Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    6. விஹாரவிமானவத்து²

    6. Vihāravimānavatthu

    729.

    729.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன…பே॰… ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    730.

    730.

    ‘‘தஸ்ஸா தே நச்சமானாய, அங்க³மங்கே³ஹி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    தி³ப்³பா³ ஸத்³தா³ நிச்ச²ரந்தி, ஸவனீயா மனோரமா.

    Dibbā saddā niccharanti, savanīyā manoramā.

    731.

    731.

    ‘‘தஸ்ஸா தே நச்சமானாய, அங்க³மங்கே³ஹி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    தி³ப்³பா³ க³ந்தா⁴ பவாயந்தி, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா.

    Dibbā gandhā pavāyanti, sucigandhā manoramā.

    732.

    732.

    ‘‘விவத்தமானா காயேன, யா வேணீஸு பிளந்த⁴னா;

    ‘‘Vivattamānā kāyena, yā veṇīsu piḷandhanā;

    தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோ, துரியே பஞ்சங்கி³கே யதா².

    Tesaṃ suyyati nigghoso, turiye pañcaṅgike yathā.

    733.

    733.

    ‘‘வடங்ஸகா வாதது⁴தா, வாதேன ஸம்பகம்பிதா;

    ‘‘Vaṭaṃsakā vātadhutā, vātena sampakampitā;

    தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோ, துரியே பஞ்சங்கி³கே யதா².

    Tesaṃ suyyati nigghoso, turiye pañcaṅgike yathā.

    734.

    734.

    ‘‘யாபி தே ஸிரஸ்மிங் மாலா, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா;

    ‘‘Yāpi te sirasmiṃ mālā, sucigandhā manoramā;

    வாதி க³ந்தோ⁴ தி³ஸா ஸப்³பா³, ருக்கோ² மஞ்ஜூஸகோ யதா².

    Vāti gandho disā sabbā, rukkho mañjūsako yathā.

    735.

    735.

    ‘‘கா⁴யஸே தங் ஸுசிக³ந்த⁴ங், ரூபங் பஸ்ஸஸி அமானுஸங்;

    ‘‘Ghāyase taṃ sucigandhaṃ, rūpaṃ passasi amānusaṃ;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    736.

    736.

    ‘‘ஸாவத்தி²யங் மய்ஹங் ஸகீ² ப⁴த³ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரேஸி மஹாவிஹாரங்;

    ‘‘Sāvatthiyaṃ mayhaṃ sakhī bhadante, saṅghassa kāresi mahāvihāraṃ;

    தத்த²ப்பஸன்னா அஹமானுமோதி³ங், தி³ஸ்வா அகா³ரஞ்ச பியஞ்ச மேதங்.

    Tatthappasannā ahamānumodiṃ, disvā agārañca piyañca metaṃ.

    737.

    737.

    ‘‘தாயேவ மே ஸுத்³த⁴னுமோத³னாய, லத்³த⁴ங் விமானப்³பு⁴தத³ஸ்ஸனெய்யங்;

    ‘‘Tāyeva me suddhanumodanāya, laddhaṃ vimānabbhutadassaneyyaṃ;

    ஸமந்ததோ ஸோளஸயோஜனானி, வேஹாயஸங் க³ச்ச²தி இத்³தி⁴யா மம.

    Samantato soḷasayojanāni, vehāyasaṃ gacchati iddhiyā mama.

    738.

    738.

    ‘‘கூடாகா³ரா நிவேஸா மே, விப⁴த்தா பா⁴க³ஸோ மிதா;

    ‘‘Kūṭāgārā nivesā me, vibhattā bhāgaso mitā;

    த³த்³த³ல்லமானா ஆப⁴ந்தி, ஸமந்தா ஸதயோஜனங்.

    Daddallamānā ābhanti, samantā satayojanaṃ.

    739.

    739.

    ‘‘பொக்க²ரஞ்ஞோ ச மே எத்த², புது²லோமனிஸேவிதா;

    ‘‘Pokkharañño ca me ettha, puthulomanisevitā;

    அச்சோ²த³கா 1 விப்பஸன்னா, ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தா.

    Acchodakā 2 vippasannā, soṇṇavālukasanthatā.

    740.

    740.

    ‘‘நானாபது³மஸஞ்ச²ன்னா, புண்ட³ரீகஸமோததா 3;

    ‘‘Nānāpadumasañchannā, puṇḍarīkasamotatā 4;

    ஸுரபீ⁴ ஸம்பவாயந்தி, மனுஞ்ஞா மாலுதேரிதா.

    Surabhī sampavāyanti, manuññā māluteritā.

    741.

    741.

    ‘‘ஜம்பு³யோ பனஸா தாலா, நாளிகேரவனானி ச;

    ‘‘Jambuyo panasā tālā, nāḷikeravanāni ca;

    அந்தோனிவேஸனே ஜாதா, நானாருக்கா² அரோபிமா.

    Antonivesane jātā, nānārukkhā aropimā.

    742.

    742.

    ‘‘நானாதூரியஸங்கு⁴ட்ட²ங் , அச்ச²ராக³ணகோ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Nānātūriyasaṅghuṭṭhaṃ , accharāgaṇaghositaṃ;

    யோபி மங் ஸுபினே பஸ்ஸே, ஸோபி வித்தோ ஸியா நரோ.

    Yopi maṃ supine passe, sopi vitto siyā naro.

    743.

    743.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் அப்³பு⁴தத³ஸ்ஸனெய்யங், விமானங் ஸப்³ப³ஸோபப⁴ங்;

    ‘‘Etādisaṃ abbhutadassaneyyaṃ, vimānaṃ sabbasopabhaṃ;

    மம கம்மேஹி நிப்³ப³த்தங், அலங் புஞ்ஞானி காதவே’’தி.

    Mama kammehi nibbattaṃ, alaṃ puññāni kātave’’ti.

    744.

    744.

    ‘‘தாயேவ தே ஸுத்³த⁴னுமோத³னாய, லத்³த⁴ங் விமானப்³பு⁴தத³ஸ்ஸனெய்யங்;

    ‘‘Tāyeva te suddhanumodanāya, laddhaṃ vimānabbhutadassaneyyaṃ;

    யா சேவ ஸா தா³னமதா³ஸி நாரீ, தஸ்ஸா க³திங் ப்³ரூஹி குஹிங் உப்பன்னா 5 ஸா’’தி.

    Yā ceva sā dānamadāsi nārī, tassā gatiṃ brūhi kuhiṃ uppannā 6 sā’’ti.

    745.

    745.

    ‘‘யா ஸா அஹு மய்ஹங் ஸகீ² ப⁴த³ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரேஸி மஹாவிஹாரங்;

    ‘‘Yā sā ahu mayhaṃ sakhī bhadante, saṅghassa kāresi mahāvihāraṃ;

    விஞ்ஞாதத⁴ம்மா ஸா அதா³ஸி தா³னங், உப்பன்னா நிம்மானரதீஸு தே³வேஸு.

    Viññātadhammā sā adāsi dānaṃ, uppannā nimmānaratīsu devesu.

    746.

    746.

    ‘‘பஜாபதீ தஸ்ஸ ஸுனிம்மிதஸ்ஸ, அசிந்தியா கம்மவிபாகா தஸ்ஸ;

    ‘‘Pajāpatī tassa sunimmitassa, acintiyā kammavipākā tassa;

    யமேதங் புச்ச²ஸி குஹிங் உப்பன்னா 7 ஸாதி, தங் தே வியாகாஸிங் அனஞ்ஞதா² அஹங்.

    Yametaṃ pucchasi kuhiṃ uppannā 8 sāti, taṃ te viyākāsiṃ anaññathā ahaṃ.

    747.

    747.

    ‘‘தேனஹஞ்ஞேபி ஸமாத³பேத², ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னானி த³தா³த² வித்தா;

    ‘‘Tenahaññepi samādapetha, saṅghassa dānāni dadātha vittā;

    த⁴ம்மஞ்ச ஸுணாத² பஸன்னமானஸா, ஸுது³ல்லபோ⁴ லத்³தோ⁴ மனுஸ்ஸலாபோ⁴.

    Dhammañca suṇātha pasannamānasā, sudullabho laddho manussalābho.

    748.

    748.

    ‘‘யங் மக்³க³ங் மக்³கா³தி⁴பதீ அதே³ஸயி 9, ப்³ரஹ்மஸ்ஸரோ கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசோ;

    ‘‘Yaṃ maggaṃ maggādhipatī adesayi 10, brahmassaro kañcanasannibhattaco;

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னானி த³தா³த² வித்தா, மஹப்ப²லா யத்த² ப⁴வந்தி த³க்கி²ணா.

    Saṅghassa dānāni dadātha vittā, mahapphalā yattha bhavanti dakkhiṇā.

