tāyeva me suddhanumodanāya, laddhaṃ vimānabbhutadassaneyyaṃ;

    ஸமந்ததோ ஸோளஸயோஜனானி, வேஹாயஸங் க³ச்ச²தி இத்³தி⁴யா மம.

    Samantato soḷasayojanāni, vehāyasaṃ gacchati iddhiyā mama.

    738.

    738.

    ‘‘கூடாகா³ரா நிவேஸா மே, விப⁴த்தா பா⁴க³ஸோ மிதா;

    ‘‘Kūṭāgārā nivesā me, vibhattā bhāgaso mitā;

    த³த்³த³ல்லமானா ஆப⁴ந்தி, ஸமந்தா ஸதயோஜனங்.

    Daddallamānā ābhanti, samantā satayojanaṃ.

    739.

    739.

    ‘‘பொக்க²ரஞ்ஞோ ச மே எத்த², புது²லோமனிஸேவிதா;

    ‘‘Pokkharañño ca me ettha, puthulomanisevitā;

    அச்சோ²த³கா விப்பஸன்னா, ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தா.

    Acchodakā vippasannā, soṇṇavālukasanthatā.

    740.

    740.

    ‘‘நானாபது³மஸஞ்ச²ன்னா, புண்ட³ரீகஸமோததா;

    ‘‘Nānāpadumasañchannā, puṇḍarīkasamotatā;

    ஸுரபீ⁴ ஸம்பவாயந்தி, மனுஞ்ஞா மாலுதேரிதா.

    Surabhī sampavāyanti, manuññā māluteritā.

    741.

    741.

    ‘‘ஜம்பு³யோ பனஸா தாலா, நாளிகேரவனானி ச;

    ‘‘Jambuyo panasā tālā, nāḷikeravanāni ca;

    அந்தோனிவேஸனே ஜாதா, நானாருக்கா² அரோபிமா.

    Antonivesane jātā, nānārukkhā aropimā.

    742.

    742.

    ‘‘நானாதூரியஸங்கு⁴ட்ட²ங், அச்ச²ராக³ணகோ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Nānātūriyasaṅghuṭṭhaṃ, accharāgaṇaghositaṃ;

    யோபி மங் ஸுபினே பஸ்ஸே, ஸோபி வித்தோ ஸியா நரோ.

    Yopi maṃ supine passe, sopi vitto siyā naro.

    743.

    743.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் அப்³பு⁴தத³ஸ்ஸனெய்யங், விமானங் ஸப்³ப³ஸோ பப⁴ங்;

    ‘‘Etādisaṃ abbhutadassaneyyaṃ, vimānaṃ sabbaso pabhaṃ;

    மம கம்மே ஹி நிப்³ப³த்தங், அலங் புஞ்ஞானி காதவே’’தி.

    Mama kamme hi nibbattaṃ, alaṃ puññāni kātave’’ti.

    736. தத்த² ஸாவத்தி²யங் மய்ஹங் ஸகீ² ப⁴த³ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரேஸி மஹாவிஹாரந்தி ப⁴ந்தே அனுருத்³த⁴ , ஸாவத்தி²யா ஸமீபே பாசீனபஸ்ஸே மய்ஹங் மம ஸக்கீ² ஸஹாயிகா விஸாகா² மஹாஉபாஸிகா ஆக³தாக³தங் சாதுத்³தி³ஸங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ நவஹிரஞ்ஞகோடிபரிச்சாகே³ன புப்³பா³ராமங் நாம மஹந்தங் விஹாரங் காரேஸி. தத்த²ப்பஸன்னா அஹமானுமோதி³ந்தி தஸ்மிங் விஹாரே கதபரியோஸிதே ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதி³யமானே தாய கதே பத்திதா³னே ‘‘அஹோ டா²னே வத பரிச்சாகோ³ கதோ’’தி பஸன்னா ரதனத்தயே கம்மப²லே ச ஸஞ்ஜாதபஸாதா³ அஹங் அனுமோதி³ங். வத்து²வஸேன தஸ்ஸா அனுமோத³னாய உளாரபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தி³ஸ்வா அகா³ரஞ்ச பியஞ்ச மேத’’ந்தி ஆஹ. ஸஹஸ்ஸக³ப்³ப⁴ங் அதிவிய ரமணீயங் தே³வவிமானஸதி³ஸங் தஞ்ச அகா³ரங் மஹந்தங் பாஸாத³ங் பியஞ்ச மே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ தாதி³ஸங் மஹந்தங் த⁴னபரிச்சாக³ங் தி³ஸ்வா அனுமோதி³ந்தி யோஜனா.

    736. Tattha sāvatthiyaṃ mayhaṃ sakhī bhadante, saṅghassa kāresi mahāvihāranti bhante anuruddha , sāvatthiyā samīpe pācīnapasse mayhaṃ mama sakkhī sahāyikā visākhā mahāupāsikā āgatāgataṃ cātuddisaṃ bhikkhusaṅghaṃ uddissa navahiraññakoṭipariccāgena pubbārāmaṃ nāma mahantaṃ vihāraṃ kāresi. Tatthappasannā ahamānumodinti tasmiṃ vihāre katapariyosite saṅghassa niyyādiyamāne tāya kate pattidāne ‘‘aho ṭhāne vata pariccāgo kato’’ti pasannā ratanattaye kammaphale ca sañjātapasādā ahaṃ anumodiṃ. Vatthuvasena tassā anumodanāya uḷārabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘disvā agārañca piyañca meta’’nti āha. Sahassagabbhaṃ ativiya ramaṇīyaṃ devavimānasadisaṃ tañca agāraṃ mahantaṃ pāsādaṃ piyañca me buddhappamukhaṃ saṅghaṃ uddissa tādisaṃ mahantaṃ dhanapariccāgaṃ disvā anumodinti yojanā.

    737. தாயேவ மே ஸுத்³த⁴னுமோத³னாயாதி யதா²வுத்தாய தெ³ய்யத⁴ம்மபரிச்சாகா³பா⁴வேன ஸுத்³தா⁴ய கேவலாய அனுமோத³னாயேவ. லத்³த⁴ங் விமானப்³பு⁴தத³ஸ்ஸனெய்யந்தி மய்ஹங் புப்³பே³ ஈதி³ஸஸ்ஸ அபூ⁴தபுப்³ப³தாய அப்³பு⁴தங் ஸமந்தப⁴த்³த³கபா⁴வேன அதிவிய ஸுரூபதாய ச த³ஸ்ஸனெய்யங் இமங் விமானங் லத்³த⁴ங் அதி⁴க³தங். ஏவங் தஸ்ஸ விமானஸ்ஸ அபி⁴ரூபதங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பமாணமஹத்தங் பபா⁴வமஹத்தங் உபபோ⁴க³வத்து²மஹத்தஞ்ச த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸமந்ததோ ஸோளஸயோஜனானீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² இத்³தி⁴யா மமாதி மம புஞ்ஞித்³தி⁴யா.

    737.Tāyeva me suddhanumodanāyāti yathāvuttāya deyyadhammapariccāgābhāvena suddhāya kevalāya anumodanāyeva. Laddhaṃ vimānabbhutadassaneyyanti mayhaṃ pubbe īdisassa abhūtapubbatāya abbhutaṃ samantabhaddakabhāvena ativiya surūpatāya ca dassaneyyaṃ imaṃ vimānaṃ laddhaṃ adhigataṃ. Evaṃ tassa vimānassa abhirūpataṃ dassetvā idāni pamāṇamahattaṃ pabhāvamahattaṃ upabhogavatthumahattañca dassetuṃ ‘‘samantato soḷasayojanānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha iddhiyā mamāti mama puññiddhiyā.

    739. பொக்க²ரஞ்ஞோதி பொக்க²ரணியோ. புது²லோமனிஸேவிதாதி தி³ப்³ப³மச்சே²ஹி உபஸேவிதா.

    739.Pokkharaññoti pokkharaṇiyo. Puthulomanisevitāti dibbamacchehi upasevitā.

    740. நானாபது³மஸஞ்ச²ன்னாதி ஸதபத்தஸஹஸ்ஸபத்தாதி³பே⁴தே³ஹி நானாவிதே⁴ஹி ரத்தபது³மேஹி ரத்தகமலேஹி ச ஸஞ்சா²தி³தா. புண்ட³ரீகஸமோததாதி நானாவிதே⁴ஹி ஸேதகமலேஹி ஸமந்ததோ அவததா, நானாருக்கா² அரோபிமா ஸுரபீ⁴ ஸம்பவாயந்தீதி யோஜனா.

    740.Nānāpadumasañchannāti satapattasahassapattādibhedehi nānāvidhehi rattapadumehi rattakamalehi ca sañchāditā. Puṇḍarīkasamotatāti nānāvidhehi setakamalehi samantato avatatā, nānārukkhā aropimā surabhī sampavāyantīti yojanā.

    742. ஸோபீதி ஸோ ஸுபினத³ஸ்ஸாவீபி. வித்தோதி துட்டோ².

    742.Sopīti so supinadassāvīpi. Vittoti tuṭṭho.

    743. ஸப்³ப³ஸோ பப⁴ந்தி ஸமந்ததோ ஓபா⁴ஸமானங். கம்மே ஹீதி கம்மனிமித்தங். ஹீதி நிபாதமத்தங். சேதனானங் வா அபராபருப்பத்தியா ப³ஹுபா⁴வதோ ‘‘கம்மேஹீ’’தி வுத்தங். அலந்தி யுத்தங். காதவேதி காதுங்.

    743.Sabbasopabhanti samantato obhāsamānaṃ. Kamme hīti kammanimittaṃ. ti nipātamattaṃ. Cetanānaṃ vā aparāparuppattiyā bahubhāvato ‘‘kammehī’’ti vuttaṃ. Alanti yuttaṃ. Kātaveti kātuṃ.

    இதா³னி தே²ரோ விஸாகா²ய நிப்³ப³த்தட்டா²னங் கதா²பேதுகாமோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Idāni thero visākhāya nibbattaṭṭhānaṃ kathāpetukāmo imaṃ gāthamāha –

    744.

    744.

    ‘‘தாயேவ தே ஸுத்³த⁴னுமோத³னாய,

    ‘‘Tāyeva te suddhanumodanāya,

    லத்³த⁴ங் விமானப்³பு⁴தத³ஸ்ஸனெய்யங்;

    Laddhaṃ vimānabbhutadassaneyyaṃ;

    யா சேவ ஸா தா³னமதா³ஸி நாரீ,

    Yā ceva sā dānamadāsi nārī,

    தஸ்ஸா க³திங் ப்³ரூஹி குஹிங் உப்பன்னா ஸா’’தி.

    Tassā gatiṃ brūhi kuhiṃ uppannā sā’’ti.

    744. தத்த² யா சேவ ஸா தா³னமதா³ஸி நாரீதி யஸ்ஸ தா³னஸ்ஸ அனுமோத³னாய த்வங் ஈதி³ஸங் ஸம்பத்திங் படிலபி⁴, தங் தா³னங் யா சேவ ஸா நாரீ அதா³ஸீதி விஸாக²ங் மஹாஉபாஸிகங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. தாய ஏவ தே³வதாய தஸ்ஸா ஸம்பத்திங் கதா²பேதுகாமோ ஆஹ ‘‘தஸ்ஸா க³திங் ப்³ரூஹி குஹிங் உப்பன்னா ஸா’’தி. தஸ்ஸா க³திந்தி தாய நிப்³ப³த்ததே³வக³திங்.

    744. Tattha yā ceva sā dānamadāsi nārīti yassa dānassa anumodanāya tvaṃ īdisaṃ sampattiṃ paṭilabhi, taṃ dānaṃ yā ceva sā nārī adāsīti visākhaṃ mahāupāsikaṃ sandhāya vadati. Tāya eva devatāya tassā sampattiṃ kathāpetukāmo āha ‘‘tassā gatiṃ brūhi kuhiṃ uppannā sā’’ti. Tassā gatinti tāya nibbattadevagatiṃ.

    இதா³னி தே²ரேன புச்சி²தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தீ ஆஹ –

    Idāni therena pucchitamatthaṃ dassentī āha –

    745.

    745.

    ‘‘யா ஸா அஹு மய்ஹங் ஸகீ² ப⁴த³ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரேஸி மஹாவிஹாரங்;

    ‘‘Yā sā ahu mayhaṃ sakhī bhadante, saṅghassa kāresi mahāvihāraṃ;

    விஞ்ஞாதத⁴ம்மா ஸா அதா³ஸி தா³னங், உப்பன்னா நிம்மானரதீஸு தே³வேஸு.

    Viññātadhammā sā adāsi dānaṃ, uppannā nimmānaratīsu devesu.

    746.

    746.

    ‘‘பஜாபதீ தஸ்ஸ ஸுனிம்மிதஸ்ஸ,

    ‘‘Pajāpatī tassa sunimmitassa,

    அசிந்தியோ கம்மவிபாக தஸ்ஸா;

    Acintiyo kammavipāka tassā;

    யமேதங் புச்ச²ஸி ‘குஹிங் உப்பன்னா ஸா’தி,

    Yametaṃ pucchasi ‘kuhiṃ uppannā sā’ti,

    தங் தே வியாகாஸிங் அனஞ்ஞதா² அஹ’’ந்தி.

    Taṃ te viyākāsiṃ anaññathā aha’’nti.

    745. தத்த² விஞ்ஞாதத⁴ம்மாதி விஞ்ஞாதஸாஸனத⁴ம்மா, படிவித்³த⁴சதுஸச்சத⁴ம்மாதி அத்தோ².

    745. Tattha viññātadhammāti viññātasāsanadhammā, paṭividdhacatusaccadhammāti attho.

    746. ஸுனிம்மிதஸ்ஸாதி ஸுனிம்மிதஸ்ஸ தே³வராஜஸ்ஸ. அசிந்தியோ கம்மவிபாக தஸ்ஸாதி விப⁴த்திலோபங் கத்வா நித்³தே³ஸோ, தஸ்ஸா மம ஸகி²யா நிப்³பா³னரதீஸு நிப்³ப³த்தாய கம்மவிபாகோ புஞ்ஞகம்மஸ்ஸ விபாகபூ⁴தா தி³ப்³ப³ஸம்பத்தி அசிந்தியா அப்பமெய்யாதி அத்தோ². அனஞ்ஞதா²தி அவிபரீதங் யதா²ஸபா⁴வதோ. கத²ங் பனாயங் தஸ்ஸா ஸம்பத்திங் அஞ்ஞாஸீதி? ஸுப⁴த்³தா³ விய ப⁴த்³தா³ய, விஸாகா²பி தே³வதீ⁴தா இமிஸ்ஸா ஸந்திகங் அக³மாஸி.

    746.Sunimmitassāti sunimmitassa devarājassa. Acintiyo kammavipāka tassāti vibhattilopaṃ katvā niddeso, tassā mama sakhiyā nibbānaratīsu nibbattāya kammavipāko puññakammassa vipākabhūtā dibbasampatti acintiyā appameyyāti attho. Anaññathāti aviparītaṃ yathāsabhāvato. Kathaṃ panāyaṃ tassā sampattiṃ aññāsīti? Subhaddā viya bhaddāya, visākhāpi devadhītā imissā santikaṃ agamāsi.

    இதா³னி தே³வதீ⁴தா தே²ரங் அஞ்ஞேஸம்பி தா³னஸமாத³பனே நியோஜெந்தீ இமாஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி –

    Idāni devadhītā theraṃ aññesampi dānasamādapane niyojentī imāhi gāthāhi dhammaṃ desesi –

    747.

    747.

    ‘‘தேனஹஞ்ஞேபி ஸமாத³பேத², ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னானி த³தா³த² வித்தா;

    ‘‘Tenahaññepi samādapetha, saṅghassa dānāni dadātha vittā;

    த⁴ம்மஞ்ச ஸுணாத² பஸன்னமானஸா, ஸுது³ல்லபோ⁴ லத்³தோ⁴ மனுஸ்ஸலாபோ⁴.

    Dhammañca suṇātha pasannamānasā, sudullabho laddho manussalābho.

    748.

    748.

    ‘‘யங் மக்³க³ங் மக்³கா³தி⁴பதீ அதே³ஸயி, ப்³ரஹ்மஸ்ஸரோ கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசோ;

    ‘‘Yaṃ maggaṃ maggādhipatī adesayi, brahmassaro kañcanasannibhattaco;

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னானி த³தா³த² வித்தா, மஹப்ப²லா யத்த² ப⁴வந்தி த³க்கி²ணா.

    Saṅghassa dānāni dadātha vittā, mahapphalā yattha bhavanti dakkhiṇā.

    749.

    749.

    ‘‘யே புக்³க³லா அட்ட² ஸதங் பஸத்தா², சத்தாரி ஏதானி யுகா³னி ஹொந்தி;

    ‘‘Ye puggalā aṭṭha sataṃ pasatthā, cattāri etāni yugāni honti;

    தே த³க்கி²ணெய்யா ஸுக³தஸ்ஸ ஸாவகா, ஏதேஸு தி³ன்னானி மஹப்ப²லானி.

    Te dakkhiṇeyyā sugatassa sāvakā, etesu dinnāni mahapphalāni.

    750.

    750.

    ‘‘சத்தாரோ ச படிபன்னா, சத்தாரோ ச ப²லே டி²தா;

    ‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;

    ஏஸ ஸங்கோ⁴ உஜுபூ⁴தோ, பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோ.

    Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito.

    751.

    751.

    ‘‘யஜமானானங் மனுஸ்ஸானங், புஞ்ஞபெக்கா²ன பாணினங்;

    ‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;

    கரோதங் ஓபதி⁴கங் புஞ்ஞங், ஸங்கே⁴ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ.

    752.

    752.

    ‘‘ஏஸோ ஹி ஸங்கோ⁴ விபுலோ மஹக்³க³தோ, ஏஸப்பமெய்யோ உத³தீ⁴வ ஸாக³ரோ;

    ‘‘Eso hi saṅgho vipulo mahaggato, esappameyyo udadhīva sāgaro;

    ஏதே ஹி ஸெட்டா² நரவீரஸாவகா, பப⁴ங்கரா த⁴ம்மமுதீ³ரயந்தி.

    Ete hi seṭṭhā naravīrasāvakā, pabhaṅkarā dhammamudīrayanti.

    753.

    753.

    ‘‘தேஸங் ஸுதி³ன்னங் ஸுஹுதங் ஸுயிட்ட²ங், யே ஸங்க⁴முத்³தி³ஸ்ஸ த³த³ந்தி தா³னங்;

    ‘‘Tesaṃ sudinnaṃ suhutaṃ suyiṭṭhaṃ, ye saṅghamuddissa dadanti dānaṃ;

    ஸா த³க்கி²ணா ஸங்க⁴க³தா பதிட்டி²தா, மஹப்ப²லா லோகவிதூ³ன வண்ணிதா.

    Sā dakkhiṇā saṅghagatā patiṭṭhitā, mahapphalā lokavidūna vaṇṇitā.

    754.

    754.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் யஞ்ஞமனுஸ்ஸரந்தா, யே வேத³ஜாதா விசரந்தி லோகே;

    ‘‘Etādisaṃ yaññamanussarantā, ye vedajātā vicaranti loke;

    வினெய்ய மச்சே²ரமலங் ஸமூலங், அனிந்தி³தா ஸக்³க³முபெந்தி டா²ன’’ந்தி.

    Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ, aninditā saggamupenti ṭhāna’’nti.

    747. தத்த² தேனஹஞ்ஞேபீதி தேனஹி அஞ்ஞேபி. தேனாதி ச தேன காரணேன, ஹீதி நிபாதமத்தங். ‘‘ஸமாத³பேதா²’’தி வத்வா ஸமாத³பனாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னானி த³தா³தா²’’திஆதி³ வுத்தங். அட்ட²ஹி அக்க²ணேஹி வஜ்ஜிதங் மனுஸ்ஸபா⁴வங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஸுது³ல்லபோ⁴ லத்³தோ⁴ மனுஸ்ஸலாபோ⁴’’தி. தத்த² அட்ட² அக்க²ணா நாம தயோ அபாயா அரூபா அஸஞ்ஞஸத்தா பச்சந்ததே³ஸோ இந்த்³ரியானங் வேகல்லங் நியதமிச்சா²தி³ட்டி²கதா அபாதுபா⁴வோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி.

    747. Tattha tenahaññepīti tenahi aññepi. Tenāti ca tena kāraṇena, ti nipātamattaṃ. ‘‘Samādapethā’’ti vatvā samādapanākāraṃ dassetuṃ ‘‘saṅghassa dānāni dadāthā’’tiādi vuttaṃ. Aṭṭhahi akkhaṇehi vajjitaṃ manussabhāvaṃ sandhāyāha ‘‘sudullabho laddho manussalābho’’ti. Tattha aṭṭha akkhaṇā nāma tayo apāyā arūpā asaññasattā paccantadeso indriyānaṃ vekallaṃ niyatamicchādiṭṭhikatā apātubhāvo buddhassāti.

    748. யங் மக்³க³ந்தி யங் கெ²த்தவிஸேஸே கதங் தா³னங், தங் ஏகந்தேன ஸுக³திஸம்பாபனதோ ஸுக³திகா³மிமக்³க³ங் அபாயமக்³க³தோ ஜக்³க⁴மக்³கா³தி³தோ ச அதிவிய ஸெட்ட²பா⁴வேன மக்³கா³தி⁴பந்தி கத்வா. தா³னம்பி ஹி ஸத்³தா⁴ஹிரியோ விய ‘‘தே³வலோககா³மிமக்³கோ³’’தி வுச்சதி. யதா²ஹ –

    748.Yaṃmagganti yaṃ khettavisese kataṃ dānaṃ, taṃ ekantena sugatisampāpanato sugatigāmimaggaṃ apāyamaggato jagghamaggādito ca ativiya seṭṭhabhāvena maggādhipanti katvā. Dānampi hi saddhāhiriyo viya ‘‘devalokagāmimaggo’’ti vuccati. Yathāha –

    ‘‘ஸத்³தா⁴ ஹிரியங் குஸலஞ்ச தா³னங், த⁴ம்மா ஏதே ஸப்புரிஸானுயாதா;

    ‘‘Saddhā hiriyaṃ kusalañca dānaṃ, dhammā ete sappurisānuyātā;

    ஏதஞ்ஹி மக்³க³ங் தி³வியங் வத³ந்தி, ஏதேன ஹி க³ச்ச²தி தே³வலோக’’ந்தி.(அ॰ நி॰ 8.32; கதா²॰ 480);

    Etañhi maggaṃ diviyaṃ vadanti, etena hi gacchati devaloka’’nti.(a. ni. 8.32; kathā. 480);

    ‘‘மக்³கா³தி⁴பதீ’’தி வா பாடோ², தஸ்ஸ அரியமக்³கே³ன ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ அதி⁴பதிபூ⁴தோ ஸத்தா²தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னானி த³தா³தா²திஆதி³னா புனபி த³க்கி²ணெய்யேஸு தா³னஸங்விபா⁴கே³ நியோஜெந்தீ ஆஹ.

    ‘‘Maggādhipatī’’ti vā pāṭho, tassa ariyamaggena sadevakassa lokassa adhipatibhūto satthāti attho daṭṭhabbo. Saṅghassa dānāni dadāthātiādinā punapi dakkhiṇeyyesu dānasaṃvibhāge niyojentī āha.

    749. இதா³னி தங் த³க்கி²ணெய்யங் அரியஸங்க⁴ங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தீ ‘‘யே புக்³க³லா அட்ட² ஸதங் பஸத்தா²’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² யேதி அனியமிதனித்³தே³ஸோ. புக்³க³லாதி ஸத்தா. அட்டா²தி தேஸங் க³ணனபரிச்சே²தோ³. தே ஹி சத்தாரோ ச படிபன்னா சத்தாரோ ச ப²லே டி²தாதி அட்ட² ஹொந்தி. ஸதங் பஸத்தா²தி ஸப்புரிஸேஹி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴ஸாவகேஹி அஞ்ஞேஹி ச தே³வமனுஸ்ஸேஹி பஸ்ஸத்தா². கஸ்மா? ஸஹஜாதஸீலாதி³கு³ணயோக³தோ. தேஸஞ்ஹி சம்பகப³குலகுஸுமாதீ³னங் விய ஸஹஜாதவண்ணக³ந்தா⁴த³யோ ஸஹஜாதஸீலஸமாதி⁴ஆத³யோ கு³ணா, தேன தே வண்ணக³ந்தா⁴தி³ஸம்பன்னானி விய புப்பா²னி தே³வமனுஸ்ஸானங் ஸதங் பியா மனாபா பாஸங்ஸியா ச ஹொந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘யே புக்³க³லா அட்ட² ஸதங் பஸத்தா²’’தி. தே பன ஸங்கே²பதோ ஸோதாபத்திமக்³க³ட்டோ² ப²லட்டோ²தி ஏகங் யுக³ங், ஏவங் யாவ அரஹத்தமக்³க³ட்டோ² ப²லட்டோ²தி ஏகங் யுக³ந்தி சத்தாரி யுகா³னி ஹொந்தி. தேனாஹ ‘‘சத்தாரி ஏதானி யுகா³னி ஹொந்தி தே த³க்கி²ணெய்யா’’தி. தேதி புப்³பே³ அனியமதோ உத்³தி³ட்டா²னங் நியமெத்வா த³ஸ்ஸனங். தே ஹி ஸப்³பே³பி கம்மங் கம்மப²லஞ்ச ஸத்³த³ஹித்வா தா³தப்³ப³தெ³ய்யத⁴ம்மஸங்கா²தங் த³க்கி²ணங் அரஹந்தீதி த³க்கி²ணெய்யா கு³ணவிஸேஸயோகே³ன தா³னஸ்ஸ மஹப்ப²லபா⁴வஸாத⁴னதோ. ஸுக³தஸ்ஸ ஸாவகாதி ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ த⁴ம்மஸவனந்தே அரியாய ஜாதியா ஜாததாய தங் த⁴ம்மங் ஸுணந்தீதி ஸாவகா. ஏதேஸு தி³ன்னானி மஹப்ப²லானீதி ஏதேஸு ஸுக³தஸ்ஸ ஸாவகேஸு அப்பகானிபி தா³னானி தி³ன்னானி படிக்³கா³ஹகதோ த³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴யா மஹப்ப²லானி ஹொந்தி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா⁴ வா க³ணா வா, ததா²க³தஸாவகஸங்கோ⁴ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’திஆதி³ (அ॰ நி॰ 4.34; 5.32; இதிவு॰ 90).

    749. Idāni taṃ dakkhiṇeyyaṃ ariyasaṅghaṃ sarūpato dassentī ‘‘ye puggalā aṭṭha sataṃ pasatthā’’ti gāthamāha. Tattha yeti aniyamitaniddeso. Puggalāti sattā. Aṭṭhāti tesaṃ gaṇanaparicchedo. Te hi cattāro ca paṭipannā cattāro ca phale ṭhitāti aṭṭha honti. Sataṃ pasatthāti sappurisehi buddhapaccekabuddhasāvakehi aññehi ca devamanussehi passatthā. Kasmā? Sahajātasīlādiguṇayogato. Tesañhi campakabakulakusumādīnaṃ viya sahajātavaṇṇagandhādayo sahajātasīlasamādhiādayo guṇā, tena te vaṇṇagandhādisampannāni viya pupphāni devamanussānaṃ sataṃ piyā manāpā pāsaṃsiyā ca honti. Tena vuttaṃ ‘‘ye puggalā aṭṭha sataṃ pasatthā’’ti. Te pana saṅkhepato sotāpattimaggaṭṭho phalaṭṭhoti ekaṃ yugaṃ, evaṃ yāva arahattamaggaṭṭho phalaṭṭhoti ekaṃ yuganti cattāri yugāni honti. Tenāha ‘‘cattāri etāni yugāni honti te dakkhiṇeyyā’’ti. Teti pubbe aniyamato uddiṭṭhānaṃ niyametvā dassanaṃ. Te hi sabbepi kammaṃ kammaphalañca saddahitvā dātabbadeyyadhammasaṅkhātaṃ dakkhiṇaṃ arahantīti dakkhiṇeyyā guṇavisesayogena dānassa mahapphalabhāvasādhanato. Sugatassa sāvakāti sammāsambuddhassa dhammasavanante ariyāya jātiyā jātatāya taṃ dhammaṃ suṇantīti sāvakā. Etesu dinnāni mahapphalānīti etesu sugatassa sāvakesu appakānipi dānāni dinnāni paṭiggāhakato dakkhiṇāvisuddhiyā mahapphalāni honti. Tenāha bhagavā ‘‘yāvatā, bhikkhave, saṅghā vā gaṇā vā, tathāgatasāvakasaṅgho tesaṃ aggamakkhāyatī’’tiādi (a. ni. 4.34; 5.32; itivu. 90).

    750. சத்தாரோ ச படிபன்னாதிஆதி³ ஹெட்டா² வுத்தத்த²மேவ.

    750.Cattāroca paṭipannātiādi heṭṭhā vuttatthameva.

    இத⁴ பன ஆயஸ்மா அனுருத்³தோ⁴ அத்தனா தே³வதாய ச வுத்தமத்த²ங் மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.

    Idha pana āyasmā anuruddho attanā devatāya ca vuttamatthaṃ manussalokaṃ āgantvā bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    விஹாரவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vihāravimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 6. விஹாரவிமானவத்து² • 6. Vihāravimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact