Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    7. வீமங்ஸகஸுத்தவண்ணனா

    7. Vīmaṃsakasuttavaṇṇanā

    487. அத்த²வீமங்ஸகோதி அத்தத்த²பரத்தா²தி³அத்த²விஜானநகோ. ஸங்கா²ரவீமங்ஸகோதி ஸங்க²தத⁴ம்மே ஸலக்க²ணதோ ஸாமஞ்ஞலக்க²ணதோ வா ஆயதனாதி³விபா⁴க³தோ ச வீமங்ஸகோ. ஸத்து²வீமங்ஸகோதி ‘‘ஸத்தா² நாம கு³ணதோ ஏதி³ஸோ ஏதி³ஸோ சா’’தி ஸத்து² உபபரிக்க²கோ. வீமங்ஸகோதி விசாரகோ. யங் சேதஸோ ஸராகா³தி³விபா⁴க³தோ பரிச்சி²ந்த³னங், தங் சேதோபரியாயோ. தேனாஹ ‘‘சித்தபரிச்சே²த³’’ந்தி. யஸ்மா சேதோபரியாயஞாணலாபீ⁴ – ‘‘இத³ங் சித்தங் இதோ பரங் பவத்தங் இத³மிதோ பர’’ந்தி பரஸ்ஸ சித்துப்பத்திங் பஜானாதி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘சேதோபரியாயந்தி சித்தவார’’ந்தி. வாரத்தே²பி ஹி பரியாய-ஸத்³தோ³ ஹோதி – ‘‘கஸ்ஸ நு கோ², ஆனந்த³, பரியாயோ அஜ்ஜ பி⁴க்கு²னியோ ஓவதி³து’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.398). சித்தசாரந்திபி பாடோ², சித்தபவத்திந்தி அத்தோ². ஏவங் விஜானநத்தா²யாதி இதா³னி வுச்சமானாகாரேன வீமங்ஸனத்தா²ய.

    487.Atthavīmaṃsakoti attatthaparatthādiatthavijānanako. Saṅkhāravīmaṃsakoti saṅkhatadhamme salakkhaṇato sāmaññalakkhaṇato vā āyatanādivibhāgato ca vīmaṃsako. Satthuvīmaṃsakoti ‘‘satthā nāma guṇato ediso ediso cā’’ti satthu upaparikkhako. Vīmaṃsakoti vicārako. Yaṃ cetaso sarāgādivibhāgato paricchindanaṃ, taṃ cetopariyāyo. Tenāha ‘‘cittapariccheda’’nti. Yasmā cetopariyāyañāṇalābhī – ‘‘idaṃ cittaṃ ito paraṃ pavattaṃ idamito para’’nti parassa cittuppattiṃ pajānāti, tasmā vuttaṃ ‘‘cetopariyāyanti cittavāra’’nti. Vāratthepi hi pariyāya-saddo hoti – ‘‘kassa nu kho, ānanda, pariyāyo ajja bhikkhuniyo ovaditu’’ntiādīsu (ma. ni. 3.398). Cittacārantipi pāṭho, cittapavattinti attho. Evaṃ vijānanatthāyāti idāni vuccamānākārena vīmaṃsanatthāya.

    488. கல்யாணமித்தூபனிஸ்ஸயந்தி கல்யாணமித்தஸங்கா²தங் ப்³ரஹ்மசரியவாஸஸ்ஸ ப³லவஸன்னிஸ்ஸயங். உபட்³ட⁴ங் அத்தனோ ஆனுபா⁴வேனாதி இமினா புக்³க³லேன ஸம்பாதி³யமானஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ உபட்³ட⁴பா⁴க³மத்தங் அத்தனோ விமுத்திபரிபாசகத⁴ம்மானுபா⁴வேன ஸிஜ்ஜ²தி. உபட்³ட⁴ங் கல்யாணமித்தானுபா⁴வேனாதி இதரோ பன உபட்³ட⁴பா⁴கோ³ யங் நிஸ்ஸாய ப்³ரஹ்மசரியங் வுஸ்ஸதி, தஸ்ஸ கல்யாணமித்தஸ்ஸ உபதே³ஸானுபா⁴வேன ஹோதி, ஸிஜ்ஜ²தீதி அத்தோ². லோகஸித்³தோ⁴ ஏவ அயமத்தோ². லோகியா ஹி –

    488.Kalyāṇamittūpanissayanti kalyāṇamittasaṅkhātaṃ brahmacariyavāsassa balavasannissayaṃ. Upaḍḍhaṃ attano ānubhāvenāti iminā puggalena sampādiyamānassa brahmacariyassa upaḍḍhabhāgamattaṃ attano vimuttiparipācakadhammānubhāvena sijjhati. Upaḍḍhaṃ kalyāṇamittānubhāvenāti itaro pana upaḍḍhabhāgo yaṃ nissāya brahmacariyaṃ vussati, tassa kalyāṇamittassa upadesānubhāvena hoti, sijjhatīti attho. Lokasiddho eva ayamattho. Lokiyā hi –

    ‘‘பாதோ³ ஸித்³தோ⁴ ஆசரியா, பாதோ³ ஹிஸ்ஸானுபா⁴வதோ;

    ‘‘Pādo siddho ācariyā, pādo hissānubhāvato;

    தங்விஜ்ஜாஸேவகா பாதோ³, பாதோ³ காலேன பச்சதீ’’தி. –

    Taṃvijjāsevakā pādo, pādo kālena paccatī’’ti. –

    வத³ந்தி. அத்தனோ த⁴ம்மதாயாதி அத்தனோ ஸபா⁴வேன, ஞாணேனாதி அத்தோ². கல்யாணமித்ததாதி கல்யாணோ ப⁴த்³ரோ ஸுந்த³ரோ மித்தோ ஏதஸ்ஸாதி கல்யாணமித்தோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ கல்யாணமித்ததா, கல்யாணமித்தவந்ததா. ஸீலாதி³கு³ணஸம்பன்னேஹி கல்யாணபுக்³க³லேஹேவ அயனங் பவத்தி கல்யாணஸஹாயதா. தேஸு ஏவ சித்தேன சேவ காயேன ச நின்னபோணபப்³பா⁴ரபா⁴வேன பவத்தி கல்யாணஸம்பவங்கதா. மாஹேவந்தி ஏவங் மா ஆஹ, ‘‘உபட்³ட⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸா’’தி மா கதே²ஹீதி அத்தோ². தத³மினாதி எத்த² ந்தி நிபாதமத்தங் த³-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ இ-காரஸ்ஸ அ-காரங் கத்வா நித்³தே³ஸோ. இமினாபீதி இதா³னி வுச்சமானேனபீதி அத்தோ². பரியாயேனாதி காரணேன. இதா³னி தங் காரணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மமங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங்.

    Vadanti. Attano dhammatāyāti attano sabhāvena, ñāṇenāti attho. Kalyāṇamittatāti kalyāṇo bhadro sundaro mitto etassāti kalyāṇamitto, tassa bhāvo kalyāṇamittatā, kalyāṇamittavantatā. Sīlādiguṇasampannehi kalyāṇapuggaleheva ayanaṃ pavatti kalyāṇasahāyatā. Tesu eva cittena ceva kāyena ca ninnapoṇapabbhārabhāvena pavatti kalyāṇasampavaṅkatā. Māhevanti evaṃ mā āha, ‘‘upaḍḍhaṃ brahmacariyassā’’ti mā kathehīti attho. Tadamināti ettha nti nipātamattaṃ da-kāro padasandhikaro i-kārassa a-kāraṃ katvā niddeso. Imināpīti idāni vuccamānenapīti attho. Pariyāyenāti kāraṇena. Idāni taṃ kāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘mamaṃ hī’’tiādi vuttaṃ.

    யதா² செத்த², அஞ்ஞேஸுபி ஸுத்தேஸு கல்யாணமித்துபனிஸ்ஸயமேவ விஸேஸோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பி⁴க்கூ²னங் பா³ஹிரங்க³ஸம்பத்திங் கதெ²ந்தோபீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² விமுத்திபரிபாசனியத⁴ம்மேதி விமுத்தியா அரஹத்தஸ்ஸ பரிபாசகத⁴ம்மே. பச்சயேதி கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜே. மஹாஜச்சோதி மஹாகுலீனோ.

    Yathā cettha, aññesupi suttesu kalyāṇamittupanissayameva visesoti dassento ‘‘bhikkhūnaṃ bāhiraṅgasampattiṃ kathentopī’’tiādimāha. Tattha vimuttiparipācaniyadhammeti vimuttiyā arahattassa paripācakadhamme. Paccayeti gilānapaccayabhesajje. Mahājaccoti mahākulīno.

    காயிகோ ஸமாசாரோதி அபி⁴க்கமபடிக்கமாதி³கோ ஸதிஸம்பஜஞ்ஞபரிக்க²தோ பாகதிகோ ச. வீமங்ஸகஸ்ஸ உபபரிக்க²கஸ்ஸ. சக்கு²விஞ்ஞெய்யோ நாம சக்கு²த்³வாரானுஸாரேன விஞ்ஞாதப்³ப³த்தா. ஸோதவிஞ்ஞெய்யோதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ஸங்கிலிட்டா²தி ராகா³தி³ஸங்கிலேஸத⁴ம்மேஹி விபா³தி⁴தா, உபதாபிதா விதூ³ஸிதா மலீனா சாதி அத்தோ². தே பன தேஹி ஸமன்னாக³தா ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘கிலேஸஸம்பயுத்தா’’தி. யதி³ ந சக்கு²ஸோதவிஞ்ஞெய்யா, பாளியங் கத²ங் ததா² வுத்தாதி ஆஹ ‘‘யதா² பனா’’திஆதி³. காயவசீஸமாசாராபி ஸங்கிலிட்டா²யேவ நாம ஸங்கிலிட்ட²சித்தஸமுட்டா²னதோ. ப⁴வதி ஹி தங்ஹேதுகேபி தது³பசாரோ யதா² ‘‘ஸெம்ஹோ கு³ளோ’’தி. ‘‘மா மே இத³ங் அஸாருப்பங் பரோ அஞ்ஞாஸீ’’தி பன படிச்ச²ன்னதாய ந ந உபலப்³ப⁴ந்தி. ‘‘ந கோ² மயங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ கிஞ்சி க³ரஹாமா’’தி வத்வா க³ரஹிதப்³பா³பா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ப⁴க³வா ஹீ’’திஆதி³மாஹ. அபா⁴விதமக்³க³ஸ்ஸ ஹி க³ரஹிதப்³ப³தா நாம ஸியா, ந பா⁴விதமக்³க³ஸ்ஸ. ஏஸ உத்தரோ மாணவோ ‘‘பு³த்³த⁴ம்பி க³ரஹித்வா பக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி கத்வா அனுப³ந்தி⁴. ஏவங் சிந்தேஸி மஹாபி⁴னிக்க²மனதி³வஸே அத்தனோ வசனே அட்டி²தத்தா. கிஞ்சி வஜ்ஜங் அபஸ்ஸந்தோ மாரோ ஏவமாஹ –

    Kāyiko samācāroti abhikkamapaṭikkamādiko satisampajaññaparikkhato pākatiko ca. Vīmaṃsakassa upaparikkhakassa. Cakkhuviññeyyo nāma cakkhudvārānusārena viññātabbattā. Sotaviññeyyoti etthāpi eseva nayo. Saṃkiliṭṭhāti rāgādisaṃkilesadhammehi vibādhitā, upatāpitā vidūsitā malīnā cāti attho. Te pana tehi samannāgatā hontīti āha ‘‘kilesasampayuttā’’ti. Yadi na cakkhusotaviññeyyā, pāḷiyaṃ kathaṃ tathā vuttāti āha ‘‘yathā panā’’tiādi. Kāyavacīsamācārāpisaṃkiliṭṭhāyeva nāma saṃkiliṭṭhacittasamuṭṭhānato. Bhavati hi taṃhetukepi tadupacāro yathā ‘‘semho guḷo’’ti. ‘‘Mā me idaṃ asāruppaṃ paro aññāsī’’ti pana paṭicchannatāya na na upalabbhanti. ‘‘Na kho mayaṃ, bhante, bhagavato kiñci garahāmā’’ti vatvā garahitabbābhāvaṃ dassento ‘‘bhagavā hī’’tiādimāha. Abhāvitamaggassa hi garahitabbatā nāma siyā, na bhāvitamaggassa. Esa uttaro māṇavo ‘‘buddhampi garahitvā pakkamissāmī’’ti katvā anubandhi. Evaṃ cintesi mahābhinikkhamanadivase attano vacane aṭṭhitattā. Kiñci vajjaṃ apassanto māro evamāha –

    ‘‘ஸத்த வஸ்ஸானி ப⁴க³வந்தங், அனுப³ந்தி⁴ங் பதா³பத³ங்;

    ‘‘Satta vassāni bhagavantaṃ, anubandhiṃ padāpadaṃ;

    ஓதாரங் நாதி⁴க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸதீமதோ’’தி. (ஸு॰ நி॰ 448);

    Otāraṃ nādhigacchissaṃ, sambuddhassa satīmato’’ti. (su. ni. 448);

    காலே கண்ஹா, காலே ஸுக்காதி யதா²ஸமாதி³ன்னங் ஸம்மாபடிபத்திங் பரிஸுத்³த⁴ங் கத்வா பவத்தேதுங் அஸக்கொந்தஸ்ஸ கதா³சி கண்ஹா அபரிஸுத்³தா⁴ காயஸமாசாராத³யோ, கதா³சி ஸுக்கா பரிஸுத்³தா⁴தி ஏவங் அந்தரந்தரா ப்³யாமிஸ்ஸவஸேன வோமிஸ்ஸகா. நிக்கிலேஸாதி நிருபக்கிலேஸா அனுபக்கிலிட்டா².

    Kāle kaṇhā, kāle sukkāti yathāsamādinnaṃ sammāpaṭipattiṃ parisuddhaṃ katvā pavattetuṃ asakkontassa kadāci kaṇhā aparisuddhā kāyasamācārādayo, kadāci sukkā parisuddhāti evaṃ antarantarā byāmissavasena vomissakā. Nikkilesāti nirupakkilesā anupakkiliṭṭhā.

    அனவஜ்ஜங் வஜ்ஜரஹிதத்தா. தீ³க⁴ரத்தந்தி அச்சந்தஸங்யோகே³ உபயோக³வசனங். ஸமாபன்னோதி ஸம்மா ஆபன்னோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ. தேனாஹ ‘‘ஸமன்னாக³தோ’’தி. அத்தனா கதஸ்ஸ அஸாருப்பஸ்ஸ படிச்சா²த³னத்த²ங் ஆரஞ்ஞகோ விய ஹுத்வா. தஸ்ஸ பரிஹாரந்தி உளாரேஹி பூஜாஸக்காரேஹி மனுஸ்ஸேஹி தஸ்ஸ பரிஹரியமானதங். அதித³ப்பிதோதி ஏவங் மனுஸ்ஸானங் ஸம்பா⁴வனாய அதிவிய த³த்தோ க³ப்³பி³தோ.

    Anavajjaṃ vajjarahitattā. Dīgharattanti accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. Samāpannoti sammā āpanno samaṅgībhūto. Tenāha ‘‘samannāgato’’ti. Attanā katassa asāruppassa paṭicchādanatthaṃ āraññakoviya hutvā. Tassa parihāranti uḷārehi pūjāsakkārehi manussehi tassa parihariyamānataṃ. Atidappitoti evaṃ manussānaṃ sambhāvanāya ativiya datto gabbito.

    ந இத்தரஸமாபன்னோதி ஜானாதி. கஸ்மா? ஸீலங் நாம தீ³கே⁴ன அத்³து⁴னா ஜானிதப்³ப³ங், ந இத்தரேன. இதா³னி அனேகஜாதிஸமுதா³சாரவஸேன ததா²க³தோ இமங் குஸலங் த⁴ம்மங் தீ³க⁴ரத்தங் ஸமாபன்னோ, தஞ்சஸ்ஸ அதிவிய அச்ச²ரியந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனச்ச²ரியங் சேத’’ந்திஆதி³ வுத்தங்.

    Na ittarasamāpannoti jānāti. Kasmā? Sīlaṃ nāma dīghena addhunā jānitabbaṃ, na ittarena. Idāni anekajātisamudācāravasena tathāgato imaṃ kusalaṃ dhammaṃ dīgharattaṃ samāpanno, tañcassa ativiya acchariyanti dassetuṃ ‘‘anacchariyaṃ ceta’’ntiādi vuttaṃ.

    அரஞ்ஞகா³மகேதி அரஞ்ஞபதே³ஸே ஏகஸ்மிங் கு²த்³த³ககா³மே. தத்த² நேஸங் தி³வஸே தி³வஸே பிண்டா³ய சரணஸ்ஸ அவிச்சி²ன்னதங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பிண்டா³ய சரந்தீ’’தி வுத்தங். பிவந்தீதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. து³ல்லப⁴லோணோ ஹோதி ஸமுத்³த³ஸ்ஸ தூ³ரதாய.

    Araññagāmaketi araññapadese ekasmiṃ khuddakagāme. Tattha nesaṃ divase divase piṇḍāya caraṇassa avicchinnataṃ dassetuṃ ‘‘piṇḍāya carantī’’ti vuttaṃ. Pivantīti etthāpi eseva nayo. Dullabhaloṇo hoti samuddassa dūratāya.

    ததா³ கிர விதே³ஹரட்டே² ஸோளஸ கா³மஸஹஸ்ஸானி மஹந்தானேவ. தேனாஹ – ‘‘ஹித்வா கா³மஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸோளஸா’’தி. இதா³னி கஸ்மா ‘‘ஸன்னிதி⁴ங் தா³னி குப்³ப³ஸீ’’தி மங் க⁴ட்டேதா²தி வத்து²காமோ தங் அனாவிகத்வா ‘‘லோண…பே॰… ந கரோதா²’’தி ஆஹ. க³ந்தா⁴ரோ தஸ்ஸாதி⁴ப்பாயங் விபா⁴வேதுகாமோ ‘‘கிங் மயா கதங் வேதே³ஹீஸீ’’தி ஆஹ.

    Tadā kira videharaṭṭhe soḷasa gāmasahassāni mahantāneva. Tenāha – ‘‘hitvā gāmasahassāni, paripuṇṇāni soḷasā’’ti. Idāni kasmā ‘‘sannidhiṃ dāni kubbasī’’ti maṃ ghaṭṭethāti vatthukāmo taṃ anāvikatvā ‘‘loṇa…pe… na karothā’’ti āha. Gandhāro tassādhippāyaṃ vibhāvetukāmo ‘‘kiṃ mayā kataṃ vedehīsī’’ti āha.

    இதரோ அத்தனோ அதி⁴ப்பாயங் விபா⁴வெந்தோ ‘‘ஹித்வா’’தி கா³த²மாஹ. இதரோ ‘‘த⁴ம்மங் ப⁴ணாமீ’’தி கா³த²ந்தி ஏவங் ஸப்³பா³பி நேஸங் வசனபடிவசனகா³தா². தத்த² பஸாஸஸீதி க⁴ட்டெந்தோ விய அனுஸாஸஸி. ந பாபமுபலிம்பதி சித்தப்பகோபாபா⁴வதோ. மஹத்தி²யந்தி மஹாஅத்த²ஸங்ஹிதங். நோ சே அஸ்ஸ ஸகா பு³த்³தீ⁴திஆதி³ வேதே³ஹஇஸினோ – ‘‘ஆசரியோ மம ஹிதேஸிதாய ட²த்வா த⁴ம்மங் ஏவ ப⁴ணதீ’’தி யோனிஸோ உம்முஜ்ஜனாகாரத³ஸ்ஸனங். தேனாஹ ‘‘ஏவஞ்ச பன வத்வா’’திஆதி³.

    Itaro attano adhippāyaṃ vibhāvento ‘‘hitvā’’ti gāthamāha. Itaro ‘‘dhammaṃ bhaṇāmī’’ti gāthanti evaṃ sabbāpi nesaṃ vacanapaṭivacanagāthā. Tattha pasāsasīti ghaṭṭento viya anusāsasi. Na pāpamupalimpati cittappakopābhāvato. Mahatthiyanti mahāatthasaṃhitaṃ. No ce assa sakā buddhītiādi vedehaisino – ‘‘ācariyo mama hitesitāya ṭhatvā dhammaṃ eva bhaṇatī’’ti yoniso ummujjanākāradassanaṃ. Tenāha ‘‘evañca pana vatvā’’tiādi.

    ‘‘ஞத்தா’’தி லோகே ஞாயதி விஸ்ஸுதோதி ஞாதோ, ஞாதஸ்ஸ பா⁴வோ ஞத்தங். அஜ்ஜா²பன்னோதி உபக³தோ. ஞத்த-க்³க³ஹணேன பத்த²டயஸதா விபா⁴விதாதி ஆஹ ‘‘யஸஞ்ச பரிவாரஸம்பத்தி’’ந்தி. கிந்தி கிங்பயோஜனங், கோ எத்த² தோ³ஸோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    ‘‘Ñattā’’ti loke ñāyati vissutoti ñāto, ñātassa bhāvo ñattaṃ. Ajjhāpannoti upagato. Ñatta-ggahaṇena patthaṭayasatā vibhāvitāti āha ‘‘yasañca parivārasampatti’’nti. Kinti kiṃpayojanaṃ, ko ettha dosoti adhippāyo.

    தத்த² தத்த² விஜ்ஜ²ந்தோதி யஸமதே³ன பரிவாரமதே³ன ச மத்தோ ஹுத்வா கா³மேபி விஹாரேபி ஜனவிவித்தேபி ஸங்க⁴மஜ்ஜே²பி அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² க⁴ட்டெந்தோ ‘‘மய்ஹங் நாம பாதா³ இதரேஸங் பாத³பு²ஸனட்டா²னங் பு²ஸந்தீ’’தி அபு²ஸிதுகாமதாய அக்³க³பாதே³ன பூ⁴மிங் பு²ஸந்தோ விய சரதி. ஓனமதீதி நிவாதவுத்திதாய அவனமதி அனுத்³த⁴தோ அத்த²த்³தோ⁴ ஹோதி. அகிஞ்சனபா⁴வந்தி ‘‘பப்³ப³ஜிதேன நாம அகிஞ்சனஞாணேன ஸமபரிக்³க³ஹேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி அகிஞ்சனஜ்ஜா²ஸயங் படிஅவெக்கி²த்வா. லாபே⁴பி தாதீ³, அலாபே⁴பி தாதீ³தி யதா² அலாப⁴காலே லாப⁴ஸ்ஸ லத்³த⁴காலேபி ததே²வாதி தாதீ³ ஏகஸதி³ஸோ. யஸே ஸதிபி மஹாபரிவாரகாலேபி.

    Tattha tattha vijjhantoti yasamadena parivāramadena ca matto hutvā gāmepi vihārepi janavivittepi saṅghamajjhepi aññe bhikkhū ghaṭṭento ‘‘mayhaṃ nāma pādā itaresaṃ pādaphusanaṭṭhānaṃ phusantī’’ti aphusitukāmatāya aggapādena bhūmiṃ phusanto viya carati. Onamatīti nivātavuttitāya avanamati anuddhato atthaddho hoti. Akiñcanabhāvanti ‘‘pabbajitena nāma akiñcanañāṇena samapariggahena bhavitabba’’nti akiñcanajjhāsayaṃ paṭiavekkhitvā. Lābhepi tādī, alābhepi tādīti yathā alābhakāle lābhassa laddhakālepi tathevāti tādī ekasadiso. Yase satipi mahāparivārakālepi.

    அப⁴யோ ஹுத்வா உபரதோதி நிப்³ப⁴யோ ஹுத்வா ப⁴யஸ்ஸ அபா⁴வேனேவ ஓரமிதப்³ப³தோ உபரதோ ப⁴யஹேதூனங் பஹீனத்தா. தஞ்ச கோ² ந கதிபயகாலங், அத² கோ² அச்சந்தமேவ உபரதோதி அச்சந்தூபரதோ. அத² கோ² பா⁴யிதப்³ப³வத்து²ங் அவெக்கி²த்வா ததோ ப⁴யேன உபரதோ. கிலேஸா ஏவ பா⁴யிதப்³ப³தோ கிலேஸப⁴யங். ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. ஸத்த ஸெக்கா²தி ஸத்த ஸெக்கா²பி ப⁴யூபரதா, பகே³வ புது²ஜ்ஜனோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Abhayo hutvā uparatoti nibbhayo hutvā bhayassa abhāveneva oramitabbato uparato bhayahetūnaṃ pahīnattā. Tañca kho na katipayakālaṃ, atha kho accantameva uparatoti accantūparato. Atha kho bhāyitabbavatthuṃ avekkhitvā tato bhayena uparato. Kilesā eva bhāyitabbato kilesabhayaṃ. Esa nayo sesesupi. Satta sekkhāti satta sekkhāpi bhayūparatā, pageva puthujjanoti adhippāyo.

    த²ண்டி³லபீட²கந்தி த²ண்டி³லமஞ்சஸதி³ஸங் பீட²கந்தி அத்தோ². நிஸ்ஸாயாதி அபஸ்ஸாய தங் அபஸ்ஸாயங் கத்வா. த்³வின்னங் மஜ்ஜே² த²ண்டி³லபீட²கா த்³வாரே ட²த்வா ஓலோகெந்தஸ்ஸ நேவாஸிகபி⁴க்கு²ஸ்ஸ ந பஞ்ஞாயி. அஸஞ்ஞதனீஹாரேனாதி ந ஸஞ்ஞதாகாரேன. ‘‘மங் பா⁴யந்தோ ஹெட்டா²மஞ்சங் பவிட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஹெட்டா²மஞ்சங் ஓலோகெத்வா. உக்காஸி ‘‘ப³ஹி க³ச்ச²ந்தோ அக்கோஸித்வா மா அபுஞ்ஞங் பஸவீ’’தி. அதி⁴வாஸேதுந்தி தாதி³ஸங் இத்³தா⁴னபா⁴வங் தி³ஸ்வாபி படபடாயந்தோ அத்தனோ கோத⁴ங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ.

    Thaṇḍilapīṭhakanti thaṇḍilamañcasadisaṃ pīṭhakanti attho. Nissāyāti apassāya taṃ apassāyaṃ katvā. Dvinnaṃ majjhe thaṇḍilapīṭhakā dvāre ṭhatvā olokentassa nevāsikabhikkhussa na paññāyi. Asaññatanīhārenāti na saññatākārena. ‘‘Maṃ bhāyanto heṭṭhāmañcaṃ paviṭṭho bhavissatī’’ti heṭṭhāmañcaṃ oloketvā. Ukkāsi ‘‘bahi gacchanto akkositvā mā apuññaṃ pasavī’’ti. Adhivāsetunti tādisaṃ iddhānabhāvaṃ disvāpi paṭapaṭāyanto attano kodhaṃ adhivāsetuṃ asakkonto.

    க²யேனேவாதி ராக³ஸ்ஸ அச்சந்தக்க²யேனேவ வீதராக³த்தா. ந படிஸங்கா²ய வாரெத்வாதி ந படிஸங்கா²னப³லேன ராக³பரியுட்டா²னங் நிவாரெத்வா வீதராக³த்தா. ஏவங் வுத்தப்பகாரேன. காயஸமாசாராதீ³னங் ஸங்கிலிட்டா²னங் வீதிக்கமியானஞ்ச அபா⁴வங் ஆசாரஸ்ஸ வோதா³னங் சிரகாலஸமாசிண்ணதாய ஞாதஸ்ஸ ஸஹிதபா⁴வேபி அனுபக்கிலிட்ட²தாய அப⁴யூபரதபா⁴வஸமன்னேஸனாய ஆகரீயதி ஞாபேதுங் இச்சி²தோ அத்தோ² பகாரதோ ஞாபீயதி ஏதேஹீதி ஆகாரா, உபபத்திஸாத⁴னகாரணானி. தானி பன யஸ்மா அத்தனோ யதா²னுமதஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஞாபகபா⁴வேன வவத்தீ²யந்தி, தஸ்மா தானி தேஸங் மூலகாரணபூ⁴தானி அனுமானஞாணானி ச த³ஸ்ஸெந்தோ ப⁴க³வா – ‘‘கே பனாயஸ்மதோ ஆகாரா கே அன்வயா’’தி அவோசாதி இமமத்த²ங் விபா⁴வெந்தோ ‘‘ஆகாராதி காரணானி, அன்வயாதி அனுபு³த்³தி⁴யோ’’தி ஆஹ. யதா² ஹி லோகே தி³ட்டே²ன தூ⁴மேன அதி³ட்ட²ங் அக்³கி³ங் அன்வேதி அனுமானதோ ஜானாதி, ஏவங் வீமங்ஸகோ பி⁴க்கு² – ‘‘ப⁴க³வா ஏகேகவிஹாரேஸு ஸுப்படிபன்னேஸு து³ப்படிபன்னேஸு ச யதா² ஏகஸதி³ஸதாத³ஸ்ஸனேன அப⁴யூபரததங் அன்வேதி அனுமானதோ ஜானாதி, ஸுப்படிபன்னது³ப்படிபன்னபுக்³க³லேஸு அனுஸ்ஸாத³னானபஸாத³னப்பத்தாய ஸத்து² அவிபரீதத⁴ம்மதே³ஸனதாய ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தங் ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்திஞ்ச அன்வேதி அனுமானதோ ஜானாதி, ஏவங் ஜானந்தோ ச அப⁴யூபரதோ ததா²க³தோ ஸப்³ப³தி⁴ வீதராக³த்தா, யோ யத்த² வீதராகோ³, ந ஸோ தன்னிமித்தங் கிஞ்சி ப⁴யங் பஸ்ஸதி ஸெய்யதா²பி ப்³ரஹ்மா காமப⁴வனிமித்தங், ததா² ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா அவிபரீதத⁴ம்மதே³ஸனத்தா, ஸ்வாகா²தோ த⁴ம்மோ ஏகந்தனிய்யானிகத்தா, ஸுப்படிபன்னோ ஸங்கோ⁴ அவேச்சப்பஸன்னத்தா’’தி வத்து²த்தயங் கு³ணதோ யாதா²வதோ ஜானாதி.

    Khayenevāti rāgassa accantakkhayeneva vītarāgattā. Na paṭisaṅkhāya vāretvāti na paṭisaṅkhānabalena rāgapariyuṭṭhānaṃ nivāretvā vītarāgattā. Evaṃ vuttappakārena. Kāyasamācārādīnaṃ saṃkiliṭṭhānaṃ vītikkamiyānañca abhāvaṃ ācārassa vodānaṃ cirakālasamāciṇṇatāya ñātassa sahitabhāvepi anupakkiliṭṭhatāya abhayūparatabhāvasamannesanāya ākarīyati ñāpetuṃ icchito attho pakārato ñāpīyati etehīti ākārā, upapattisādhanakāraṇāni. Tāni pana yasmā attano yathānumatassa atthassa ñāpakabhāvena vavatthīyanti, tasmā tāni tesaṃ mūlakāraṇabhūtāni anumānañāṇāni ca dassento bhagavā – ‘‘ke panāyasmato ākārā ke anvayā’’ti avocāti imamatthaṃ vibhāvento ‘‘ākārāti kāraṇāni, anvayāti anubuddhiyo’’ti āha. Yathā hi loke diṭṭhena dhūmena adiṭṭhaṃ aggiṃ anveti anumānato jānāti, evaṃ vīmaṃsako bhikkhu – ‘‘bhagavā ekekavihāresu suppaṭipannesu duppaṭipannesu ca yathā ekasadisatādassanena abhayūparatataṃ anveti anumānato jānāti, suppaṭipannaduppaṭipannapuggalesu anussādanānapasādanappattāya satthu aviparītadhammadesanatāya sammāsambuddhataṃ saṅghasuppaṭipattiñca anveti anumānato jānāti, evaṃ jānanto ca abhayūparato tathāgato sabbadhi vītarāgattā, yo yattha vītarāgo, na so tannimittaṃ kiñci bhayaṃ passati seyyathāpi brahmā kāmabhavanimittaṃ, tathā sammāsambuddho bhagavā aviparītadhammadesanattā, svākhāto dhammo ekantaniyyānikattā, suppaṭipanno saṅgho aveccappasannattā’’ti vatthuttayaṃ guṇato yāthāvato jānāti.

    க³ணப³ந்த⁴னேனாதி ‘‘மம ஸத்³தி⁴விஹாரிகா மம அந்தேவாஸிகா’’தி ஏவங் க³ணே அபெக்கா²ஸங்கா²தேன ப³ந்த⁴னேன ப³த்³தா⁴ பயுத்தா. தாய தாய படிபத்தியாதி ‘‘ஸுக³தா து³க்³க³தா’’தி வுத்தாய ஸுப்படிபத்தியா து³ப்படிபத்தியா ச. உஸ்ஸாத³னாதி கு³ணவஸேன உக்கங்ஸனா. அபஸாத³னாதி ஹீளனா. உப⁴யத்த² கே³ஹஸ்ஸிதவஸேனாதி இமினா ஸம்மாபடிபத்தியா பரேஸங் உய்யோஜனத்த²ங் – ‘‘பண்டி³தோ, பி⁴க்க²வே, மஹாகச்சானோ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.205; 3.285, 322) கு³ணதோ உக்கங்ஸனம்பி ஆயதிங் ஸங்வராய யதா²பராத⁴ங் க³ரஹணம்பி ந நிவாரேதி.

    Gaṇabandhanenāti ‘‘mama saddhivihārikā mama antevāsikā’’ti evaṃ gaṇe apekkhāsaṅkhātena bandhanena baddhā payuttā. Tāya tāya paṭipattiyāti ‘‘sugatā duggatā’’ti vuttāya suppaṭipattiyā duppaṭipattiyā ca. Ussādanāti guṇavasena ukkaṃsanā. Apasādanāti hīḷanā. Ubhayattha gehassitavasenāti iminā sammāpaṭipattiyā paresaṃ uyyojanatthaṃ – ‘‘paṇḍito, bhikkhave, mahākaccāno’’tiādinā (ma. ni. 1.205; 3.285, 322) guṇato ukkaṃsanampi āyatiṃ saṃvarāya yathāparādhaṃ garahaṇampi na nivāreti.

    489. வீமங்ஸகஸ்ஸபி அதி⁴ப்பாயோ வீமங்ஸனவஸேன பவத்தோ. மூலவீமங்ஸகோ ஹேதுவாதி³தாய. க³ண்டி²வீமங்ஸகஸ்ஸ அனுஸ்ஸுதிபா⁴வதோ வுத்தங் ‘‘பரஸ்ஸேவ கதா²ய நிட்ட²ங்க³தோ’’தி. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘பரஸ்ஸ சேதோபரியாயங் அஜானந்தேனா’’தி. ததா²க³தோவ படிபுச்சி²தப்³போ³தி இமினா புப்³பே³ ஸாதா⁴ரணதோ வுத்தங் அனுமானங் உக்கங்ஸங் பாபெத்வா வத³தி. உக்கங்ஸக³தஞ்ஹேதங் அனுமானங், யதி³த³ங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுவசனங் அவிஸங்வாத³ங் ஸாமஞ்ஞதோ அபுது²ஜ்ஜனகோ³சரஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ அனுமானதோ. திவிதோ⁴ ஹி அத்தோ², கோசி பச்சக்க²ஸித்³தோ⁴, யோ ரூபாதி³த⁴ம்மானங் பச்சத்தவேத³னியோ அனித்³தி³ஸிதப்³பா³காரோ. கோசி அனுமானஸித்³தோ⁴, யோ க⁴டாதீ³ஸு பஸித்³தே⁴ன பச்சயாயத்தபா⁴வேன ஸாதி⁴யமானோ ஸத்³தா³தீ³னங் அனிச்சதாதி³ஆகாரோ. கோசி ஓகப்பனஸித்³தோ⁴, யோ பசுரஜனஸ்ஸ அச்சந்தமதி³ட்டோ² ஸத்³தா⁴விஸயோ பரலோகனிப்³பா³னாதி³. தத்த² யஸ்ஸ ஸத்து²னோ வசனங் பச்சக்க²ஸித்³தே⁴ அனுமானஸித்³தே⁴ ச அத்தே² ந விஸங்வாதே³தி அவிபரீதப்பவத்தியா, தஸ்ஸ வசனேன ஸத்³தெ⁴ய்யத்த²ஸித்³தி⁴, ஸத்³தெ⁴ய்யரூபா ஏவ ச யேபு⁴ய்யேன ஸத்து²கு³ணா அச்சந்தஸம்ப⁴வதோ.

    489. Vīmaṃsakassapi adhippāyo vīmaṃsanavasena pavatto. Mūlavīmaṃsako hetuvāditāya. Gaṇṭhivīmaṃsakassa anussutibhāvato vuttaṃ ‘‘parasseva kathāya niṭṭhaṅgato’’ti. Tenāha bhagavā – ‘‘parassa cetopariyāyaṃ ajānantenā’’ti. Tathāgatova paṭipucchitabboti iminā pubbe sādhāraṇato vuttaṃ anumānaṃ ukkaṃsaṃ pāpetvā vadati. Ukkaṃsagatañhetaṃ anumānaṃ, yadidaṃ sabbaññuvacanaṃ avisaṃvādaṃ sāmaññato aputhujjanagocarassa atthassa anumānato. Tividho hi attho, koci paccakkhasiddho, yo rūpādidhammānaṃ paccattavedaniyo aniddisitabbākāro. Koci anumānasiddho, yo ghaṭādīsu pasiddhena paccayāyattabhāvena sādhiyamāno saddādīnaṃ aniccatādiākāro. Koci okappanasiddho, yo pacurajanassa accantamadiṭṭho saddhāvisayo paralokanibbānādi. Tattha yassa satthuno vacanaṃ paccakkhasiddhe anumānasiddhe ca atthe na visaṃvādeti aviparītappavattiyā, tassa vacanena saddheyyatthasiddhi, saddheyyarūpā eva ca yebhuyyena satthuguṇā accantasambhavato.

    ஏஸ மய்ஹங் பதோ²தி ய்வாயங் ஆஜீவட்ட²மகஸீலஸங்கா²தோ மய்ஹங் ஓரமத்தகோ கு³ணோ, ஏஸ அபரசித்தவிது³னோ வீமங்ஸகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ மம ஜானநபதோ² ஜானநமக்³கோ³. ஏஸ கோ³சரோதி ஏஸோ எத்தகோ ஏவ தஸ்ஸ மயி கோ³சரோ, ந இதோ பரங். ததா² ஹி ப்³ரஹ்மஜாலேபி (தீ³॰ நி॰ 1.7) ப⁴க³வதா ஆஜீவட்ட²மகஸீலமேவ நித்³தி³ட்ட²ங். ஏதாபாதோ²தி எத்தகாபாதோ². யோ ஸீலே பதிட்டி²தோ ‘‘ஏதங் மமா’’தி, ‘‘இமினாஹங் ஸீலேன தே³வோ வா ப⁴விஸ்ஸாமி தே³வஞ்ஞதரோ வா’’தி தண்ஹாய பராமஸந்தோ, தஸ்ஸ விஸேஸபா⁴கி³யதாய, நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யதாய வா அகாரணேன தண்ஹங் அனதிவத்தனதோ ஸோ தம்மயோ நாம. தேனாஹ ‘‘ந தம்மயோ ந ஸதண்ஹோ’’திஆதி³.

    Esa mayhaṃ pathoti yvāyaṃ ājīvaṭṭhamakasīlasaṅkhāto mayhaṃ oramattako guṇo, esa aparacittaviduno vīmaṃsakassa bhikkhuno mama jānanapatho jānanamaggo. Esa gocaroti eso ettako eva tassa mayi gocaro, na ito paraṃ. Tathā hi brahmajālepi (dī. ni. 1.7) bhagavatā ājīvaṭṭhamakasīlameva niddiṭṭhaṃ. Etāpāthoti ettakāpātho. Yo sīle patiṭṭhito ‘‘etaṃ mamā’’ti, ‘‘imināhaṃ sīlena devo vā bhavissāmi devaññataro vā’’ti taṇhāya parāmasanto, tassa visesabhāgiyatāya, nibbedhabhāgiyatāya vā akāraṇena taṇhaṃ anativattanato so tammayo nāma. Tenāha ‘‘na tammayo na sataṇho’’tiādi.

    ஸுதஸ்ஸ உபரூபரி விஸேஸாவஹபா⁴வேன உத்தருத்தரஞ்சேவ தஸ்ஸ ச விஸேஸஸ்ஸ அனுக்கமேன பணீததரபா⁴வதோ பணீததரஞ்ச கத்வா தே³ஸேதி. ஸவிபக்க²ந்தி பஹாதப்³ப³பஹாயகபா⁴வேன ஸப்படிபக்க²ங். கண்ஹங் படிபா³ஹித்வா ஸுக்கந்தி இத³ங் த⁴ம்மஜாதங் கண்ஹங் நாம, இமஸ்ஸ பஹாயகங் இத³ங் ஸுக்கங் நாமாதி ஏவங் கண்ஹங் படிபா³ஹித்வா ஸுக்கங். ஸுக்கங் படிபா³ஹித்வா கண்ஹந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. இத⁴ பன ‘‘இமினா பஹாதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். ஸஉஸ்ஸாஹந்தி ஸப்³யாபாரங். கிரியமயசித்தானஞ்ஹி அனுபச்சி²ன்னாவிஜ்ஜாதண்ஹாமானாதி³கே ஸந்தானே ஸப்³யாபாரதா ஸஉஸ்ஸாஹதா, ஸவிபாகத⁴ம்மதாதி அத்தோ². தஸ்மிங் தே³ஸிதே த⁴ம்மேதி தஸ்மிங் ஸத்தா²ரா தே³ஸிதே லோகியலோகுத்தரத⁴ம்மே. ஏகச்சங் ஏகதே³ஸபூ⁴தங் மக்³க³ப²லனிப்³பா³னஸங்கா²தங் படிவேத⁴த⁴ம்மங் அபி⁴ஞ்ஞாய அபி⁴விஸிட்டா²ய மக்³க³பஞ்ஞாய ஜானித்வா. படிவேத⁴த⁴ம்மேன மக்³கே³ன. தே³ஸனாத⁴ம்மேதி தே³ஸனாருள்ஹே புப்³ப³பா⁴கி³யே போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மே நிட்ட²ங் க³ச்ச²தி – ‘‘அத்³தா⁴ இமாய படிபதா³ய ஜராமரணதோ முச்சிஸ்ஸாமீ’’தி. புப்³பே³ போது²ஜ்ஜனிகஸத்³தா⁴யபி பஸன்னோ, ததோ பி⁴ய்யோஸோமத்தாய அவிபரீதத⁴ம்மதே³ஸனோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸோ ப⁴க³வாதி ஸத்த²ரி பஸீத³தி. நிய்யானிகத்தாதி வட்டது³க்க²தோ ஏவ ததோ நிய்யானாவஹத்தா. வங்காதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன அஞ்ஞங் அஸாமீசிபரியாயங் ஸப்³ப³ங் தோ³ஸங் ஸங்க³ண்ஹாதி.

    Sutassa uparūpari visesāvahabhāvena uttaruttarañceva tassa ca visesassa anukkamena paṇītatarabhāvato paṇītatarañca katvā deseti. Savipakkhanti pahātabbapahāyakabhāvena sappaṭipakkhaṃ. Kaṇhaṃ paṭibāhitvā sukkanti idaṃ dhammajātaṃ kaṇhaṃ nāma, imassa pahāyakaṃ idaṃ sukkaṃ nāmāti evaṃ kaṇhaṃ paṭibāhitvā sukkaṃ. Sukkaṃ paṭibāhitvā kaṇhanti etthāpi eseva nayo. Idha pana ‘‘iminā pahātabba’’nti vattabbaṃ. Saussāhanti sabyāpāraṃ. Kiriyamayacittānañhi anupacchinnāvijjātaṇhāmānādike santāne sabyāpāratā saussāhatā, savipākadhammatāti attho. Tasmiṃ desite dhammeti tasmiṃ satthārā desite lokiyalokuttaradhamme. Ekaccaṃ ekadesabhūtaṃ maggaphalanibbānasaṅkhātaṃ paṭivedhadhammaṃ abhiññāya abhivisiṭṭhāya maggapaññāya jānitvā. Paṭivedhadhammena maggena. Desanādhammeti desanāruḷhe pubbabhāgiye bodhipakkhiyadhamme niṭṭhaṃ gacchati – ‘‘addhā imāya paṭipadāya jarāmaraṇato muccissāmī’’ti. Pubbe pothujjanikasaddhāyapi pasanno, tato bhiyyosomattāya aviparītadhammadesano sammāsambuddho so bhagavāti satthari pasīdati. Niyyānikattāti vaṭṭadukkhato eva tato niyyānāvahattā. Vaṅkādīti ādi-saddena aññaṃ asāmīcipariyāyaṃ sabbaṃ dosaṃ saṅgaṇhāti.

    490. இமேஹி ஸத்து²வீமங்ஸனகாரணேஹீதி ‘‘பரிஸுத்³த⁴காயஸமாசாரதாதீ³ஹி சேவ உத்தருத்தரிபணீதபணீதஅவிபரீதத⁴ம்மதே³ஸனாஹி சா’’தி இமேஹி யதா²வுத்தேஹி ஸத்து²உபபரிக்க²னகாரணேஹி. அக்க²ரஸம்பிண்ட³னபதே³ஹீதி தேஸங்யேவ காரணானங் ஸம்போ³த⁴னேஹி அக்க²ரஸமுதா³யலக்க²ணேஹி பதே³ஹி. இத⁴ வுத்தேஹி அக்க²ரேஹீதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே வுத்தேஹி யதா²வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ அபி⁴ப்³யஞ்ஜனதோ ப்³யஞ்ஜனஸஞ்ஞிதேஹி அக்க²ரேஹி. ஓகப்பனாதி ஸத்³தெ⁴ய்யவத்து²ங் ஓக்கந்தித்வா பஸீத³னதோ ஓகப்பனலக்க²ணா. ஸத்³தா⁴ய மூலங் நாமாதி அவேச்சப்பஸாத³பூ⁴தாய ஸத்³தா⁴ய மூலங் நாம காரணந்தி ஸத்³த³ஹனஸ்ஸ காரணங் பரிஸுத்³த⁴காயஸமாசாராதி³கங். தி²ரா படிபக்க²ஸமுச்சே²தே³ன ஸுப்பதிட்டி²தத்தா. ஹரிதுங் ந ஸக்காதி அபனேதுங் அஸக்குணெய்யா. இதரேஸு ஸமணப்³ராஹ்மணதே³வேஸு வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘ஸமிதபாபஸமணேன வா’’திஆதி³.

    490.Imehi satthuvīmaṃsanakāraṇehīti ‘‘parisuddhakāyasamācāratādīhi ceva uttaruttaripaṇītapaṇītaaviparītadhammadesanāhi cā’’ti imehi yathāvuttehi satthuupaparikkhanakāraṇehi. Akkharasampiṇḍanapadehīti tesaṃyeva kāraṇānaṃ sambodhanehi akkharasamudāyalakkhaṇehi padehi. Idha vuttehi akkharehīti imasmiṃ sutte vuttehi yathāvuttassa atthassa abhibyañjanato byañjanasaññitehi akkharehi. Okappanāti saddheyyavatthuṃ okkantitvā pasīdanato okappanalakkhaṇā. Saddhāya mūlaṃ nāmāti aveccappasādabhūtāya saddhāya mūlaṃ nāma kāraṇanti saddahanassa kāraṇaṃ parisuddhakāyasamācārādikaṃ. Thirā paṭipakkhasamucchedena suppatiṭṭhitattā. Harituṃ na sakkāti apanetuṃ asakkuṇeyyā. Itaresu samaṇabrāhmaṇadevesu vattabbameva natthīti āha ‘‘samitapāpasamaṇena vā’’tiādi.

    ‘‘பு³த்³தா⁴னங் கேஸஞ்சி ஸாவகானஞ்ச விபா³த⁴னத்த²ங் மாரோ உபக³ச்ச²தீ’’தி ஸுதபுப்³ப³த்தா ‘‘அயங் மாரோ ஆக³தோ’’தி சிந்தேஸி. ஆனுபா⁴வஸம்பன்னேன அரியஸாவகேன புச்சி²தத்தா முஸாவாத³ங் காதுங் நாஸக்கி². ஏதேதி யதா²வுத்தே ஸமிதபாபஸமணாத³யோ ட²பெத்வா. ஸபா⁴வஸமன்னேஸனாதி யாதா²வஸமன்னேஸனா அவிபரீதவீமங்ஸா. ஸபா⁴வேனேவாதி ஸப்³பா⁴வேனேவ யதா²பூ⁴தகு³ணதோ ஏவ. ஸுட்டு² ஸம்மதே³வ. ஸமன்னேஸிதோதி உபபரிக்கி²தோ. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவாதி.

    ‘‘Buddhānaṃ kesañci sāvakānañca vibādhanatthaṃ māro upagacchatī’’ti sutapubbattā ‘‘ayaṃ māro āgato’’ti cintesi. Ānubhāvasampannena ariyasāvakena pucchitattā musāvādaṃ kātuṃ nāsakkhi. Eteti yathāvutte samitapāpasamaṇādayo ṭhapetvā. Sabhāvasamannesanāti yāthāvasamannesanā aviparītavīmaṃsā. Sabhāvenevāti sabbhāveneva yathābhūtaguṇato eva. Suṭṭhu sammadeva. Samannesitoti upaparikkhito. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    வீமங்ஸகஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.

    Vīmaṃsakasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 7. வீமங்ஸகஸுத்தங் • 7. Vīmaṃsakasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 7. வீமங்ஸகஸுத்தவண்ணனா • 7. Vīmaṃsakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact