Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[233] 3. விகண்ணகஜாதகவண்ணனா
[233] 3. Vikaṇṇakajātakavaṇṇanā
காமங் யஹிங் இச்ச²ஸி தேன க³ச்சா²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆனீதோ ‘‘ஸச்சங் கிர, த்வங் பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோ’’தி ஸத்தா²ரா புட்டோ² ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வத்வா ‘‘கஸ்மா உக்கண்டி²தோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘காமகு³ணகாரணா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘காமகு³ணா நாமேதே பி⁴க்கு² விகண்ணகஸல்லஸதி³ஸா, ஸகிங் ஹத³யே பதிட்ட²ங் லப⁴மானா விகண்ணகங் விய வித்³த⁴ங் ஸுங்ஸுமாரங் மரணமேவ பாபெந்தீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kāmaṃyahiṃ icchasi tena gacchāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So hi dhammasabhaṃ ānīto ‘‘saccaṃ kira, tvaṃ bhikkhu, ukkaṇṭhito’’ti satthārā puṭṭho ‘‘sacca’’nti vatvā ‘‘kasmā ukkaṇṭhitosī’’ti vutte ‘‘kāmaguṇakāraṇā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘kāmaguṇā nāmete bhikkhu vikaṇṇakasallasadisā, sakiṃ hadaye patiṭṭhaṃ labhamānā vikaṇṇakaṃ viya viddhaṃ suṃsumāraṃ maraṇameva pāpentī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸியங் த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ஏகதி³வஸங் உய்யானங் க³ந்த்வா பொக்க²ரணீதீரங் ஸம்பாபுணி. நச்சகீ³தாஸு குஸலா நச்சகீ³தானி பயோஜேஸுங், பொக்க²ரணியங் மச்ச²கச்ச²பா கீ³தஸத்³த³லோலதாய ஸன்னிபதித்வா ரஞ்ஞாவ ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தி. ராஜா தாலக்க²ந்த⁴ப்பமாணங் மச்ச²க⁴டங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² இமே மச்சா² மயா ஸத்³தி⁴ங்யேவ சரந்தீ’’தி அமச்சே புச்சி². அமச்சா ‘‘ஏதே, தே³வ, உபட்ட²ஹந்தீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘ஏதே கிர மங் உபட்ட²ஹந்தீ’’தி துஸ்ஸித்வா தேஸங் நிச்சப⁴த்தங் பட்ட²பேஸி. தே³வஸிகங் தண்டு³லம்ப³ணங் பாசேஸி. மச்சா² ப⁴த்தவேலாய ஏகச்சே ஆக³ச்ச²ந்தி, ஏகச்சே நாக³ச்ச²ந்தி, ப⁴த்தங் நஸ்ஸதி. ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘இதோ பட்டா²ய ஸத்தவேலாய பே⁴ரிங் பஹரித்வா பே⁴ரிஸஞ்ஞாய மச்சே²ஸு ஸன்னிபதிதேஸு ப⁴த்தங் தே³தா²’’தி ஆஹ. ததோ பட்டா²ய ப⁴த்தகம்மிகோ பே⁴ரிங் பஹராபெத்வா ஸன்னிபதிதானங் மச்சா²னங் ப⁴த்தங் தே³தி. தேபி பே⁴ரிஸஞ்ஞாய ஸன்னிபதித்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி.
Atīte bodhisatto bārāṇasiyaṃ dhammena rajjaṃ kārento ekadivasaṃ uyyānaṃ gantvā pokkharaṇītīraṃ sampāpuṇi. Naccagītāsu kusalā naccagītāni payojesuṃ, pokkharaṇiyaṃ macchakacchapā gītasaddalolatāya sannipatitvā raññāva saddhiṃ gacchanti. Rājā tālakkhandhappamāṇaṃ macchaghaṭaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho ime macchā mayā saddhiṃyeva carantī’’ti amacce pucchi. Amaccā ‘‘ete, deva, upaṭṭhahantī’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘ete kira maṃ upaṭṭhahantī’’ti tussitvā tesaṃ niccabhattaṃ paṭṭhapesi. Devasikaṃ taṇḍulambaṇaṃ pācesi. Macchā bhattavelāya ekacce āgacchanti, ekacce nāgacchanti, bhattaṃ nassati. Rañño tamatthaṃ ārocesuṃ. Rājā ‘‘ito paṭṭhāya sattavelāya bheriṃ paharitvā bherisaññāya macchesu sannipatitesu bhattaṃ dethā’’ti āha. Tato paṭṭhāya bhattakammiko bheriṃ paharāpetvā sannipatitānaṃ macchānaṃ bhattaṃ deti. Tepi bherisaññāya sannipatitvā bhuñjanti.
தேஸு ஏவங் ஸன்னிபதித்வா பு⁴ஞ்ஜந்தேஸு ஏகோ ஸுங்ஸுமாரோ ஆக³ந்த்வா மச்சே² கா²தி³. ப⁴த்தகம்மிகோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘ஸுங்ஸுமாரங் மச்சா²னங் கா²த³னகாலே விகண்ணகேன விஜ்ஜி²த்வா க³ண்ஹா’’தி ஆஹ . ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி க³ந்த்வா நாவாய ட²த்வா மச்சே² கா²தி³துங் ஆக³தங் ஸுங்ஸுமாரங் விகண்ணகேன பஹரி, தங் தஸ்ஸ அந்தோபிட்டி²ங் பாவிஸி. ஸோ வேத³னாப்பத்தோ ஹுத்வா தங் க³ஹெத்வாவ பலாயி. ப⁴த்தகம்மிகோ தஸ்ஸ வித்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா தங் ஆலபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tesu evaṃ sannipatitvā bhuñjantesu eko suṃsumāro āgantvā macche khādi. Bhattakammiko rañño ārocesi. Rājā taṃ sutvā ‘‘suṃsumāraṃ macchānaṃ khādanakāle vikaṇṇakena vijjhitvā gaṇhā’’ti āha . So ‘‘sādhū’’ti gantvā nāvāya ṭhatvā macche khādituṃ āgataṃ suṃsumāraṃ vikaṇṇakena pahari, taṃ tassa antopiṭṭhiṃ pāvisi. So vedanāppatto hutvā taṃ gahetvāva palāyi. Bhattakammiko tassa viddhabhāvaṃ ñatvā taṃ ālapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
165.
165.
‘‘காமங் யஹிங் இச்ச²ஸி தேன க³ச்ச², வித்³தோ⁴ஸி மம்மம்ஹி விகண்ணகேன;
‘‘Kāmaṃ yahiṃ icchasi tena gaccha, viddhosi mammamhi vikaṇṇakena;
ஹதோஸி ப⁴த்தேன ஸுவாதி³தேன, லோலோ ச மச்சே² அனுப³ந்த⁴மானோ’’தி.
Hatosi bhattena suvāditena, lolo ca macche anubandhamāno’’ti.
தத்த² காமந்தி ஏகங்ஸேன. யஹிங் இச்ச²ஸி தேன க³ச்சா²தி யஸ்மிங் இச்ச²ஸி, தஸ்மிங் க³ச்ச². மம்மம்ஹீதி மம்மட்டா²னே. விகண்ணகேனாதி விகண்ணகஸல்லேன. ஹதோஸி ப⁴த்தேன ஸுவாதி³தேன, லோலோ ச மச்சே² அனுப³ந்த⁴மானோதி த்வங் பே⁴ரிவாதி³தஸஞ்ஞாய ப⁴த்தே தீ³யமானே லோலோ ஹுத்வா கா²த³னத்தா²ய மச்சே² அனுப³ந்த⁴மானோ தேன ஸவாதி³தேன ப⁴த்தேன ஹதோ, க³தட்டா²னேபி தே ஜீவிதங் நத்தீ²தி அத்தோ². ஸோ அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ.
Tattha kāmanti ekaṃsena. Yahiṃ icchasi tena gacchāti yasmiṃ icchasi, tasmiṃ gaccha. Mammamhīti mammaṭṭhāne. Vikaṇṇakenāti vikaṇṇakasallena. Hatosi bhattena suvāditena, lolo ca macche anubandhamānoti tvaṃ bherivāditasaññāya bhatte dīyamāne lolo hutvā khādanatthāya macche anubandhamāno tena savāditena bhattena hato, gataṭṭhānepi te jīvitaṃ natthīti attho. So attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā jīvitakkhayaṃ patto.
ஸத்தா² இமங் காரணங் த³ஸ்ஸெத்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Satthā imaṃ kāraṇaṃ dassetvā abhisambuddho hutvā dutiyaṃ gāthamāha –
166.
166.
‘‘ஏவம்பி லோகாமிஸங் ஓபதந்தோ, விஹஞ்ஞதீ சித்தவஸானுவத்தீ;
‘‘Evampi lokāmisaṃ opatanto, vihaññatī cittavasānuvattī;
ஸோ ஹஞ்ஞதீ ஞாதிஸகா²ன மஜ்ஜே², மச்சா²னுகோ³ ஸோரிவ ஸுங்ஸுமாரோ’’தி.
So haññatī ñātisakhāna majjhe, macchānugo soriva suṃsumāro’’ti.
தத்த² லோகாமிஸந்தி பஞ்ச காமகு³ணா. தே ஹி லோகோ இட்ட²தோ கந்ததோ மனாபதோ க³ண்ஹாதி, தஸ்மா ‘‘லோகாமிஸ’’ந்தி வுச்சதி. ஓபதந்தோதி தங் லோகாமிஸங் அனுபதந்தோ கிலேஸவஸேன சித்தவஸானுவத்தீ புக்³க³லோ விஹஞ்ஞதி கிலமதி, ஸோ ஹஞ்ஞதீதி ஸோ ஏவரூபோ புக்³க³லோ ஞாதீனஞ்ச ஸகா²னஞ்ச மஜ்ஜே² ஸோ விகண்ணகேன வித்³தோ⁴ மச்சா²னுகோ³ ஸுங்ஸுமாரோ விய பஞ்ச காமகு³ணே மனாபாதி க³ஹெத்வா ஹஞ்ஞதி கிலமதி மஹாவினாஸங் பாபுணாதியேவாதி.
Tattha lokāmisanti pañca kāmaguṇā. Te hi loko iṭṭhato kantato manāpato gaṇhāti, tasmā ‘‘lokāmisa’’nti vuccati. Opatantoti taṃ lokāmisaṃ anupatanto kilesavasena cittavasānuvattī puggalo vihaññati kilamati, so haññatīti so evarūpo puggalo ñātīnañca sakhānañca majjhe so vikaṇṇakena viddho macchānugo suṃsumāro viya pañca kāmaguṇe manāpāti gahetvā haññati kilamati mahāvināsaṃ pāpuṇātiyevāti.
ஏவங் ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ ஸுங்ஸுமாரோ தே³வத³த்தோ, மச்சா² பு³த்³த⁴பரிஸா, பா³ராணஸிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā suṃsumāro devadatto, macchā buddhaparisā, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.
விகண்ணகஜாதகவண்ணனா ததியா.
Vikaṇṇakajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 233. விகண்ணஜாதகங் • 233. Vikaṇṇajātakaṃ