Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
2. விலேக²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
2. Vilekhanasikkhāpadavaṇṇanā
438. து³தியே வினயஸ்ஸ பரியாபுணனங் வினயபரியத்தீதி ஆஹ ‘‘வினயங் பரியாபுணந்தான’’ந்திஆதி³. ஸுகு³த்தோதி யதா² கரண்ட³கே பக்கி²த்தமணிக்க²ந்தோ⁴ விய ந நஸ்ஸதி விபத்திங் ந பாபுணாதி, ஏவங் ஸுட்டு² கோ³பிதோ. ஸுரக்கி²தோதி தஸ்ஸேவ பரியாயவசனங். யதா² ஹி கிலேஸசோரேஹி அவிலும்பனீயோ ஹோதி, ஏவங் ஸப்³ப³தா³ ஸூபட்டி²தஸ்ஸதிதாய ஸுட்டு² ரக்கி²தோ. குக்குச்சபகதானந்தி கப்பியாகப்பியங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னகுக்குச்சேன அபி⁴பூ⁴தானங். ஸாரஜ்ஜனங் ஸாரதோ³, ப்³யாமோஹப⁴யங். விக³தோ ஸாரதோ³ ஏதஸ்ஸாதி விஸாரதோ³. ஸஹத⁴ம்மேனாதி ஸகாரணேன வசனேன. ஸுனிக்³க³ஹிதங் நிக்³க³ண்ஹாதீதி யதா² ந புன ஸீஸங் உக்கி²பந்தி, அத² கோ² அப்படிபா⁴னா மங்குபூ⁴தாயேவ ஹொந்தி, ஏவங் ஸுட்டு² நிக்³க³ண்ஹாதி.
438. Dutiye vinayassa pariyāpuṇanaṃ vinayapariyattīti āha ‘‘vinayaṃ pariyāpuṇantāna’’ntiādi. Suguttoti yathā karaṇḍake pakkhittamaṇikkhandho viya na nassati vipattiṃ na pāpuṇāti, evaṃ suṭṭhu gopito. Surakkhitoti tasseva pariyāyavacanaṃ. Yathā hi kilesacorehi avilumpanīyo hoti, evaṃ sabbadā sūpaṭṭhitassatitāya suṭṭhu rakkhito. Kukkuccapakatānanti kappiyākappiyaṃ nissāya uppannakukkuccena abhibhūtānaṃ. Sārajjanaṃ sārado, byāmohabhayaṃ. Vigato sārado etassāti visārado. Sahadhammenāti sakāraṇena vacanena. Suniggahitaṃ niggaṇhātīti yathā na puna sīsaṃ ukkhipanti, atha kho appaṭibhānā maṅkubhūtāyeva honti, evaṃ suṭṭhu niggaṇhāti.
அலஜ்ஜிதாதி ய-காரலோபேன நித்³தே³ஸோ, அலஜ்ஜிதாயாதி வுத்தங் ஹோதி. அஞ்ஞாணதாதிஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. மந்தோ³ மோமூஹோதி அஞ்ஞாணபா⁴வேன மந்தோ³, அவிஸயதோ மோமூஹோ, மஹாமூள்ஹோதி அத்தோ².
Alajjitāti ya-kāralopena niddeso, alajjitāyāti vuttaṃ hoti. Aññāṇatātiādīsupi eseva nayo. Mando momūhoti aññāṇabhāvena mando, avisayato momūho, mahāmūḷhoti attho.
அத்தபச்சத்தி²காதி அத்தனோ பச்சத்தி²கா. வஜ்ஜிபுத்தகா த³ஸவத்து²தீ³பகா. பரூபஹாரஅஞ்ஞாணகங்கா²பரவிதாரணாதி³வாதா³தி எத்த² யே அரஹத்தங் படிஜானந்தானங் அப்பத்தே பத்தஸஞ்ஞீனங் அதி⁴மானிகானங் குஹகானங் வா அரஹத்தங் படிஜானந்தானங் ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ங் தி³ஸ்வா மாரகாயிகா தே³வதா ‘‘அரஹதோ அஸுசிங் உபஸங்ஹரந்தீ’’தி மஞ்ஞந்தி ஸெய்யதா²பி புப்³ப³ஸேலியா அபரஸேலியா ச, தே பரூபஹாரவாதா³. யேஸங் பன அரஹதோ இத்தி²புரிஸாதீ³னங் நாமகொ³த்தாதீ³ஸு ஞாணப்பவத்தியா அபா⁴வேன அத்தி² அரஹதோ அஞ்ஞாணங், தத்தே²வ ஸன்னிட்டா²னாபா⁴வேன அத்தி² அரஹதோ கங்கா², யஸ்மா சஸ்ஸ தானி வத்தூ²னி பரே விதாரெந்தி பகாஸெந்தி ஆசிக்க²ந்தி, தஸ்மா அத்தி² அரஹதோ பரவிதாரணாதி இமா திஸ்ஸோ லத்³தி⁴யோ ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி புப்³ப³ஸேலியானங், தே அஞ்ஞாணகங்கா²பரவிதாரணவாதா³. நிக்³க³ஹோ பன நேஸங் கதா²வத்து²ப்பகரணே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.
Attapaccatthikāti attano paccatthikā. Vajjiputtakā dasavatthudīpakā. Parūpahāraaññāṇakaṅkhāparavitāraṇādivādāti ettha ye arahattaṃ paṭijānantānaṃ appatte pattasaññīnaṃ adhimānikānaṃ kuhakānaṃ vā arahattaṃ paṭijānantānaṃ sukkavissaṭṭhiṃ disvā mārakāyikā devatā ‘‘arahato asuciṃ upasaṃharantī’’ti maññanti seyyathāpi pubbaseliyā aparaseliyā ca, te parūpahāravādā. Yesaṃ pana arahato itthipurisādīnaṃ nāmagottādīsu ñāṇappavattiyā abhāvena atthi arahato aññāṇaṃ, tattheva sanniṭṭhānābhāvena atthi arahato kaṅkhā, yasmā cassa tāni vatthūni pare vitārenti pakāsenti ācikkhanti, tasmā atthi arahato paravitāraṇāti imā tisso laddhiyo seyyathāpi etarahi pubbaseliyānaṃ, te aññāṇakaṅkhāparavitāraṇavādā. Niggaho pana nesaṃ kathāvatthuppakaraṇe vuttanayeneva veditabbo.
சத்தாரோ மக்³கா³ ச ப²லானி சாதி உக்கட்ட²னித்³தே³ஸவஸேன வுத்தங், சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³ திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ச² அபி⁴ஞ்ஞாதி அயம்பி அதி⁴க³மஸத்³த⁴ம்மோயேவ. ச-காரோ வா அவுத்தஸம்பிண்ட³னத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. கேசி தே²ராதி த⁴ம்மகதி²கா. ஆஹங்ஸூதி பங்ஸுகூலிகத்தே²ரா ஏவங் ஆஹங்ஸு.
Cattāro maggā ca phalāni cāti ukkaṭṭhaniddesavasena vuttaṃ, catasso paṭisambhidā tisso vijjā cha abhiññāti ayampi adhigamasaddhammoyeva. Ca-kāro vā avuttasampiṇḍanattho daṭṭhabbo. Keci therāti dhammakathikā. Āhaṃsūti paṃsukūlikattherā evaṃ āhaṃsu.
கதா³ பனாயங் கதா² உத³பாதீ³தி? அயஞ்ஹெத்த² அனுபுப்³பி³கதா² (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.130) – இமஸ்மிங் கிர தீ³பே சண்டா³லதிஸ்ஸமஹாப⁴யே ஸக்கோ தே³வராஜா மஹாஉளும்பங் மாபெத்வா பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசாபேஸி ‘‘மஹந்தங் ப⁴யங் ப⁴விஸ்ஸதி, ந ஸம்மா தே³வோ வஸ்ஸிஸ்ஸதி, பி⁴க்கூ² பச்சயேஹி கிலமந்தா பரியத்திங் ஸந்தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி, பரதீரங் க³ந்த்வா அய்யேஹி ஜீவிதங் ரக்கி²துங் வட்டதி. இமங் மஹாஉளும்பங் ஆருய்ஹ க³ச்ச²த² ப⁴ந்தே, யேஸங் எத்த² நிஸஜ்ஜட்டா²னங் நப்பஹோதி, தே கட்ட²க²ண்டே³பி உரங் ட²பெத்வா க³ச்ச²ந்து, ஸப்³பே³ஸங் ப⁴யங் ந ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ததா³ ஸமுத்³த³தீரங் பத்வா ஸட்டி² பி⁴க்கூ² கதிகங் கத்வா ‘‘அம்ஹாகங் எத்த² க³மனகிச்சங் நத்தி², மயங் இதே⁴வ ஹுத்வா தேபிடகங் ரக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி ததோ நிவத்தித்வா த³க்கி²ணமலயஜனபத³ங் க³ந்த்வா கந்த³மூலபண்ணேஹி ஜீவிகங் கப்பெந்தா வஸிங்ஸு, காயே வஹந்தே நிஸீதி³த்வா ஸஜ்ஜா²யங் கரொந்தி, அவஹந்தே வாலிகங் உஸ்ஸாரெத்வா பரிவாரெத்வா ஸீஸானி ஏகட்டா²னே கத்வா பரியத்திங் ஸம்மஸந்தி. இமினா நியாமேன த்³வாத³ஸ ஸங்வச்ச²ரானி ஸாட்ட²கத²ங் தேபிடகங் பரிபுண்ணங் கத்வா தா⁴ரயிங்ஸு.
Kadā panāyaṃ kathā udapādīti? Ayañhettha anupubbikathā (a. ni. aṭṭha. 1.1.130) – imasmiṃ kira dīpe caṇḍālatissamahābhaye sakko devarājā mahāuḷumpaṃ māpetvā bhikkhūnaṃ ārocāpesi ‘‘mahantaṃ bhayaṃ bhavissati, na sammā devo vassissati, bhikkhū paccayehi kilamantā pariyattiṃ sandhāretuṃ na sakkhissanti, paratīraṃ gantvā ayyehi jīvitaṃ rakkhituṃ vaṭṭati. Imaṃ mahāuḷumpaṃ āruyha gacchatha bhante, yesaṃ ettha nisajjaṭṭhānaṃ nappahoti, te kaṭṭhakhaṇḍepi uraṃ ṭhapetvā gacchantu, sabbesaṃ bhayaṃ na bhavissatī’’ti. Tadā samuddatīraṃ patvā saṭṭhi bhikkhū katikaṃ katvā ‘‘amhākaṃ ettha gamanakiccaṃ natthi, mayaṃ idheva hutvā tepiṭakaṃ rakkhissāmā’’ti tato nivattitvā dakkhiṇamalayajanapadaṃ gantvā kandamūlapaṇṇehi jīvikaṃ kappentā vasiṃsu, kāye vahante nisīditvā sajjhāyaṃ karonti, avahante vālikaṃ ussāretvā parivāretvā sīsāni ekaṭṭhāne katvā pariyattiṃ sammasanti. Iminā niyāmena dvādasa saṃvaccharāni sāṭṭhakathaṃ tepiṭakaṃ paripuṇṇaṃ katvā dhārayiṃsu.
ப⁴யே வூபஸந்தே ஸத்தஸதா பி⁴க்கூ² அத்தனோ க³தட்டா²னே ஸாட்ட²கதே² தேபிடகே ஏகக்க²ரம்பி ஏகப்³யஞ்ஜனம்பி அவினாஸெத்வா இமமேவ தீ³பமாக³ம்ம கல்லகா³மஜனபதே³ மண்ட³லாராமவிஹாரங் பவிஸிங்ஸு. தே²ரானங் ஆக³தபவத்திங் ஸுத்வா இமஸ்மிங் தீ³பே ஓஹீனா ஸட்டி² பி⁴க்கூ² ‘‘தே²ரே பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி க³ந்த்வா தே²ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் தேபிடகங் ஸோதெ⁴ந்தா ஏகக்க²ரம்பி ஏகப்³யஞ்ஜனம்பி அஸமெந்தங் நாம ந பஸ்ஸிங்ஸு. தஸ்மிங் டா²னே தே²ரானங் அயங் கதா² உத³பாதி³ ‘‘பரியத்தி நு கோ² ஸாஸனஸ்ஸ மூலங், உதா³ஹு படிபத்தீ’’தி. பங்ஸுகூலிகத்தே²ரா ‘‘படிபத்தி மூல’’ந்தி ஆஹங்ஸு, த⁴ம்மகதி²கா ‘‘பரியத்தீ’’தி . அத² நே தே²ரா ‘‘தும்ஹாகங் த்³வின்னம்பி ஜனானங் வசனமத்தேனேவ ந ஸக்கா விஞ்ஞாதுங், ஜினபா⁴ஸிதங் ஸுத்தங் ஆஹரதா²’’தி ஆஹங்ஸு. ஸுத்தங் ஆஹரிதுங் ந பா⁴ரோதி –
Bhaye vūpasante sattasatā bhikkhū attano gataṭṭhāne sāṭṭhakathe tepiṭake ekakkharampi ekabyañjanampi avināsetvā imameva dīpamāgamma kallagāmajanapade maṇḍalārāmavihāraṃ pavisiṃsu. Therānaṃ āgatapavattiṃ sutvā imasmiṃ dīpe ohīnā saṭṭhi bhikkhū ‘‘there passissāmā’’ti gantvā therehi saddhiṃ tepiṭakaṃ sodhentā ekakkharampi ekabyañjanampi asamentaṃ nāma na passiṃsu. Tasmiṃ ṭhāne therānaṃ ayaṃ kathā udapādi ‘‘pariyatti nu kho sāsanassa mūlaṃ, udāhu paṭipattī’’ti. Paṃsukūlikattherā ‘‘paṭipatti mūla’’nti āhaṃsu, dhammakathikā ‘‘pariyattī’’ti . Atha ne therā ‘‘tumhākaṃ dvinnampi janānaṃ vacanamatteneva na sakkā viññātuṃ, jinabhāsitaṃ suttaṃ āharathā’’ti āhaṃsu. Suttaṃ āharituṃ na bhāroti –
‘‘இமே ச, ஸுப⁴த்³த³, பி⁴க்கூ² ஸம்மா விஹரெய்யுங், அஸுஞ்ஞோ லோகோ அரஹந்தேஹி அஸ்ஸா’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.214). ‘‘படிபத்திமூலகங், மஹாராஜ, ஸத்து²ஸாஸனங் , படிபத்திஸாரகங், மஹாராஜ, ஸத்து²ஸாஸனங், படிபத்தி திட்ட²ந்தீ திட்ட²தீ’’தி (மி॰ ப॰ 4.1.7) –
‘‘Ime ca, subhadda, bhikkhū sammā vihareyyuṃ, asuñño loko arahantehi assā’’ti (dī. ni. 2.214). ‘‘Paṭipattimūlakaṃ, mahārāja, satthusāsanaṃ , paṭipattisārakaṃ, mahārāja, satthusāsanaṃ, paṭipatti tiṭṭhantī tiṭṭhatī’’ti (mi. pa. 4.1.7) –
ஸுத்தங் ஆஹரிங்ஸு.
Suttaṃ āhariṃsu.
இமங் ஸுத்தங் ஸுத்வா த⁴ம்மகதி²கா அத்தனோ வாத³ட்ட²பனத்தா²ய இமங் ஸுத்தங் ஆஹரிங்ஸு –
Imaṃ suttaṃ sutvā dhammakathikā attano vādaṭṭhapanatthāya imaṃ suttaṃ āhariṃsu –
‘‘யாவ திட்ட²ந்தி ஸுத்தந்தா, வினயோ யாவ தி³ப்பதி;
‘‘Yāva tiṭṭhanti suttantā, vinayo yāva dippati;
தாவ த³க்க²ந்தி ஆலோகங், ஸூரியே அப்³பு⁴ட்டி²தே யதா².
Tāva dakkhanti ālokaṃ, sūriye abbhuṭṭhite yathā.
‘‘ஸுத்தந்தேஸு அஸந்தேஸு, பமுட்டே² வினயம்ஹி ச;
‘‘Suttantesu asantesu, pamuṭṭhe vinayamhi ca;
தமோ ப⁴விஸ்ஸதி லோகே, ஸூரியே அத்த²ங்க³தே யதா².
Tamo bhavissati loke, sūriye atthaṅgate yathā.
‘‘ஸுத்தந்தே ரக்கி²தே ஸந்தே, படிபத்தி ஹோதி ரக்கி²தா;
‘‘Suttante rakkhite sante, paṭipatti hoti rakkhitā;
படிபத்தியங் டி²தோ தீ⁴ரோ, யோக³க்கே²மா ந த⁴ங்ஸதீ’’தி.
Paṭipattiyaṃ ṭhito dhīro, yogakkhemā na dhaṃsatī’’ti.
இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஆஹடே பங்ஸுகூலிகத்தே²ரா துண்ஹீ அஹேஸுங். த⁴ம்மகதி²கத்தே²ரானங்யேவ வசனங் புரதோ அஹோஸி. யதா² ஹி க³வஸதஸ்ஸ க³வஸஹஸ்ஸஸ்ஸ வா அந்தரே பவேணிபாலிகாய தே⁴னுயா அஸதி ஸோ வங்ஸோ ஸா பவேணீ ந க⁴டீயதி, ஏவமேவ ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸதேபி ஸஹஸ்ஸேபி விஜ்ஜமானே பரியத்தியா அஸதி அரியமக்³க³படிவேதோ⁴ நாம ந ஹோதி. யதா² ச நிதி⁴கும்பி⁴யா ஜானநத்தா²ய பாஸாணபிட்டே² அக்க²ரேஸு உபனிப³த்³தே⁴ஸு யாவ அக்க²ரானி த⁴ரந்தி, தாவ நிதி⁴கும்பீ⁴ நட்டா² நாம ந ஹோதி, ஏவமேவ பரியத்தியா த⁴ரமானாய ஸாஸனங் அந்தரஹிதங் நாம ந ஹோதீதி. தஸ்ஸாதெ⁴ய்யோதி தஸ்ஸாயத்தோ.
Imasmiṃ sutte āhaṭe paṃsukūlikattherā tuṇhī ahesuṃ. Dhammakathikattherānaṃyeva vacanaṃ purato ahosi. Yathā hi gavasatassa gavasahassassa vā antare paveṇipālikāya dhenuyā asati so vaṃso sā paveṇī na ghaṭīyati, evameva āraddhavipassakānaṃ bhikkhūnaṃ satepi sahassepi vijjamāne pariyattiyā asati ariyamaggapaṭivedho nāma na hoti. Yathā ca nidhikumbhiyā jānanatthāya pāsāṇapiṭṭhe akkharesu upanibaddhesu yāva akkharāni dharanti, tāva nidhikumbhī naṭṭhā nāma na hoti, evameva pariyattiyā dharamānāya sāsanaṃ antarahitaṃ nāma na hotīti. Tassādheyyoti tassāyatto.
439. ஸோ பனாதி ஸோ பாதிமொக்கோ². ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ. க³ரஹிதுகாமதா, உபஸம்பன்னஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிக்கா²பத³விவண்ணனஞ்சாதி இமானி பனெத்த² த்³வே அங்கா³னி.
439.Sopanāti so pātimokkho. Sesamettha uttānameva. Garahitukāmatā, upasampannassa santike sikkhāpadavivaṇṇanañcāti imāni panettha dve aṅgāni.
விலேக²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vilekhanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 8. ஸஹத⁴ம்மிகவக்³கோ³ • 8. Sahadhammikavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. விலேக²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Vilekhanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 2. விலேக²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Vilekhanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 2. விலேக²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Vilekhanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 2. விலேக²னஸிக்கா²பத³ங் • 2. Vilekhanasikkhāpadaṃ