Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    வினயபஞ்ஞத்தியாசனகதா²வண்ணனா

    Vinayapaññattiyācanakathāvaṇṇanā

    18. இதா³னி ஆயஸ்மா உபாலி வினயபஞ்ஞத்தியா மூலதோ பபு⁴தி நிதா³னங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³படிஸங்யுத்தங் விதக்குப்பாத³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ரஹோக³தஸ்ஸாதி ரஹஸி க³தஸ்ஸ. படிஸல்லீனஸ்ஸாதி ஸல்லீனஸ்ஸ ஏகீபா⁴வங் க³தஸ்ஸ. கதமேஸானந்தி அதீதேஸு விபஸ்ஸீஆதீ³ஸு பு³த்³தே⁴ஸு கதமேஸங். சிரங் அஸ்ஸ டி²தி, சிரா வா அஸ்ஸ டி²தீதி சிரட்டி²திகங். ஸேஸமெத்த² உத்தானபத³த்த²மேவ.

    18. Idāni āyasmā upāli vinayapaññattiyā mūlato pabhuti nidānaṃ dassetuṃ sāriputtattherassa sikkhāpadapaṭisaṃyuttaṃ vitakkuppādaṃ dassento ‘‘atha kho āyasmato sāriputtassā’’tiādimāha. Tattha rahogatassāti rahasi gatassa. Paṭisallīnassāti sallīnassa ekībhāvaṃ gatassa. Katamesānanti atītesu vipassīādīsu buddhesu katamesaṃ. Ciraṃ assa ṭhiti, cirā vā assa ṭhitīti ciraṭṭhitikaṃ. Sesamettha uttānapadatthameva.

    கிங் பன தே²ரோ இமங் அத்தனோ பரிவிதக்கங் ஸயங் வினிச்சி²னிதுங் ந ஸக்கோதீதி? வுச்சதே – ஸக்கோதி ச ந ஸக்கோதி ச. அயஞ்ஹி இமேஸங் நாம பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனங் ந சிரட்டி²திகங் அஹோஸி, இமேஸங் சிரட்டி²திகந்தி எத்தகங் ஸக்கோதி வினிச்சி²னிதுங். இமினா பன காரணேன ந சிரட்டி²திகங் அஹோஸி, இமினா சிரட்டி²திகந்தி ஏதங் ந ஸக்கோதி. மஹாபது³மத்தே²ரோ பனாஹ – ‘‘ஏதம்பி ஸோளஸவிதா⁴ய பஞ்ஞாய மத்த²கங் பத்தஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகஸ்ஸ ந பா⁴ரியங், ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பன ஸத்³தி⁴ங் ஏகட்டா²னே வஸந்தஸ்ஸ ஸயங் வினிச்ச²யகரணங் துலங் ச²ட்³டெ³த்வா ஹத்தே²ன துலனஸதி³ஸங் ஹோதீதி ப⁴க³வந்தங்யேவ உபஸங்கமித்வா புச்சீ²’’தி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ ‘‘ப⁴க³வதோ ச ஸாரிபுத்த விபஸ்ஸிஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தங் உத்தானத்த²மேவ.

    Kiṃ pana thero imaṃ attano parivitakkaṃ sayaṃ vinicchinituṃ na sakkotīti? Vuccate – sakkoti ca na sakkoti ca. Ayañhi imesaṃ nāma buddhānaṃ sāsanaṃ na ciraṭṭhitikaṃ ahosi, imesaṃ ciraṭṭhitikanti ettakaṃ sakkoti vinicchinituṃ. Iminā pana kāraṇena na ciraṭṭhitikaṃ ahosi, iminā ciraṭṭhitikanti etaṃ na sakkoti. Mahāpadumatthero panāha – ‘‘etampi soḷasavidhāya paññāya matthakaṃ pattassa aggasāvakassa na bhāriyaṃ, sammāsambuddhena pana saddhiṃ ekaṭṭhāne vasantassa sayaṃ vinicchayakaraṇaṃ tulaṃ chaḍḍetvā hatthena tulanasadisaṃ hotīti bhagavantaṃyeva upasaṅkamitvā pucchī’’ti. Athassa bhagavā taṃ vissajjento ‘‘bhagavato ca sāriputta vipassissā’’tiādimāha. Taṃ uttānatthameva.

    19. புன தே²ரோ காரணங் புச்ச²ந்தோ கோ நு கோ², ப⁴ந்தே, ஹேதூதிஆதி³மாஹ. தத்த² கோ நு கோ² ப⁴ந்தேதி காரணபுச்சா² , தஸ்ஸ கதமோ நு கோ² ப⁴ந்தேதி அத்தோ². ஹேது பச்சயோதி உப⁴யமேதங் காரணாதி⁴வசனங்; காரணஞ்ஹி யஸ்மா தேன தஸ்ஸ ப²லங் ஹினோதி பவத்ததி, தஸ்மா ஹேதூதி வுச்சதி. யஸ்மா தங் படிச்ச ஏதி பவத்ததி, தஸ்மா பச்சயோதி வுச்சதி. ஏவங் அத்த²தோ ஏகம்பி வோஹாரவஸேன ச வசனஸிலிட்ட²தாய ச தத்ர தத்ர ஏதங் உப⁴யம்பி வுச்சதி. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவ.

    19. Puna thero kāraṇaṃ pucchanto ko nu kho, bhante, hetūtiādimāha. Tattha ko nu kho bhanteti kāraṇapucchā , tassa katamo nu kho bhanteti attho. Hetu paccayoti ubhayametaṃ kāraṇādhivacanaṃ; kāraṇañhi yasmā tena tassa phalaṃ hinoti pavattati, tasmā hetūti vuccati. Yasmā taṃ paṭicca eti pavattati, tasmā paccayoti vuccati. Evaṃ atthato ekampi vohāravasena ca vacanasiliṭṭhatāya ca tatra tatra etaṃ ubhayampi vuccati. Sesamettha uttānatthameva.

    இதா³னி தங் ஹேதுஞ்ச பச்சயஞ்ச த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ப⁴க³வா ச ஸாரிபுத்த விபஸ்ஸீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கிலாஸுனோ அஹேஸுந்தி ந ஆலஸியகிலாஸுனோ, ந ஹி பு³த்³தா⁴னங் ஆலஸியங் வா ஓஸன்னவீரியதா வா அத்தி². பு³த்³தா⁴ ஹி ஏகஸ்ஸ வா த்³வின்னங் வா ஸகலசக்கவாளஸ்ஸ வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தா ஸமகேனேவ உஸ்ஸாஹேன த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி, ந பரிஸாய அப்பபா⁴வங் தி³ஸ்வா ஓஸன்னவீரியா ஹொந்தி, நாபி மஹந்தபா⁴வங் தி³ஸ்வா உஸ்ஸன்னவீரியா. யதா² ஹி ஸீஹோ மிக³ராஜா ஸத்தன்னங் தி³வஸானங் அச்சயேன கோ³சராய பக்கந்தோ கு²த்³த³கே வா மஹந்தே வா பாணே ஏகஸதி³ஸேனேவ வேகே³ன தா⁴வதி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ‘‘மா மே ஜவோ பரிஹாயீ’’தி. ஏவங் பு³த்³தா⁴ அப்பகாய வா மஹதியா வா பரிஸாய ஸமகேனேவ உஸ்ஸாஹேன த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ‘‘மா நோ த⁴ம்மக³ருதா பரிஹாயீ’’தி. த⁴ம்மக³ருனோ ஹி பு³த்³தா⁴ த⁴ம்மகா³ரவாதி.

    Idāni taṃ hetuñca paccayañca dassetuṃ ‘‘bhagavā ca sāriputta vipassī’’tiādimāha. Tattha kilāsuno ahesunti na ālasiyakilāsuno, na hi buddhānaṃ ālasiyaṃ vā osannavīriyatā vā atthi. Buddhā hi ekassa vā dvinnaṃ vā sakalacakkavāḷassa vā dhammaṃ desentā samakeneva ussāhena dhammaṃ desenti, na parisāya appabhāvaṃ disvā osannavīriyā honti, nāpi mahantabhāvaṃ disvā ussannavīriyā. Yathā hi sīho migarājā sattannaṃ divasānaṃ accayena gocarāya pakkanto khuddake vā mahante vā pāṇe ekasadiseneva vegena dhāvati. Taṃ kissa hetu? ‘‘Mā me javo parihāyī’’ti. Evaṃ buddhā appakāya vā mahatiyā vā parisāya samakeneva ussāhena dhammaṃ desenti. Taṃ kissa hetu? ‘‘Mā no dhammagarutā parihāyī’’ti. Dhammagaruno hi buddhā dhammagāravāti.

    யதா² பன அம்ஹாகங் ப⁴க³வா மஹாஸமுத்³த³ங் பூரயமானோ விய வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ஏவங் தே ந தே³ஸேஸுங். கஸ்மா? ஸத்தானங் அப்பரஜக்க²தாய. தேஸங் கிர காலே தீ³கா⁴யுகா ஸத்தா அப்பரஜக்கா² அஹேஸுங். தே சதுஸச்சபடிஸங்யுத்தங் ஏககா³த²ம்பி ஸுத்வா த⁴ம்மங் அபி⁴ஸமெந்தி, தஸ்மா ந வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸுங். தேனேவ காரணேன அப்பகஞ்ச நேஸங் அஹோஸி ஸுத்தங்…பே॰… வேத³ல்லந்தி. தத்த² ஸுத்தாதீ³னங் நானத்தங் பட²மஸங்கீ³திவண்ணனாயங் வுத்தமேவ.

    Yathā pana amhākaṃ bhagavā mahāsamuddaṃ pūrayamāno viya vitthārena dhammaṃ desesi, evaṃ te na desesuṃ. Kasmā? Sattānaṃ apparajakkhatāya. Tesaṃ kira kāle dīghāyukā sattā apparajakkhā ahesuṃ. Te catusaccapaṭisaṃyuttaṃ ekagāthampi sutvā dhammaṃ abhisamenti, tasmā na vitthārena dhammaṃ desesuṃ. Teneva kāraṇena appakañca nesaṃ ahosi suttaṃ…pe… vedallanti. Tattha suttādīnaṃ nānattaṃ paṭhamasaṅgītivaṇṇanāyaṃ vuttameva.

    அபஞ்ஞத்தங் ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ந்தி ஸாவகானங் நித்³தோ³ஸதாய தோ³ஸானுரூபதோ பஞ்ஞபேதப்³ப³ங் ஸத்தாபத்திக்க²ந்த⁴வஸேன ஆணாஸிக்கா²பத³ங் அபஞ்ஞத்தங். அனுத்³தி³ட்ட²ங் பாதிமொக்க²ந்தி அன்வத்³த⁴மாஸங் ஆணாபாதிமொக்க²ங் அனுத்³தி³ட்ட²ங் அஹோஸி. ஓவாத³பாதிமொக்க²மேவ தே உத்³தி³ஸிங்ஸு; தம்பி ச நோ அன்வத்³த⁴மாஸங். ததா² ஹி விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா ச²ன்னங் ச²ன்னங் வஸ்ஸானங் ஸகிங் ஸகிங் ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி; தஞ்ச கோ² ஸாமங்யேவ. ஸாவகா பனஸ்ஸ அத்தனோ அத்தனோ வஸனட்டா²னேஸு ந உத்³தி³ஸிங்ஸு. ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஏகஸ்மிங்யேவ டா²னே ப³ந்து⁴மதியா ராஜதா⁴னியா கே²மே மிக³தா³யே விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வஸனட்டா²னே ஸப்³போ³பி பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ உபோஸத²ங் அகாஸி. தஞ்ச கோ² ஸங்கு⁴போஸத²மேவ; ந க³ணுபோஸத²ங், ந புக்³க³லுபோஸத²ங், ந பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங், ந அதி⁴ட்டா²னுபோஸத²ங்.

    Apaññattaṃsāvakānaṃ sikkhāpadanti sāvakānaṃ niddosatāya dosānurūpato paññapetabbaṃ sattāpattikkhandhavasena āṇāsikkhāpadaṃ apaññattaṃ. Anuddiṭṭhaṃpātimokkhanti anvaddhamāsaṃ āṇāpātimokkhaṃ anuddiṭṭhaṃ ahosi. Ovādapātimokkhameva te uddisiṃsu; tampi ca no anvaddhamāsaṃ. Tathā hi vipassī bhagavā channaṃ channaṃ vassānaṃ sakiṃ sakiṃ ovādapātimokkhaṃ uddisi; tañca kho sāmaṃyeva. Sāvakā panassa attano attano vasanaṭṭhānesu na uddisiṃsu. Sakalajambudīpe ekasmiṃyeva ṭhāne bandhumatiyā rājadhāniyā kheme migadāye vipassissa bhagavato vasanaṭṭhāne sabbopi bhikkhusaṅgho uposathaṃ akāsi. Tañca kho saṅghuposathameva; na gaṇuposathaṃ, na puggaluposathaṃ, na pārisuddhiuposathaṃ, na adhiṭṭhānuposathaṃ.

    ததா³ கிர ஜம்பு³தீ³பே சதுராஸீதிவிஹாரஸஹஸ்ஸானி ஹொந்தி. ஏகமேகஸ்மிங் விஹாரே அப்³போ³கிண்ணானி த³ஸபி வீஸதிபி பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானி வஸந்தி, பி⁴ய்யோபி வஸந்தி. உபோஸதா²ரோசிகா தே³வதா தத்த² தத்த² க³ந்த்வா ஆரோசெந்தி – ‘‘மாரிஸா, ஏகங் வஸ்ஸங் அதிக்கந்தங், த்³வே தீணி சத்தாரி பஞ்ச வஸ்ஸானி அதிக்கந்தானி, இத³ங் ச²ட்ட²ங் வஸ்ஸங், ஆகா³மினியா புண்ணமாஸியா பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் உபோஸத²கரணத்த²ஞ்ச க³ந்தப்³ப³ங்! ஸம்பத்தோ வோ ஸன்னிபாதகாலோ’’தி. ததோ ஸானுபா⁴வா பி⁴க்கூ² அத்தனோ அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன க³ச்ச²ந்தி, இதரே தே³வதானுபா⁴வேன. கத²ங்? தே கிர பி⁴க்கூ² பாசீனஸமுத்³த³ந்தே வா பச்சி²மஉத்தரத³க்கி²ணஸமுத்³த³ந்தே வா டி²தா க³மியவத்தங் பூரெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ‘‘க³ச்சா²மா’’தி சித்தங் உப்பாதெ³ந்தி; ஸஹ சித்துப்பாதா³ உபோஸத²க்³க³ங் க³தாவ ஹொந்தி. தே விபஸ்ஸிங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அபி⁴வாதெ³த்வா நிஸீத³ந்தி. ப⁴க³வாபி ஸன்னிஸின்னாய பரிஸாய இமங் ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸதி.

    Tadā kira jambudīpe caturāsītivihārasahassāni honti. Ekamekasmiṃ vihāre abbokiṇṇāni dasapi vīsatipi bhikkhusahassāni vasanti, bhiyyopi vasanti. Uposathārocikā devatā tattha tattha gantvā ārocenti – ‘‘mārisā, ekaṃ vassaṃ atikkantaṃ, dve tīṇi cattāri pañca vassāni atikkantāni, idaṃ chaṭṭhaṃ vassaṃ, āgāminiyā puṇṇamāsiyā buddhadassanatthaṃ uposathakaraṇatthañca gantabbaṃ! Sampatto vo sannipātakālo’’ti. Tato sānubhāvā bhikkhū attano attano ānubhāvena gacchanti, itare devatānubhāvena. Kathaṃ? Te kira bhikkhū pācīnasamuddante vā pacchimauttaradakkhiṇasamuddante vā ṭhitā gamiyavattaṃ pūretvā pattacīvaramādāya ‘‘gacchāmā’’ti cittaṃ uppādenti; saha cittuppādā uposathaggaṃ gatāva honti. Te vipassiṃ sammāsambuddhaṃ abhivādetvā nisīdanti. Bhagavāpi sannisinnāya parisāya imaṃ ovādapātimokkhaṃ uddisati.

    ‘‘க²ந்தீ பரமங் தபோ திதிக்கா²;

    ‘‘Khantī paramaṃ tapo titikkhā;

    நிப்³பா³னங் பரமங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴;

    Nibbānaṃ paramaṃ vadanti buddhā;

    ந ஹி பப்³ப³ஜிதோ பரூபகா⁴தீ;

    Na hi pabbajito parūpaghātī;

    ந ஸமணோ ஹோதி பரங் விஹேட²யந்தோ.

    Na samaṇo hoti paraṃ viheṭhayanto.

    ‘‘ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங், குஸலஸ்ஸ உபஸம்பதா³;

    ‘‘Sabbapāpassa akaraṇaṃ, kusalassa upasampadā;

    ஸசித்தபரியோத³பனங், ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸனங்.

    Sacittapariyodapanaṃ, etaṃ buddhāna sāsanaṃ.

    ‘‘அனுபவாதோ³ அனுபகா⁴தோ, பாதிமொக்கே² ச ஸங்வரோ;

    ‘‘Anupavādo anupaghāto, pātimokkhe ca saṃvaro;

    மத்தஞ்ஞுதா ச ப⁴த்தஸ்மிங், பந்தஞ்ச ஸயனாஸனங்;

    Mattaññutā ca bhattasmiṃ, pantañca sayanāsanaṃ;

    அதி⁴சித்தே ச ஆயோகோ³, ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸன’’ந்தி. (தீ³॰ நி॰ 2.90; த⁴॰ ப॰ 183-185);

    Adhicitte ca āyogo, etaṃ buddhāna sāsana’’nti. (dī. ni. 2.90; dha. pa. 183-185);

    ஏதேனேவ உபாயேன இதரேஸம்பி பு³த்³தா⁴னங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ வேதி³தப்³போ³. ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி இமா திஸ்ஸோவ ஓவாத³பாதிமொக்க²கா³தா²யோ ஹொந்தி. தா தீ³கா⁴யுகபு³த்³தா⁴னங் யாவ ஸாஸனபரியந்தா உத்³தே³ஸமாக³ச்ச²ந்தி; அப்பாயுகபு³த்³தா⁴னங் பட²மபோ³தி⁴யங்யேவ. ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திகாலதோ பன பபு⁴தி ஆணாபாதிமொக்க²மேவ உத்³தி³ஸீயதி. தஞ்ச கோ² பி⁴க்கூ² ஏவ உத்³தி³ஸந்தி, ந பு³த்³தா⁴. தஸ்மா அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா பட²மபோ³தி⁴யங் வீஸதிவஸ்ஸமத்தமேவ இத³ங் ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி. அதே²கதி³வஸங் புப்³பா³ராமே மிகா³ரமாதுபாஸாதே³ நிஸின்னோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ந தா³னாஹங், பி⁴க்க²வே, இதோ பரங் உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸாமி பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமி, தும்ஹேவ தா³னி பி⁴க்க²வே இதோ பரங் உபோஸத²ங் கரெய்யாத², பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்யாத². அட்டா²னமேதங், பி⁴க்க²வே, அனவகாஸோ யங் ததா²க³தோ அபரிஸுத்³தா⁴ய பரிஸாய உபோஸத²ங் கரெய்ய, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்யா’’தி (சூளவ॰ 386). ததோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ² ஆணாபாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸந்தி. இத³ங் ஆணாபாதிமொக்க²ங் தேஸங் அனுத்³தி³ட்ட²ங் அஹோஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அனுத்³தி³ட்ட²ங் பாதிமொக்க²’’ந்தி.

    Eteneva upāyena itaresampi buddhānaṃ pātimokkhuddeso veditabbo. Sabbabuddhānañhi imā tissova ovādapātimokkhagāthāyo honti. Tā dīghāyukabuddhānaṃ yāva sāsanapariyantā uddesamāgacchanti; appāyukabuddhānaṃ paṭhamabodhiyaṃyeva. Sikkhāpadapaññattikālato pana pabhuti āṇāpātimokkhameva uddisīyati. Tañca kho bhikkhū eva uddisanti, na buddhā. Tasmā amhākampi bhagavā paṭhamabodhiyaṃ vīsativassamattameva idaṃ ovādapātimokkhaṃ uddisi. Athekadivasaṃ pubbārāme migāramātupāsāde nisinno bhikkhū āmantesi – ‘‘na dānāhaṃ, bhikkhave, ito paraṃ uposathaṃ karissāmi pātimokkhaṃ uddisissāmi, tumheva dāni bhikkhave ito paraṃ uposathaṃ kareyyātha, pātimokkhaṃ uddiseyyātha. Aṭṭhānametaṃ, bhikkhave, anavakāso yaṃ tathāgato aparisuddhāya parisāya uposathaṃ kareyya, pātimokkhaṃ uddiseyyā’’ti (cūḷava. 386). Tato paṭṭhāya bhikkhū āṇāpātimokkhaṃ uddisanti. Idaṃ āṇāpātimokkhaṃ tesaṃ anuddiṭṭhaṃ ahosi. Tena vuttaṃ – ‘‘anuddiṭṭhaṃ pātimokkha’’nti.

    தேஸங் பு³த்³தா⁴னந்தி தேஸங் விபஸ்ஸீஆதீ³னங் திண்ணங் பு³த்³தா⁴னங். அந்தரதா⁴னேனாதி க²ந்த⁴ந்தரதா⁴னேன; பரினிப்³பா³னேனாதி வுத்தங் ஹோதி. பு³த்³தா⁴னுபு³த்³தா⁴னந்தி யே தேஸங் பு³த்³தா⁴னங் அனுபு³த்³தா⁴ ஸம்முக²ஸாவகா தேஸஞ்ச க²ந்த⁴ந்தரதா⁴னேன. யே தே பச்சி²மா ஸாவகாதி யே தேஸங் ஸம்முக²ஸாவகானங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜிதா பச்சி²மா ஸாவகா. நானானாமாதி ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ, த⁴ம்மரக்கி²தோ’’திஆதி³ நாமவஸேன விவித⁴னாமா. நானாகொ³த்தாதி ‘‘கோ³தமோ, மொக்³க³ல்லானோ’’திஆதி³ கொ³த்தவஸேன விவித⁴கொ³த்தா. நானாஜச்சாதி ‘‘க²த்தியோ, ப்³ராஹ்மணோ’’திஆதி³ஜாதிவஸேன நானாஜச்சா. நானாகுலா பப்³ப³ஜிதாதி க²த்தியகுலாதி³வஸே நேவ உச்சனீசஉளாருளாரபோ⁴கா³தி³குலவஸேன வா விவித⁴குலா நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜிதா.

    Tesaṃbuddhānanti tesaṃ vipassīādīnaṃ tiṇṇaṃ buddhānaṃ. Antaradhānenāti khandhantaradhānena; parinibbānenāti vuttaṃ hoti. Buddhānubuddhānanti ye tesaṃ buddhānaṃ anubuddhā sammukhasāvakā tesañca khandhantaradhānena. Ye te pacchimā sāvakāti ye tesaṃ sammukhasāvakānaṃ santike pabbajitā pacchimā sāvakā. Nānānāmāti ‘‘buddharakkhito, dhammarakkhito’’tiādi nāmavasena vividhanāmā. Nānāgottāti ‘‘gotamo, moggallāno’’tiādi gottavasena vividhagottā. Nānājaccāti ‘‘khattiyo, brāhmaṇo’’tiādijātivasena nānājaccā. Nānākulā pabbajitāti khattiyakulādivase neva uccanīcauḷāruḷārabhogādikulavasena vā vividhakulā nikkhamma pabbajitā.

    தே தங் ப்³ரஹ்மசரியந்தி தே பச்சி²மா ஸாவகா யஸ்மா ஏகனாமா ஏககொ³த்தா ஏகஜாதிகா ஏககுலா பப்³ப³ஜிதா ‘‘அம்ஹாகங் ஸாஸனங் தந்தி பவேணீ’’தி அத்தனோ பா⁴ரங் கத்வா ப்³ரஹ்மசரியங் ரக்க²ந்தி, சிரங் பரியத்தித⁴ம்மங் பரிஹரந்தி. இமே ச தாதி³ஸா ந ஹொந்தி. தஸ்மா அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஹேடெ²ந்தா விலோமங் க³ண்ஹந்தா ‘‘அஸுகோ தே²ரோ ஜானிஸ்ஸதி, அஸுகோ தே²ரோ ஜானிஸ்ஸதீ’’தி ஸிதி²லங் கரொந்தா தங் ப்³ரஹ்மசரியங் கி²ப்பஞ்ஞேவ அந்தரதா⁴பேஸுங், ஸங்க³ஹங் ஆரோபெத்வா ந ரக்கி²ங்ஸு. ஸெய்யதா²பீதி தஸ்ஸத்த²ஸ்ஸ ஓபம்மனித³ஸ்ஸனங். விகிரதீதி விக்கி²பதி. வித⁴மதீதி டா²னந்தரங் நேதி. வித்³த⁴ங்ஸேதீதி டி²தட்டா²னதோ அபனேதி. யதா² தங் ஸுத்தேன அஸங்க³ஹிதத்தாதி யதா² ஸுத்தேன அஸங்க³ஹிதத்தா அக³ந்தி²தத்தா அப³த்³த⁴த்தா ஏவங் விகிரதி யதா² ஸுத்தேன அஸங்க³ஹிதானி விகிரியந்தி, ஏவங் விகிரதீதி வுத்தங் ஹோதி. ஏவமேவ கோ²தி ஓபம்மஸம்படிபாத³னங். அந்தரதா⁴பேஸுந்தி வக்³க³ஸங்க³ஹ-பண்ணாஸஸங்க³ஹாதீ³ஹி அஸங்க³ண்ஹந்தா யங் யங் அத்தனோ ருச்சதி, தங் ததே³வ க³ஹெத்வா ஸேஸங் வினாஸேஸுங் அத³ஸ்ஸனங் நயிங்ஸு.

    Tetaṃ brahmacariyanti te pacchimā sāvakā yasmā ekanāmā ekagottā ekajātikā ekakulā pabbajitā ‘‘amhākaṃ sāsanaṃ tanti paveṇī’’ti attano bhāraṃ katvā brahmacariyaṃ rakkhanti, ciraṃ pariyattidhammaṃ pariharanti. Ime ca tādisā na honti. Tasmā aññamaññaṃ viheṭhentā vilomaṃ gaṇhantā ‘‘asuko thero jānissati, asuko thero jānissatī’’ti sithilaṃ karontā taṃ brahmacariyaṃ khippaññeva antaradhāpesuṃ, saṅgahaṃ āropetvā na rakkhiṃsu. Seyyathāpīti tassatthassa opammanidassanaṃ. Vikiratīti vikkhipati. Vidhamatīti ṭhānantaraṃ neti. Viddhaṃsetīti ṭhitaṭṭhānato apaneti. Yathā taṃ suttena asaṅgahitattāti yathā suttena asaṅgahitattā aganthitattā abaddhattā evaṃ vikirati yathā suttena asaṅgahitāni vikiriyanti, evaṃ vikiratīti vuttaṃ hoti. Evameva khoti opammasampaṭipādanaṃ. Antaradhāpesunti vaggasaṅgaha-paṇṇāsasaṅgahādīhi asaṅgaṇhantā yaṃ yaṃ attano ruccati, taṃ tadeva gahetvā sesaṃ vināsesuṃ adassanaṃ nayiṃsu.

    அகிலாஸுனோ ச தே ப⁴க³வந்தோ அஹேஸுங் ஸாவகே சேதஸா சேதோ பரிச்ச ஓவதி³துந்தி அபிச ஸாரிபுத்த தே பு³த்³தா⁴ அத்தனோ சேதஸா ஸாவகானங் சேதோ பரிச்ச பரிச்சி²ந்தி³த்வா ஓவதி³துங் அகிலாஸுனோ அஹேஸுங், பரசித்தங் ஞத்வா அனுஸாஸனிங் ந பா⁴ரியதோ ந பபஞ்சதோ அத்³த³ஸங்ஸு. பூ⁴தபுப்³ப³ங் ஸாரிபுத்தாதிஆதி³ தேஸங் அகிலாஸுபா⁴வப்பகாஸனத்த²ங் வுத்தங். பி⁴ங்ஸனகேதி ப⁴யானகே ப⁴யஜனநகே. ஏவங் விதக்கேதா²தி நெக்க²ம்மவிதக்காத³யோ தயோ விதக்கே விதக்கேத². மா ஏவங் விதக்கயித்தா²தி காமவிதக்காத³யோ தயோ அகுஸலவிதக்கே மா விதக்கயித்த². ஏவங் மனஸி கரோதா²தி ‘‘அனிச்சங் து³க்க²மனத்தா அஸுப⁴’’ந்தி மனஸி கரோத². மா ஏவங் மனஸா கத்தா²தி ‘‘நிச்சங் ஸுக²ங் அத்தா ஸுப⁴’’ந்தி மா மனஸி அகரித்த². இத³ங் பஜஹதா²தி அகுஸலங் பஜஹத². இத³ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதா²தி குஸலங் உபஸம்பஜ்ஜ படிலபி⁴த்வா நிப்பா²தெ³த்வா விஹரத².

    Akilāsuno ca te bhagavanto ahesuṃ sāvake cetasā ceto paricca ovaditunti apica sāriputta te buddhā attano cetasā sāvakānaṃ ceto paricca paricchinditvā ovadituṃ akilāsuno ahesuṃ, paracittaṃ ñatvā anusāsaniṃ na bhāriyato na papañcato addasaṃsu. Bhūtapubbaṃ sāriputtātiādi tesaṃ akilāsubhāvappakāsanatthaṃ vuttaṃ. Bhiṃsanaketi bhayānake bhayajananake. Evaṃ vitakkethāti nekkhammavitakkādayo tayo vitakke vitakketha. Mā evaṃ vitakkayitthāti kāmavitakkādayo tayo akusalavitakke mā vitakkayittha. Evaṃ manasi karothāti ‘‘aniccaṃ dukkhamanattā asubha’’nti manasi karotha. Mā evaṃ manasā katthāti ‘‘niccaṃ sukhaṃ attā subha’’nti mā manasi akarittha. Idaṃ pajahathāti akusalaṃ pajahatha. Idaṃ upasampajja viharathāti kusalaṃ upasampajja paṭilabhitvā nipphādetvā viharatha.

    அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தானி விமுச்சிங்ஸூதி அக்³க³ஹெத்வா விமுச்சிங்ஸு. தேஸஞ்ஹி சித்தானி யேஹி ஆஸவேஹி விமுச்சிங்ஸு, ந தே தானி க³ஹெத்வா விமுச்சிங்ஸு. அனுப்பாத³னிரோதே⁴ன பன நிருஜ்ஜ²மானா அக்³க³ஹெத்வா விமுச்சிங்ஸு. தேன வுத்தங் – ‘‘அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தானி விமுச்சிங்ஸூ’’தி. ஸப்³பே³பி தே அரஹத்தங் பத்வா ஸூரியரஸ்மிஸம்பு²ட்ட²மிவ பது³மவனங் விகஸிதசித்தா அஹேஸுங். தத்ர ஸுத³ங் ஸாரிபுத்த பி⁴ங்ஸனகஸ்ஸ வனஸண்ட³ஸ்ஸ பி⁴ங்ஸனகதஸ்மிங் ஹோதீதி தத்ராதி புரிமவசனாபெக்க²ங்; ஸுத³ந்தி பத³பூரணமத்தே நிபாதோ; ஸாரிபுத்தாதி ஆலபனங். அயங் பனெத்த² அத்த²யோஜனா – தத்ராதி யங் வுத்தங் ‘‘அஞ்ஞதரஸ்மிங் பி⁴ங்ஸனகே வனஸண்டே³’’தி, தத்ர யோ ஸோ பி⁴ங்ஸனகோதி வனஸண்டோ³ வுத்தோ, தஸ்ஸ பி⁴ங்ஸனகஸ்ஸ வனஸண்ட³ஸ்ஸ பி⁴ங்ஸனகதஸ்மிங் ஹோதி, பி⁴ங்ஸனகிரியாய ஹோதீதி அத்தோ². கிங் ஹோதி? இத³ங் ஹோதி – யோ கோசி அவீதராகோ³…பே॰… லோமானி ஹங்ஸந்தீதி.

    Anupādāyaāsavehi cittāni vimucciṃsūti aggahetvā vimucciṃsu. Tesañhi cittāni yehi āsavehi vimucciṃsu, na te tāni gahetvā vimucciṃsu. Anuppādanirodhena pana nirujjhamānā aggahetvā vimucciṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘anupādāya āsavehi cittāni vimucciṃsū’’ti. Sabbepi te arahattaṃ patvā sūriyarasmisamphuṭṭhamiva padumavanaṃ vikasitacittā ahesuṃ. Tatra sudaṃ sāriputta bhiṃsanakassa vanasaṇḍassa bhiṃsanakatasmiṃ hotīti tatrāti purimavacanāpekkhaṃ; sudanti padapūraṇamatte nipāto; sāriputtāti ālapanaṃ. Ayaṃ panettha atthayojanā – tatrāti yaṃ vuttaṃ ‘‘aññatarasmiṃ bhiṃsanake vanasaṇḍe’’ti, tatra yo so bhiṃsanakoti vanasaṇḍo vutto, tassa bhiṃsanakassa vanasaṇḍassa bhiṃsanakatasmiṃ hoti, bhiṃsanakiriyāya hotīti attho. Kiṃ hoti? Idaṃ hoti – yo koci avītarāgo…pe… lomāni haṃsantīti.

    அத² வா தத்ராதி ஸாமிஅத்தே² பு⁴ம்மங். ஸுஇதி நிபாதோ; ‘‘கிங் ஸு நாம தே பொ⁴ந்தோ ஸமணப்³ராஹ்மணா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.469) விய. இத³ந்தி அதி⁴ப்பேதமத்த²ங் பச்சக்க²ங் விய கத்வா த³ஸ்ஸனவசனங். ஸுஇத³ந்தி ஸுத³ங், ஸந்தி⁴வஸேன இகாரலோபோ வேதி³தப்³போ³. ‘‘சக்கு²ந்த்³ரியங், இத்தி²ந்த்³ரியங், அனஞ்ஞாதஞ்ஞஸ்ஸாமீதிந்த்³ரியங் (விப⁴॰ 219), ‘‘கிங் ஸூத⁴ வித்த’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.73, 246; ஸு॰ நி॰ 183) விய. அயங் பனெத்த² அத்த²யோஜனா – தஸ்ஸ ஸாரிபுத்த பி⁴ங்ஸனகஸ்ஸ வனஸண்ட³ஸ்ஸ பி⁴ங்ஸனகதஸ்மிங் இத³ங்ஸு ஹோதி. பி⁴ங்ஸனகதஸ்மிந்தி பி⁴ங்ஸனகபா⁴வேதி அத்தோ². ஏகஸ்ஸ தகாரஸ்ஸ லோபோ த³ட்ட²ப்³போ³. பி⁴ங்ஸனகத்தஸ்மிந்தியேவ வா பாடோ². ‘‘பி⁴ங்ஸனகதாய’’ இதி வா வத்தப்³பே³ லிங்க³விபல்லாஸோ கதோ. நிமித்தத்தே² சேதங் பு⁴ம்மவசனங், தஸ்மா ஏவங் ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³ – பி⁴ங்ஸனகபா⁴வே இத³ங்ஸு ஹோதி, பி⁴ங்ஸனகபா⁴வனிமித்தங் பி⁴ங்ஸனகபா⁴வஹேது பி⁴ங்ஸனகபா⁴வபச்சயா இத³ங்ஸு ஹோதி. யோ கோசி அவீதராகோ³ தங் வனஸண்ட³ங் பவிஸதி, யேபு⁴ய்யேன லோமானி ஹங்ஸந்தீதி ப³ஹுதரானி லோமானி ஹங்ஸந்தி உத்³த⁴ங் முகா²னி ஸூசிஸதி³ஸானி கண்டகஸதி³ஸானி ச ஹுத்வா திட்ட²ந்தி, அப்பானி ந ஹங்ஸந்தி. ப³ஹுதரானங் வா ஸத்தானங் ஹங்ஸந்தி. அப்பகானங் அதிஸூரபுரிஸானங் ந ஹங்ஸந்தி.

    Atha vā tatrāti sāmiatthe bhummaṃ. Suiti nipāto; ‘‘kiṃ su nāma te bhonto samaṇabrāhmaṇā’’tiādīsu (ma. ni. 1.469) viya. Idanti adhippetamatthaṃ paccakkhaṃ viya katvā dassanavacanaṃ. Suidanti sudaṃ, sandhivasena ikāralopo veditabbo. ‘‘Cakkhundriyaṃ, itthindriyaṃ, anaññātaññassāmītindriyaṃ (vibha. 219), ‘‘kiṃ sūdha vitta’’ntiādīsu (saṃ. ni. 1.73, 246; su. ni. 183) viya. Ayaṃ panettha atthayojanā – tassa sāriputta bhiṃsanakassa vanasaṇḍassa bhiṃsanakatasmiṃ idaṃsu hoti. Bhiṃsanakatasminti bhiṃsanakabhāveti attho. Ekassa takārassa lopo daṭṭhabbo. Bhiṃsanakattasmintiyeva vā pāṭho. ‘‘Bhiṃsanakatāya’’ iti vā vattabbe liṅgavipallāso kato. Nimittatthe cetaṃ bhummavacanaṃ, tasmā evaṃ sambandho veditabbo – bhiṃsanakabhāve idaṃsu hoti, bhiṃsanakabhāvanimittaṃ bhiṃsanakabhāvahetu bhiṃsanakabhāvapaccayā idaṃsu hoti. Yo koci avītarāgo taṃ vanasaṇḍaṃ pavisati, yebhuyyena lomāni haṃsantīti bahutarāni lomāni haṃsanti uddhaṃ mukhāni sūcisadisāni kaṇṭakasadisāni ca hutvā tiṭṭhanti, appāni na haṃsanti. Bahutarānaṃ vā sattānaṃ haṃsanti. Appakānaṃ atisūrapurisānaṃ na haṃsanti.

    இதா³னி அயங் கோ², ஸாரிபுத்த, ஹேதூதிஆதி³ நிக³மனங். யஞ்செத்த² அந்தரந்தரா ந வுத்தங், தங் உத்தானத்த²மேவ. தஸ்மா பாளிக்கமேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். யங் பன வுத்தங் ந சிரட்டி²திகங் அஹோஸீதி, தங் புரிஸயுக³வஸேன வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். வஸ்ஸக³ணனாய ஹி விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு, ஸம்முக²ஸாவகானம்பிஸ்ஸ தத்தகமேவ. ஏவமஸ்ஸ ய்வாயங் ஸப்³ப³பச்சி²மகோ ஸாவகோ, தேன ஸஹ க⁴டெத்வா ஸதஸஹஸ்ஸங் ஸட்டி²மத்தானி ச வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப்³ரஹ்மசரியங் அட்டா²ஸி. புரிஸயுக³வஸேன பன யுக³பரம்பராய ஆக³ந்த்வா த்³வேயேவ புரிஸயுகா³னி அட்டா²ஸி. தஸ்மா ந சிரட்டி²திகந்தி வுத்தங். ஸிகி²ஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ ஸத்ததிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு. ஸம்முக²ஸாவகானம்பிஸ்ஸ தத்தகமேவ. வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு. ஸம்முக²ஸாவகானம்பிஸ்ஸ தத்தகமேவ. ஏவங் தேஸம்பி யே ஸப்³ப³பச்சி²மகா ஸாவகா தேஹி ஸஹ க⁴டெத்வா ஸதஸஹஸ்ஸதோ உத்³த⁴ங் சத்தாலீஸமத்தானி வீஸதிமத்தானி ச வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப்³ரஹ்மசரியங் அட்டா²ஸி. புரிஸயுக³வஸேன பன யுக³பரம்பராய ஆக³ந்த்வா த்³வே த்³வேயேவ புரிஸயுகா³னி அட்டா²ஸி. தஸ்மா ந சிரட்டி²திகந்தி வுத்தங்.

    Idāni ayaṃ kho, sāriputta, hetūtiādi nigamanaṃ. Yañcettha antarantarā na vuttaṃ, taṃ uttānatthameva. Tasmā pāḷikkameneva veditabbaṃ. Yaṃ pana vuttaṃ na ciraṭṭhitikaṃ ahosīti, taṃ purisayugavasena vuttanti veditabbaṃ. Vassagaṇanāya hi vipassissa bhagavato asītivassasahassāni āyu, sammukhasāvakānampissa tattakameva. Evamassa yvāyaṃ sabbapacchimako sāvako, tena saha ghaṭetvā satasahassaṃ saṭṭhimattāni ca vassasahassāni brahmacariyaṃ aṭṭhāsi. Purisayugavasena pana yugaparamparāya āgantvā dveyeva purisayugāni aṭṭhāsi. Tasmā na ciraṭṭhitikanti vuttaṃ. Sikhissa pana bhagavato sattativassasahassāni āyu. Sammukhasāvakānampissa tattakameva. Vessabhussa bhagavato saṭṭhivassasahassāni āyu. Sammukhasāvakānampissa tattakameva. Evaṃ tesampi ye sabbapacchimakā sāvakā tehi saha ghaṭetvā satasahassato uddhaṃ cattālīsamattāni vīsatimattāni ca vassasahassāni brahmacariyaṃ aṭṭhāsi. Purisayugavasena pana yugaparamparāya āgantvā dve dveyeva purisayugāni aṭṭhāsi. Tasmā na ciraṭṭhitikanti vuttaṃ.

    20. ஏவங் ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ திண்ணங் பு³த்³தா⁴னங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ந சிரட்டி²திகாரணங் ஸுத்வா இதரேஸங் திண்ணங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ சிரட்டி²திகாரணங் ஸோதுகாமோ புன ப⁴க³வந்தங் ‘‘கோ பன ப⁴ந்தே ஹேதூ’’தி ஆதி³னா நயேன புச்சி². ப⁴க³வாபிஸ்ஸ ப்³யாகாஸி. தங் ஸப்³ப³ங் வுத்தபடிபக்க²வஸேன வேதி³தப்³ப³ங். சிரட்டி²திகபா⁴வேபி செத்த² தேஸங் பு³த்³தா⁴னங் ஆயுபரிமாணதோபி புரிஸயுக³தோபி உப⁴யதா² சிரட்டி²திகதா வேதி³தப்³பா³. ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ஹி ப⁴க³வதோ சத்தாலீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு, கோணாக³மனஸ்ஸ ப⁴க³வதோ திங்ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வீஸதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி; ஸம்முக²ஸாவகானம்பி நேஸங் தத்தகமேவ. ப³ஹூனி ச நேஸங் ஸாவகயுகா³னி பரம்பராய ப்³ரஹ்மசரியங் பவத்தேஸுங். ஏவங் தேஸங் ஆயுபரிமாணதோபி ஸாவகயுக³தோபி உப⁴யதா² ப்³ரஹ்மசரியங் சிரட்டி²திகங் அஹோஸி.

    20. Evaṃ āyasmā sāriputto tiṇṇaṃ buddhānaṃ brahmacariyassa na ciraṭṭhitikāraṇaṃ sutvā itaresaṃ tiṇṇaṃ brahmacariyassa ciraṭṭhitikāraṇaṃ sotukāmo puna bhagavantaṃ ‘‘ko pana bhante hetū’’ti ādinā nayena pucchi. Bhagavāpissa byākāsi. Taṃ sabbaṃ vuttapaṭipakkhavasena veditabbaṃ. Ciraṭṭhitikabhāvepi cettha tesaṃ buddhānaṃ āyuparimāṇatopi purisayugatopi ubhayathā ciraṭṭhitikatā veditabbā. Kakusandhassa hi bhagavato cattālīsavassasahassāni āyu, koṇāgamanassa bhagavato tiṃsavassasahassāni, kassapassa bhagavato vīsativassasahassāni; sammukhasāvakānampi nesaṃ tattakameva. Bahūni ca nesaṃ sāvakayugāni paramparāya brahmacariyaṃ pavattesuṃ. Evaṃ tesaṃ āyuparimāṇatopi sāvakayugatopi ubhayathā brahmacariyaṃ ciraṭṭhitikaṃ ahosi.

    அம்ஹாகங் பன ப⁴க³வதோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ உபட்³டா⁴யுகப்பமாணே த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுககாலே உப்பஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸியா. தங் அஸம்பு⁴ணந்தேன பஞ்சவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுககாலே, ஏகவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுககாலே, பஞ்சவஸ்ஸஸதாயுககாலேபி வா உப்பஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸியா. யஸ்மா பனஸ்ஸ பு³த்³த⁴த்தகாரகே த⁴ம்மே ஏஸந்தஸ்ஸ பரியேஸந்தஸ்ஸ ஞாணங் பரிபாசெந்தஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாபெந்தஸ்ஸ வஸ்ஸஸதாயுககாலே ஞாணங் பரிபாகமக³மாஸி. தஸ்மா அதிபரித்தாயுககாலே உப்பன்னோ. தேனஸ்ஸ ஸாவகபரம்பராவஸேன சிரட்டி²திகம்பி ப்³ரஹ்மசரியங் ஆயுபரிமாணவஸேன வஸ்ஸக³ணனாய நசிரட்டி²திகமேவாதி வத்துங் வட்டதி.

    Amhākaṃ pana bhagavato kassapassa bhagavato upaḍḍhāyukappamāṇe dasavassasahassāyukakāle uppajjitabbaṃ siyā. Taṃ asambhuṇantena pañcavassasahassāyukakāle, ekavassasahassāyukakāle, pañcavassasatāyukakālepi vā uppajjitabbaṃ siyā. Yasmā panassa buddhattakārake dhamme esantassa pariyesantassa ñāṇaṃ paripācentassa gabbhaṃ gaṇhāpentassa vassasatāyukakāle ñāṇaṃ paripākamagamāsi. Tasmā atiparittāyukakāle uppanno. Tenassa sāvakaparamparāvasena ciraṭṭhitikampi brahmacariyaṃ āyuparimāṇavasena vassagaṇanāya naciraṭṭhitikamevāti vattuṃ vaṭṭati.

    21. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோதி கோ அனுஸந்தி⁴? ஏவங் திண்ணங் பு³த்³தா⁴னங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ சிரட்டி²திகாரணங் ஸுத்வா ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியேவ சிரட்டி²திகபா⁴வஹேதூதி நிட்ட²ங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோபி ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ சிரட்டி²திகபா⁴வங் இச்ச²ந்தோ ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ப⁴க³வந்தங் ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திங் யாசி. தஸ்ஸா யாசனவிதி⁴த³ஸ்ஸனத்த²மேதங் வுத்தங் – அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ உட்டா²யாஸனா …பே॰… சிரட்டி²திகந்தி. தத்த² அத்³த⁴னியந்தி அத்³தா⁴னக்க²மங்; தீ³க⁴காலிகந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.

    21.Atha kho āyasmā sāriputtoti ko anusandhi? Evaṃ tiṇṇaṃ buddhānaṃ brahmacariyassa ciraṭṭhitikāraṇaṃ sutvā sikkhāpadapaññattiyeva ciraṭṭhitikabhāvahetūti niṭṭhaṃ gantvā bhagavatopi brahmacariyassa ciraṭṭhitikabhāvaṃ icchanto āyasmā sāriputto bhagavantaṃ sikkhāpadapaññattiṃ yāci. Tassā yācanavidhidassanatthametaṃ vuttaṃ – atha kho āyasmā sāriputto uṭṭhāyāsanā …pe… ciraṭṭhitikanti. Tattha addhaniyanti addhānakkhamaṃ; dīghakālikanti vuttaṃ hoti. Sesaṃ uttānatthameva.

    அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ‘‘ந தாவாயங் ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திகாலோ’’தி பகாஸெந்தோ ‘‘ஆக³மேஹி த்வங் ஸாரிபுத்தா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஆக³மேஹி த்வந்தி திட்ட² தாவ த்வங்; அதி⁴வாஸேஹி தாவ த்வந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஆத³ரத்த²வஸேனேவெத்த² த்³விக்க²த்துங் வுத்தங். ஏதேன ப⁴க³வா ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா ஸாவகானங் விஸயபா⁴வங் படிக்கி²பித்வா ‘‘பு³த்³த⁴விஸயோவ ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தீ’’தி ஆவிகரொந்தோ ‘‘ததா²க³தோ வா’’திஆதி³மாஹ. எத்த² ச தத்தா²தி ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியாசனாபெக்க²ங் பு⁴ம்மவசனங். தத்ராயங் யோஜனா – யங் வுத்தங் ‘‘ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெய்யா’’தி, தத்த² தஸ்ஸா ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா ததா²க³தோயேவ காலங் ஜானிஸ்ஸதீதி. ஏவங் வத்வா அகாலங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ந தாவ ஸாரிபுத்தா’’திஆதி³மாஹ.

    Athassa bhagavā ‘‘na tāvāyaṃ sikkhāpadapaññattikālo’’ti pakāsento ‘‘āgamehi tvaṃ sāriputtā’’tiādimāha. Tattha āgamehi tvanti tiṭṭha tāva tvaṃ; adhivāsehi tāva tvanti vuttaṃ hoti. Ādaratthavasenevettha dvikkhattuṃ vuttaṃ. Etena bhagavā sikkhāpadapaññattiyā sāvakānaṃ visayabhāvaṃ paṭikkhipitvā ‘‘buddhavisayova sikkhāpadapaññattī’’ti āvikaronto ‘‘tathāgato vā’’tiādimāha. Ettha ca tatthāti sikkhāpadapaññattiyācanāpekkhaṃ bhummavacanaṃ. Tatrāyaṃ yojanā – yaṃ vuttaṃ ‘‘sikkhāpadaṃ paññapeyyā’’ti, tattha tassā sikkhāpadapaññattiyā tathāgatoyeva kālaṃ jānissatīti. Evaṃ vatvā akālaṃ tāva dassetuṃ ‘‘na tāva sāriputtā’’tiādimāha.

    தத்த² ஆஸவா திட்ட²ந்தி ஏதேஸூதி ஆஸவட்டா²னீயா. யேஸு தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகா து³க்கா²ஸவா கிலேஸாஸவா ச பரூபவாத³விப்படிஸாரவத⁴ப³ந்த⁴னாத³யோ சேவ அபாயது³க்க²விஸேஸபூ⁴தா ச ஆஸவா திட்ட²ந்தியேவ, யஸ்மா நேஸங் தே காரணங் ஹொந்தீதி அத்தோ². தே ஆஸவட்டா²னீயா வீதிக்கமத⁴ம்மா யாவ ந ஸங்கே⁴ பாதுப⁴வந்தி, ந தாவ ஸத்தா² ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேதீதி அயமெத்த² யோஜனா. யதி³ ஹி பஞ்ஞபெய்ய, பரூபவாதா³ பரூபாரம்பா⁴ க³ரஹதோ³ஸா ந பரிமுச்செய்ய.

    Tattha āsavā tiṭṭhanti etesūti āsavaṭṭhānīyā. Yesu diṭṭhadhammikasamparāyikā dukkhāsavā kilesāsavā ca parūpavādavippaṭisāravadhabandhanādayo ceva apāyadukkhavisesabhūtā ca āsavā tiṭṭhantiyeva, yasmā nesaṃ te kāraṇaṃ hontīti attho. Te āsavaṭṭhānīyā vītikkamadhammā yāva na saṅghe pātubhavanti, na tāva satthā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapetīti ayamettha yojanā. Yadi hi paññapeyya, parūpavādā parūpārambhā garahadosā na parimucceyya.

    கத²ங்? பஞ்ஞபெந்தேன ஹி ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்யா’’திஆதி³ ஸப்³ப³ங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங் ப⁴வெய்ய. அதி³ஸ்வாவ வீதிக்கமதோ³ஸங் இமங் பஞ்ஞத்திங் ஞத்வா பரே ஏவங் உபவாத³ஞ்ச உபாரம்ப⁴ஞ்ச க³ரஹஞ்ச பவத்தெய்யுங் – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ஸமணோ கோ³தமோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ மே அன்வாயிகோ வசனகரோதி எத்தாவதா ஸிக்கா²பதே³ஹி பலிவேடெ²ஸ்ஸதி, பாராஜிகங் பஞ்ஞபெஸ்ஸதி? நனு இமே குலபுத்தா மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் மஹந்தஞ்ச ஞாதிபரிவட்டங் ஹத்த²க³தானி ச ரஜ்ஜானிபி பஹாய பப்³ப³ஜிதா, கா⁴ஸச்சா²த³னபரமதாய ஸந்துட்டா², ஸிக்கா²ய திப்³ப³கா³ரவா, காயே ச ஜீவிதே ச நிரபெக்கா² விஹரந்தி. தேஸு நாம கோ லோகாமிஸபூ⁴தங் மேது²னங் வா படிஸேவிஸ்ஸதி, பரப⁴ண்ட³ங் வா ஹரிஸ்ஸதி, பரஸ்ஸ வா இட்ட²ங் கந்தங் அதிமது⁴ரங் ஜீவிதங் உபச்சி²ந்தி³ஸ்ஸதி, அபூ⁴தகு³ணகதா²ய வா ஜீவிதங் கப்பெஸ்ஸதி! நனு பாராஜிகே அபஞ்ஞத்தேபி பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கே²பேனேவேதங் பாகடங் கத’’ந்தி. ததா²க³தஸ்ஸ ச தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச ஸத்தா ந ஜானெய்யுங். பஞ்ஞத்தம்பி ஸிக்கா²பத³ங் குப்பெய்ய, ந யதா²டா²னே திட்டெ²ய்ய. ஸெய்யதா²பி நாம அகுஸலோ வேஜ்ஜோ கஞ்சி அனுப்பன்னக³ண்ட³ங் புரிஸங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஏஹி போ⁴ புரிஸ, இமஸ்மிங் தே ஸரீரப்பதே³ஸே மஹாக³ண்டோ³ உப்பஜ்ஜித்வா அனயப்³யஸனங் பாபெஸ்ஸதி, படிகச்சேவ நங் திகிச்சா²பேஹீ’’தி வத்வா ‘‘ஸாதா⁴சரிய, த்வங்யேவ நங் திகிச்ச²ஸ்ஸூ’’தி வுத்தோ தஸ்ஸ அரோக³ங் ஸரீரப்பதே³ஸங் பா²லெத்வா லோஹிதங் நீஹரித்வா ஆலேபனப³ந்த⁴னதோ⁴வனாதீ³ஹி தங் பதே³ஸங் ஸஞ்ச²விங் கத்வா தங் புரிஸங் வதெ³ய்ய – ‘‘மஹாரோகோ³ தே மயா திகிச்சி²தோ, தே³ஹி மே தெ³ய்யத⁴ம்ம’’ந்தி. ஸோ தங் ‘‘கிமயங் பா³லவேஜ்ஜோ வத³தி? கதரோ கிர மே இமினா ரோகோ³ திகிச்சி²தோ? நனு மே அயங் து³க்க²ஞ்ச ஜனேதி, லோஹிதக்க²யஞ்ச மங் பாபேதீ’’தி ஏவங் உபவதெ³ய்ய சேவ உபாரம்பெ⁴ய்ய ச க³ரஹெய்ய ச, ந சஸ்ஸ கு³ணங் ஜானெய்ய. ஏவமேவ யதி³ அனுப்பன்னே வீதிக்கமதோ³ஸே ஸத்தா² ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெய்ய, பரூபவாதா³தீ³ஹி ச ந பரிமுச்செய்ய, ந சஸ்ஸ தா²மங் வா ப³லங் வா ஸத்தா ஜானெய்யுங், பஞ்ஞத்தம்பி ஸிக்கா²பத³ங் குப்பெய்ய, ந யதா²டா²னே திட்டெ²ய்ய. தஸ்மா வுத்தங் – ‘‘ந தாவ ஸாரிபுத்த ஸத்தா² ஸாவகானங்…பே॰… பாதுப⁴வந்தீ’’தி.
