Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
4. விமலகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
4. Vimalakoṇḍaññattheragāthāvaṇṇanā
து³மவ்ஹயாய உப்பன்னோதி விமலகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞங் உபசினந்தோ இதோ ஏகனவுதே கப்பே விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே விப⁴வஸம்பன்னே குலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் விபஸ்ஸிங் ப⁴க³வந்தங் மஹதியா பரிஸாய பரிவுதங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ சதூஹி ஸுவண்ணபுப்பே²ஹி பூஜேஸி. ப⁴க³வா தஸ்ஸ பஸாத³ஸங்வட்³ட⁴னத்த²ங் ததா²ரூபங் இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்கா²ரேஸி, யதா² ஸுவண்ணாபா⁴ ஸகலங் தங் பதே³ஸங் ஒத்த²ரதி. தங் தி³ஸ்வா பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பஸன்னமானஸோ ஹுத்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா தங் நிமித்தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ கே³ஹங் க³ந்த்வா பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் அவிஜஹந்தோ கேனசி ரோகே³ன காலங் கத்வா துஸிதேஸு உபபன்னோ அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜானங் பி³ம்பி³ஸாரங் படிச்ச அம்ப³பாலியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ராஜா ஹி பி³ம்பி³ஸாரோ தருணகாலே அம்ப³பாலியா ரூபஸம்பத்திங் ஸுத்வா ஸஞ்ஜாதாபி⁴லாஸோ கதிபயமனுஸ்ஸபரிவாரோ அஞ்ஞாதகவேஸேன வேஸாலிங் க³ந்த்வா ஏகரத்திங் தாய ஸங்வாஸங் கப்பேஸி. ததா³ அயங் தஸ்ஸா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸா ச க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பதிட்டி²தபா⁴வங் தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. ராஜாபி அத்தானங் ஜானாபெத்வா தா³தப்³ப³யுத்தகங் த³த்வா பக்காமி. ஸா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பரிபாகமன்வாய புத்தங் விஜாயி, ‘‘விமலோ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி, பச்சா² விமலகொண்ட³ஞ்ஞோதி பஞ்ஞாயித்த². ஸோ வயப்பத்தோ ப⁴க³வதோ வேஸாலிக³மனே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ பப்³ப³ஜித்வா கதபுப்³ப³கிச்சோ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.12.40-48) –
Dumavhayāya uppannoti vimalakoṇḍaññattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinanto ito ekanavute kappe vipassissa bhagavato kāle vibhavasampanne kule nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ vipassiṃ bhagavantaṃ mahatiyā parisāya parivutaṃ dhammaṃ desentaṃ disvā pasannamānaso catūhi suvaṇṇapupphehi pūjesi. Bhagavā tassa pasādasaṃvaḍḍhanatthaṃ tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāresi, yathā suvaṇṇābhā sakalaṃ taṃ padesaṃ ottharati. Taṃ disvā bhiyyosomattāya pasannamānaso hutvā bhagavantaṃ vanditvā taṃ nimittaṃ gahetvā attano gehaṃ gantvā buddhārammaṇaṃ pītiṃ avijahanto kenaci rogena kālaṃ katvā tusitesu upapanno aparāparaṃ puññāni katvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde rājānaṃ bimbisāraṃ paṭicca ambapāliyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Rājā hi bimbisāro taruṇakāle ambapāliyā rūpasampattiṃ sutvā sañjātābhilāso katipayamanussaparivāro aññātakavesena vesāliṃ gantvā ekarattiṃ tāya saṃvāsaṃ kappesi. Tadā ayaṃ tassā kucchimhi paṭisandhiṃ aggahesi. Sā ca gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ tassa ārocesi. Rājāpi attānaṃ jānāpetvā dātabbayuttakaṃ datvā pakkāmi. Sā gabbhassa paripākamanvāya puttaṃ vijāyi, ‘‘vimalo’’tissa nāmaṃ ahosi, pacchā vimalakoṇḍaññoti paññāyittha. So vayappatto bhagavato vesāligamane buddhānubhāvaṃ disvā pasannamānaso pabbajitvā katapubbakicco vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.12.40-48) –
‘‘விபஸ்ஸீ நாம ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;
‘‘Vipassī nāma bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;
நிஸின்னோ ஜனகாயஸ்ஸ, தே³ஸேஸி அமதங் பத³ங்.
Nisinno janakāyassa, desesi amataṃ padaṃ.
‘‘தஸ்ஸாஹங் த⁴ம்மங் ஸுத்வான, த்³விபதி³ன்னஸ்ஸ தாதி³னோ;
‘‘Tassāhaṃ dhammaṃ sutvāna, dvipadinnassa tādino;
ஸொண்ணபுப்பா²னி சத்தாரி, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபயிங்.
Soṇṇapupphāni cattāri, buddhassa abhiropayiṃ.
‘‘ஸுவண்ணச்ச²த³னங் ஆஸி, யாவதா பரிஸா ததா³;
‘‘Suvaṇṇacchadanaṃ āsi, yāvatā parisā tadā;
பு³த்³தா⁴பா⁴ ச ஸுவண்ணாபா⁴, ஆலோகோ விபுலோ அஹு.
Buddhābhā ca suvaṇṇābhā, āloko vipulo ahu.
‘‘உத³க்³க³சித்தோ ஸுமனோ, வேத³ஜாதோ கதஞ்ஜலீ;
‘‘Udaggacitto sumano, vedajāto katañjalī;
வித்திஸஞ்ஜனநோ தேஸங், தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுகா²வஹோ.
Vittisañjanano tesaṃ, diṭṭhadhammasukhāvaho.
‘‘ஆயாசித்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், வந்தி³த்வான ச ஸுப்³ப³தங்;
‘‘Āyācitvāna sambuddhaṃ, vanditvāna ca subbataṃ;
பாமோஜ்ஜங் ஜனயித்வான, ஸகங் ப⁴வனுபாக³மிங்.
Pāmojjaṃ janayitvāna, sakaṃ bhavanupāgamiṃ.
‘‘ப⁴வனே உபவிட்டோ²ஹங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் அனுஸ்ஸரிங்;
‘‘Bhavane upaviṭṭhohaṃ, buddhaseṭṭhaṃ anussariṃ;
தேன சித்தப்பஸாதே³ன, துஸிதங் உபபஜ்ஜஹங்.
Tena cittappasādena, tusitaṃ upapajjahaṃ.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴ரோபயிங்;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘ஸோளஸாஸிங்ஸு ராஜானோ, நேமிஸம்மதனாமகா;
‘‘Soḷasāsiṃsu rājāno, nemisammatanāmakā;
தேதாலீஸே இதோ கப்பே, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.
Tetālīse ito kappe, cakkavattī mahabbalā.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அஞ்ஞாபதே³ஸேன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ ‘‘து³மவ்ஹயாயா’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.
Arahattaṃ pana patvā aññāpadesena aññaṃ byākaronto ‘‘dumavhayāyā’’ti gāthaṃ abhāsi.
64. தத்த² து³மவ்ஹயாயாதி து³மேன அம்பே³ன அவ்ஹாதப்³பா³ய, அம்ப³பாலியாதி அத்தோ². ஆதா⁴ரே சேதங் பு⁴ம்மவசனங். உப்பன்னோதி தஸ்ஸா குச்சி²யங் உப்பன்னோ உப்பஜ்ஜமானோ ச. ஜாதோ பண்ட³ரகேதுனாதி த⁴வலவத்த²த⁴ஜத்தா ‘‘பண்ட³ரகேதூ’’தி பஞ்ஞாதேன பி³ம்பி³ஸாரரஞ்ஞா ஹேதுபூ⁴தேன ஜாதோ, தங் படிச்ச நிப்³ப³த்தோதி அத்தோ². உப்பன்னோதி வா பட²மாபி⁴னிப்³ப³த்தித³ஸ்ஸனங். ததோ ஹி ஜாதோதி அபி⁴ஜாதித³ஸ்ஸனங். விஜாயனகாலதோ பட்டா²ய ஹி லோகே ஜாதவோஹாரோ. எத்த² ச ‘‘து³மவ்ஹயாய உப்பன்னோ’’தி இமினா அத்துக்கங்ஸனபா⁴வங் அபனேதி, அனேகபதிபுத்தானம்பி விஸேஸாதி⁴க³மஸம்ப⁴வஞ்ச தீ³பேதி. ‘‘ஜாதோ பண்ட³ரகேதுனா’’தி இமினா விஞ்ஞாதபிதிகத³ஸ்ஸனேன பரவம்ப⁴னங் அபனேதி. கேதுஹாதி மானப்பஹாயீ. மானோ ஹி உண்ணதிலக்க²ணத்தா கேது வியாதி கேது. ததா² ஹி ஸோ ‘‘கேதுகம்யதாபச்சுபட்டா²னோ’’தி வுச்சதி. கேதுனாயேவாதி பஞ்ஞாய ஏவ. பஞ்ஞா ஹி அனவஜ்ஜத⁴ம்மேஸு அச்சுக்³க³தட்டே²ன மாரஸேனப்பமத்³த³னேன புப்³ப³ங்க³மட்டே²ன ச அரியானங் த⁴ஜா நாம. தேனாஹ ‘‘த⁴ம்மோ ஹி இஸினங் த⁴ஜோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.241; அ॰ நி॰ 4.48; ஜா॰ 2.21.494). மஹாகேதுங் பத⁴ங்ஸயீதி மஹாவிஸயதாய மஹந்தா, ஸெய்யமானஜாதிமானாதி³பே⁴த³தோ ப³ஹவோ ச மானப்பகாரா, இதரே ச கிலேஸத⁴ம்மா ஸமுஸ்ஸிதட்டே²ன கேது ஏதஸ்ஸாதி மஹாகேது மாரோ பாபிமா. தங் ப³லவித⁴மனவிஸயாதிக்கமனவஸேன அபி⁴ப⁴வி நிப்³பி³ஸேவனங் அகாஸீதி. ‘‘மஹாகேதுங் பத⁴ங்ஸயீ’’தி அத்தானங் பரங் விய த³ஸ்ஸெந்தோ அஞ்ஞாபதே³ஸேன அரஹத்தங் ப்³யாகாஸி.
64. Tattha dumavhayāyāti dumena ambena avhātabbāya, ambapāliyāti attho. Ādhāre cetaṃ bhummavacanaṃ. Uppannoti tassā kucchiyaṃ uppanno uppajjamāno ca. Jāto paṇḍaraketunāti dhavalavatthadhajattā ‘‘paṇḍaraketū’’ti paññātena bimbisāraraññā hetubhūtena jāto, taṃ paṭicca nibbattoti attho. Uppannoti vā paṭhamābhinibbattidassanaṃ. Tato hi jātoti abhijātidassanaṃ. Vijāyanakālato paṭṭhāya hi loke jātavohāro. Ettha ca ‘‘dumavhayāya uppanno’’ti iminā attukkaṃsanabhāvaṃ apaneti, anekapatiputtānampi visesādhigamasambhavañca dīpeti. ‘‘Jāto paṇḍaraketunā’’ti iminā viññātapitikadassanena paravambhanaṃ apaneti. Ketuhāti mānappahāyī. Māno hi uṇṇatilakkhaṇattā ketu viyāti ketu. Tathā hi so ‘‘ketukamyatāpaccupaṭṭhāno’’ti vuccati. Ketunāyevāti paññāya eva. Paññā hi anavajjadhammesu accuggataṭṭhena mārasenappamaddanena pubbaṅgamaṭṭhena ca ariyānaṃ dhajā nāma. Tenāha ‘‘dhammo hi isinaṃ dhajo’’ti (saṃ. ni. 2.241; a. ni. 4.48; jā. 2.21.494). Mahāketuṃ padhaṃsayīti mahāvisayatāya mahantā, seyyamānajātimānādibhedato bahavo ca mānappakārā, itare ca kilesadhammā samussitaṭṭhena ketu etassāti mahāketu māro pāpimā. Taṃ balavidhamanavisayātikkamanavasena abhibhavi nibbisevanaṃ akāsīti. ‘‘Mahāketuṃ padhaṃsayī’’ti attānaṃ paraṃ viya dassento aññāpadesena arahattaṃ byākāsi.
விமலகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vimalakoṇḍaññattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 4. விமலகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரகா³தா² • 4. Vimalakoṇḍaññattheragāthā