Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [160] 10. வினீலஜாதகவண்ணனா

    [160] 10. Vinīlajātakavaṇṇanā

    ஏவமேவ நூன ராஜானந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ ஸுக³தாலயங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே³வத³த்தே ஹி க³யாஸீஸக³தானங் த்³வின்னங் அக்³க³ஸாவகானங் ஸுக³தாலயங் த³ஸ்ஸெத்வா நிபன்னே உபோ⁴பி தே²ரா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா அத்தனோ நிஸ்ஸிதகே ஆதா³ய வேளுவனங் அக³மிங்ஸு. தே ஸத்தா²ரா ‘‘ஸாரிபுத்த, தே³வத³த்தோ தும்ஹே தி³ஸ்வா கிங் அகாஸீ’’தி புட்டா² ‘‘ப⁴ந்தே, ஸுக³தாலயங் த³ஸ்ஸெத்வா மஹாவினாஸங் பாபுணீ’’தி ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ந கோ², ஸாரிபுத்த, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ மம அனுகிரியங் கரொந்தோ வினாஸங் பத்தோ, புப்³பே³பி பாபுணியேவா’’தி வத்வா தே²ரேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Evameva nūna rājānanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa sugatālayaṃ ārabbha kathesi. Devadatte hi gayāsīsagatānaṃ dvinnaṃ aggasāvakānaṃ sugatālayaṃ dassetvā nipanne ubhopi therā dhammaṃ desetvā attano nissitake ādāya veḷuvanaṃ agamiṃsu. Te satthārā ‘‘sāriputta, devadatto tumhe disvā kiṃ akāsī’’ti puṭṭhā ‘‘bhante, sugatālayaṃ dassetvā mahāvināsaṃ pāpuṇī’’ti ārocesuṃ. Satthā ‘‘na kho, sāriputta, devadatto idāneva mama anukiriyaṃ karonto vināsaṃ patto, pubbepi pāpuṇiyevā’’ti vatvā therehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே விதே³ஹரட்டே² மிதி²லாயங் விதே³ஹராஜே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ஸி. ததா³ ஏகஸ்ஸ ஸுவண்ணஹங்ஸராஜஸ்ஸ கோ³சரபூ⁴மியங் காகியா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸோ அஹோஸி. ஸா புத்தங் விஜாயி. ஸோ நேவ மாதுபதிரூபகோ அஹோஸி, ந பிது. அத²ஸ்ஸ வினீலகதா⁴துகத்தா ‘‘வினீலகோ’’த்வேவ நாமங் அகங்ஸு. ஹங்ஸராஜா அபி⁴ண்ஹங் க³ந்த்வா புத்தங் பஸ்ஸதி. அபரே பனஸ்ஸ த்³வே ஹங்ஸபோதகா புத்தா அஹேஸுங். தே பிதரங் அபி⁴ண்ஹங் மனுஸ்ஸபத²ங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா புச்சி²ங்ஸு – ‘‘தாத, தும்ஹே கஸ்மா அபி⁴ண்ஹங் மனுஸ்ஸபத²ங் க³ச்ச²தா²’’தி? ‘‘தாதா, ஏகாய மே காகியா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸமன்வாய ஏகோ புத்தோ ஜாதோ, ‘வினீலகோ’திஸ்ஸ நாமங், தமஹங் த³ட்டு²ங் க³ச்சா²மீ’’தி. ‘‘கஹங் பனேதே வஸந்தீ’’தி? ‘‘விதே³ஹரட்டே² மிதி²லாய அவிதூ³ரே அஸுகஸ்மிங் நாம டா²னே ஏகஸ்மிங் தாலக்³கே³ வஸந்தீ’’தி. ‘‘தாத, மனுஸ்ஸபதோ² நாம ஸாஸங்கோ ஸப்படிப⁴யோ, தும்ஹே மா க³ச்ச²த², மயங் க³ந்த்வா தங் ஆனெஸ்ஸாமா’’தி த்³வே ஹங்ஸபோதகா பிதரா ஆசிக்கி²தஸஞ்ஞாய தத்த² க³ந்த்வா தங் வினீலகங் ஏகஸ்மிங் த³ண்ட³கே நிஸீதா³பெத்வா முக²துண்ட³கேன த³ண்ட³கோடியங் ட³ங்ஸித்வா மிதி²லானக³ரமத்த²கேன பாயிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே விதே³ஹராஜா ஸப்³ப³ஸேதசதுஸிந்த⁴வயுத்தரத²வரே நிஸீதி³த்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரோதி. வினீலகோ தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் விதே³ஹரஞ்ஞா கிங் நானாகாரணங், ஏஸ சதுஸிந்த⁴வயுத்தரதே² நிஸீதி³த்வா நக³ரங் அனுஸஞ்சரதி, அஹங் பன ஹங்ஸயுத்தரதே² நிஸீதி³த்வா க³ச்சா²மீ’’தி. ஸோ ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte videharaṭṭhe mithilāyaṃ videharāje rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā pitu accayena rajje patiṭṭhāsi. Tadā ekassa suvaṇṇahaṃsarājassa gocarabhūmiyaṃ kākiyā saddhiṃ saṃvāso ahosi. Sā puttaṃ vijāyi. So neva mātupatirūpako ahosi, na pitu. Athassa vinīlakadhātukattā ‘‘vinīlako’’tveva nāmaṃ akaṃsu. Haṃsarājā abhiṇhaṃ gantvā puttaṃ passati. Apare panassa dve haṃsapotakā puttā ahesuṃ. Te pitaraṃ abhiṇhaṃ manussapathaṃ gacchantaṃ disvā pucchiṃsu – ‘‘tāta, tumhe kasmā abhiṇhaṃ manussapathaṃ gacchathā’’ti? ‘‘Tātā, ekāya me kākiyā saddhiṃ saṃvāsamanvāya eko putto jāto, ‘vinīlako’tissa nāmaṃ, tamahaṃ daṭṭhuṃ gacchāmī’’ti. ‘‘Kahaṃ panete vasantī’’ti? ‘‘Videharaṭṭhe mithilāya avidūre asukasmiṃ nāma ṭhāne ekasmiṃ tālagge vasantī’’ti. ‘‘Tāta, manussapatho nāma sāsaṅko sappaṭibhayo, tumhe mā gacchatha, mayaṃ gantvā taṃ ānessāmā’’ti dve haṃsapotakā pitarā ācikkhitasaññāya tattha gantvā taṃ vinīlakaṃ ekasmiṃ daṇḍake nisīdāpetvā mukhatuṇḍakena daṇḍakoṭiyaṃ ḍaṃsitvā mithilānagaramatthakena pāyiṃsu. Tasmiṃ khaṇe videharājā sabbasetacatusindhavayuttarathavare nisīditvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ karoti. Vinīlako taṃ disvā cintesi – ‘‘mayhaṃ videharaññā kiṃ nānākāraṇaṃ, esa catusindhavayuttarathe nisīditvā nagaraṃ anusañcarati, ahaṃ pana haṃsayuttarathe nisīditvā gacchāmī’’ti. So ākāsena gacchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    19.

    19.

    ‘‘ஏவமேவ நூன ராஜானங், வேதே³ஹங் மிதி²லக்³க³ஹங்;

    ‘‘Evameva nūna rājānaṃ, vedehaṃ mithilaggahaṃ;

    அஸ்ஸா வஹந்தி ஆஜஞ்ஞா, யதா² ஹங்ஸா வினீலக’’ந்தி.

    Assā vahanti ājaññā, yathā haṃsā vinīlaka’’nti.

    தத்த² ஏவமேவாதி ஏவங் ஏவ, நூனாதி பரிவிதக்கே நிபாதோ. ஏகங்ஸேபி வட்டதியேவ. வேதே³ஹந்தி விதே³ஹரட்ட²ஸாமிகங். மிதி²லக்³க³ஹந்தி மிதி²லகே³ஹங், மிதி²லாயங் க⁴ரங் பரிக்³க³ஹெத்வா வஸமானந்தி அத்தோ². ஆஜஞ்ஞாதி காரணாகாரணாஜானநகா. யதா² ஹங்ஸா வினீலகந்தி யதா² இமே ஹங்ஸா மங் வினீலகங் வஹந்தி, ஏவமேவ வஹந்தீதி.

    Tattha evamevāti evaṃ eva, nūnāti parivitakke nipāto. Ekaṃsepi vaṭṭatiyeva. Vedehanti videharaṭṭhasāmikaṃ. Mithilaggahanti mithilagehaṃ, mithilāyaṃ gharaṃ pariggahetvā vasamānanti attho. Ājaññāti kāraṇākāraṇājānanakā. Yathā haṃsā vinīlakanti yathā ime haṃsā maṃ vinīlakaṃ vahanti, evameva vahantīti.

