Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
55. விஞ்ஞாணஅப்பச்சக்க²கம்மஸுத்தங்
55. Viññāṇaappaccakkhakammasuttaṃ
661. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ‘‘விஞ்ஞாணே கோ², வச்ச², அப்பச்சக்க²கம்மா, விஞ்ஞாணஸமுத³யே அப்பச்சக்க²கம்மா, விஞ்ஞாணனிரோதே⁴ அப்பச்சக்க²கம்மா, விஞ்ஞாணனிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய அப்பச்சக்க²கம்மா; ஏவமிமானி அனேகவிஹிதானி தி³ட்டி²க³தானி லோகே உப்பஜ்ஜந்தி – ஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா, அஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா…பே॰… நேவ ஹோதி ந ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வாதி. அயங் கோ², வச்ச², ஹேது, அயங் பச்சயோ , யானிமானி அனேகவிஹிதானி தி³ட்டி²க³தானி லோகே உப்பஜ்ஜந்தி – ஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா, அஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா, அந்தவா லோகோதி வா, அனந்தவா லோகோதி வா, தங் ஜீவங் தங் ஸரீரந்தி வா, அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீரந்தி வா, ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா, ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா, ஹோதி ச ந ச ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா, நேவ ஹோதி ந ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா’’தி. பஞ்சபஞ்ஞாஸமங்.
661. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Viññāṇe kho, vaccha, appaccakkhakammā, viññāṇasamudaye appaccakkhakammā, viññāṇanirodhe appaccakkhakammā, viññāṇanirodhagāminiyā paṭipadāya appaccakkhakammā; evamimāni anekavihitāni diṭṭhigatāni loke uppajjanti – sassato lokoti vā, asassato lokoti vā…pe… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vāti. Ayaṃ kho, vaccha, hetu, ayaṃ paccayo , yānimāni anekavihitāni diṭṭhigatāni loke uppajjanti – sassato lokoti vā, asassato lokoti vā, antavā lokoti vā, anantavā lokoti vā, taṃ jīvaṃ taṃ sarīranti vā, aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīranti vā, hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā, na hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā, hoti ca na ca hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā, neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā’’ti. Pañcapaññāsamaṃ.
வச்ச²கொ³த்தஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.
Vacchagottasaṃyuttaṃ samattaṃ.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
அஞ்ஞாணா அத³ஸ்ஸனா சேவ, அனபி⁴ஸமயா அனநுபோ³தா⁴;
Aññāṇā adassanā ceva, anabhisamayā ananubodhā;
அப்படிவேதா⁴ அஸல்லக்க²ணா, அனுபலக்க²ணேன அப்பச்சுபலக்க²ணா;
Appaṭivedhā asallakkhaṇā, anupalakkhaṇena appaccupalakkhaṇā;
அஸமபெக்க²ணா அப்பச்சுபெக்க²ணா, அப்பச்சக்க²கம்மந்தி.
Asamapekkhaṇā appaccupekkhaṇā, appaccakkhakammanti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 12. வச்ச²கொ³த்தஸங்யுத்தவண்ணனா • 12. Vacchagottasaṃyuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 12. வச்ச²கொ³த்தஸங்யுத்தவண்ணனா • 12. Vacchagottasaṃyuttavaṇṇanā