Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[232] 2. வீணாதூ²ணஜாதகவண்ணனா
[232] 2. Vīṇāthūṇajātakavaṇṇanā
ஏகசிந்திதோயமத்தோ²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் குமாரிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸா கிரேகா ஸாவத்தி²யங் ஸெட்டி²தீ⁴தா அத்தனோ கே³ஹே உஸப⁴ராஜஸ்ஸ ஸக்காரங் கயிரமானங் தி³ஸ்வா தா⁴திங் புச்சி² – ‘‘அம்ம, கோ நாமேஸ ஏவங் ஸக்காரங் லப⁴தீ’’தி. ‘‘உஸப⁴ராஜா நாம, அம்மா’’தி. புன ஸா ஏகதி³வஸங் பாஸாதே³ ட²த்வா அந்தரவீதி²ங் ஓலோகெந்தீ ஏகங் கு²ஜ்ஜங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘கு³ன்னங் அந்தரே ஜெட்ட²கஸ்ஸ பிட்டி²யங் ககுத⁴ங் ஹோதி, மனுஸ்ஸஜெட்ட²கஸ்ஸபி தேன ப⁴விதப்³ப³ங், அயங் மனுஸ்ஸேஸு புரிஸூஸபோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, ஏதஸ்ஸ மயா பாத³பரிசாரிகாய ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி. ஸா தா³ஸிங் பேஸெத்வா ‘‘ஸெட்டி²தீ⁴தா தயா ஸத்³தி⁴ங் க³ந்துகாமா, அஸுகட்டா²னங் கிர க³ந்த்வா திட்டா²’’தி தஸ்ஸ ஆரோசெத்வா ஸாரப⁴ண்ட³கங் ஆதா³ய அஞ்ஞாதகவேஸேன பாஸாதா³ ஓதரித்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் பலாயி. அபரபா⁴கே³ தங் கம்மங் நக³ரே ச பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ச பாகடங் ஜாதங். த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகா கிர ஸெட்டி²தீ⁴தா கு²ஜ்ஜேன ஸத்³தி⁴ங் பலாதா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸா கு²ஜ்ஜங் காமேதி, புப்³பே³பி காமேஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Ekacintitoyamatthoti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ kumārikaṃ ārabbha kathesi. Sā kirekā sāvatthiyaṃ seṭṭhidhītā attano gehe usabharājassa sakkāraṃ kayiramānaṃ disvā dhātiṃ pucchi – ‘‘amma, ko nāmesa evaṃ sakkāraṃ labhatī’’ti. ‘‘Usabharājā nāma, ammā’’ti. Puna sā ekadivasaṃ pāsāde ṭhatvā antaravīthiṃ olokentī ekaṃ khujjaṃ disvā cintesi – ‘‘gunnaṃ antare jeṭṭhakassa piṭṭhiyaṃ kakudhaṃ hoti, manussajeṭṭhakassapi tena bhavitabbaṃ, ayaṃ manussesu purisūsabho bhavissati, etassa mayā pādaparicārikāya bhavituṃ vaṭṭatī’’ti. Sā dāsiṃ pesetvā ‘‘seṭṭhidhītā tayā saddhiṃ gantukāmā, asukaṭṭhānaṃ kira gantvā tiṭṭhā’’ti tassa ārocetvā sārabhaṇḍakaṃ ādāya aññātakavesena pāsādā otaritvā tena saddhiṃ palāyi. Aparabhāge taṃ kammaṃ nagare ca bhikkhusaṅghe ca pākaṭaṃ jātaṃ. Dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asukā kira seṭṭhidhītā khujjena saddhiṃ palātā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte satthā ‘‘na, bhikkhave, idānevesā khujjaṃ kāmeti, pubbepi kāmesiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் நிக³மகா³மே ஸெட்டி²குலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ க⁴ராவாஸங் வஸந்தோ புத்ததீ⁴தாஹி வட்³ட⁴மானோ அத்தனோ புத்தஸ்ஸ பா³ராணஸீஸெட்டி²ஸ்ஸ தீ⁴தரங் வாரெத்வா தி³வஸங் ட²பேஸி. ஸெட்டி²தீ⁴தா அத்தனோ கே³ஹே உஸப⁴ஸ்ஸ ஸக்காரஸம்மானங் தி³ஸ்வா ‘‘கோ நாமேஸோ’’தி தா⁴திங் புச்சி²த்வா ‘‘உஸபோ⁴’’தி ஸுத்வா அந்தரவீதி²யா க³ச்ச²ந்தங் ஏகங் கு²ஜ்ஜங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் புரிஸூஸபோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸாரப⁴ண்ட³கங் க³ஹெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் பலாயி. போ³தி⁴ஸத்தோபி கோ² ‘‘ஸெட்டி²தீ⁴தரங் கே³ஹங் ஆனெஸ்ஸாமீ’’தி மஹந்தேன பரிவாரேன பா³ராணஸிங் க³ச்ச²ந்தோ தமேவ மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. தே உபோ⁴பி ஸப்³ப³ரத்திங் மக்³க³ங் அக³மங்ஸு. அத² கு²ஜ்ஜஸ்ஸ ஸப்³ப³ரத்திங் ஸீதாஸிஹதஸ்ஸ அருணோத³யே ஸரீரே வாதோ குப்பி, மஹந்தா வேத³னா வத்தந்தி. ஸோ மக்³கா³ ஓக்கம்ம வேத³னாப்பத்தோ ஹுத்வா வீணாத³ண்ட³கோ விய ஸங்குடிதோ நிபஜ்ஜி, ஸெட்டி²தீ⁴தாபிஸ்ஸ பாத³மூலே நிஸீதி³. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸெட்டி²தீ⁴தரங் கு²ஜ்ஜஸ்ஸ பாத³மூலே நிஸின்னங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா உபஸங்கமித்வா ஸெட்டி²தீ⁴தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ nigamagāme seṭṭhikule nibbattitvā vayappatto gharāvāsaṃ vasanto puttadhītāhi vaḍḍhamāno attano puttassa bārāṇasīseṭṭhissa dhītaraṃ vāretvā divasaṃ ṭhapesi. Seṭṭhidhītā attano gehe usabhassa sakkārasammānaṃ disvā ‘‘ko nāmeso’’ti dhātiṃ pucchitvā ‘‘usabho’’ti sutvā antaravīthiyā gacchantaṃ ekaṃ khujjaṃ disvā ‘‘ayaṃ purisūsabho bhavissatī’’ti sārabhaṇḍakaṃ gahetvā tena saddhiṃ palāyi. Bodhisattopi kho ‘‘seṭṭhidhītaraṃ gehaṃ ānessāmī’’ti mahantena parivārena bārāṇasiṃ gacchanto tameva maggaṃ paṭipajji. Te ubhopi sabbarattiṃ maggaṃ agamaṃsu. Atha khujjassa sabbarattiṃ sītāsihatassa aruṇodaye sarīre vāto kuppi, mahantā vedanā vattanti. So maggā okkamma vedanāppatto hutvā vīṇādaṇḍako viya saṃkuṭito nipajji, seṭṭhidhītāpissa pādamūle nisīdi. Bodhisatto seṭṭhidhītaraṃ khujjassa pādamūle nisinnaṃ disvā sañjānitvā upasaṅkamitvā seṭṭhidhītāya saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
163.
163.
‘‘ஏகசிந்திதோயமத்தோ² , பா³லோ அபரிணாயகோ;
‘‘Ekacintitoyamattho , bālo apariṇāyako;
ந ஹி கு²ஜ்ஜேன வாமேன, போ⁴தி ஸங்க³ந்துமரஹஸீ’’தி.
Na hi khujjena vāmena, bhoti saṅgantumarahasī’’ti.
தத்த² ஏகசிந்திதோயமத்தோ²தி அம்ம, யங் த்வங் அத்த²ங் சிந்தெத்வா இமினா கு²ஜ்ஜேன ஸத்³தி⁴ங் பலாதா, அயங் தயா ஏகிகாய ஏவ சிந்திதோ ப⁴விஸ்ஸதி. பா³லோ அபரிணாயகோதி அயங் கு²ஜ்ஜோ பா³லோ, து³ப்பஞ்ஞபா⁴வேன மஹல்லகோபி பா³லோவ, அஞ்ஞஸ்மிங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தே அஸதி க³ந்துங் அஸமத்த²தாய அபரிணாயகோ. ந ஹி கு²ஜ்ஜேன வாமேன, போ⁴தி ஸங்க³ந்துமரஹஸீதி இமினா ஹி கு²ஜ்ஜேன வாமனத்தா வாமேன போ⁴தி த்வங் மஹாகுலே ஜாதா அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா ஸங்க³ந்துங் ஸஹ க³ந்துங் நாரஹஸீதி.
Tattha ekacintitoyamatthoti amma, yaṃ tvaṃ atthaṃ cintetvā iminā khujjena saddhiṃ palātā, ayaṃ tayā ekikāya eva cintito bhavissati. Bālo apariṇāyakoti ayaṃ khujjo bālo, duppaññabhāvena mahallakopi bālova, aññasmiṃ gahetvā gacchante asati gantuṃ asamatthatāya apariṇāyako. Na hi khujjena vāmena, bhoti saṅgantumarahasīti iminā hi khujjena vāmanattā vāmena bhoti tvaṃ mahākule jātā abhirūpā dassanīyā saṅgantuṃ saha gantuṃ nārahasīti.
அத²ஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா ஸெட்டி²தீ⁴தா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Athassa taṃ vacanaṃ sutvā seṭṭhidhītā dutiyaṃ gāthamāha –
164.
164.
‘‘புரிஸூஸப⁴ங் மஞ்ஞமானா, அஹங் கு²ஜ்ஜமகாமயிங்;
‘‘Purisūsabhaṃ maññamānā, ahaṃ khujjamakāmayiṃ;
ஸோயங் ஸங்குடிதோ ஸேதி, சி²ன்னதந்தி யதா² து²ணா’’தி.
Soyaṃ saṃkuṭito seti, chinnatanti yathā thuṇā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – அஹங், அய்ய, ஏகங் உஸப⁴ங் தி³ஸ்வா ‘‘கு³ன்னங் ஜெட்ட²கஸ்ஸ பிட்டி²யங் ககுத⁴ங் ஹோதி, இமஸ்ஸபி தங் அத்தி², இமினாபி புரிஸூஸபே⁴ன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி ஏவமஹங் கு²ஜ்ஜங் புரிஸூஸப⁴ங் மஞ்ஞமானா அகாமயிங். ஸோயங் யதா² நாம சி²ன்னதந்தி ஸதோ³ணிகோ வீணாத³ண்ட³கோ, ஏவங் ஸங்குடிதோ ஸேதீதி.
Tassattho – ahaṃ, ayya, ekaṃ usabhaṃ disvā ‘‘gunnaṃ jeṭṭhakassa piṭṭhiyaṃ kakudhaṃ hoti, imassapi taṃ atthi, imināpi purisūsabhena bhavitabba’’nti evamahaṃ khujjaṃ purisūsabhaṃ maññamānā akāmayiṃ. Soyaṃ yathā nāma chinnatanti sadoṇiko vīṇādaṇḍako, evaṃ saṃkuṭito setīti.
போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா அஞ்ஞாதகவேஸேன நிக்க²ந்தபா⁴வமேவ ஞத்வா தங் ந்ஹாபெத்வா அலங்கரித்வா ரத²ங் ஆரோபெத்வா கே³ஹமேவ அக³மாஸி.
Bodhisatto tassā aññātakavesena nikkhantabhāvameva ñatvā taṃ nhāpetvā alaṅkaritvā rathaṃ āropetvā gehameva agamāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ அயமேவ ஸெட்டி²தீ⁴தா அஹோஸி, பா³ராணஸீஸெட்டி² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā ayameva seṭṭhidhītā ahosi, bārāṇasīseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.
வீணாதூ²ணஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Vīṇāthūṇajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 232. வீணாகு³ணஜாதகங் • 232. Vīṇāguṇajātakaṃ