    ஹங்ஸபோதகா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘இதே⁴வ நங் பாதெத்வா க³மிஸ்ஸாமா’’தி சித்தங் உப்பாதெ³த்வாபி ‘‘ஏவங் கதே பிதா நோ கிங் வக்க²தீ’’தி க³ரஹப⁴யேன பிது ஸந்திகங் நெத்வா தேன கதகிரியங் பிது ஆசிக்கி²ங்ஸு. அத² நங் பிதா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘கிங் த்வங் மம புத்தேஹி அதி⁴கதரோஸி, யோ மம புத்தே அபி⁴ப⁴வித்வா ரதே² யுத்தஸிந்த⁴வே விய கரோஸி, அத்தனோ பமாணங் ந ஜானாஸி. இமங் டா²னங் தவ அகோ³சரோ, அத்தனோ மாது வஸனட்டா²னமேவ க³ச்சா²ஹீ’’தி தஜ்ஜெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Haṃsapotakā tassa vacanaṃ sutvā kujjhitvā ‘‘idheva naṃ pātetvā gamissāmā’’ti cittaṃ uppādetvāpi ‘‘evaṃ kate pitā no kiṃ vakkhatī’’ti garahabhayena pitu santikaṃ netvā tena katakiriyaṃ pitu ācikkhiṃsu. Atha naṃ pitā kujjhitvā ‘‘kiṃ tvaṃ mama puttehi adhikatarosi, yo mama putte abhibhavitvā rathe yuttasindhave viya karosi, attano pamāṇaṃ na jānāsi. Imaṃ ṭhānaṃ tava agocaro, attano mātu vasanaṭṭhānameva gacchāhī’’ti tajjetvā dutiyaṃ gāthamāha –

    20.

    20.

    ‘‘வினீல து³க்³க³ங் ப⁴ஜஸி, அபூ⁴மிங் தாத ஸேவஸி;

    ‘‘Vinīla duggaṃ bhajasi, abhūmiṃ tāta sevasi;

    கா³மந்தகானி ஸேவஸ்ஸு, ஏதங் மாதாலயங் தவா’’தி.

    Gāmantakāni sevassu, etaṃ mātālayaṃ tavā’’ti.

    தத்த² வினீலாதி தங் நாமேனாலபதி. து³க்³க³ங் ப⁴ஜஸீதி இமேஸங் வஸேன கி³ரிது³க்³க³ங் ப⁴ஜஸி. அபூ⁴மிங், தாத, ஸேவஸீதி, தாத, கி³ரிவிஸமங் நாம தவ அபூ⁴மி , தங் ஸேவஸி உபக³ச்ச²ஸி. ஏதங் மாதாலயங் தவாதி ஏதங் கா³மந்தங் உக்காரட்டா²னங் ஆமகஸுஸானட்டா²னஞ்ச தவ மாது ஆலயங் கே³ஹங் வஸனட்டா²னங், தத்த² க³ச்சா²ஹீதி. ஏவங் தங் தஜ்ஜெத்வா ‘‘க³ச்ச²த², நங் மிதி²லனக³ரஸ்ஸ உக்காரபூ⁴மியஞ்ஞேவ ஓதாரெத்வா ஏதா²’’தி புத்தே ஆணாபேஸி, தே ததா² அகங்ஸு.

    Tattha vinīlāti taṃ nāmenālapati. Duggaṃ bhajasīti imesaṃ vasena giriduggaṃ bhajasi. Abhūmiṃ, tāta, sevasīti, tāta, girivisamaṃ nāma tava abhūmi , taṃ sevasi upagacchasi. Etaṃ mātālayaṃ tavāti etaṃ gāmantaṃ ukkāraṭṭhānaṃ āmakasusānaṭṭhānañca tava mātu ālayaṃ gehaṃ vasanaṭṭhānaṃ, tattha gacchāhīti. Evaṃ taṃ tajjetvā ‘‘gacchatha, naṃ mithilanagarassa ukkārabhūmiyaññeva otāretvā ethā’’ti putte āṇāpesi, te tathā akaṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ வினீலகோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, த்³வே ஹங்ஸபோதகா த்³வே அக்³க³ஸாவகா அஹேஸுங், பிதா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, விதே³ஹராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vinīlako devadatto ahosi, dve haṃsapotakā dve aggasāvakā ahesuṃ, pitā ānando ahosi, videharājā pana ahameva ahosi’’nti.

    வினீலஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Vinīlajātakavaṇṇanā dasamā.

    த³ள்ஹவக்³கோ³ பட²மோ.

    Daḷhavaggo paṭhamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ராஜோவாத³ஞ்ச ஸிங்கா³லங், ஸூகரங் உரக³ங் ப⁴க்³க³ங்;

    Rājovādañca siṅgālaṃ, sūkaraṃ uragaṃ bhaggaṃ;

    அலீனசித்தகு³ணஞ்ச, ஸுஹனு மோரவினீலங்.

    Alīnacittaguṇañca, suhanu moravinīlaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 160. வினீலஜாதகங் • 160. Vinīlajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact