Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. விஜயாஸுத்தங்

    4. Vijayāsuttaṃ

    165. ஸாவத்தி²னிதா³னங். அத² கோ² விஜயா பி⁴க்கு²னீ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா…பே॰… அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³. அத² கோ² மாரோ பாபிமா விஜயாய பி⁴க்கு²னியா ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் லோமஹங்ஸங் உப்பாதே³துகாமோ ஸமாதி⁴ம்ஹா சாவேதுகாமோ யேன விஜயா பி⁴க்கு²னீ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா விஜயங் பி⁴க்கு²னிங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    165. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho vijayā bhikkhunī pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā…pe… aññatarasmiṃ rukkhamūle divāvihāraṃ nisīdi. Atha kho māro pāpimā vijayāya bhikkhuniyā bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo samādhimhā cāvetukāmo yena vijayā bhikkhunī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā vijayaṃ bhikkhuniṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘த³ஹரா த்வங் ரூபவதீ, அஹஞ்ச த³ஹரோ ஸுஸு;

    ‘‘Daharā tvaṃ rūpavatī, ahañca daharo susu;

    பஞ்சங்கி³கேன துரியேன, ஏஹய்யேபி⁴ரமாமஸே’’தி 1.

    Pañcaṅgikena turiyena, ehayyebhiramāmase’’ti 2.

    அத² கோ² விஜயாய பி⁴க்கு²னியா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கோ நு க்²வாயங் மனுஸ்ஸோ வா அமனுஸ்ஸோ வா கா³த²ங் பா⁴ஸதீ’’தி? அத² கோ² விஜயாய பி⁴க்கு²னியா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘மாரோ கோ² அயங் பாபிமா மம ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் லோமஹங்ஸங் உப்பாதே³துகாமோ ஸமாதி⁴ம்ஹா சாவேதுகாமோ கா³த²ங் பா⁴ஸதீ’’தி. அத² கோ² விஜயா பி⁴க்கு²னீ ‘‘மாரோ அயங் பாபிமா’’ இதி விதி³த்வா மாரங் பாபிமந்தங் கா³தா²ஹி பச்சபா⁴ஸி –

    Atha kho vijayāya bhikkhuniyā etadahosi – ‘‘ko nu khvāyaṃ manusso vā amanusso vā gāthaṃ bhāsatī’’ti? Atha kho vijayāya bhikkhuniyā etadahosi – ‘‘māro kho ayaṃ pāpimā mama bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo samādhimhā cāvetukāmo gāthaṃ bhāsatī’’ti. Atha kho vijayā bhikkhunī ‘‘māro ayaṃ pāpimā’’ iti viditvā māraṃ pāpimantaṃ gāthāhi paccabhāsi –

    ‘‘ரூபா ஸத்³தா³ ரஸா க³ந்தா⁴, பொ²ட்ட²ப்³பா³ ச மனோரமா;

    ‘‘Rūpā saddā rasā gandhā, phoṭṭhabbā ca manoramā;

    நிய்யாதயாமி துய்ஹேவ, மார நாஹங் தேனத்தி²கா.

    Niyyātayāmi tuyheva, māra nāhaṃ tenatthikā.

    ‘‘இமினா பூதிகாயேன, பி⁴ந்த³னேன பப⁴ங்கு³னா;

    ‘‘Iminā pūtikāyena, bhindanena pabhaṅgunā;

    அட்டீயாமி ஹராயாமி, காமதண்ஹா ஸமூஹதா.

    Aṭṭīyāmi harāyāmi, kāmataṇhā samūhatā.

    ‘‘யே ச ரூபூபகா³ ஸத்தா, யே ச அரூபட்டா²யினோ 3;

    ‘‘Ye ca rūpūpagā sattā, ye ca arūpaṭṭhāyino 4;

    யா ச ஸந்தா ஸமாபத்தி, ஸப்³ப³த்த² விஹதோ தமோ’’தி.

    Yā ca santā samāpatti, sabbattha vihato tamo’’ti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் விஜயா பி⁴க்கு²னீ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ vijayā bhikkhunī’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Footnotes:
    1. ஏஹி அய்யே ரமாமஸேதி (ஸீ॰)
    2. ehi ayye ramāmaseti (sī.)
    3. ஆருப்பட்டா²யினோ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. āruppaṭṭhāyino (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. விஜயாஸுத்தவண்ணனா • 4. Vijayāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. விஜயாஸுத்தவண்ணனா • 4. Vijayāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact