Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    3. ததியவக்³கோ³

    3. Tatiyavaggo

    (24) 4. விமுச்சமானகதா²

    (24) 4. Vimuccamānakathā

    366. விமுத்தங் விமுச்சமானந்தி? ஆமந்தா. ஏகதே³ஸங் விமுத்தங், ஏகதே³ஸங் அவிமுத்தந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    366. Vimuttaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஏகதே³ஸங் விமுத்தங், ஏகதே³ஸங் அவிமுத்தந்தி? ஆமந்தா. ஏகதே³ஸங் ஸோதாபன்னோ, ஏகதே³ஸங் ந ஸோதாபன்னோ, ஏகதே³ஸங் ஸோதாபத்திப²லப்பத்தோ படிலத்³தோ⁴ அதி⁴க³தோ ஸச்சி²கதோ உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, ஏகதே³ஸங் ந காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, ஏகதே³ஸங் ஸத்தக்க²த்துபரமோ கோலங்கோலோ ஏகபீ³ஜீ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴…பே॰… அரியகந்தேஹி ஸீலேஹி ஸமன்னாக³தோ, ஏகதே³ஸங் அரியகந்தேஹி ஸீலேஹி ந ஸமன்னாக³தோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā. Ekadesaṃ sotāpanno, ekadesaṃ na sotāpanno, ekadesaṃ sotāpattiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ sattakkhattuparamo kolaṅkolo ekabījī buddhe aveccappasādena samannāgato dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato, ekadesaṃ ariyakantehi sīlehi na samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஏகதே³ஸங் விமுத்தங், ஏகதே³ஸங் அவிமுத்தந்தி? ஆமந்தா . ஏகதே³ஸங் ஸகதா³கா³மீ, ஏகதே³ஸங் ந ஸகதா³கா³மீ, ஏகதே³ஸங் ஸகதா³கா³மிப²லப்பத்தோ படிலத்³தோ⁴ அதி⁴க³தோ ஸச்சி²கதோ உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, ஏகதே³ஸங் ந காயேன பு²ஸித்வா விஹரதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā . Ekadesaṃ sakadāgāmī, ekadesaṃ na sakadāgāmī, ekadesaṃ sakadāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஏகதே³ஸங் விமுத்தங், ஏகதே³ஸங் அவிமுத்தந்தி? ஆமந்தா. ஏகதே³ஸங் அனாகா³மீ, ஏகதே³ஸங் ந அனாகா³மீ, ஏகதே³ஸங் அனாகா³மிப²லப்பத்தோ படிலத்³தோ⁴ அதி⁴க³தோ ஸச்சி²கதோ உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, ஏகதே³ஸங் ந காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, ஏகதே³ஸங் அந்தராபரினிப்³பா³யீ , உபஹச்சபரினிப்³பா³யீ, அஸங்கா²ரபரினிப்³பா³யீ, ஸஸங்கா²ரபரினிப்³பா³யீ, உத்³த⁴ங்ஸோதோஅகனிட்ட²கா³மீ, ஏகதே³ஸங் ந உத்³த⁴ங்ஸோதோஅகனிட்ட²கா³மீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā. Ekadesaṃ anāgāmī, ekadesaṃ na anāgāmī, ekadesaṃ anāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ antarāparinibbāyī , upahaccaparinibbāyī, asaṅkhāraparinibbāyī, sasaṅkhāraparinibbāyī, uddhaṃsotoakaniṭṭhagāmī, ekadesaṃ na uddhaṃsotoakaniṭṭhagāmīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஏகதே³ஸங் விமுத்தங், ஏகதே³ஸங் அவிமுத்தந்தி? ஆமந்தா. ஏகதே³ஸங் அரஹா ஏகதே³ஸங் ந அரஹா, ஏகதே³ஸங் அரஹத்தப்பத்தோ படிலத்³தோ⁴ அதி⁴க³தோ ஸச்சி²கதோ உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, ஏகதே³ஸங் ந காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, ஏகதே³ஸங் வீதராகோ³ வீததோ³ஸோ வீதமோஹோ…பே॰… ஏகதே³ஸங் ஸச்சி²காதப்³ப³ங் ஸச்சி²கதங், ஏகதே³ஸங் ஸச்சி²காதப்³ப³ங் ந ஸச்சி²கதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā. Ekadesaṃ arahā ekadesaṃ na arahā, ekadesaṃ arahattappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ vītarāgo vītadoso vītamoho…pe… ekadesaṃ sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, ekadesaṃ sacchikātabbaṃ na sacchikatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    விமுத்தங் விமுச்சமானந்தி? ஆமந்தா. உப்பாத³க்க²ணே விமுத்தங், ப⁴ங்க³க்க²ணே விமுச்சமானந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Vimuttaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Uppādakkhaṇe vimuttaṃ, bhaṅgakkhaṇe vimuccamānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    367. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘விமுத்தங் விமுச்சமான’’ந்தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘தஸ்ஸ ஏவங் ஜானதோ ஏவங் பஸ்ஸதோ காமாஸவாபி சித்தங் விமுச்சதி, ப⁴வாஸவாபி சித்தங் விமுச்சதி, அவிஜ்ஜாஸவாபி சித்தங் விமுச்சதீ’’தி 1! அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா . தேன ஹி வத்தப்³ப³ங் 2 – ‘‘விமுத்தங் விமுச்சமான’’ந்தி.

    367. Na vattabbaṃ – ‘‘vimuttaṃ vimuccamāna’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘tassa evaṃ jānato evaṃ passato kāmāsavāpi cittaṃ vimuccati, bhavāsavāpi cittaṃ vimuccati, avijjāsavāpi cittaṃ vimuccatī’’ti 3! Attheva suttantoti? Āmantā . Tena hi vattabbaṃ 4 – ‘‘vimuttaṃ vimuccamāna’’nti.

    விமுத்தங் விமுச்சமானந்தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸோ ஏவங் ஸமாஹிதே சித்தே பரிஸுத்³தே⁴ பரியோதா³தே அனங்க³ணே விக³தூபக்கிலேஸே முது³பூ⁴தே கம்மனியே டி²தே ஆனேஞ்ஜப்பத்தே ஆஸவானங் க²யஞாணாய சித்தங் அபி⁴னின்னாமேதீ’’தி! அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘விமுத்தங் விமுச்சமான’’ந்தி.

    Vimuttaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘so evaṃ samāhite citte parisuddhe pariyodāte anaṅgaṇe vigatūpakkilese mudubhūte kammaniye ṭhite āneñjappatte āsavānaṃ khayañāṇāya cittaṃ abhininnāmetī’’ti! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘vimuttaṃ vimuccamāna’’nti.

    அத்தி² சித்தங் விமுச்சமானந்தி? ஆமந்தா. அத்தி² சித்தங் ரஜ்ஜமானங் து³ஸ்ஸமானங் முய்ஹமானங் கிலிஸ்ஸமானந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு ரத்தஞ்சேவ அரத்தஞ்ச, து³ட்ட²ஞ்சேவ அது³ட்ட²ஞ்ச, மூள்ஹஞ்சேவ அமூள்ஹஞ்ச, சி²ன்னஞ்சேவ அசி²ன்னஞ்ச, பி⁴ன்னஞ்சேவ அபி⁴ன்னஞ்ச, கதஞ்சேவ அகதஞ்சாதி ? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ரத்தஞ்சேவ அரத்தஞ்ச, து³ட்ட²ஞ்சேவ அது³ட்ட²ஞ்ச, மூள்ஹஞ்சேவ அமூள்ஹஞ்ச, சி²ன்னஞ்சேவ அசி²ன்னஞ்ச, பி⁴ன்னஞ்சேவ அபி⁴ன்னஞ்ச, கதஞ்சேவ அகதஞ்ச, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அத்தி² சித்தங் விமுச்சமான’’ந்தி.

    Atthi cittaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Atthi cittaṃ rajjamānaṃ dussamānaṃ muyhamānaṃ kilissamānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu rattañceva arattañca, duṭṭhañceva aduṭṭhañca, mūḷhañceva amūḷhañca, chinnañceva achinnañca, bhinnañceva abhinnañca, katañceva akatañcāti ? Āmantā. Hañci rattañceva arattañca, duṭṭhañceva aduṭṭhañca, mūḷhañceva amūḷhañca, chinnañceva achinnañca, bhinnañceva abhinnañca, katañceva akatañca, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi cittaṃ vimuccamāna’’nti.

    விமுச்சமானகதா² நிட்டி²தா.

    Vimuccamānakathā niṭṭhitā.

    3. ததியவக்³கோ³

    3. Tatiyavaggo







    Footnotes:
    1. தீ³॰ நி॰ 1.248 ஆத³யோ
    2. தேன ஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰), தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் (க॰)
    3. dī. ni. 1.248 ādayo
    4. tena hi (sī. syā. kaṃ.), tena hi na vattabbaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 4. விமுச்சமானகதா²வண்ணனா • 4. Vimuccamānakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 4. விமுச்சமானகதா²வண்ணனா • 4. Vimuccamānakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 4. விமுச்சமானகதா²வண்ணனா • 4. Vimuccamānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact