Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[391] 6. விஜ்ஜாத⁴ரஜாதகவண்ணனா
[391] 6. Vijjādharajātakavaṇṇanā
து³ப்³ப³ண்ணரூபந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ லோகத்த²சரியங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² மஹாகண்ஹஜாதகே (ஜா॰ 1.12.61 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ பன ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ லோகத்த²சரியங் சரியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Dubbaṇṇarūpanti idaṃ satthā jetavane viharanto lokatthacariyaṃ ārabbha kathesi. Vatthu mahākaṇhajātake (jā. 1.12.61 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato lokatthacariyaṃ cariyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸக்கோ அஹோஸி. ததா³ ஏகோ விஜ்ஜாத⁴ரோ விஜ்ஜங் பரிவத்தெத்வா அட்³ட⁴ரத்தஸமயே ஆக³ந்த்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா ஸத்³தி⁴ங் அதிசரதி, தஸ்ஸா பரிசாரிகாயோ ஸஞ்ஜானிங்ஸு. ஸா ஸயமேவ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, ஏகோ புரிஸோ அட்³ட⁴ரத்தஸமயே ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா மங் தூ³ஸேதீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸஸி பன கிஞ்சி ஸஞ்ஞாணங் காது’’ந்தி? ‘‘ஸக்கோமி, தே³வா’’தி ஸா ஜாதிஹிங்கு³லிகபாதிங் ஆஹராபெத்வா தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ரத்திங் ஆக³ந்த்வா அபி⁴ரமித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பிட்டி²யங் பஞ்சங்கு³லிகங் த³த்வா பாதோவ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா மனுஸ்ஸே ஆணாபேஸி ‘‘க³ச்ச²த², ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ஓலோகெத்வா பிட்டி²யங் கதஜாதிஹிங்கு³லபஞ்சங்கு³லிகபுரிஸங் க³ண்ஹதா²’’தி. விஜ்ஜாத⁴ரோபி ரத்திங் அனாசாரங் கத்வா தி³வா ஸுஸானே ஸூரியங் நமஸ்ஸந்தோ ஏகபாதே³ன திட்ட²தி. ராஜபுரிஸா தங் தி³ஸ்வா பரிவாரயிங்ஸு. ஸோ ‘‘பாகடங் மே கம்மங் ஜாத’’ந்தி விஜ்ஜங் பரிவத்தெத்வா ஆகாஸேன உப்பதித்வா க³தோ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sakko ahosi. Tadā eko vijjādharo vijjaṃ parivattetvā aḍḍharattasamaye āgantvā bārāṇasirañño aggamahesiyā saddhiṃ aticarati, tassā paricārikāyo sañjāniṃsu. Sā sayameva rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, eko puriso aḍḍharattasamaye sirigabbhaṃ pavisitvā maṃ dūsetī’’ti āha. ‘‘Sakkhissasi pana kiñci saññāṇaṃ kātu’’nti? ‘‘Sakkomi, devā’’ti sā jātihiṅgulikapātiṃ āharāpetvā tassa purisassa rattiṃ āgantvā abhiramitvā gacchantassa piṭṭhiyaṃ pañcaṅgulikaṃ datvā pātova rañño ārocesi. Rājā manusse āṇāpesi ‘‘gacchatha, sabbadisāsu oloketvā piṭṭhiyaṃ katajātihiṅgulapañcaṅgulikapurisaṃ gaṇhathā’’ti. Vijjādharopi rattiṃ anācāraṃ katvā divā susāne sūriyaṃ namassanto ekapādena tiṭṭhati. Rājapurisā taṃ disvā parivārayiṃsu. So ‘‘pākaṭaṃ me kammaṃ jāta’’nti vijjaṃ parivattetvā ākāsena uppatitvā gato.
ராஜா தங் தி³ஸ்வா ஆக³தபுரிஸே ‘‘அத்³த³ஸதா²’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, அத்³த³ஸாமா’’தி. ‘‘கோ நாமேஸோ’’தி? ‘‘பப்³ப³ஜிதோ, தே³வா’’தி. ‘‘ஸோ ஹி ரத்திங் அனாசாரங் கத்வா தி³வா பப்³ப³ஜிதவேஸேன வஸதி’’. ராஜா ‘‘இமே தி³வா ஸமணவேஸேன சரித்வா ரத்திங் அனாசாரங் கரொந்தீ’’தி பப்³ப³ஜிதானங் குஜ்ஜி²த்வா மிச்சா²க³ஹணங் க³ஹெத்வா ‘‘மய்ஹங் விஜிதா இமே ஸப்³பே³ பப்³ப³ஜிதா பலாயந்து, தி³ட்ட²தி³ட்ட²ட்டா²னே ராஜாணங் கரிஸ்ஸந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. தியோஜனஸதிகா காஸிரட்டா² பலாயித்வா ஸப்³பே³ பப்³ப³ஜிதா அஞ்ஞராஜதா⁴னியோ அக³மிங்ஸு. ஸகலகாஸிரட்டே² மனுஸ்ஸானங் ஓவாத³தா³யகோ ஏகோபி த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணோ நாஹோஸி. அனோவாத³கா மனுஸ்ஸா ப²ருஸா அஹேஸுங், தா³னஸீலவிமுகா² மதமதா யேபு⁴ய்யேன அபாயே நிப்³ப³த்திங்ஸு, ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தனகா நாம நாஹேஸுங்.
Rājā taṃ disvā āgatapurise ‘‘addasathā’’ti pucchi. ‘‘Āma, addasāmā’’ti. ‘‘Ko nāmeso’’ti? ‘‘Pabbajito, devā’’ti. ‘‘So hi rattiṃ anācāraṃ katvā divā pabbajitavesena vasati’’. Rājā ‘‘ime divā samaṇavesena caritvā rattiṃ anācāraṃ karontī’’ti pabbajitānaṃ kujjhitvā micchāgahaṇaṃ gahetvā ‘‘mayhaṃ vijitā ime sabbe pabbajitā palāyantu, diṭṭhadiṭṭhaṭṭhāne rājāṇaṃ karissantū’’ti bheriṃ carāpesi. Tiyojanasatikā kāsiraṭṭhā palāyitvā sabbe pabbajitā aññarājadhāniyo agamiṃsu. Sakalakāsiraṭṭhe manussānaṃ ovādadāyako ekopi dhammikasamaṇabrāhmaṇo nāhosi. Anovādakā manussā pharusā ahesuṃ, dānasīlavimukhā matamatā yebhuyyena apāye nibbattiṃsu, sagge nibbattanakā nāma nāhesuṃ.
ஸக்கோ நவே தே³வபுத்தே அபஸ்ஸந்தோ ‘‘கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி ஆவஜ்ஜெத்வா விஜ்ஜாத⁴ரங் நிஸ்ஸாய பா³ராணஸிரஞ்ஞா குத்³தே⁴ன மிச்சா²க³ஹணங் க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜிதானங் ரட்டா² பப்³பா³ஜிதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ இமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ மிச்சா²க³ஹணங் பி⁴ந்தி³துங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², ரஞ்ஞோ ச ரட்ட²வாஸீனஞ்ச அவஸ்ஸயோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா நந்த³மூலபப்³பா⁴ரே பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் ஏகங் மஹல்லகங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தே³த², காஸிரட்ட²ங் பஸாதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸோ ஸங்க⁴த்தே²ரமேவ லபி⁴, அத²ஸ்ஸ பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா தங் புரதோ கத்வா ஸயங் பச்ச²தோ ஹுத்வா ஸிரஸ்மிங் அஞ்ஜலிங் ட²பெத்வா பச்சேகபு³த்³த⁴ங் நமஸ்ஸந்தோ உத்தமரூபத⁴ரோ மாணவகோ ஹுத்வா ஸகலனக³ரஸ்ஸ மத்த²கேன திக்க²த்துங் விசரித்வா ராஜத்³வாரங் ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே அட்டா²ஸி. அமச்சா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங் ‘‘தே³வ, அபி⁴ரூபோ மாணவகோ ஏகங் ஸமணங் ஆனெத்வா ராஜத்³வாரே ஆகாஸே டி²தோ’’தி. ராஜா ஆஸனா உட்டா²ய ஸீஹபஞ்ஜரே ட²த்வா ‘‘மாணவக, கஸ்மா த்வங் அபி⁴ரூபோ ஸமானோ ஏதஸ்ஸ விரூபஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா நமஸ்ஸமானோ டி²தோ’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Sakko nave devaputte apassanto ‘‘kiṃ nu kho kāraṇa’’nti āvajjetvā vijjādharaṃ nissāya bārāṇasiraññā kuddhena micchāgahaṇaṃ gahetvā pabbajitānaṃ raṭṭhā pabbājitabhāvaṃ ñatvā ‘‘ṭhapetvā maṃ añño imassa rañño micchāgahaṇaṃ bhindituṃ samattho nāma natthi, rañño ca raṭṭhavāsīnañca avassayo bhavissāmī’’ti cintetvā nandamūlapabbhāre paccekabuddhānaṃ santikaṃ gantvā vanditvā ‘‘bhante, mayhaṃ ekaṃ mahallakaṃ paccekabuddhaṃ detha, kāsiraṭṭhaṃ pasādessāmī’’ti āha. So saṅghattherameva labhi, athassa pattacīvaraṃ gahetvā taṃ purato katvā sayaṃ pacchato hutvā sirasmiṃ añjaliṃ ṭhapetvā paccekabuddhaṃ namassanto uttamarūpadharo māṇavako hutvā sakalanagarassa matthakena tikkhattuṃ vicaritvā rājadvāraṃ āgantvā ākāse aṭṭhāsi. Amaccā rañño ārocesuṃ ‘‘deva, abhirūpo māṇavako ekaṃ samaṇaṃ ānetvā rājadvāre ākāse ṭhito’’ti. Rājā āsanā uṭṭhāya sīhapañjare ṭhatvā ‘‘māṇavaka, kasmā tvaṃ abhirūpo samāno etassa virūpassa samaṇassa pattacīvaraṃ gahetvā namassamāno ṭhito’’ti tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
108.
108.
‘‘து³ப்³ப³ண்ணரூபங் துவமரியவண்ணீ, புரக்க²த்வா பஞ்ஜலிகோ நமஸ்ஸஸி;
‘‘Dubbaṇṇarūpaṃ tuvamariyavaṇṇī, purakkhatvā pañjaliko namassasi;
ஸெய்யோ நு தேஸோ உத³வா ஸரிக்கோ², நாமங் பரஸ்ஸத்தனோ சாபி ப்³ரூஹீ’’தி.
Seyyo nu teso udavā sarikkho, nāmaṃ parassattano cāpi brūhī’’ti.
தத்த² அரியவண்ணீதி ஸுந்த³ரரூபோ. ஸெய்யோ நு தேஸோதி ஏஸோ விரூபோ பப்³ப³ஜிதோ கிங் நு தயா உத்தரிதரோ, உதா³ஹு ஸரிக்கோ². நாமங் பரஸ்ஸத்தனோ சாபீதி ஏதஸ்ஸ பரஸ்ஸ ச அத்தனோ ச நாமங் ப்³ரூஹீதி புச்ச²தி.
Tattha ariyavaṇṇīti sundararūpo. Seyyo nu tesoti eso virūpo pabbajito kiṃ nu tayā uttaritaro, udāhu sarikkho. Nāmaṃ parassattano cāpīti etassa parassa ca attano ca nāmaṃ brūhīti pucchati.
அத² நங் ஸக்கோ ‘‘மஹாராஜ, ஸமணா நாம க³ருட்டா²னியா, தேன மே நாமங் லபிதுங் ந லப்³ப⁴தி, மய்ஹங் பன தே நாமங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ sakko ‘‘mahārāja, samaṇā nāma garuṭṭhāniyā, tena me nāmaṃ lapituṃ na labbhati, mayhaṃ pana te nāmaṃ kathessāmī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
109.
109.
‘‘ந நாமகொ³த்தங் க³ண்ஹந்தி ராஜ, ஸம்மக்³க³தானுஜ்ஜுக³தான தே³வா;
‘‘Na nāmagottaṃ gaṇhanti rāja, sammaggatānujjugatāna devā;
அஹஞ்ச தே நாமதெ⁴ய்யங் வதா³மி, ஸக்கோஹமஸ்மீ தித³ஸானமிந்தோ³’’தி.
Ahañca te nāmadheyyaṃ vadāmi, sakkohamasmī tidasānamindo’’ti.
தத்த² ஸம்மக்³க³தானுஜ்ஜுக³தான தே³வாதி மஹாராஜ, ஸப்³ப³ஸங்கா²ரே யதா² ஸபா⁴வஸரஸவஸேன ஸம்மஸித்வா அக்³க³ப²லங் அரஹத்தங் பத்தத்தா ஸம்மக்³க³தானங், உஜுனா ச அட்ட²ங்கி³கேன மக்³கே³ன நிப்³பா³னங் க³தத்தா உஜுக³தானங் மஹாகீ²ணாஸவானங் உபபத்திதே³வேஹி உத்தரிதரானங் விஸுத்³தி⁴தே³வானங் உபபத்திதே³வா நாமகொ³த்தங் ந க³ண்ஹந்தி. அஹஞ்ச தே நாமதெ⁴ய்யந்தி அபிச அஹங் அத்தனோ நாமதெ⁴ய்யங் துய்ஹங் கதே²மி.
Tattha sammaggatānujjugatāna devāti mahārāja, sabbasaṅkhāre yathā sabhāvasarasavasena sammasitvā aggaphalaṃ arahattaṃ pattattā sammaggatānaṃ, ujunā ca aṭṭhaṅgikena maggena nibbānaṃ gatattā ujugatānaṃ mahākhīṇāsavānaṃ upapattidevehi uttaritarānaṃ visuddhidevānaṃ upapattidevā nāmagottaṃ na gaṇhanti. Ahañca te nāmadheyyanti apica ahaṃ attano nāmadheyyaṃ tuyhaṃ kathemi.
தங் ஸுத்வா ராஜா ததியகா³தா²ய பி⁴க்கு²னமஸ்ஸனே ஆனிஸங்ஸங் புச்சி² –
Taṃ sutvā rājā tatiyagāthāya bhikkhunamassane ānisaṃsaṃ pucchi –
110.
110.
‘‘யோ தி³ஸ்வா பி⁴க்கு²ங் சரணூபபன்னங், புரக்க²த்வா பஞ்ஜலிகோ நமஸ்ஸதி;
‘‘Yo disvā bhikkhuṃ caraṇūpapannaṃ, purakkhatvā pañjaliko namassati;
புச்சா²மி தங் தே³வராஜேதமத்த²ங், இதோ சுதோ கிங் லப⁴தே ஸுக²ங் ஸோ’’தி.
Pucchāmi taṃ devarājetamatthaṃ, ito cuto kiṃ labhate sukhaṃ so’’ti.
ஸக்கோ சதுத்த²கா³தா²ய கதே²ஸி –
Sakko catutthagāthāya kathesi –
111.
111.
‘‘யோ தி³ஸ்வா பி⁴க்கு²ங் சரணூபபன்னங், புரக்க²த்வா பஞ்ஜலிகோ நமஸ்ஸதி;
‘‘Yo disvā bhikkhuṃ caraṇūpapannaṃ, purakkhatvā pañjaliko namassati;
தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே லப⁴தே பஸங்ஸங், ஸக்³க³ஞ்ச ஸோ யாதி ஸரீரபே⁴தா³’’தி.
Diṭṭheva dhamme labhate pasaṃsaṃ, saggañca so yāti sarīrabhedā’’ti.
தத்த² பி⁴க்கு²ந்தி பி⁴ன்னகிலேஸங் பரிஸுத்³த⁴புக்³க³லங். சரணூபபன்னந்தி ஸீலசரணேன உபேதங். தி³ட்டே²வ த⁴ம்மேதி ந கேவலங் இதோ சுதோயேவ, இமஸ்மிங் பன அத்தபா⁴வே ஸோ பஸங்ஸங் லப⁴தி, பஸங்ஸாஸுக²ங் விந்த³தீதி.
Tattha bhikkhunti bhinnakilesaṃ parisuddhapuggalaṃ. Caraṇūpapannanti sīlacaraṇena upetaṃ. Diṭṭheva dhammeti na kevalaṃ ito cutoyeva, imasmiṃ pana attabhāve so pasaṃsaṃ labhati, pasaṃsāsukhaṃ vindatīti.
ராஜா ஸக்கஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா அத்தனோ மிச்சா²க³ஹணங் பி⁴ந்தி³த்வா துட்ட²மானஸோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –
Rājā sakkassa kathaṃ sutvā attano micchāgahaṇaṃ bhinditvā tuṭṭhamānaso pañcamaṃ gāthamāha –
112.
112.
‘‘லக்கீ² வத மே உத³பாதி³ அஜ்ஜ, யங் வாஸவங் பூ⁴தபதித்³த³ஸாம;
‘‘Lakkhī vata me udapādi ajja, yaṃ vāsavaṃ bhūtapatiddasāma;
பி⁴க்கு²ஞ்ச தி³ஸ்வான துவஞ்ச ஸக்க, காஹாமி புஞ்ஞானி அனப்பகானீ’’தி.
Bhikkhuñca disvāna tuvañca sakka, kāhāmi puññāni anappakānī’’ti.
தத்த² லக்கீ²தி ஸிரீ, பஞ்ஞாதிபி வத³ந்தி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அஜ்ஜ மம தவ வசனங் ஸுணந்தஸ்ஸேவ குஸலாகுஸலவிபாகஜானநபஞ்ஞா உத³பாதீ³தி. யந்தி நிபாதமத்தங். பூ⁴தபதித்³த³ஸாமாதி பூ⁴தபதிங் அத்³த³ஸாம.
Tattha lakkhīti sirī, paññātipi vadanti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ajja mama tava vacanaṃ suṇantasseva kusalākusalavipākajānanapaññā udapādīti. Yanti nipātamattaṃ. Bhūtapatiddasāmāti bhūtapatiṃ addasāma.
தங் ஸுத்வா ஸக்கோ பண்டி³தஸ்ஸ து²திங் கரொந்தோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā sakko paṇḍitassa thutiṃ karonto chaṭṭhaṃ gāthamāha –
113.
113.
‘‘அத்³தா⁴ ஹவே ஸேவிதப்³பா³ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுடா²னசிந்தினோ;
‘‘Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;
பி⁴க்கு²ஞ்ச தி³ஸ்வான மமஞ்ச ராஜ, கரோஹி புஞ்ஞானி அனப்பகானீ’’தி.
Bhikkhuñca disvāna mamañca rāja, karohi puññāni anappakānī’’ti.
தத்த² ப³ஹுடா²னசிந்தினோதி ப³ஹூனி காரணானி சிந்தனஸமத்தா².
Tattha bahuṭhānacintinoti bahūni kāraṇāni cintanasamatthā.
தங் ஸுத்வா ராஜா ஓஸானகா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rājā osānagāthamāha –
114.
114.
‘‘அக்கோத⁴னோ நிச்சபஸன்னசித்தோ, ஸப்³பா³திதீ²யாசயோகோ³ ப⁴வித்வா;
‘‘Akkodhano niccapasannacitto, sabbātithīyācayogo bhavitvā;
நிஹச்ச மானங் அபி⁴வாத³யிஸ்ஸங், ஸுத்வான தே³விந்த³ ஸுபா⁴ஸிதானீ’’தி.
Nihacca mānaṃ abhivādayissaṃ, sutvāna devinda subhāsitānī’’ti.
தத்த² ஸப்³பா³திதீ²யாசயோகோ³ ப⁴வித்வாதி ஸப்³பே³ஸங் அதிதீ²னங் ஆக³தானங் ஆக³ந்துகானங் யங் யங் தே யாசந்தி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ யுத்தோ அனுச்ச²விகோ ப⁴வித்வா, ஸப்³ப³ங் தேஹி யாசிதயாசிதங் த³த³மானோதி அத்தோ². ஸுத்வான தே³விந்த³ ஸுபா⁴ஸிதானீதி தவ ஸுபா⁴ஸிதானி ஸுத்வா அஹங் ஏவரூபோ ப⁴விஸ்ஸாமீதி வத³தி.
Tattha sabbātithīyācayogo bhavitvāti sabbesaṃ atithīnaṃ āgatānaṃ āgantukānaṃ yaṃ yaṃ te yācanti, tassa tassa yutto anucchaviko bhavitvā, sabbaṃ tehi yācitayācitaṃ dadamānoti attho. Sutvāna devinda subhāsitānīti tava subhāsitāni sutvā ahaṃ evarūpo bhavissāmīti vadati.
ஏவஞ்ச பன வத்வா பாஸாதா³ ஓருய்ஹ பச்சேகபு³த்³த⁴ங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஆகாஸே பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா ‘‘மஹாராஜ, விஜ்ஜாத⁴ரோ ந ஸமணோ, த்வங் இதோ பட்டா²ய ‘அதுச்சோ² லோகோ, அத்தி² த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணா’தி ஞத்வா தா³னங் தே³ஹி, ஸீலங் ரக்க², உபோஸத²கம்மங் கரோஹீ’’தி ராஜானங் ஓவதி³. ஸக்கோபி ஸக்கானுபா⁴வேன ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி நாக³ரானங் ஓவாத³ங் த³த்வா ‘‘பலாதா ஸமணப்³ராஹ்மணா ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. அத² தே உபோ⁴பி ஸகட்டா²னமேவ அக³மங்ஸு. ராஜா தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி அகாஸி.
Evañca pana vatvā pāsādā oruyha paccekabuddhaṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Paccekabuddho ākāse pallaṅkena nisīditvā ‘‘mahārāja, vijjādharo na samaṇo, tvaṃ ito paṭṭhāya ‘atuccho loko, atthi dhammikasamaṇabrāhmaṇā’ti ñatvā dānaṃ dehi, sīlaṃ rakkha, uposathakammaṃ karohī’’ti rājānaṃ ovadi. Sakkopi sakkānubhāvena ākāse ṭhatvā ‘‘ito paṭṭhāya appamattā hothā’’ti nāgarānaṃ ovādaṃ datvā ‘‘palātā samaṇabrāhmaṇā āgacchantū’’ti bheriṃ carāpesi. Atha te ubhopi sakaṭṭhānameva agamaṃsu. Rājā tassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni akāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ பரினிப்³பு³தோ, ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā paccekabuddho parinibbuto, rājā ānando ahosi, sakko pana ahameva ahosi’’nti.
விஜ்ஜாத⁴ரஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Vijjādharajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 391. விஜ்ஜாத⁴ரஜாதகங் • 391. Vijjādharajātakaṃ