    749.

    749.

    11 ‘‘யே புக்³க³லா அட்ட² ஸதங் பஸத்தா², சத்தாரி ஏதானி யுகா³னி ஹொந்தி;

    12 ‘‘Ye puggalā aṭṭha sataṃ pasatthā, cattāri etāni yugāni honti;

    தே த³க்கி²ணெய்யா ஸுக³தஸ்ஸ ஸாவகா, ஏதேஸு தி³ன்னானி மஹப்ப²லானி.

    Te dakkhiṇeyyā sugatassa sāvakā, etesu dinnāni mahapphalāni.

    750.

    750.

    13 ‘‘சத்தாரோ ச படிபன்னா, சத்தாரோ ச ப²லே டி²தா;

    14 ‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;

    ஏஸ ஸங்கோ⁴ உஜுபூ⁴தோ, பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோ.

    Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito.

    751.

    751.

    15 ‘‘யஜமானானங் மனுஸ்ஸானங், புஞ்ஞபெக்கா²ன பாணினங்;

    16 ‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;

    கரோதங் ஓபதி⁴கங் புஞ்ஞங், ஸங்கே⁴ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ.

    752.

    752.

    17 ‘‘ஏஸோ ஹி ஸங்கோ⁴ விபுலோ மஹக்³க³தோ, ஏஸப்பமெய்யோ உத³தீ⁴வ ஸாக³ரோ;

    18 ‘‘Eso hi saṅgho vipulo mahaggato, esappameyyo udadhīva sāgaro;

    ஏதேஹி ஸெட்டா² நரவீரஸாவகா, பப⁴ங்கரா த⁴ம்மமுதீ³ரயந்தி 19.

    Etehi seṭṭhā naravīrasāvakā, pabhaṅkarā dhammamudīrayanti 20.

    753.

    753.

    21 ‘‘தேஸங் ஸுதி³ன்னங் ஸுஹுதங் ஸுயிட்ட²ங், யே ஸங்க⁴முத்³தி³ஸ்ஸ த³த³ந்தி தா³னங்;

    22 ‘‘Tesaṃ sudinnaṃ suhutaṃ suyiṭṭhaṃ, ye saṅghamuddissa dadanti dānaṃ;

    ஸா த³க்கி²ணா ஸங்க⁴க³தா பதிட்டி²தா, மஹப்ப²லா லோகவிதூ³ன 23 வண்ணிதா.

    Sā dakkhiṇā saṅghagatā patiṭṭhitā, mahapphalā lokavidūna 24 vaṇṇitā.

    754.

    754.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் யஞ்ஞமனுஸ்ஸரந்தா, யே வேத³ஜாதா விசரந்தி லோகே;

    ‘‘Etādisaṃ yaññamanussarantā, ye vedajātā vicaranti loke;

    வினெய்ய மச்சே²ரமலங் ஸமூலங், அனிந்தி³தா ஸக்³க³முபெந்தி டா²ன’’ந்தி.

    Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ, aninditā saggamupenti ṭhāna’’nti.

    விஹாரவிமானங் ச²ட்ட²ங்.

    Vihāravimānaṃ chaṭṭhaṃ.

    பா⁴ணவாரங் து³தியங் நிட்டி²தங்.

    Bhāṇavāraṃ dutiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. அச்சோ²தி³கா (ஸீ॰)
    2. acchodikā (sī.)
    3. பண்ட³ரீகஸமோனதா (ஸீ॰)
    4. paṇḍarīkasamonatā (sī.)
    5. உபபன்னா (க॰)
    6. upapannā (ka.)
    7. உபபன்னா (க॰)
    8. upapannā (ka.)
    9. மக்³கா³தி⁴பத்யதே³ஸயி (ஸீ॰)
    10. maggādhipatyadesayi (sī.)
    11. கு²॰ பா॰ 6.6; ஸு॰ நி॰ 229
    12. khu. pā. 6.6; su. ni. 229
    13. வி॰ வ॰ 641
    14. vi. va. 641
    15. வி॰ வ॰ 642
    16. vi. va. 642
    17. வி॰ வ॰ 643
    18. vi. va. 643
    19. நத்தெ²த்த² பாட²பே⁴தோ³
    20. natthettha pāṭhabhedo
    21. வி॰ வ॰ 644
    22. vi. va. 644
    23. லோகவிதூ³ஹி (க॰)
    24. lokavidūhi (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 6. விஹாரவிமானவண்ணனா • 6. Vihāravimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact