Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    16. விமலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    16. Vimalattheragāthāvaṇṇanā

    பாபமித்தேதி ஆயஸ்மதோ விமலத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞங் உபசினந்தோ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஸத்த²ரி பரினிப்³பு³தே ஸாது⁴கீளனதி³வஸேஸு வீதிவத்தேஸு ஸத்து² ஸரீரங் க³ஹெத்வா உபாஸகேஸு ஜா²பனட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தேஸு ஸத்து² கு³ணே ஆவஜ்ஜித்வா பஸன்னமானஸோ ஸுமனபுப்பே²ஹி பூஜமகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ பா³ராணஸியங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விமலோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ ஸோமமித்தத்தே²ரங் நிஸ்ஸாய ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா தேனேவ உஸ்ஸாஹிதோ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.46.58-62) –

    Pāpamitteti āyasmato vimalattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto satthari parinibbute sādhukīḷanadivasesu vītivattesu satthu sarīraṃ gahetvā upāsakesu jhāpanaṭṭhānaṃ gacchantesu satthu guṇe āvajjitvā pasannamānaso sumanapupphehi pūjamakāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde bārāṇasiyaṃ brāhmaṇakule nibbattitvā vimaloti laddhanāmo vayappatto somamittattheraṃ nissāya sāsane pabbajitvā teneva ussāhito vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.46.58-62) –

    ‘‘நீஹரந்தே ஸரீரம்ஹி, வஜ்ஜமானாஸு பே⁴ரிஸு;

    ‘‘Nīharante sarīramhi, vajjamānāsu bherisu;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, பட்டிபுப்ப²மபூஜயிங்.

    Pasannacitto sumano, paṭṭipupphamapūjayiṃ.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, தே³ஹபூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dehapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ ஸஹாயஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā attano sahāyassa bhikkhussa ovādaṃ dento –

    264.

    264.

    ‘‘பாபமித்தே விவஜ்ஜெத்வா, ப⁴ஜெய்யுத்தமபுக்³க³லங்;

    ‘‘Pāpamitte vivajjetvā, bhajeyyuttamapuggalaṃ;

    ஓவாதே³ சஸ்ஸ திட்டெ²ய்ய, பத்தெ²ந்தோ அசலங் ஸுக²ங்.

    Ovāde cassa tiṭṭheyya, patthento acalaṃ sukhaṃ.

    265.

    265.

    ‘‘பரித்தங் தா³ருமாருய்ஹ, யதா² ஸீதே³ மஹண்ணவே;

    ‘‘Parittaṃ dārumāruyha, yathā sīde mahaṇṇave;

    ஏவங் குஸீதமாக³ம்ம, ஸாது⁴ஜீவீபி ஸீத³தி;

    Evaṃ kusītamāgamma, sādhujīvīpi sīdati;

    தஸ்மா தங் பரிவஜ்ஜெய்ய, குஸீதங் ஹீனவீரியங்.

    Tasmā taṃ parivajjeyya, kusītaṃ hīnavīriyaṃ.

    266.

    266.

    ‘‘பவிவித்தேஹி அரியேஹி, பஹிதத்தேஹி ஜா²யிபி⁴;

    ‘‘Pavivittehi ariyehi, pahitattehi jhāyibhi;

    நிச்சங் ஆரத்³த⁴வீரியேஹி, பண்டி³தேஹி ஸஹாவஸே’’தி. –

    Niccaṃ āraddhavīriyehi, paṇḍitehi sahāvase’’ti. –

    திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Tisso gāthā abhāsi.

    தத்த² பாபமித்தேதி அகல்யாணமித்தே அஸப்புரிஸே ஹீனவீரியே. விவஜ்ஜெத்வாதி தங் அப⁴ஜனவஸேன தூ³ரதோ வஜ்ஜெத்வா. ப⁴ஜெய்யுத்தமபுக்³க³லந்தி ஸப்புரிஸங் பண்டி³தங் கல்யாணமித்தங் ஓவாதா³னுஸாஸனீக³ஹணவஸேன ஸேவெய்ய. ஓவாதே³ சஸ்ஸ திட்டெ²ய்யாதி அஸ்ஸ கல்யாணமித்தஸ்ஸ ஓவாதே³ அனுஸிட்டி²யங் யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜனவஸேன திட்டெ²ய்ய. பத்தெ²ந்தோதி ஆகங்க²ந்தோ. அசலங் ஸுக²ந்தி நிப்³பா³னஸுக²ங் ப²லஸுக²ஞ்ச. தம்பி ஹி அகுப்பபா⁴வதோ ‘‘அசல’’ந்தி வுச்சதி. ஸேஸங் வுத்தத்த²மேவ.

    Tattha pāpamitteti akalyāṇamitte asappurise hīnavīriye. Vivajjetvāti taṃ abhajanavasena dūrato vajjetvā. Bhajeyyuttamapuggalanti sappurisaṃ paṇḍitaṃ kalyāṇamittaṃ ovādānusāsanīgahaṇavasena seveyya. Ovāde cassa tiṭṭheyyāti assa kalyāṇamittassa ovāde anusiṭṭhiyaṃ yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjanavasena tiṭṭheyya. Patthentoti ākaṅkhanto. Acalaṃ sukhanti nibbānasukhaṃ phalasukhañca. Tampi hi akuppabhāvato ‘‘acala’’nti vuccati. Sesaṃ vuttatthameva.

    விமலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vimalattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    திகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tikanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.

    பட²மோ பா⁴கோ³ நிட்டி²தோ.

    Paṭhamo bhāgo niṭṭhito.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 16. விமலத்தே²ரகா³தா² • 16. Vimalattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact