Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    10. விமலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    10. Vimalattheragāthāvaṇṇanā

    த⁴ரணீ ச ஸிஞ்சதி வாதி ஆயஸ்மதோ விமலத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோபி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸங்க²த⁴மனகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ தஸ்மிங் ஸிப்பே நிப்ப²த்திங் க³தோ ஏகதி³வஸங் விபஸ்ஸிங் ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸித்வா பஸன்னமானஸோ ஸங்க²த⁴மனேன பூஜங் கத்வா ததோ பட்டா²ய காலேன காலங் ஸத்து² உபட்டா²னங் அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ‘‘அனாக³தே மே விமலோ விஸுத்³தோ⁴ காயோ ஹோதூ’’தி போ³தி⁴ருக்க²ங் க³ந்தோ⁴த³கேஹி ந்ஹாபேஸி, சேதியங்க³ணபோ³தி⁴யங்க³ணேஸு ஆஸனானி தோ⁴வாபேஸி, பி⁴க்கூ²னம்பி கிலிட்டே² ஸமணபரிக்கா²ரே தோ⁴வாபேஸி.

    Dharaṇīca siñcati vāti āyasmato vimalattherassa gāthā. Kā uppatti? Sopi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinanto vipassissa bhagavato kāle saṅkhadhamanakule nibbattitvā viññutaṃ patto tasmiṃ sippe nipphattiṃ gato ekadivasaṃ vipassiṃ bhagavantaṃ passitvā pasannamānaso saṅkhadhamanena pūjaṃ katvā tato paṭṭhāya kālena kālaṃ satthu upaṭṭhānaṃ akāsi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ puññāni katvā devamanussesu saṃsaranto kassapassa bhagavato kāle ‘‘anāgate me vimalo visuddho kāyo hotū’’ti bodhirukkhaṃ gandhodakehi nhāpesi, cetiyaṅgaṇabodhiyaṅgaṇesu āsanāni dhovāpesi, bhikkhūnampi kiliṭṭhe samaṇaparikkhāre dhovāpesi.

    ஸோ ததோ சவித்வா தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச பரிவத்தெந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே இப்³ப⁴குலே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²யங் வஸந்தஸ்ஸ நிக்க²மந்தஸ்ஸ ச காயோ பித்தஸெம்ஹாதீ³ஹி அஸங்கிலிட்டோ² பது³மபலாஸே உத³கபி³ந்து³ விய அலக்³கோ³ பச்சி²மப⁴விகபோ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ விய ஸுவிஸுத்³தோ⁴ அஹோஸி, தேனஸ்ஸ விமலோத்வேவ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ ராஜக³ஹப்பவேஸனே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா கோஸலரட்டே² பப்³ப³தகு³ஹாயங் விஹரதி. அதே²கதி³வஸங் சாதுத்³தீ³பிகமஹாமேகோ⁴ ஸகலங் சக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் பத்த²ரித்வா பாவஸ்ஸி. விவட்டட்டா²யிம்ஹி பு³த்³தா⁴னங் சக்கவத்தீனஞ்ச த⁴ரமானகாலே ஏவ கிர ஏவங் வஸ்ஸதி. க⁴ம்மபரிளாஹவூபஸமதோ உதுஸப்பாயலாபே⁴ன தே²ரஸ்ஸ சித்தங் ஸமாஹிதங் அஹோஸி ஏகக்³க³ங். ஸோ ஸமாஹிதசித்தோ தாவதே³வ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா மக்³க³படிபாடியா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.10.56-60) –

    So tato cavitvā devesu ca manussesu ca parivattento imasmiṃ buddhuppāde rājagahe ibbhakule nibbatti. Tassa mātukucchiyaṃ vasantassa nikkhamantassa ca kāyo pittasemhādīhi asaṃkiliṭṭho padumapalāse udakabindu viya alaggo pacchimabhavikabodhisattassa viya suvisuddho ahosi, tenassa vimalotveva nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto rājagahappavesane buddhānubhāvaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā kammaṭṭhānaṃ gahetvā kosalaraṭṭhe pabbataguhāyaṃ viharati. Athekadivasaṃ cātuddīpikamahāmegho sakalaṃ cakkavāḷagabbhaṃ pattharitvā pāvassi. Vivaṭṭaṭṭhāyimhi buddhānaṃ cakkavattīnañca dharamānakāle eva kira evaṃ vassati. Ghammapariḷāhavūpasamato utusappāyalābhena therassa cittaṃ samāhitaṃ ahosi ekaggaṃ. So samāhitacitto tāvadeva vipassanaṃ ussukkāpetvā maggapaṭipāṭiyā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.10.56-60) –

    ‘‘விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஹோஸிங் ஸங்க²த⁴ம்மகோ;

    ‘‘Vipassissa bhagavato, ahosiṃ saṅkhadhammako;

    நிச்சுபட்டா²னயுத்தொம்ஹி, ஸுக³தஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Niccupaṭṭhānayuttomhi, sugatassa mahesino.

    ‘‘உபட்டா²னப²லங் பஸ்ஸ, லோகனாத²ஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Upaṭṭhānaphalaṃ passa, lokanāthassa tādino;

    ஸட்டி² தூரியஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Saṭṭhi tūriyasahassāni, parivārenti maṃ sadā.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, உபட்ட²ஹிங் மஹாஇஸிங்;

    ‘‘Ekanavutito kappe, upaṭṭhahiṃ mahāisiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, உபட்டா²னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, upaṭṭhānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘சதுவீஸே இதோ கப்பே, மஹானிக்³கோ⁴ஸனாமகா;

    ‘‘Catuvīse ito kappe, mahānigghosanāmakā;

    ஸோளஸாஸிங்ஸு ராஜானோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.

    Soḷasāsiṃsu rājāno, cakkavattī mahabbalā.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா கதகிச்சதாய துட்ட²மானஸோ உதா³னங் உதா³னெந்தோ ‘‘த⁴ரணீ ச ஸிஞ்சதி வாதி மாலுதோ’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Arahattaṃ pana patvā katakiccatāya tuṭṭhamānaso udānaṃ udānento ‘‘dharaṇī ca siñcati vāti māluto’’ti gāthaṃ abhāsi.

    50. தத்த² த⁴ரணீதி பத²வீ, ஸா ஹி ஸகலங் த⁴ராத⁴ரங் தா⁴ரேதீதி ‘‘த⁴ரணீ’’தி வுச்சதி. ஸிஞ்சதீதி ஸமந்ததோ நப⁴ங் பூரெத்வா அபி⁴ப்பவஸ்ஸதோ மஹாமேக⁴ஸ்ஸ வுட்டி²தா⁴ராஹி ஸிஞ்சதி . வாதி மாலுதோதி உத³கபு²ஸிதஸம்மிஸ்ஸதாய ஸீதலோ வாதோ வாயதி. விஜ்ஜுதா சரதி நபே⁴தி தத்த² தத்த² க³ஜ்ஜதா க³ளக³ளாயதா மஹாமேக⁴தோ நிச்ச²ரந்தியோ ஸதேரதா ஆகாஸே இதோ சிதோ ச விசரந்தி. உபஸமந்தி விதக்காதி உதுஸப்பாயஸித்³தே⁴ன ஸமத²விபஸ்ஸனாதி⁴க³மேன புப்³ப³பா⁴கே³ தத³ங்கா³தி³வஸேன வூபஸந்தா ஹுத்வா காமவிதக்காத³யோ ஸப்³பே³பி நவ மஹாவிதக்கா அரியமக்³கா³தி⁴க³மேன உபஸமந்தி. அனவஸேஸதோ ஸமுச்சி²ஜ்ஜந்தீதி. வத்தமானஸமீபதாய அரியமக்³க³க்க²ணங் வத்தமானங் கத்வா வத³தி. அதீதத்தே² வா ஏதங் பச்சுப்பன்னவசனங். சித்தங் ஸுஸமாஹிதங் மமாதி ததோ ஏவ லோகுத்தரஸமாதி⁴னா மம சித்தங் ஸுட்டு² ஸமாஹிதங், ந தா³னி தஸ்ஸ ஸமாதா⁴னே கிஞ்சி காதப்³ப³ங் அத்தீ²தி தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    50. Tattha dharaṇīti pathavī, sā hi sakalaṃ dharādharaṃ dhāretīti ‘‘dharaṇī’’ti vuccati. Siñcatīti samantato nabhaṃ pūretvā abhippavassato mahāmeghassa vuṭṭhidhārāhi siñcati . Vāti mālutoti udakaphusitasammissatāya sītalo vāto vāyati. Vijjutā carati nabheti tattha tattha gajjatā gaḷagaḷāyatā mahāmeghato niccharantiyo sateratā ākāse ito cito ca vicaranti. Upasamanti vitakkāti utusappāyasiddhena samathavipassanādhigamena pubbabhāge tadaṅgādivasena vūpasantā hutvā kāmavitakkādayo sabbepi nava mahāvitakkā ariyamaggādhigamena upasamanti. Anavasesato samucchijjantīti. Vattamānasamīpatāya ariyamaggakkhaṇaṃ vattamānaṃ katvā vadati. Atītatthe vā etaṃ paccuppannavacanaṃ. Cittaṃ susamāhitaṃ mamāti tato eva lokuttarasamādhinā mama cittaṃ suṭṭhu samāhitaṃ, na dāni tassa samādhāne kiñci kātabbaṃ atthīti thero aññaṃ byākāsi.

    விமலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vimalattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    பஞ்சமவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pañcamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 10. விமலத்தே²ரகா³தா² • 10. Vimalattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact